Last news in Fakti

3 Юни, 2021 19:00 6 489 154

Умрял ли е Исус на кръста: един толкова стар спор

  • исус христос-
  • кръст-
  • назарет-
  • разпятие

Библейският Нов завет и съдържащите се в него четири канонични евангелия, които са един от основните източници за изучаването на живота на Христос, описват в частност и разпятието му на кръста, смъртта и неговото погребение

Умрял ли е Исус на кръста: един толкова стар спор - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преживял ли е Исус Христос екзекуцията си на кръста, мит ли е неговото възкресение? И какво е значението на апостол Павел в християнството? "Дойче веле" представя две различни гледни точки по темата.

Милиони хора по света вярват в Исус Христос, неговата смърт на кръста, възкресението и възнесението му. Докато последните две са обект на вяра, то фактът за живота на Исус е потвърден исторически. „Исус е историческа личност. Християнски, а също юдейски и римски източници от онова време потвърждават неговото съществуване“, казва пред ДВ католическият теолог проф. Томас Зьодинг.

Библейският Нов завет и съдържащите се в него четири канонични евангелия, които са един от основните източници за изучаването на живота на Исус Христос, описват в частност и разпятието на Исус на кръста, смъртта му и неговото погребение. По думите на Зьодинг, като най-вероятна дата на смъртта се счита 30-ата година от новата ера. Но съществува и друго мнение. Германският историк Йоханес Фрид смята, че Исус не е умрял след разпятието му на кръста.

Съмнения, че Исус не е умрял на кръста

Аргументите си Фрид излага в книгата „Исус и Павел. Произходът на християнството в конфликт“. Своята теория Фрид аргументира с тълкуването на различни библейски източници, Евангелието на Йоан, анализи на други исторически свидетелства, както и някои данни от съвременната медицина.

Според Фрид, от тялото на прикования към кръста Исус се е изляла плеврална течност. Този факт, както и това, че Исус е останал на кръста относително кратко време, според Фрид, са му спасили живота. При свалянето му от кръста Исус е бил в безсъзнание, поради което не са възникнали съмнения, че е мъртъв. По-късно – след полагането му в пещерата, Исус е дошъл в съзнание и е бил видян жив от дошлите на гроба му негови последователи. И тъй като мълвата за оживелия Исус би поставила живота му в опасност, тесният кръг от хора, присъствали на неговото оцеляване, са запазили видяното в тайна.

"Крайно невероятна и чисто спекулативна версия"

Такава е версията на Йоханес Фрид. Тя всъщност не е нова. „Тезата за мнимата смърт“ е много стара“, пояснява теологът Зьодинг. В първите векове от новата ера с нея са обосновавали теорията за дуализма на тялото и душата. А вариантът, към който се връща Фрид, е от 19-ти век, когато се е твърдяло, че записаното в Новия завет относно смъртта на Исус не може да съответства на действителността. Но сериозните изследователи не разглеждат тази версия. Томас Зьодинг твърди, че въпросната версия за оцеляването на Исус е „крайно невероятна и чисто спекулативна“. От историческа гледна точка това е пълна глупост“, казва той.

В книгата си Йоханес Фрид изследва и въпроса по какъв начин в християнските канонични текстове е била утвърдена другата версия – за смъртта на Исус на кръста и неговото възкресение. Историкът Фрид смята, че решаваща роля за това е изиграл апостол Павел. Павел, чието първоначално име е било Саул (Савел), отначало не е бил в кръга на 12-ту ученици на Христос. Напротив, отначало той даже е преследвал ранните последователи на Исус. По-късно, предполага се, че това е станало в 32-ра година от новата ера по пътя за Дамаск, където Павел смятал да участва в арестите на първите християни, пред него се явява видението на Исус Христос, след което Павел започва да вярва в него, бива покръстен в християнската вяра и започва да се нарича апостол.

Най-трудната теза

Йоханес Фрид пише, че апостол Павел е узнал за възкресението на Исус не от неговите най-близки последователи, а от своето собствено видение. Освен това, твърди историкът, апостол Павел изобщо не се е интересувал от истинските факти за живота на Исус.

