Last news in Fakti

11 Май, 2021 19:00 4 363 46

САЩ и техните съюзници не са подготвени за следващата голяма война

  • сащ-
  • нато-
  • русия-
  • китай-
  • война-
  • армия-
  • сигурност

Или си готов за война, или не. И ако не си готов, тогава няма алтернативи, които биха могли да компенсират военното поражение.

САЩ и техните съюзници не са подготвени за следващата голяма война - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вярва ли администрацията на американския президент Джо Байдън и демократичното мнозинство в Конгреса, че основните съперници на Америка ще чакат Вашингтон да завърши решаването на вътрешните си проблеми и чак тогава да започне да подрежда в порядък въоръжените си сили, които ще могат да защитават интересите на страната? Ако се проследят паричните потоци, се създава впечатление, че САЩ мислят точно така, коментират в редакцията на изданието The National Interest, предаде агенция "Фокус".

Администрацията на Байдън предлага увеличение с 1,7% на разходите за отбрана през 2022 г., но тази сума не е достатъчна, за да компенсира настоящата инфлация. В същото време Вашингтон възнамерява да увеличи разходите за вътрешни цели с 16%. Това увеличение ще бъде предназначено да компенсира разходите по време на пандемията от коронавируса. В същото време през следващите седмици американските политици ще обсъдят целевото използване на поне още 2 трилиона долара. Американският план за заетостта и семейството ще „дарят“ на гражданите детски градини, платен семеен отпуск, безплатно обучение в колеж, субсидии за здравното осигуряване, електрически училищни автобуси и т.н. Федералното правителство (с други думи, американските данъкоплатци) ще плаща за всичко това. Много пари се отделят за вътрешни програми, но много малко се харчат за борба с реалните външни заплахи, които биха могли да да унищожат Америка.

Левицата, продължава The National Interest, обича да говори за „демилитаризацията“ на външната политика на САЩ. Може би тя вярва, че дипломатическата находчивост ще ѝ позволи да спечели времето, необходимо за подготовка за война, и ако е необходимо, САЩ и техните съюзници ще имат шанс за реванш, ако събитията не се развият както биха искали. Разбира се, когато става въпрос за война между страните, никой не мисли за идеята „второ място от общо три“. Ако например Китай и САЩ започнат война за Тайван и Китай я спечели, тогава Пекин едва ли ще даде време на Вашингтон да диша и след това ще започне втори кръг. Същото може да се каже и за конфликта на САЩ с Иран, ако последният атакува Израел, или за конфликта с Русия, ако Москва реши да отреже балтийските съюзници на Америка от останалата част на Европа.

„Или си готов за война, или не. И ако не си готов, тогава няма алтернативи, които биха могли да компенсират военното поражение“, подчертава списанието. От редакцията сравняват войната с бизнеса. Компаниите идват и си отиват, но техните неуспехи имат минимално въздействие върху хората, които не са пряко свързани с тях. Други компании поемат щафетата, безработните служители намират нова работа, а бивши клиенти търсят нови възможности. Не че изобщо няма значение, но в световен мащаб пазарът се приспособява и животът продължава както обикновено. Такива загуби са ограничени по мащаб и нищо не застрашава самото съществуване на обществото.

Но нещата вземат съвсем различен обрат, когато става въпрос за война, когато съдбата на цяла държава и хора виси на косъм; когато животът на гражданите и тяхното икономическо благосъстояние са заложени. Силната армия насърчава успешната дипломация, укрепва икономическите връзки, възпира потенциалните врагове и подобрява благосъстоянието на гражданите. Ако липсва военна сила, една страна поема допълнителни рискове във всички области на живота. Това, разбира се, не означава, че трябва да се харчат неограничено пари само за „военните“. Разходите за отбрана също имат своя контекст и граници. При оценка на нуждите на армията е необходимо да се определят истинските интереси, заплахи и също така да се разбере какво е необходимо за премахването на тези заплахи. Понякога за тази цел може да са достатъчни трима силни мъже и злобно куче - ако, разбира се, врагът е слаб и малоброен. Когато обаче става въпрос за голям враг със сериозен военен потенциал, са необходими много повече сили, за да се отблъсне удара му.

В момента състоянието на американската армия е тревожно. На американските войници не им липсват волеви качества или обучение, но голяма част от технологиите им са остарели и са твърде малко. Военната техника е закупувана основно през 80-те и 90-те години на миналия век. В сравнение със ситуацията отпреди 30 години, американският флот почти е удвоил размера си, докато пилотите от ВВС са имат такъв нальот, че по време на Студената война те биха били сметнати за неподготвени за истински бой. Сухопътните войски са постигнали значителен напредък по отношение на подобряването на готовността на своите формирования, но очевидно им липсва сила да изпълнят всички задачи. Същото може да се каже и за морската пехота, която реши да намали размера си, за да насочи освободените средства към разработване на инструменти, полезни в следващото поколение война. Всички тези проблеми не биха били толкова остри, ако САЩ не трябваше да се справят със сериозни заплахи, но сега ситуацията е точно обратната. Американските съперници прекараха последните двадесет години, инвестирайки в своите военни и снабдявайки ги с нови технологии.

