Last news in Fakti

29 Март, 2021 16:00 6 446 36

"Изменничката" - кандидат за Нобел

  • коронавирус-
  • каталин карико

Каталин Карико е предала своя характер и желязна воля на дъщеря си Сузана-Франция

"Изменничката" - кандидат за Нобел - 1
Снимка: Туитър

Много хора отказват да се ваксинират, защото според тях ваксина не се създава за една година. Други от предпазливост предпочитат да изчакат. Малцина знаят, че принципа на ваксината ARN Messager се ражда в Унгария още преди 40 години.

Чрез вкарване в клетките на нова молекула, организмът да се защитава сам! Тази идея е на една двадесет и пет годишна жена, въоръжена с изключителен характер, интуиция и смелост. Казва се Каталин Карико. Революционната мисъл не се споделя от нейните началници.

Един прекрасен ден, някакъв партиен секретар в института, в който работи решава, че изследванията на Каталин, не служат за нищо и я уволнява. Младата жена грабва съпруга си под ръка и заедно с двегодишната си дъщеря, бяга на Запад.

През 1985 година семейството намира убежище в САЩ и унгарската изследователка получава възможност да работи по специалността си в департамента патология на университета в Пенсилвания. Разработването на молекула ARM Messager изисква много средства. Местният научен елит обаче се отнася с пренебрежение към разработките на новодошлата сътрудничка. Както във всички държавни институции в университета има кланове, които се боричкат помежду си.

В края на краищата, Каталин Карико става жертва на тесногръдите интереси и завистта на колегите си. На първо време тя е понижена от длъжността професор на обикновен изследовател, а през 1995 година направо е уволнена.

В последствие унгарката се опитва да предложи на пазара откритията си, този път за своя сметка. Без успех. С известно огорчение Каталин разбира, че погълната от научните разработки, изобщо е пропуснала принципите на бизнеса. Лиценза на молекулата ARM Messager не е нейна собственост, а на университета на Пенсилвания. Без да я питат, бившите ѝ колеги са продали за 300 000 долара нейния научен труд.

Както всеки емигрант, Каталин влиза в тунела на паричните затруднения. Около унгарката обаче вече има тесен кръг от нейни студенти и приятели, които не я оставят сама. Намират ѝ работа и я насърчават да продължи изследванията си. Един от тях пише – тази жена е желязна и честна! Наистина Каталин буди възхищение с нейната увереност в търсенето на ваксина чрез вкарване на нуклеинова киселина в клетките.

Никой учен биохимик не е посмял по този начин да противопоставя организма на пандемията. В средите на производителите на лекарства започва да се говори за нея. Доближава я фармацевтичният гигант „Moderna ». Каталин отказва. Тя познава интригите между етажите на големите предприятия. „По добре първи на село – отколкото втори в Рим!“ - казва Цезар.

Eдна немска Start-up « BioNTech » я назначава за вицепрезидент. Основател и мажоритарен собственик е турският емигрант Д-р Угур Шахин. Той предчувства, че държи в ръцете си „Кокошката със златните яйца“ и дава пълна свобода на действие на Каталин. Именно от свобода и доверие се нуждае откривателката, защото не всичко в работата ѝ върви като по мед и масло.

Молекулата ADN и ARN е десет пъти по-обемиста от молекулата съдържаща се в традиционните ваксини. Следват месеци и години с безсънни нощи докато се стигне до крайния резултат. „BioNTech » оповестява откритието на „Пфайзер“, ваксина с 95% ефективност, през ноември 2020 година. Само десет месеца след пламването на пандемията.

Зад тази дата, има 40 години последователен труд, на една скромна унгарска емигрантка, която никога не е спряла да вярва, че работи за благото на човечеството. Каталин Карико е предала своя характер и желязна воля на дъщеря си Сузана-Франция. Нейното момиче печели два златни олимпийски медала по гребане за втората им родина Съединените щати.

Каталин Карико е направила от собственика на „BioNTech » Д-р Угур Шахин милионер. Тя самата не получава комисионни от продажбите. Нейното единствено богатство са милионите спасени от пандемията хора.

Наградените с нобелови награди учени, открили спасителни лекарства, се броят на пръстите на една ръка. Ако унгарката, посветила живота си в търсенето на ваксини, получи престижната награда, тя ще може спокойно да продължи да работи за благото на всички.
Париж 28 март 2021г. Божидар Чеков


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    53 3 Отговор
    Всеки некадърник гледа да те прецака!

    Коментиран от #3, #11

  • 2 гадно

    44 2 Отговор
    За съжаление никой не е пророк в собствената си страна.

    Коментиран от #19

  • 3 Ако е некадърник и те прецака

    7 23 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    значи ти си двоен некадърник

    Коментиран от #9, #14

  • 4 Мустафа

    20 5 Отговор
    Браво !!!!!
  • 5 скептик

    44 9 Отговор
    принципа е от преди 40г,когато юдо масоните не бяха толкова силни ,а сега фармацевтичните компании,които са под тяхно крило , кой ни гарантира безопасност се! те ли?

    Коментиран от #20

  • 6 Дедо Грую

    26 13 Отговор
    Пък аз още вярвам в приказките за Торбалан и баба Яга. Ма то на маджарето главите още не са уврели и искат руската ваксина. Га ти и порнографията. Тея - филонтропите бил ГейТС , дедо шорош и останалите сатанисти се чудят по какъв начин да успят плебса, та дано се полъжат да се праснат с Г М Оръжието. Няма да им се отвори парашутът на мокрите сънища на тези психоувредени паразити.
  • 7 Против

    34 11 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ......по специалността си в департамента патология на университета в Пенсилвания......
    Обърнете внимание! Тази е ПАТОЛОЖКА . Как според вас действа ваксина създадена от патолог? Аз поне не се сещам за друга начин, освен да дйства патологично.
  • 8 Знаем

    33 5 Отговор
    Че mRNA ваксините са открити преди повече от 30г., но също така знаем, че никога не са прилагани на хора. Така че поживьом увидим.

    Коментиран от #15

  • 9 не значи това

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ако е некадърник и те прецака":

    просто на първия некадърник е нямало кой да му счупи врата

    Коментиран от #10

  • 10 Значи

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "не значи това":

    по твоята логика и твойта шийка е прекършена. Да не си ваксиниран скоро?
  • 11 Ггггг

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Цялата статия разказва за лицемерието и ЦЕННОСТИТЕ на запада, университети, компании и други! Аз това видях. Има милиони емигранти с още поврче патенти в услуга на КОМПАНИИТе и техн.собственици. Елита на Цивилизацията....великите бизнесмени. И те водят човечеството към "прогрес"???? Само екселки и $ да им в главите. Затова светът е до тук. Ранонилинкъсно капитализмът ще рухне защотонвърви против природните закони и възможности.

    Коментиран от #35

  • 12 Антигерб

    28 0 Отговор
    Ха ха великия запад - продават разработките им а за нея нищо - мизерия.

    Ужким отказва на Модерна и е назначена в BioNTech за вицепрезидент обаче ваксината се произвежда от Пфайзер а тази на Модерна е 100% същата.

    В крайна сметка много народ ще станат милиардери покрай нея тя самата даже не получава комисионни от продажбите и ще си умре бедна.
  • 13 Госあ

    7 4 Отговор
    Браво Чехов, няколко пъти писах за истинския човек зад ваксината, някъде ме изтриха. Но защо на френски нуклеиновите киселини :))) не че ми е проблем но е по неразбираемо за простолюдието.
  • 14 Госあ

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ако е некадърник и те прецака":

    Всъщност японската сентенция е,че ако някой те измами веднъж-срама е за него, но ако го направи втори път- за теб.
  • 15 Антигерб

    24 3 Отговор

    До коментар #8 от "Знаем":

    Така е - mRNA технологията е известна много отдавна и са правени много опити да се създадат ваксини по тази технология но до сега неуспешни. Ваксината против Ковид-19 е първата ваксина одобрена по тази технология.

    Даже до миналата година имаше забрана в САЩ за създаването на ваксини по тази технология заради многото странични ефекти но изведнъж тихомълком махнаха забраната и изведнъж се появиха няколко ваксини по тази технология.

