Last news in Fakti

25 Март, 2021 19:00 4 280 161

След 4 април: По-далеч от Москва или плавен завой към Москва

  • българия-
  • русия-
  • избори-
  • европейски съюз

Накратко, най-вероятно е следното: България или ще продължи да търси някаква форма на уродлив баланс с Русия, което за една натовска държава е, меко казано, странно, или направо ще хване самолета за „Домодедово”

След 4 април: По-далеч от Москва или плавен завой към Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лицемерен шпагат между Брюксел и Москва или направо плавен завой към Русия? Накъде ще се ориентира България след 4 април? Има четири основни сценария за бъдещето. Коментар на Петър Чолаков.

През 2021, в определяната като „троянски кон на Русия” България, новините за „заловени руски шпиони” се превърнаха почти в ежедневие. Ще се променят ли българо-руските отношения след парламентарните избори на 4.04.2021 и ако да - как? Ето няколко сценария, според това, което към момента чертае електоралната социология.

Вариант 1: "Лицемерен шпагат".

Ако ГЕРБ са първа политическа сила и с техен мандат се сформира правителство, вероятно отново ще видим „разкрачен стоеж”. От една страна, Борисов публично е привърженик на евроатлантическите ценности (Русия е определена като заплаха за националната сигурност в документи на МО), ала от друга не се свени да дава зелена светлина на руски проекти като „Турски поток”, той размрази „Белене”, мълчи относно съмненията за намеса на ГРУ в покушенията над Гебрев, не посмя да „подразни” Кремъл, когато трябваше да се демонстрира натовска солидарност заради аферата „Скрипал” и т.н.

Откъм есента на 2019 Вашингтон засили дипломатическия си натиск върху София, за да изпълнява ангажиментите си към НАТО. Оттогава насам Борисов се захвана периодично да сервира на Алианса заловени „руски шпиони”. Кабинетът обаче не направи нищо, за да ограничи корупцията по високите етажи на властта и руското влияние в съдебната система.

Бившият външен министър Даниел Митов изпита последното на собствен гръб, а сега е кандидат за депутат от ГЕРБ. Дали г-н Митов не бе "дисциплиниран" от българската Темида, в която ДПС и ГЕРБ си партнират, за да бъде „опитомен“? Митов обаче е подходящ - например като премиер-фасада на следващо правителство на ГЕРБ. Така скандалната репутация на Борисов ще бъде опакована и скрита зад образован и ерудиран човек - убеден евроатлантик.

Вариант 2: "Уж сме в НАТО, но плавно завиваме към Москва".

В „БСП - Визия за България” от 2019 се говори за нужда от „баланс между НАТО и добрите отношения с Руската федерация”. Не би било изненада ако правителство на Столетницата, подкрепено от БСП и/или доминирано от нея, всъщност настоява за отпадане на санкциите, наложени на Русия от ЕС, изграждане на АЕЦ „Белене”, възобновяване на газовите коридори с Русия - това е заложено в цитирания документ (Не е е ясно обаче за какво възобновяване става дума, при положение че 76% от газа, потребяван у нас и сега идва от Русия).

„Енергийната диверсификация” и „независимост”, които въпреки уверенията на г-н Борисов, не са факт и сега, вероятно съвсем няма да са приоритет. Ако г-жа Нинова обаче се реши на открит „дрейф към Москва”, ще застраши отношенията между София и Вашингтон (не толкова тези между София и Брюксел – в крайна сметка редица европейски страни, включително Германия, не се отказват от руските енергийни проекти). България има важно геостратегическо положение и „финтът” на София ще бъде посрещнат в САЩ много по-остро от флиртовете на Борисов с Кремъл.

Вариант 3: "Има такава неизвестна"

Действията на правителство, чийто гръбнак е ИТН на шоумена Трифонов, са трудно предвидими. От една страна, на сайта на партията се заявява „подкрепа за активно участие в съвместни многонационални проекти на НАТО и ЕС”. В „програмата” обаче е заложено и „изграждане и възобновяване на ефективни дипломатически и икономически връзки със стратегически важни за Република България страни извън ЕС” – Русия не се споменава директно.

Сред сценаристите в шоуто има достатъчно биографични антикомунисти, за да ги заподозрем в симпатии към Владимир Путин (донякъде показателно е, че ИТН категорично отказаха коалиция с БСП). Същевременно, според мен, немалко от феновете на Слави биха били силно разочаровани, ако правителство, което се реализира с негов мандат/подкрепа, изостри тона спрямо Русия. Ако се следва принципа, че шоуто трябва да продължи на всяка цена – може би ще се търси някакво подобие на баланс във външнополитически план. Той обаче може да стане първата жертва на глада за популярност и политическата неопитност.

Правителство с мандат на ДПС едва ли ще видим. В очите на много избиратели движението е корпорация-символ на задкулисието. За ДПС ще бъде успех, ако участват открито със свои министри във властта, но и това е трудно постижимо.

Вариант 4: "По-лоялни към НАТО, по-далеч от Русия"

Това може да се случи, ако ДБ стане мандатоносител. Въпреки че те, според изследванията, са сигурен участник в 45-тото НС с подкрепа от около 6%, едва ли биха могли да диктуват правилата на политическия театър. Дори ако видим правителство на ДБ, подкрепено от БСП или от ИТН – възниква въпросът как ще се съчетаят външнополитическите им приоритети.

Ако пък се стигне до „експертен кабинет” – ориентацията на кабинета ще личи от неговите водещи (политически) конструктори.

Накратко, най-вероятно е следното: България или ще продължи да търси някаква форма на уродлив баланс с Русия, което за една натовска държава е, меко казано, странно, или направо ще хване самолета за „Домодедово”.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    102 33 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯ И ПРАВИЛЕН ПЪТ Е ТОЗИ С РУСИЯ

    Коментиран от #16, #45, #89

  • 2 Един българин

    35 93 Отговор
    Колкото по далеко от Москва толкова по добре за България.
  • 3 Сделано в СССР

    12 44 Отговор
    4 БСП за България - 15 агента
    12 Възраждане на Отечеството - 9 агента
    24 Воля и НФСБ - 8 агента
    9 ДПС - 8 агента
    1 ВМРО - 7 агента
    13 Заедно за промяна - 6 агента
    6 АБВ - 4 агента
    17 Граждани от протеста - 4 агента
    5 Възраждане - 3 агента
    7 Атака - 3 агента
    10 Българска прогресивна линия - 3 агента
    29 Има такъв народ - 3 агента
    14 Българско национално обединение - 2 агента
    18 Изправи се! Мутри вън! - 2 агента
    30 Пряка демокрация - 2 агента
    28 ГEРБ-CДC - 1 aгeнт
    2 Ниe, грaждaнитe - 1 aгeнт
    8 КOД - 1 aгeнт
    15 Нaция - 1 aгeнт
    16 МИР - 1 aгeнт
    20 Движeниe нa нeпaртийнитe кaндидaти - 1 aгeнт
    21 Рeпубликaнци зa Бългaрия - 1 aгeнт
    25 Пaртия нa зeлeнитe - 1 aгeнт

