Last news in Fakti

29 Март, 2021 19:00 26 547 77

ЕС трябва да изплати по 1000 евро на гражданите

  • педро маркес-
  • урсула фон дер лaйен-
  • ес-
  • ек-
  • евро-
  • пари-
  • коронавирус-
  • икономика-
  • възобновяване

За да ускори и подобри възстановяването, ЕС трябва да изплати по 1000 евро на своите граждани

ЕС трябва да изплати по 1000 евро на гражданите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи забележителния пакет за възстановяване на ЕС в отговор на коронавирусната криза, това бе сочено като исторически момент. Планът беше амбициозен: 750 милиарда евро, финансирани от съвместно издаден дълг, трябваше да дадат на страните от ЕС допълнителна огнева мощ, за да подхранват икономическото им възстановяване и да им помогнат в най-голямата криза от Втората световна война насам, пише евродепутатът Педро Маркес в материал за европейската редакция на Politico, цитиран от агенция "Фокус".

Пакетът - който възлиза на около 9 процента от БВП на ЕС - е сравним по размер с първоначалния пакет за възстановяване, съставен от правителството на Съединените щати, което мобилизира сума, еквивалентна на 10 процента от неговия БВП. Благоприятните сравнения обаче свършват дотук. Докато ЕС все още се чуди как да отключи договорените пари, така че те най-накрая да могат да бъдат изплатени, Вашингтон вече е дръпнал много напред. Най-новият пакет за стимулиране на президента на САЩ Джо Байдън – Планът Байдън - е третият законопроект за стимулиране на правителството и той увеличава федералната подкрепа за икономиката до повече от три пъти европейския отговор. Разбира се, несъответствието в плановете за възстановяване може отчасти да се обясни с разликите между двата модела на управление - САЩ е федерална държава, докато ЕС е съюз на независими държави.

И все пак, има и очевидна разлика в амбицията на реакциите на САЩ и ЕС, дори и след като вземете предвид националните мерки, въведени от европейските държави върху парите в ЕС. Отговорът на САЩ не само е много по-голям. Може би по-важното е, че достигна до реалната икономика много по-бързо. Това е така, защото големи части от неговия стимул са под формата на директни плащания на домакинствата, докато други мерки имат непосредствено въздействие върху доходите на гражданите и в резултат на това при търсенето. Стимулационният чек от 1400 долара, който всеки възрастен трябва да получи съгласно плана на Байдън, ще бъде третият такъв чек, който те ще могат да осребрят от началото на пандемията. Междувременно на европейско ниво преките трансфери на гражданите не само изглеждат табу, правилата са създадени по начин, който предотвратява използването на повечето пари за възстановяване на ЕС на място сега, когато това е може би най-необходимо. В резултат на това ОИСР изчислява, че мерките за възстановяване, предприети от САЩ, ще имат положително въздействие от 3,8% от БВП за следващите 12 месеца, считано от април. За разлика от това въздействието на фонда за възстановяване на ЕС се оценява между 0,5% и 1% от БВП.

Още по-лошото е, че прогнозите показват, че нивото на европейска подкрепа за икономиката може да се окаже недостатъчно. Дори ако Европейската централна банка беше бърза и смела в своя отговор на кризата (и дори да има повече, което може да направи през следващите месеци), паричната политика има своите граници. А що се отнася до фискалната политика, ЕС има проблеми и тук. ЕС трябва да разположи повече ресурси на място точно сега, а не само в дългосрочен план. Тъй като разпространението на ваксините набира пара и ние се освобождаваме от блокирането, трябва да гарантираме, че компаниите запазват работните си места и продължават да имат клиенти, особено след прекратяване на подкрепяните от правителството схеми за съкращаване. Това означава, че се нуждаем от силен пакет от стимули, който незабавно да оживи икономиката. ЕС трябва да изпрати силен сигнал до националните правителства, че те трябва да продължат да подкрепят своите икономики и да гарантират, че парите на ЕС ще достигнат целта си за няколко месеца, а не години.

