Last news in Fakti

30 Април, 2021 10:00 2 591 23

"Къщата Америка беше в пламъци"

  • джо байдън-
  • сащ-
  • пламъци-
  • ваксини-
  • американци

Америка се намира пред нов старт, смята Джо Байдън

"Къщата Америка беше в пламъци" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Америка отново е в действие" - така президентът Джо Байдън обобщава постигнатото през първите 100 дни на власт. Правителството му ваксинира населението, създава стотици хиляди работни места и отбелязва истински резултати, които хората виждат и усещат в делника си, обяви той във вчерашната си реч пред Конгреса. Според Байдън, Америка се намира пред нов старт. "Ние отново работим, отново мечтаем, отново откриваме (...) Показахме на себе си и на света, че Америка не се предава", каза той.

Подкрепа за семействата с деца

Американският президент подчерта, че е поел властта по време на най-тежката икономическа криза от 90 години насам. "Къщата Америка беше в пламъци. Трябваше да действаме." Байдън обяви, че цели да въведе детски добавки в размер на най-малко 250 долара месечно за дете, които да се изплащат до 2025 година. Освен това той иска да осигури безплатни места в предучилищни заведения за деца на три и четири години, което би струвало 200 милиарда долара. Байдън възнамерява да подпомогне с други 225 милиарда долара грижите за децата - и то не само в случай на болест, стана още ясно от изказването му вчера. Към семействата и децата са насочени и други планове: например идеята за безплатно двугодишно следване в обществено висше учебно заведение, което би струвало 109 милиарда долара. Всички тези разходи ще се финансират с помощта на нови данъчни постъпления: Байдън възнамерява да увеличи данъците за богатите. Така например данък общ доход за най-богатите американци ще скочи от 37% на 39,6%. В речта си Джой Байдън не пропусна да похвали своето правителство и за напредъка в борбата срещу пандемията. До петък, 30 април, в САЩ ще са поставени 220 милиона ваксини, обяви той.

Облекчения за ваксинираните срещу коронавирус

Към момента близо 30 процента от населението на САЩ е напълно ваксинирано срещу коронавирус. Поради добрия ход на имунизационната кампания американците ще могат да се радват скоро на повече свободи. Така например Центърът за контрол и превенция на заболяванията промени своите препоръки за носенето на маски. Напълно ваксинираните американци няма нужда да носят маски по време на разходки, каране на велосипед, срещи в малки групи или посещения на ресторанти навън. При пазаруване и посещение на фризьорски салони обаче маските остават задължителни. В тази връзка още преди речта си пред Конгреса Джо Байдън заговори за "невероятен напредък" в борбата срещу коронавируса. Той обаче предупреди, че има още много за вършене и подчерта, че новите облекчения са стимул за имунизация за неваксинираните. Защото който вече го е направил, може да се радва на по-голямо спокойствие - например да се срещне с приятели на пикник в парка без да носи маска.

"Никога не е било толкова лесно" да се ваксинираш

С напредването на ваксинационната кампания здравните власти в САЩ не за първи път облекчават препоръките за социалните контакти и пътуванията. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, 29 процента от американците вече са напълно ваксинирани: сред възрастните процентът е 37, а сред тези над 65-годишна възраст - над 67. Повече от половината от всички възрастни в САЩ вече са получили поне една доза от ваксината, а сред най-възрастните - над 81 процента. Към момента всеки гражданин на САЩ над 16-годишна възраст може да се имунизира срещу COVID-19. Имунизациите в САЩ са безплатни. Там се поставят три различни ваксини - на Pfizer/Biontech, Moderna и Johnson & Johnson. За напълно ваксиниран се смята човек, който е получил последната доза преди повече от две седмици.

В момента 90 процента от американците имат възможност да се ваксинират в центрове, които се намират на максимално пет мили (около осем километра) от домовете им. "Никога не е било толкова лесно", смята Байдън. Бързите темпове на ваксинационната кампания обаче скоро могат да се забавят, тъй като значителна част от населението е скептично настроена към ваксинацията. Според скорошно проучване, 20 процента от американците са заявили, че не искат да се ваксинират. Правителството се надява да промени тяхната нагласа.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цитат от "Фанфан Лалето"

    31 1 Отговор
    "Маршал Брамбърг оправи положението,като го обърка окончателно"..

    Коментиран от #15

  • 2 Абе

    38 2 Отговор
    Тоя говори в стила на банкянската тиква......всичко е прекрасно, ние(аз) сме велики, създадохме стотици хиляди работни места.......тая клоака отвъд океана затъва със всеки изминал ден, което много ме кефи.

