26 Май, 2021 13:22 11 312 40

Росен Миленов за ФАКТИ: Изключително опасно е службите за сигурност да са фабрики за компромати

  • росен миленов-
  • данс-
  • срс-
  • срс-та-
  • подслушване-
  • протест

„Вниманието на гражданите трябва да се насочи към тези изключително големи проблеми в службите“, заяви бившият служител на службите за сигурност у нас

Росен Миленов за ФАКТИ: Изключително опасно е службите за сигурност да са фабрики за компромати - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Не по-маловажно от подслушването е това, че информацията, която от 30 години се събира в ДАНС, относно извършена престъпна дейност от политически лица, ръководители на държавните органи и лица, които имат изключително голямо икономическо влияние, не получава законоустановения път, а именно да влезе в съда и съответно извършилите престъпление да понесат отговорност. Вместо това информацията се използва за компромат, чрез който можеш да дадеш линия на поведение на всеки министър, премиер, магистрат, за да задоволява интересите - основно икономически, на някакви неформални групи“.

Това каза пред ФАКТИ Росен Миленов, бивш служител на службите за сигурност и граждански активист. Свързахме се с него, за да говорим относно вчерашния протест-обсада на сградата на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) срещу подслушването в държавата, който беше организиран именно от Миленов. Малко по-рано днес пък беше съобщено, че служебният премиер Стефан Янев ще предложи шефът на ДАНС да бъде освободен от поста си.

Росен Миленов посочи, че ДАНС се използва за „политически и икономически шантаж“. „Затова всички политици са много страхливи – защото за всеки един от тях може да излезе по нещо. Това е изключително опасно, защото когато отиваме и даваме нашия глас – тоест нашето доверие, на някого, този същият някой предварително е овладян през своите засечени престъпни дейности назад във времето, независимо дали е бил на други постове преди това или е контактувал с криминални лица като гражданин. Когато говорим за политици, става въпрос основно за контакти с криминални бизнесмени. Това е изключително опасно за демокрацията и националната сигурност, защото с тези компромати тези лица утре могат да бъдат държани и от чужди служби“.

На въпроса дали това е по-големият проблем в службите – не самото подслушване, а начинът, по който информацията се използва, Миленов отговори: „Точно така. Подслушването е средството, а вредоносният резултат е в незаконното съхраняване на тези компрометиращи данни, които впоследствие се използват, за да се влияе върху цялата държавна власт. Влияе се по такъв начин, че властта да не работи за интереса на обществото, а за интересите на икономически групи или на чужди организации и държави“.

„При СРС-тата всичко е много относително още в самото основание. Напълно възможно е да изфабрикуваш донос от гражданина Х и да започнеш прилагане на СРС към определено лице. Съдът е този, който е оторизиран да разреши всяко едно прилагане на СРС, защото със СРС-тата се ограничават основни конституционни права – правото на личен живот и правото на лична неприкосновеност на кореспонденцията и жилището. Съдът е гарант, че тези права ще бъдат основателно нарушени. Когато обаче съдът не може да провери основанията в мотивите на искането за СРС – защото как съдът ще докаже, че това, което му е написал служителят от ДАНС, ГДБОП, полицията или прокурорът, действително се е случило. Тук се губят всички гаранции, че СРС-тата се прилагат само към онези, които действително извършват престъпление. Всеки български гражданин, независимо дали е участвал в престъпна дейност или не, може да бъде с неоснователно нарушени конституционни права“, обясни Миленов.

Случая с информация за подслушване на политици, той коментира така: „Това не е спирало никога – подслушването на опозиционно настроени политици. Друг е въпросът дали се е водело подслушване спрямо техните телефони, дали спрямо техните движения е имало видеонаблюдение или пък са били прихванати много близки до тях лица, които са били подслушвани. Когато този близък кръг от хора говори с бъдещия депутат или премиер, цялата информация, която иска да знае онзи, който е поръчал подслушването, идва като резултат. Един човек – било то за професионални, било то за лични ангажименти, говори с даден кръг от хора. Когато качиш тези хора „на контрол“, разбираш какво мисли, какво говори, както планира, какво прави този човек“.

