Last news in Fakti

26 Май, 2021 19:00 4 391 39

"Бог, Сирия, Асад": Защо краят на режима не се задава

  • башар асад-
  • бог-
  • сирия-
  • разруха-
  • война-
  • диктатор-
  • близкия изток-
  • русия-
  • иран

Сирия тъне в бедност и разруха, но краят на диктатора Башар Асад не се задава

"Бог, Сирия, Асад": Защо краят на режима не се задава - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пред сирийското посолство в Бейрут има огромно множество от хора, които чакат, за да гласуват. Повечето носят бейзболни шапки с лика на сирийския президент Башар Асад или държат плакати с неговия образ. Чуват се скандирания: „Бог, Сирия, Асад - ще дадем всичко за теб!". Повечето хората са докарани с автобуси на Сирийската работническа асоциация, която подкрепя президента Башар Асад. На 26 май тази година са вторите избори за президент от началото на войната в Сирия, отнела живота на стотици хиляди и принудила милиони да напуснат страната.

Асад се подиграва с демокрацията

Асад, който на предишните избори през 2014 година спечели 88,7 на сто от гласовете, най-вероятно ще си осигури още един 7-годишен управленски мандат - независимо че до изборната надпревара чисто формално бяха допуснати още двама кандидати: бившият държавен министър по парламентарните въпроси Абдулах Салум Абдулах и Махмуд Ахмад Марей - лидер на малката опозиционна партия Националнодемократичен фронт, която се подкрепя от сирийската държава.

"Асад се подиграва с демокрацията, симулирайки наличие на конкуренция чрез двама кандидати, които са одобрени от тайните служби. Но те нямат никакъв шанс да спечелят изборите“, казва директорката на организацията „Сирийски женски форум за мир“ Муна Ганем. Целият изборен процес, от избора на кандидатите до преброяването на гласовете, се контролира от режима. С тези избори режимът се опитва да си придаде легитимност.

„Изборите показват и това, че независимо от съпротивата през последните 10 години, Асад отново ще си остане на власт“, казва близкоизточният експерт от германската фондация „Наука и политика“ Гидо Щайнберг. Днес Асад отново контролира близо две трети от територията на страната. Само районът на Идлиб, управляваните от кюрдите североизточни части на Сирия и турските протекторати не са под негов контрол.

Зависимост от Русия и Иран

Сирийският президент постигна всичко това с помощта на Русия и Иран. През 2015 г., когато почти беше загубил войната, Русия изпрати бойна авиация, специални части и военна полиция в негова подкрепа, а Иран го подпомогна с бригади и шиитски милиции. С тяхна помощ Асад успя да спечели тази война, макар тя все още да не е приключила. Сега Асад е зависим от силите, които го държат на власт, и по някакъв начин трябва да им се отблагодари: „За тях Сирия е един вид плячка, която те имат право да си поделят“, казва експертката за Сирия Кристин Хелберг. Русия вече има договор, осигуряващ ѝ права над природните богатства като петрол и газ, и най-вече на фосфор, допълва наблюдателката.

Русия инвестира много в Сирия - военно и политически. „Страната е тежка ипотека за руския президент Владимир Путин“, казва Хелберг. Защото е ясно, че не е по силите на Русия сама да стабилизира Сирия. Положението в страната е повече от нестабилно: тъй наречената „Ислямска държава“ не е напускала Сирия - хиляди терористи се намират в нелегалност в района на границата с Ирак, а военното присъствие на Иран в страната е другата голяма опасност, което притеснява най-вече Израел.

Инфраструктурата е унищожена, а в контролираните от режима на Асад региони нараства нищетата на хората. Много от тях се редят с часове на опашки за хляб, същото е и положението по бензиностанциите, тъй като горивата са дефицитни. "Русия иска Западът да се споразумее с Асад, за да се включи във възстановяването на страната, защото Русия няма пари за това“, казва по този повод Кристин Хелберг. Путин обещава на Европа също и възможност за това сирийските бежанци да се върнат обратно по домовете си - нещо, което Асад обаче не желае. Неслучайно с декрет той отне собствеността на множество хора и даде домовете им на верни на режима сирийци и бойци. Нито пък е изненада, че критици на неговия режим продължават да изчезват безследно.

Кой ще плаща сметката

Путин се нуждае от съюзници за Сирия. А в региона изглежда има такива, които желаят да нормализират отношенията си със Сирия. Египет настоява да се поднови членството на Сирия в Арабската лига, а още през 2018 г. Обединените арабски емирства възобновиха дипломатическото си присъствие в Дамаск, макар и на по-ниско ниво. Дали и кога към тях ще се присъедини и Саудитска Арабия е под въпрос. Сирийската икономика е разрушена, а американските и европейските санкции допълнително влошават ситуацията. Както САЩ, така и ЕС обаче финансират голямата част от хуманитарните помощи за страната. Експертите предупреждават, че не бива те да се разпределят от близки до режима организации, тъй като това би означавало Западът да си сътрудничи с режима на Асад. „Така се подсилват тъкмо онези структури на режима, срещу които хората навремето въстанаха. Европа иска възможно най-много сирийци да се върнат в родината си, но докато там Асад управлява по този начин, това няма да се случи. Затова и възстановяването на Сирия не бива да се подкрепя безусловно“, казва Кристин Хелберг.

Автор: Диана Ходали


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    80 7 Отговор
    Сирия е демократична държава член на ООН.Проведоха се избори и народът избра Башар Асад да ръководи държавата.

    Коментиран от #4

  • 2 Абе tупани

    33 6 Отговор
    кво се правите на улави бе?
    Кога е вървяла демокрацията в Близкия Изток?

    Коментиран от #17

  • 3 БПФ

    94 3 Отговор
    Поредният гнyсен пасквил на дойче зеле !!! Кой разсипа Сирия, бе - Асад ли? Или живoтното обонго, което спретна преврат там? Асад е ЗАКОННИЯТ президент на Сирия - на базата на какво го наричате "диктатор"?
    Крайно време е целият свят да се обедини срещу САЩ и да не им позволява повече да нападат мирни държави. Сирия бе хубава държава с добър жизнен стандарт, цивилизована и толерантна, преди американците да я съсипят.
  • 4 що ли

    24 7 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Те и тук избират една тиква до безкрай...
  • 5 Мухоморко

    77 0 Отговор
    А Афганистан, Ирак и Либия не тънат ли в разруха след западната "демократизация"?
  • 6 asd

    54 0 Отговор
    Той може да е всякакъв, но ако се махне джихадистите ще имат пълен контрол над Сирия. Там всички трябва да бъдат заедно с Асад и да изметат ислямистите. Разделението "за и против" Асад няма да им помогне.
  • 7 дрОгаре айде

    4 36 Отговор
    Сборището от язовир Копринка и Бузлуджа на линия.

    Коментиран от #11, #18

  • 8 СССРБарета

    50 0 Отговор
    Га си тръгне режима във Вашингтон тогаз ми говорете за режима в Сирия
  • 9 БАЙ КУРТИ

    40 0 Отговор
    Щях да коментирам но като видях DW , само ще си хабя думите на вятъра .НО ЧЕТЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ НА КРАВАРИТЕ . ПОНЕ ЩЕ ЧУЕТЕ ЦВЕТУЩИ СЛОВА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА
  • 10 Сандо

    53 0 Отговор
    Лицемерни наглеци-съсипаха най-хубавата близкоизточна страна,сега изпхращали хуманитарна помощ.И продължават да им източват нефта,и да не дават на хората да си върнат и възстановят държавата.Навсякъде сеят хаос и мизерия - и нас не ни пропуснаха гадовете.
  • 11 vale karo

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "дрОгаре айде":

    Да аз съм от сборището!Ами ти от кои си?Ще се представиш ли?От кое сборище си ти?

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Някой

    40 0 Отговор
    Защото хората си го харесват! Няма значение инетереса ня САЩ и пудели.
    Хората оценяват как се живее при светски режим и джихадистки такъв.
  • 13 ЧЕПА

    20 0 Отговор

    До коментар #11 от "vale karo":

    То да ти се представи , ама и той незнае кой е 2/3 пол..ов демократ 6696
  • 14 дрОгаре айде

    23 2 Отговор

    До коментар #11 от "vale karo":

    Бедно козарче съм аз, от Козяк милостиня получавам аз ....
  • 15 Махмуд

    29 1 Отговор
    Хората в Сирия си избират Асад. Всичко друго е преднамерена и тенденциозна информация за моделиране на общественото мнение.
  • 16 истината

    35 0 Отговор
    Сирия тъне в бедност и разруха заради краварите които бомбят там от 2011 година. И продължават да точат петрола на Сирия.
  • 17 кажи де

    31 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абе tупани":

    Сирия ли нападна краварите или обратното ?

    Коментиран от #22

  • 18 бонго бонго

    25 0 Отговор

    До коментар #7 от "дрОгаре айде":

    Сороснята за двата цента ще реве на умряло.
  • 19 Антитрол

    32 0 Отговор
    "За тях Сирия е един вид плячка"

    А за краварите източващи нефта на Сирия каква се явява тя - те в качеството на какви са се наместили и точат нефт. Ама дойчовците ги е страх да не засегнат господарите си че ще спрат грантовете.
  • 20 Сириец

    17 0 Отговор
    ...я си таковайте майките... Избираме си който искаме... Избори са това! Асад е единия от кандидатите... Хората ще кажат кой кой е... Предполагам искате да изберем протегето от СЖФМ Муна Ганам...ама нямаааа
  • 21 Антитрол

    30 2 Отговор
    "Европа иска възможно най-много сирийци да се върнат в родината си, но докато там Асад управлява по този начин, това няма да се случи."