    Коментиран от #130

  • 4 Ватниците са окупатори

    35 78 Отговор
    България си е платила два пъти с всичкото злато окупацията от Русия. България е фалирала 3 пъти по време на руското влияние. В България са избити хора от цвета на нацията по заповед на Русия. Жената на ген. Гурко преди Руско - Турската война пише, ама престанете на лъжете, че искате да освобождавате братята християни, целта ви са проливите. Няма русофил, който при конфликт между България и Русия да избере България. И какъв е интереса лично твоя да си с Русия? Да караш счупената лада??? Нееее целта ти е да караш танк и да смазваш глави. Това е в основата на русофилството - Русия е велика, ама не с наука, с богатство, със закони, Русия трябва да е велика за да смазва всички, които не мислят така. Ако беше в Русия след тоя коментар, ако е антиправителствен както е в момента, щяха да дойдат и да те приберят някъде из степите. Ама ти няма да си с тоя коментар, ти ще словославяш всичко, което е направил Путин с тайното желание да те назначат някъде да мачкаш другомисещите

    Коментиран от #21, #26, #49, #113

  • 5 тиквоед

    57 9 Отговор
    плавен завой към москва със мозъчни сътресения за някои гербави мекерета!

    Коментиран от #13, #52, #57

  • 6 Народна мъдрост

    20 69 Отговор
    Който с Русия се гушка, ходи гол като пушка ! .... Даже и изключение няма за цвят

    Коментиран от #23

  • 7 Димов

    38 4 Отговор
    Да бяхме голяма и силна държава, щяхме сами да си ковем бъдещето. За съжаление сега сме принудени да избираме, зад кого да се скрием и да му се кланяме. Докога?

    Коментиран от #8

  • 8 Майна.

    52 3 Отговор

    До коментар #7 от "Димов":

    НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СМЕ ГОЛЯМА ДЪРЖАВА....ТРЯБВА ДОБРА ПОЛИТИКА..

    Коментиран от #121

  • 9 Аксиома

    23 54 Отговор
    Няма страна на света, която да се е заиграла с Русия, да не е бедна, корумпирана и тоталитарна ! Ако изобщо оцелее от мечешката "прегръдка" на световното зло! Както е затрила над 100 народа, между които и две българии, така ще затрие и поредния "приятел" - стига да може.

    Коментиран от #28

  • 10 КгБ

    46 10 Отговор
    Слънцето ВИНАГИ изгрява от изток и ВИНАГИ залязва на запад...доста мечти са залезли ...

    Коментиран от #24

  • 11 Sieg

    68 13 Отговор
    България трябва да се оправи сама преди всичко. А кого да изберем за свой съюзник то е ясно, че Русия. Първо е близо, второ да не мислите, че на САЩ и пука за БГ. Какво ни даде САЩ???? Ф16 за купчина пари, та Русия на Сърбия подари повече. Не се сещам сънародници каква полза от САЩ и ЕС, но предполагам, а и знам, че сме зависими от тях. Бъркат се в политиката на България и никой не може да отрече това. Джендъри, раси, вкарват си боклуците, а какво стана със стандарта на живот? ЕС какво обещаха какво направиха. Ами суверенитета на държавите? Бъркат се навсякъде, Унгария затова вдигат шум. Жалка работа, използват ни.

    Коментиран от #20

  • 12 Станимир Русев

    15 38 Отговор
    НАРОД КОЙТО ЗАКАЧА ПОСТЕЛКА НА СТЕНА, ЗА КАКВО НИ Е?!

    Коментиран от #63

  • 13 Един българин

    14 53 Отговор

    До коментар #5 от "тиквоед":

    Този път ще се лее шумкарска кръв но с тези пияни руски боклуци никога повече няма да сме заедно както никога не сме и били.

    Коментиран от #14, #34

  • 14 Танзан

    22 10 Отговор

    До коментар #13 от "Един българин":

    да аеее и жендъра евроггейски
    иди при швйцарците черни
    тия дето ни бият с 3:0
    остави ние да решаваме политиката си

    Коментиран от #18, #19, #66

  • 15 USA

    12 53 Отговор
    Русия е раково образование на лицето на земята което трябва да се премахне
  • 16 Гаргамел

    15 31 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    И какво търсиш в германия, а не си заминал за сибир бе ватник?
  • 17 КгБ

    9 18 Отговор
    Тъпънари които търгуват с Българската история,забравят миналото и не се поучават за трети път от една и съща простотия която са сътворили....-"чемодан->вокзал->usa"!
  • 18 Копейкин

    11 32 Отговор

    До коментар #14 от "Танзан":

    Е няма как руски еничари, продали се за шепа копейки да решават !

    Коментиран от #29

  • 19 Свободна България

    11 37 Отговор

    До коментар #14 от "Танзан":

    На 4. 04 ще ви доубием русофили ограничени.
  • 20 ами явно повече на Америка и пука

    10 39 Отговор

    До коментар #11 от "Sieg":

    отколкото на Русия, но явно не си чел, а си от тия бля бля бля! Един американски президент се застъпва за територията на България, любимата ти русия ни е изтъргували за собствения си интерес, ако не беше този Американски президент България щеше да е почти на половина от сегашната територия! Но не образованите хора държат на русия, защото не си познават историята, а окупаторите залагат на точно такива прости хорица, така е било и 46 година, прости хора стават комунисти и ни правят роби на русия.

    Коментиран от #33, #35

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дон

    26 6 Отговор

    До коментар #6 от "Народна мъдрост":

    Който с краварите танцува минует
    после го учат да прави...(наведен силует)
    Друга народна мъдрост

    ps:Това в скобите е цензурираната редакция

    Коментиран от #27

  • 24 НАТО

    7 30 Отговор

    До коментар #10 от "КгБ":

    ОТ ИЗТОК НИЩО ДОБРО НЕ Е ДОШЛО!
  • 25 Рязък

    35 9 Отговор
    Завой към Русия евротранспанджендърията я видяхме 32 години стигат.
  • 26 Гост

    18 11 Отговор

    До коментар #4 от "Ватниците са окупатори":

    Колко пъти трябва да ти се обяснява, че 37 тона злато за Русия са били приравнена сума от дългът ни към Турция, и на Турция към Русия? Явно не схващате много бързо и трябва да ви се отделя специално внимание, като за полуентелегентни. Карай, важното е да върви анадолската антиславяснска пропаганда. Разделяй и владей, нали така, ефенди?
  • 27 тъпооо мноооого тъпо

    6 14 Отговор

    До коментар #23 от "Дон":

    като русофил или руски шпионин, избери си сам!

    Коментиран от #32

  • 28 койчо

    29 11 Отговор

    До коментар #9 от "Аксиома":

    Докато Русия ни ,,затриваше" бяхме девет милиона,сега сме шест и половина,барабар с емигрантите.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Има сделка

    25 7 Отговор
    След изборите в България се предвижда референдум за излизане от ЕС, който е много вероятно да бъде успешен. Тъй че България излиза от ЕС и всички препятствия пред С. Македония ще отпаднат!
  • 31 !!!?

