Last news in Fakti

26 Април, 2021 10:00 5 506 35

Руските тайни служби: шест важни поуки от близкото минало

  • разузнаване-
  • русия-
  • владимир путин-
  • поуки-
  • минало-
  • тайни служби-
  • шпионаж-
  • гру

Разкрити са методите на руските тайни служби

Руските тайни служби: шест важни поуки от близкото минало - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

2021 е годината на руските тайни служби. За по-малко от пет месеца научихме за четири зрелищни руски тайни операции: в Берлин беше разкрит електротехникът с агентурно, ЩАЗИ-минало Йенс Ф., хванат да продава строителните планове на германския Бундестаг на тайни агенти от руското посолство в Берлин; в България беше разкрита руска шпионска мрежа около бившия шеф във военното разузнаване Илия Илиев; в Италия беше задържан Валтер Биот, капитан на фрегата, за продажба на секретна военна информация; и накрая в Чехия вътрешното министерство идентифицира офицери от руското ГРУ като извършители на експлозията в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 година - същите офицери, стоящи зад отравянето с Новичок първо на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през 2015, а три години по-късно и на Сергей Скрипал. Българските власти разследват дали ГРУ не стои и зад неразкритите експлозии в оръжейни складове на фирмата на Гебрев "Емко", случили се по същото време.

Не са забравени и отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални през август 2020, кибератаката срещу "Solar Winds" от 2019 и тази срещу Бундестага през 2015 година. Въобще руските тайни служби предизвикаха огромни вълнения. Ето шестте поуки, които можем да извлечем от всичките тези скандали:

1. Руските тайни служби се намират във война

Руските тайни служби, и най-вече военното разузнаване ГРУ, се намират в състояние на война. Сирия, Либия, Централна Азия, Кавказ и преди всичко Украйна - в тези райони Русия е във война. Акции като тази във Врбетице или отравянето на Гебрев е трябвало да подпомогнат военния ангажимент на Русия в тези конфликтни райони чрез прикрити специални операции. Те са насочени срещу поддръжниците на военните врагове на Русия. След 2014 година отпадат и всякакви задръжки да се извършват тежки актове на насилие на територии на западните съюзници. Това обаче не означава безразборно убиване - руските тайни служби са във война, но не водят война на тайните служби.

2. Нищо ново

Тези тайни операции от последните няколко години не са нищо ново: Йенс Ф. в Берлин, Илия Илиев в София, Валтер Биот в Рим - всички тези случаи са класически шпионаж. Новост е само броят на разкритите случаи за сравнително кратко време. Не е новост и това, че руските тайни служби са замесени в дезинформационни кампании: такива е имало и преди - например тази на КГБ и ЩАЗИ от 1980-те години, приписваща на американските военни създаването на СПИН като биологично оръжие. А атентати срещу тайни агенти, преминаващи към чужди служби, или двойни агенти е имало много преди нападенията срещу Александър Литвиненко или Сергей Скрипал: през 1925 година ГРУ отравя в Майнц бившия свой агент Владимир Нестерович, след като той решава да смени работодателя си. Дори и най-новата форма на тайни операции - кибершпионажът не е нищо ново: киберекспертът от американския университет "Джонс Хопкинс" Томас Рид твърди, че кибератаките на тайните служби по същество представляват традиционна шпионска дейност, саботаж и пропаганда, облечени в нова, дигитална форма. А "новата Студена война", чиято фронтова линия сега преминава през Украйна, само съживява старите традиции в това отношение.

3. Разкрити са методите на руските тайни служби

Подробностите около акциите на руските тайни служби разкриват и техните методи. Руските посолства служат за хотспот, откъдето ГРУ и сие задвижват шпионските си мрежи в Германия, България или Италия. Основна движеща сила са парите, а в случая с Германия и България роля играе и това, че участниците имат общо агентурно минало, свързано със социалистическите тайни служби. Когато задачата гласи убийство или саботаж, екипи на междувременно разформированата специална част на ГРУ, известна като 29155, биват командировани в трети страни, откъдето пътуват из цяла Европа, за да изпълнят задачата си. Използването на обиколни маршрути за придвижване, фалшивите самоличности, при които личното име остава същото, а датата и годината на раждане са много близки до истинските, са познати още от съветските тайни служби, както и привилегиите, раздаването на награди и програмите за почивки и грижи за разкритите агенти и техните най-близки. Известен е и арсеналът, който използват руските тайни служби: от отрови като Новичок или полоний, през огнестрелно оръжие, чак до взривни вещества и инсценирани нещастни случаи.

4. Човекът остава в центъра

Русия е една от водещите сили в световния кибершпионаж, но последните акции на тайните служби показват колко важен си остава човешкият фактор. Дори кибершпионажът, както при кибератаката срещу Бундестага през 2015 година, сполучи благодарение на човешка грешка - в случая отварянето на прикачени към мейли файлове. В шпионските истории от Германия, България и Италия пък в центъра стояха подкупени с пари хора. Отново човешки грешки, допуснати от офицери на службите, са виновни за провала или разкриването на тайни операции. Така например офицери от елитната част на ГРУ 29155 са пътували с едни и къщи фалшиви самоличности и фалшифицирани паспорти до Чехия, България и Англия. След атентата срещу Сергей Скрипал през 2018 същите тези офицери изхвърлиха опаковката на отровата в кофа за боклук и така причиниха още една смърт - тази на британския гражданин Даун Стърджис, който стана неволна жертва на атентата срещу Скрипал.

5. Държавната тайна е в криза

Днес, в ерата на социалните медии, видеонаблюдението и тоталната онлайн-комуникация, неща като защитата на личните данни и личната сфера се намират в тежка криза. Но същото важи и за тъмните държавни тайни на службите, когато те извършват убийства. Това показват разследванията на британската платформа Bellingcat. Именно социалните медии, качени снимки в тях, видеозаписи и запаметени в интернет данни за водени разговори или за пътувания позволиха на разследващи журналисти като Елиът Хигинс или Христо Грозев да реконструират важни детайли от действията на офицерите-агенти, вкл. фалшивата им самоличност, маршрутите на движение и водени от тях телефонни разговори. С разкритията си те показаха и още нещо: колко сходна всъщност е дейността на дигиталната разследваща журналистика и на тайните служби: и в двата случая се търси в интернет публична или полупублична информация, възстановяват се комуникации, съставят се профили на движение и се плаща на информатори, за да се стигне до въпросните данни.

6. Демонстрация на сила или знак за слабост?

Руските тайни служби доказаха, че могат да оперират навсякъде в Европа. Бившият директор на британското вътрешно разузнаване МИ5 Джон Сойерс смята, че биват разкривани не повече от 10 процента от операциите на руските тайни служби. И въпреки това не бива да се заслепяваме от този техен успех. Защото в същото време те са и знак за слабост. Но не само заради многото им оперативни провали. Това, че отново и отново тези операции се извършват от едни и същи офицери, показва, че службите разполагат с ограничени ресурси. А опитите чрез трети страни да се набавят информации за планове на САЩ и НАТО, което е много трудоемко, скъпо и рисково начинание, говорят също и за слабости на Вашингтон и Брюксел. Освен това загубата на политическа репутация и санкциите ни дават основание да се съмняваме в успешната равносметка на тези операции на руските тайни служби.

Автор: Кристофер Неринг


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реса

    68 11 Отговор
    Цирка е пълен и трябва да има виновен. Как да съществува НАТО ако няма враг?
  • 2 Купувам

    15 36 Отговор
    В България руските шпиони са най много.

    Коментиран от #4, #5, #10

  • 3 Пловдивският

    41 10 Отговор
    Американците ши ядат шамари
  • 4 Райд

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Купувам":

    Това е добре.
  • 5 горби

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Купувам":

    Ти от кога си?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Руски тайни служби

    6 16 Отговор
    То па едни тайни служби 🤣
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Абеее На таа ПЛАНЕТА САМО

    20 5 Отговор
    Водкаджиите ли шпионират ЧИ МНОООГО МИЙ ИНТЕРЕСНО....
  • 10 Д Талев 1940

    11 28 Отговор

    До коментар #2 от "Купувам":

    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."

