5 Април, 2021 10:00 4 045 45

За да не изчезне България

  • раждаемост-
  • естествен прираст-
  • българия

Единствената възможност за подобряване на демографските показатели е да спре емиграцията и българите да започнат да се връщат от чужбина

За да не изчезне България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За последните 30 години населението на България е намаляло с 1,5 милиона души. Но демографският проблем няма да бъде решен с финансови стимули, за които политиците се сещат винаги преди избори, твърди Георги А. Ангелов.

Приключи още една предизборна кампания, в която отново чухме призиви за по-висока раждаемост като мярка срещу намаляването на населението на България. Очаква се негативният тренд да бъде потвърден и от новото преброяване на населението през есента.

Само заради раждаемостта ли намалява България?

По данни на НСИ, през 1992 г. в България са живеели 8 487 317 души, през 2001 г - 7 932 984, а през 2011 г. - 7 364 570. Към 31 декември 2019 г. населението на България е 6 951 482 души. Тоест, за 30 години населението е намаляло с 1,5, млн. души, от началото на този век с около милион, а за последното десетилетие вероятно с още близо половин милион.

От предизборните програми виждаме как повечето партии си представят, че ако бъде повишена раждаемостта ще се оправел и демографският баланс. Повечето от тях смятат, че раждаемостта може да бъде стимулирана с по-високи еднократни помощи за раждане на дете. Идеите варират от данъчни облекчения за родители, увеличаване на майчинството през втората година, до 10 хиляди лв. за всяко второ и трето дете на родители, които работят и са осигурени за последните две години. Последното изискване е явно дискриминационно и няма как да се случи реално, но за предизборните обещания това няма никакво значение, както добре знаем.

Всъщност, по данни на Евростат България не изглежда зле по един от най-важните показатели за раждаемостта - коефициента на плодовитост. Това е средното число деца, което една жена ражда по време на живота си. За България той е 1,58, което е над средното за ЕС (1,53 през 2019 г.). По този показател България изпреварва страни като Германия, Нидерландия, Словакия и Унгария.

Детската смъртност остава висока

В същото време България има рекордни нива на детска смъртност. В рамките на ЕС, според Евростат, с по-лоши показатели са само Малта и Румъния. Коефициентът на България (2019 г.) по детска смъртност е 5,8. Това ще рече, че на 1000 родени деца средно 5,8 умират. Средният за ЕС показател е 3,4 смъртни случая на 1000 живородени деца. Все пак данните показват трайна тенденция за намаляване на детската смъртност. За сравнение: през 2000 г. детската смъртност е била 13,3 %, а през 2010 г. - 9,4 %.

Защо няма кой да ражда?

Определено добра тенденция е, че коефициентът на плодовитост нараства от 2001 г., когато той е достигнал най-ниската си стойност от началото на този век (1,21) и през 2019 година е достигнал 1,58, както вече стана въпрос. През същата година в България са родени най-малко от 20 години насам живи деца – едва 61 538. Една от причините е, че броят на жените във фертилна възраст (15 - 49 навършени години) намалява с около 27 хиляди през 2019 г., а спрямо 2011 г. е спаднал дори със 186 хиляди.

Оттук следва, че раждаемостта е ниска и защото намаляват жените, които могат раждат. Като други основни фактори за намаляването на населението и ниската раждаемост можем да посочим застаряването, лошото здравеопазване и емиграцията.

Освен това идеите за увеличава на раждаемостта чрез финансови стимули също не работят, защото политиците ги прегръщат предизборно, а после потъват в забрава. Те си остават само един предизборен популизъм и говорят за неразбиране на същността на проблема.

Има ли решение?

Единствената възможност за подобряване на демографските показатели е да спре емиграцията и българите да започнат да се връщат от чужбина. Това обаче също няма да стане с финансови стимули, каквито идеи имаха правителството и политиците.

Но защо биха се върнали? Част от отговора се намира в доклада на Европейския съвет за външна политика (ECFR) за ефекта на пандемията върху обратната миграция към България. Сред факторите, които тук са от значение, спадат работните места, корупцията, развитието на Ковид-кризата, социалната и градска среда. Безработицата в България в момента не е много висока, но във всички останали области политиката се проваля. Интересно е, че нито един от участниците в изследването на ECFR не е посочил новите магистрали, гордостта на премиера Борисов, като стимул да се върне в родината.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поосран германец

    10 2 Отговор
    в съюз с швабите

    Коментиран от #11

  • 2 Как да

    32 4 Отговор
    спре емиграцията при такъв матриал?
    На последно място в ЕС по всичко, на първо по смъртности и они си пак гласуват за Боко.
    Квото има некъв акъл и професия а често и без професия бега и това е.
  • 3 ПО ЛОШО ОТ

    34 3 Отговор
    КОМУНИЗМА Е ТОВА КОЕТО ИДВА СЛЕД НЕГО.ОТ 9 МЛН. 1989 ДО 6.9 МЛН.2021.ПИТА СЕ КОГА ИЗЧЕЗВАМЕ

    Коментиран от #10

  • 4 Кой........