Теологът Зьодинг обаче казва по този повод следното: „И това е стара теза, която редовно се появява още от времената на Фридрих Ницше. Според Зьодинг, апостол Павел се концентрира над смъртта на Исус на кръста и възкресението, поради това, че това е най-трудната теза, която дава възможност да се намери подход към историята за Исус Христос в нейната цялост.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    26 11 Отговор
    Шарлатанин!
  • 2 пройчо

    20 10 Отговор
    На майка ви на Кутката е умрел !!!....идиоти дойче маймунски!
  • 3 Пешо

    8 26 Отговор
    Има и друга книга на немски автор по темата и се казва Исус в Индия. Гробът на Исус се намира в долината Кашмир.
  • 4 Един

    8 9 Отговор
    Първо Исус Христос не е на 33 а на 35 първите 2 години не е записан!

    Коментиран от #14, #33

  • 5 дедо Герчо

    12 4 Отговор
    ВИЕ КАЖЕТЕ ЗА БАБИКЯН И ХАДЖИГЕНОВ...ХЪХЪХЪ.....

    Коментиран от #7

  • 6 Факти

    16 7 Отговор
    Банда мошеници!
  • 7 Факти

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "дедо Герчо":

    Говоря за Хаджибикяни!
  • 8 КОТарАК

    25 6 Отговор
    моят син ще става президент , казал американец на евреин. евреинът не обърнал внимание....е , ти какво искаш да стане-бог ли, ядосал се американецът,,.. един от нашите стана , казал евреинът
  • 9 Samuel

    4 20 Отговор
    За ноя геj не ми пука

    Коментиран от #11

  • 10 Samuel

    7 35 Отговор
    Hrisos или jesus , e обикновен гейtak.

    Коментиран от #12, #142

  • 11 Само питам

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Samuel":

    Кой!
  • 12 Фатмак

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Samuel":

    Скоро ще разбереш!!!

    Коментиран от #47

  • 13 777

    47 13 Отговор
    НЕДЕЙТЕ ДА БОГОХУЛСТВАТЕ СА ХРИСТОС-БОЖИЯ СИН:СПАСИТЕЛЯ!!! ЗАСРАМЕТЕ СЕ ФАКТИ!
  • 14 Счупи тъпомера

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Един":

    Да бе, те тогава са ги записвали и ЕГН са им давали

    Коментиран от #15

  • 15 Един

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Счупи тъпомера":

    То си го пише,когато го гонеше Ирод! изби всички до 2 години,чети.

    Коментиран от #17, #37

  • 16 Един

    3 1 Отговор
    След това е записан!!!
  • 17 Счупи тъпомера

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Един":

    Чел съм го, ама по списък ли ги е търсел, да взема да отида да търся тогавашния ЕСГРАОН

    Коментиран от #18

  • 18 Един

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Счупи тъпомера":

    Точно това,че го е нямало затова оцелява!
  • 19 Ахахха

    9 0 Отговор
    Утре очакваммот фактибг пространна статия относно кое е първично яйцето или кокошката и искам доказателства!

    Коментиран от #20

  • 20 Факти

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ахахха":

    Естественно Кокошката!

    Коментиран от #22, #38

  • 21 БЪЛГАРИЯ СИ ИМА БОГ И ТОВА Е

    2 9 Отговор
    БОРИСОВ ЧЕТВЪРТИ👑

    Коментиран от #24, #26, #46

  • 22 456

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Факти":

    А тя откъде идва? 😉

    Коментиран от #25, #28

  • 23 Д'мин

    12 5 Отговор
    Всъщност истинското име на пророка е Йешуа бен Йосиф. Месията или миропомазания се превежда, като цар а не бог. Цар от Давидовия клон!

    Коментиран от #27

  • 24 Един

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "БЪЛГАРИЯ СИ ИМА БОГ И ТОВА Е":

    Бог преди всичко!!
  • 25 веселяк

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "456":

    От една друга кокошка, която я е снесла под формата на яйце!
  • 26 юда искариот

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "БЪЛГАРИЯ СИ ИМА БОГ И ТОВА Е":

    Той е новият мераклия за разпятието,поне с това да го поменуват вярващите в светостта му.
  • 27 Факти

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Д'мин":

    Искаш да кажеш Соломон!
  • 28 Факти

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "456":

    Във Битие пише,че Бог създаде животните,явно преди яйцето!
  • 29 Четете си Новия завет

