Last news in Fakti

25 Май, 2021 21:01 9 565 23

СРС-тата у нас - Емануил Йорданов и Бойко Атанасов пред ФАКТИ

  • емануил йорданов-
  • бойко атанасов-
  • срс-та-
  • подслушване

„Ако говорим за Бойко Борисов, при него СРС-тата са постоянен спътник“, каза Емануил Йорданов

СРС-тата у нас - Емануил Йорданов и Бойко Атанасов пред ФАКТИ - 1
Емануил Йорданов и Бойко Атанасов; Снимка: ФАКТИ

„Това е една тема, която се проявява периодично поради различни случаи, които имат и различен контекст“.

Това каза бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Тема на разговора беше употребата на специални разузнавателни средства у нас. Гост в студиото беше и следовател Бойко Атанасов.

„Ако говорим за Бойко Борисов, при него СРС-тата са постоянен спътник. Когато той беше главен секретар на МВР, избухна един скандал, в който се доказа, включително чрез доклад на специална парламентарна комисия, че са подслушвани политици, висши магистрати, журналисти. Имаше и един мой записан разговор. Нещата бяха доказани едно към едно“, каза Емануил Йорданов и уточни, че и тогава темата е била повдигната от лидера на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

„Той (б.р.: Атанас Атанасов) беше придобил информацията, изнесе я публично, нещата се развиха до момента на установяване на истината. Оттам нататък обаче нямаше предприети абсолютно никакви мерки нито от страна на изпълнителната власт, нито от страна на Прокуратурата“, каза още Йорданов.

„Разговорът, в който участвах аз, беше свален едно към едно – с точния текст. Разрешенията за използване на СРС се подписват от няколко длъжностни лица, като предпоследният подпис е на главния секретар на МВР - тогава Борисов, а последният на министъра на вътрешните работи. Тъй като тогава тази служба, която се занимаваше с техническите средства, беше част от структурата на МВР“, обясни бившият вътрешен министър. Йорданов е министър в периода от 1999 до 2001 година. Събитията, за които говори, са в периода 2002-2003 година.

На въпроса дали през годините се е получило срастване между Борисов и службите, Йорданов отговори: „Не съвсем срастване. Борисов неведнъж е ставал жертва на подобни скандали, въпреки че и там нещата не претърпяха развитие – нека си припомним Мишо Бирата. За първи път български министър-председател е подслушан със знанието на министъра на вътрешните работи и информацията се появява публично. След това имахме и други случаи, отново с негови разговори – един записан в дома му в Банкя, в който си говори с бившия градски прокурор на София (б.р. Николай Кокинов) по повод на избора на Цацаров. Тогава се роди крилатата фраза: „Ти си го избра“. Борисов пък се оплакваше, че го подслушвали и в тоалетната. След това бяха записите с абревиатурата по адрес на председателката на Народното събрание, включително и снимките от Резиденция „Бояна“, за които нищо не беше установено. Предполагам, защото никой не е искал нищо да установи“.

Йорданов коментира и това дали според него Борисов е можел да каже откъде идват тези „удари“ върху него. „Ако е можел да го направи, ми се струва, че първо би следвало да предприеме мерки, които са регламентирани в закона. Каквото и да се случва, колкото и критични да сме към тези случаи, е категорично едно – става въпрос за престъпление по Наказателния кодекс“.

След това Лили Маринкова зададе на следовател Бойко Атанасов въпроса дали в настоящия момент злоупотребата със СРС-та би могла да бъде доказана. „Към настоящия момент мисля, че няма как това да се случи. Очевидна е свързаността на ръководството на Прокуратурата, в лицето на главния прокурор и двете заместнички, които преди време са били заместник-министри, назначавани лично от Бойко Борисов. Тази симбиоза по върховете на държавата – говоря за Прокуратурата и изпълнителната власт доскоро, тъй като Бойко Борисов допреди две седмици беше министър-председател, няма как да даде резултати. Каквито и престъпления, свързани с използване на СРС-та да има, е невъзможно да се повдигне обвинение“, отговори той.

