4 Май, 2021 19:02 6 774 43

Война между САЩ и Китай може да доведе до пълно унищожение

  • сащ-
  • хенри кисинджър-
  • китай

Коментар на Хенри Кисинджър

Война между САЩ и Китай може да доведе до пълно унищожение - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хенри Кисинджър, който беше държавен секретар на САЩ по време на ерата на президента Ричард Никсън, предупреди, че заплахата от ядрено оръжие се добавя към заплахата от изкуствения интелект.

Според него това може да доведе до „Нов Съден ден”.

В началото на 70-те години, когато Съветският съюз беше главният враг на Америка, Кисинджър разработи програма за нормализиране на отношенията между САЩ и Китай. Целта му бе да принуди Кремъл да похарчи повече ресурси за осигуряване на източните си граници.

Курсът на бившия президент Доналд Тръмп, потвърден в почти всички аспекти от Джо Байдън, неутрализира резултатите от политиката на сътрудничество с Китай.

97-годишният Кисинджър смята, че съперничеството между двете суперсили крие повече рискове от Студената война със СССР, пише вестник “Независимая газета“.

Говорейки на форума по международни отношения в Седона, Кисинджър нарече кризата в отношенията с Китай "най-големия проблем за Америка и света". „За първи път в историята има шанс човечеството да престане да съществува. Създадохме технология, която надминава всичко, което бихме могли да си представим преди 70 години “, казва бившият шеф на американската дипломация, бивш помощник на президента на САЩ по националната сигурност.

Кисинджър направи този коментар, след като ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че следващата голяма война "ще бъде много по-различна" от тази, която американците са водили преди. Бившият държавен секретар е съгласен с това твърдение. Той припомни, че по време на съветско-американската конфронтация ядрените оръжия служат като сериозна заплаха. Сега изкуственият интелект е добавен към ядрените технологии. Китай и САЩ са лидери в тази област. Това още повече приближава заплахата от „Страшния съд“.

Използването на високи технологии в областта на изкуствения интелект означава, че човекът и машината стават партньори и машините могат да придобият способността да вземат собствени решения. „В хода на военен конфликт между високотехнологичните сили това ще има колосални последици“, убеден е Кисинджър.

Той разви своите възгледи за настоящите отношения между САЩ и Китай в интервю за германския вестник Welt.

Кисинджър призова западните правителства да блокират възхода на Китай, като същевременно поддържат мира между Пекин и Вашингтон.

Според него Америка трябва да постигне голям напредък в изкуствения интелект и да попречи на Китай да доминира в сектора. На теория и двете страни имат възможности да спечелят състезанието. Но те трябва да ограничат апетита си по някакъв начин.

САЩ трябва да разполагат с надеждни средства за отбрана. „Но в света на високите технологии САЩ трябва да се стремят към съвместно съществуване“, каза бившият държавен секретар.

Кисинджър намери за необходимо да критикува и Европейския съюз. Ако Европа се възползва от американско-китайското разделение, това ще изостри конфронтацията и ще задълбочи кризата. „Не съм привърженик на кръстоносен поход срещу Китай, трябва да постигнем взаимно разбирателство с тази страна“, каза авторът на една от най-големите политически сензации през 70-те години - неочакваното посещение на Никсън в Пекин и срещата му с Мао Дзедун.

Естествено възниква въпросът дали хазяинът на Белия дом е готов да следва препоръките на известния анализатор. Прокитайските медии на Запад напомнят, че конфронтацията между САЩ и Китай е достигнала кризисни мащаби при бившия президент Доналд Тръмп. Джо Байдън би могъл да стабилизира ситуацията. Но той, пренебрегвайки най-опасните аспекти от нея, продължи политиката на своя предшественик.

Хонконгският вестник South China Morning Post пише, че Байдън изнесе реч миналата седмица, в която определи режима в Китай като авторитарен. Президентът призова депутатите да одобрят трилиони долари, необходими, за да поддържат САЩ наравно с Китай. Очевидно съветите на Кисинджър не отговарят на сегашния американски естеблишмънт. В Америка настроението вече е различно.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин определи речта на Байдън като богохулство и манипулиране на ценностите на демокрацията. Това е епизод от една безкрайна информационна война. По-сериозно е нещо друго. Китайското правителство одобри отпускането на 1,4 трилиона долара за прекратяване на зависимостта на Китай от западните високи технологии.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Терминатор

    45 6 Отговор
    Идва денят на страшния съд!