    14 1 Отговор
    Ако обаче за Христос се проповядва, че е възкръснал от мъртвите, как някои между вас казват, че нямало възкресение на мъртви? Но ако няма възкресение на мъртви, то и Христос не е възкръснал. А щом Христос не е възкръснал, значи е напразна нашата проповед, напразна е и вашата вяра. При това се оказваме и лъжесвидетели против Бога, защото свидетелствахме, че Бог е възкресил Христос, Когото не е възкресявал, ако наистина мъртви не възкръсват. Защото, ако мъртви не възкръсват, то и Христос не е възкръснал. Ако пък Христос не е възкръснал, напразна е вярата ви: вие още сте си в греховете. Следователно и умрелите с вяра в Христос са загубени. Ако само за през този живот се надяваме на Христос, ние сме най-жалките от всички хора. Но ето Христос възкръсна от мъртвите и стана начало на възкресението за умрелите. Защото както смъртта дойде чрез човека, така и възкресението от мъртвите дойде чрез Човека. И както заради Адам всички умират, така и заради Христос всички ще оживеят,
    Първо Коринтяни 15:12‭-‬22 НП

    Коментиран от #30, #65

  • 30 Факти

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "Четете си Новия завет":

    Исус Христос е първия плод на въскресението,следованелно Лазар е само съживен!!
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 12 Отговор
    Вижте,освен Христос,там са били еврейските Старейшини,които са водили тежки битки с Рим!затова легендата и Христос според мен е създадена и добре обмислена от тях!В нея влиза и предателството на Юда от искариот за да може да се изпълни замисъла на мислителите!За кръста мисля ,че е истина....Христос е бил подготвен от ученията на Йоги ,и индейските отшелници ,които като дервишите познават досконално човешкото Тяло!вероятно,като Дълбоко виждащи те са му приготвили и ....Двойник....Факт е ,че планът им е успял!!!На въпросът знаели ли са ....До къде ще доведе това....Отговорът е НЕ!!!Колкото създателя на атомната бомба е знаел каква сила ще има тя....Гледайки я на чертеж!Толкова,а днес Господ Джокович,отново създаде шедьовър и отива в 3кръг,а на осминафинал вероятно с Федерер!
  • 32 6473

    6 3 Отговор
    За Иисус не знам, но няма по умрели от немците
  • 33 Павел получава

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Един":

    видение с възкръсналия Исус. Ако видението е било действително през 32 г. сл. Хр.,, то Исус е бил максимум на 34 г.
  • 34 Един

    2 1 Отговор
    Къде ги взема тия години за Павел!

    Коментиран от #43

  • 35 Един

    2 0 Отговор
    + това годините се отброяват от Христа не от Павел!
  • 36 Един

    2 1 Отговор
    За Исус пише около 2 год .
  • 37 "Всички до 2 год."

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Един":

    означава от новородени до 2-годишни деца. Не знаеш Исус дали е бил новороден, на една или две години.

    Коментиран от #41

  • 38 111

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Факти":

    А Адам и Ева родени ли са от майка или са сътворени?

    Коментиран от #39

  • 39 Факти

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "111":

    Излишен въпрос!

    Коментиран от #45

  • 40 Васил Ботев

    2 4 Отговор
    Историята за Иссус и Левски са едни и същи. Дали Левски е умрял на бесилото. По принцип е трябвало да го обесят в Цариград.
  • 41 Един

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от ""Всички до 2 год."":

    Ами ако четеш ще разбереш,лека вечер!

    Коментиран от #44

  • 42 †††

    9 2 Отговор
    Сатанистите почват да изопачават Библията.
  • 43 Не зная, откъде

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Един":

    са ги взели. Позовавам се на статията, в която се говори за 32 г. от новата ера. Ако Ирод е избил всички до 2 години, а не знаем Исус на колко е бил по това време, излиза максимум 34 години. Ти откъде взе годините, на базата на които изчисляваш възраст от 35 г. ?

    Коментиран от #48

  • 44 Ами чета,

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Един":

    затова и те питам. Но явно нямаш някакви убедителни доводи. Лека вечер.
  • 45 111

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Факти":

    Не е излишен, свързващото звено още го няма!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Samuel

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Фатмак":

    Toя не го приемам за БоК.
  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Не зная, откъде":

    от историята се знае,че ХРистос е Разпнат на 33г и вероятно човека към тях е прибавил 2,което е логично и е стигнал до 35г!