    12 25 Отговор
    Кремълският парашутист Радев трябваше да привика Митрофанова от руското посолство и да отправи ултиматум немедлено да си изтеглят шпионите от България, както и Русия да се извини на българския Народ за унизителното отношение на Кремъл към страната ни. Позор за мекотелото което седи в Президентството !!!?

    Коментиран от #65

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Sieg

    28 1 Отговор

    До коментар #20 от "ами явно повече на Америка и пука":

    Момче типичен ГЕРБЕР, оправдаш се с миналото. Не казвам да се слуша Москва или Вашингтон, а да се гледа интереса на България. В момента Бг слуша САЩ, която гледа да направи конфронгация с Русия, а не гледа интереса си. В интерес ли е БГ да е в лоши отношения с Русия? Е мн ясно, че не бе начетения.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    30 1 Отговор

    До коментар #20 от "ами явно повече на Америка и пука":

    Удроу Уилсън е президентът, и е сам срещу английските лордове, австро-унгарците, французите и османлците. Гласът му не се чува много отвъд океана, но пък на Януарий Мак Гахан се е чул. Точно заради неговите описания на зверствата на Баташкото клане, в Европа се надигат много стачки и дори бунтове, правителствата на европейските страни да не пречат на Русия за пореден път, да се намеси и освободи България. Тогава интересите за проливите на Русия придобиват освободителен характер. Ние знаем тези интереси и нямаме нищо против тях. Ако не бяха те, сега още щяхме да носим фезове.

    Коментиран от #44

  • 36 а бе

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "絵ざっと":

    твоето няма грам рима, къде я видя. може ли толкова много неграмотност?!

    Коментиран от #39

  • 37 до комунягите

    10 12 Отговор
    "Помогите Болгарию - бежите в Маскву"
  • 38 Никога повече Бсп (БКП) на власт

    8 20 Отговор
    Руснаците ни мразят. България трябва незабавно да прекрати всякакви проекти с руската страна

    Коментиран от #40

  • 39 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "а бе":

    Почваш изречение с малка буква и говориш за неграмотност?! Освен, че ти си неграмотен, си и нагъл.

    Коментиран от #54

  • 40 Гост

    18 13 Отговор

    До коментар #38 от "Никога повече Бсп (БКП) на власт":

    Толкова ни мразят, че благодарение на тях днес ни има на картата на света. И пак благодарение на тях имаме електроцентрали да имаш ток у вас.

    Коментиран от #46, #55

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 сссссреее

    9 12 Отговор
    По страшно от руски танк е пияният му екипаж.
  • 43 Гришата

    19 9 Отговор
    ако са отдалечим от Русия и се насочим към сащ това ще е краят на България като държава и като народ САЩ се готви за война с Русия и военният театър ще бъде на Българска земя . Сегашните управници и за в бъдеще ако народът ни има глупостта да избере отново ГЕРБ-СДС тази зловеща коалиция ще тласне България към трета национална катастрофа и за съжаление последна и България ще изчезне

    Коментиран от #48, #59

  • 44 Нищо лично,

    8 23 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    но Гърция да не би някой да я освободи, османската империя се разпада бе историк и долната руска измет се възползва от това, макар, че тия които ти величаеш са избили тия които се водят освободители, а България е цел на поробване от руси още от времето на княз Игор, но откъде да знаеш кога е било това и кой е Светослав?!

    Коментиран от #60, #74, #76

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ралин

    10 17 Отговор
    Писмо до Ванка с танка.

    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята...

    Коментиран от #53, #79

  • 48 Прави си,

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Гришата":

    това което умееш най добре бе, като вятъра!
  • 49 ХАРИ БЕЛАФОНТЕ

    5 18 Отговор

    До коментар #4 от "Ватниците са окупатори":

    БРАВО УТЕПА ГИ ТИЯ ДEБИЛИ НО РУСОФИЛИ
  • 50 Sieg

    26 7 Отговор
    Какво ни даде САЩ освен джендър идеологията, старите ф16, ГМОтата и празните обещания за нещо по добро?

    Коментиран от #56

  • 51 Хахаха

    3 1 Отговор
    Що се пените?

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Е СЛЕД ТАЗИ ПЕСНОПОЙКА

    2 7 Отговор

    До коментар #47 от "Ралин":

    ПРАЗНА РУСКА КОЙКА😂😂😂😂
  • 54 а бе,

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    всичко според опонента,не искам много да те засегна.

    Коментиран от #69

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Е ВЪВ ВАКУМ МОЗЪК

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Sieg":

    Няма какво да дадеш или да вкараш😂😂😂
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 No Exit

    9 0 Отговор
    Защо е тази снимка? Какво общо има Цар Освободител с тези които затриха неговата династия?
  • 59 СПОКОЙНО ГРИША

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Гришата":

    ЗА ПИЯЧКА И ПИЧК👠 ЩЕ ИМА СТОТИНКИ😂
  • 60 Калоян

    6 6 Отговор

    До коментар #44 от "Нищо лично,":

    Прочети за намесата на Англия и лично приносът на лорд Байрон,после прави съчинения по темата.

    Коментиран от #81

  • 61 psf

    2 1 Отговор
    Колкото сме по отдалечени един от друг, толкова сме си по мили, а ако сме в близки отношения, по силния винаги ще налага волята си над по слабия и в края на краищата, ще го превърне в своя слуга!
  • 62 Интересно Интересно

    2 3 Отговор

    До коментар #41 от "Русия е враг на България.":

    НА ТОЯ КОЙТО ТИ СЛОЖИЛ ДА МУ СЛОЖАТ + НА ВЕЧНЫЙ ПОКОЙ!!!!

    Коментиран от #72

  • 63 Д. Петров

    4 9 Отговор

    До коментар #12 от "Станимир Русев":

    Чукчите са толкова надменни, че мислят е възможно да ходят по стените. Затова си закачват килимите на тях! Направи си сметка, за акълът на подлогите им.
  • 64 Гаргамел

    11 16 Отговор
    Дошъл Брежнев в България на посещение и рекъл на Тодор Живков:
    - Товарищ Тодор, в България имате много плодорна почва - ще садите праз!



    - Какво ще го правим толкова тоя праз, Леонид Илич?
    - Той не е за вас, ще го давате на румънците.
    - А какво ще ни дават те в замяна?
    - Те ще ви дават дачии!
    - Супер сте го измислили, Леонид Илич!
    - Ама дачиите не са за вас. Те са за китайците!
    - А те какво ще ни дават?
    - Ориз!
    - Чудесно сте го измислили!
    - Ама и оризът не е за вас. Той е за японците!
    - А какво ще ни дават японците на нас?
    - Те ще ви дават тойоти!
    - Аууу прекрасно! Вие сте гении, товарищ Брежнев!
    - Ама и тойотите не са за вас. Тях ще ги давате на нас!
    - А вие какво ще ни давате в замяна?
    Брежнев отговорил:
    - Семето за праза...



