Last news in Fakti

27 Април, 2021 20:33 6 736 78

Вече е сигурно: нови избори в България. Три сценария

  • българия-
  • избори-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • има такъв народ

Иначе, разбира се, в предстоящите скоростни предсрочни избори няма нищо страшно - демократичен изход от сегашната безизходица

Вече е сигурно: нови избори в България. Три сценария - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече е сигурно: България върви към предсрочни избори. В това по принцип няма нищо страшно - демократичен изход от сегашната безизходица. Въпросът е какво ни очаква след това. Три сценария:

Коментар от Ясен Бояджиев:

Вече е сигурно - предсрочните избори чукат на вратата. В това по принцип няма нищо страшно - част от демокрацията, както казват мнозина.

Ново раздаване, нов късмет?

Току-що влезли в новото Народно събрание, и старите, и (особено) новите политически играчи в него се надпреварват да показват колко смело гледат на тази перспектива и да уверяват, че са напълно готови за нея. Някои дори не се притесняват да правят категорични и неизменно оптимистични прогнози. Сигурно е обаче, че не на всички сметките ще излязат.

Целта на текста, който четете, не е да предложи още една прогноза. А да припомни възможни сценарии след задаващите се предсрочни избори и да предупреди, че част от тези сценарии може да се окажат доста разочароващи за някои.

Първата широко споделяна оптимистична прогноза е, че новите избори „дават възможност да направим по-добър избор”. Че ще доведат до някакво друго, различно от сегашното разпределение на силите в парламента. Че ще бъде излъчено някакво ново мнозинство, така че днешната блокада да бъде избегната и да стане възможно съставянето на правителство, без да се налага да се правят кой знае какви пазарлъци и компромиси. Както се казва - ново раздаване, нов късмет. Може обаче да се окажем със същите карти в ръце.

Всъщност, сред всички опции при едни скорошни (още след 2-3 месеца) избори най-големи шансове да се сбъдне има именно тази - да се повторят същите или почти същите резултати. Тогава, след още една креслива, нервна и скъпа предизборна и изборна кампания, пак ще се окажем в същата ситуация. Няма да ни е за първи път - в българската политика сме свикнали да гледаме един и същ филм по няколко пъти.

Оптимизмът на новите

Следващата широко споделяна оптимистична прогноза е на новите партии и коалиции в днешния парламент. Всички те изглеждат абсолютно сигурни, че мястото им и в следващия парламент е гарантирано. Нещо повече: всички те са (в една или друга степен) категорични, че ще повишат резултата си и ще разширят присъствието си. Което сумарно може да им позволи да решават сами, без да се съобразяват с някоя от старите партии. Оптимизмът им се крепи на няколко хипотетични фактора: че по силата на някаква инерция настроенията в обществото в полза на промяната ще нарастват; че изборите ще се проведат по време, когато активността ще е по-висока; че изборните правила ще бъдат променени, а служебното правителство ще проведе по-честни избори, в резултат от което старите партии ще се свият още повече, а гласовете за новите ще бухнат като великденски козунак.

Възможно е да стане точно така. Но съвсем не е изключено и точно обратното - както по отношение на влизането в парламента, така и по отношение на разширеното присъствие. Защото: активността насред лятото може да се окаже по-ниска; броят на „нечестно” печелените досега гласове може да се окаже силно преувеличен; на част от избирателите, гласували за новите партии, поведението на техните избраници може да им се стори безотговорно и затова да решат да ги накажат; особено чувствително може да е това наказание за партията, която през цялото време високомерно си мълчи, а накрая с действията си е пряко отговорна за предизвикването на предсрочните избори. Откровено популистки идеи като драстичното намаляване на заплатите на всички управленци и комисията за ревизия на всичко и всички в държавата могат да имат същия ефект.

Краят на ГЕРБ?

Накрая за още една оптимистична прогноза. Мнозина твърдят, че ако се мине през още едни избори, ГЕРБ трайно ще се заседи на „опозиционната скамейка”. Нещо повече: според някои това вече ще е „краят на ГЕРБ”. Или както каза шоуменът, депутат и лидер на „Има такъв народ”, който така и не се е появил нито веднъж в парламента, ГЕРБ е „токсична партия, която трябва да изчезне”.