    18 4 Отговор
    Ще се върне ? Те там са в Дългове. А Дълговете ......трябва да се връщат.
  • 5 много просто

    39 5 Отговор
    за да не изчезне българия трябва да изчезне герб!!!
  • 6 ivan

    17 23 Отговор
    демографският проблем е дело на комунистите - те разграбиха България и доведоха хората до отчаяние. А като бяха на власт не разрешаваха на хората да ходят в чужбина, за да не установят, че комунизмът е тъпа и обречена система. Народът хукна да пътува като се отвориха границите и не се върна.

    Коментиран от #16

  • 7 чичо

    12 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За последните 30 години населението на България е намаляло с 1,5 милиона души./-така написано,написаното не е вярно.Намаляло е населението „В" България,но населението „НА" България не е намаляло.
  • 8 Русенец

    26 2 Отговор
    Обикновено, когато правителството предложи програма за връщане на българите от чужбина, връщат се онези, от които искаме да се отървем. Които не плащат данъци. Които ползват ток с общ електромер. Които живеят от социални помощи. Подобни програми само тежат на народа, и вместо да подобряват положението, нещата стават по-зле.
  • 9 миролюб бенатов

    21 0 Отговор
    За съжаление ние вече сме изчезнали, просто още не го знаем .
  • 10 Русенец

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "ПО ЛОШО ОТ":

    Досега все комунизма ви виновен. След колко години да очакваме ползите от 31 г демокрация? Чехите оставиха комунизма наедно с нас, а в момента са доста пред нас. Ние защо така все сме най-отзад, въпреки "прогресивният камитализъм", който ни натресоха?

    Коментиран от #24, #41

  • 11 бл.134 в Зап. парк

    0 8 Отговор

    До коментар #1 от "поосран германец":

    Не ми дреме. Искам да. ми стоят празни 50-те апартамента в София !✓Мрете!
  • 12 Бачо Киро

    23 3 Отговор
    Даже по време на турското робство България увеличава населението си
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 аз съм Веска

    2 6 Отговор
    ЯВНО Е ,ЧЕ МЪЖЕТЕ СА НИ СТРЕСИРАНИ .ЛЮБОВТА ВИНАГИ Е ВСЕПОБЕЖДАВАЩА .ТОВА Е ЗЕМЯТА - ПЛАНЕТАТА НА ЛЮБОВТА .
    КАТО СЕ ИЗЧИСТЯТ ЗАКОНИТЕ , КАТО СЕ ВЪРНАТ РЕПРОДУКТИВНИТЕ БЪЛГАРИ ОТ СТРАНСТВО , ОТИШЛИ НА ГУРБЕТ , НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ.
    КАКТО ЩЕТЕ ГО ПРИЕМАЙТЕ : В "ПРЕХОД " НЕЩАТА НЕ СА КАТО " ПОД ПОКРИВ" .
  • 15 А не, не

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Townboy":

    Предпочитам такива, отколкото измислени"патриоти"
  • 16 ДА ДА

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "ivan":

    ДА, така е. Комунистите ни държаха затворени и за това се юрнахме на вън. Като се добави и мизерията през 90-те то резултата е ясен. Вече има "светлина в тунела", но за съжаление тази повишена плодовитост за която се говори в статията идва от една конкретна част от населението. За да се повиши раздаемоста НЕ са нужни еднократни помощи. Нужно е подобряване на условията на живот на работещата част от населението, а това става най-добре с повишаване на заплатите.

    Коментиран от #21

  • 17 ДА ДА

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Townboy":

    Оказва се, че тези дето наричаш "номади" са наъ-долемия инвеститор в тази страна. Ако не знаеш ще ти обясня. Тези хора работят някъде по света и си пращат спечеленото в България. Едни си купуват или ремонтират жилища. Други изплащат кредити или издържат семейства или възрастни родители... всеки според нуждите си. Само си представи какво става ако тези пари рязко спрат!

    Коментиран от #22

  • 18 Komunist

    4 1 Отговор
    нова партия без ченгета и агенти
  • 19 Мимч

    9 0 Отговор
    Това разсъждение единствено не съвпада и не съм съгласен,че е дискриминация,за поощтряване на 2 и 3 дете .То е правилно да се дават наистина на образовани и работещи с осигуровки майки,а не на раждащи от деца,деца за пари.Знаем кои са тези тъмнолилави по 10-15чавета за парите главно....
  • 20 Че кой избра Чалгаджията?

