12 Май, 2021 22:00 9 334 131

Хиляди войници тренират: за какво се готви НАТО в Източна Европа

  • нато-
  • войници-
  • армия-
  • русия-
  • сигурност-
  • източна европа-
  • учения-
  • украйна

САЩ, НАТО и техните европейски партньори организират в Европа военни учения със сходни наименования

Хиляди войници тренират: за какво се готви НАТО в Източна Европа - 1
Снимка: Shutterstock

През май и юни натовските държави и техните партньори организират няколко учения в Европа под имената „Defender Europe 21" и „Steadfast Defender 2021".

„Defender Europe" се провежда ежегодно. В ученията, които се организират от американската армия, участват редица други държави - както членки на НАТО, така и страни-партньори на Алианса. Тази година в тях наред със САЩ ще се включат 25 други държави. Сред тях са европейските съюзници и Канада, всички страни от Западните Балкани с изключение на Сърбия, както и партньорските държави Украйна, Грузия и Молдова. „Defender Europe 21" ще се проведе в 16 държави.

Данните за броя на участващите войници предизвикаха объркване. Американското министерство на отбраната говори за 28 000 души, но генерал-лейтенант Брис Худе, заместник-началник на в щаб-квартирата на съюзническите сили в Европа (SHAPE) заяви на брифинг на 6-и май, че тази цифра е "нереалистична". Според него в ученията едновременно ще участват максимум 9 000 войници. Бройката на участниците ще бъде друга само ако се има предвид общото времетраене на "Defender Europe 21".

Каква е целта на "Defender Europe 21"?

Ръководените от американците военни маневри вече започнаха в Естония. Там наред с другото от пети май насам се отработват парашутни десанти, както и изстрелване на ракети. От края на април в албанското пристанище Дуръс е американският транспортен кораб "Боб Хоуп" за трениране на военно-морски десанти.

"Defender Europe 21" се концентрира основно върху Балканите и черноморския регион. Целта на ученията е поддържането и подобряването на съвместимостта между частите на САЩ и другите държави от НАТО и техните партньори. Маневрите обхващат цяла поредица от т.нар. взаимносвързани учения. Участниците в "Swift Response", които са около 7000, ще се концентрират върху тренировките на парашутни десанти в Естония, България и Румъния. А петте хиляди войници, които участват в започващите в средата на май маневри "Immediate Response", ще тренират десанти от транспортни кораби. Най-голямо ще бъде учението "Sabre Guardian" – от средата на май до началото на юни 13 000 войници ще изпълняват задачи по въздушна и ракетна отбрана, както и за медицинска евакуация.

Натовското учение "Steadfast Defender 2021"

Паралелно в края на май НАТО започва ученията "Steadfast Defender 2021". Въпреки сходството в имената, Алиансът подчертава, че трябва да се прави разлика между маневрите, организирани от една държава, например "Defender Europe 21", и тези, които са организирани от НАТО, като "Steadfast Defender 2021". В последните ще участват 20 държави от Алианса и само две страни, които са сред най-близките партньори на организацията – Финландия и Швеция.

"Steadfast Defender 2021" се състои от три части. Първата е военно-морска и включва маневри в Атлантическия океан, в които ще участват 5000 войници и 20 кораба, включително британският самолетоносач "Кралица Елизабет" и 40 бойни самолета, сред които и най-новите F-35.

Втората част ще се проведе в германския град Улм, където от 2018-а година съществува нова натовска командна структура за тилово осигуряване и логистика, чиято задача е да гарантира бързото прехвърляне на части между европейските граници. В това учение в края на май ще участват 300 военни.

Третата част на "Steadfast Defender 2021" ще се състои в черноморския регион. Части на "Very High Readiness Joint Task Force" на НАТО, за които от 2021 година отговаря Турция, ще акостират в Румъния. Става дума за около 4000 войници.

Натовски отбранителни учения

Защо за НАТО броят на участващите войници е толкова важен? Причината е в приетия през 2011-а година Виенски документ, който съдържа политически обвързващи мерки за укрепване на доверието и сигурността в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Той определя ясни горни граници и предвижда определена военна активност да се обявява предварително, ако в действията участват повече от 9000 души.

НАТО постоянно уверява, че оповестява всички информации за своите маневри. "Ние сме напълно прозрачни в това, което правим, и всички държави имат правото да тренират частите си", каза на брифинг говорителката на НАТО Олга Лунгеску. Тя подчерта, че Русия не е поискала да наблюдава маневрите. Същевременно обаче нито тя, нито генерал-лейтенант Брис Худе отговориха на въпроса на ДВ, дали НАТО има готовност да покани руски наблюдатели на "Steadfast Defender 2021" – макар броят на участниците в маневрите да не подлежи нито на обявяване, нито на наблюдение.

Въпросът за прозрачността тази година е особено важен в контекста на организираната от Русия проверка на боеспособността на нейните части. По данни от Вашингтон, Брюксел и Киев, през април Русия е разположила над 100 000 войници по границата си с Украйна и на анексирания полуостров Крим. По думите на руския министър на отбраната Сергей Шойгу това било "проверка на руската боеспособност в отговор на военната активност на НАТО".

Както НАТО, така и американското военно министерство подчертават отбранителния характер на въпросните учения. "Това е, което правят войниците – тренират. Трябва да тренираме, защото ако не го правим, няма да сме готови", подчерта генерал-лейтенант Брис Худе

Загрижени от "агресивните действия на Русия"

Междувременно в понеделник президентите на девет страни от източния фланг на НАТО, обединени във формата Б9, приеха на среща в Букурещ декларация, с която осъдиха "саботажите" на Русия в страни от НАТО, вкл. България, както и "агресивните действия и струпването на войски в непосредствена близост до НАТО". Във формата Б9 участват България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Автор: Юрий Шейко


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само си предстаям кьк пьтин

    173 14 Отговор
    Прехвърля войната оттатък океана. Тия ша капитулират за 3 дена....

    Коментиран от #30, #86

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    240 13 Отговор
    Краварите искат да воюват с Русия
    до последния жив европеец...

    Коментиран от #60

  • 3 КОНТРАТА

    145 13 Отговор
    Да наблягат НАТО памперсите в бягане!
  • 4 дедо

    176 13 Отговор
    Света се изврати за пари. Няма родина ,няма идеали няма нищо...това ще ни докара края и по-добре!

    Коментиран от #12, #14

  • 5 Ю Ес Ей

    159 13 Отговор
    Учение "Намокрен памперс 2021"
  • 6 Гфгфгф

    11 135 Отговор
    Тренират за скок на марш ,та така до Масква

    Коментиран от #40, #66, #107, #108

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Копейкин

    10 136 Отговор
    Руските еничари да започнат да копират 20 годишните "умнотии" спуснати от Любянка .
  • 10 Вова император

    81 11 Отговор
    Аматьорските тренировки са пълна трагедия.

    Коментиран от #51

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасан

    73 8 Отговор

    До коментар #4 от "дедо":

    Неолиберализъм ..всичко се продава ,всичко се купува
  • 13 планинар

    8 62 Отговор
    Защо ви викат "шумкари"?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ланс Линк

    43 9 Отговор
    Нека тренират, нека се учат-всичко е под контрол
  • 16 Честито

    124 5 Отговор
    Тренират пак да спуснат някой и друг парашутист, но по погрешка те пак ще кацнат на някое българско поле и пак някой български овчар, със съдействието на местните бабаити ще ги ошамарят и вържат със свински опашки.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 jorj

    6 81 Отговор
    Е какъв грездей търси статията на Ю Шейко във Факти??!! Кремълските ибрикчии.
  • 19 Ковид

    62 6 Отговор
    Третата световна в действие...какво НАТО ,какви пет лева?
  • 20 ТОЧКАТА

    69 8 Отговор
    ....всички ,,тренирани,, действия са ....АТАКА!!!!!За каква ОТБРАНА ни дрънка ДВто????

    Коментиран от #31

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Б.Х

    93 4 Отговор
    агресивните действия и струпването на войски в непосредствена близост до НАТО". Това изречение направо изби рибата.
  • 24 Пучо Капучо

    89 6 Отговор
    ФАЩ и НАТО явно не знаят един факт - стане ли дума за война, който е в съюз с България, спукана му е работата. Отивам да ставам китаец, дано ма земат...
  • 25 Ирена

    93 5 Отговор
    Да се махат. Не ни трябват военни и войни на наша територия. Няма кой да ни напада.
  • 26 КОНТРАТА

    59 4 Отговор
    В там в Молдова да тренират има една руска дивизия дето само ви чака да кривнете малко и в Украйна също да тренират по към ДНР, а в Грузия по към Абхазия и Южна Осетия!
  • 27 ТИ ДА ВИДИШ

    90 5 Отговор
    Пък после олеле руснаците играли казачок на тяхната си граница, в тяхната си територия!!!!
    Мушеници бе янки....
  • 28 Ван Хелзинг 🚁

    65 5 Отговор
    20годишни американски туристи отидоха на почивка в Рим но ще гният в затвора до края на дните си, които убили полицай когото мислели за престъпник а те са искали да купят наркотици и объркали полицая с престъпник и го убиха и за престъплението ще лежат до живот
  • 29 Шерт

    6 70 Отговор

    До коментар #17 от "Бенковски":

    Наследниците на тези комунистически убийци бяха в 45 народно събрание искат отново да проливат кръв,но няма да им се получи,сега нама рускска окупационна армия.

    Коментиран от #42

  • 30 ManofTomorrow

    9 61 Отговор

    До коментар #1 от "Само си предстаям кьк пьтин":

    То понеже това е от времето на Ханибал и ще хване римляните неподготвени Путин. Няма самолети и такива екстри....

    Правят същото което и руснаците до Украинската граница. Путин иска да тества Байдън и евентуален отговор при “евентуални” последващи действия срещу Украйна. Ако си бяха седяли на четирибуквието в Кремлин, нямаше сега да гледаме тези циркове.

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чичо

    62 3 Отговор
    Тренират за парад на 9 ти май В Париж Берлин и Лондон

    Коментиран от #39

  • 33 да питам

    7 58 Отговор
    Как , за какво се готвят ?! Видяха , че блядите тренират на украинската граница ...

    Коментиран от #44

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Чичо

    64 3 Отговор

    До коментар #30 от "ManofTomorrow":

    Бе видях как са наредили катюшите на целия хоризонт,само да не са от ония дето стопиха хиледи Китайски танкове по времето на Брежнев
  • 36 Крокодил

    74 3 Отговор
    Абе така като гледам, във формата Б9, участват май само балъците на Европа!??
  • 37 хахаха

    54 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.
  • 38 324

    69 4 Отговор
    За какво тренират еврогейската и краварска армия, която със супер сателитите се се загуби по прашните пътища на България?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Фгфг

    32 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гфгфгф":

    Както адолфо тренираше.това имаш в предвид. Хеитърчо.

    Коментиран от #45

  • 41 Непукин

    39 2 Отговор
    А ами, че да си тренират бе колкото искат-както се казва празна Мара тъпан била!

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 123123

    50 5 Отговор

    До коментар #33 от "да питам":

    малка корекция - руснаците не тренират, те просто си седят там, и ако нещо стане, ще им *** мамата

    Коментиран от #50, #57

  • 45 ФАКТ Е

    5 45 Отговор

    До коментар #40 от "Фгфг":

    Хитлер и Сталин са братя!
    С кръщелно свидетелство пакта Рибентроп-Молотов!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 069

    56 2 Отговор
    Не знам за какво се готвят, но да си знаят, че който е тръгнал срещу Русия, не е прокопсал. Джендър поколението на бледоликите да не си мислят, че това им е някакъв уестърн. Ще се набият на такъв ийстърн, че свят ще им се завие.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Америка

    65 2 Отговор
    Има постоянно нужда от враг, оръжейният бизнес прави трилиони печалба. Заобиколиха Русия отвсякъде, а тя била агресивна! Лошото е, че очакват глупавите европейци да им водят войната.

    Коментиран от #53

  • 50 Защо ли

    10 64 Отговор

    До коментар #44 от "123123":

    Защо ли Путин хулиганства в Крим и Украйна,
    но не смее да пипне миниатюрните Литва, Латвия и Естония!

    Защото са членки на НАТО, нали?
  • 51 Диверсант

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Вова император":

    😂😁 къде ги бе човек, спуках се от смях.
  • 52 Рус

    23 0 Отговор

    До коментар #46 от "SQUAD GAME 2015":

    Този път народа ще ги посрещат като освободители
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Същия

    47 2 Отговор

    До коментар #54 от "Сеирджия":

    Ами значи РУСИЯ е готова да падне сама е що така никой не смее да прекрачи границата от кога се канят. Айде който има дебели гащи да заповяда, чакаме го!

    Коментиран от #69

  • 57 да питам

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "123123":

    Ми , добре ... Ще
  • 58 Смешници

    67 3 Отговор
    До къде стигнахме...да сме заедно с поробителите си заедно срещу освободителя ни.Какво жа-ко племе сме,Левски се обръща в гроба си.

    Коментиран от #63

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Голем смях

    4 61 Отговор

    До коментар #2 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    И защо да воюват с Русия.Че после да я окупират и хранят пияното и население ли?Да хвърлят милиарди ,че да бият и без това умрелите примати.Русия си продава това което има и без война и бой.Само болни мозъци виждат война.НАТО и россия...Все едно Пулев да бие дете.

    Коментиран от #118

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Голем смях

    6 58 Отговор

    До коментар #58 от "Смешници":

    Левски и Ботев са мразели Русия,а ген.Колев е клал руснаците в Добруджа.А българите и турците са воювали рамо до рамо срещу руснаци,сърби и румънци.И при Добрич и при Тутракан.А българската армия е преминала в параден строй през Букурещ.А на ..забележете 3 март. 1918г .Русия подписва капитулация ..пред България.

    Коментиран от #84

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Българин

    44 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Загрижени от "агресивните действия на Русия"
    Лъжа !Изобщо България и по конкретно българите надали са загрижени за действията на Русия,но иначе нали сме членове на НАТО, са ни сложили и нас в кюпа.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ерт

    41 3 Отговор
    Тъпите американски навлеци ще ядат бой по- голям от тоя срещу хитлер.
  • 68 1520

    50 1 Отговор
    тези нови братя ни превръщат в мишена това е ясно Русия си прави учения на тяхна територия какво дирят тук американските терористи
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 567788

    45 1 Отговор
    Кой ще е тоя идиот да вдигне оръжие срещу руснака.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Голем смях

    4 47 Отговор
    Ами то по същата логика може да кажем....хайде ..нападайте България .Да ви видим колко струвате ...Да...Ама никой не я напада ,щото ще яде ...Хайде,който има дебели гащи да заповяда...руснаците голям го вадят ...ама мек.Те и затова рускините са световноизвестни .. и 150 000 се изпожениха в ..братска Туркия.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Българин

    43 2 Отговор
    Като най-големите глупаци ни бутат най-отпред ,да ги пазим пак като едно време от поредния враг .Б9 –бившите соц.държави ,обкръжението на Русия.Много бъркат ако западняците си мислят ,че ще ни ползват за пушечно месо,пък ний ще сме егати будалите ако се оставим това да стане .
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Аре

    35 3 Отговор
    Правили учения, учете се учете се те руснаците хубавичко ще ви изучат, само посмейте да влезете у тях.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 GnG

    40 3 Отговор
    Северно-американската армия, не се ли е ОТДАЛЕЧИЛА твърде много от континента Северна Америка?

    МИРОопазващите им мисии, по света, само СМЪРТ сеят !
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 GnG

    34 3 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ не искат да членуват във ВОЕННИ съюзи !

    ЕДИНСТВЕНИЯТ европейски ДЪРЖАВНИК, който е гонил северно-американската войска от територията на държавата си е Шарл дьо Гол.

    "1965 г. – годината на преизбирането на Дьо Гол за втори президентски мандат – е година на два мощни удара по политиката на Северноатлантическия съюз. На 4 февруари генералът обявява, че отказва да използва долара в международните сделки като единна парична единица. На 9 септември президентът съобщава, че Франция не се смята за обвързана със Северно-Атлантическия блок. На 21 февруари 1966 г. идва развръзката на седемгодишната борба на Дьо Гол с чуждото военно присъствие във Франция. Републиката излиза от военната организация на НАТО. В официална нота правителството на Помпиду обявява евакуацията на 29 бази с 33 хиляди души личен състав от територията на страната, както и преместването на централата на НАТО от Париж в Брюксел."

    Коментиран от #99, #125

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Шарани няма

    27 1 Отговор
    Дефендър, а тренират превземане на "вражеско летище" в Чешнигирово. Тук не живеят американци, за да ги ловиш на гола кука.
  • 88 Да не ни предизвикват!

    35 3 Отговор
    Чакам с нетърпение момента, когато българският войник натовец ще обърне оръжие срещу самото нато. Този момент наближава! 90% от войската ни е антинатовски настроена!

    Коментиран от #91, #96

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Blackthorn

    29 2 Отговор
    "Хиляди войници тренират: за какво се готви НАТО в Източна Европа" -> За салто мортале се готви... Съжалявам да го кажа, но дано са подсигурили достатъчно оловни ковчези...
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 хаха

    22 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия демек задния на европата -клошарите
  • 93 балерина

    28 1 Отговор
    От където са минали тия разбойници само за война се говори ,тия са по зеде и от циг@ните ,нато мато ако няма война тия няма да имат пари те ги храни като пиявици от чужди народи .
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Русофил плюс

    21 2 Отговор
    За какво се готви НАТО в Източна Европа? - да изяде шамара
  • 106 Aмии

    0 20 Отговор

    До коментар #103 от "Смешко,":

    Да бе, затова рашките слугуват на немците сега. Клоунчета от руската школа.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Лост

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гфгфгф":

    По натовски така ли му казват-скок на марш? Ти участвал ли си в марш на скок? Защото тука много пишат без да са виждали АК -47 на живо, но всяка българска жена над 47 даже е стреляла.
  • 109 любопитен

    26 1 Отговор
    Някой отворен каубойски коклуюш да ми каже имало ли е и кога военно учение в Европа без хамерикански войски? Ей така, езропейците да си решат и да си направят учение.
  • 110 Gowo

    10 1 Отговор
    Да играят белот....за какво може да тренират.Народна топка ли..
  • 111 ХА ХА ХА

    20 1 Отговор
    Щели да тренират десант ! А знаят ли какво ще им се случи , ако стъпят дори на 1 сантиметър в руска територия ! Лошото е , че при една световна война сме много близка цел , която вече е прихваната
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 гост

    9 0 Отговор
    Кой каквото търси , го намира - българска поговорка !
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 1000 SEL

    2 0 Отговор
    Сигурно ще играят на покер
  • 117 Максим

    12 1 Отговор
    Саботаж на Русия в България? Кога? Ей, това журналистите вече не знаят какво говорят. Връщам да погледна кой е автора. А, да, това е Дойче Веле. Написания материал няма име, над което да се посмеем.
  • 118 Костова

    11 1 Отговор

    До коментар #60 от "Голем смях":

    Те не искат да воюват с Русия. По-евтиния вариант е да платят за процеси, които ще я разкъсат от вътре. Но нещо не могат да случат с лидери на руската опозиция. Има и оптимистични Западни политици, които чакат Русия сама да се разпадне. Обама дори бе казал, че Русия е регионална държава. Не говори добре за тях факта, обаче, че толкова много се страхуват от една регионална държава.
  • 119 Гост

    7 1 Отговор
    Нафто готви своите войници за пушечно месо, което ще бъде добре опушено, преди да бъде разделено на порциони и давано на кучетата за храна.
  • 120 Дзън Дзън

    5 1 Отговор
    Тези учения не са само дрънкане на оръжие и демонстрация на мощ. НСР ще бъде наложен с помощта на армии. Тъй като в бившите соц държави нещо не им се получи с вирОса, явно ще налагат реда с армии. И тъй като в бившите соц все още има мъже и жени , които са непокорни, не искат да гледат Телевизия, да се зомбират пред смартфона, да се дупчат за да ходят на ол инклузив в Кушадасъ.. поради което са все още будни и виждат, явно инвазията на военни отвъд океана се маскира като "учение"
    Ученията ще продължат до октомври!
    До новата вълна!
    Сега си мислите, че пиша глупости, нали?
    А не забелязахте ли как военни влизат във властта почти навсякъде?
    Мислете: пандаемия и армия = какво ?
    Ха наздраве!
  • 121 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    ЩО НЕ СИ ТРЕНИРАТ В ПРЕРИИТЕ НА АМЕРИКА .
    НО... ЩЕ ПРИЛИЧАТ НА " СВРЪХ НОВА " , СИЛНО БЛЕСНАЛА , ПРЕДИ ДА ИЗЧЕЗНЕ .
    ПАСИ ДА СЕ ПРЕДСТАВИ ПРЕД БЪЛГАРСКАТА МИРОЛЮБИВА ОБЩЕСТВЕНОСТ , И ДА ДАВА ОБЯСНЕНИЯ .ЕЕЕ , НЕГОВАТА ТРЕПЕРЕЩА ОТ ЧОВЕКОЛЮБИЕ БРАДИЧКА , КАКВО НИ ДОКАРА .
  • 122 Иво

