Last news in Fakti

17 Юли, 2021 16:43 2 702 20

Асад положи клетва след избори, на които нямаше независими наблюдатели

  • башар асад-
  • сирия-
  • война-
  • гражданска война-
  • президент-
  • избори

Сирийският президент положи клетва пред Конституцията и Корана в присъствието на повече от 600 гости

Асад положи клетва след избори, на които нямаше независими наблюдатели - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Башар ал Асад положи днес клетва за пореден мандат като президент на Сирия, предадоха световните агенции.
Церемонията се състоя в президентския дворец в столицата Дамаск. Асад спечели с 95,1 процента от гласовете произведените на 26 май избори, които обаче бяха сериозни разкритикувани от опозицията и от Запада. Така той си осигури четвърти пореден седемгодишен мандат като президент на Сирия, предаде БТА.

Активността на изборите достигна 78,6 процента от около 18 милиона регистрирани гласоподаватели. На изборите обаче нямаше независими чуждестранни наблюдатели, отбелязва Асошиейтед прес. Башар ал Асад дойде на власт през 2000 г. след кончината на баща си Хафез. Днес сирийският президент положи клетва пред Конституцията и Корана в присъствието на повече от 600 гости, сред които високопоставени представители на властите, бизнесмени, университетски преподаватели и журналисти.

Президентските избори "доказаха силата на легитимността, дадена от народа на държавата, и дискредитира изявленията на западни представители за легитимността на" властта в Сирия, каза Асад. Сирия е опустошена след повече от 10 години на конфликт, в който бяха убити близо половин милион души, а няколко милиона бяха принудени да емигрират в чужбина. Асад се опитва да се представи като човека, който възстановява страната, след като с помощта на Русия и Иран успя да си върне от 2015 г. контрола върху две трети от нейната територия. Сирийският президент обаче е изправен пред многобройни предизвикателства, като условията за живот не спират да се влошават на фона на тежката икономическа ситуация, отбелязва Франс прес.

През последните седмици властите повишиха цените на горивата и редица основни хранителни продукти, а проблемите с електроснабдяването се засилиха, като на места няма ток по около 20 часа в денонощието. Днес Асад определи като най-голямата пречка пред инвестициите в Сирия блокирането на огромни суми в банки в Ливан, предаде Ройтерс. Между 40 и 60 милиарда долара сирийски пари не може да бъдат прехвърлени от съседната страна, каза той. Ливан е обхванат от много тежка криза и е на ръба на колапса. Асад заяви още, че сирийските власти ще продължат да работят за преодоляване на трудностите, причинени от западните санкции.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асад

    34 1 Отговор
    Е как бе? Бяха поканени от "демократичната опозиция" от Идлиб за наблюдатели ама що не дойдоха?
  • 2 az #Победа76

    42 2 Отговор
    Всички "лидери" на запад, които зовяха Асад да си отиде, си отидоха преди него.... :))))
    Факт!

    Коментиран от #5, #18

  • 3 Вера

    38 2 Отговор
    Браво На Асад и сирийският народ, не можаха да ги поробят САЩ, Франция, Великобритания три четири формирования и др.
  • 4 Башар

    30 1 Отговор
    След този вот и тази подкрепа за президента Асад от 95,1%, Американската администрация и страните от западна Европа трябва да замълчат и да престанат да се намесват във вътрешните дела на Сирия. Сирийският народ заяви ясно на САЩ да напуснат страната,като със този вот защити своя Президент.
  • 5 Така е защото

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "az #Победа76":

    Башар се кълне в Корана, а отишлите си преди него в Библията. Силата е на негова страна

    Коментиран от #8

  • 6 Фактолог

    24 1 Отговор
    А какво е "независим" наблюдател?
    А да, американец или най-малко европеец.
    Всичко друго не умее да наблюдава.
  • 7 пешо

    21 1 Отговор
    "на които нямаше независими наблюдатели"

    аууу! и какво шъ правим сига!
    а кой е казал, че трябва да има "независими" наблюдатели? и какво се разбира под това? да му подскажа на "автора" - разбира се зависими от "правилните" сили. от носителите на "ония" "ценности", заради които заптиетата най-старателно ми трият коментарите. да псуваш може, да славославиш фашисти, от едно време и сега - може. но да споменеш само въпросните "ценности", и си изтрит!
    та, така.
  • 8 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Така е защото":

    Ако не бяха руснаците, щеше да е под морковите заедно с корана си.
  • 9 Някой

    18 1 Отговор
    Наблюдатели нямаше, тъй като просто не пожелаха да посетят държавата. Предполагам, че нарушения нямаше да регистрират, а това не е добре за западната пропаганда.
    По сходен сценарий се развиха изборите в Бееларус. Отново "независими" наблюдатели отказаха да посетят страната. Така сега се казва"избори, проведени без независими наблюдатели". И какво от това? Да не би за изборите в САЩ да са били налични независими наблюдатели? Та нали краварите ще ревнат, че това е намеса във вътрешните дела?
    Е, те "независимите наблюдатели" са измислени от демокрацията за неудобните правителства по света.
  • 10 ТОЧКАТА

    10 1 Отговор
    А при изборите в усата имаше ли/////и що не казвате КОЙ БЛОКИРА ПАРИТЕ НА СИРИЯ,КУБА и всеки неудобен на козяк.
  • 11 Иван

    8 2 Отговор
    Кои са независимите наблюдатели-Синагогата, Сюлейман Паси, Хилъри Клинтън, Хенри Кисинджър, Лари Силвърщайн, Бениамин Натаниаху, Бели Каски, полковник Ал Багдади?
  • 12 антиглобал

    3 1 Отговор
    Коран и алевит(шиити=алевити=почти като нашите къзълбаши)-нещо като дървено желязо...бля-бля.По-важната е другата премълчана/умишлено пропусната новина-външния министър на Китай е бил там!Китай купи Иран с 500 млрд. долара и вече стъпва уверено в Сирия.Да не пропуснем, Китай е с Пакистан (и срещу Индия)...Китай идва! Засега само Турция (на пътя и от свободните държави-Гърция не е!-за протокола)се дърпа-всичко е въпрос на пазарлък.
  • 13 антиглобал

    6 2 Отговор
    Само нашият настоящ батко-САЩ "олабва" позиции-бяга от Авганистан, на тясно е в Ирак, в Сирия храни куц кон-кюрдите комунисти...отдръпва се чак в Гърция(и по малко в България и Румъния, там където няма държави/истински политици).Между другото, Асад владее около 30% от държавата си/алевитите са 18%/,останалата част са в ръцете на САЩ/където е петрола разбира се/-почти 40-45% от територията на вече бившата Сирия, а остатъка от 25 х. кв. км /почти една пета от България/се владее от Турция...

    Коментиран от #16

  • 14 az #Победа76

    12 2 Отговор
    Преди да вземе решение да се опълчи на запада, който стои в дъното на войната срещу САР, или да се спасява, за да избегне съдбата на Кадафи, Асад се среща с Лавров. На въпросът му какви гаранции може да получи от Москва, ако реши да остане и да се сражава получава отговор от Лавров : "Сега в Кремъл е Путин!"
    8г. по-късно Асад е все така президент на САР, а всички западни лидери, които започнаха войната срещу сирийците си отидоха.... Изводи: 1. Путин си държи на думата, 2. Със съюзник като РФ зад гърба си може да си спокоен, 3.Русия не започва войните, тя ги завършва...
  • 15 Ляв плюс

    10 2 Отговор
    "... избори, на които нямаше независими наблюдатели". Той Ви покани лицемери, но Вие не признавате изборите - така че не се правете на "хахо". Западът, също така, санкционира икономиката на Сирия и пречи за възстановяването на държавата. Атлантиците пък нагло смучат сирийския петрол. Да се надяваме, че ще се намести Китай.
  • 16 Д'мин

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "антиглобал":

    Асад владее над 60% от територията на Сирия! В специализираните сайтове има интерактивни карти със ситуацията в Сирия.
  • 17 Знаещ

    5 1 Отговор
    "Независими наблюдатели ". Това звучи като небивалицата (оксиморона ) "независими медии". Хората със здрав разум знаят, че частни независими медии не съществуват. Те пишат според схващанията на частника, който ги владее и ги издържа парично. Частника е и обвързан с разни среди, близки до разбиранията му. Така волно или неволно частните медии провеждат и налагат линия на поведение ( т.е. правят пропаганда) според частника, който ги владее и плаща.
    Така стоят и нещата с т.н. "независими наблюдатели". Създадохме цивилизация, в която всичко е пари и бизнес. Дори здравеопазването, науката и политиката станаха бизнес.
  • 18 руски кравари

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "az #Победа76":

    Учудваш се ,че лидерите в демократичните страни са си сменили мандатите преди един диктатор ли ? Вие коми русогейците наистина сте скандални понякога.Я кажи нещо и за Кимчо и полуръста Путин.Тези двамата диктатори и те се заястояха.Представяш ли си какво чудо ?!

    Коментиран от #19

  • 19 Хи их хи

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "руски кравари":

    Кои от дружките на каубоите от арабския свят имат демократично избрани управляващи? Какво са ти виновни само "русогейците"? Нещо козяшката агитка никакви ви нямаше в темите за разфасования журналист в едно посолство в Турция! Вместо диктатора Асад , кой да управлява Сирия? Идилеца Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши? Ама вие козяшките едноклетъчни сте много интересни понякога!
  • 20 8948

    1 0 Отговор
    Ами няма защото ционистите и американците убиха Сирия!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания