28 Март, 2021 19:00 5 344 41

България днес: шест парадокса

  • бойко борисов-
  • герб-
  • дпс-
  • делян пеевски-
  • избори

Новото правителство няма да е класическа коалиция, а по-скоро ще е конструирано около програма за прилагане на Зелената сделка, излизане от COVID кризата и провеждане на съдебна реформа

България днес: шест парадокса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандали, протести, провал в пандемията: в една нормална демокрация би следвало ГЕРБ да бъдат "изметени" от електората. Но ето, че те се готвят да бъдат отново първа политическа сила. Какви са причините за този парадокс?

Коментар от Даниел Смилов:

Парадокс 1

През лятото на миналата година 60-70% от хората в страната подкрепяха протестите, които настояваха за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Скандалите, довели до тези протести, не получиха адекватен отговор и не бяха обстойно разследвани. Въпреки това ГЕРБ се готвят да бъдат отново първа политическа сила след изборите на 4 април: прогнозите засега им дават преднина спрямо БСП. Какви са причините за това парадоксално развитие? В една нормална демократична надпревара ГЕРБ би следвало да бъдат “изметени” от електората, така както БСП бяха редуцирани до 39 депутати след управлението на Орешарски.

Изборите на 4 април не са предрешени и на тях всичко може да се случи - просто те се провеждат в безпрецедентна ситуация, поради което утвърдените обяснителни модели не са приложими. Важен фактор ще е страхът от неизвестното, който обикновено кара хората да се консолидират около властта. Този ефект създава впечатление за стабилизиране на ГЕРБ, които бяха в свободно падане през лятото и есента на 2020 година.

Втората причина за относителната стабилизация на ГЕРБ е фрагментацията на опозицията срещу тях. Недоволството срещу управлението се канализира през различни партии, но БСП, "Демократична България", ИТН и "Изправи се! Мутри вън!" трудно могат да бъдат описани като единен фронт. А това дава възможност на Борисов да търси и подчертава разделението в опозицията срещу него.

И накрая: БСП не успя да се превърне в европейска левица и продължава да битува в национал-популистката си идентичност. За изненада на всякакви международни наблюдатели нашата левица е хомофобска, антиимигрантска, про-путинска и обича да използва антиевропейска реторика. Вътре в страната всичко това отдалечава левицата както от младите, така и от по-динамичната бизнес-ориентирана част на обществото и затваря подкрепата ѝ в провинцията и сред възрастните.

Парадокс 2

Скандалите със 700-те милиона пропуснати постъпления в бюджета от хазарт, с шкафчето, със записа на премиера и т.н. нито бяха сериозно разследвани, нито бяха сериозно обяснени от участниците в тях. Въпреки това медиите, най-вече основните телевизии, на практика спряха да питат за тези скандали. В момента текат предизборни студия, интервюта с лидери, “лексиконови” въпроси от рода на “кога плакахте за последен път”. Скандалите от 2020 обаче не влизат в интереса на питащите журналисти. Защо е така? В една нормална медийна среда всеки представител на ГЕРБ, който влиза в телевизионно студио, би трябвало да бъде питан за скандалните казуси. И би трябвало да не се преминава към други теми, преди да отговори смислено на тези въпроси.

Този парадокс няма лесно обяснение. И публичната, и комерсиалните телевизии са прекалено “толерантни”, да не кажем услужливи към управляващите. И очевидно просто отказват да изпълняват контролните си функции.

Парадокс 3

Управляващите не се справят с Ковид-кризата. Ваксинационната кампания е пълен провал - България е твърдо на последното място в ЕС. И вината за това не е на ЕК: просто нашето правителство не се е застраховало и не е поръчало квотата си от ваксини. Организацията също куца. И в крайна сметка смъртността в България е рекордна. Пикът на третата вълна бе подпомогнат от управляващите (с “либералните” им мерки), за да съвпадне с изборите на 4 април. Това е достатъчно, за да се обоснове заключението за несправянето на властта. Въпреки това обаче този факт не е наложен като безспорен в публичната сфера, а Борисов дори се хвали с “българския модел” срещу коронавируса. Обяснения за този парадокс няма.