    Коментиран от #33, #34

  • 2 Бесен Язовец

    66 17 Отговор
    Руснаците не са харчили кинти 70те години за да пидсилват границата от Изток, на руските ракети обхвата им е 16 000 км, а скороста на полет също е 16 000 кмh дали Пекин или Вашингтон все едно!!!

    Коментиран от #32

  • 3 fks00

    35 11 Отговор
    иде на баба ти фърчилото

    Коментиран от #16

  • 4 pepy

    61 7 Отговор
    A колко похарчиха за въожение краварите та външния им дълг скочи на 27 000 000 000 000?

    Коментиран от #37

  • 5 БОЗА

    62 4 Отговор
    "За първи път в историята има шанс човечеството да престане да съществува. ..."


    А досега всичко беше майтап(кубинската криза примерно), така ли...деде,деде...още си във времената на Никсън... и,кой създаде Китай такъв,какъвто е в момента...май вие...;-)
  • 6 Седесарят.

    46 6 Отговор
    Само да се забележи ,колко му е ъкъла на тоз чиффутен...!!!.Оня конфликт на Дамански ,направи СССР и Китай съюзници..Тъпо парче
  • 7 Иван

    39 3 Отговор
    Само като видиш КисТинджър и става ясно за анализа. Трансатлантически
  • 8 Иван

    61 3 Отговор
    Тея не спряха да търсят врагове
  • 9 Пучо Капучо

    63 5 Отговор
    Тия евреи 100 години за нищо ги нямат. Така е, парата е у тях и сменят кръвчица, органи, ремонтират се със стволови клетки и т.н...И все акъл дават.

    Коментиран от #24

  • 10 не може да бъде

    39 1 Отговор
    За мен лично няма никакво значение дали една държава разполага с оръжия ,които могат да унищожат света 9 пъти ,а друга -само 3 пъти!
  • 11 Счупи тъпомера

    50 10 Отговор
    Ядрена война няма да има, всичко е пунта мара. Види се икономическа война, а тя не е по-малко опасна. Дори и измисления вирус е впрегнат икономически.

    Коментиран от #38

  • 12 Behemoth

    9 31 Отговор
    Изкуствения интелект ще ви разкаже играта...гледал съм такъв филм!Тогаз ще видите православие вие....машината е неумолима !
  • 13 баба ти от бг

    10 16 Отговор
    ами това сега на какво ви прилича? Х Кисинджър е прав ! Мао каза, че ако не може с друго, с бактериологична война ще бие цял свят 1964 год! ТОВА СЕГА КАКВО Е ?????????
  • 14 Професора

    24 5 Отговор
    Това краве моше как само си ги наставя събитията от миналия век, тогава руснаците изцедиха финансово америте във Виетнам
  • 15 Елвис

    26 5 Отговор
    Този още ли е жив? Забрлязвате ли как най-злите хора на света живеят най-дълго? Адренохлорин не е конспиративна теория. Напоследък доста нашумя в масмедията, където умишлено се шегуват с това, което се случва с децата.

    Коментиран от #27

  • 16 До странния ник

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "fks00":

    Проблема е че на баба ти хвърчилото е в главата на деменцията бай Дън.
  • 17 ПППП

    22 2 Отговор
    Все си мисля, че Русия е много по - силен и опасен противник от Китай, но щом казва Кисинджър неща му вярват американците!
  • 18 бат Рамбо е гей

    21 4 Отговор
    В краварника мумия до мумията .
  • 19 Циганин

    27 5 Отговор
    Ние всички сме заложници на американската параноя. След втората световна война САЩ и Великобритания се обръщат срещу своя най-голям съюзник СССР защото съзират бъдеща заплаха от него. Дори американците обмислят да бомбандират Русия с ядрено оръжие, но не го правят поради липсата на достатъчно такива. А по-късно Москва се сдобива със собствено което поставя началото на студената война. А сега Китай... няма да оцелеят американците след такъв конфликт.
  • 20 снема ли

    7 0 Отговор
    да пукнат киси,хунгарския пее и мончу,даже и старата чанта, за да видим света по лъскаф?
  • 21 Blackthorn

    11 4 Отговор
    Няма да доведе баш до пълно унищожение. Из планините все ще има оцелели.
  • 22 INOT