    Коментиран от #50

  • 49 Behemoth

    6 11 Отговор
    Всичко е лъжа и измама ......цялото християнство и библията тоже...най ранното евангелие е писано 30 години по късно(а сега ми кажете кой кой беше и Ко прай кога падна бай ви Тошо)Пунта Мара...лъжа и измама ...да не говорим за тайните евангелия непризнати от църквата ,включително и на Мария Магдалена сведена до проститутка а всъщност ученик на еврейския шарлатанин....по това време близкият Изток е бъкал от такива пророци с психични отклонения спомнете си за хилядите екстрасенси у нас след прехода ....смутните времена без надежда са като тор за откачалките...

    Коментиран от #52

  • 50 Ами не е много логично,

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ако липсващите "ДО 2 години" са включени във въпросните 33 години. Дете на 3 месеца спада ли в групата на "до 2- годишните"?

    Коментиран от #53

  • 51 Шайба

    11 1 Отговор
    Някои са готови и от девет кладенеца вода да донесат,да си измислят какви ли не фантасмагории,само и само да отрекат кръстната смърт на Христа,с която той побеждава Сатана веднъж завинаги.Коранът също отрича кръстната смърт на Иисус,което нарежда исляма до сатанинските секти,само че маскирана като благочестива религия,което я прави дори по-опасна.Не забравяйте,че сам Христос предсказва смъртта и възкресението си и казва на учениците си да не се боят,защото така трябва да стане,но пак повтарям,че тези които отричат кръстната смърт на Христа са баш неверниците,които си четат Евангелието както им отърва и заблуждават неукрепналите във вярата Христова,но за тях е приготвен най-големия казан,да си го знаят.

    Коментиран от #55

  • 52 хе хе

    5 8 Отговор

    До коментар #49 от "Behemoth":

    Магдалените са били две, затова ги бъркат. Един хипопотам ли се казва бехемот??? А апокрифните "евангелия" са фалшификати. Други неясноти?

    Коментиран от #54, #58

  • 53 Един

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Ами не е много логично,":

    Около 2 год не значи 3 мес.

    Коментиран от #56

  • 54 Behemoth

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "хе хе":

    А вие от Русия ли сте?Или имате пряка връзка с горящата дренка у вас?

    Коментиран от #57

  • 55 Behemoth

    0 5 Отговор

    До коментар #51 от "Шайба":

    Побеждава той...не се гаси туй що не гасне...на зомбитата казан не ви требе...вие целите сте у катран и умирате от страх да не ви драсне клечката откачалника...

    Коментиран от #61, #72

  • 56 Къде пише

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Един":

    "около 2 год."?
  • 57 хе хе

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "Behemoth":

    Трънка, а не дренка! Разликата е в метри! И не сме от Русия.
  • 58 Коя е втората

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "хе хе":

    Магдалена?

    Коментиран от #60

  • 59 Коментатор

    5 11 Отговор
    Притчата за Исус Христос ми се вижда много измислена
    Нека помислим общия Бог за християни и юдеи Е как то много не хора не знаят Елохим или Саваот или Йехова или и аз още не знам колко имена има. Убеден съм че повече от
    вярващите въобще не знаят името на своя бог.
    Християните добавят Исус Христос като Бог. Добре нека приемем че е така. Може ли обаче някой да ми каже може ли Бог да бъде смъртен. Ами не може. В такъв случай даже и да е съществувал Исус Христос В качеството си на Бог не може да умре. Ако е така той пък как да възкръсне ако не е умрял. Виждате ли голямото противоречие в християнската догма.
    В онези години половината от мъжете в тази римска провинция са се казвали и Йешуа. Имало е много въстания против римското владичество и едно от тях е въстанието на есеите предвождано от поредния Йешуа. Евреите са майстори на съчиненията и какво им пречи да героизират и обезсмъртят този наистина смел евреин който се е противопоставил до голяма степен на римляните. Това обяснява големите разлики във всички Евангелия включително и в четирите признати от църквата. Всички останали приказки са измислени от клерикалите за да оправдаят своето съществуване.

    Коментиран от #68, #75

  • 60 не знаеш ли

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Коя е втората":

    Ученичката.

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Тогава

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "не знаеш ли":

    коя е първата?

    Коментиран от #66

  • 63 Шайба

    2 1 Отговор
    Жалко,че ме цензурираха,понеже най-нагледно доказах и то без никакви цинизми,че си пълен неудачник.

    Коментиран от #64

  • 64 Шайба

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Шайба":

    За бехемота от 55 коментар се отнася горното.
  • 65 Samuel

    1 8 Отговор

    До коментар #29 от "Четете си Новия завет":

    Ти добре ли си?!?! Новия завет е една измишльотина, по-добре чети камас утра или там някой други гейски четива.

    Коментиран от #67

  • 66 ...

    0 3 Отговор

    До коментар #62 от "Тогава":

    Каещата се

    Коментиран от #69, #92

  • 67 Шайба

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "Samuel":

    По-скоро ти си една голяма измишлъотина,сигурен ли си че имаш образ в огледалато,я погледни пак.

    Коментиран от #70

  • 68 Шайба

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "Коментатор":

    Нещо не си наясно с материала,няма никакво противоречие,първородния син божи е станал смъртен човек за да може Бог отец да се изяви чрез него,но това май не ти го побира акъла.

    Коментиран от #78

  • 69 За изобразително

    4 2 Отговор

    До коментар #66 от "...":

    изкуство ли говориш? Говориш за едно и също лице. Мария Магдалена произлиза от "Мария от Магдала".
  • 70 Samuel

    1 4 Отговор

    До коментар #67 от "Шайба":

    Не се шегунам. Новия завет го използват тъпите евангелисти, които саза горене директно живи. Абсолютен сатанизъм е. А... и бпц също е секта., но евангелистине са за горене.

    Коментиран от #73, #74

  • 71 Дъ Сън

    0 1 Отговор
    Не е умрял тогава, но синът му е тук в момента на Земята! За да се потули всичко това, измислиха пандемията и ви убиха вярата в всичко.
  • 72 Шайба

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Behemoth":

    А всъщност не Господ,а такива като теб сами си приготвят казана в бруталното си невежество и неверие и то така,че даже и Бог не може да ви измъкне оттам колкото и да се опитва.

    Коментиран от #80

  • 73 Шайба

    4 0 Отговор

    До коментар #70 от "Samuel":

    Това,че евангелистите са обърнали новия завет на сатанизъм и само отблъскват хората от вярата Христова е лично техен проблем,за който ще отговарят пред Създателя.
  • 74 Шайба

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Samuel":

    А колкото до БПЦ-то и те не са стока като цяло но поне не смеят да изопачават Божието слово,така както правят сектите на евангелистите,свидетелите на Йехова и други подобни вълци в овчи кожи.
  • 75 Псевдокомент

    6 0 Отговор

    До коментар #59 от "Коментатор":

    Голяма бъркотия си сътворил в това изказване, приятелю. В исторически аспект може да си прихванал нещо от Нешънъл Джиографик, но в разсъждения за християнската религия ама хич те няма, без да се обиждаш. Първо, като толкова се биеш в гърдите за имената на Бог, дали си чувал за триединството - Бог Отец, Бог Син и Свети Дух? Съмнявам се. Вземи прочети Символа на вярата и ще разбереш малко за какво иде реч. Както са ти обърнали внимание вече преди мен, Бог Син идва на този свят като човек, и приема кръстната смърт като човек, за изкупление на греховете на човечеството. Единственото ти правилно логическо заключение е, че Бог не може да възкръсне като човек. Да, прав си, възкръсва като Бог. Дали вдяна дотук? Почети малко повече и тогава се изказвай по компетентност!