По този въпрос представянето на желаното като възможно ми се струва още по-несигурно и преждевременно. Защото: ГЕРБ държи голяма част от кметските постове навсякъде в страната; партийната машина е все така силна, а местните зависимости са си все така в сила; партийният лидер ще може още по-убедително да сочи „безотговорността” на опонентите си, отказали да се разберат помежду си и да поемат управлението, като контрапункт на собствената си „държавническа отговорност”; медиите са все така на негова страна и охотно ще продължат да препредават безкритично (и „на живо”) от сутрин до вечер посланията му. Освен това съвсем не е изключено някоя от новите политически сили да не успее втори път да влезе в парламента, а за сметка на това вътре да се окаже някоя и друга потенциална патерица на ГЕРБ. Примерно, наново обединени, най-разнообразни патриоти, популисти и националисти.

Не казвам, че това непременно ще се случи, но съвсем не е изключено. Иначе, разбира се, в предстоящите скоростни предсрочни избори няма нищо страшно - демократичен изход от сегашната безизходица. Въпросът е накъде ще ни отведе той.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    88 29 Отговор
    Целта ни още от миналото лято на площада беше служебен кабинет на Радев и честни избори.За това се борим 280 дни.Скоро ще го направим.

    Коментиран от #11, #18, #72, #74

  • 2 Майна

    77 18 Отговор
    И ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДА КАЖЕНА МЕРКЕЛ , ЧЕ БОРИСОВ ЗаВИНАГИ Е АУТ, НАДЯВАМ СЕ СКОРО И ТЯ...

    Коментиран от #73

  • 3 истина е

    70 18 Отговор
    Не влезе ли боко в затвора, все роби ще сме си
  • 4 Генерала

    49 11 Отговор
    Ше бистри водата ,разбирай мутрите ще им се стъжни живота ..ха ха
  • 5 УЖАС

    55 14 Отговор
    БОМБА В П**: Арестуват Бойко за 24 часа при служебен кабинет на Радев!

    Коментиран от #15

  • 6 Гешев

    58 17 Отговор
    При предстоящите нови избори господин Борисов ще гласува от килията със специалното разрешение на бай Ставри.
  • 7 НеСеЗнае

    28 20 Отговор
    Само последният сценарий изглежда що-годе. Но само ако герб минат 4% на следващите избори, което с всеки изминал ден става все по-съмнително.

    Коментиран от #19

  • 8 Майна

    42 8 Отговор
    ДВ ДА ИНФОРМИРА МЕРКЕЛ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СИ ВЪРНАТ БЪЛГАРИЯ
  • 9 КОМБАЛА

    33 0 Отговор
    ТИЯ ОТ ТАЯ СМОТАНА РЕКЛАМА EFBET ЩО НЕ ГИ ПОТОПИТЕ ЧЕ СА ОТВРАТИТЕЛНИ КАЛЪФИ
  • 10 Четвъртият

    7 15 Отговор
    Има и 4-ти сценарий-Хунтата.Само тогава бързо ще се оправят нещата!

    Коментиран от #13, #76

  • 11 ха ха хаааа

    12 31 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Най-важната цел ви беше кинтите на Божков ... Честно си си заработил палките по тикфата ..🤭🤭😁

    Коментиран от #16

  • 12 Gowo

    21 53 Отговор
    Има три сценария.Да гласуваме за ГЕРБ.Да гласуваме за Бойко Борисов.И да гласуваме за Даниел Митов ..И трети ...да гладуваме

    Коментиран от #20, #77

  • 13 мдаааа

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Четвъртият":

    Като при Пиночет ...
  • 14 Матей

    17 3 Отговор
    А избирателната система кой ще поправи?Сякаш е достатъчно хората да се осъзнаят и да изберат своето истинско представителство.Не е ,защото това ецяла система,всяко едно малко камъче може да обърне колата.
  • 15 Извъредна

