ФАКТИ.БГ
  • инициатива „правосъдие за всеки“-
  • правосъдие за всеки-
  • велислав величков-
  • адв. велислав величков-
  • правосъдие-
  • съдебна реформа-
  • прокуратура-
  • правосъдие без каскет-
  • протест

Адв. Велислав Величков за ФАКТИ: Не решим ли въпроса с Прокуратурата, не решаваме въпроса с правосъдието

„А не решим ли въпроса с правосъдието, не решаваме нито един въпрос, тъй като то има значение за всички обществени и социални сфери", категоричен беше представителят на Инициатива „Правосъдие за всеки“

Публикувана: 27 Май, 2021 13:59
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6293
Адв. Велислав Величков за ФАКТИ: Не решим ли въпроса с Прокуратурата, не решаваме въпроса с правосъдието - 1
Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 45 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ поднови традиционните граждански протести пред Съдебната палата в София. Вчера се проведе пореден протест с искания за реформа в правосъдието под надслов „Правосъдие без каскет“.

„Да поискаме от следващия парламент смела, достойна и независима прокуратура, без олигархичен Каскет и политическа опека!“, пишат организаторите на протеста.

Акцент във вчерашния протест беше закриването на специализираното правосъдие у нас, а самият протест премина в шествие от сградата на Съдебната палата до сградата на Висшия съдебен съвет.

"Правосъдие без каскет", 26.05.2021 г.; Снимка: Facebook, Инициатива „Правосъдие за всеки“

Адв. Велислав Величков за ФАКТИ: Не решим ли въпроса с Прокуратурата, не решаваме въпроса с правосъдието

За да говорим за протестите, които „Правосъдие за всеки“ организира и за правосъдието с „каскет“, от ФАКТИ се свързахме с адв. Велислав Величков, който е един от основателите на инициативата, бореща се за ефективно правораздаване.

„Протестите на „Правосъдие за всеки“ се провеждат от май 2017 година. Тоест от 4 години. Тогава беше първият Марш за правосъдие в памет на Джовани Фалконе (борец срещу мафията в Италия), когото и вчера почетохме на протеста. През 2017 година направихме три протеста с много хора – на всеки от тях присъстваха около 3000 души. През 2019 продължихме с Маршовете за правосъдие по повод единствената номинация за главен прокурор. От миналата година форматът на протеста е „Правосъдие без каскет“, тъй като становището ни е, че Прокуратурата започва да измества съда като независим арбитър в преценката за вината. Доста хора биват "прокурорски осъдени" преди още да има обвинителен акт и преди съдът да се е произнесъл с крайно решение.

Именно затова миналата година внесохме шест идеи за съдебна реформа. Оповестихме ги публично в края на юни миналата година, внесохме ги и при президента. Една от тези идеи е закриване на специализираните съдилища, което твърдим, че абсолютно първи в цялата страна предложихме още юни миналата година. В тези идеи е също и премахването на длъжността главен прокурор. Според нас тази длъжност е излишна. Главният прокурор не изпълнява специфични прокурорски функции, не влиза в съд, не защитава обвинителни актове, не се постановяват присъди по инициатива и дейност на главния прокурор. Той е един административен и организационен ръководител от най-високо ниво, който за съжаление се явява началник на абсолютно всички прокурори и действа точно като „каскет“ върху цялата Прокуратура, захлупвайки всякаква собствена инициатива. Както знаем, магистратите – тоест и прокурорите, трябва да се произнасят по закон и по вътрешно убеждение, а не по убеждение на главния прокурор или заместниците му“, разказа адвокат Величков.