    Коментиран от #17

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    33 1 Отговор
    И като се започна едно печатане.......
  • 4 БАЙ Х@Й ‼

    30 1 Отговор
    Колко ли от янките знаят как изглежда числото три с тринадесет нули ‼‼‼
  • 5 Себастиан Курц

    23 1 Отговор
    Байдън давай въздушен коридор и 10тина Ф16 за 2 милиарда долара и пращай вярното си куче към Китай да прави Пърл Харбър на мирното население,като кулите близнаци само че с Ф16 и с тиква на борда
  • 6 един от многото

    29 1 Отговор
    Грешиш , и ако продължаваш в същия дух , къщата Америка наистина ще свърши в пламъци!
  • 7 Край

    13 1 Отговор
    И сега ще я препикае за да я загаси.
  • 8 Бай дън

    21 1 Отговор
    сорос призна по телевизията на живо пред CNN, че е финансирал украинската "цветна революция" на площад Майдан, за да "насърчи включването на хунта, приятелска за САЩ".
  • 9 Кресна

    24 1 Отговор
    То Русия почна да излиза от долара,Китай също и ще се стъжни на целия свят с това кухо печатене на долари.Изчакайте 2 години,не повече и ще видите резултата.
  • 10 наблюдател

    10 1 Отговор
    Сам си прави реклама.
  • 11 Гражданин

    11 1 Отговор
    Този човек не помни сина си,жалка кукла на конци.
  • 12 Без сантименти

    9 3 Отговор
    САЩ са пред разпад-ако продължават с тази политика-вътрешна и външна...И според мен вече са минали точката на невъзврата-нататък е само падане...Дано не съм прав...не че ми пука за американците--ама ако САЩ се разпадне ще страда целият свят--просто защото са атомна държава и не се знае в какви ръце ще попадне част от атомните ракети...Навремето СССР успяха да решът тази задача-ама за американците се съмнявам че ще могат да съсредоточат атомното оръжие в едни ръце при разпад.Затова за мен съществуването на САЩ е за предпочитане-просто е по-малкото зло..-
  • 13 човек

    12 1 Отговор
    Америка изнася войни за да не се разпадне.Плъзнали са по цялата земя .Особено апетитни са им ресурсите на Русия,земя,вода,нефт,газ.Световно господство,мечти,а Байдън е едно нищо.
  • 14 74744849

    9 0 Отговор
    Ако не беше Тръмп, да наложи политиката да ди гледат страната и вътрешните проблеми и да не се занимават с глупости по света, нямаше да се хвали тоя!
  • 15 Решение САЩ

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цитат от "Фанфан Лалето"":

    И, за да запазим ,
    къщата САЩ ,от пламъците ,
    дай да подпалим, къщата Русия?
    Или която и да е друга къща!?
  • 16 Боко Тиквата

    5 0 Отговор
    Промити евангелистки мозъци!
  • 17 Антимафия

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Всички умопомрачени лидери,
    се изживяват ,като богове?

    Дай му власт и му чини сеира?

    Така е от 3000 години ,
    преди Христос
    да си измисли ,неговия господ!

    Наша задача е, да ги свалим на земята ?

    И да ги накараме, да раберат кои са?

    Те сами , никога няма да слезат!
  • 18 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    " КЪЩАТА " САЩ Е ПОМОЛИЛА РУСИЯ И КИТАЙ - ЗА МАЛКО ТЪРПЕНИЕ И НЕАТАКУВАНЕ -ДО ВРЕМЕННОТО ИМ СТАБИЛИЗИРАНЕ !!!! И ГО ПОЛУЧИХА ---БЯХА ОСТАВЕНИ НА МИРА -МЕСЕЦИ НА РЕД !!!!!! РУСНАЦИТЕ ПРЕКАЛИХА И ПРОВЕРИХА : МОГАТ ЛИ ДА ЗАМРАЗЯТ ТЕКСАС !?!?!?!?
  • 19 Сандо

    6 0 Отговор
    БайДън,Борисов е свободен,човекът е професионалист,вземи си го при теб,ще гаси и това,що не гасне!
  • 20 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Бай Дъньо им говори и републиканците стоят като нас.рани. Републиканската партия не става за спасение вече.

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "бай Даньо":

    прав си за съжаление.докарахa го до там да приемаме демократите в сащ за сериозните,а републиканците за вятърничевите.
  • 22 Да бяха

    2 0 Отговор
    Ами да,миналото лято САЩ бяха в пламъци,ама пламъците ги запалиха африканосите,антифърите и жендърите.
  • 23 не може да бъде

    1 0 Отговор
    Къщата Америка и сега е пламъци и те продължават да се развихрят заради духалките на дядо Бай Дън.За мен тия пламъци са преди всичко извращенията в расовата политика и политиката за ЛГБТ обществото.Бих искал да обърна внимание на следното обстоятелство.Природата /или Бог/няколко десетки хиляди години е работила по това,за да може различните животински видове да се възпроизвеждат!И е създала механизма на мъжката и женската част,която е най-добре видима при бозайниците,но това го има и при птиците и насекомите,а при човека това нещо е просто основа за всичко останало!Но сега се появиха едни симпатизанти и последователи на Полиграф Полиграфович Шариков ,основно в САЩ,които искат да изменят този ред.На този тип мислене пръв е обърнал внимание Булгаков,но сега както се вижда това не е запазена територия само за болшевиките!И че в ДП на САЩ сега има една влиятелна група с болшевишко мислене,която е управляващата групировка!Не пламъци,ами вихри от пламъци!...Разбира се ,че можем да кажем не особено приятни неща и за други държави!Аз считам ,че и на това ще му дойде редът-като се приключи с безумията в САЩ!