Но има още по-добър начин да се гарантира, че средствата за възстановяване осигуряват необходимия стимул: Ако се използват месеците, необходими за одобряване на националните планове за възстановяване, за да се намери начин да се изплатят 1000 евро на всеки безработен, възрастен човек и родител. Директните плащания няма да бъдат сребърен куршум, но те биха предоставили на икономиката така необходимата помощ - но, ако ЕС успее да преодолее табуто си. И защо не? Блокът влезе в историята миналата година със сделката си за възстановяване. Със сигурност може да го направи отново по този по-малък, но също толкова важен начин. Педро Маркес е член на Европейския парламент на Социалистите и вицепрезидент за Новата зелена сделка и комуникациите на групата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    235 4 Отговор
    Тук мечтите са безплатни
  • 2 Галъп - ментърнешънъл

    360 13 Отговор
    Боко ще ви даде по 50 лв. от тези 1000 евро другите ще ги одържи, че му трябват!

    Коментиран от #28

  • 3 Бокича съм....

    218 7 Отговор
    Това са около седем милиарда евро за България...ох котьооооо, голямо лапане ще падне
  • 4 Q2z

    156 4 Отговор
    Точно се зарадвах ,ама след като размислих...и ми ги взеха за гардеропче.
  • 5 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

    136 8 Отговор
    От умрял писмо.
  • 6 Бойчо

    76 3 Отговор
    ЕЙ мишлуенца всичките съм ви карал с 200 кво ми се прайте. Всички искате да джипката.

    Коментиран от #40

  • 7 xaxaxaxaxa

    123 5 Отговор
    Бантуси, за да не се бъркате... Ще бъдат изплатени на селяндура Тиквьо ... А за вас по 50 кинта да си харчите.
    Хайде сега цАлувайте ръка!
  • 8 разликата

    84 3 Отговор
    на запад е "човек за чоека е вълк" ,ама у бг има само стръвници!
  • 9 123

    98 12 Отговор
    Почва печатането на евро. После идва голямата инфлация и края на Запада.
  • 10 5678

    67 3 Отговор
    и през 2020-та и тази година САЩ просто си пощракаха с нулите по клавиатурите и удариха по няколко подписа. Това е уникален икономически стимул, от който и ЕС няма да избяга, спокойно.
  • 11 Бранд

    129 4 Отговор
    Кога бълг. правителство е направило или дало нещо за обикновенния българин за да се зарадва и поне за малко да въздъхне с облекчение . От 30 г. няма такъв случай.Цялата държавна власт работи за забогатяване на богатите и ако дадат 50 лв. на бедните , ще им вдигнат ток , парно или някой данък . Егати тормоза.

    Коментиран от #42

  • 12 010101

    93 2 Отговор
    В САЩ и работещите, и безработни взимат същите помощи. 2 пъти по $1200 по- рано и преди около седмица още по $1400. На човек.

    Коментиран от #60

  • 13 1000 € на човек

    94 6 Отговор
    Бойкооо, чуваш ли какво правят в другите държави ?!! В България я са останали 5 милиона население колкото в един по голям град, я няма, така че какво са едни 5 милиарда евро за държавата да се раздадат на хората, а ако няма толкова пари в държавата, поне задължителните данъци към държавата опрости на хората...!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гадно

    85 1 Отговор
    Много хубаво звучи за да истина и това у нас може да се случи само, ако от Брюксел ги привеждат директно по сметките ни иначе ще изчезнат яко дим
  • 16 Гост

    81 4 Отговор
    Бойко искам си 1000та евро! Бръкай в шкафа и ми ги давай
  • 17 Матей

    68 5 Отговор
    Хляб и зрелища за феодална България!Ккави хиляда евро,гладна кокошка просо сънува!?В щатите на няколко пъти им хвърлят по хилядарка,такава е паричната им политика,да се въртят повече пари в обръщене.Тука кой ще им даде да печатят евро безогледно,дори да дойдат пари в България ,боко ще ги приватизира,тук в подвижните пясъци всичко потъва.
  • 18 Бай Кольо

    18 54 Отговор
    А Русия по колко ще даде на ушанките?
  • 19 Шкафбанк

    59 6 Отговор
    Всички българи да предоставят и внесат своите 1000 евро в Шкафбанк, където да бъдат зорко пазени и инвестирани от главния и единствен акционер г-н Бойко Борисов !