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "УЖАС":

    Добра новина ще е, и ще започнат всенародни тържества :)
  • 16 Последния Софиянец

    19 10 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха хаааа":

    300 дни по 10 000 човека са 3 000 000.По 100 лв са 300 000 000.Много скъпо му е излязло на Божков.ха ха ха

    Коментиран от #21, #24, #27, #71

  • 17 Физкулт ура

    25 2 Отговор
    Същото, ако 50% от пасмината пак не гласува!
  • 18 Гост

    13 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да ви имам и "гениалната" цел! И след "честните" избори като се окаже пак същият резултат, какво ли ще тролиш? Сигурно, че Боко е платил 50 лева на Радев да гласува за него.

    Коментиран от #22

  • 19 Хммм

    19 12 Отговор

    До коментар #7 от "НеСеЗнае":

    Мисля, че не е така. Герб-това са чиновниците. Раздутата администрация, която Герб назначи и ако Герб паднат от власт, те отиват на борсата. Също така и това, което пише и в статията- кметовете са повечето от Герб, а там зависимостите са големи. Градовете на Бг са федални владения.
    Много е трудно, изключително трудно да се детронира Герб. Дори и Бойко и всичките му министри да речем, че по време на служебния кабинет ги приберат по арестите, то според мен отново Герб ще е първа политическа сила, заради горе написаното.

    Коментиран от #32

  • 20 Последния Софиянец

    21 11 Отговор

    До коментар #12 от "Gowo":

    Гербавите Тролове ще гладувате.Свиквай!ха ха ха ха ха ха
  • 21 ХХХ

    13 24 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Ти нормален ли си, бе?!? Какви 10000 човека ти се привиждат? През повечето време бяхте ти и още трима глупа.и всяка вчер. Божков ви хвърляше по 50 лв. на вечер да се излагате.
  • 22 Последния Софиянец

    18 8 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Ако не сменят фирмата която поддържа машините резултата наистина ще е същия.

    Коментиран от #26

  • 23 Софиянец

    3 15 Отговор
    Не вярвам че ИТН ще Върнат мандата

    Коментиран от #54

  • 24 ха ха хаааа

    6 14 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Айде малко по-сериозно ...🤭 Само доказваш , че сте лаладжии .. 300 дни по 10 000 човека 🤭🤭🤭
  • 25 БиБи Кинг

    2 9 Отговор
    Сички приказват,прогнозират,джиросват па кога седнат на онуя ми одгоре други мисли им идват! И почват да забрават вчера кво са обештали на туземниа кофти матреал и организираното целенасочено убийство на един народ им се вижда ка органезиран туризам по светите места ,ма пеша! Не може за некои обийства на господарскиа миллиет да се обиат милйон и полвина и да се правиме на 7/8-къса памет! Затова тоа пат не се излагайте толко,гласувайте за Баце и ме носете на раце, я па ако ме изберете ще ви тропнеме едно хорце! Айде и вече знаеме нали-умната, не чалгарката!
  • 26 Гост

    11 12 Отговор

    До коментар #22 от "Последния Софиянец":

    Ахаааа, ти вече си го измислил с какво ще се оправдаваш след 3 месеца. На крива ракета все нещо й пречи.
  • 27 Светослав

    8 17 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Аз гледах и по20 наркоман на събиране, къде ги видя по 10000?да не си прикачил с дрогата, или да си чел космите по косите им?

    Коментиран от #30

  • 28 Бацо

    18 8 Отговор
    Отива да предаде властта на Президента, с наведена глава

    Коментиран от #29

  • 29 Майна

    13 4 Отговор

    До коментар #28 от "Бацо":

    Не може, той се разпада, атрофира.., пак ще е скъсан някъде
  • 30 Психологъ

    13 1 Отговор

    До коментар #27 от "Светослав":

    Нищо не си гледал. Прехвърляш собствените си слабости и зависимости към другите.
  • 31 ха ха

    12 4 Отговор
    От кога е сигурно?!?! Те още не са връчили 2-рия мандат. Що за простотия?!?
    Някой иска да извлече политически дивидент ли?
  • 32 НеСеЗнае

    12 8 Отговор

    До коментар #19 от "Хммм":

    Това вече няма никакво значение, но нека да видим. Защото при последните пророкувания нищо не се получи. Имаше преправени протоколи от вота, само в София бяха 90%. До изборите тази година герб няма да са на власт.

