Last news in Fakti

9 Юни, 2021 15:29 5 481 17

Адв. Велислав Величков за ФАКТИ: Тоталитарният модел на българската прокуратура се нуждае от ревизия

  • адв. велислав величков-
  • правосъдие за всеки-
  • протест-
  • прокуратура-
  • висш съдебен съвет-
  • съдебна реформа

"Нямаме никакво желание и намерение този състав на ВСС да избере и следващия главен прокурор, защото особена промяна няма да има“, каза адв. Величков

Адв. Велислав Величков за ФАКТИ: Тоталитарният модел на българската прокуратура се нуждае от ревизия - 1
Адв. Велислав Величков; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Начинът да се постигне резултат е обединение и на гражданските организации, и на политическите формирования, които застават твърдо зад идеята за радикална съдебна реформа, която най-после да прерасне в реформа и на Прокуратурата, и на длъжността главен прокурор. Нещо, което не се е случвало в досегашните 4 конституционни и поне 15 промени в Закона за съдебната власт“.

Това каза в интервю за ФАКТИ адв. Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“. Разговаряхме с него както за настоящата протестна блокада на Съдебната палата, организирана от БОЕЦ, и протеста на „Правосъдие за всеки“, който ще се проведе довечера, така и за неотложните реформи в правосъдната система и начина за постигането им.

„Безспорно тоталитарният модел на българската прокуратура се нуждае от ревизия. Това трябва да започне през структурата и състава на Висшия съдебен съвет, начина за номиниране и избор на главния прокурор, начина за контрол и отчетност на главния прокурор и възможността за предсрочното му освобождаване при несправяне с работата или при избирателно действие на Прокуратурата, каквото безспорно наблюдаваме в последните години“, смята адв. Величков.

„Това е начинът - всички трябва да застанат зад няколко ясни и точни приоритета, които гражданското общество да изиска и да подкрепи отвън, а парламентарно представените партии чрез своите депутати да реализират вътре в следващото Народно събрание“, каза той.

На въпроса дали е оптимист за подобен сценарий, адв. Величков отговори: „Ако сега не съм оптимист, не знам кога бих могъл да бъда, тъй като в момента имаме изключително ясен външен сигнал, че нашите институции не си вършат работата, че разследващите органи не работят, че съдебната система е неефективна и че Прокуратурата действа меко казано избирателно. Имам предвид и санкциите по закона „Магнитски“, и Доклада за състоянието на човешките права на Държавния департамент на САЩ, който беше оповестен в края на март. Имам предвид още и констатациите на Венецианската комисия, препоръките на Европейската комисия и очакваната мисия на комисията LIBE по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, която предстои да посети България.

Когато тези външни сигнали – особено отчетливи, вече дори не дипломатично изказани, се съединят със събудената гражданска енергия и с желанието за реформа в съдебната система, официално декларирано от партиите в миналото Народно събрание, с изключение на ГЕРБ и ДПС, трябва да се стигне до нужната реформа. Важно е този път тя да не бъде декоративна и неефективна, а да бъде реална и да бъде първи приоритет в работата на следващия парламент, както и закриването на специализираните съдилища, които ние от „Правосъдие за всеки“ наричаме извънредни съдилища“.

Адв. Велислав Величков обобщи и исканията на протеста на „Правосъдие за всеки“, който ще започне тази вечер в 19:00 часа. „Ние възобновихме редовните си протести след като се разпусна 45-тото НС. Ще продължим протестите поне до конституирането на следващото Народно събрание. Целта е ясна – ние искаме оставката на Висшия съдебен съвет или разпускането, смяната на ВСС, съответно оставката или смяната на главния прокурор. Поредността е много важна. Нямаме никакво желание и намерение този състав на ВСС да избере и следващия главен прокурор, защото особена промяна няма да има. Докато не се смени моделът на работа и управление на съдебната власт, който се олицетворява от ВСС и там властта на главния прокурор е най-силна, не може да има промяна и в дейността на Прокуратурата, и в нейния висш представител. Това са нашите тези, разбира се, плюс закриването на специализираните съдилища. Ние ги отстояваме последователно и не виждам нужда да ги променяме. Както се казва, колкото пъти повече го повтаряме, толкова повече ни чуват. Вече има и доказателства, че добре ни чуват, защото говорим от две години“, каза той.

На въпроса дали обществото в България вече в крайна фаза възприема необходимостта от реформа в правосъдието, зададен в контекста на многобройния протест на 2 юни, адв. Величков отговори: „Да, мисля, че го разбра. Когато започнахме с нашите протести през 2017 година, въпреки че първите Маршове за правосъдие имаха доста сериозно присъствие, все още темата за съдебната система, неработещата съдебна власт и нуждата от съдебна реформа бе извън първите 10 приоритета на обществото, съгласно социологическите проучвания тогава.

На миналите избори се видя, че тази тема се издигна до трето място, до приоритет номер 3. С това, което се случи през последните месеци и със, слава Богу, намаляването на вълната от Covid-19, с това, че темата за здравеопазването някак вече не е най-основната за обществото, въпреки че също трябва да бъде, съдебната реформа при тези парламентарни избори може да стане приоритет номер 1“.

„Докато не се изчисти правосъдието, няма да се изчисти нищо в държавата и тя няма да заработи. Темата правосъдие ще бъде първа или втора по приоритет на тези парламентарни избори, следователно трябва да бъде с висок приоритет в работата на следващото 46-то Народно събрание“, категоричен беше адв. Величков.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 10 Отговор
    В 19 00 часа пред Съдебната палата, Правосъдие за всеки.
  • 2 Мешерето

    14 3 Отговор
    Бая суджук е лапал адвокат Марковски Правосъдието е с пари 😁🎃🚾🇻🇳
  • 3 Дори

    9 15 Отговор
    Този опрасил се да не му знае много балалайката, че го знам как изнудва клиентите си......
  • 4 Пепо

    6 10 Отговор
    Всеки говори за някаква реформа ,някакъв модел , но не се обяснява какво значи това .Засега се акцентира само на смяна, нищо по вече.Вярно ,аз съм лаик в тази материя, но очаквам нещо като първо ,второ , трето и т.н. ,при което правораздаването да заработи , защото всички го искаме .Допускам, че на самият адвокат Величков не му е ясна реформата , но важно да се повтаря смяна, смяна , смяна.

    Коментиран от #8, #17

  • 5 безпартиен

    15 1 Отговор
    Няма ли да е по-лесно ако вземат и препишат всички закони заедно с правилниците за прилагането им от някоя държава която е с утвърдена демокрация!Хората там с радост ще ни помогнат след като им е известно какъв е умствения багаж на нашите политици!
  • 6 пловдивчанин

    6 9 Отговор
    Велиславе, как и защо почервеня?

    Коментиран от #16

  • 7 некой си

    9 7 Отговор
    Драги , кой ти пречеше до сега? Защо се събуждаш ? Късно е чедо за китки ! Америка вече е начертала пътя!
  • 8 контра

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пепо":

    да си гледал множеството му изказвания по протестите , сега нямаше да говориш обратното на вярното !

    Коментиран от #10

  • 9 А дали

    8 4 Отговор
    Имаме нужда от главен прокурор след като няма върховен съд
  • 10 Пепо

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "контра":

    Трябва да ходя на протести , за да разбера какво иска да каже главният герой ? Не мисля ,че площада е мястото да обяснява реформата, несериозно звучи .
  • 11 Инквизицията на Гешев

    4 3 Отговор
    То с този прокурор Гешев направо е страшно, без никакви угризения раздава присъди, а в Перник си е позволил да заповяда екзекуции на неудобни хора!
  • 12 Още един

    4 6 Отговор
    Червен каУн се прави на умен.
  • 13 Искаме

    7 0 Отговор
    да бъде изнесен списъка на 32-мата политици и магистрати,които не са декларирали своите доходи и сметки в чужбина.Цацаров защо се спотайва като умряла лисица.Той го знае.Данс или ГДБОБ да информират президента защо го скриха.Надяваме се новия шеф на ДАНС да го оповести.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1944

    1 0 Отговор
    прокуратурата по руски образец е вредна за здравето. закривай!!!!
  • 16 Величков

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "пловдивчанин":

    Ако Гешев е "син", то аз съм "почервенял". Как не разбрахте толкова години, че правосъдието цвят и идеология няма?!
  • 17 Величков

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пепо":

    А Вие нашия сайт посещавали ли сте, с нашите идеи и конкретни предложения за съдебна реформа чрез конституционни и законови изменения запознат ли сте? Първите ни "седем идеи за съдебна реформа" бяха подкрепени с граждански подписка от 5000 души. Тези отминалат година са внесени и при Президента. Дори и в това интервю се съдържат част от тях. Така че без приказки наизуст е по - добре!