    Та така, опичайте си акъла за кой гласувате

    Коментиран от #70, #82

  • 65 Я па тоя

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "!!!?":

    Че нали Бойко се срещна с нея, що не я привиква според теб, щото да не ходи пак да се моли в Москва като за потока, сега за Аец, че то пишат тука глупости с ток от руски реактори, викат им руски проекти, егати глупаците ток ще купуват от Турската Аккую пак от руски реактори, ама те нали наще са по големи натовци от турците, затова:)), а и платили си били с тонове злато:))) поне да бяха оставили малко да си платят независимостта, че няма дата за нац празник дето да не е русофилска:)))
  • 66 Д. Петров

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Танзан":

    То се вижда, как сте го докарали маймуняк!
  • 67 Един друг

    9 2 Отговор
    В основата на всички злини стои много простото и природно ограничено население на тази територия.Това е отлична среда за прокарване на източните интереси.Използва се също и това че това население освен че е тъпо е и много зло и отмъстително.Такава и пропаганда избират.Така по-умните напускат заедно с по- работливите ,а основната маса остава.Едно посолство си разиграва коня както иска защото има наредени хора отгоре до долу нищо че едните играят прозападни уж щото школите на изток са добри.
  • 68 ежко

    15 3 Отговор
    И защо е лошо да въртим бизнес с Русия?Германия върти, ние -не!защо бе?Санкции срещъ Русия?Санкциите не работят!Тояно обратно -консолидират руснаците и те застават зад собственото си правителство!70 години има ембарго над Куба.И какво постигнаха американците?Свалиха ли кубинската ком.партия?Изобщо нещо мръдна ли посоката ж коята САЩ искаха?Не -сакциите са за "вътрепнополитическа употреба"!КОйто махне санкциите на Куба как ще превлеяе кубинската емиграция във Флорида?Ами -никак!Затова всички ще губят, но санкциите ще стоят!

    Коментиран от #96

  • 69 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "а бе,":

    И след препинателен знак се оставя място. И на първолаците не можеш да си опонент.
  • 70 Sieg

    16 7 Отговор

    До коментар #64 от "Гаргамел":

    Така с вицове ли агитираш 😄. 25 индустриална сила в света е била БЪЛГАРИЯ, правили сме запаметяващи дискови устройства в Стара Загора, мотокари, имали сме земеделие. Жилища се купуваха и строяха за 8000лв по онова време за около 10 години се изплащаха, сега теглят заемите си за по 30 години. За нови коли се чакаше ДА, но си взимаха. Колко от българите сега карат нови коли като процент 10% или 15%. Смешно е и жалко.

    Коментиран от #73, #83

  • 71 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #41 от "Русия е враг на България.":

    Колко време ти отне да съчиниш всичко това, че и с гугъл преводача? хахахахахахаха
  • 72 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Интересно Интересно":

    Който кълне, него го хваща.
  • 73 Гаргамел

    10 13 Отговор

    До коментар #70 от "Sieg":

    Бил зъм в 70++ държави, не съм пилот, шофьор, моряк. Ако беше останал стария строй щях да съм инженер в мариците, айде не ми обяснявай предимствата на соца, щото такива има само за неудачниците и промитите мозъци

    Коментиран от #77, #86

  • 74 Айде, бе

    6 9 Отговор

    До коментар #44 от "Нищо лично,":

    Важното е, че народа е знаел кой е дядо Иван и го е викал и чакал и той е дошъл, то и османците го знаят ама като Иван Грозни,а ти си си припомнил на 3 март кой е дошъл:)), а кой какво искал знаеш, едно е да искаш, друго да можеш и 3 и4 да го направиш:))

    Коментиран от #78, #99

  • 75 Реалността

    6 13 Отговор
    България както преди руската окупация така и сега е демократична държава така че е невъзможно да бъде със диктаторска русия.
  • 76 Гост

    19 5 Отговор

    До коментар #44 от "Нищо лично,":

    Разпадала се Османската империя ама друг път. Русия е имала пет опита да я изтласка от Балканите, И ВСЕКИ ПЪТ СЕ НАМЕСВА ЕВРОПА НА СТРАНАТА НА ТУРЦИЯ!!!! Затова последният път Русия чака потвърждение от великите сили, че този път няма да се месят. Това е било руското условие на Райхщадското споразумение. Естествено, господарите ти, на които толкова ти е хубаво да им чистиш туилетните, не спазват споразумението и тайно почват да пращат британски и френски военоначалници, да помагат на Турция. Подпомагат ги и с флотилия, само и само България да остане смазана под робството. Западняците треперят като си спомнят, какъв бой са яли от Българите по царско време, и за нищо на света няма да сопуснат нова, голяма, славянска държава на Балканите. Трябва да почетеш малко повечко история, за да си оформиш мнение. Само с анадолска пропаганда и брошурите на Сорос не става.
  • 77 Sieg

    11 10 Отговор

    До коментар #73 от "Гаргамел":

    Гледам много руснаци пътуват също льольо. Стига глупости! Можеше и тогава да се пътува, е беше по сложно ако си престъпник. За виза се е чакало Да, но ти хем толкова страни си посетил и акъл не ти е дошъл. Гадно, гадно ✌️

    Коментиран от #80

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Ралин":

    Сега нашиши още един пасквил, за днешният канадски окупатор на българското злато. Ама ще ти дърпат ушите онези, които ти плащат алтъните, нали?
  • 80 Гаргамел

    3 2 Отговор

    До коментар #77 от "Sieg":

    Мен не ме мисли ;)
  • 81 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #60 от "Калоян":

    И за Лорд Дизраели да прочете, ама не му се иска. Стиска очички пред истината, като типично соросоид4е. Антибългарите винаги жумят пред истината и покорно възхваляват европейските си господари.
  • 82 Димов

    20 5 Отговор

    До коментар #64 от "Гаргамел":

    Хубав виц. Сега произвеждаш висшисти, които изнасяш със студентски бригади за Европа, да мият посуда в някой ресторант. Европа пък ти внася старите си коли за скрап, които ти кърпиш и търкаляш още 15 годинки. Внася ти и опасни отпадъци, които гориш в ТЕЦовете си, за да правиш ток, който път продаваш на износ. С твоят ток европейците се канят да си зареждат електромобилите, докато теб те гласят да им изкупуваш скрапа още поне 20 годинки. За да нямаш пари за нова кола, нарочно те държат най-бедният в съюза им, а това се постига по много начини. Единият е, да ти изкопаят златото с канадска фирма, като подхвърлят 5% комисион, който отива за рушвети по етажите на корумпираната ти, антибългарска власт. Измъкват ти парите изпод юргана, а ти им целуваш ръка за това, че те наели да си миньор в канадската фирма, и сам да си изкопаеш златото и да им го подариш, естествено, срещу мизерна заплатка. Е, не си съсвем капо. Вечер, като се прибереш от 12 ч смяна, у вас, в панелката ти, те чака китайска леща, ориенталска музика и гръцка ракия.

    Коментиран от #85, #97

  • 83 Димов

    11 4 Отговор

    До коментар #70 от "Sieg":

    Достатъчно е сравнението, че днес в Русия под прага на бедността живеят 13% от населениет, в САЩ са 15%, а в България са 22%.