Междувременно въоръжените сили на съюзниците на САЩ се свиха до такава степен, че в случай на голяма криза няма много надежда за тях. Великобритания, например, наскоро обяви намерението си да реорганизира своята армия, като се фокусира върху операции в кибер и космическото пространство. В същото време броят на нейната армия е паднал до най-ниското ниво от 1714 г. насам, а във флота има само 17 готови за бой кораби. Ако към края на Студената война ФРГ би могла да хвърли пет хиляди танкове в битка срещу ОВД, сега е малко вероятно да събере триста. В същото време нито Германия, нито Франция не са в състояние да провеждат въздушни операции без американска логистична подкрепа. Тази ситуация изобщо не е щастлива, но фактът си остава факт: в случай на голям конфликт Америка ще трябва до голяма степен да разчита на собствените си сили - а сегашната ѝ сила е само бледа сянка на онова, с което разполагаше Вашингтон, когато последно бе изправен пред глобални предизвикателства.

Нека политиците, които се застъпват за ограничаване на разходите за отбрана – които така или иначе са твърде скромни - за да могат да харчат повече за вътрешния дневен ред, да приравняват разходите за национална сигурност с разходите за субсидии за земеделските производители или данъчните облекчения за бизнеса. Намаляването на федералните разходи по вътрешния дневен ред винаги може да бъде компенсирано с помощта на пазара. В този случай се появяват американската икономика, предприемачески дух и местни инициативи, които са напълно способни да представят качествени алтернативи. „Що се отнася обаче до отбраната на страната, няма алтернативи. Американските военни или разполагат с необходимата мощ, бойна готовност и жива сила, за да спечелят война, или не. Последствията във всеки случай ще бъдат колосални“, обобщава The National Interest.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вие сте дрогирани,бе!

    103 8 Отговор
    Каква война! Защо война?! Кой иска война?! Кого смятате да убивате?! Гнусната Америка пак ли се зъби? Рано или късно ще пукне,проклета да е!!!

    Коментиран от #7, #27

  • 2 Ха ха ха

    77 4 Отговор
    САЩисаните нямат съюзници, затова и няма шанс да обявят на някого война!

    Коментиран от #43

  • 3 Дедо ви

    65 1 Отговор
    Голям зор да се палне фитила на Нова война, въпреки че победители в нея не може да има.

    Коментиран от #17

  • 4 Сатана

    58 3 Отговор
    Америка не може без война.България не е печелила война.Що за васали сме?
  • 5 Софиянец

    13 83 Отговор
    Ако рассия можеше и смяташе че ще победи отдавна да е започнала тсв. Не пишете глупости, силите от която и страна да ги погледнеш са несаизмерими в полза на НАТО. Тази тоалетна хартия нешанал интерес е с руски собственици и само провокации и лъжи бълват.

    Коментиран от #10, #14, #21, #32

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честен ционист

    48 5 Отговор

    До коментар #1 от "Вие сте дрогирани,бе!":

    Ще се бият САЩ срещу Русия до последния Ганчовец.

    Коментиран от #12, #46

  • 8 Врачка

    60 5 Отговор
    Кръвожадните американци ще воюват до последния Българин срещу Русия.
  • 9 Teresa

    60 1 Отговор
    Краварите разправят в Европа, че РФ е най големия враг Европа, а в Азия разправят, че Китай е най големия враг на азиатците!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Американски психар

    42 3 Отговор
    само война ми се привижда!
  • 12 Ганчовец съм

    36 1 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Но няма да се бия,да се тепат тези ганчовци с камуфлажите ,дето вземат по 80$ дневно,5 пари не давам за тях..

    Коментиран от #16

  • 13 Пак ли руска

    5 40 Отговор
    Многоходова хибридка 🤣🤣🤣...сега в подкрепа на казаното ватниците ще наскачат като една мурзиллка на амбразурата
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Карл Маркс

    39 2 Отговор
    САЩ агресивната кочина навсякъде сее война!
  • 16 честен ционист

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ганчовец съм":

    Ако живееш в град над 20хил, никой няма да те пита, дали или. По-добре изкопай мазе в мазето.
  • 17 ГЕРП

    36 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    Щото фалита чука на вратата, за това им е война!
  • 18 Не били готови!

    21 2 Отговор
    Че всичко им е в повече от вероятните противници. И материално техническата база е в повече. Още пари искат да гушнат от тъпия избирател на запад (че и у нас).