Именно с подслушването на близки до политиците Миленов обясни и липсата на данни за подслушване на политици, за която съобщи вчера Специализираният наказателен съд. „Не е нужно конкретното политическо лице да бъде „на контрол“. Достатъчно е да следиш неговия най-близък кръг от хора. Как Специализираният съд да каже, че е подслушвано лицето, като действително самото лице не е подслушвано. Това лице обаче по цял ден говори с онези подслушвани хора. Дали ще подслушват него или тези, с които комуникира – има ли значение? Не, няма. Информацията е налична, чуваш намеренията му, чуваш ако каже нещо, което го уличава, можеш да разбереш и за срещите му, които искаш да документираш – например срещи с хора от криминалния бизнес. Така Специализираният наказателен съд се измъква. Това е една винаги прилагана практика – да не подслушваш пряко онзи, който има някакво голямо обществено място и може по-късно да предизвика скандал“, каза Росен Миленов.

Относно исканията на вчерашния протест, той каза: „Самият вицепремиер и министър на вътрешните работи каза, че в ДАНС се унищожават материали. Унищожаването на материали е престъпление. Когато има престъпление, разследващите органи трябва да се самосезират. Прокуратурата я оставяме настрана, тя бездейства и е ясно защо. Разследващ орган обаче са и разследващите полицаи в МВР – над 1000 души. Те могат да извършват процесуално-следствените действия, за да документират престъплението, което се извършва в ДАНС – тоест унищожаването на материали, които са резултат от прилагането на СРС. Унищожаването на тези материали е знаете ли какво – тяхното изнасяне. Към кого – към онзи, който е бил на върха и е назначавал всички тези ръководители на службите за сигурност. Този човек е Бойко Борисов. Как да сме сигурни утре, че Борисов не държи компрометиращи данни за новите политически лица? Именно затова първото ни искане е разследващите полицаи да влязат при случай на неотложност и да започнат процесуално-следствените действия. За това не се иска разрешение от Прокуратурата“.

„Подслушването е изключително опасно с оглед резултатa. Нарушават неоснователно нечии права заради порочния механизъм, че съдът няма как да установи дали мотивът в искането за използване на СРС почива на реални факти. Когато съдът не може да провери какви са данните за съпричастност на лицето към престъпна дейност, заради които към него трябва да бъде прилагано СРС, за да се докаже тази престъпна дейност, тогава ние вече нямаме никаква гаранция, че към всеки български гражданин няма да бъде насочено неоснователно прилагане на СРС-та“, каза още Миленов.

„Изключително опасно е, когато говорим за демокрация, за правова държава, да се нарушава личното право на живот и на неприкосновеност на кореспонденцията без основание. Това е вид държавен рекет, принуда“, категоричен беше Росен Миленов.

„Вниманието на гражданите трябва да се насочи към тези изключително големи проблеми в службите. Изключително опасно е службите за сигурност да са фабрики за компромати, чрез които да се изкривява цялото държавно управление, така че да работи за интересите на икономически групи, на политико-олигархични кланове, но не в интерес на народа. Затова 30 години нещата не се получават и имаме подмяна, но не и промяна“, завърши Миленов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    85 10 Отговор
    ЕДИН ЧЕСТЕН И ДОСТОЕН БЪЛГАРИН, КОЙТО ОТКАЗВА ДА Е ПОЛИТИК!ТОЙ СЕ БОРИ ЗА НАРОДЪТ И БЪЛГАРИЯ С ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОМА, ОРГАНИЗАЦИЯ,. ТАКИВА ХОРА ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПИМ

    Коментиран от #3, #38

  • 2 Последния Софиянец

    68 12 Отговор
    Вчера сто човека с Росен блокирахме 2300 служители на ДАНС до 22 часа .Раздаваха им автомати и извикаха на помощ още двеста полицаи .А ние половината жени и старци.Само 50 мъже .Такива страхливци ни пазят уж.Уволнение на всички.

    Коментиран от #6, #10

  • 3 Бойко шкафа

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Ако дойда на власт,веднага с моя слуга ГешеФ ще му вкараме някой измислено обвинение в опг,и 20години в пандиза...

    Коментиран от #4

  • 4 Майна

    42 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко шкафа":

    Той е разследван от години , но няма какво да му извадят, ЧИСТ ЧОВЕК , ЗАТОВА У БЪЛГАРИТЕ БУДИ НЕДОУМЕНИЕ...
  • 5 Златкокюлчо

    37 6 Отговор
    ДАНС служат като архив на американското посолство вече 20 години
  • 6 Морски

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Браво софиянец
  • 7 Българка

    57 5 Отговор
    Половината от служителите в силовите служби трябва да бъдат отстранени- пенсионирани и уволнени, а много от тях разследвани и съдени. ДАНС да се закрие! Няма друга държава в ЕС, в която да има толкова много полицаи, служители в силови структори на човек от населението, както в България. Десетки хиляди на хранилка, и най-голяма корупция и престъпност

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    41 8 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    В ДАНС се занимават само да тормозят протестиращи.Всички под ножа!Подлеци!
  • 9 екс ченге

    50 7 Отговор
    точно такива хора като Миленов трябват на България!
  • 10 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    30 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Съгласен съм с теб!!! Дори не се чудя къде изчезнаха мутрите по 100- 150 кила....стига ми да стоя 15 минути пред сградата на герберския октопод и да ми се изясни... Отврат, това става одобрението на САЩ!!!
  • 11 Истината

    31 7 Отговор
    Още веднъж ще напиша - нечуван морален крах на гербаджийството. Шефът на политическата им полиция е уволнен като ром, който е точил социални с фалшив болничен.
  • 12 Росен

    28 6 Отговор
    Ами Боко като кара джип близо една година и мяташе от там бюджетни средства на всеки, който му се изпречи на пътя, тва не беше ли предизборна кампания? Да смениш шефа на ДАНС, който дезертира от службата си и извърши национално предателство е задължително. След като е освободен трябва да бъде и съден.
  • 13 Майна

    14 4 Отговор
    Изведнъж Ристьо от ДБ рече, че те не били сега за нови назначения и Атанасов не бил заявил , че бил подслушван ,а по ...принцип...РИСТЬО РЕЧЕ, ЧЕ ЩЯЛО ДА СЕ ,,РЕЖЕ,, ОТ 46тото НАРОДНО СЪБРАНИЕ...КАКВО ВИ ГОВОРИ ТОВА?„??СРАВНЕТЕ ИЗКАЗВАНЕТО НА РОСЕН И ХРИСТО..ЕДИНИЯТ Е ПРОФЕСИОНАЛИСТ, А ХРИСТО КАКЪВ Е?
  • 14 Последния Софиянец

    15 5 Отговор
    Абе те мене подслушват и тормозят една година,какво остава за главните.
  • 15 шпионаж

    15 4 Отговор
    Те не са фабрики за компромати - те са средство за отнемане на "бизнеси" в полза на определени политически субекти и групировки!
  • 16 висок

    4 17 Отговор
    Споко, днес правителството е взело решение да отдели 70 млн лв за ремонт и разширяване на затворническото общежитие наостров Персин! От следващия месец който е без значка с лика на РРадев на ревера ще бъде интерниран там!

    Коментиран от #17

  • 17 оня

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "висок":

    Щом си висок си слънчасал:))
  • 18 Рачко Пръдлето

    7 21 Отговор
    Изкарват Бойко по- голям деспот от Радев. Този наш пРезидент, който още от първите дни в президенството се освети като човек,който подкрепя Путин( посещението му в Русия) и се обяви против санкциите на Европа за окупацията на Крим. Няма по-голяма заблуда за народа ни. Вижда те каква чистка на истински професионалисти се осъществява: Административен секретар на МВР, секретар на МВР, областни управители( всички) , директор на ДАНС. От този по - голям деспод не е имало в новата ни история.

    Коментиран от #24, #29

  • 19 Последният попиканец

    5 4 Отговор
    До вчера подпикавах дувара на Бойко, сега какво да правя? Еми , някой тролски лев от Радевото пресцентърче.
  • 20 Перо

    6 4 Отговор
    Всичко опира да кадровата обезпеченост и морални качества на служителите от ДАНС,а те са случайници,подписали реално клетвена декларация,да служат на едноличен властник-престъпник,а не на държавата и нацията! При военновременна обстановка,такива предатели се разстрелват на място! Срам и позор е да се назначава или избира Премиер,който не е проверяван кадрово,даже колкото портиер! Нужно е пълна проверка и прочистване на целия държавен апарат с назначени хора,само на база лична и политическа лоялност към престъпни елементи,криминални и държавни!
  • 21 Хахаха

    4 13 Отговор
    Миленов, и ти си активно мероприятие на пропагандата на хунтата. Къде се е чуло и видяло в цивилизования свят "вниманието на гражданите" да се насочва към службите за сигурност. Все си мисля, че точно към тези служби не бива "да се насочва вниманието". Все едно да си бутнем гащите и да се наведем.

    Коментиран от #30

  • 22 Странджата

    7 17 Отговор
    Един абсолютен лъжец и помияр изгонен от службата , който се опитва да яхне вълната но по-скоро ще се удави!

    Коментиран от #26, #31

  • 23 Горски

    10 1 Отговор
    Всички доносници преди девети 44г., стават ръководител на държавата, всички доносници след десети Ноември 89г.са ръководители на държавата......
  • 24 Перо

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Рачко Пръдлето":

    Мутренски дрисльо!
  • 25 Росен е за медал!

    12 2 Отговор
    Трябва той да е един от главните във данс а не на Пеевски и Винету подчинение
  • 26 митко 19

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Странджата":

    отивай си в сайта "днес" герберче смотано!
  • 27 Емо

    8 1 Отговор
    Вият гербавите пс ета както никога досега
  • 28 Пенев

    2 9 Отговор
    Тая маймуна не подскачаше ли върху полицейски бус? Що го изхвърлиха от ДАНС като мръсно коте?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 И ОТНОВО

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Странджата":

    е ти вече си се удавил
  • 32 демократ

    5 1 Отговор
    Росенчо, ами Те в милиционерската школа в Симеоново Това са учили, това е за "ума" им.
  • 33 наблюдател

    2 3 Отговор
    На мен ми прави впезатление че:
    Досега Бойко не е публикувал снимки на нощни шкафчета от спалнята на пРезидента.
    А такива снимки имаше във Фейсбука на Радев.
    Кой се рови в бельото на политическия опонент?
  • 34 РЕСПЕКТ

    6 1 Отговор
    Боже този човек говори само истини, достоен гражданин.
  • 35 КОЙ

    3 3 Отговор
    На мен ми направи впечатление че видях снимки на едно чекмедже с накакви пачки които приличаха на евро и спящ Бойко Борисов на леглото във Фейсбука на Румен Радев.
    Такъв монтаж могат да направят учениците в гимназията.
    Но е факт че са публикувани във Фейсбука на президента.
    А Бойко нито преди, нито след това не е публикувал снимки от спалнята на президента.
    Кой се занимава с компромати?
  • 36 иис

    1 4 Отговор
    Тази статия е пълна с неудобни за служебното правителство самопризнания.
    Къде е Радев? Как ще се защити пред фактите?
  • 37 жив и здрав

    4 0 Отговор
    На простеста , докато е протестирал, полицаите са счупили краката на Росен Миленов и са го закпчали и затворили в затвор, без да му бъде оказана медицинска помощ и сега има увреждания и болки в краката, дано оздравее ,милия! Бог да го пази и му дава здраве!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Крайно опасно

    0 1 Отговор
    С новите модерни СРС-та влизат директно в главата на жертвата,това това ли беше мечтата на Менгеле е постигнахте я!
  • 40 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    Росен Миленов - богомилите го наричат " НОВИЯТ ЛЕВСКИ " .
    СЛЕД ПРЕВЪРВЯНИЯТ ПРЕХОД , ДАНО ИЗДЪРЖИ И ТЕСТА : " НЕ СЪМ ВЗЕМАЛ ПАРИ ЗА ПРОТЕСТИ " !!!
    ВСИЧКИ ПРОТЕСТЪРИ , ПРОВАЛИЛИ СЕ ПО ТЕМАТА ,ЩЕ БЪДАТ ПОДВЕДЕНИ ПОД СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ " ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА .
    ДЪРЖАВНАТА СИТУАЦИЯ Е ЗА ПРОТЕСТИ , НО НЯМАТ МИЛОСТ КЪМ ПРЕДАТЕЛИТЕ , ЗЛОУПОТРЕБИЛИ СЪС СИТУАЦИЯТА .