    Коментиран от #34

  • 16 Мнение

    25 3 Отговор
    В днешно време с нобелова награда са отличени все особи с големи приноси на престъпления срещу човечеството. Ако не вярвате проверете кои са те.
  • 17 Методология

    25 2 Отговор
    През 1948 г. един швейцарски химик получи Нобелова награда за ДДТ - то, което беше забранено близо 40 г. по-късно, поради недостатъчни изследвания за влиянието му.
    Та така с ваксините и бързането да се ваксинираме!!! Браво на унгарката и на автора на текста, ама по умерен оптимизъм!

    Коментиран от #18

  • 18 нашия

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "Методология":

    ддт-то го забраниха 70-те години в българия...помня как чистеха ,като срещу радияция

    Коментиран от #23

  • 19 нашия

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    да в повечето случаи е така ,но ЧЕКОВ е манипулатор -в полза на ваксината-защото метода е известен от години ,но никога не е подлаган на изследвания за странични ефекти,а при една ваксина това е основен фактор,за да бъде полезна и ефективна
  • 20 Фъкoff

    5 12 Отговор

    До коментар #5 от "скептик":

    "Юдо-масоните" ваксинираха 100% от юдеите в Израел и 80% от масоните в англичаните за да ги уморят сигурно, а?!..боже колко обли мозъци има в тая България..

    Коментиран от #26

  • 21 стоян георгиев

    8 6 Отговор
    такива статии нямат шанс у нас.тук е важно да се знае за сорос,масоните и евреите дето измислят само лоши работи и никои за нищо няма шанс.особена радост предизвиква ако има инфо че някои е тежко болен или умрял.соцносталгика е с напълно опустошена душа и ценности и не вярва нито в труда нито в успеха,особено след третата ракия демек след четири следобяд.иначе статията е показателна що запада успява ,а комунизма не.
  • 22 Реалист 2

    17 2 Отговор
    Голяма реклама , с типичните за западните медии сълзливи антикомунистически разкачета .

    Но накрая все пак унгарците избират ... руската ваксина .

    Коментиран от #33

  • 23 Методология

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "нашия":

    Необходимо е да се чете, преди да се пише!!!
    На пръв поглед хубавата новина е, че САЩ забранява употребата на пестицида още в началото на 80-те години, а европейските страни не се бавят да последват примера й.
    У нас все още се среща в развалините на ТКЗС-тата, поради безхаберие и тотална простотия!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 сПас

    16 2 Отговор
    Да бе да ,опит с това съчинение да успокоят хората че върху тези ваксини се работи от едва ли не 40 години.Ние сме прости ,ама не за постоянно и на гола кукичка не кълвем още.
  • 26 какво чакаш

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Фъкoff":

    ами ти като имаш остър ум,ваксинирай се!
  • 27 Кико

    14 3 Отговор
    Като дете и аз много обичахдда чета приказки от хиляда и една нощ, он сега, гусин разЧеков, нака да ви кажа: Ние българите не ядем доматите с колците, а от такива платени съобщения като вашето получаваме пристъпи на кикотене.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 мародер

    5 3 Отговор
    Още сдна пропагандна статия със социалистически привкус за стръв на гладните но не-доверчиви рибоци! Аз съм здрав и не се страхувам от измислени пандемии! А когато Тя дойде като "Джо Блек" ще тръгна със нея без да се обръщам!

    Коментиран от #32

  • 31 иРНК

    5 0 Отговор
    Моля авторът да превежда правилно - на англ. messenger RNA а на български - информационна РНК. Не може така да пише каквото му падне!
  • 32 тъп

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "мародер":

    Идват като тогри, бягат като овци.

    Знаеме ви вас, смелчаците
  • 33 зомби

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист 2":

    Глупости
  • 34 споко

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Антигерб":

    Такава забрана не е имало, не дезинформирайте. То ако се работи със забрани за нови разработки, нищо нямаше да има
  • 35 на изток

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ггггг":

    Ама идете на Изток, щом не ви харесва запада
  • 36 Нека минат 5-10 години

    0 0 Отговор
    И тогава да говорим за нобелова награда. Неясна технология, непроверена във времето, че и деца да дупчат с нея. Нека минат 10-тина години, да се видят ефектите и тогава да се говори фанфарно и еуфорично.