По повод официалната информация от Специализирания наказателен съд, появила се по-рано днес, че съдът не е разрешавал подслушването на политици, Атанасов каза: „Те не са органът, който може да го каже. Органът за надзор за законност е Прокуратурата. Ако самата Прокуратура е извършила това престъпление, няма как това да се случи – да се самокритикуват и сами да се заловят. Националното бюро за контрол на СРС в настоящия си състав показва една безличност. За момента няма нито един случай, доколкото ми е известно, за който да са констатирали нарушение и да са подали сигнал за престъпление“.

„Както г-н Йорданов, така и аз наскоро разбрах, че съм бил незаконно подслушван в рамките на два месеца, може би и повече“, каза още Бойко Атанасов и разказа как е разбрал за подслушването: „Първоначално бях изнудван да заема несъществуващ пост от един от героите на записите в Банкя, иначе трябва да бъда задържан, защото има дело срещу мен. Използването на СРС-та винаги има някаква цел – те не са току-така. Всеки такъв режим, който иска да стане тоталитарен, се гради на една база. Тя се нарича страх. Без страх, този режим не може да съществува. Затова всеки, който оглави държавата, за него много важно е да въведе един тотален контрол върху тайните служби. Когато той има пълния контрол върху тях, може да се разпорежда с всичко и да предвиди всеки един ход на своите врагове. Затова в момента виждам за нормална информацията, в която се казва, че само опозиционни политици са били подслушвани, разследвани. Това е нормално за поведението на Бойко Борисов, за тези хора, които са около него“.

„Много интересна селекция направи Бойко Борисов с хората около себе си. Между 2010 и 2013 година подбраха хора, които имат различно мнение, които могат иновативно да проведат някакво разследване, което може да доведе до резултати. Говоря и за Прокуратурата, и за НАП, и за всички органи, които по някакъв начин оказват съдействие на Прокуратурата при пресичане на тежка икономическа престъпност. Всичките тези хора, които тогава работеха в един синхрон, бяха смлени от тази машина и бяха изхвърлени по различен начин. Те вече не са нито в Прокуратурата, нито в НАП. Бяха отстранени много от тези хора, защото резултатите им бяха доста добри“, каза още Атанасов.

„Тези хора бяха смлени. Имаше хора които минаха през ареста – говоря за служители на ДАНС. Техните разработки са едни от най-добрите, дадени са добри резултати. Делата обаче тръгват по 3-4 пъти в Специализирания съд, отначало. Голяма част от тези хора бяха отстранени. Говорим за сериозен брой добри професионалисти. Една част от тях смениха работата си, бяха изгонени, друга част минаха през ареста, трета просто бяха принудени да се занимават едва ли не с градинарство в службите, в които работят“, допълни Бойко Атанасов.

„Това се нарича сигурност. Виждаме, че той разчиташе на хора като Караянчева, хора, които са винаги съгласни с всичко, което им се поднесе. Хора, които са остри и имат мнение, са враг за всеки един режим“, допълни той.

Следовател Атанасов коментира и действията, които служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков би могъл да извърши: „Това е някакъв вид класифицирана информация. Това обаче не трябва да е щит обществото да не знае. Нарушенията могат да бъдат назовани, а самото МВР – в случай на неотложност, може да образува наказателно производство. Било то с разпити или по друг начин, МВР би могло да установи, а Прокуратурата да довърши разследването. Това в никакъв случай не освобождава вътрешното министерство да предприеме съответните законови действия, така че аз разчитам това да се случи в един момент. А Гешев и бившите зам.-министри в управлението на ГЕРБ, които сега са заместнички на Гешев, да предприемат действия, които са законови. Сега е моментът, в който това трябва да се случи“.

Разговорът премина към неплатения отпуск на ръководителите на службите за сигурност. „Трогателно е“. Така Емануил Йорданов коментира защитната теза, че отпуските до септември били заради това, че служебният министър-председател няма достъп до класифицирана информация.

„Става въпрос за нещо от български фолклор. Не шефовете на служби са измислили вземането на болнични, това нещо се прави от много години. Аз съм адвокат от 1987 година, гледал съм го по какви ли не поводи, в какви ли не случаи“, каза той.

„В момента ГЕРБ са в оправдателен режим и слушаме всякакви безумни оправдания. Например дамата, която напусна НАП (б.р. Галя Димитрова), каза, че била свръхпрофесионалист, че нямало причина да я освобождават. По повод на това, че данните на милиони българи бяха изнесени през НАП, тя каза: „Аз не съм компютърен специалист“. Съжалявам много, но какъвто и специалист да не си, когато ти са на върха на една структура и тя произведе ужасен скандал, твоя работа е да си подадеш оставката, а не да дремеш, докато се смени властта. Много такива се появиха. Всеки ден от телевизора се лее някаква тъга. Дежурните медийни ваксаджии на ГЕРБ ходят с тъжни физиономии по студиата и говорят глупости. Интересното в медийната политика на ГЕРБ е, че говорят хора, които нямат нито професии, нито професионални биографии, а се опитват да покрият целия спектър от обществени живот“, коментира бившият вътрешен министър.

Следовател Бойко Атанасов също коментира казуса с отпуските на ръководителите на тайни служби до септември. „Това показва по недвусмислен начин, че те не са независими. В работата си като професионалисти те са изцяло зависими. Били са на пряко подчинение – без значение какво пише в закона, на един човек. След като този човек си тръгва, те подвиват опашки и се скриват в хралупите си. Това са едни страхливци. Те нямат място в тези служби и пет минути“, каза той и допълни: „Сигурността е един изключително тежък за носене товар. Това, че те са решили да абдикират от задълженията си, във военно време се нарича по друг начин“.

„Начинът и диапазонът на използване на специални разузнавателни средства очевидно трябва да бъде стеснен – само когато става въпрос за пресичане на някаква престъпна дейност. В момента се използват за какво ли не. Аз съм подслушван на основание, че съм следовател и работя в следствието на Софийска градска прокуратура“, каза още следовател Атанасов и допълни: „Те са целели да постигнат вредоносен резултат, защото по това време аз съм разследвал техни приближени колеги, разследвал съм дела с огромен икономически интерес, по които са преминавали политици, близки на политици, съдружници на политици“.

Разговорът премина към казуса с "подслушването" на бившия главен прокурор Никола Филчев. По темата Емануил Йорданов разказа следното: „Бяха образувани три дела. По трите дела с течение на времето бяха постановени три оправдателни присъди и се видя, че главният прокурор въобще не е подслушван. Самият блок беше оборудван с подслушвателни устройства и то през 1993 година. С течение на времето, под влияние на атмосферните условия, на влагата, проводниците, микрофоните на ръждясали, излезли от годност. На практика нищо не се е подслушвало. Някой обаче беше внушил тогава на Филчев, че той е подслушван“, разказа Йорданов, който именно по това време е министър на вътрешните работи.

„Аз съм говорил с него – той се оплакваше, че няколко пъти се обръщал към високопоставени служители на МВР с оплакване, че в апартамента му има подслушвателни устройства. Аз го попитах: „Добре, когато ти не срещаш разбиране от някой, който е под мен в йерархията, какво ти пречи да ми звъннеш и да ми кажеш, че имаш притеснения? Оттам нататък, за кратък период от време всичко ще бъде проверено и ще получиш пълната информация за какво става дума“. Само че той не успя да ми отговори на този въпрос. Вдигаше рамене. Скандалът, който тогава избухна, беше заради едно съобщение, изпратено по факс, на което пишеше „Пресцентър на Главна прокуратура“. По това време Главна прокуратура нямаше. Прокуратурата вече беше разделена на Върховна касационнна и Върховна административна прокуратура. Спомням си, че тогава БСП решиха да яхнат гребена на вълната, без да знаят, че няма да успеят, прибраха се от Слънчев бряг с пясъка по гърбовете, искаха заседание на парламента, на което не се случи нищо в тяхна полза. В крайна сметка истината излезе наяве“, разказа още той.

Относно скандала с "подслушването" на Филчев, Йорданов каза още: „Хора, които познаваха неговата емоционалност, казано на разговорен език – хора, които са му палили фитилите, са знаели как и докъде биха могли да стигнат в предизвикването на един такъв скандал. Нещата бяха насочени към нещо много просто. Към онзи момент нямахме правителство, което да е работило пълен мандат, а ние имахме шанса да го направим и го направихме. За да не се случи точно това нещо, се правеха всякакви маймунджилъци, включително и скандал за подслушване без да има подслушване.

Дори в парламента си спомням, че Таня Дончева (б.р. Татяна Дончева) на едно заседание - мисля, че на Комисията по вътрешен ред, се обърна към мен много остро с: „Как не ви е срам да подслушвате главния прокурор?“, на което аз ѝ отговорих, смеейки се, „Таня, ти чуваш ли се какво говориш? Защо трябва да ангажирам служители, техника и какво ли не за някаква информация, която мога да получа като отида в университета и почерпя две студентки по едно кафе - общо 40 стотинки за онова време?“. Няма логика.

Разговорът се върна към настоящия скандал с подслушване на полиците. За целта и международния аспект на тези събития, следовател Бойко Атанасов каза: „Трябва да се стигне докрай. Когато се стигне докрай, вече може да коментираме дали целта е политическа изолация на страната или друга. В момента само можем да прогнозираме какво точно се е целяло като вредоносен резултат. Но самият факт, че достатъчно авторитетни източници – министърът на вътрешните работи, депутати, лидери на партии, заявиха, че такава информация съществува, с това очевидно се цели политическа дестабилизация в страната като цяло, изолация на страната ни – да не може да ни се има доверие, че можем да боравим с такава информация, която да е от значение и за сигурността на Европейския съюз, и на НАТО. Изключително важен и тревожен е този момент“.

Бойко Атанасов коментира още и управлението на Борисов. „Нещата са били безобразни и в един нечистоплътен обем. Показват се зависимости на една меко казано тоталитарна държава с деморализиращ аспект. Това трябва да бъде преустановено, това трябва да бъде пресечено с цената, която всички можем да платим и трябва да платим – да отидем да гласуваме, да упражним правата си, да изказваме мнението си свободно и без страх“, каза той.

„В последните няколко години - от 2017 година насам, заради това, че аз и други колеги изказваме мнение, спрямо себе си видях доста критики, доста наказания. От Прокурорската колегия общо взето ми се забранява да говоря. Това е нормално в една тоталитарна държава, когато Прокуратурата се е сраснала с изпълнителната власт.

Ние виждахме как Цацаров общуваше с Бойко Борисов – те бяха неразделни. Той (б.р. Цацаров) общо взето кумуваше на връзката с Гешев. Те се превърнаха в едни скачени съдове – Бюрото за противодействия на корупцията (КПКОНПИ), главният прокурор и бившият министър-председател, и до такава степен бяха опасали държавата – не че все още не са, че това я постави в един риск дали ние имаме правова държава. В момента това не се е променило коренно, в момента се говори какво трябва да се направи“ каза още той.

„Цацаров, откакто е шеф на КПКОНПИ, не е направил нищо за противодействие на корупцията. Същото е и в Прокуратурата. Главна прокуратура и Специализираната прокуратура по никакъв начин не нападат корупцията. Корупцията не е на Женския пазар или някъде по полето, тя е във властта, която е генерирана от техния близък приятел – Бойко Борисов“, категоричен беше Атанасов.

Според Бойко Атанасов Никола Филчев е „сивият кардинал на това, което се случва в Прокуратурата“. „Той е стратегът и един архитект на настоящия феодален модел там“, смята следователят.

В края на разговора Емануил Йорданов говори за поста министър на вътрешните работи. „Ако погледнем какви хора заемаха поста във времето на ГЕРБ – физкултурник, социолог, бяха ли продължили да управляват, аз очаквах да назначат и някой дизайнер за вътрешен министър. Ако дойдат хора, които разбират за какво става въпрос, които са политици, нещата биха стояли по друг начин“, каза бившият министър.

Целия разговор можете да гледате в следното видео:


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пернишка секта

    30 3 Отговор
    Това е тероризъм сравним с престъпленията на Ислямска държава, само в задника дето не ми завряха СРС, мани другото ами институциите прикриват всичко! Как е възможно Пернишки наркопласьор с автокъща и ген. Майор Василев разполагат СРС за да изтезават хора!?
  • 2 Хахаха

    13 8 Отговор
    Мими Йорданов е ...л..к..ето на Костон, който изпълни много мръсни поръчки.

    Уважавам следователя Бойко Атанасов ...но той е неудобен на всичи ... и опозиция и властници ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    21 4 Отговор
    Щом мутропитека, каскета и шиши не са в Белене, какво лаете. Пак робът овца, Ви гледа сеира на Нищото.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Запознат

    17 4 Отговор
    Прокуратурата разполага с мощен набор от интрументи. Един от тях е идентифициране на човешките мисли. Всеки ден изтичат от там срс-та, трябва да се намеси европейската прокуратура
  • 10 Последния Софиянец

    8 11 Отговор
    А нещо на хартия диск флашка доказателства свидетели пълни глупости говори тоя
  • 11 Вижте..

    9 2 Отговор
    Алтернативата на БСП? Тиковете и изражението му? Според Вас нормален ли е ?

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Изумен

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "Вижте..":

    Тази мумия щял да посреща Българите заминали за чужбина да търсят препитание с автомат и нож!!!?? Защо не минават психотест всички кандидат политици? Смятайте , този бе МП на Република България преди около 25 години ! Същия при който приближените му олигарси изнесоха житото на страната, предизвикаха зърнена криза и после го внесохме на тройни цени. Същия при който фалираха над 20 банки за да ограбят спестяванията на хорицата , за да занулят изтеглените милиони на кредитните милионери. Същия при който лева девалвира и стигна 3000 за долар а заплатите 8-10 долара. Същия при който горивата по бензиностанциите изчезнаха ! И всичко започна началото на 1996 год.а този до януари 1997 г.не искаше да дава оставка и се наложи народа да се вдигне. Същия не искаше да връща мандата и подтикваше към гражданска война. И когато Първанов и Добрев го върнаха този се направи на обиден и напусна БСП. И същата тази мумия вместо в момента да е в затвора и излежава присъдата си, се кандидатирал за депутат?!?! Българио, Българиооо...

    Коментиран от #14

  • 14 Баровец

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Изумен":

    При Виденов бях милионер.Ядене и пиене имаше в съседна Югославия където търгувахме.Бензин си купувахме в Костинброд—бензинджията работеше само в марки.1 малка литъра.Нищо не беше.Още щракам с пръсти като си спомня какъв купон беше.

    Коментиран от #15

  • 15 Стойко

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "Баровец":

    Аз си спомням точно преди 25 години ( месец май 96 г.)по време на абитюрентските балове. Няма бензин по бензиностанциите. Имаше само 2 вериги - Петрол държавната и Лукойл. Над 100 коли опашка чакат да заредят. Аз и 1 приятел искахме да обиколим с колата по ресторантите да видим абитюрентките. И измислихме план..Паркирам колата в една уличка на 100 метра, отива с тубата от 5 литра и му наливат , пререди опашката. 5 литра колкото да обиколим вечерта града. На другата вечер пак същото. Отива с тубата, после с фунията в резервоара и готово. И трафик няма в града, все едно карам извънградско. Докъде ни бе докарал Виденов. Сега Българина много се разглези. Ако Борисов така бе фалирал държавата като Виденов, да няма горива, галопираща инфлация, житото изнесено да го внесат на тройни цени..Бойко би го oбecил народа сега ...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 реалис

    4 3 Отговор
    Ах колко е голям смешник мистър Бийн.Емито винаги е бил на другият бурдюр.
  • 19 Биби Кинг

    2 1 Отговор
    Мими истината.
  • 20 Луди всякакви

    6 6 Отговор
    Като гледам тоя червен ажиотаж отвсякъде, направо ме втриса- от телевизията Гечев и Радев, Нинова и Дончева, Мая пролайва и тя, Атанасов и Румен Петков...и сега мумифицираните Жан Виденов и оня от Атака... Сори, ама Борисов е най- премерен и - прост или сложен, е най- поносим! Дясното пък де го? Надявам се негласувалата половина от народа да види какъв е изборът и да се вдигне да гласува, че тия побеснелите ще ни завлекат в Сибир
  • 21 ЦРУ

    3 0 Отговор
    Тука има няколко платени ***** които спамят постояно без значение от заглавието на темата .На месец си докарват 1200 1500 лв .Нищо съществено не казват.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Биби Кинг

    0 1 Отговор
    Мими два процента земаме само од тебе и другио артис!