    21 2 Отговор
    Хенри, късно е либе за китка.Достолепен човек беше преди 45 - 50 години. Сега ни плашиш ,че ИИ може да ни доведе до Деня на Страшния съд. Но ИИ се създава от човек - дали от САЩ, Англия,Германия и недай Боже от Китай. Не може да си намерите място от яд, че сгрешихте след като ''работилницата'' на света произвежда вече четвърт век - къде евтини, къде качествени и скъпи стоки и търгува с целия свят.Но китаеца знае , че освен трудолюбие, требе и АКЪЛ(дето вие го немате). Тъй ,че гледай си старините, радвай се на внуци, иначе ще кажа, че Дипломатът е човек, комуто плащат много за това да мисли дълго, преди да не каже нищо. Последното не е мен - Дуайт Айзенхауер го е казал!
  • 23 ивелин

    22 4 Отговор
    Ерата на " цивилизованият Запад " свършва .Китай отделя 1.5 трилиона за високи технологии.Повече от 75 години Американците печатеха " зелената хартия" която няма покритие от 1974 година изглежда вече и това няма да им помогне. Що се отнася до Европа няма толкова високи IT технологии също в ( космическата, воената ядрената) най-много в Автомобилна индустрия са вложени милиарди и ерата на двигателите с вътрешно горение приключва.. С новата генерация вече други крупни фирми като Tesla , Huawei ,Hiami, Foxccon , ще определят бъдещето на автомобилите.

    Коментиран от #26

  • 24 Тука в квартала само мьже

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пучо Капучо":

    Умират. Че и по млади. Медицината работи само за ПКП ББ И ТАКИВА КЬТ ТОА 98 ГОДИШЕН ПОГРОМАДЖИЯ....
  • 25 ББД

    15 0 Отговор
    Сега разбрахте ли, че не бяхте прав, г-н Кисинджър.
    Че еднополюсният свят роди чудовище?
  • 26 НЕ знаеш че само една фирма е

    9 4 Отговор

    До коментар #23 от "ивелин":

    Оторизирсна да определя световнатацена на златото и тя е на рошилдови. Златото е единственнното непреходно от ниищо платежно средство. Да не забравяме че ония вече са награбили мноооого злато и държат изкупуване и преработка. Даже са купили и мината за живак в испания. С живака пречистват златото. Те мислят 100 г. Напред а ний НЕ.... ТАМ Е ГРЕШКАТА НИ...
  • 27 Медии

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "Елвис":

    Забелязваме, като мумии са, имаш чувството, че ще се разподнат като пясък пред екрана.
    D Бай Дън все едно е на 120 г.
    Изведнъж се състари, спряха му иличите за живот ли.
    Имаше един бивш американски военен, казваше че чрез лекарства им удължавали живота, регенерирали клетките.
    За децата не знам, Джоли и Пит навремето намекнаха, после нали един се самоуби, имаше остров за развлечения със странни реклами.
    Но в САЩ има около 3000 запечатани дела.
  • 28 макробиолог

    17 1 Отговор
    Па я бех роден и помним70те бе---ама нещо друго,а не това в статията.Х.К.който е фронтмена на трилионерите,тогава даде началото на т.н.глобализация--Китай да произвежда,Америката да потребява,отличен начин да покажеш на света стандарт и предимствана на амер демокрация,и от др страна некои богаизбрани да се нагушат както никога преди...но китайците са скрити лимонки и сега излизат от контрол...Тръмп никога не е залагал на военните заплахи към Китай,опита човекът да върне страната си като първа сила в икономиката му,не му позволиха същите тия зад Х.К.....а защо ли?
  • 29 Този

    14 0 Отговор
    е един от главните сатанисти на планетата, която искат да е ЗЕЛЕНА, НО САМО ЗА ТЯХ.

    За онези, които не са припознати от световната сатанинска мафия, за която толкова се натискат и Боко и Черепа, и куп руски олигарси, но не им се отваря парашута, защото не са от кръвта на децата на дявола - подчинение, слугинаж и робство.

    Изродът е главен идеолог на идеята за не повече от 500 милиона роби-биороботи за шепата правнуци на дявола.

    Той е защитникът на сатанинския монумент в щата Джорджия - The Georgia Guidestones, - където е обявена крайната цел на правниците на Сатана - не повече от 500 милиона (роби)!
  • 30 Ветеринар

    13 2 Отговор
    За краварите или добро или нищо !!!
  • 31 Дърт пее..раст...

    17 0 Отговор
    САЩ редуват противниците,,,,ту СССР,ту Китай,ту Русия..Смахнат еврей..!!!Важното е населението да мисли че има враг..Могъщ..Като ..Китай и Рф.
  • 32 Бах

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Споделям мнението ви . Русия е извън представите на глупаците . Дали е Китай , Краварите или Гейропа е все тая . Всички ги е страх от Русия . Нека се опитат . Не е важно колко си богат , а колко си силен .
  • 33 Кикор

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Терминатор":

    За съжаление вероятно си прав.
  • 34 Койййй

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Терминатор":

    Е тоя дедик??????
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Шаран БГ

    9 0 Отговор
    Не ги чета такива откриватели на "топлата вода". Не че не са умни и няма какво да кажат - винаги могат да се изпразнят по някаква тема. НО, ако има военен конфликт между САЩ и Русия / явно такъв е стремежа на янките, които са настръхнали със много военни бази около Русия, че и подготвяли отбор юнаци да могат да издържат и оживяват и при –50 градуса Целзиеви в подготовка за Сибир/, нима ще остане нещо живо по Планетата Земя ???!
    И ако някой оживее - за колко време ще му продължи живота, за да се радва на руското злато евентуалистически ??!!
  • 37 Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "pepy":

    99% от цитираната сума.
  • 38 3555

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Счупи тъпомера":

    Прав си, ядрена война няма да има- ще има ядрено УНИЩОЖЕНИЕ на ФАЩ, създаване на Канадско-Мексикански пролив, ще има и около 15-на силно непригодни за живот региона в Европа и това е.
    Който остане жив дано има у кеш някакви рубли и юани, че другите валути ще стават само да ги лепиш вместо тапети на стената...
  • 39 ДжафДжаф

    7 0 Отговор
    По тази логика ако комшията ти си построи по-голяма и по-модерна къща от твойта би следвало първо да му разрушиш къщата и въпреки това да се държиш комшийски и приятелски с него. Очевидно годините вече му идват прекалено много. Всъщност поведението на САЩ прилича на застаряващ мъж, при който мерака и спомена за "славното" минало не се покриват с възможностите. Човек като се огледа в къщи какво вижда!? Телевизора, компютъра, електрическата крушка на тавана, напрактика почти всички съвременни джаджи се оказват произведени в Китай, дори в случаите, когато гордо носят западни марки. Много е лесно да накараш някой да смени работният гащеризон с бяла риза, костюм и вратовръзка. Обратното е практически невъзможно. Само с печатане на зелени хартийки без покритие, работота няма как да стане.
  • 40 Сърбеж

    9 0 Отговор
    Китай го сърбят ръцете (и с право) да си приберат Тайван, където са едни от най-новите ИТ разработки, съответно и задокеанците ги сърбят ръцете да ги ударят.
    Като си дадоха задника под наем на Дън Сяо Пин навремето, сега ще си плащат.
    Запада е една застаряваща фльорца, на която още и се иска да тичат около нея и да и се възхищават.
  • 41 Ралчев

    1 0 Отговор
    Не и ако аз не се намешам и не им обявя война и на двете едновременно...
  • 42 Този

    11 0 Отговор
    сатанист се пеняви затова, че пропадна сатанинската му мечта Китай и Русия да воюват помежду си. Тази игра се наричаше WAR21 и трябваше да се сбъдне още през 2015 г. за затвърждаване на могъществото на сатанинския краварник. Но "подлият" Путин, който за две поредни години сатанистите от краварника промотираха за "Политик на годината" в списание "Time, не само че не продължи пътя на свин-та Горби и на пияницата Елцин, но взе че се сдуши с Китай и се опълчи на краварника... Затова сега Путин е най-лошият за сатанинския краварник, защото измени на гърмящите американски змии. Затова го кълнят и се опитват да го ухапят...
  • 43 1122

    1 0 Отговор
    Не сте ли много важни ?Обърнахте света с вашите войни,сега пак акъл давате кой какво да направел.Нека ви ударят вашите изкуствени интелекти,да ви сринат със земята равно да станете,че ни писна от вашите ,,ДОБРИНИ И ДЕМОКРАЦИЯТА ВИ ",има ли държава с която не сте имали конфликт? Каквото повикало,такова се обадило,не чакайте милост нито от Китай,нито от Русия,добрече са ТЕ,че да се поспрете малко с вашия ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ на държавите по света,дано си намерите майстора най сетне.