14 Април, 2021 08:48 5 709 34

Калоян Велчев за ФАКТИ: Радев по същество заявява, че не иска предсрочни избори

  • калоян велчев-
  • парламентарни избори-
  • предсрочни избори-
  • румен радев-
  • президент-
  • кабинет-
  • съставяне на правителство-
  • 45-то народно събрание

"Самото усещане за промяна сякаш витае във въздуха, но пък промяната още не е дошла", каза Велчев

Калоян Велчев за ФАКТИ: Радев по същество заявява, че не иска предсрочни избори - 1
Калоян Велчев; Кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Формирането на ново управление не е само държавен интерес, а е и в личен интерес на президента”.

Това каза пред ФАКТИ политологът Калоян Велчев. Свързахме се с него, за да говорим за ролята на президента Румен Радев във формирането на ново държавно управление през следващите няколко седмици. Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Велчев, според Вас кое е правилно - да се сформира правителство или да има предсрочни избори?

- От гледна точка на нормалното функциониране на държавата, най-добре е максимално бързо да се сформира работещо правителство, за да може да се приключи периодът на неизвестност и да е ясно кой носи политическа отговорност за управлението на страната. Ако все пак новото Народно събрание не успее да излъчи кабинет, то за щастие конституцията е предвидила механизъм за предотвратяване на политическа криза и това е институтът на служебния кабинет.

- Президентът Радев се надява на “стабилно редовно правителство” - според Вас такова правителство възможно ли е?

- Мини епохата на стабилност изглежда приключи и бъдещото правителство трудно ще разчита на монолитно мнозинство, което да му гарантира спокойно управление. Това не е задължително лошо, защото по този начин властта няма да се свръхконцентрира в една личност, а и парламентът може отново да се превърне в нещо повече от „гумен печат“, както го наричаха някои политици. По-важното в изказването на Радев е, че по същество той заявява, че не иска нови предсрочни избори. През следващите седмици обаче, в процеса на договаряне на кабинет, ролята на президента ще бъде от ключово значение и ще видим как Радев ще изиграе картите си.

- А каква ще бъде ролята на президента в следващите няколко дни?

- Вчера Радев направи първия си ход, издавайки указ за свикване на Народното събрание в четвъртък, тоест в първия възможен момент. Следващите дни президентът би следвало да отстъпи инициативата на политическите партии, които трябва да изберат председател на парламента. Президентът заяви, че след това ще проведе консултации с парламентарните групи преди да пристъпи към процедурата по връчване на мандати, което е положителен знак, защото ще се даде повече време на партиите да влязат в преговори по същество, а и ще даде възможност на президента да формира работещо мнозинство около своята фигура и по този начин да придобие по-голяма възможност за въздействие върху политиките на евентуално бъдещо правителство.

- Ясно е, че Радев ще връчва мандатите - това може ли да се превърне в политическо действие отвъд процедурното?

- В най-новата ни история обикновено процедурата по връчване на мандатите е формализирана, защото най-голямата партия в парламента успява да реализира първия мандат за съставяне на правителство. Самият Радев вече има подобен опит, когато през 2017 година даде мандата на ГЕРБ и те формираха мнозинство с патриотите. Сегашната ситуация обаче изглежда доста по-сложна и почти сигурно първият мандатоносител - ГЕРБ, няма да успее да създаде кабинет. В такава сложна ситуация, ролята на президента придобива много по-сериозно значение и Радев ще има инструменти да влияе пряко върху изхода от преговорите и тук в ролята му на държавен глава би следвало той да съдейства за формиране на ново управление.

- Самият Радев би ли могъл да извлече дивиденти от евентуални развития на ситуацията?

- Формирането на ново управление не е само държавен интерес, а е и в личен интерес на президента. Това е така, защото към момента единствената реална възможност за правителство изглежда на база на анти-ГЕРБ коалиция, а целият политически имидж на Радев може да се опише като един от най-яростните опозиционери на управлението на Борисов. Евентуалното формиране на подобно правителство ще събере противниците на ГЕРБ в един лагер и те най-вероятно ще подкрепят активно Радев за втори мандат, което ще му гарантира много силна стартова позиция за президентските избори. Обратното - ако правителство в крайна сметка нямаме, това ще е пропилян шанс за промяна, защото нови избори носят много неизвестни, но най-вероятно резултатите на партиите на протеста няма да са така добри. Още повече, че Радев ще трябва да поеме цялата отговорност за държавата, съставяйки служебно правителство като по този начин неговата роля в политическия ни живот тотално ще се промени. Вместо да бъде критик на управлението, той ще трябва да отговаря на критиките към своето управление в хода на президентската кампания.

- Според Вас в политическа криза ли сме?

- В момента нямаме никакви основания да твърдим, че сме в политическа криза. Винаги след и по време на избори има период на безвремие между смяната на старото и установяването на ново управление.

- А има ли риск от такава?

- Намираме се в странна ситуация, в която имаме натрупана голяма обществена енергия, очакваща промяна, самото усещане за промяна сякаш витае във въздуха, но пък промяната още не е дошла. Подобна ситуация крие рискове, а към цялата картина можем да добавим опасността от един дълъг изборен цикъл на президентски избори заедно с предсрочни парламентарни, ако този парламент не произведе нищо и потенциалното отваряне на един голям властови вакуум. Така че риск има, но към момента той ми се струва силно преувеличен.

- До какво мислите биха довели едни нови избори?

- На първо време ще доведат до отдръпване на много от избирателите. Изненадите на изборите от 4 април бяха активното гласуване извън страната - около 150 хиляди гласа, както и многото млади хора, излезли да дадат гласа си, които са поне 100 хиляди души повече спрямо предходните избори. Тези групи трудно ще се мобилизат в такъв мащаб и за толкова кратко време отново, особено при положение, че гласуването в чужбина не беше много добре организирано. При по-ниска активност повече тежест ще имат твърдите ядра на партиите, както и контролираният вот. Това следва да повиши резултатът на големите партии и да намали този на партиите на протеста, което в крайна сметка да доведе до възпроизвеждане на досегашното управление.

- Смятате ли, че протестите могат да се подновят?

- Протестите на практика не са спирали, но се надявам политиците да намерят път към нормализация на политическия процес, който да успокои хората и да не се налага те да излизат по улиците, за да напомнят за себе си.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    45 21 Отговор
    Искат не искат от ИТН и ДБ трябва да се коалират с бсп, ако искат да съборят герб докрай и да се работи за нормални избори без мишо константиновци и такива. При предсрочни избори рискуваме да се върнат оня с релсата, дебелия и аптекаря, което едва ли искаме.
  • 2 Село

    23 1 Отговор
    Голяма свинщина.
  • 3 ГЕРБ и ДПС

    6 42 Отговор
    Искате ни или не ние ще сме поне още 100 години пак ще крадем и ще ни търпите защото сте прости и продажни Българи.
  • 4 Туй момченце

    32 9 Отговор
    Има ли връзка с главният мозък,или само с кораба майка- герб?
  • 5 Чегевара

    11 39 Отговор
    Фатмака ще прави преврат в бсп и плюс партията на мутрите и партията на чалгата ще иде на президентски избори.

    Коментиран от #6

  • 6 Ю.Кортес

    10 38 Отговор

    До коментар #5 от "Чегевара":

    Това му е шанса...да събере каквото е останало от БСП мутрите чалгата плюс русофилски фашистки партии

    Коментиран от #9

  • 7 Панов

    7 25 Отговор
    Не е готов за избори без БСП.Първо трябва да махне Нинова и да сложи някое протеже.
  • 8 Всяка процедура по реда си

    26 4 Отговор
    И кой дава право на това същество да се изказва от името на президента? Съществото на хранилка промит и платен да мълчи. Има си законови процедури и ги спазват.
  • 9 Пламен

    10 11 Отговор

    До коментар #6 от "Ю.Кортес":

    Пак не му стигат.Ако тръгне да цепи БСП,ще се провали.Чалгата и мутрите на следващите избори няма да получат тези гласове,русофилските партии събраха общо под 2%.
  • 10 Чип и Дейл

    20 0 Отговор
    Какъв капацитет е протежето на Буруджиева и Коларова, до вчера студент-днес звезда в телевизиите!
  • 11 666

    20 2 Отговор
    Тоя политолог на колко години е?

    Коментиран от #32

  • 12 хъхъ

    14 4 Отговор
    Да се прави правителство всички срещу ГЕРБ, не искаме повече тулупа в джипката.
  • 13 Омис

    20 4 Отговор
    За момента Президента спазва стриктно конституцията и закона. За разлика от оня с жипката. 200 дни се крие, не може никой да го срщне и пак така иска да управлява. Можем и без Гроб и Дпс. Те не вярват, че вече плавно са към бунището на историята.
  • 14 Калоян Велчев ЗЕЛЕНА ТИЕ Тиквата

    16 3 Отговор
    Дрънкаш празни приказки!!! Всички знаят "чеще има Предсрочни избори, само ти не си Разбрал!! Но нее задължително да си разбрал!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 млад гербер

    5 14 Отговор
    Ще има правителство с премиер Бойко Борисов, още утре гласуваме председател на парламента г-жа Караянчева. Никой не може да ни отнеме любовта на хората.

    Коментиран от #17

  • 17 илийката

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "млад гербер":

    Цвете, Цвете, ароматно кърджалийско цвете!
  • 18 Елементарно

    9 8 Отговор
    Няма да иска я! То ако знаехме за ъпгрейтваните мушри,старите чанти с нови дръжки,Капонки-мапонки,Хининковците.... нямаше да им гласуваме. Сега като се съберат в Парламента и им видим новите-стари муцуни пък хептен. Никаква промяна не могат да направят жени в менопауzа и импоtентни мъже,които ги знаем от 30 години. Радев иска тия до есента да се оsерат,защото се вижда,че се оsrаха още преди да се е събрал Парламента. Тогава той ще се яви на бял кон да ни спасява и от гербеsтаците ,и от тия марокански скакалци.
  • 19 Калугин

    6 14 Отговор
    Не иска, защото ще се види колко несъстоятелен е. Пак ще предложи някой тип Герджиков, а после ГЕРБ ще спечелят отново изборите. Дори за реваншист не става, само злобее.
  • 20 ЩИРЛИЦ

    9 7 Отговор
    АЙДЕЕ И ФАТМАКА ДАВА НА ЗАДНА? ЩО БЕ МУНЧО?
  • 21 ПУТИН

    7 7 Отговор
    ГЕРБ СА ЯСНИ, ДПС ГО ОТСВИРИХА, БСП СА В РАЗПАД, САМО НА ОСТАНАЛИТЕ ДЕБИЛИ ЛИ ДА РАЗЧИТА? С ПОДКРЕПАТА МУТРИТЕ НА МАЯ И УМНИТЕ НА ПИНОКИО?
  • 22 Калоян Велчев?? Идин пирон не си забил

    12 1 Отговор
    През живота си, а даваш Акъл как да се управлява Държава!!! Изчезвай 200!!!
  • 23 ПУТИН

    7 6 Отговор
    УТРЕ ПАРЛАМЕНТЧЕТО СЕ СЪБИРА. ОТ СТАРТА ЩЕ СЕ ХВАНАТ ЗА ГУШИТЕ, А ДО ДВЕ СЕДМИЦИ ЗАПОЧВА РАЗПАДА ПРИ НОВИТЕ ПОЛИТИЦИ! ПРОСТИ, ЗЛОБНИ, НЕУКИ И С ВИСОКО МНЕНИЕ ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ - ПОВЕДЕНИ ОТ КАПОН /ТАА Е БИЛА МАМАН В НЕКОЙ ПУБЛ. ДОМ/ ЩЕ ОТВРАТЯТ НАРОДА. Е, ЩЕ ПОГЛЕДАМЕ МАЛКО ШОУ, НО НАЛИ ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА?
  • 24 Да бе!

    8 0 Отговор
    Кой е този Велчев?

    Коментиран от #26

  • 25 Пионерски глас

    6 0 Отговор
    Откъде ги намирате тия сополанковци. Имаше един Велчев дето въртеше финансите.
  • 26 Мнение

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Да бе!":

    Вероятно роден след прехода, дете на някой ДС агент, вербуван също.
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    2 2 Отговор
    ЩЕ СЕ ЯДОСАМ И ЩЕ ДА ГО ПИТАМ ЛИЧНО БАЙ ПРЕЗИДЕНТА .... ИМАМ МУ ТЕЛЕФОНА
    .........
    СТИГА РАЗНИ ДЕБИЛИ СА ХВЪРЛЯЛИ БОБ :))
  • 28 коко

    2 2 Отговор
    Стига с тези спекулации за избори - стига и сега да свършат правилната работа всичко си е ОК.
  • 29 Кръндела

    3 0 Отговор
    Тоя па отде се взе с тая наркоманска физиономия с плуващите очички?
  • 30 Васил от Льонеберя

    4 2 Отговор
    Соросоид недорасъл. Със жълто около човката, тръгнал акъл да дава. Че и анализ на действията на Президента да прави. Сус бре.
  • 31 Чакай бе папуняк....

    4 4 Отговор
    Как така българският Че Гевара не иска нови избори??...за какъв чеп мааше с юмруци на площада..а..?..Мутри вън..да ги изметем..затвор..Долуууу...Ууууу..Ураааа..и какво още беше, а, и Гешев да изметем..да му изядем каскета, че и мен подведохте, цяло лято си загубих, не че имам някаква работа..ама, нищо не стана, Баце ви би като шкембе у дувар, а на Гешев му накривихте каскета. Лелее😆, утре ли се събитат депутатите??..малиии..шоуто започвааа..като видим новите, тези на Баце ще ни се видят..ангелчета, херувимчета😆, и новите ще ни управляват ли?..малииййй, слушах едно интервю на Мустафата, той хълцаше от кеф че ще има такъв парламент, и президента да не се ослушва, веднага да насрочи нови избори..и избори до дупка, докато стане така че Бойко да спечели пълно мнозинство, иначе излизаме по площадите пак, докато свалим от власт всички БГ правителства, дори и правителството в Таджикистан. Шоуто с полицията беше незабравимо..още ме боли гърба. Така че президента да действа, ние старите протестъри ветерани сме готови.."и кенчета с бира, и свински уши и варени яйца полетяха там"..УРАААА ДРУГАРИ!!!!
  • 32 Фонетично

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "666":

    Не си разбрал, бе. Не е политолог, а политподлог.
  • 33 БРАВО

    1 0 Отговор
    Поредния умник!
  • 34 Иван Матев

    3 1 Отговор
    Кой е този мързел...???!!!!
    Не го познавам!
    Четох статията за Георги Раковски, нито един коментар жалко....
    Иначе по другите безмислени теми сте големи политиканти и акълни!!!!
    Жална ни майка,личи си че едно цяло поколение се е опростачило!!!
    Дерзайте,той старият ерген Трифонов чалгаджията ще ви оправи,сега е негов ред!!!!!