Last news in Fakti

28 Май, 2021 10:00 4 351 14

"Турският вътрешен министър е замесен във внос на кокаин": Седат Пекер продължава с обвиненията

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • седат пекер

Може ли един мафиот да даде лъч надежда на Турция?

"Турският вътрешен министър е замесен във внос на кокаин": Седат Пекер продължава с обвиненията - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един мафиотски бос, който вероятно се укрива в Дубай, отправя тежки обвинения към турското правителство. Милиони следят разкритията му, а Ердоган мълчи. Кой е Седат Пекер и какво разказва той?

Един мафиот, живеещ в изгнание, прави в YouTube разкрития срещу турското правителство. Клиповете му са гледани от милиони в интернет - феномен, който показва, че недоволството на турците нараства.

Само за няколко часа видеото е гледано над 6 милиона пъти. То е дълго 77 минути и съдържа нови разкрития на известния турски подземен бос Седат Пекер, който отправя сериозни обвинения срещу турското правителство.

Тежки обвинения срещу високопоставени политици

При това записът, който представлява монолог пред камерата, едва ли може да бъде по-скучно инсцениран: с разкопчана черна риза и златна верижка на врата говорещият е седнал на маса, вероятно в конферентна зала на някой хотел, върху която прилежно е подредена купчинка листа. Предполага се, че това са доказателствата за неговите обвинения срещу високопоставени политици в Турция. Зад него се виждат празни столове и маси.

При нормални обстоятелства никой не би проявил интерес към това видео, казват сестрите Дилсад и Мая. Но в Турция отдавна вече нищо не е нормално. Пред "Тагесшау“ двете учителки, чиито имена са променени, са се наговорили да гледат заедно седмото от поредицата видеа на скандалния турски мафиотски бос.

Пекер вероятно е в Дубай

Преди три седмици Пекер пусна първото си от серията видеа в YouTube, което до този момент вече е гледано 4,7 милиона пъти. С всяко следващо интересът нарастваше, като шестият запис само за три дни събра 8 милиона гледания. "Той се намира някъде в чужбина, може би в Дубай. Едва ли би рискувал да прави това от Турция, където отдавна щеше да бъде арестуван", казва Дилсад.

Най-вече турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу би имал интерес от това Пекер да спре да говори. В седмото си видео той обвинява министъра, че е замесен във вноса на кокаин от Венецуела в Турция. Ключова роля в този канал играел Еркан Йълдъръм, който е син на бившия турски премиер Бинали Йълдъръм. Пекер твърди, че през януари Йълдъръм-младши, както го нарича на записа, е бил във Венецуела, за да договаря нови сделки с наркотици.

Дълго време правосъдието бездействаше

Мафиотският кръстник призовава турската прокуратура и журналистите в страната да проверят изнесените данни. Но засега турското правосъдие, за което президентът Ердоган с гордост твърди, че е независимо, не вижда основание да се задейства и да провери твърденията на Пекер.

В неделя обаче стана ясно, че е отменена оправдателната присъда на бившия вътрешен министър Мехмет Агар и още няколко обвиняеми за различни убийства през 1990-те години, и че срещу тях ще има нов процес. Агар е един от високопоставените турски политици, срещу които Пекер хвърля тежки обвинения в своите записи.

Ердоган мълчи

Дотук турският президент Ердоган не е взел отношение по въпроса. Вътрешният министър Сойлу се опита в едно интервю да постави под съмнение достоверността на твърденията на Пекер, но постигна точно обратното - интересът към неговите разкрития в YouTube нарасна.

Проправителствените телевизии и вестници игнорират темата. Но в социалните мрежи се водят бурни дискусии. Мнозина сравняват скандала с турска версия на мафиотския сериал "Narcos" на Netflix, казва Мая.

Спекулациите за мотивите на Пекер са безброй. В седмото си видео той твърди, че не желае да става депутат. Двете сестри смятат, че по този начин той иска да издейства уволнението на Сойлу, за да може да се върне в страната, след като бъде помилван. Мнозина гледат с тревога на това как вътрешният министър разширява властта си в Турция. Неговото име дори е спрягано като възможен наследник на президента Ердоган.

Расте недоволството срещу политическия елит

Авторитарният стил на управление на Ердоган и неговата икономическа политика среща все по-малко одобрение в Турция. Безработицата и инфлацията растат, турската лира се срива. В актуалните обществени нагласи управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и дясноекстремистката Партия на националистическото действие (MHP), с която си партнира, заедно могат да разчитат най-много на 40 процента от гласовете на избирателите. Все повече турци вече не вярват, че с този президент начело страната им има бъдеще.

Седат Пекер засега не обвинява лично Ердоган. Според него проблемът се корени в тъй наречената "дълбока държава". Имат се предвид политици като Сойлу и Агар, които са обвинени в тъмни сделки и нежелание да бъдат решени редица проблеми на страната, като например кюрдският въпрос или проблемите на малцинствата.

Може ли един мафиот да даде лъч надежда на Турция?

Този начин на говорене се харесва на сестрите Дилсад и Мая. Те разбират, че мафиотският бос не е чист като сълза и вероятно на съвестта му лежат тежки престъпления, включително убийства. Но в случая той казва важни за Турция неща, с което дори печели симпатиите им. Двете се надяват достатъчно хора в дясноекстремисткия лагер да видят записите на Пекер, който самият произлиза от средите на националистите. Сега надеждата е, че той ще може да ги накара да размислят. А това, че тъкмо един мафиотски бос се превръща в лъч на надежда за някаква промяна в Турция, е само още едно свидетелство за печалното състояние, в което се намира страната днес, казват двете сестри.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черна Гора

    31 1 Отговор
    А нашият да не мислите, че гори конфискувания в Кремиковци?
  • 2 Ender

    18 2 Отговор
    Това ще да е турският Навални! :)

    Коментиран от #5

  • 3 цитат

    23 0 Отговор
    дявола влизал в човека през джоба!
  • 4 Питам само

    37 0 Отговор
    Като стана въпрос за кокаин и канали, да не изскочи име на бивш български премиер, покровителствал канала в България ?
  • 5 Усман

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ender":

    Това е Турския Божков ,анадъ му

    Коментиран от #6

  • 6 Анджело

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Усман":

    Не това е турския Борисов
  • 7 Мани Мани !

    4 6 Отговор
    Тоз турски мафиот, "а ла Божков", коги гълташе магарето с хамутите барабар, не ревеше, но след като Ердо му отряза патеките, зарипа кат заклана кокошка
  • 8 Гост

    6 6 Отговор
    Мафията стана говорител на добрите нрави, Боже, опази...имало милион гледания на видета, то и едни други видеа се гледат милиони пъти, но това не ги прави достоверни и приемащи за нормално...а пък вие търсите"сензация"...
  • 9 брей че прилики

    13 2 Отговор
    Браво на аркадаша, не е мишка като божков. Но явно тиквоний е организирал нашето правосъдие като турското - и двете не виждат защо да образуват разследвания и дела.
  • 10 Землянин

    13 4 Отговор
    До 2016 (опитът за преврат) наркотрафика в региона е под контрола на САЩ, но Ердоган сложи ръка над бизнеса им. Трафика на оръжие в региона също беше под контрола на САЩ и Франция, но преди година две Ердоган реши и този бизнес да прибере. Та затова зелето, Франция и САЩ реват и наричат Ердоганчо диктатор. А въпросния Седат работи за ОАЕ (кукла на САЩ). Нещата никога не са така, както ги описва медията, независимо каква медия е.
  • 11 Чико комерс е

    0 0 Отговор
    Гей и се чкка с емигранти!!!
  • 12 Памет

    2 2 Отговор
    Седат Пекер: „В министерството на вътрешните работи има луд човек. Този човек е болен, той е маниак“. Обръщайки се към Сюлейман Сойлоу: „Ще ти сложа кучешка каишка на врата и ще те разведа из алеите. Ще те направя толкова малък, че ще се побереш в кибритена кутия“. Този мафиот Сойлоу организира миналата година операцията за масово нахлуване на ислямистки терористи - уж бежанци - по европейските граници и за него бившият премиер Давутоглу твърди, че е наредил изтезанията на селяни в кюрдските села, и тяхното хвърляне от хеликоптери.
  • 13 мироюб бенатов

    5 0 Отговор
    А бе и аз очаквах Божков да направи нещо подобно, но не би...
  • 14 Сенер Левент

    4 1 Отговор
    Седат Пекер разкри, че турската "дълбока държава" използва хората от подземния свят, за да убие кипърско-турски журналисти, които не са съгласни с турската политика в Кипър, и за провокации като оскверняване на джамии в Кипър, за да обвини християните