    Коментиран от #122

  • 84 Ааааа

    2 2 Отговор

    До коментар #78 от "Джим Кери":

    Виждам спомнил си си за 3 март:)))
  • 85 Sieg

    4 2 Отговор

    До коментар #82 от "Димов":

    Добре казано или по точно ВЯРНО казано за 80% от населението.
  • 86 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #73 от "Гаргамел":

    Зависи какъв соц ще си построиш. За Швеция и Франция соца не е като нашия.

    Коментиран от #91

  • 87 Масква Масква

    7 0 Отговор
    По-далеч от хаоса и беднотията но 04.04. А това значи никой който сега е в парламента да не управлява. Тях ги видях колко могат.
  • 88 Plamen

    7 8 Отговор
    Разбира се , че по далеко от Москва. След като никой западняк не проявява интерес за емигрирация в Русия, а много Руснаци, биха дали мило и драго да могат да емигрират на запад, значи мястото ни е на запад. Особенно сега, когато бихме могли с очакваната многомилиардна помощ от ЕС, да превърнем България в богата, просперираща и респектираща страна, на която много страни да ни завиждат. Ами нали ако вземем, че обърнем гръб на хуманния и филантропски запад и се прегърнем отново с Русия, всички ще ни сметнат за тъпаци.

    Коментиран от #90

  • 89 Брендица

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Правилният път го изтътваха всички политици - БАЛКАНИТЕ и по-специално бившата СФРЮ.. Що се отнася до статията Домодедово е открито 07.04.1962, т.е. 1 ден след 06.04.1962😂. 13 дни и 15 години след това събитие съм родена☺

    Коментиран от #100

  • 90 Sieg

    8 3 Отговор

    До коментар #88 от "Plamen":

    Чакаш на ЕС с милиардите си да оправят БГ? Не, че нещо, но е повече от наивно и глупаво. Никоя страна няма да ни избави, сами трябва да се оправим. САЩ имат защото грабят! Нали не мислиш, че БайДън или Тръмп имат голям умствен потенциал, те просто грабят от другите.

    Коментиран от #98

  • 91 Sieg

    3 2 Отговор

    До коментар #86 от "Гост":

    Швеция и Франция имат само един проблем и той е, че са прекалено либерални. Французи почти няма, а Шведи има чат пат, по - се запазиха.
  • 92 ДрБр

    9 4 Отговор
    Поредния тъп коментар на Дойче Зеле. България никога в своята история не е имала вземане даване с Краваристан, и ако е имала не е в наш интерес. С Русия имаме хиляди общи неща - с Краваристан НУЛА.
  • 93 ккк

    2 2 Отговор
    dw да го дх.
  • 94 123

    4 2 Отговор
    България е страната създала днешната религия,култура и писменност на Русия.Източната Римска Империя не съществува,останала е само България. Русия изпълнявайки свой собственни цели възстановява България през 1878,българите трябва да си спомнят за това и да ги уважават като близък народ по език,култура и религия.Мнозинството от днешните руснаци имат Българска кръв от скитско сарматското наследство. Но България има собственни интереси и трябва да бъде с ЕС. Това не означава да воюва с Русия, но като се премахнат чувствата се вижда ясно че Русия си работи по собственните си интереси и ползи в България.Та на културно, религиозно и туристическо ниво, отношенията трябва да бъдат много близки, на икономическо ниво да бъдат прагматични и се приемат само проекти от които и двете страни имат полза , а не само Русия да има икономическа полза.На политическо ниво интеграция на България в ЕС, със добри равнопоставени връзки с Русия,Турция и други страни.А тези двете страни чрез Русофили/Туркофили са направили от България -Азиатско/Турска политически,икономически и най-вече културно страна от България.

    Коментиран от #101

  • 95 Искрен

    5 2 Отговор
    Обидно е руснаци, да се отнасят с омраза към нас, след като въпреки разпределението на силите в Европа през годините на войната, ние сме биле длъжни, но сме отказали да се бием срещу тях, и вместо благодарност, те ни обявяват война, окупират България и ни нарапват концепция за развитие на държавата, която в последствие се оказа провал.
  • 96 Д. Петров

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "ежко":

    Санкциите не работят, ама бодлите вътрешно, а ежко! ГЛАААД! 🔨 Ча! ЧА-ЧА ЧА
  • 97 123

    4 4 Отговор

    До коментар #82 от "Димов":

    На тези вицове които разказваш,кой ти вярва? Ако не искаш никой няма да те принуди да отидеш на студентска бригада в Европа или САЩ, но по комунизма насила принуждават студентите и учениците, да работят безплатно или почти безплатно за държавата и то с 1-2 месеца на година.Никой не ви накарал да купувате стари коли от Европа, вие сами отивате и си ги купувате, имате избор да си купите нови коли веднага в България, при комунизма чакаш 12 години за да имаш право да закупиш нова кола, старите си коли хората рядко продават защото няма как да купят нова тогава. Вие сами най активно ходите и търсите отпадаци за да си ги внасяте за изгаряне в България ,макар и да е забранен вноса им. Причината да сете бедни е във вас самите и икономическите политики собственното ви правителство и Народно Събрание-никой закон който е в полза на мнозинството на народа не се приема, приема се този който обслужва малка част от Българари, и които смазват джобовете на правителственни чиновници и Депутати в Народното Събрание. Българската политическа върхушка ви дръжи бедни и гладни, не ЕС, парите на ЕС, както и на Българската Държава изчезват в джобовете на Българските политици и техните близки,те са тези които държът българите бедни.

    Коментиран от #145

  • 98 123

    4 8 Отговор

    До коментар #90 от "Sieg":

    САЩ не грабят,както Русия го прави. Всичко което имат САШ е платено от тях, просто имат умни и работещи управляващи хора за страната си.Такива хора хора в България липсват, те са русофили или туркофили, и едните и другите гледат да подарят ако може интересите на страната си на тези две държави, и никой управляващ не се грижи за собственния си Български народ, руснаците или турците са му по мили от Българите.
  • 99 Д. Петров

    2 2 Отговор

    До коментар #74 от "Айде, бе":

    Ще ти припомня! Когато цитираш, се поставят кавички! Дори, цитатът да е от агент: "Горският"! Тва кумурунгелите, само искате! Нито можете, нито имате трето и четвърто - топки!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Доста добър анализ. С две думи на тия избори нищо няма да се промени то не случайно и емоциите като че ли са притъпени.

    Коментиран от #146

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 не може да бъде

    2 2 Отговор
    "Майн фюрер,не споделям идеята за изпращане на български войскови части на Източния фронт,защото може да преминат на страната на руснаците заедно с оркестъра"-Адолф Бекерле, посланик на Германия в България,в докладна записка до Хитлер ,1942г...
    .......какво да се прави,това е положението !?...

    Коментиран от #108

  • 107 не може да бъде

    1 2 Отговор
    Моето лично мнение е,че Русия за нас не е много добър вариант,но проблемът е,че всички останали варианти са по-лоши...!?

