Last news in Fakti

29 Април, 2021 11:33 2 845 35

Републиканци и демократи искат спешна среща Байдън-Путин

  • сащ-
  • русия-
  • джо байдън-
  • владимир путин

Изглежда все по-вероятно Джо Байдън да разговаря с Владимир Путин след срещата на върха на Г-7, която ще се проведе във Великобритания през юни

Републиканци и демократи искат спешна среща Байдън-Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските сенатори от Демократическата и Републиканската партии подкрепят предложението за провеждане на руско-американска среща на върха, но се противопоставят на възстановяването на двустранните отношения, съобщава Axios.

"Тази среща трябва да се случи - казва Марко Рубио (републиканец от Флорида). - Независимо какви претенции имаме към Путин, той разполага с огромен арсенал от ядрени оръжия. Само това означава, че трябва по някакъв начин да взаимодействаме с него."

Ричард Бър (републиканец от Северна Каролина) подчерта, че не вижда "никакви негативни аспекти в тази" среща.

Сенаторът Бен Кардин, демократ от Мериленд, нарече срещата на върха "добра идея", стига въпроси като ситуацията в Украйна и хакерските атаки да са на дневен ред.

На свой ред Крис Мърфи (демократ от Кънектикът) заяви, че се доверява на своя съпартиец Байдън, който "знае кога ще дойде подходящият момент да седне на масата за преговори с Путин".

Въпреки това, отбелязва порталът, редица други сенатори са по-предпазливи в своите оценки. "Виждали сме този филм и преди и знаем как ще се осъществи диалогът между президента Байдън и президента Путин", заяви старши републиканецът от комисията по външните отношения на Сената Джим Риш (от Айдахо). Той смята, че Байдън не трябва да се доверява на нито едно от задълженията, които руският лидер поема.

Според Риш, Байдън би трябвало дори преди срещата на върха да въведе санкции, насочени към блокиране на газопровода "Северен поток 2". Тази позиция беше подкрепена и от Тед Круз (Тексас).

Председателят на комисията по външни отношения на Сената Робърт Менендес (от Ню Джърси) заяви, че се доверява на Байдън и вярва, че ръководителят на администрацията на Вашингтон ще успее да проведе срещата на върха, въпреки че не възлага големи надежди на срещата.

Изглежда все по-вероятно Байдън да седне с Путин някъде след срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Обединеното кралство през юни. Това ще бъде първото задгранично пътуване на президента от встъпването му в длъжност.

Съобщава се, че държавният секретар Антъни Блинкън планира да посети Киев следващия месец, вероятно като допълнителен сигнал за подкрепа на Украйна преди потенциалната среща на върха на Байдън-Путин.

Белият дом заяви, че този месец президентът е предложил срещата на върха да работи за по-стабилни и предвидими отношения и да избегне по-нататъшна ескалация.

Затварянето на кремълския критик Алексей Навални и изграждането на руския газопровод "Северен поток 2" към Европа също допринасят за спешността и нестабилността на всеки дневен ред на срещата на върха.

Сенатор Джош Хоули (републиканец) коментира, че Байдън трябва да подтикне европейските съюзници да направят повече, за да гарантират собствената си сигурност, особено по отношение на Русия, докато са в Лондон и Брюксел.

"Не можем едновременно да устоим на руската агресия и на китайската агресия. Просто не можем да направим и двете", каза Хоули.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що та бе мими

    25 0 Отговор
    Ухаааа
  • 2 ТаУмВзе

    24 0 Отговор
    Чекай чекай малко на 9тата дупка. И ще почакаш още.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 az #Победа76

    42 1 Отговор
    Ще искат среща, че и хоро ще играят! Друг е въпросът дали господарят на света от Кремъл ще реши, че има смисъл от подобна среща....
  • 5 gggw

    44 1 Отговор
    най-големият международен въпрос е дали Байдън ще доживее до срещата
  • 6 ужас

    37 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Не можем едновременно да устоим на руската агресия и на китайската агресия. Просто не можем да направим и двете", каза Хоули.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мародер

    39 0 Отговор
    А Аз съм за среща в ефир която да се предава от всички национи телевизии с продължителност не по малка от 4 часа!