На въпроса дали темата за реформа в правосъдието намира голям отзвук сред обществеността, той отговори: „Темата се вдигна много високо в обществото. Започвайки още с нашата подписка „7 идеи за съдебна реформа“ от края на 2015 година, която съвпадна с конституционните промени, наречени тогава „исторически компромис“, минавайки през протестите ни и конференцията ни с Лаура Кьовеши през 2017 година, и особено много през 2019 и 2020 година, когато това стана основна тема в обществото. Видя се в социологическите проучвания на обществените нагласи покрай предишните избори (б.р. парламентарните избори на 4 април 2021 г.), че хората поставят темата за независимо и ефективно правосъдие на трето място в своите приоритети. Нормално, на първо място бяха проблемите със здравеопазването заради Covid-кризата. Трето място за тема, която дори не влизаше в първата десетка само преди 5 години, е нещо голямо.

Дебатът, който започна – обществен, експертен и политически, няма да приключи. Напротив, той ще се разрасне, ще бъде основна тема в кампанията и на предстоящите избори, ще бъде основна тема и в работата на 46-тото Народно събрание. Ще се прояви инициатива, а ние със сигурност ще упражним и обществен натиск, да се търси политически консенсус за бързи съдебни реформи през Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, но и за иницииране на конституционно мнозинство от минимум 160 гласа за конституционни промени, тъй като промените в Прокуратурата - на структурно ниво и ниво главен прокурор, не могат да се случат без промени в Конституцията“.

„Не решим ли въпроса с Прокуратурата, не решаваме въпроса с правосъдието. А не решим ли въпроса с правосъдието, не решаваме нито един въпрос, тъй като то има значение за всички обществени и социални сфери. Кражбите и грабежите – част, от които и сега се разкриват, се случват именно заради липсващото или избирателно прилаганото правосъдие“, категоричен беше адв. Величков.

На въпроса дали промените в правосъдието трябва да започнат от Прокуратурата, той отговори: „Трябва да започнат ot Прокуратурата и от Висшия съдебен съвет. Само промени в Прокуратурата няма да са достатъчни. В случая говорим за наказателното правосъдие. Kато че ли то се явява най-важно в момента. Знаете, че само след няколко дни - на 1 юни, Европейската прокуратура започва своята работа, а с това ще започнат и множество разследвания, свързани със злоупотреба с европейски средства, пране на пари, преки или косвени корупционни действия, търговия с влияние, свързана с европейски средства и т.н. Ние ще трябва да отговорим и на това предизвикателство, и то бързо. Още повече като се има предвид, че сме единствената страна с недокомплект в европейските делегирани прокурори. От нас се искаха десет, бяха одобрени четирима и има шест свободни бройки. Как четирима ще свършат тази работа, или ще бъдат все пак номинирани нови хора за европейски делегирани прокурори в България, предстои скоро, надявам се, да разберем.

Докато политическата квота – ние така казваме на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, не бъде съществено намалена, максимум до пет човека – трима в Прокурорската колегия и двама в Съдийската колегия, а не единадесет, както е сега, което е половината избираем състав на ВСС, проблемите няма да може да бъдат решени. Дори и да се смени главният прокурор, ще бъде избран нов, който ще се държи не по-различно и няма да бъде по-различен като типаж от сегашния - просто защото той е удобен на статуквото. Или Висшият съдебен съвет трябва да се раздели така, че прокурорите да излязат изцяло от него и да си формират Прокурорски съвет към Върховна прокуратура, или, ако Съветът (ВСС) остане единен, трябва да има съществено намаляване на парламентарната квота в него. След това вече може да се говори за евентуален избор на нов главен прокурор при нови условия и при нови критерии за тази личност, в случай, че тази фигура остане в Конституцията“.

Относно гражданският натиск, който „Правосъдие за всеки“ ще упражнява в бъдеще, адв. Величков каза: „Започнахме с „Марш за правосъдие“, сега „Правосъдие без каскет“. Тези ни събития ще продължат. Още другата седмица – на 2 юни в Деня на Ботев и падналите за свободата на България, ще се съберем символично, за да припомним, че нашият граждански дълг изглежда много по-лесен от онази борба за свобода, която предците ни са водили. Ако не го изпълним обаче и не окажем този обществен натиск, всъщност ние ще предадем техните идеали - в едно мирно време ще позволим да ни отнемат свободата, а може би частично и суверенитета, което е недопустимо. След това на 9 юни отново ще проведем протест, под същия надслов”.