    Коментиран от #110

  • 108 Д. Петров

    3 1 Отговор

    До коментар #106 от "не може да бъде":

    Кво му е било на положението? Немците са раздавали, шоколад, сапуни, консерви, плащали са за яйце и кокошка! Я намери възрастни хора, да те сфетнат, кво са правили браточукчите ти!!!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 един от всички

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ватниците са окупатори":

    Какво злато си платил? Истината е друга -че през 1908,за да получи независимост България (Англия иначе е била против), Русия се ангажира и заплаща цялата сума,искана от Османската империя за откупване на независимостта на България. Само няколко години по-късно,Русия опрощава този дълг на България (който ние и така никога не бихме могли да платим).

    Коментиран от #115, #123

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Д. Петров

    0 0 Отговор

    До коментар #113 от "един от всички":

    Има документи, бе иди...!
  • 116 ХАН КРУМ

    4 2 Отговор
    ТА КАКВА НИ Е ТОЧНО ПОЛЗАТА ЗА 17Г ОТ НАТО,ОСВЕН ,ЧЕ САЩ СИ РАЗПОЛОЖИХА БАЗИТЕ СИ У НАС.ОЩЕ ПРЕЗ 1999Г.ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ ,ЧЕ НА НАС НИ ТРЯБВА МАЛКА НО МОБИЛНА И МОДЕРНА АРМИЯ.ДО ТУК САМО СЕ ПОСТАРАХА ДА Е МАЛКА. И КАТО В ДОПЪЛНЕНИЕ СЕ СЛОЖИ ПАСИ И ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ, ОБЯСНЕНИЕТО НА ПОЛОЖЕНИЕТО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ В АРМИЯТА СТАВА ЯСНО.ПЪЛНА ДЕМАГОГИЯ И ПРОДАЖНОСТ.ЧАКАЙ ТИ НЯКОЙ ДА ТЕ БРАНИ ВЪВ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ.КОЛКО ГОДИНИ РЕШАВАТ ЗА КИПЪР, КОЛКО ПЪТИ ДО СЕГА Е СРАБОТВАЛ ЧЛ. 5ТИ.– ТОЧНО НИКОГА.ПОЛИТИЦИТЕ СА НИ ПРОДАЛИ 100 ПЪТИ И КАТО НАРОД И КАТО ДЪРЖАВА.
  • 117 Катюша

    2 2 Отговор
    Ха ха ха, голям анали няма що. Само дето забрави да спомене, че Пинокио и гнома лижеха сладоледа на Кауна фигурант, който е гнусна слуга на Решетката от Москва.
  • 118 Катюша

    5 2 Отговор
    Ха ха ха, голям анализ няма що. Само дето забрави да спомене, че Пинокио и гнома лижеха сладоледа на Кауна фигурант, който е гнусна слуга на Решетката от Москва.
  • 119 Жива да не бях

    3 3 Отговор
    Само прочетох заглавието и веднага познах че е поредната фекална мозъчна промивка от ДВ. Факти, защо им давате трибуна на тези - от всяка тяхна статия струи омраза към България и Българите? Да си бръщолевят либералните небивалици в Германия. Тук не ни интересуват.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 суис

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Майна.":

    швейцария и австрия не съ големи ама жизнения им стандарт ни подминава 10 пъти
  • 122 123

    2 2 Отговор

    До коментар #83 от "Димов":

    12.9 %=18,831,434 човека в Русия са бедни и преживяват със 10 153рубли=133.74$ на месец = 4.45$ на ден/ САЩ бедни са 10.5%=34,799, 100 човека от населението и преживяват със 1073$ на месец= 35.77$ на ден/В България 22%=1,529,326 човека от населението са бедни и преживяват с 217.83 $ на месец= 7.26$ на ден

    Коментиран от #126, #147

  • 123 123

    1 2 Отговор

    До коментар #113 от "един от всички":

    През септември 1908 г. на среща в Бухлов ( в съвременна Чехия) пратениците на Австро-Унгария и Русия се подкрепят взаимно и се съгласяват да не възпрепятстват обявяването на независимостта на България,което вероятно ще се състои скоро. То е последвано от анексирането от Австрия-Унгария на Босна на следващия ден след обавяването на независимост на България и обединението на Гърция с Критската държава (непризнато до 1913 г.). Със съвместното нарушение от Русия и Австрия на Берлинския договор и доминираща подкрепа от европейските държави, независимостта на България е международно призната през пролетта на 1909 г.Османската империя не изисква финансова компенсации от България,която взема железниците управлявани от Ориенталската железопътна компания и данъците от Източна Румелия.Русия отменя четиридесетгодишни плащания, които османците дължът на Русия като обезщетение за войната от 1877–78. Годишните плащания на османците към Русия по това врема възлизат на 125 000 000 златни франка (от общото пълно обезщетение/репарации от 802 000 000 златни франка).На свой ред България се съгласява да плаща по 85 000 000 златни франка за 85 години на Русия.

    Коментиран от #127

  • 124 Един

    2 3 Отговор
    Колкото и да не ви харесва : САЩ на другия край на света, а ние сме под носа на Русия! Та ... накъде ще "завиваме"?
  • 125 хахаха

    1 1 Отговор
    и защо "уродливият баланс между България и Русия да е , меко казано, странен за натовска държава"? Да не би да сме обавили война на Русия? Или НАТО да е обявило? Що за идиотско изказване?
  • 126 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #122 от "123":

    като си взел да се правиш на статистик, пиши в национални валути и цени на основните хранителни и нехранителни стоки...да не се окаже, че 4 долара в Русия са повече от 7 в България и 35 в щатите...:)))

    Коментиран от #128

  • 127 хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #123 от "123":

    и България плащала ли е тия пари на Русия? Доизкажи се....

    Коментиран от #129

  • 128 123

    1 3 Отговор

    До коментар #126 от "хахаха":

    САЩ 36 яица-1,85$,450гр масло 3$,1кг пилешко филе 4.37$, 1кг свинско филе -3.94$, 1кг домати 2.20$, галон мляко 2.49$.
    Дохпд на беден в САЩ на месец -1077$

    В Русия 36 яйца-3.84$, 450 гр масло 3.89$, пилешко филе-3.79$, свинско месо 3.50$, 1 кг домати -2.33 $,галон мляко-3.67$
    Доход на беден в Русия =133$ на месец

    Коментиран от #131, #148

  • 129 123

    1 1 Отговор

    До коментар #127 от "хахаха":

    от 1878 г. В началото на периода Руската империя и Княжество България са изключително близки съюзници, свързани помежду си с чувства, от геополитическа реалност и силни административни връзки.И все пак към 1886 г. отношенията ще се изродят до такава степен, че българския Принц беше свален от държавен преврат, подкрепен от Русия със сериозно обмисляне за руско
    нахлуването в България като в крайна сметка дипломатическите отношения са прекъснати изцяло към десетилетие.непосредствената причина за раазрива между България и Русия е агресивно и нетактично поведение на редица от руски военни и дипломатически агенти в България, които често следваха собствените си политики и идеи,без да съобразяват с външно политическите предпочитания на Русия.

    Коментиран от #133

  • 130 Читател

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сделано в СССР":

    Бългaрcкaтa ДC !