    Коментиран от #25

  • 20 сиртаки

    50 4 Отговор
    Миналата година раздоха по 1000 Евро, сигурен съм, че и тази година ще има. Естествено в България не съм чул някой да е взел такива пари, но България си е друго
  • 21 Пенсионера

    36 3 Отговор
    ЕвроБюрократите изпапаха помощите за бедните ........
  • 22 Тиквун

    50 4 Отговор
    по 50 левчета ви стигат, България не е Европа ......... мухаха
  • 23 Баце

    28 4 Отговор
    И тия на урсула и ония у америка все плебса ще трябва да ги връща!!!
  • 24 оня с коня

    13 28 Отговор
    Путин ще ги удари сичките у земята като раздаде не по Хиляда,а по НЯКОЛКО ХИЛ. Рубли!

    Коментиран от #37

  • 25 Е България

    16 11 Отговор

    До коментар #19 от "Шкафбанк":

    Евро няма 😄😄😄 абе защо все помощ чакате
    Работете стига във факти стоете.
  • 26 Патето Яки

    33 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: по 1000 евро на гражданите................а селяните рапа ще ядат
  • 27 ЕС е

    4 33 Отговор
    Кочина! САЩ са бъдещето

    Коментиран от #30

  • 28 перничанин

    18 54 Отговор

    До коментар #2 от "Галъп - ментърнешънъл":

    БСП дойде ли на власт (не дай Боже) ще ви ВЗЕМЕ по 50 евро, уж да подпомагаме братския Европейски съюз, а после ще ви сложи ДДС и данък печалба за да подпомогне ПЕС. След което ще фалира банките и ще въведе купони за хляб и гориво.

    Коментиран от #48

  • 29 ха ха ха

    32 5 Отговор
    Не им ща миризливите пари - да си взимат ковида и локдауна и да се махат!!!
  • 30 ИСТИНАТА

    26 1 Отговор

    До коментар #27 от "ЕС е":

    И двете са кочини!
  • 31 Петров

    45 0 Отговор
    Ние спадаме ли към гражданите на ЕС?

    Коментиран от #39

  • 32 вили

    20 0 Отговор
    от кога ги чакам
  • 33 Каде ли ще отидат тези пари

    27 0 Отговор
    Във България дали мафията обира народа и държавата? Хммм...
  • 34 04 04 21

    32 4 Отговор
    Лусрация,съд и затвор за комунисти,ченгета и бандити!
  • 35 ГЕПСЪНА

    41 1 Отговор
    Лъчезар Борисов: ГЕРБ има основание да очаква голяма подкрепа на изборите единствено от крадците и малоумните ! ТУК ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ БЪДАТ ДАДЕНИ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ ОТ МУТРАТА И ОСТАТЪКА - В ЧЕКМЕЖЕТО !
  • 36 СИЧКИТЕ

    43 1 Отговор
    ПАРИ МОЖЕ ДА ВИДИМ САМО АКО БОКО Е В ЗАТВОРА ЗАЕДНО С ЦЕЦО И ШАЙКАТА НА ГЕРБ
  • 37 РусоРоб

    7 20 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    100 рубли= 1 Евро , му хаха, отражение на съотношението м/у икономиките !!
  • 38 Божков323

    24 2 Отговор
    Боко ще ги открадне.
  • 39 Божков323

    27 0 Отговор

    До коментар #31 от "Петров":

    Ние спадаме към маймуните в Африка.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Фермер

    14 8 Отговор
    Пари ще дават на всички и то всеки месец ще дават по 1000лв. социален пакет.Стваме роби, ще се вдигнат цените,чакат ни лоши времена

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Аз получих

    35 1 Отговор
    писмо от общината, че дължа данък за панелката. Очаквах, че вътре ще има 5 лева, защото са се сетили, че 1 година съм без работа заради вируса, но уви, нямаше нищо.
  • 44 Томов

