Last news in Fakti

27 Май, 2021 18:42 3 811 27

Германците отвориха шампанското

  • северен поток-2-
  • германия-
  • сащ-
  • джо байдън

Американският президент постъпи разумно, вдигайки забраната върху строежа на "Nord Steam 2"

Германците отвориха шампанското - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може би от обединението на двете "Германии", първата европейска и четвърта в света икономическа сила, не е ликувала като днес. Американският президент Джо Байдън, въпреки Навални, Путин и Лукашенко, вдигна забраната върху строежа на "Nord Steam 2".

Този проект се роди през 1997 година, но започна реално през 2010г. под наименованието "Nord Stream". Той е резултат на съвпадението на руските и немските интереси, които не желаеха да зависят от украинската несигурност. Въпреки цената от 6 милиарда долара, необходими за прокарването на тръби по дъното на "Балтийско море", двете страни си стиснаха ръцете и първата фаза завърши с успех. Балтийските страни, Швеция, Дания и Полша не спряха да протестират, изтъквайки екологичната заплаха, която според тях представляваше газопровода за целия регион. Междувременно стълкновенията в Донбас се засилиха и потвърдиха правотата на германо-руското решение. Двете страни започнаха прокарването на втора тръба под името"Nord Stream 2". Газта бе предвидено на тръгва от Виборг и благодарение на няколко компресора да тече до Greifswald. Дължината на тръбите е 1224км., а капацитета им 27,5 милиарда куб.метра годишно. Изпълнителите на газопровода са Газпром с 51%, другите двама са BASF и E.ON

Поляците, които са най-големият купувач на американско оръжие, оставиха настрана екологическата заплаха и вдигнаха шум до небето, като припомниха последствията от пакта Рибентроп - Молотов. В същото време американците, за които руската газ, заплашваше техните интереси извадиха томахавката на заплахите. Германци и руснаци си правеха оглушки и продължаваха да работят. През 2018 година, когато 94% от строежа бе изпълнен, Доналд Тръмп, на конференция на НАТО, публикува списък на санкции срещу строителите и подизпълнителите на "Nord Stream". Това американско решение предизвика огромно недоволство, не само в средите на индустриалците, но и в цялото немско общество.

Опитен дипломат, познаващ Европа, Джо Байдън премахна заплахата от санкции и позволи успешното завършване на проекта. Американският президент постъпи разумно, защото Германия е съюзник и партньор на САЩ. Нейната икономика се нуждае от руската газ, която ще даде тласък на така желания растеж. Немският растеж ще се отрази несъмнено и на американския, защото двете страни имат традиционни търговски отношения.

Между първия в света САЩ и четвъртия Германия, има други две икономически сили - Китай и Япония, с които американците са в безжалостна конкуренция, далеч от диалога Вашингтон - Берлин. Решението на Джо Байдън показва, че с политическа мъдрост, може се намери изход от ситуации много по-сложни от въпроса дали Гоце Делчев е македонец или българин.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без коментар

    29 19 Отговор
    за поредната безумна изсмукана от пръстите статия партенка. Жалко сте ако мислите, че сте журналисти!
  • 2 Майна

    50 5 Отговор
    Не БАЙДЪН, РУСИЯ ТРЯБВА ДА ПОЗДРАВИТЕ...И ДА БИЕТЕ ЕДИН УБИЙСТВЕН ШУТ НА МЕРКЕЛИЦА..
  • 3 Иийехууу

    27 4 Отговор
    Аз вдигам биричката - също ми е кеф от ПОБЕДАТА!
  • 4 русенец

    59 2 Отговор
    "Байдън вдигнал забраната!":))) Не си спомням някой да се е съобразявал с Хамерика. И друго ми направи впечатление. 1200 километра, голяма част от тях по дъното на море , струват 6 милиарда долара ( 9,62 милиарда лева). 300-400 километра газопровод през България - 3 милиарда лева. ... Ама добре крадем, а?
  • 5 Ф акт

    28 1 Отговор
    Укритие умреха
  • 6 Тиквата

    23 1 Отговор
    Краде не играй на дребно
  • 7 НКВД

    40 2 Отговор
    И в “Шалке 04” пият шампанско.Повече кинти от спонсорът Газпром никога не са излишни.А ние Българите защо ручАхме жабетата и спряхме 3 Руски енергийни проекта?

    Коментиран от #12, #23

  • 8 Тц тц..

    30 2 Отговор
    Нашия от Банкя няма ли да се изкаже по въпроса? Или само за Навални,беларуското бандеровче и руските шпиони му се приказва?
  • 9 гост

    7 29 Отговор
    Нищо не е вдигнал Байдън , не пишете глупости !! Единствено се отказа от НОВИ санкции , всички стари си стоят и ще стоят !! И дали ще си дозакопаят тръбичките газпромовци няма никакво значение !! Щото като ги закопаят , трябва да ги изпитат , сертифицират и вкарат в експлоатация СЕРТИФИЦИРАНИ КОМПАНИИ , които се броят на пръстите на едната ръка и се оттеглиха от проекта още миналата година , а други няма !!! Поне с правомощия да работят в ЕС , а другите не важат !! Да не говорим , че още си стои и ще си стои решението на ЕК , че тая тръба може да работи в най-добрия случай на 50 % капацитет , а за Газпром това значи чиста загуба , щото и тия 50% трябва да ги дели със тия дето го финансираха , тоест му остават само 25 !! И всичко това трябва да става есента и зимата , когато почти сигурно в Германия ще има правителство на зелените , на които ама въобще не им дреме за 5 продажни компании , дето бутаха през цялото време тоя "проект" !! Та не шампанско , немците тепърва отварят големия сатър !!!

    Коментиран от #14

  • 10 Врачка

    10 2 Отговор
    Американосите се разбраха с Руснаците те да щавят Китай и Япония с LNG газ внос от СССР.Очаква се кубик втечнен газ за жълтите да удари цена от 1200$. А Немецът ще държи Европейското кранче на държавите членки.И първо ще има БЕЦАЛЕН а после БИТЕ.

    Коментиран от #18

  • 11 Госあ

    20 1 Отговор
    Швабата придърпа маркуча с газ за цяла Европа и ще започне още повече да намила за нисковъглеродна икономика и да си пробутва боклуците (солари и ветропоказатели). Нагли и лъжливи както винаги.
  • 12 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "НКВД":

    Заради швабата. Това е ясно като бял ден.
  • 13 ХиХи

    2 20 Отговор
    Шампанско пият и в Полша и Украйна. Отърваха се от омразния руски газ.
  • 14 Мечтай си

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Умно момче си,трябва да знаеш че и мечтите са скъпоструващи,любовните по малко,политическите по-много,ти си политически мечтател,или по-скоро угнетен и наскърбен фен на "западния" отбор"..

    Коментиран от #16

  • 15 Ммммм....дааа

    5 0 Отговор
    Точно така ще да е било. То некролога надали знае за тая тръба. Всеки му преписва разни размишления . Все едно да развивам тема по творчеството на Яворов. Или какво искал да каже Ботев .
  • 16 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Мечтай си":

    Еми ще видим есента кой е мечтателя , хахах !! Само си спомни как след вашите "фанфари" 2019 година швейцарските кораби се изнесоха за под 24 часа и газпромовци с пръст и други неща отзад отидоха да се молят на Украйна за нов договор , хаха !!!
  • 17 Госあ

    2 0 Отговор
    Дам, сега прочетох статията. Както не веднъж съм отбелязвал, Германия са в пъти по зависими от сащ, отколкото Япония. И това се отразява на целия ЕС и се получава парадокса за очевадно по голямата зависимост на Европа от малка Япония.
  • 18 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Врачка":

    Така е, обаче японците вече добиват газ от хидрати наред със соларните и ядрени паркове за водород. А търговията между първата и третата икономика е двупосочна.

    Коментиран от #19

  • 19 Врачка

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Япония са разхерметизира ли 4 газови централи за мощност към 8.2 мегавата.Та ,в този случай газ ше тече само в една посока.Китай ще се нуждае от още по—големи количества газ заради стратегически резерв.Само цитирам.Не ме интересува търговското салдо и,че няма да има американски LNG за останалите контрагенти Шото едва ли ще извадят такива кинти за доставка.А Украйна....Амин

    Коментиран от #21

  • 20 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Коментара е написан като литературно съчинение подобаващо за писател, но с доста известни неточности. САЩ от три години са втора световна икономика след тази на Китай. Байдън не е мъдър ръководител защото е склеротик, но от екипа му подсказаха, че не могат да се налагат икономически санкции на държави за бизнес проекти без решение на СС на ООН, което е тяхно нарушение на международното право. На следващо место,Байдън вече не се интересува от Украйна, от където със своя син оплячкосаха 10 милиарда долара. И на края,всичко това какво общо има с Гоцев Делчев?
  • 21 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Врачка":

    Ами газа е еднопосочен, но икономиките - скачени. Японците изнасят еректроника и автомобили, за да имат пари да плащат скъпия газ. Като разбира се има надиграване и "големия брат" трябва да вземе повече. Да видим наистина тази технология до къде ще я докарат, защото изглежда обещаваща. И между другото, японците купуват и руска газ директно от Русия. Та затова и казвам, че са по независими.
  • 22 МмАаНн

    2 0 Отговор
    Само между другото: Въпросът, дали Гоце Делчев е българин или македонец, не е сложен, но е много важен. И само привидно не му е мястотс в тази статия. Май статията е внушение да клекнем на македония, а газовият поток е така, за пълнеж...
  • 23 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "НКВД":

    Белене АЕЦ го спря Хилаpи Клинтон а Южен Поток беше комлехен проект – и история култура и корупция и други – Стойнe да каже как се става богат -да го разпита FBI на детектор също и Станишев.

    Коментиран от #24

  • 24 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Търновец":

    Факт e, чe дoйдoхa тримa aмeрикaнcки кoнгрecмeни при Oрeшaрcки,"нaпляcкaхa" гo и зaминaхa в нeбитиeтo Бeлeнe и Южeн пoтoк! Cлeд тoвa и Бoриcoв и Нaрoднoтo cъбрaниe клeкнaхa! Неотдавна Хeрo Муcтaфa oтидe в Кoзлoдуй и пaк ce рaзмътихa нeщaтa! Нивoтo e пaднaлo дo пocлaник! Обаче да попитам за протокола : Какво е бяло копче на черна дреха в края на статията?! Какво общо има Георги Делчев със заглавието и статията като цяло?! Поръчково - "Думам ти дъще, сещай се снахо"!?
  • 25 13 Хи Хи по точно си ха Хо!! Какво

    3 0 Отговор
    Шампанско пият Украйна и Полша?? ХАХО?? Пият газ за газови лампи!!
  • 26 веселяк

    3 0 Отговор
    Значи смятам да строя къща. Искането за разрешително до Бай Дън ли или до Конграся да бъде? Така де, за да няма после санкциЙ!
  • 27 Нане

    0 0 Отговор
    и понеже наща икономика е осмата дюпка на кавала ни мое! Южен поток, Белене, 1-4 реактори на Козлодуй в канала