    Сега кaжи и зa шпиoнитe нa чуждитe
    турcки ,
    щaтcки и
    мaлoбритaнcки тaйни cлужби в рeдицитe нa нaтoвcкитe пaртии , кoитo рaбoтят cрeщу Бългaрия !
  • 131 Въпросче

    0 0 Отговор

    До коментар #128 от "123":

    А цената на здравното обслужване и жинищата в двете страни ? Явно ги смяташ за маловажни ?

    Коментиран от #137

  • 132 Истината Е

    2 0 Отговор
    Като начало , бюлетина 12 Дванадесет е отлично начало за спиране на 30-годишното затъване и начало на стабилизирането за България .

    Това е русофилската партия за възраждане на Отечеството .
    # 12
  • 133 хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #129 от "123":

    откъде го копна тоя текст? по стила ми прилича на екстремцентърпоинт...там ли списваш? :)))

    Коментиран от #134

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 123

    1 1 Отговор
    Генерал П. Д. Паренсов пише как Руските войски, влизащи в България по време на Руско-турската война от 1877-78 г., се удивляват на богатите полета и пасища, на плодовете и зеленчуците, недостъпни дори за средната класа на Русия, без принудителна военна повинност, и как тези руски войници се питаха, къде е
    страданието на нашите етнически и религиозни роднини, къде е потисничеството, къде е борбата? Като се има предвид, че Русия е освободила собствените си крепостни селяни едва през 1861 г. и ги е обложила с тежки плащания за обратно изкупуване, това не е съвсем неразумен въпрос.
  • 136 Хахаха

    1 1 Отговор
    Няма в България партия, която може да доближи Москва до България. И не трябва. Руснаците искат да вървят паралелно с вас. Защо мислите. Че в Русия сънуват и мечтаят за друго?
    Прагматични отношения на държавно ниво и точка. Няма вече хора, които за един успешен лов ще опрощават на България милионни дългове. Говоря за Брежнев. Впрочем и Сталин направи на България не по малък подарък. А за Императора Александър сами знаете. Ограмотявай те ке. Четете. Отношения на общочовешко ниво е друго нещо. Тук сме често свързани кръвно.
  • 137 123

    0 0 Отговор

    До коментар #131 от "Въпросче":

    Здравното обслужване на хора с нисък доход в САЩ- е напълно заплатено от Федералното правителство вкючително лекарства и зъболечение-не заплащат никакви такси. Цената на жилището им струва 30% от месечния им доход, ако получава 100$ заплаща само 30$,в много случаи жилището е напълно безплатно предоставено.
  • 138 123

    2 0 Отговор
    Дипломатическо положение на Русия беше изключително лошо. На На Русия се противопоставяха както австро-унгарците, така и британците, които нямат намерение да разрешат договора от Сан
    Стефано да остане. Единственият съюзник на Русия е Бисмарк, който се опитва да успокои и Руснаци и австро-унгарци, и по този начин ограничен в това колко помощ той може да окаже на Русия. И ако
    ситуацията нарасна до заплаха за нова война, Руската империя беше изтощена и отслабена от неочаквано жестокуте битки с османците, докато британците и австрийците бяха свежи и способни да се бият.
  • 139 ДОКО

    3 1 Отговор
    ТОИ ГО Е КАЗАЛ..ДРУЖБАТА МЕЖДУ СССР И НРБ Е ТАКА НЕОБХОДИМА КАКТО ВЪЗДУХА И ВОДАТА ЗА ВСЯКО ЖИВО САШЕСТВО ТОДОР ЖИВКОВ НИКОГА АМА НИКОГА НЕ ГО ЗАБРАВЯИ БЪЛГАРИНО И НИКОГА НЕ СЕ ПРАИ НА АМЕРИКАНЕ..НИЕ СМЕ ЕДНА ВЯРА ЕДНА ИСТОРИЯ И ЕДНА СЪДБА..
  • 140 123

    2 0 Отговор
    Константин Аксаков, един от големите славянофили,пише, че „Русия е страна с начин на живот, който е собствен, изобщо не подобава на този на европейския държави и земи. Тези, които приписват на Русия европейски изглед и я преценяват на такава, грешат много. Според славянофилите там има остри разлики в характера между западните и руските концепции за религия, интелектуален живот, социална организация и отношение към правителството. Руснаците са увлечени от един вид селски национализъм и популизъм, който издигна селянина и селските институции на високо място - особено комуната или общината
  • 141 ПРЕДАТЕЛИИИ

    2 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е ПО БЛИЗО ДО ВРАГОВЕТЕ И КРАДЦИТЕ СИ САЩ ЕС И НАТО ! РУСИЯ ТРЯБВА ДА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ НИ ВРАГ ПОНЕЖЕ НЯКОЛКО ПЪТИ НИ ОСВОБОЖДАВА ОТ УНИЩОЖИТЕЛИТЕ НИ !
  • 142 ЧИБАСАЩ

    2 2 Отговор
    САЩ И АНГЛИЯ СА НАШИ БРАТОЦИ - ТЕ НИ БОМБАРДИРАХА И ИЗБИХА , ТЕ НИ ХВЪРЛЯХА И ИГРАЧКИ БОМБИ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА ..... МАЙКА МИ ПОМНЯ ЧЕ МЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАШЕ ДА НЕ ПИПАМ НАМЕРЕНИ ИГРАЧКИ И ПРЕДМЕТИ !
  • 143 ИВАН

    3 3 Отговор
    Защо пък трябва да е плавен .... спешно е нужен много рязък и категоричен завой, за да се върне колата в правия път .... МОСКВА ... РУСИЯ ... обединено славянство и Православие

    Коментиран от #157

  • 144 Генерал Колев

    3 1 Отговор
    "Казвам ти дъще, сещай се снахо"... НАТО няма да позволи руско- комуняшката паплач да вземе властта, дори ако днешната , ударна руска пропаганда и финансова поддръжка от криминали - олигарски , комбинирани с лъжи, провокации, медийни внушения и заплахи дадат свия отровен плод.
  • 145 Димов

    0 2 Отговор

    До коментар #97 от "123":

    Голям избор, няма що. Дали да си храниш семейството 5 години, или да седите гладни, но да изплащате вноските за нова кола..... която да дрънкате по същите разбити пътища, по които вървят и много по-евтини коли, втора ръка. В нормална държава човек няма нужда да прави такива жертви, за да си позволи нова кола. И причината се крие точно в съотношението заплащане-цени, което е чудовищно различно за България и другите страни от ЕС. Един бояджия тук взима 3лв/м2, а в Холандия взима 15€/м2, за същата работа. Ясно, че управляващите ни ни държат с глави, натикани в калта, но ако си милиш, че ЕС няма нищо общо с това, значи не виждаш по-далеч от носа си. Помисли малко, какво ще стане, ако населението на страните, като България, изведнъж се замогне, като европейското, и почнем лесно като тях да си купуваме нови коли, без да правим непоносими жертви? Къде ще си пласират старите коли западняците? На западнякът му трябва кош за боклук, и това сме ние и подобните нам. Това е ролята, която са ни отредили новите ти господари. Аз я гледам вече 31 г. Кога я виждаш да се промени?
  • 146 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #104 от "бай Даньо":

    Истината в няколко думи.
  • 147 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #122 от "123":

    А сега сравни и данъците в трите страни.