    Коментиран от #51

  • 33 ммм

    23 4 Отговор
    Гербопитеците плащат за статии като тази. Знаят, че единственият начин да се върне статуковот е чрез нови избори където новите партии да бъда компроментирани, че не са успели да създадът правителство.
    Свърши вашата герберасти!

    Коментиран от #35

  • 34 факт

    5 15 Отговор
    важното е БСП да не се допуска до властта!за ГЕРБ е ясно!

    Коментиран от #44

  • 35 Sure

    13 5 Отговор

    До коментар #33 от "ммм":

    Да, статии като тази имат за задача да насадят мнение в полза на герб, но имат ужасяващо ниска популярност. Но на кой му пука? Хората не са чак толкова прости. Писачите също трябва да вземат някой лев...
  • 36 ДА бе

    11 4 Отговор
    Все БСП Ви е в главата. Те не са управлявали от 11 години и повече, винаги е зависело от други! КОЙ да сте чували! КОЙ да Ви каже - КОЙ е КОЙ! КОЙ не скача е ЧЕРВЕН - СДС СДС СДС Уууууууууууууууууууууууууууу. ДЕМОКРАЦИЯяяяяяя!
  • 37 аз съм българче

    23 5 Отговор
    ИСКАМ ВЪЗМЕЗДИЕ И СПРАВЕДЛИВ СЪД ЗА ГЕРБ,КОИТО РАЗСИПАХА ХИЛЯДИ ЧОВЕШКИ СЪДБИ И ЖИВОТИ И ДОКАРАХА БЪЛГАРИЯ ДА Я ДАВАТ КАТО ПРИМЕР ЗА КОРУПЦИЯ И ИЗОСТАНАЛОСТ ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ!ВРЕМЕ Е ДА ПОКАЖЕМ НА СВЕТА,ЧЕ СМЕ ЦИВИЛИЗОВАНА НАЦИЯ ,КОЯТО ЩЕ СПРАВИ С МАФИОТИЗИРАНИТЕ НЕОКОМУНИСТИ.НЕ ПО-ЗЛЕ ОТ РУМЪНИЯ!
  • 38 Язък

    3 12 Отговор
    Колко и да скачате. Колко и да избирате! Все същият ще изберете - дебелият! А ще управлява този КОЙто решат БОСОВЕТЕ, които се намират далече от България!
  • 39 ГЕРБ 2021

    8 24 Отговор
    Герб ще ви размаже на новите избори. Първо такива като мене които не гласуваха заради К19, ще сме вече имунизирани, и ще пуснем електронен глас за Герб, от чужбина. Второ, тези които гласуваха за смешната опозиция като Чалгаря, Костинбродская, жертвалия се за депутат Хаджигенчо вече ги видяха че нищо не струват като политици и най-вероятно няма да гласуват за никой.
  • 40 Да,бе

    20 5 Отговор
    На умряло куче нож не се вади,но и за умрял плъх не се гласува.Толкова за герб.За такъв умрял само тишина,че хубаво няма.
  • 41 Голям страх ви тресе

    15 6 Отговор
    Служебно правителство. Бойкооо, честито!