Парадокс 4

ДПС подпомагаше управлението на ГЕРБ по най-различни начини. Медиите на Делян Пеевски - депутат от Движението - бяха най-проправителствените. ДПС не напусна парламента заедно с БСП и като цяло винаги даваше по едно рамо на ГЕРБ, когато ситуацията ставаше много напечена. Така например ДПС поиска оставката на Борисов, но заедно с оставката на Румен Радев, което всъщност си беше подкрепа за премиера. И в парламента ДПС се държеше по-скоро като част от управляващото мнозинство при гласуването на много закони, назначения в регулатори и питания към управляващите. Въпреки това при разпускането на 44-то Народно събрание ДПС излезе със силно критична декларация за цялостното управление на ГЕРБ.

Парадоксалното поведение на Движението има своите обяснения. На първо място ДПС се готви по този начин да смени коня ГЕРБ с БСП като възможен коалиционен партньор. БСП - и най-вече Корнелия Нинова - също изглежда работят по този сценарий, защото спряха да критикуват главния прокурор Иван Гешев. Отваряйки вратата към БСП, ДПС са и в по-добра преговорна позиция спрямо ГЕРБ. Движението иска да стане официален коалиционен участник във властта и да излезе от състоянието на полу-легитимен конкубинат с управляващите. Борисов знае обаче, че открита коалиция с ДПС ще е неговият политически край. Точно тези сложни и не толкова сложни сметки обясняват политическите пируети на ДПС.

Парадокс 5

"Демократична България" (ДБ) успя да смени езика и посланията на опозицията срещу ГЕРБ. Сега всички - дори БСП - повтарят основните критики на ДБ срещу властта: политизираната и пристрастна прокуратура, “скритата” коалиция между ГЕРБ и ДПС, патриотичните патерици на властта, срастването на политиката с определени бизнес интереси. Но въпреки тази дискурсивна доминация ДБ не се превръща в основната опозиционна партия. На какво се дължи това?

ДБ е на практика желан от всички коалиционен партньор (без “Патриотите”), защото тя комбинира послание за модернизация плюс антикорупционен заряд. Същевременно обаче ДБ остава предимно градска партия на развиващата се средна класа, която има трудности да привлича по-широк електорат.

Парадокс 6

Повечето от коалициите след 4 април ще изглеждат невъзможни и въпреки това правителство най-вероятно ще бъде съставено. "Невъзможните” коалиции включват поне следните комбинации:

- ГЕРБ, ДПС, “Патриоти”. Дори някои от “Патриотите” да влязат в парламента на гърба на наистина напоителните си и често безвкусни кампании, триумвиратът им с ГЕРБ и ДПС би бил политическо самоубийство. За разлика от 44-то НС, в 45-то няма да има как да се крие подкрепата на ДПС и тяхното участие;

- БСП, ДПС, "Изправи се! Мутри вън!" и Слави Трифонов. Една такава коалиция също би била изключително уязвима и би се сторила на мнозина най-малкото безпринципна;

- ГЕРБ, “Патриоти”, плюс част от депутатите на "Има такъв народ" със скрита подкрепа от ДПС. Този вариант разчита на прекупуване на депутати от Слави Трифонов и на досегашното задкулисие, което изначално го прави слабо легитимен.

Въпреки това правителство най-вероятно ще бъде съставено. То няма да е класическа коалиция, а по-скоро ще е конструирано около програма за прилагане на Зелената сделка, излизане от Ковид-кризата и провеждане на съдебна реформа. Опозицията - БСП, ДБ, ИТН, "Изправи се!" - към момента има крехко математическо предимство пред ГЕРБ, ДПС и “Патриотите”, което дава на опозиционерите и по-голям шанс да съставят такова правителство.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАРАДОКС

    33 1 Отговор
    Миниcтърът зa eднa гoдинa e cтaнaл дoцeнт и прoфecoр", прoдължи прeдceдaтeлят нa "Движeниe 21" и кaндидaт зa дeпутaт oт кoaлициятa "Изпрaви ce!Мутри вън!".

    "C тeмпoвeтe нa вaкcинирaнe ниe нe мoжeм дa пocтигнeм уcпeх дo крaя нa лятoтo. Трябвa дрacтичнo дa ce увeличaт вaкcинитe дo крaя нa лятoтo. Дeчo Дeчeв ни cмрaзи c дoклaд, cпoрeд кoйтo oщe нoeмври миниcтърът и здрaвнaтa кoмиcия ca знaeли, чe ниe нямaмe дoгoвoри зa вaкcини, ocвeн c „AcтрaЗeнeкa“. Шeф нa тaзи фирмa e мaйкaтa нa eврocкoмиcaря Eвa Мaйдeл", зaяви oщe Дoнчeвa.

    "Трябвaлo e дa ce взeмaт oт тритe вaкcини. Вижтe в CAЩ кaквo пocлeдвa - дaдoхa гaз и зaпoчнaхa в oбщинитe дa вaкcинирaт хoрa",
  • 2 Гробари

    25 1 Отговор
    И абсурди също много.
  • 3 гадно

    34 1 Отговор
    Парадокс е и танте Меркел да се прави на кьорава, ама те тиквата й е любимец.
  • 4 Врачка

    35 1 Отговор
    Парадоксът на Българските избори е ,че тотално бедни и безработни хора гласуват за дясна партия,която от своя страна управлява като лява популистка.

    Коментиран от #39

  • 5 ГОРСКИ

    17 2 Отговор
    Има защита от главният прокурор и се мисли за ЦАР ЗА ТОВА ТРЯБВАТ НОВИ ХОРА във властта !!!!!
  • 6 розово

    16 4 Отговор
    На изборите ще гласуваме кой да ни краде Борисов Нинова или някой друг.ДПС са сигурни.
  • 7 сигурно

    28 2 Отговор
    Ядрото на герберистката сган ще влезе в затвора заедно с каскета !!
  • 8 БОКОПАНДЕЛ

    2 4 Отговор
    Унгaрcкият прeмиeр: Нямa мяcтo зa рaзхлaбвaнe
    Oрбaн oтбeлязa, чe e труднo дa ce прoгнoзирa кoгa трeтaтa вълнa нa кoрoнaвируcнaтa пaндeмия щe дocтигнe cвoя пик
  • 9 Чекмедже

    21 1 Отговор
    Айде да идва 04.04., че се не трае вече!
  • 10 РАДЕВ

    15 1 Отговор
    Кaк ли щe изглeждa Бългaрия cлeд избoритe? Пeрcпeктивaтa нe e oбнaдeждaвaщa. Cтрaнaтa щe e в кризa, нo нe и в кaтacтрoфa, кoятo дa пoмeтe вcичкo. Рaдикaлни нeщa нямa дa ce cлучaт. A нeщo пoлoвинчaтo и рaзoчaрoвaщo. ЯКО ПАК ЩЕ СЕ КРАДЕ ОТ МУТРАТА !
  • 11 спасението

    12 6 Отговор
    Радев трябваше да хвърли оставка , и да обедини народа срещу шайката !!Само тогава боко щеше да е в затвора или да избяга от държавата
  • 12 „СЪВЕТНИК ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ”

    3 2 Отговор
    ВСИЧКО ДО ПАРАДОКС 6 Е ПАРАДОКСАЛНО ВЯРНО,НО №6НИЩО НОВО НЕ КАЗВА ПАРАДОКС ЩЕ БЪДЕ АКО ИМА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО😕ЧАКАЙТЕ ИЗБОРИ ДВЕ В ЕДНО НА ЕСЕН😡😡😡😡😡
  • 13 РАДЕВ

    5 2 Отговор
    ЯВНО ОТИВАМЕ КЪМ НОВИ ИЗБОРИ !
  • 14 Българин

    10 3 Отговор
    Няма нищо нелогично ! Синята натовска мафия назначава СЕМ и Комисия по честотите.. Те пък раздават медиите.

    И " о, чудо"! Назначените от щатско-турската власт дават статут " национална медия" точно на служещите на Саш и Турция (Hато). Точно на тези, които са рещу България и Русия.

    А баламите българи си лаят година по площадите. 😜 Ама няма кой да ги отрази. Щото Hатото още се бави със следващите заместници на Гешев - Борисов. Следващите продажници на Саш и Турция още не са готови.
  • 15 ЦЕЦКА

    7 1 Отговор
    ПАК ЩЕ ИМА НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ !
  • 16 Железаров

    2 5 Отговор
    За да излезем от ковид кризата,и да запазим живота на хората.Една коалиция,БСП и ГЕРБ ще издуха всички останали партии.Разбира се ,че звучи налудничаво,но от тези всичко може да се очаква.Ще си крадат само те...фифти ..фифти.нема нужда де делят с други.
  • 17 Реалист 2

    11 6 Отговор
    Най-бедната държава в ЕС гласува за десни чорбаджуйски партии ! 😀 Парадокс, олигофренияя И доверие към американо - турски, уж български медии. Шоу!

    Гледат ни, че Саш и Турция ни източиха, първи по смъртност сме , първи по корупция сме , първи по цензура сме, което не е било и при червената комунистическа БСП. Но... проституски народ. 🤔 Обича да го насилват.
  • 18 Матей

    2 0 Отговор
    Всичко тук е парадоксално,така е когато се обърка една държава и се третира кото покорена територия и усилено плячкосвана.Дойчланд ги хвана дерт дали няма да загубят тази сигурна капияПроекта герб се изхаби до неузнаваемост,сащ може да се намесят в изборите,което те си имат като неизменно право и да приложат нов проект.Засега ни се вижда най-важно да се махне герб,а какво ще ни докарат ,не се знае дали щее по-хубаво.
  • 19 КОВИД

    4 1 Отговор
    ГЛАВНИЯ ПАРАЗИТ ЩО Е БЕЗ МАСКА ?
  • 20 Жив съм

    8 5 Отговор
    DW с много хубави статии ни вкарвате в правия път. Браво! Заплащате на български журналисти и анализатори с подходящ политически материал. Той социализма го няма в България. Защо още съществуват и ни заливат с пропаганда DW, Cвободна Европа, BBС Лондон, Гласът на Америка? В началните години на демократично развитие България беше залята от пропагандатори на религиозни секти. Движеха се по две момчета, с отлични костюми и прически, знаещи добре езика ни. Не постигнаха нищо, българската психика е различна от останалия свят. А тази статия ме амбицирате да променя желанието си и да гласувам за ГЕРБ!
  • 21 Точно

    10 8 Отговор
    Благодарение на безобразията на протестиращите, ща не ща ще гласувам за ГЕРБ.
  • 22 Ще гласувам

    8 12 Отговор
    Гласувам за ГЕРБ, защото идиотите ме вбесяват.
  • 23 Девет грама

    6 2 Отговор
    Освен протести има друг начин
  • 24 перничанин

    6 5 Отговор
    Съжалявам , че прочетох цялото творение на Даниел Смилов. Пасквил без нито един факт. Свободно съчинение с изявен опозиционен елемент. Признавам му го , добре е засегнал доказани и недоказани гафове на управляващите, но удобно мълчи за гафовете на опозицията, а те не са хич малко и са доста пикантни. Христо Иванов и Маджо, хотелчето на Кури, кой предложи Пеевски, кой беше ортак на Галеви и ги предупреди, кой от Отровноъо дуо е личния адвокат на Цв. Василев, кой праща дубайските долари за протестърите и Бибиткян и т.н.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор
    Даниелчо, драгичък, Бойко Борисов Ви “изработи” всички МАНИПУЛАТОРИ и МАНИПУЛАТОРКИ и се промуши през "иглени уши" . Ето за това Ви е яд, най-вече на себе си, че проспахте и подценихте "бодигарда на бай Тошо", а всъщност РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е СЪОБРАЗИТЕЛЕН ШОП, не пада в капаните дето му ги подлагате на всяка крачка. Пък за феноменалният му рефлекс и способност да отреагира вярно при непредвидени обстоятелства, да не говоря.
  • 26 КРАЙ

    5 5 Отговор
    СЛАВИ ЩЕ СМАЧКА БОЙКО КАКТО ДЪРВЕНИЦА СЕ МАЧКА !
  • 27 МЕРЗАЦИ

    3 0 Отговор
    ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ ЗАЩОТО СА ПРЕДАТЕЛИ И ГИ МРАЗЯ !
  • 28 Радио Ереван

    5 1 Отговор
    Поредната излючително прозрачна боза от ДВ. Къде ги видяха тия 60-70% които искали оставка? За пореден път се убеждавам че ДВ се занимават само с анти-българска пропаганда. То това Кремъл пасти да яде! За съжаление за много прости горките и не хващат кидиш, ама никакъв!
  • 29 Стефан

    6 1 Отговор
    Аз като видя, че нещо е написано от тоя автор, въобще не го чета, защото той се е поставил в услуга на Демократична България и стящия зад нея Иван Костов. Тоя, който извърши престъпната за България приватизация, който съсипа СДС и който уреди себе да получава пенсия без таван. Към края на нвговото управление, акциите му се бяха вдигнали толкова, че се беше нагласил да управлява страната пожизнено. Именно за това той се почувства много унизен, когато народа избра царя пред него а след това и Бойко.
  • 30 Юлиян

    2 1 Отговор
    Ако има някой министър председател на страната, който трябва да бъде съден и вкаран в затвора, това безспорно е Иван Костов
  • 31 7777

    2 0 Отговор
    Който и да дайде на власт положението ще е същото, като захапят кокала и забравят какво са обещавали. Трябва силно гражданско общество и непрекъснат граждански контрол над управляващите, които и да са те. Само с едни избори не става. Когато разберат че има истинска нетърпимост към корупцията нещата сами ще оправят.

    Коментиран от #40

  • 32 безпартиен

    4 0 Отговор
    Парадокс е,че все още има държава с име България!В нея има около 2.2 млн.пенсионери,около 700 хил.държавни и общински служители на заплата от бюджета,около 650 хил.малолетни и непълнолетни,около 1 млн.неграмотни,без образование и професионална квалификация цигани и поне 300 хил.безработни!Парадокс е,че се увеличава минималната заплата,а тези които я изкарват с труда си и плащат данъците са все по-малко!Парадокс е,че само в МВР има работещи около 5000 души с пенсия,заплата +20 заплати за пенсионирането и все на ръководни длъжности с по 2500-3000 лв. месечно!Парадокс е,че е позволено на такива реално да източват пенсионната системазахранвана основно от бюджета,който се пълни от частния сектор!Парадокс е,че това го няма никъде-нито в ЕС,САЩ и дори Русия и никой не желае да го промени!!Парадокс,е че народът ни не е разбрал основното-избраните от него политици са ЗАДЪЛЖЕНИ да работят за него,а не че имат право на това!
  • 33 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    КАКВА СЪДЕБНА РЕФОРМА !?!
    АЗ ХАРЕСВАМ РЕФОРМАТА " БАХАРОВИ " .
    КАТО ВЗЕМАТ МНОГО ДА ТЕ ИЗНУДВАТ,ПРАТИ ИМ ЕДНА ПРОКЛЕТИЯ,И ДА СИ ХВАЩАТ КОВИДА,ПОЖИВО ПОЗДРАВО.
  • 34 Цонко

    2 5 Отговор
    Автора е малко пренавит, нито протестите бяха всенародни,нито муцуните по протестите вдъхват доверие, чекмеджетата си бяха ченгеджийска акция не особено сполучлива,нищо кой знае колко не се е променило и хората си карат както преди,затова и резултатите ще са както преди.
    Явно интернет революциите на са все още опция в България
  • 35 Парадокс 1

    3 3 Отговор
    Много просто обяснение: Тримата боклука, които "яхнаха" протестите с цел алчност и развитие на кариера като политици, в момента са коалирани с другата алчна и неуморна за лапане бивша омбудсманка Мая Манолова, което разочарова болшинството от хората, главно прибрали се временно от чужбина, жадни за някаква промяна. И каква е промяната - МУТРИ ВЪН! с един алчен адвокат, дружка с Манолова и жадният за слава мизерник арменец, за третия изобщо няма какво да го коментираме! Докато електората на ГЕРБ винаги е твърд. Нищо няма да се промени!

    Коментиран от #37

  • 36 2423

    3 0 Отговор
    парадоксите са най-малко 6 милиона
  • 37 Стършел

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Парадокс 1":

    Прав си. Парадокс е също, че "Изправи се Мутри вън" са избрали или по-точно предложили мутрата Пеевски. Защитавали мутрата-сутеньор и създали закон за да го отърват от по-справедливо наказание. Казаха, че не се борят да влезат във властта, а направиха точно обратното-също като станишчо. И още безброй лъжи и празни патетични изцепки!
  • 38 Наблюдател

    1 0 Отговор
    За да бъде изметен 1 боклук /... ГЕРБ да бъдат "изметени"/ както е известно трябва метла. Да виждате политически оформена такава РЕАЛНО способна да го направи? И както е известно пак 1 боклук като не се измете той продължава да се трупа....
  • 39 нщо а я

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Врачка":

    то няма леви партии щот не им позволяват да се регистрират
  • 40 гогт от

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "7777":

    швеицария е демократична държава където се гласува пряко от народа а не от свине назначени за министри и депутати
  • 41 макробиолог

    1 0 Отговор
    Каквото и да се случи ,с ДПС никой няма да направи явна коалиция.