    Еха, ако бяха съборили Асад и на власт да дойде "умерената опозиция" ДАЕШ на която първата работа е да въведат шериат сигурно избягалите сирийци щяха да си счупят краката да се завръщат в Сирия - кого ли ще излъжат освен соросоиди без акъл.

    Те сега разни държави където успя "арабската пролет" като Ирак, Либия, Мароко и др. цъфтят и вържат даже и поданиците им бягат тайно от западна Европа за да се върнат - тези от Дойчето дали самите си вярват на пропагандата.

    Коментиран от #23

  • 22 Краварите

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "кажи де":

    я нападнаха ама не пряко щото още им държи влага от Ирак и не искат ковчези.
    Въпросът е че тия само плямпат за демокрация като че ли тя става с щракане на пръсти и то навсякъде.
    Я виж в Западна Европа колко революции и гилотинирани крале е имало преди да установят демокрацията.
    Така че светски диктатор е най-доброто за Близкия Изток, поне докато минат 50-100 години и самите араби се убедят (а може и да не се убедят) че демокрацията е ОК.
  • 23 На тия

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Антитрол":

    maлоумници от Западна Европа (визирам избирателите щото те са отговорни за правителствата си) няма как да им обясниш че тия хора имат друг манталитет, че си живеят добре и че не дават на ислямистите да върлуват.
  • 24 комита

    13 0 Отговор
    кой финансира ислямаска държава и стои незаконно н а сирийска територия и черпи нефта н асирия

    Коментиран от #31

  • 25 случаен

    10 0 Отговор
    все на сащ требе да са удобни,инак тирани,да се закрива таз говедарска "демокрация"и лицемерното оон
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БОКО ЗАТВОР

    8 0 Отговор
    НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ИМАМЕ ДЪРЖАВНИК КАТО АСАД - НИКОГА ! НАС 11 ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАШЕ ЕДИН ПРОСТАК , ТЪПАК И КРАДЕЦ ! ТОВА И ЗАСЛУЖАВАМЕ !
  • 28 БОКО ЗАТВОР

    8 0 Отговор
    НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ИМАМЕ ДЪРЖАВНИК КАТО АСАД - НИКОГА ! НАС 11 ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАШЕ ЕДИН ПРОСТАК , ТЪПАК И КРАДЕЦ ! ТОВА И ЗАСЛУЖАВАМЕ !
  • 29 ТОВА Е

    8 0 Отговор
    Прeд cирийcкoтo пocoлcтвo в Бeйрут имa oгрoмнo мнoжecтвo oт хoрa, кoитo чaкaт, зa дa глacувaт. Пoвeчeтo нocят бeйзбoлни шaпки c ликa нa cирийcкия прeзидeнт Бaшaр Acaд или държaт плaкaти c нeгoвия oбрaз. Чувaт ce cкaндирaния: „Бoг, Cирия, Acaд - щe дaдeм вcичкo зa тeб!"
  • 30 ЖАЛКА БГ

    8 0 Отговор
    ТОВА ЗАГЛАВИЕ И ТОЗИ ВЪПРОС МОЖЕ ДА ИЗФАБРИКУВА НЯКОЙ КОЙТО НЕ ЗНАЕ КОЙ Е БАЩА МУ И КОЙ Е ТОЙ - А ТЕ СА ОБРАТНОТО НА НАШАТА МУТРА ............... ЗАВИЖДАМ НА ОБРУЛЕНА СИРИЯ !
  • 31 САЩ КРАДЦИ

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "комита":

    ОТГОВОРА Е САЩ - ТЕ НЕ СА КАНЕНИ В СИРИЯ , ТЕ КРАДАТ НЕФТА СЪВСЕМ БЕЗ ДОРИ ДА СЕ КРИЯТ !
  • 32 no name no face no number

    7 0 Отговор
    Режима е в Брюксел и Берлин, ссамо маринетките се сменят
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ⚜️Илюминат⚜️

    9 1 Отговор
    Сирия тъне в разрушения заради помощта на САЩ и НАТО ! Точно както Либия , Ирак , Авганистан и всички на които са “ помагали” тези отпадъци ! А режима не пада , защото народа на Сирия е древен и мъдър и особено защото така е пожелал Император Владимир!!! Други въпроси имате ли??
  • 36 ДжафДжаф

    5 1 Отговор
    Чудя се само дали е възможно германците да са толкова тъпи и дезориентирани, че да се връзват на подобни бабини деветини! В Сирия нямало демокрация! Брей, брей, брей! А къде в арабския и въобще в ислямския свят има повече демокрация!?? СА,ОАЕ, Катар, Оман....???

    Коментиран от #37

  • 37 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "ДжафДжаф":

    не са германците...ДВто отскоро си е ЦРУ>>>
  • 38 Въпрос

    6 1 Отговор
    Русия вече има договор, осигуряващ ѝ права над природните богатства като петрол и газ, и най-вече на фосфор, допълва наблюдателката. Чудя се обаче какъв договор имат САЩ които точат петрола в най богатата на залежи част на Сирия. И къде отиват парите от петрола?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.