    1 1 Отговор
    Финландски блогър шокира Facebook, когато публикува тази статия:
    "ТОВА ПОЛОВИНАТА НА СВЕТА Е ЗАДЪЛЖЕНА НА РУСИЯ НА ЖИВОТА"
    Питате ли за резултатите от руската „агресия“? Те са както следва: половината Европа и част от Азия получиха своята държавност от ръцете на тази конкретна държава.
    Нека си спомним кой точно:
    - Финландия през 1802 и 1918 г. (До 1802 г. тя никога не е имала собствена държава).
    - Латвия през 1918 г. (до 1918 г. тя никога не е имала собствена държава).
    - Естония през 1918 г. (до 1918 г. тя никога не е имала собствена държава).
    - Литва възстанови държавността през 1918 г. също благодарение на Русия.
    - Полша възстановява държавата с помощта на Русия два пъти, през 1918 и 1944 година. Разделянето на Полша между СССР и Германия е само кратък период!
    - Румъния е родена в резултат на руско-турските войни и е станала суверенна по волята на Русия през 1877-1878.
    - Молдова като държава е родена в рамките на СССР.
    - България се освободи от потисничеството на Османската империя и възстанови своята независимост в резултат на победата на руското оръжие в руско-турската война от 1877-1878 г., която имаше за цел това. В знак на благодарност държавата България участва в двете световни войни като част от антируските коалиции. Сега България е член на НАТО и на нейна територия се намират американски бази. След 1945 г. на територията му няма нито един руск
  • 123 Иво

    1 1 Отговор
    Америка и Европа Те се опитват да забравят кой е спасил света от фашизъм, сега Америка издава медали за победа във Втората световна война и те носят влагата на САЩ и Англия. и Франция! СССР го няма !!! Но руският народ освободи света! Евреите загубиха около 16 милиона души по време на Холокоста, но 46 милиона души загинаха и изчезнаха в СССР по време на войната! Това беше геноцидът на съветския народ!

    Коментиран от #124

  • 124 Фъкoff

    0 1 Отговор

    До коментар #123 от "Иво":

    Геноцидът на съветските нароДИ бе дело на сАвеЦките болшевики. И този геноцид започна с октомврийската революция и никога не бе спрян. Не заблуждавай читателите. А ти самият, ако не си руски трол, чети и гледай повечко други източници. Само с програмата за подводна война срещу САЩ Германия се лишава от стомана и редки материали с които можеше да произведе десетки хиляди нови танкове, нужни и на Източния фронт. А с производството на хиляди зенитни оръдия, които да защитават германските градове, вермахта е лишен от десетки хиляди оръдия и системи за сухопътни операции. А същевременно хиляди американски танкове и безценни суровини и технологии бяха доставени на Сталин, които спасиха болшевиките от разгром.
  • 125 Русия

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "GnG":

    Е и? Къде е сега франция? - В НАТО. Ти как си представяш ушанките срещу САЩ и Европа? Някога след II св война Чърчил е казал "Май не заклахме правилното прасенце". Е, сега ще го сторят.
  • 126 Омуртаг

    1 0 Отговор
    Или преводът е сбъркан или Дойче Зеле са неграмотни, но.... нито 28 000 е цифра, нито 9 000 е цифра. Неграмотници.
  • 127 1122

    1 0 Отговор
    Този път американците сами си търсят боя.ВОДА ЩЕ ГИ ЗАЛЕЕ ОТ ИЗТОК НА ЗАПАД.
  • 128 ПАМПЕРСИТЕ

    1 0 Отговор
    ПОДСИГУРИХТЕ ЛИ СИ? ЗАПАСЯВАЙТЕ СЕ, НЕ СЕ СТИСКАЙТЕ!
  • 129 нато

    1 0 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ!
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
  • 130 баба Ванга

    1 0 Отговор
    "Нема САЩ да ни помогне, пак Русия ке ни спаси!"
  • 131 Тренирайте

    1 0 Отговор
    тренирайте натовци, най вече дълго бягане тренирайте! Както сте натоварени като хималайски магарета, колкото бягате по-леко ще ви става. Тренирайте, че само бягането ви е спасението!