„Няма да провеждаме протести по време на предизборната кампания, за да не бъдем обвинени, че влияем в една или друга посока. Нашите открити писма до партиите обаче ще заминат в деня преди началото на предизборната кампания. Миналият път в нашата анкета, на въпросите за съдебна реформа отговориха само „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“. Сега мислим да връчим въпросите лично. Мислим да поискаме срещи и да ги връчим ако не на лидерите, то на съответните лица, които отговорят по тези теми в големите парламентарни партии, в партиите, които въобще са заявили намерение за съдебна реформа. Например с ДПС това е излишно, тъй като те казват, че съдебна реформа не е нужна сега и няма защо да се повдига този въпрос. Така че там няма смисъл да внасяме подобно писмо и анкета“, обясни адв. Величков в края на разговора.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 45 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Cenzurata
1 Отговор
Съд и присъди и за корумпирани съдии и такива, които бавят делата с десетилетия! Правосъдие има само ако е в разумни срокове!

Коментиран от #34


Оценка:
-1 +53

Наблюдател
2 Отговор
Задължително трябва Съдебна Реформа! Например за такова нелепо образование безконтролен Главен Прокурор с власт и мандат по-големи от тази на Президентската институция изобщо е смешно да се говори за Демокрация! Тази "фигура" в правния свят все 1 е в Беларус!

Оценка:
-8 +49

Биби Кинг
3 Отговор
Предлагаме Мажо за гладен прокорор! Може и Тотен коф.

Оценка:
-30 +8

Светослав
4 Отговор
Не се притеснявай, всички босове ще вземат парче от баницата! Като има хора, които ги подкрепят ще е така, а после..... БОГ ДА Е С НАС

Оценка:
-16 +9

5
Този коментар е премахнат от модератор.
Българка
6 Отговор
Гешев е позор! Оставка и затвор! Докато Гешев , Цацаров не подадат оставки и да бъдат съдени, те ще дърпат конците в правораздаването! Спешна съдебна реформа! Прокуратурата към изпълнителната власт и без длъжност главен прокурор, както няма главен съдия! Закриване на спец.съда, прокуратура, бюрото за защита на свидетелите към Гешев. Изцяло преосноваване чрез закриване и обединяване на силови институции. Всички гнили ябълки, продажници, калинки, съучастници в престъпления изхвърлени ЗАВИНАГИ от държавни структури! Съд и затвор! Иначе няма оправия!

Оценка:
-10 +49

серза
7 Отговор
Започнете от хотелите им по морето и имането им до 10 роднинско коляно на юристчетата!

Оценка:
-1 +42

Бенчо
8 Отговор
Кой ви каза че народа иска вашето правосъдие, какво можем да очакваме от грантаджиите, от такива мафиотски организации захранвани от Америка за Б-ия или по точно от соросоидите. Не желая правосъдие да раздават такива тлъсти и оядени като този адвокат.

Оценка:
-26 +11

Без
9 Отговор
читава прокуратура няма и държава !

Оценка:
-1 +32

Георги
10 Отговор
Прав е човека , а герб овладяха и прокуратурата, Гешев е зло , истинска правосъдна система , истинска държавност! Само така ще вървим напред!

Оценка:
-9 +29

Точно!
11 Отговор
Медиите си пишат и оставките валят и ко от туй когато няма

Оценка:
-3 +5

гост 454
12 Отговор

До коментар #5 от "Последния Софиянец":


Пооой ласточка,пой...да си чел Конституцията случайно? Явно и ти ,и адвокатчетата само сте я чували. Това което искате може да мине само през НОВА КОНСТИТУЦИЯ. Понял? А това може да стане само при свикване на ВНС . Иначе ще си чуруликате едно и също още пет години.

Оценка:
-21 +9

13
Този коментар е премахнат от модератор.
Светослав
14 Отговор

До коментар #5 от "Последния Софиянец":


Това не се казва демокрация, а тоталитаризъм. Ако може с насилие да вземем властта. От време на време да ти трият коментарите от факти, че току виж дошло време да се обясняваш за подбуждане и пидстрикателство в някое районно....

Оценка:
-6 +12

Отровното трио
15 Отговор
Генерал Румен Радев защо се бави а не арестува Гешеф и той не е в Белене? До кога ще търпим? Имате още само месец, генерале

Оценка:
-8 +14

Цанков
16 Отговор
Всеизвестно е, че ромите от Филиповци, Столипиново, Факултета, Шекер махала и останалите крепости на евроатлантизма са прегърнали десните идеи, които Бойко Методиев Борисов от Банкя и неговите експерти излъчват като ултравиолетова радиация.

Я да излязат Миков и Битов, а.к.а. Маги и Бадер, и да отговорят подобаващо на тази провокация?

Оценка:
-2 +14

asd
17 Отговор
Хахахахахаха! Нормално де...повече от 10 години Тиква си избирате...та е нормално да сте толкова кухи.

А това, че сигурно 1/3 от "съдиите" са ви за затвора е без значение а? ХАХАХАХАХАХАХА! Централният софийски трябва да е пълен само с прокурори и съдии! А още 2 с милицЮнери!

Оценка:
-1 +10

Хахаха
18 Отговор
Както нареди Божков за главния прокурор са стане фигурант, така се случва в момента. На мен ми хареса като подгони олигарсите, но те платиха на когото трябва. И последния се продаде. Вече си мисля, че Божков е сивия кардинал на българия. Без малко да се спасим от него, но народа е глупуват

Оценка:
-9 +7

хах
19 Отговор
"Правосъдие за всеки" е соросоидно НПО. Проблема е че умно-красивите не контролират прокуратурата, затова е цялото мрънкане.

Оценка:
-9 +8

20
Този коментар е премахнат от модератор.
Пунта Канна
21 Отговор
Гешев засегна интереси за милиарди на олигарски, които 30 години бяха недосегаеми. Затова сега срещу него се излива цялата тази помия и медийна пропаганда.

Оценка:
-11 +12

Местния кореняк
22 Отговор
СЕГА ПО ЗАТВОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ХОРА ОСЪДЕНИ С ПРИСЪДИ ЗА ДВЕ БИРИ И ЕДНА РАКИЯ ЧЕ СА КАРАЛИ КОЛА ИЛИ СА СЕДЕЛИ САМО В НЕГО БЕЗ ДВИЖЕНИЕ НО СЪС ЗАПАЛЕН ДВИГАТЕЛ БИЛ. ВЗИМАТ ТИ КНИЖКАТА КОЛАТА НОМЕРАТА НАЛАГАТ ТИ СОЛЕНА ГЛОБА ВКАРВАТ ТЕ В ЗАТВОР ПРЕНУЖДАВАТ ТЕ ДА НАЕМЕШ АДВОКАТ ЧАСТЕН ИЛИ СЛУЖЕБНО НАЗНАЧЕН ОТ Съда било в интерес на правосъдието. Водят те Ктиминално проявен Осъждан в свид.за съдимост тормозят те и за напрет ТОВА Е ИСТИНА МОЖЕ ДА ПРОВЕРИТЕ .НА МНОГО ХОРА УВРЕДИХА ЖИВОТА. ЕДНО НАРУШЕНИЕ 100 НАКАЗАНИЯ. И ЧЕ СИ ЗАГУБИЛ\А ДЕЛОТО СЪДЕБНО ПЛАЩАШ СИ ДЕЛОТО ОТДЕЛНО КЪМ СМЕТКИ НА СЪДА. АКО НЯМАШ ПАРИ ПРАЩАТ ТИ СЪДИЯ ИЗПАЛНИТЕЛ ОТ СЪДА ИДВАТ В ДОМЪТ ТИ ОПИСЕАТ ИМУЩЕСТВОТО ТИ И ГО ПРОДАЕАТ. НАЛАГАТ И ЗАПОРИ НА ИМОТИ ПАРИ И Т.Н. СТРАННИ ЗАКОНИ В БЪЛГАРИЯ ,КОЙТО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ВЛАСТ ИМАЩИТЕ.

Оценка:
-4 +10

Местния
23 Отговор
ИМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ УМРЯЛ НО АКО НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ОБВИНЯЕМИЯ Е НЕВИНЕН ИЛИ ПРИ БГ ПРАВОСЪДИЕТО ИМА И НЯКАКВИ КОСВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА АКО НЯКОЙ СЕ НАМИРА ПО БЛИЗО ДО УБИТИЯ ТОЙ БИЛ ОБИЕЦА .НИЩО ЧЕ МУ УКАЗВА ПЪРВА ПОМОЩ. ДРУГ ПРИМЕР ДВАМА СВИДЕТЕЛИ ПОНЕ АКО СЕ НАГОВОРЯТ И ТВЪРДЯТ ЕДНО И СЪЩО ПОЧТИ ПРЕД БГ СЪД ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВАТ НО СЪДА НЯМА КАК ДА РАЗБЕРЕ ОБВИНЯЕМИЯТ ГО ИЗКАРВАТ ВИНОВЕН. НЕ СМЕ ЧУЛИ НЯКОЙ В БЪЛГАРИЯ ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОР ЗА ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВАНЕ!? ПРОМЯНА Е СПЕШНО НАЛОЖИТЕЛНА ЧЕ ХОРАТА БЯГАТ ОТ БГ. И ЗАРАДИ ТИЯ ВЛАСТ ИМАЩИ. ФАКТИ

Оценка:
-1 +9

Мдааа
24 Отговор
Още една касичка на Мафията се опразва.Без купения вот ГРОБ да се радват ако успеят да минат 4-те %

Оценка:
-3 +10

темида
25 Отговор
НЕЗАБАВНО нов ВСС и премахване на Каскета, остатък от времето на най-големия Сатрап в световната история - Владимир Улянов, самонарекъл се Ленин.

Оценка:
-3 +7

мунчо
26 Отговор
Покрай другите простаци и мародери Забравяте за мишо професорчето, спотайващо се в "Информационно обслужване" /на боко банкянския/.

Оценка:
-3 +7

томка бикова
27 Отговор
Докато мишо професорчето е в "Информ. обслужване" ми дреме на ...мекия.

Оценка:
-3 +3

Така е
28 Отговор
А с Лозан Панов, кога ще решим въпроса?

Оценка:
-6 +4

29
Този коментар е премахнат от модератор.
Росен
30 Отговор
Всички герберастки копои, които пребиваха децата ни миналото лято, лично по заповед на Чекмеджиев - на бунището

Оценка:
-4 +12

31
Този коментар е премахнат от модератор.
демократ
32 Отговор
И да не забравим мишо професорчето от "Информ. обслужване". Належащо е: Незабавно Уволнение и Съд.

Оценка:
-1 +2

Папуа Перник Гвинея
33 Отговор
Гешев прочел че Прокуратура произлиза от Френската Инквизиция и решил да стане садист!

Оценка:
-1 +2

34
Този коментар е премахнат от модератор.
Лукашенко 2 се вихри
35 Отговор
Гешев го изтупаниха в Сенатска комисия в Америка за слугинаж към ФБР срещу Български граждани!

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Волен Сидеров
Лидерът на "Атака" обяснява защо РЗС се превърна в партньор на ГЕРБ, въпреки че искаше да "уволни" премиера Бойко Борисов преди изборите:
Ако трябва да определя Яне Янев - не знам болонка ли е, или фокстериер. Мисля, че него го държат с фалшификацията на подписката му."

Още бисери
ТОП 5