    34 5 Отговор
    Цветана Манева към Борисов: Прати и нас, и децата ни в ада! Искам да бъдеш отрязан като тумор! Цвeтaнa Maнeвa нe издъpжa и дeн пoвeчe дa глeдa oaянoтo cъcтoяниe нa poдинaтa cи! Beлиaтa бългapca aтpиca Цвeтaнa Maнeвa нe мoжe и дeн пoвeчe дa пoнacя нacтoящoтo yпpaвлeниe или пo-copo paзpyшeниe нa cтpaнaтa ни. Kaтo вcичи нopмaлни xopa и тя бpoи днитe дo 4 aпpил дeнят нa пapлaмeнтapнитe избopи. Цвeтaнa Maнeвa нe мoжe дa пpocти нa Бopиcoв и ocтaнaлитe зa aдa нa дeцaтa ни..-----Браво на тази смела жена Браво Шапка й свалям

    Коментиран от #45

  • 45 петров

    7 19 Отговор

    До коментар #44 от "Томов":

    цветана манева - таз народна представителка от последното народно събрание на Т.Живков - ми, кво да каже женицата?
  • 46 оня с коня

    11 4 Отговор

    До коментар #41 от "Фермер":

    Точно така Фермер,тия 1000лв дето казваш че ще се дават всеки месец като "социален пакет" трябва МАСОВО да отказваме да ги вземем,щото по тоя начин ще ни заробят и Цените ще скочат.Между другото КОЯ ПАРТИЯ се кани да прави тая Мръсотия с раздаването на Пари ,щото на 04.04. Доста ще влязат в НС?

    Коментиран от #47

  • 47 Бачо Киро

    10 9 Отговор

    До коментар #46 от "оня с коня":

    Ще ни заробят? Тепърва? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Ти до днес да не си живял на Марс?

    Коментиран от #53

  • 48 Бачо Киро

    27 3 Отговор

    До коментар #28 от "перничанин":

    Мхм, като КТБ, милиардите подарено ДДС, "проспаните" 700 милиона данъци от финансовия министър и тн.... За маймунджулъците с изтеклите данни от НАП и "сриването" на регистъра пък въобще няма да говорим... Абе толкова сте гламави, че пожарникарят ви е не само тамън на повечето, ми даже ви трябва още по-...
  • 49 Стрелата

    14 4 Отговор
    1000 евра Смях в Ингилизия съм с12000 пандура напред щте има и 5 Гранд много поздрави на Бойко Главоча 04.04 Гласува аййй.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Шибидах

    15 3 Отговор
    Искаме да живеем нормално, помощи не ни трябват.
  • 52 Националист

    11 22 Отговор
    Дойдат ли комунистите ще спрат отново всички помощи и пари за България това са най крадливите хора , те се раждат такива
  • 53 оня с коня

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Бачо Киро":

    научил си се да четеш,но НЕ и да осмисляш прочетеното- ЦИТИРАМ тов.41 "Фермер",Него питай дали и колко е заробен!
  • 54 РАДИО ЕЛТО

    3 11 Отговор
    Не гласувайте искат да ни разболеят➕🏴‍☠️
  • 55 КРАДФАНДЪК

    22 1 Отговор
    Цветана Манева към Борисов: Прати и нас, и децата ни в ада! Искам да бъдеш отрязан като тумор! Цвeтaнa Maнeвa нe издъpжa и дeн пoвeчe дa глeдa oaянoтo cъcтoяниe нa poдинaтa cи! Beлиaтa бългapca aтpиca Цвeтaнa Maнeвa нe мoжe и дeн пoвeчe дa пoнacя нacтoящoтo yпpaвлeниe или пo-copo paзpyшeниe нa cтpaнaтa ни. Kaтo вcичи нopмaлни xopa и тя бpoи днитe дo 4 aпpил дeнят нa пapлaмeнтapнитe избopи. Цвeтaнa Maнeвa нe мoжe дa пpocти нa Бopиcoв и ocтaнaлитe зa aдa нa дeцaтa ни..-----Браво на тази смела жена Браво Шапка й свалям