    Коментиран от #52

  • 42 така така

    12 6 Отговор
    Значи като не е минало правителство на ГЕРБ след 1-вия мандат и автоматично отиваме на нови избори??
    Къде е логиката?! Нищо не е ясно още.
    Тази статия излезе първо в дойче зеле (може да проверите). И просто е преведена. Явно от фондация "Конрад Аденауер" са се бръкнали доста за този пасквил.
  • 43 Stoil4o

    6 15 Отговор
    Слави да прати Сашо Диков ( куриерчето )
    Да получи мандата от Радеффф
    Защо да се унижава А.Стефанова...
  • 44 Истината2

    8 4 Отговор

    До коментар #34 от "факт":

    Защо така бе Факт. При бсп няма КОМПРОМАТИ, в които се чуват циничен и изрази,няма и снимани чекмеджета с ПАЧКИ Евра и злато.БСП е най социалната партия .И единствена с готова програма за социално и икономическо развитие.А ИТН и излъга избирателите си,време ща мандата и с това помага на мутрите да се завърнат.МУТРИТЕ ВЪН.
  • 45 БИБИТКО стои на плитко

    11 4 Отговор
    В Банкя ! Там ще си стои...на сянка !
    Ако нещо се опита !... Ще има...копита !
  • 46 Прави се опит да върнат Разбойко !

    12 5 Отговор
    Но някои от нас не спи и....
    Страшно ще стане !... Повтарям: Страшно !
  • 47 666

    4 7 Отговор
    Всички жълти книжки и аутсайдери от площада са се пренесли в този кафяв сайт. Разбрахме че Фуражката ще управлява еднолично 2 мес. Но комунизма за радост няма да се върне и СССР също. Вие пак ще си останете неудачници🦧🦧🦧🦧🦧
  • 48 Вече е сигурно:

    9 1 Отговор
    Че нищо не е сигурно.
  • 49 До 666

    4 0 Отговор
    Ми ти си пълна шестица !
  • 50 Бибитко си е комуняга

    6 5 Отговор
    С партийна книжка . И е Буда .
  • 51 Хммм

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "НеСеЗнае":

    Дано ти да си прав!
  • 52 ммм

    1 7 Отговор

    До коментар #41 от "Голям страх ви тресе":

    Служебно правителство значи нови избори (и още един шанс за ГЕРБ).
    Не разбирам, съвсем ли нямате мозък да проумеете, че ГЕРБ се боят точно от РЕДОВНО, а не служебно правителство?
  • 53 ТРЯБВА да вържем БИБИТКО !

    10 3 Отговор
    И всичко ще СВЪРШИ ! Обещавам !
  • 54 Пуерто Риканец...

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Софиянец":

    Аз пък вярвам че ИТН, ще върнат мандата, ще скъсат Ньойският договор..и ще си върнем Нова Зеладия. Тошко ще се изпърди от парламентарната трибуна и ще предизвика всемирен потоп и предсрочни парламентарни избори в България и Сомалия. В такива работи вярваме, може и Слави след новите избори, да го изберат за Вселенски патриарх, и да последва мат с пожарникарски маркуч.
  • 55 Търся няколко доброволци !

    9 4 Отговор
    Да изнесем Бойко Борисов от Банкя !
    Тежичък е ! Ще трябва да го носим !
    Да са по едрички !...
  • 56 ГУЩЕРОВА

    9 3 Отговор
    БЕСЕН Е БОЙКО ЧЕ ПАК ГО ИЗИГРАХА , НЕ КОЙ ДА Е А СЛАВЧО ЧАЛГАРА И ШАФИОРА НА САМОЛЕТИ .......... БЛЪСКА СИ ТИКВАТА В СТЕНИТЕ НО ТОВА Е ............КЪСМЕТА ГО Е НАПУСНАЛ ОКОНЧАТЕЛНО , А ЗАПАДНИТЕ МУ ПРИЯТЕЛИ МУ ОБЪРНАХА ГРЪБ ---- СЕГА ЦРУ МОЖЕ И ДА МУ ОБЕРЕ ЧЕКМЕДЖЕТАТА И ДА СЕ НАЛОЖИ ПАК ДА ГЛЕДА ПРАСЕТА НО В СВИНАРНИКА НА ЗАТВОРА !
  • 57 Гербав ковидиот

    6 3 Отговор
    Още си верваме,че ще ни се размине !...
    Надеждата умира последна !...
  • 58 ГЛАСОВ ЗАТВОР

    8 4 Отговор
    ГЕРБ НАБИРА ПАТЛАДЖАНИ И КЮНЦИ ЗА НОВИТЕ ИЗБОРИ !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ПОМПЕЙ

    5 4 Отговор
    Утре съм на фонтана.Ще раздавам памперси
    на гербавите, че ще им трябват ! От Джонсън и
    Джонсън,че са по мекички,от мен да мине !
  • 61 ТОКУ ЩО ! ИЗВЪНРЕДНО !