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Townboy":

    Виж гласуването от България,какво са ти виновни Българите в чужбина?В България е центъра на мутрите и чалгарите,плейметките и шафрантийте....
  • 21 керкенез

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "ДА ДА":

    Държава без социална политика е обречена. Всеки има право на живот, а държавата е тази, която е длъжна да осигури поне минимума на всеки. Не може да си безработен и без никакви доходи, държавата да те е забравила и в същото време да те задължава да си плащаш и здравните осигуровки. Не може да си безработен, на възраст над 50 години и всеки да предпочита по младите на работа, а държавата да нехае за теб и да те остави да умираш в буквалния смисъл от глад. Социална държавна политика на първо място
  • 22 Сега като спрат парите от Европа...

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "ДА ДА":

    Ще се сетят ,че Българите в чужбина са най големият инвеститор в България...Те от Европата не са толкова тъпи като Тъпан Тиквов АхмакоФ..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 антрашпиц

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Русенец":

    Виж кво,дори и в епогея на комунистическа България,нашата страна беше на последните места.От нас беше по-зле Румъния,ако не се лъжа.ГДР,Полша,Чехословакия бяха и тогава по-напред...Но не отричам,че социалните превилегии бяха големи и хората можеха без да се притесняват,да отглеждат три и повече деца и не ги бъркаше дали ще ги изгонят от работа и други подобни страхове..

    Коментиран от #28, #32

  • 25 БХК знае

    10 0 Отговор
    Ами това е политика, писана от вън преди 30 г.. Ако не бе, то българи и цигани щяха да нямаляват, или увеичават( какти бе при соца) пропорционално. Уви не е така- едните намаляват, другите се увеличават, заради тази наложена ни социална политика.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Demonaz

    5 2 Отговор
    Ми ще намалее , нали това е политиката тук. Подпомагане на шарените нехора,а не на майките. Феминизма такова майката на семейството. Нали сме модерни европейци. Важно е 25841284123 пол да има право. Всичко е целенасочено с либералните ценности като: различни сексуални изращения, вкарване на чуждоземци и т.н.Отричане на ценностите на нашите деди,а копираме запада. Хайде не се оплаквайте нали това искахте.
  • 28 Капиталист

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "антрашпиц":

    Ми не е така, освен това всички соц. страни си бяха доста напред по жизнен стандарт за онова време. Пишеш в нета това и четеш:
    HUMAN DEVELOPMENT REPORT 1990

    На страница-111 има таблица, България е поставена на 27-о място между 130 държави в света. На първо място по индекс на човешко развитие тогава е Япония, на 19-о – САЩ. От балканските страни само Гърция е била по-напред – 22-ро място, а от бившите социалистически държави – ГДР /на 21-во/ и Чехословакия /на 25-о/. Югославия е на 31-во място, Унгария – на 30-о, Полша – на 33-о, Румъния – на 41-во. След България са държави като Португалия/36-о място/Сингапур /35-о място/ и Южна Корея /34-о място/, Турция е много назад/59-о място/

    Коментиран от #31, #33, #40

  • 29 Българин все още

    6 2 Отговор
    Подвеждаща статия, за България намалянс 1 млн за 11 г при ГЕРБ, за предишните 19 г 500 000 хил, което означава, че герб са удвоили емиграцията....и вече 11 г не могат да я спрат. Процесът е необратим. Можете само да решите, ще го гледате от първия ред до края на живота си или ще чете за него от чужбина....
  • 30 Работата е елементарна...

    5 1 Отговор
    Права, образование и работа на жените убива раждаемостта. И това е факт. Стратегията на ООН за доставяне с населението в третия свят е точно това. Образование на жените и те да бъдат вкарани да бачкат.
    Жените работят, за да може капиталистите да имат евтина работна ръка и повече консумация. А за правителството да има повече данъкоплатци. Това е цялата работа. Нищо, те талибанчета по 7-8 деца, ние като изчезнем, те ще дойдат тука да се заселят.
  • 31 антрашпиц

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Капиталист":

    Аз така го усещах тогава,но не споря.Живял съм и в онова време все пак...
  • 32 Русенец

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "антрашпиц":

    Пиша ти + защото имаш "кохонес", да кажеш истината. С две малки поправки: 1) В България никога не е имало комунизъм. Имаше развит социализъм, който беше много назад от социализмът във Франция и Швеция. 2) Целият СССР, барабар със всичките си републики беше по-зле от нас, през соца.
  • 33 Нормален

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Капиталист":

    А представяш ли си какво е било при тези, които са били след 27-мо място при положение, че нямахме ток и магазините бяха празни а заплатите бяха по 100лв?