    Аз получих
    писмо от общината, че дължа данък за панелката. Очаквах, че вътре ще има 5 лева, защото са се сетили, че 1 година съм без работа заради вируса, но уви, нямаше нищо.
  • 56 КРАДБОКО

    25 0 Отговор
    Вoлeн Cидeрoв

    В aфрикaнcкaтa държaвa Гaбoн пeнcиятa e 194 eврo. Тaм живee плeмeтo бaнту. Дa нe би тoвa плeмe дa ca пo-умни oт бългaритe."
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 хараре

    4 1 Отговор
    Планът Байдън - е ПЛАНЕТАТА БАЙДЪН.
  • 60 с опит

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "010101":

    Първо по 1200$- април, май миналата година. После по 600$ януари. Сега чакаме по 1400$, но още до България не са стигнали. Чековете се получават от всички, осигурявали се в САЩ. Подписани са от президента и с тях има придружително писмо - скъпи американецо, за да се справим всички като нация, приеми тази еднократна помощ.

    Коментиран от #62

  • 61 тулупа

    12 0 Отговор
    Чакам ги с нетърпение да ги усвоя. С тях шъ си напълна цял трикрилен гардероб
  • 62 Цървули

    7 5 Отговор

    До коментар #60 от "с опит":

    Браво,браво,печатницата работи на пълна пара,сега дедо Байдън,за да ги осребри трябва да бомбардира някой,кой ще е печелившият?
  • 63 Такива

    9 6 Отговор
    " Данайски" дарове изобщо не ме радват.Ако изобщо се реализира ( съмнявам се в директни плащания) още при старта,всички търговци,вериги, оператори, монополите,ще вдигнат ценовата летва.Да, вероятно много от хората,ще приемат първосигнално тази" помощ" със адмирации.Но пропускат че тя ще бъде" Еднократна". Но всичките цени ще хвъркнат с десетки процента нагоре.За тридесет години,няма прецедент цена на продукта, услуга да е намалена.Ще дадат веднъж,но след това ще го върнат стократно през рязко поскъпване.

    Коментиран от #64

  • 64 Пенсионер

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "Такива":

    Те и сега продължават, в последните години- УСКОРЕНО!, да хвърчат нагоре цените (виж млечните продукти, брашното, олиото, салами/луканки, дори хляба), защото следват редовното повишаване на бюджетните заплати и най-вече - на управленските с база 3 бр.средни заплати в обществената сфера: там вече не харесват по-малки от петцифрени заплатки на гърба на масовата нищета.
  • 65 Истината

    9 2 Отговор
    ЕС знае всичко за България и корумпираните политици. Те гледат на нас като жив щит от плът към евентуална война срещу ЕС от страна на Азиатските държави.
  • 66 Истината

    3 8 Отговор
    Тук Борисов не ви е виновен, същото е и на запад. Работили сте без договори, на запад българи отидоха да работят на българи, сърби, китайци, е и тук и навън, законите са еднакви за всички. Няма да получите.
  • 67 Котарак

    5 0 Отговор
    Ми да дам банковата си сметка. Па и на жената ще дам.

    Коментиран от #71

  • 68 Бай Шиле

    6 1 Отговор
    Добра идея.Представям си какво оживление ще настане в Столипиново,Филиповци и Максуда.Танци до зори...
  • 69 Onq s konq

    4 2 Отговор
    Ас ште даря парити на ГЕРБ за да спичелат изборити. Те усигориха тези пари на хората. Да ги путкрепим за още пачки
  • 70 Onq s konq

    2 0 Отговор
    Ас ште даря парити на ГЕРБ за да спичелат изборити. Те усигориха тези пари на хората. Да ги путкрепим за още пачки
  • 71 Патето Яки

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Котарак":

    Ще дават само на граждани, за селяни не се полага.
  • 72 БайБокоЧекмеже

    3 1 Отговор
    то: За мен едно чекмедже!
  • 73 Наблюдател

    4 1 Отговор
    Европа си остава полуфеодална, при това феодалите и са сноби :) какво повече да си кажем :) за кретенските и територии като българия, да не говорим :)
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.