    Коментиран от #18

  • 9 ужас

    36 1 Отговор
    По вероятно е Байдън да се срещне с Елцин, отколкото с Путин.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 JEB

    0 45 Отговор
    неграмотниците прочели само първото изречение
    нито е спешна нито ще има отстъпки за дребното диктаторче
    дерзайте другари

    Коментиран от #14

  • 12 1234

    31 0 Отговор
    Пустите 28 Махови Авангарди каква хубава работа вършат.
  • 13 Черен Петър

    35 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ...подкрепят предложението за провеждане на руско-американска среща на върха, но се противопоставят на възстановяването на двустранните отношения...
    Е, в такъв случай защо да се срещат? Да преливат от пусто в празно? Има ли смисъл да разговарят, като на другия ден на алцхаймера ще му текне пак да налага санкции или пък да гони дипломати? Е, аз поне не виждам смисъл от такива разговори!
  • 14 Грамотния

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "JEB":

    Спешно е! Прочетохме! И ще големи отстъпки за императора!
  • 15 Абе не знам,

    21 0 Отговор
    Но Дракона е адски търпелив.Седи си на брега, и чака търпеливо да преминат покрай него труповете на врага! Същите улави,но за сметка на това ненаситни хамерикоси,сами отгледаха Динозавър, с мисълта,че ще им помага срещу руската мечка.Но непрекъснато убеждаваха другите улави,къде по идеология,къде с пари,а и с тояга,че Русия е кървожаден завоевател.Смех! Че Русия и към момента ,притежава над 42 територия, която изобщо не е пипната.Притрябвали са им Прибалти,Грузинци и други дребосъци.Включително и ние.За какво, каква изгода ще имат.Да им наливат милиарди.Днешна Русия,е толкова далеч от понятия като Комунизъм-Социализъм,колкото е далеч Луната.Чист модел на неокапитализъм.И то- от по лошата му форма.Присъща единствено в целия бивш Соц.блок.Ако бяха по гъвкави и не толкова лакоми за бясна печалба,и пълна доминация, още от 90-те, и спазваха принцип на равнопоставеност и взаимен интерес в бизнес, външна политика,то Поднебесната нямаше никога да стигне до тези колосални успехи.Обикновена регионална държава,с милиардно население,и огромни проблеми.

    Коментиран от #28

  • 16 И така

    23 0 Отговор
    Значи цар бомба върши работа и дето го каза Путин благодарение на ядрения им арсенал има мир в света.Ингилизите в САЩ и Лондон отдавна да бяха ни видели сметката ако не бяхме пушечно месо срещу Русия.Тяхното приятелство е със умисъл да бъдем използвани за техните цели с нашите подкупни политици.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Змей

    22 0 Отговор

    До коментар #8 от "мародер":

    Ма верно си мародер! Че и садист на всичкото от горе! Ми Бай Дън на първия час го виждам каталясал, може и да припадне от умствено изтощение...А ти искаш 4 часа да разговарят...
  • 19 gggw

    16 0 Отговор
    най-жалкото и срамното нещо в тези времена и тази обстановка е нашето външно министерство и предложеният от гербаджии министър-председател. Срам, неграмотност и много пропуснати ползи. Дано час по-скоро това недоразумение потъне в забрава
  • 20 gggw

    21 0 Отговор
    във времена, когато отношенията с Русия ще се възобновят, ние пак се насочваме към най-голямата мизерия и простотия. Вече за трети път в историята ни ще направим голяма грешка спрямо Русия
  • 21 Диверсант

    13 0 Отговор
    Току що гледах в тубата филмче репортаж на американски журналисти от базата в Сирия. Пуснали са ги вътре, вземат интервюта от пилоти преди полет, зареждане на самолети с гориво и боеприпаси хангари. И РАДАРИТЕ КОИТО КОНТРОЛИРАТ..... Преговорите за Русия се състоят в една точка. НАТО НА ИЗХОДНИ ПОЗИЦИИ ОТ 1992 ГОДИНА

    Коментиран от #23

  • 22 Караколю

    16 0 Отговор
    Не може ли да устоят на руската и китайската агресия едновременно! Ми кой направи така, че и двете държави да виждат в лицето ви враг, готов да ги унищожи...ако може, разбира се?
    Май от страх ще започнат да скачат от прозорците на 10-тия етаж, като оня откачения Форестал, с викове "Руснаците идат", но този път "...и китайците"...
  • 23 JEB

    0 19 Отговор

    До коментар #21 от "Диверсант":

    другарю сирия не представлява интерес за нас вече
    малцинството шиити изгони мнозинството сунити от там и въпроса е приключен..нека путя и асад тържествуват над народа си и димящите руини които представлява страната в момента..погледни от гледната точка че това е поредният разсипан клиент на мордор..защо ??
    защото приятелството с русия не струва и 5 копейки

    Коментиран от #29, #31

  • 24 Kcaniba

    8 0 Отговор
    на бас че алцахаймера няма да може
  • 25 Грую

    4 0 Отговор
    На американците ще им кажа от опит следното: като ходиш да се...., по голяма нужда де,ПРЕДИ това гледай за тоалетна хартия. След това може да е късно
  • 26 яко ни лъжат

    13 0 Отговор
    И ПУТИН ИСКА СРЕЩА АМА ОНЛАЙН И ДА СЕ ПРЕДАВА ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ. И МАЙ ПЪРВО ТРЕБВА ИЗВИНЕНИЕ ОТ ПАМПЕРСА В ДИМЕНЦИЯ, СПЪНАТИЯ КРАВАР.
  • 27 Бай Манчо

    12 2 Отговор
    Психопати , за какво да се срещат след като не искат възстановяване на отношенията и продължават да заплашват . Не Руснаците излизат и променят едностранно споразумения и обещания и заплашват със санкции и сила .
  • 28 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Абе не знам,":

    О, руските олигарси през 90-те години бяха достатъчо гъвкави, те използваха беззаконието в страната, наложено от Елцин и Западните му приятели. Путин им стъпи на тази своеобразна гъвкавост и ги принуди да плащат данъци.
  • 29 Диверсант

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "JEB":

    Ето голямата истина. ПРОЯТЕЛСТВОТО, няма цена.. Но това чувство е непознато на генномодифицираните соросоидни телета, а сега и ваксинирани
  • 30 не може да бъде

    12 1 Отговор
    САЩ и по специално Джо Байдън обвинява Русия в най-различни грехове,а изтъкнати членове на американския политически елит в САЩ вт.ч.бившият президент Обама,изразяват мнение,че Русия е
    "корумпирана регионална държава,със слаба икономика,провалена демография,управлявана неефективно и авторитарно",някои даже казват "бензоколонка" или "Нигерия със сняг и атомно оръжие". Тогава защо е целият този интерес и шум,не е ли по-логично и ефективно политическите и дипломатически отношения с Русия да бъдат сведени до минимум,а икономическите сведени до една
    изгодна и допустима за Запада търговия!?Но като се разровим по-сериозно в това,което е достъпно и поразмислим по въпроса ,ще стигнем до доста интересни изводни,поне според мен.И на първо място -положението не е такова каквото ни го представят!И самият Запад трябва да се опасява най-вече от себе си,а не от Русия!

    Коментиран от #32

  • 31 Льольо

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "JEB":

    вместо да си фантазираш може да си отвориш Ю тубата и да видиш клипчета на Алепо преди и след освобождението му! Миии ще ни секнат небивалиците!
  • 32 Диверсант

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "не може да бъде":

    Всичката тая врява е за отклонение вниманието на местните аборигени от мизерията до която са ни докарали
  • 33 Абе

    1 0 Отговор
    ШМАТКИ!
  • 34 Присмехулник

    1 0 Отговор
    Европа,трябва да има собствена боеспособна армия и да не се кланя постоянно на САЩ...НАТО е друга боза...
  • 35 Дългият

    1 0 Отговор
    На всички русофоби...Честито Възкресение Христово..същото пожелавам и на проруските г....лизци..