    Коментиран от #35, #38, #39

  • 34 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Когато си отворят управляващите наистина очите за истинските причини които карат да емигрират българите, а емигрират най-вече тези в детеродна възраст тогава ще "открият"/до болка познати причини!/ и начина да се спре обезлюдяването на България!
  • 35 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Нормален":

    Тока почнаха да го спират през 80-те,. когато строят вече си заминаваше. Опитваха се да закърпят икономиката с продажба износ на ток и затова минахме на режим. Беше за няколко години от последните. Заплатите по 100 лева бяха под средната за страната. Масово хората взимаха 200 лв заплата, а цените на продуктите и съотношението им със заплатите бяха съпоставими със сегашните. Само техниката беше скъпа, но тя просто тогава навлизаше. Сега и Тесла е прекалено спъка, но след време ще ни се чудят внуците как е можело да даваме толкова пари за Тесла. Виж апартаментите домовете бяха много достъпни на цени. Нямаше бездомни хора. Нямаше клошари. Нямаше банди от лилави да кръстосват улиците. Нощем беше тихо и спокойно. Имаше органи за контрол и си вършеха работата.
  • 36 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    РОДИХ СЕ ПРИ 5.3 МИЛИОНА БЪЛГАРИ !!! КОГАТО БЯХ УЧИТЕЛ -БЯХМЕ 9.2 МИЛИОНА !!! ДНЕС /ПОРАДИ НАМЕСАТА НА САЩ /- ПАК СМЕ 5.5 МИЛИОНА !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 123

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Нормален":

    Населението на България през 1989 г е 8 987 000 човека, през 2009 когато борисов поема власта в България има 7 467 000 човека.През 2021 в България има 6 920 000 човека или 2 067 000 човека по малко. През време на управлението на БСП са емигрирали 1 511 000 човека.През времето на Борисов са емигрирали 547 000 човека или 3 пъти по малко от по време на управлението на комунистите.
  • 39 123

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Нормален":

    Някой е имал много диви сънищя Белгия е на 25-27 място през 80 години на миналоя век, България е на 52-54 място през 80 години на миналия век.
  • 40 123

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Капиталист":

    Я отиди на доклада за България и си сложи очилата за по сигурно си вземи и лупа,България е на 56 место.
  • 41 123

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Русенец":

    Не е прогресивния капитализм натресен ти който е виновен на България, И другите страни са били комунисти и са два пъти сега по добре от България. Румъния и Албания са били по зле от България, сега Румъния е по добре Албания догонва.В България от капитализма е приложено само това от капитализма което устройва политиците и им смазва джобовете. българия капитализма е подобен на Руския модел капитализъм, никоя друга Европейска социалистическа страна не е приложила Руския модел на капитализъм освен България.
  • 42 123

    3 0 Отговор
    За да спре демографската криза, България трябва да стане спокойна,предвидима,социална, и икономически напреднала страна. Даване на еднократни парични награди за дете няма да направи нищо, отглеждането на деца е над 20 годишен труд и инвестиция на семейството, като жените са най-ощетени от целия процес.Държават трябва да въведе паричен фонд, закони и првила за подпомагане с квартира,храна, транспорт и дрехи на млади семейства и майки до 18 година, а ако има талнатливи деца до завършване на висше образование.

    Коментиран от #44, #45

  • 43 тожо т

    2 0 Отговор
    ша се върнат ако започнат да плащат и заплати а не подаяния за амеби
  • 44 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "123":

    Майките в България са с 2 г майчинсто - най-голямото в цяла Европа. Стига с тази мантра, че жените били ощетени. Няма такова нещо. Точно обратното е, ползват се с най-много права, като насреща се очаква по-малко от тях. Виж новите закони, които искат да прокарат, за равно заплащане. Никой не обръща внимане на факта, че в много от професиите жените са по-нископроизводителни от мъжете, но трябвало да им се заплаща наравно. И другият закон, мин 30% от мениджърите в една фирма да са жени. Аз имам двама мениджъри и ми вършат чуудесна работа. По цял ден са в производството, сред работниците и машините, и освен, че ръководят задачите, участват в процеса на работа в цеха. Сега трябва да уволня единият и да назнача някаква накоконена жена, която само да виси у фейса по цял ден, да се гримира в тоалетната, да не пипва нищо, че да не си счупи маникюра, и на всеки дошъл при нея за съвет да отговаря "Работи по хоризонталата". Е, няма как да ми върви бизнеса, нали?
  • 45 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "123":

    И едно време прадядо ти, като е отгледал 7 деца, да не би да е чакал на помощи от държавата и на по-справедлива социална политика?