    Коментиран от #35

  • 19 Не са готови ли....

    5 19 Отговор
    А скочете им тогава де....хахахаха
  • 20 Матей

    32 4 Отговор
    Като не са подготвени,защо се ежат,.територията на сащ заплашва ли е някой,не,тогава се стягат за агресия,и все не им стигат трилионите,така е защото плащат на легиони наемници,на стотици военнни бази по света.Срещу руската армия няма да се решат да влязат в пряк двубой,ще вкарат в пъкъла украинците и разни сборни войски от ЕС.Всичко с едничката цел да накарат Русия да навлезе в чужди територии и да я изкарат агресор.Ако стане така,всичкото им дрънкане и плямпане ще е напразно,победителите не ги съдят.

    Коментиран от #26

  • 21 Шопо,

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянец":

    Много си дървен!!!!.Кефиш яко.!!.Парцала ,Нешънъл,,,е с руски собственик...хахаха...
  • 22 Дърт пее..раст...

    25 1 Отговор
    Подгряват почвата,,,да откраднат,изнудат още от клетите съюзници..За военната мощ на САЩ..плащат мизерните бивши соц държави...Недъгава история..Всички ще фалират..!!!.
  • 23 mi6osp

    24 1 Отговор
    Тръмп не започна война, защото се оказа, че американската армия не е в състояние да транспортира и поддържа повече от 80 000 войници не само до Северна Корея и Иран, а и до Венецуела. На Байдън докладваха, че на САЩ са необходими 6 месеца, за да пренесе до Европа жива сила и техника, с която дз подпомогне отбраната срещу шестте руски армии, които за по-малко от 4 седмици бяха транспортирани и съсредоточени до Донецк. Това е положението с възможностите на САЩ да участват в голям военен конфликт. Неуспешният опит с 50 годишната тяхна основна и единствен модел балистична ракета Минитмън 3, както и пълната липса на защита срещу хиперзвуковите ракети на Русия, Китай, Северна Корея, показват, че и за световна война не стават.
  • 24 Sieg

    20 1 Отговор
    Няма страна и съюз, който да е готов за война с Русия и Китай! Колкото до управллението..... Няма комунизъм, няма демокрация, трябва нов вид управление тъй като и двете имат силно негативни страни.
  • 25 бай Даньо

    19 1 Отговор
    Америка в голяма степен си е виновна сама. Не може да третираш западна Европа като колония и да искаш да има армия. Защо и е армия на Германия!? Проблема на Америка е че следващата голяма война изглежда ще е нейната гражданска. Новата администрация на демократите ще лавира умело , но единствено което може да направи е да тушира вътрешните американски конфликти докато не дойде новия Тръмп (или стария) . Реалността е че в Америка са зейнали огромни пукнатини в обществото който нямат решение. Кога белите расисти ще предадат "ръководната роля" !? Кога корпорациите ще кажат достатъчно неравенство и икономическа несправедливост !? Как ще решим проблема с наркоманията , оръжията , недостъпността на университетите? Америка ври и кипи от несправедливост. Тия проблеми не са трудни те са нерешими защото на пътя на решаването им стоят самите бенефициенти с огромна сила... В допълнение Америка вече няма работеща демокрация , едната партия откачи и затъна в конспирации и култ към личността на другаря Тръмп. Америка стабилно върви към гражданска война. Страшното е че и Франция като че ли на там върви. И никой да не се обърква по света , всички ще пострадат по зле от самата Америка при американска гражданска война ... Например държавичката на Ганчо става задунайска губерния . Знам на много им харесва, ама не знаят какво си пожелават, че дядо Иван като дойде първо почва с калъчката....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 читател

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Вие сте дрогирани,бе!":

    Като нищо не ти ясно,недей да се излагаш по сайтовете.

    Коментиран от #31

  • 28 Сега пак

    14 0 Отговор
    Най-много жертви янките са дали в гражданската им война между Севара и Юга. Сега пак се е заформил вътрешен конфликт между вътрешните щати и щатите по крайбрежията на двата океана. Кой би победил не знам. Селяндурите от царевичните щати са по-малко,но пък всичките са въоръжени и са бели. По океанските крайбрежия хората са много но е расов каръшък и незнам жендърите колко добри войници са.
  • 29 Ма ма ви

    11 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Много пари се отделят за вътрешни програми, но много малко се харчат за борба с реалните външни заплахи, които биха могли да да унищожат Америка."