    6 5 Отговор
    Служебен кабинет с министър председател
    Г-жа Ренета Инджова ! Вече е съгласувано !

    Коментиран от #62, #65

  • 62 Ай стига бе...

    3 4 Отговор

    До коментар #61 от "ТОКУ ЩО ! ИЗВЪНРЕДНО !":

    Сериозно ли????...тя министър-преседател ли???...вероятно за финансов министър че назначи нейният стар приятел, Троян Сливов..ония дето я блъсна по стълбите, а за министър на веселието Гроздан Карнобатски, това съгласувано ли е..с посланик Джони Уокър и с посланик Пьотр Смирноф???...хайде сега...НАЗДРАВЕ..за новото правителство...и..УРАААА..
  • 63 Умирай трудно 6

    6 2 Отговор
    Снима се в Банкя.Скоро премиера !!!
  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Ще им се зачете ли за депутатска пенсия, пропиляното време от тези "народни избранници", ако има предсрочни избори???
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ТОКУ ЩО ! ИЗВЪНРЕДНО !

    3 1 Отговор
    Служебен кабинет с министър председател
    Г-жа Ренета Инджова ! Вече е съгласувано !
  • 67 макробиолог

    3 2 Отговор
    Алоо надрусаните,слезте на земята,...по фейсбук ли ще демонтираме мафията,м....или на шах ще играем...знаете ли кой е мафията--300--400хл държ служители и техните семейства зависят по веригата от бб и треперят след реформите да не идат на борсата,стотици кметове,общ .администации,мюсулманите на доганя,обръчите и фирмите и техните работници,тия у турция,..индоетноса....и т.н.,това е електората на мафията,та ко ша ги праим на новите избори,по новите изб правила?..служ пр-во на радев шъ ги арестува ли?...неее случайно от глупост,или нарочно,кой знай,медогласният ни славей слафчу им дава шанс да се мобилизират и сплотят и в нов формата с некои пейтриъти и отзад доганя,да ни довършат....не харесвам чалгата ни в музиката ни в политиката.
  • 68 Хубавото

    2 0 Отговор
    На тези избори е,че пакистанската кобила е вързана в обора и не може да беснее.На следващите избори и кюстендилската слива,трябва са изчезне от парламента.И ,тогава нещата може и да потръгнат.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ОЧЕВИДНО

    1 1 Отговор
    ЩЕ ИМА,... ама дали си пазят записките с % отнишение на партиите,...та да се надяват на нещо си,..После Герб били такива или онакива...НОВОДЕМОКРАТИИИ отново изпуснахте шанса за промяна
  • 71 къде ги

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    видя тези по 10000 човека бе, перко!?
  • 72 Антимафия

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абсолютно правилно , жалко ,
    че е временно провителство?
  • 73 Шваба

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Убъркал си се майна!:) Меркел е аут!:) Питай германците!:)
  • 74 Градскии

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    280 дни с 28 души то се видя 7народни представители от протеста / но с високи заплати дано да могат да върнат парите на божков/
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Четвъртият":

    Не хунтата, а тежък Сталинизъм, който да стабилизира страната....
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    Едни , втори , последно : майка и баща .
    Цар , царица .
    Магаре , магарица .
    Предугадили са го , точно как ще стане .
    Левака става цар . Десният , каквото си пожелае .
    В МОМЕНТА И ДВАМАТА РАБОТЯТ СРЕЩУ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА .
    ПО - СПОКОЙНО . НЯМА ДА ИМА ИЗНЕНАДИ .
    ЕЕЕЕ , ОТКОГА ЦИРКУЛИРА В ПРОСТРАНСТВОТО , ПУСНАТО МНОГО ПРЕДИ ДА СЕ РОДИМ .ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ .