Last news in Fakti

12 Април, 2021 10:14 2 109 7

Прародителите на еврото: в Европа са имали общи валути преди 5000 години

  • евро-
  • пари-
  • банкноти-
  • история-
  • европа-
  • валута-
  • търговия

Обектите впечатляват с идентично тегло и размер

Прародителите на еврото: в Европа са имали общи валути преди 5000 години - 1
Снимка: Shutterstock

- Колко струва мечът?

- Четири гривни, три бронзови скоби и една брадва.

- От стандартните?

- Да, разбира се!

Най-вероятно така е звучал праисторическият диалог между купувач и търговец преди появата на монетите през Бронзовата ера в Европа. Тъй като по онова време гривните, скобите - суровият материал за ковачите, и остриетата за брадви от бронз и мед са били обичайната валута. Особено впечатляващо е, че тези предмети са били стандартизирани по тегло и форма из цяла Европа, както са установили учени от университета в Лайден.

Обектите впечатляват с идентично тегло и размер

За целта нидерландските изследователи са проучили над 5000 скоби, остриета на брадви и колиета от епохата между 2150-а до 1700-а година преди новата ера. Проучените обекти са намерени на различни места на територията на днешна Германия, Австрия, Чехия и в южната част на скандинавските страни. Там са били открити не само отделни предмети, но и цели колекции от няколкостотин части. При това макар обектите да са от различни региони и епохи, те били изненадващо еднакви по форма и тегло, както информира специализираното издание "Plos One". 70 процента от всички проучени пръстени например тежали точно по 195 грама.

Как обаче е възможно това, при положение, че без кантар хората е трябвало да сравняват теглото само на ръка? Холандските учени се позовават в анализа си на Закона на Вебер-Фехнер от сферата на психологията на възприятията. Законът описва връзката между обективната интензивност на дразненията и субективната големина на усещане на дразнението. Така например разликата в теглото се усеща едва тогава, когато е то е нараснало с около 2 процента. Респективно при един килограм метални скоби другият предмет би трябвало да тежи 20 грама повече, за да оставя впечатлението, че е по-тежък.

И тогава са осъзнавали нуждата от универсални валути

Възникването на тази система за сравнение на теглото и масата е сред най-значимите праисторически достижения на човешкия интелект, пишат в анализа си учените от университета в Лайден. Чрез стандиратизираното определяне на формата и теглото предметите са дотолкова сходни, че разликата между тях не би могла да се усети при вземането им в ръка. Т.е. още в праисторическите времена хората са разбрали, че обектите трябва да имат стандартна големина, за да могат да служат като обща валута, която да се признава и в по-отдалечени земи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    2 3 Отговор
    Маке валута е това!
  • 3 ДОЙЧО ЗЕЛЕВ

    10 1 Отговор
    ХАЙДЕ СЕГА ДОЙЧЕ СЪС ЗЕЛЕ - ПАК НАЦИОНАЛ - СОЦИАЛИЗЪМ
    ...................
    ВСЕ ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ БАБИТЕ НА ХИТЛЕР , ГЬОБЕЛС И ГЬОРИНГ СА СЕ ЧУКАЛИ С НЕАНДЕРТАЛЦИТЕ В ПЕЩЕРАТА БАЧО КИРО ОЩЕ ПРЕДИ 45 000 ГОДИНИ :))
    ........
  • 4 Историк

    6 2 Отговор
    Поздрави за статията?
    Сега има чекмеджета с пачки,
    и за всички трябва да са еднакви,
    ако си Премиер на държавата ,
    ти се полага и кюлчета със злато!
    Разбира се от" Дънди прешъс метал "
    Канадски стардарт?
  • 5 Мики Маус

    6 4 Отговор
    Браво, много тъпа статия:((( Защо не вземете еврото и си го сложите там където слънцето не огрява! България си има парична единица , ама родоотстъпниците успяха и това да продадат, и забележете в името на бизнеса,демокрацията и за доброто на хората! Аз предлагам да изтъргуваме и знамето ни и химна за, да кажем по голяма квота от въглеродни емисии! Бокл....ци!
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    6 2 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ Е ОРГАН НА ГЕРМАНСКИТЕ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИ
    .... ДОЙЧЛАН ДОЙЧЛАНД ЮБЕР АЛЕС ......
    ..... А БГ РЕДАКЦИЯ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ КУЧКИ В ХАРЕМА НА КАНЦЛЕРА АНГЕЛА ХИТЛЕР
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.