    Коментиран от #150

  • 148 Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #128 от "123":

    Среден наем на двустаен апартамент в САЩ - $1200. Среден наем на двустаен апартамент в България - 400€. В Русия е $400.

    Коментиран от #151

  • 149 Матей

    1 0 Отговор
    сПОРЕД КАКТО СОЧИ СТАТИСТИКАТА,герб +дпс ще управляват,може да приберат и някои ме-ке-ре-та.Ще си останат здраво стъпили в щатите,а всякакъв опит за шпагат от Брюксел към Москва ще е невъзможен или ще е опасно подхлъзване.Истински народни представители може да има само от двете възраждания,ако успеят да се вредят.Народа ще бъде жестоко прецакан и в дълбоко униние.От там нататък само руската армия може да обърне хавата и ще се чака от народа като манна небесна.
  • 150 123

    0 0 Отговор

    До коментар #147 от "Димов":

    Данаците в САЩ на бедни с доход от 1077$ е 10 %, който им се връща, а двустайно или тристайно жилище е 300 долара, 1200 е свободен наем на хора които правят много повече от 1077 долара на месец. Без значение колко струва наема бедния ще плати само 300$ другото се заплаща от държавата.В България и Русия са 10% данък ,който не се връща.

    Коментиран от #153, #154

  • 151 123

    1 1 Отговор

    До коментар #148 от "Димов":

    Едностаен апартамент в Москва е 750 евро на месец наем, а чиста заплата 827 Евро в Москва.

    Коментиран от #152

  • 152 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #151 от "123":

    Москва е топ локация. Аз ти писах средни цени за страната. А в САЩ ми сравняваш минимални наеми в някое забутано село с топ локациите в Русия. Много мазно и с€^ско го раздаваш. Цифрите ми са от официални статистики, докато твоите са чисти стЪКмистики.

    Коментиран от #155

  • 153 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #150 от "123":

    Да ти го обясня пак, че явно не си схванал. Българинът, подли3урващ на запада, ще бъде ^@кей. И нищо повече от това. Икономиката на страни, като Германия и Англия, се крепи на модерното робство. На евтиният, квалифициран труд, на чуждестранни кадри, емигрирали в тези страни, под натискът на мизерията в техните. Ако страните от бившият източен блок вземат, че се позамогнат, и кадрите им спрат да имигрират така масово назапад, кой ще чисти тУИлетните на Меркел? Кой ще бере ягодите в Англия? Ще наемат техни работници ли? Техните не работят за центове, като нашите. Знаеш ли колко пари ще струва това на икономиките им? Говорим за милиарди загуби на годишна база. Днес, ние произвеждаме готови кадри за работа в Европа. Обучени, образовани, с дипломи. Всеки един от тези емигранти ни струва по 20 000 лв, да се образова с диплом. Германия би дала 10 пъти повече пари, за да произведе такъв кадър от нейните хора, на нейна територия. Вместо това, тя го получава наготово, от нас. Не е вложила и цент в него. Ние сме вложили 20 бона, а той, вместо да изкарва БВП тук, отива да работи на германците. Е, праща по някой лев на баба си в България, колкото да плаща данъци на шайката, че да им пълни джобовете. За благодарност, ЕС ще санира панелката на баба му, по програма. В равносметка, за последните 30 години сме загубили около 2 млн такива кадри, обучени от нас. Струват ни 40 млрд. А Германия и Англия са спестили трилиони в техни валути, от емигранти, като нашите. Въобще, раз
  • 154 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #150 от "123":

    Въобще, разбираш ли за какво говоря? Тези страни никога няма да допуснат, да загубят робите си. А за да имат робите желание, да са такива, трябва нищетата тук да се поддържа на нужното ниво - достатъчно ниско. И никоя партия, нито лидер на партия, няма да променят това нещо. Който се опита, ще бъде зашлевен с поредният звучен шамар, като Виденовата зима, да се сеща, че ако отхвърля "щедрите дарове", на Световната Банка, ще има пердах. Нашите политици отдавна са прозряли този факт. За тях е пределно ясно, че ако са част от народа няма да стигнат по-далеч от това да са ^@кеите на ЕС. Затова драпат със зъби и нокти да се докопат до столовете на властта. Само там могат да са нещо повече, от обикновените хора. Там е тлъстото на кокала. Ето защо 7 млн българи имат регистрирани 60 партии, докато 328 млн американци имат само 2.
  • 155 123

    0 1 Отговор

    До коментар #152 от "Димов":

    Tака отговора ти беше на 1200 долара наема на месец в САЩ, в САЩ има наемеи и по 50 000 долара на месец. Което се опитвам да ти обасня е че които е беден получава 1077 на месец заплата, също получава помощ от правителството което го прави със стандарт на средно ниво.В Ню Йорк наемите са от 3000-4000 долара на месец, съответно и заплатите им са по високи от където е 1200 долара наема.Но дали в Ню Йорк или Финикс,бедния си получава достатъчно помощ за да живее нормално,не гладува,не се лишава нищо, но няма скъпа кола.Бил съм и в двете страни, стъкмистика няма цените са в редовни магазини в Русия и САЩ.
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Любен Стойков

    0 1 Отговор

    До коментар #143 от "ИВАН":

    Обединеното славянство/такова чудо няма, но хайде от мен да мине/ и православието храна ли са или просто лъжа за глупачета??! Кои славяни ще обединяваш?Чехи, поляци с руснаци и българи?? С кои православни ще се обединяваш? Руснаци и сърби с румънци и гърци?...Усещаш ли се как те пързалят с празни опорки.
  • 158 желяз каменноff

    0 0 Отговор
    само с москва требе да сме ние българия.
  • 159 жан вължан

    0 0 Отговор
    и аз съм за русия винаги
  • 160 пльонтек

    0 0 Отговор
    и казвал съм го и преди който е с русия печели и е защитен.който е против губи.
  • 161 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ЗА ПАЗИРИ СЕ ВОДЯТ НАЙ- КРЪВОПРОЛИТНИ ВОЙНИ . РУСИЯ МОЖЕ ПАК ДА ОТВОРИ ПАЗАРИТЕ СИ , АКО СТАНЕМ КОНКУРЕНТНОСПОСОБНИ .
    СЕГА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ НИ Е ПРИОБЩИЛ , ТАКА ЧЕ ВСИЧКО НЕКАЧЕСТВЕНО И КАЧЕСТВЕНО КОЕТО ПРОЧИСТВАТ , , ДА Е НА ПАЗАРИТЕ ПРИ НАС .ПОЛСКИ КАРТОФИ , ХОЛАНДСКИ ЛАЛЕТА ,... ЕВРОПЕЙСКИ СТОКИ - ВСЯКАКВИ .
    НО НАЙ - ГОРЕ СЕДИ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ДУРАК , КОЙТО ПОЗВОЛЯВА ВСИЧКО ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА .