Last news in Fakti

13 Април, 2021 16:33 3 710 23

Владислав Панев за ФАКТИ: Няма нищо страшно в повечето демокрация и в това хората да гласуват отново

  • владислав панев-
  • зелено движение-
  • демократична българия-
  • 45-то народно събрание-
  • парламентарни избори-
  • избори-
  • служебен кабинет-
  • предсрочни избори

"Нужно е едно прочистване на политическата система и ако такова прочистване минава през повторение на изборите, то това в дългосрочен план ще бъде изключително полезно за обществото", каза Панев

Владислав Панев за ФАКТИ: Няма нищо страшно в повечето демокрация и в това хората да гласуват отново - 1
Владислав Панев; Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„И двата варианта – и сформиране на правителство, и нови избори, имат своите плюсове и минуси”.

Това каза избраният за народен представител в 45-тото Народно събрание Владислав Панев пред ФАКТИ. Панев е съпредседател на ПП „Зелено движение“ и беше избран за депутат от „Демократична България“ от 24 МИР в София. Свързахме се с него за коментар относно възможностите за сформиране на редовно правителство и тези за предсрочни избори.

„Ако ще вървим към сформиране на правителство, то трябва да е с ясна програма какво точно ще се прави като законопроекти, като действия и в изпълнителната, и в законодателната власт. Трябва да е сигурно, че ще се случват реформите по отношение на съдебната власт, регулаторите, управлението на държавната собственост и т.н. Ако едно редовно правителство има мнозинството да извърши такива реформи, включително в Парламента и в изпълнителната власт, то тогава естествено, че по-добре е да бъде съставено такова“, коментира Панев.

„Минусите са, че ние много добре знаем, че ГЕРБ и ДПС в последните поне 10 години са доказали, че са от другата страна на барикадата, когато става дума за реформи във важните сектори за България. Те са по корупционните схеми, по схемите за източване на еврофондове, по овладяването на регулаторите и съдебната система, които да служат на техните хора, а не на обществото. Така че не виждам как правителство, подкрепено от ГЕРБ или ДПС, би могло да бъде устойчиво и да доведе до каквото и да е било“, продължи той.

На въпроса дали би могло да има такова правителство, подкрепено от БСП, Панев отговори, че става дума за въпрос на преговори. „Зависи от това дали БСП са склонни да подкрепят всички реформи, които „Демократична България“ предлага и дали биха ги подкрепили в зала, когато се стигне до гласуване на закони. Не е случайно, че още по време на предизборната кампания ние обявихме, че сме готови с конкретни текстове за промени в Изборния кодекс, за съдебна реформа. Тези законопроекти могат да бъдат внесени в НС още в четвъртък, когато е заклеването. Процедурите по първо и второ четене могат да вървят паралелно с процедурите по съставяне на правителство. Тогава ще стане ясно - ако има достатъчно подкрепа за тези законопроекти, то може би ще има подкрепа и за по-нататъшни реформи. Обратното също важи – ако няма подкрепа, очевидно е, че по-добре да се върви към нови избори“.

Аз въобще не смятам, че обществото трябва да се плаши от сценарии със служебен кабинет и предсрочни избори, независимо дали юли, септември или заедно с президентските избори. Доста държави са оставали без редовно правителство, включително и в тежки години. Белгия например над 400 дни нямаше редовно правителство и то през 2010-2011 година в разгара за финансовата криза. Тогава икономиката на Белгия дори се представяше по-добре от аналозите си в Западна Европа. Наскоро в Израел се проведоха четвърти поредни парламентарни избори за съставяне на правителство в рамките на две години. Нищо страшно няма в повече демокрация и в това хората да гласуват отново. Още повече ако при новите избори бъде променен Изборния кодекс така, че те да се провеждат в по-нормална обстановка, извън контрола на Бойко Борисов и на досега управлявалите. Това според мен е напълно възможно да промени процента на корпоративния вот, на платеното гласуване, на купуването на гласове, което в крайна сметка може да доведе до по-истински резултати. Това е демокрацията“, коментира Владислав Панев.

На въпроса дали е възможно образуване на нов политически елит след едни нови избори или след серия от избори, Панев отговори: „Нужно е едно прочистване на политическата система и ако такова прочистване минава през повторение на изборите, то това в дългосрочен план ще бъде изключително полезно за обществото. Мантрите колко страшно е да няма редовен кабинет, пък изборите стрували десетки милиони – това за мен са глупости. Цената на изборите е нищожно малка в сравнение с размера на кражбите само от миналата година - спомнете си „Турски поток“. Имаме пример и от миналата седмица с отсрочването на плащането на концесията на Летище София - само настоящата стойност е доста повече от цената на едни избори. Цената на изборите за мен не е основание да се излъчва редовен кабинет без мандат за дълбоки стратегически реформи само защото нови избори ще струват пари. Те ще се несравнимо по-евтини от позите, които биха могли да донесат за обществото“.

„Новите избори биха донесли по-стабилно мнозинство, което да осъществи наистина дълбоки реформи в обществото. Това е изключително важно. Това ще са и едни избори, проведени по по-честен начин – при служебен кабинет“, допълни той.

„Не мога да прогнозирам какво ще се случи – дали ще вървим към нови избори или ще се сформира редовно правителство. И двата варианта си имат плюсове и минуси. Естествено, че е по-добре да търсим излъчване на правителство, обаче то трябва да бъде с ясен мандат за реформи. Иначе просто така – за самия спорт, да гласуваме кабинет, който няма какво да направи, няма много смисъл. Единственият смисъл е дълбоки реформи или временно правителство, което да управлява, докато НС гласува конкретни промени в стратегически отрасли като съдебната реформа, регулаторите, управлението на държавната собственост“, завърши Панев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    16 13 Отговор
    НЕ СЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ...СЕГА Е МОМЕНТА ДА СМАЖЕТЕ ХУНТАТА, ДОКАТО Е ЗАШЕМЕТЕНА...СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА..СМАЧКАЙТЕ ТАзИ МУТРИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ГРОП!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 BOKO

    11 16 Отговор
    НЕ ИСКАМЕ ДЕМОКРАТИ КАТО ТОЗИ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кси

    12 14 Отговор
    И като гласуват отново и произведат същия резултат какво следва, байно...ще си играем на избори

    Коментиран от #13

  • 6 Учител

    8 13 Отговор
    Този Панев май иска да ни каже, че България е една богата и просперираща държава и едни 150 млн. лева са без значение. Това са все пак добавките от 50 лева за два милиона пенсионери!

    Коментиран от #16

  • 7 Поп Харитон

    3 1 Отговор
    Страшното е, че няма морал и достойнство в ПП, които са различни шайки или ОПГ-та. Лика-прилика с електората, който ги избира и от 150 години нито веднъж не им потърси сметка!
  • 8 Христов

    5 13 Отговор
    Този смешен човек Панев ще обясни ли кой ще плати нови предсрочни избори? „Демократична България“ ли? Не! Сметката ще я платим ние, които работим!
  • 9 Бивш гербаджия

    12 2 Отговор
    Ако ги няма простаците, крадци, мутрите гербаджии и тези 150 млн. лв нямаше да ги вземат от нас. Те окрадоха милиарди, а вдигат шум за 150 млн., които те казват, защото и 60 млн. са досатъчни. Те смятат и купуването на гласовете в тези милиони.
  • 10 ХЕРКУЕС

    7 3 Отговор
    НЯМА МЯСТО ЗА КАКАНИЖЕНЕ!
    ИЛИ СЪСТАВЯТЕ ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА ДА ЗАПОЧНЕ "ЯКОТО ДРАНЬЕ" НА КРАДЦИ И НАЗНАЧЕНИ БИЗНЕСМЕНИ, ИЛИ ОТИВАМЕ НА НОВИ ИЗБОРИ, ДА ПЪЛНОТО ИЛИМИНИРАНЕ НА ХУНТАТА!
    МЕЦКАНЕТО СИ ГО ОСТВАИ ЗА ПРЕД ЖЕНА ТИ!
  • 11 чичо Пичо

    0 1 Отговор
    Ако чакате "следващото" ще завършите като предишния път/когато бяхте съекипници на боко/.
  • 12 Аве

    1 3 Отговор
    Тоя да вземе да обясни откъде пари за 5 апартамента у София и един у Виена . Великия екоактивист -милионер
  • 13 333

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кси":

    Ако бяха подали оставка като имаше над 100000 на площада, щяхме да спестим едни избори.
  • 14 име

    2 7 Отговор
    зелените ще фалират хората у нас. нищо не може да се строи и развива. само вятърни мелници и фотосинтеза.....направо гей сърце...
  • 15 Чип и Дейл

    3 0 Отговор
    Да припомня на троловете, че Панев разкри далаверите на Ковачки за горене на боклук и строежа на Вълка в горското стопанство в Панчарево! Почвайте да плюете по-вече, защото дпс няма да ви платят!
  • 16 Гражданин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Учител":

    Абе защо негодуваш, когато тиквун ги раздава на приближените му фирми? Парите за избори са скромна сума с това, което са отркаднали шайката.
  • 17 Деси

    0 0 Отговор
    Точно вашата партия ДБ ли ще донесе повечето демокрация на България? Някакси хич, ама хич не вярвам в това. По-скоро ще настъпи още по-голям хаос.
  • 18 Gecata

    1 0 Отговор
    Ама изобщо как може Панев да се спряга с демокрация, а питам аз?!
  • 19 Матей

    0 0 Отговор
    Точно така е,бойко се извърта,бяга от отговорност,без да пропусне да води ариергардни сражения.Нови избори след служебен кабинет е кошмар за герб,затова се запъват като магаре на мост.Изведнъж станаха много пестеливи,стискат се за някакви милиони,толкова са прозрачни техните намерения,да лавират срещу вятъра докато си възвърнат добра позиция.
  • 20 Добрил

    0 0 Отговор
    Не очаквам правителство с участието на ДБ, а още по-малко реформи от тяхна страна. За тях властта е самоцел, а не по-доброто бъдеще за страната ни.
  • 21 Борис

    1 0 Отговор
    ДБ нямат опит, това им личи и искат да хвърлят страната в голяма криза.
  • 22 Кико

    0 0 Отговор
    Панев, вие не си давате сметка, че и вас ще прочистят скоро
  • 23 Живка

    0 0 Отговор
    То няма нищо страшно, ама дали има изобщо нещо смислено в това? Новите избори няма да променят ситуацията. Дали някоя партия ще има 1-2 депутата повече или по-малко няма никакво значение. Просто договорките и цените за коалиции след новите избори ще се вдигнат повече.