    Коментиран от #11, #26

  • 11 Меките китки не знаят и НЕ ГИ

    24 1 Отговор

    До коментар #10 от "Д Талев 1940":

    ИНТЕРЕСУВА КОЙ Е БИЛ Д. ТАЛЕВ. ЩОМ СЪБОРИХА КЬЩАТА НА Д. ДИМОВ.....
  • 12 ДжафДжаф

    28 3 Отговор
    Един вид "дългата ръка на Кремъл"! Всъщност като се замисля, повечето от обвиненията са меко казани абсурдни и лишени от елементарна логика, особено случаите на Скрипал и Навални. Откровенни при това изключително тъпо замислени провокации. От друга страна самите руснаци май нямат особен проблем с този тип обвинения, дори в известна степен им доставя удоволсвие. Те се обиждат много повече, когато западни лидери твърдят, че Китай бил много по-опасен противник от Русия. Подобни твърдения им удрят направо на самочувствието. Колкото повече се плюе по Русия, толкова рейтинга на Путин се вдига. Както се казваше: Бий за да те уважават!
  • 13 ще стане така

    16 3 Отговор
    Америка и Русия ще бъдат съюзници. Съвсем скоро. Американската търговия с Русия расте всяка година по време на смешните санкции. Европейската търговия с Русия падна много от както почна цирка. Най-големия външен инвеститор в икономиката на Москва е Америка - говорим 2020 година. Това са факти!
  • 14 Нагли бандити

    24 2 Отговор
    Нaглo-caкcитe ca нaй-гoлeмитe убийци в чoвeшкaтa иcтoрия. Cмeтнeтe кoлкo хoрa ca избили зa дa зaвлaдявaт, a и зa дa пoтушaвaт възcтaниятa в кoлoниитe cи!!! Избити ca жecтoкo цeли нaрoди, цeли eтнocи!!! A и дa нe зaбрaвямe нeвиннитe жeртви нa Хирoшимa и Нaгacaки, жeртвитe нa нaцизмa!! (дa нe зaбрaвямe чe ингилизитe и швaбитe ca брaтoвчeди). Тoвa ce дължи дoнякъдe и нa чoвeкoнeнaвиcтнaтa, eлитaрнa и рacиcткa прирoдa нa прoтecтaнтcкaтa и кaтoличecкaтa рeлигия и културa! В прaвocлaвиeтo нe e имaлo клaди и мрaкoбecиe.

    Коментиран от #22

  • 15 Грантаджията

    18 3 Отговор
    Без Русия дойче лъже, как ше заработва грантове
  • 16 Да ви кажа

    5 14 Отговор
    А знаете ли , че благодарение на Азиатската и Европейската групи във ФСБ (бившето КГБ), годишния трафик на хероин в посока от Афганистан към Западна Европа надвишава 100тона? Ха сега познайте от три пъти Путин на коя група е бил член

    Коментиран от #24, #31

  • 17 Българин

    9 20 Отговор
    След такива статии мурзилажа изплува веднага....Спокойно бе. Ще има за всички орден ''Миризлива ватенка'' с мечове и лента. Не се блъскайте така да доказвате как сте подвили лапки и изплезили езичета.

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Сър Пичук

    8 15 Отговор
    За 4 месеца, 4 грандиозни провала на руските тайни служби.
    Хайде хаирлия да е и все така да върви - всеки месец да се разкрива руски шпиони и да се провалят техни акции.
  • 19 Българин

    18 7 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Ти получи ли орден " Миризлив продажен натовец "? Ако не - язък че ми крадеш ника .
  • 20 НКВД

    17 4 Отговор
    Има само една важна поука и вие не си я научихте. А именно, че колкото и да се дуете, пак на руския салам го дуете.
    А може и да ви харесва. Нали сте джендъри.

    с уважение:
    п-ик Иля Бестужев
    6-ти отдел на ГРУ
  • 21 ГРУ

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    На вас пуснаха ли ви пак пиците, че от глад ви умориха тия от централата?

    Коментиран от #23

  • 22 Брато браво

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Нагли бандити":

    Се ино ми четеш мислите..... Ся ямаме отново католическа ИНКВИЗИЦИЯ ОБЛЕЧЕНА В ПАНДЕМИЧНИ ДРЕШКИ...
  • 23 ДраганЦанков28

    1 10 Отговор

    До коментар #21 от "ГРУ":

    Мини когато си свободен да си вземеш торбичката с копейки. Че натежа доста. Зън-зън...зън-зън. Чуваш ли ги как сладко дрънчат копейчиците?
  • 24 100 тона?!?!???

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Да ви кажа":

    Тва е закачка кьм колумбиците. Те на седмица пласират толкова по света....
  • 25 ПРЕДАТЕЛИ

    10 0 Отговор
    ПОЧТИ ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ - ДОНОСНИЦИ НА ДС --- ДНЕС СА ДОНОСНИЦИ НА ЦРУ И НАТО ......... НАПРИМЕР Г. МАРКОВ , КАРАКАЧАНОВ , АГЕНТ АЛБЕРТ И ПЛЮЯТ КЪДЕТО СА ЛИЗАЛИ И СА МОЛЕЛИ ДА БЪДАТ ПРИЕТИ ! КОМУНИСТИТЕ ПЪК ОЩЕ СИ ПАЗЯТ ЧЕРВЕНИТЕ КНИЖКИ НО ДНЕС ПЛЮЯТ ПО ВСИЧКИ КОМПАРТИИ И РУСИЯ , ТОЕСТ СА СЪЩИТЕ ПРОСТИТУИРАЩИ ПРЕДАТЕЛИ !
  • 26 Бонго Васил

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Д Талев 1940":

    И да знаеш, Минке, сите роми в България са комунисти. От тях се научиха да мързелуват и крадат и да "бранят" комунистическите идеали. И кат гледам как се плодят, става безпашчадна ясна, че няма отърване от комунизЪма, дори в света да не остане следа от него.
  • 27 То само по

    2 5 Отговор
    себе си е голяма простотия да се снася на ГРУ, което охранява една хубава страна, но която и на нас даде един отвратителен, долен олигархически икономически модел. А ако е вярно, че тези двамата са виновни за взривовете в Чехия, не искам да мисля какви щети руските агенти са нанесли сами на русофилията по света.
  • 28 Вълко Червенков

    2 6 Отговор
    Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина си играе на шпиони,а Светът върви напред.Навремето и СССР караше по същият начин и накрая взе че се разпадна.Същата участ очаква и Рускенефа.Неизбежно е.
  • 29 немско зеле

    5 1 Отговор
    1. измисляме си разни работи.
    2. пишем си измислиците
    3. уж си анализираме измислиците.
    4. с "уж" анализа си доказваме, че нашите измислици са факти
    5. изливаме бълвоча докато дойде момента да го наречем истина.
    6. заработихме си паричките - минаваме към следващата "истина"
  • 30 Колев

    5 1 Отговор
    Щатите нямат шпиони, нямат разузнаване, нямат нищичко лошо в помислите си, но постоянно дават оценки на другите като от божествено откровение. И канонадата срещу Русия не само не отслабва, напомпва се с всички възможни средства. Абе за ядрена война ли плачете бе хора, тоя път няма да ни се размине. Няма ли друга страна, която да ръфате. Всички ли сме колониални КОПОИ, това е позор не за Америка, ПОЗОР е за цялото човечество. Присъединете се към повика на Нако Стефанов, ние искаме мир за себе си и за другите. Слепи ли сме , глухи ли сме, бедни, болни и отъпели.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Колев

    6 1 Отговор
    Абе сладур, производството на опиати скочи многократно от как в Афганистан се настаниха Янките. Отмъкват го с военните си самолети и го разнасят по света за милиони. (Нов рекорд в реколтите на опиум и канабис в Афганистан) Афганистан бързо се превърна в най-големия производител на опиати в света. Чети бе момко, чети!!!!

    Коментиран от #33

  • 33 Да ти кажа

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "Колев":

    Само че янките си отиват от Афганистан, сладур. А иначе и те не са цвете за мирисане. Само че аз ти говоря за най-прекия път на хероина до Европа и ЕС, който се държи от ония, пред които сте клекнали ти и такива като тебе и лижете миризливите сапоги. И правилно си забелязал че производството се увеличава. Благодарение на връзките на ФСБ (КГБ). Не ги оневинявай хубавците, щото това са официални данни и свидетелства на Европейски служби за борба с наркотиците. Между другото- това са много стари данни за периода 1995-2000 година. А колко ли пъти досега е нараснало това количество?
  • 34 Бай Шиле

    4 0 Отговор
    Статийката е на ниво петокласник от помощно училище.
  • 35 Рико

    1 4 Отговор
    Истината е видна - навсякъде има шпионаж, само руснаци хващат. Хващат ги защото не стават. И за това не стават. За нищо не стават.