    про-ста, 80 години само вадите плашилото от гардеробаа, и тъпите ви съграждани се хващат. Кой, кой ще ви УНИЩОЖИ ВЕ, КОЙ. Малоу-мници. И ЛИЦИМЕРИ, КАЖЕТЕ МИ РЕВЕТЕ ЧЕ ОТДЕЛЯНЕТО НА ПАРИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЩЯЛО ДА СЕ ПЛАЩА ЛО ОТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ АУУУ КОЛКО НЕСПРАВЕДВИЛО, А ЗА БОМБИ, ЗА БОМБИ ЗА УБИВАНЕ НЯМА ДА ГИ ПЛАЩА ДАНЪКОПЛАТЪЦА ТАКА ЛИ!? ТОВА АКО НЕ РАЗЧИТАТ ПОВЕЧЕТО АМЕРИКАНЦИ, ЗАНИКЪДЕ СА... И ВСЕ ЩЕ ГИ ВОДЯТ ЗА НОСА!!!
  • 30 Врачка

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "Глупости":

    Русия не започва войни,тя ги завършва!
  • 31 А на теб какво ти е ясно?!

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "читател":

    НИЩО.И кой те произведе читател,какво си чел,какво си разбрал? Ами пак - НИЩО..
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    7 2 Отговор
    хаписаното за състоянието на американската армия е невярно и всъщност описва точно състоянието на българската армия
  • 34 Медийна параноя

    9 0 Отговор
    Военно-промишленият комплекс на САЩ крънка за още пари. Пари -оръжие - повече пари. Сатанистите са ненаситни и не ги интересува нито животът на американските граждани, нито китайците, нито европейците.

    Военната истерия се раздува именно от военните мисирки на служба на американския военно-промишлен комплекс и на служба на международната военно-политико-търговска корпорация нато.
  • 35 rule

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не били готови!":

    Военнотехническият комплекс е огромен! Там са съсредоточени огромни средства! И искат още и още!
  • 36 мародер

    6 1 Отговор
    Aмeрикaнcкият плaн зa зaeтocттa и ceмeйcтвoтo щe „дaрят“ нa грaждaнитe дeтcки грaдини, плaтeн ceмeeн oтпуcк, бeзплaтнo oбучeниe в кoлeж, cубcидии зa здрaвнoтo ocигурявaнe, eлeктричecки училищни aвтoбуcи и т.н. Фeдeрaлнoтo прaвитeлcтвo (c други думи, aмeрикaнcкитe дaнъкoплaтци) щe плaщa зa вcичкo тoвa. Мнoгo пaри ce oтдeлят зa вътрeшни прoгрaми, нo мнoгo мaлкo ce хaрчaт зa бoрбa c рeaлнитe външни зaплaхи, кoитo бихa мoгли дa дa унищoжaт Aмeрикa.
    И от къде тези пари като всичко вече сте изпапкали? Военните разходи на сащ са 20 пъти по голями от тези на Русия и 6 пъти по голями от тези на Китай. САЩ бавно но сигурно върви по стъпките на СССР и ще свърши като него.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Думата дрогар преди 5 години

    0 4 Отговор

    До коментар #37 от "Генчо":

    Аз я вкарах в речника ви_ българския защото другар има САМО В БЪЛГАРСКИЯ А НЕ В ЕЗИКА НА ВОДКАДЖИИТЕ там е ТАВАРИШ.... ТАКА ЧЕ ДРОГАРИТЕ СА САМОООО ТУКА.

    Коментиран от #39

  • 39 Генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Думата дрогар преди 5 години":

    мн зле
  • 40 200488

    0 2 Отговор
    Слава Бандера!!! Хайл Митов, ти си нашият фюрер! Митов президент! Само ГЕРБ!!! Бойко е БОГ!!!
  • 41 Минувач

    0 2 Отговор
    Ако обърнете внимание но задълбочено на Китай ще разберете откъде най-вероятно ще тръгне една следваща Световна война...

    Коментиран от #42

  • 42 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Минувач":

    Кажи, че не се досещам. През последните 200 г колко войни е започвал Китай и колко сащ.
  • 43 така мислиш

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха":

    ама питай "мъжа" на синоптичката ( извинявам се, забравих му името)
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 За жалост

    1 0 Отговор
    простотията върлува в САЩ със страшна сила. Как можеш да очакваш от "съюзниците си", които непрекъснато унижаваш, че ще те подкрепят истински. Я погледнете в България какво става. Цигани мародерстват, пребиват и тероризират половин България, но накрая на годината т-нар. държавен департамент на САЩ упреква българите, че малтретирали циганите. Гей прайдове, джендър идиотщини и всякакви НПО-та, които действат като терористични подразделения за унищожение и разруха, а после се чудят, защо ги мразят. САЩ някога бяха демокрация, но вече не са, а са по-скоро някакво извратено подобие на СССР. Колкото повече гейщина, джендърщина и либерастия толкова повече Путин, без дори да си мръдне пръста ще е на почит. САЩ или ще си променят отношението към страни като България или ще си носят последствиято от тъпанарската външна политика, която водят.
  • 46 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    последния ,който е барал калашник на живо вече е на 60,каде ни буташ