    Коментиран от #79, #81

  • 76 Извън закона

    3 1 Отговор
    Иисус е Господ и скоро ще го разберете 100% сигурно е че ще умрете а тогава всичко сте стане ясно !!! Бог с вас !!! На невярващите мога да кажа само че сте жалки щом не вярвате а сте бедни голтаци в България щом нямаш страх от Господ кое ти пречи да имаш всичко Гешев ли или куките Хаха мишки хем бедни хем невярващи ....такива и в Ада не ги искат :)
  • 77 Милен

    6 0 Отговор
    Искате да си обясните Бог?
    Пробвайте да съберете океан в орехова черупка.
  • 78 Коментатор

    1 2 Отговор

    До коментар #68 от "Шайба":

    Абе човек ти твърдиш че Христос е първороден син божи. Това ще рече че Бог има и втори и може би и още синове можеш ли въобще да мислиш когато пишеш някои неща. Попитай който и да е свещеник Исус Христос Бог ли е И той ще ти каже да и отново да попитам може ли Бог да умре и следователно ако не което е логично Как да възкръсне

    Коментиран от #82, #83

  • 79 Коментатор

    2 2 Отговор

    До коментар #75 от "Псевдокомент":

    Твърдиш че до смъртта си Христос е бил човек аз след възкръсването си е станал бог. Ами този бог е бил от плът и кръв и е продължил още известно време да проповядва И нека тогава някой да ми обясни как се е възнесъл той от плът и кръв да небето.
  • 80 Behemoth

    1 4 Отговор

    До коментар #72 от "Шайба":

    Че си шайба е ясно ...че буташ масло е ясно...ама на какво се надяваш ...на цяла вечност небесна благодат в психиатрията на златото то наречено християнство?
  • 81 Коментатор

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "Псевдокомент":

    Телевизия от хигиенни съображения не гледам още по-малко national geographic
    Искам да ти обърна внимание че те единното начало не е описано свещените книги Това е догма приета само от католиците но не и от православието
    Имам още един въпрос към теб но моля те отговори ми подробно
    Исус Христос е страдал на кръста за да изкупи греховете на човечеството Това е безспорно. Сега обаче следват въпросите че и грехове е изкупил на своите предшественици на своите съвременници или и на своите следовници. Чиито и грехове да е изкупил Това означава ли че ние днес можем да грешим колкото си искаме тъй като греховете не са изкупени?
  • 82 Behemoth

    1 6 Отговор

    До коментар #78 от "Коментатор":

    Не търси логика при зомбитата там има вяра...ей такива са организирали кладите за вещици ...всъщност са носили дърва щото хитреците са ги използвали за да придобиват власт посредством глупостта им...

    Коментиран от #85

  • 83 Шайба

    7 0 Отговор

    До коментар #78 от "Коментатор":

    Миротворците също ще се нарекат божии синове,пише го в Евангелието,ама кой да чете,Христос е първородният сътворен от Отца,останалите стават по призвание,демек може и всички да станем Божии синове ако вземем да се умирим на тая Земя и спрем да се трепем и караме ама къде ти след като един друг още не можем да се понасяме.

    Коментиран от #84, #86

  • 84 Behemoth

    3 5 Отговор

    До коментар #83 от "Шайба":

    Лицемерието те разяжда ,а?Устата говори обърни и другата буза а душичката мечтае кръв(казани хахах)...

    Коментиран от #87

  • 85 Шайба

    5 1 Отговор

    До коментар #82 от "Behemoth":

    По скоро такива като теб са организирали кладите,не смей да прехвърляш вината,не викаше ли преди малко един от твоя хор,че евангелистите били за горене в коментар 70
  • 86 Любопитен

    3 2 Отговор

    До коментар #83 от "Шайба":

    Казваш пише го в евангелието моля да уточниш В кое Евангелие на Матей Марк Йоан или Лука

    Коментиран от #88

  • 87 Шайба

    2 2 Отговор

    До коментар #84 от "Behemoth":

    Глупак,казана всеки сам си го приготвя не разбра ли,не ми е мечта да те видя в казана затова се дърля тука с тебе,ама по-скоро камък би омекнал отколкото корава кратуна като твоята.

    Коментиран от #89

  • 88 Шайба

    4 0 Отговор

    До коментар #86 от "Любопитен":

    Матей 5:9

    Коментиран от #90, #94

  • 89 Behemoth

    3 7 Отговор

    До коментар #87 от "Шайба":

    Шайбата ли ти викат в сектата?Можеш ли да изправяш на крака сакати в инвалидни колички ...с вяра ХАХАХА...

    Коментиран от #93

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Кръст

    9 2 Отговор
    Що не пишете за Радикалния Ислям(да убием неверниците и ще получим 100 девици в Рая). ЗАЩО ПЛЮЕТЕ ПО ХРИСТИЯНИТЕ,БЕ??? ГОЛЯМ ГРЯХ ПРАВИТЕ!!!
  • 92 Евангелие на Лука глава 8-2

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "...":

    "1 И скоро след това Исус ходеше по градове и села да проповядва и да благовестява Божието царство; и с Него бяха дванадесетте ученика,
    2 и някои жени, които бяха изцелени от зли духове и болести; Мария наречена Магдалина, ОТ КОЯТО бяха излезли седем беса,..." - това е една от причините папа Григорий I Велики да я обяви за блудница.
  • 93 Шайба

    7 1 Отговор

    До коментар #89 от "Behemoth":

    Твоята собствена вяра е тази,която те изправя,възкресява и т.н. а също така може и да те прати и в "казана",който сам си си приготвил ако речеш,ти избираш.Господ спасява единствено чрез вярата,която имаш в него,ако нямаш такава няма как да ти помогне.Неслучайно Христос казва на излекуваните от него,че тяхната вяра ги е спасила а не той самият,те са вярвали в него и така са оздравели,а на теб кой ще помогне като я закъсаш,към кого ще се обърнеш като удари сетния ти час,ще призовеш този,когото досега си хулил ли,нима надменността ти ще го позволи,спасението чрез вяра е двупосочен процес,също като ученето,ако ученикът е инатлив и глупав никой учител не може да го научи на нищо,остава си тъп за цял живот и все другите му се струват виновни за неудачите му.Такива само животът ги учи и мачка до последно,белким на дърти години им дойде акъла и осъзнаят,че са си пропилели живота,виждал съм много такива случаи,въобще не са приятна гледка,нищо не може да ги утеши.Други пък остават корави до последно и умират в адски мъки,господ да се смили над тях!

    Коментиран от #97

  • 94 Любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "Шайба":

    Оказа се прав но не разбирам защо В другите евангелия не е описано това дали пък защото всеки е съчинявал както намери за добре. Потвърждение на тази теза са и десетките други евангелия не благословени от църквата

    Коментиран от #95

  • 95 Шайба

    2 1 Отговор

    До коментар #94 от "Любопитен":

    Може би не е било необходимо,да се казва навсякъде едно и също нещо във всичките евангелия,но пък и четирите евангелия не са в противоречие помежду си и по смисъл и по съдържание,затова са и стълбове на вярата.

    Коментиран от #99

  • 96 Вълко Червенков

    2 0 Отговор
    Според мюсюлманите не е умирал,не е разпъван на кръст и не е възкръсвал,а е въздигнат от Аллах до него.Вярват,че е Месията,който ще се завърне и ще убие Антихриста.Странно нещо са религиите.Къде е истината,едва ли някога ще разберем.

    Коментиран от #98, #101

  • 97 Behemoth

    0 4 Отговор

    До коментар #93 от "Шайба":

    Ти си луд за връзване и много опасен за околните!
  • 98 Няма

    2 5 Отговор

    До коментар #96 от "Вълко Червенков":

    Истина. Страхът от смъртта е накарал хората да измислят религиите
  • 99 Любопитен

    1 2 Отговор

    До коментар #95 от "Шайба":

    По смисъл горе-долу може би евангелията си приличат но по съдържание категорично се различават
  • 100 По случай

    5 0 Отговор
    Въведение Богородично се замислих Нали Мария е въведена в храма А тогава църкви не е имало а само синагоги. Правя си извода че Мария не е християнка А е юдейка.

    Коментиран от #104, #128

  • 101 Шайба

    7 1 Отговор

    До коментар #96 от "Вълко Червенков":

    Исляма е култ към смъртта,в него истински живот няма ни тук ни отвъд,където раят е описан като това,което ние наричаме бардак.

    Коментиран от #103

  • 102 Любопитен

    3 4 Отговор
    Ще цитирам настоящия папа който предизвиква симпатии по принцип. : "По-добре атеист отколкото лицемерен християнин".

    И още едно нещо: на въпроса на едно разтревожено дете което казва че баща му е добър човек но е атеист папата отговаря: не се безпокой детето ми щом е добър човек той ще отиде в рая
    "За какви казани тогава можем да разговаряме

    Коментиран от #107

  • 103 Behemoth

    1 5 Отговор

    До коментар #101 от "Шайба":

    То пък християнството не е некрофилска религия с некро рай...християнството е един голям Биг Брадър на земята ...

    Коментиран от #117

  • 104 Напълно е възможно

    3 0 Отговор

    До коментар #100 от "По случай":

    Не е имало църкви в днешния смисъл на думата, но са се събирали тайно - имайки предвид, че християните са били преследвани.

    Коментиран от #108

  • 105 Любопитен

    1 1 Отговор
    Опитах се да се по запозная с исляма от първа ръка и на панаира на книгата видях корана на български език. Поиска ми се да го купя но 70 лв ми се видя непосилно за моите 321 лв пенсия. Затова се отказах въпреки че имах намерение да го чета задълбочено и критично както Библията например и и евангелието междувпрочем
  • 106 Любопитен

    3 3 Отговор
    Ще цитирам настоящия папа който предизвиква симпатии по принцип. : "По-добре атеист отколкото лицемерен християнин".

    И още едно нещо: на въпроса на едно разтревожено дете което казва че баща му е добър човек но е атеист папата отговаря: не се безпокой детето ми щом е добър човек той ще отиде в рая
    "За какви казани тогава можем да разговаряме
  • 107 Шайба

    9 1 Отговор

    До коментар #102 от "Любопитен":

    Папата е истински пример за лицемерен християнин,това мога да кажа и нищо друго.Самият католицизъм е върхът на лицемерното християнство и затова е отделено от ортодоксалната църква преди повече от хилядолетие.Защо мислите западната култура е така лицемерна и използва непрекъснато двойни стандарти,отговорете си сами.

    Коментиран от #109, #114

  • 108 Любопитен

    4 0 Отговор

    До коментар #104 от "Напълно е възможно":

    Господине когато Мария е била малка за какви християни въобще можем да разговаряме Христос въобще не е бил роден

    Коментиран от #111, #116

  • 109 Любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "Шайба":

    Заставам зад всяка една дума на твоя коментар
  • 110 Любопитен

    3 1 Отговор
    Религиите по принцип са донесли безкрайно много нещастия на хората бих могъл да дам много много примери но тук ще спомена само това че стогодишната война 30-годишната война седемгодишната война а и последните няколко войни по света са все религиозни войни

    Коментиран от #121

  • 111 И това е така

    2 1 Отговор

    До коментар #108 от "Любопитен":

    Всъщност целта на коментара ми беше по-скоро да наблегна на тайните срещи. А аз да попитам: какво значи "че имах намерение да го чета задълбочено и критично както Библията например и и евангелиеТО междувпрочем"? Четири от евангелията са част ОТ Библията.

    Коментиран от #120

  • 112 богохулници

    9 0 Отговор
    На диваците от Дойче Зелето ще кажа, че в нито един отрязък от историята, нито един час или ден, Европа не се е придържала към нито една християнска ценност. Построили сте най-големите храмове, нарисували сте най-красивите картини, но дотук с християнството. Кога не сте крали, лъгали или убивали?(миналият ден статия за колониалното ви наследство). Сатанинската ви природа лъха от всякъде. За това си построихте вавилонската кула за парламент (точен цитат на архитектът й) и пред нея статуя на вавилонската блудница. Британската империя е убила около 120 милиона души, Хитлер около 60. Естествено, че ще дискутирате умрял ли е Христос на кръста или не, сатани такива. Пък и акъл имате наглостта да ни давате. Да ни учите как да живеем по европейските ценности

    Коментиран от #115

  • 113 Любопитен

    1 4 Отговор
    Лека нощ момчета благодаря ви за опонирането ви макар и неуспешно
  • 114 Behemoth

    1 8 Отговор

    До коментар #107 от "Шайба":

    Нищо лицемерно не виждам в тоя папа....ама явно евангелистки откачалник като тебе е по наясно с естеството на лицемерието...

    Коментиран от #119

  • 115 Behemoth

    2 2 Отговор

    До коментар #112 от "богохулници":

    А вие сте?На дядо Николай праведниците?

    Коментиран от #118

  • 116 Апропо,

    3 0 Отговор

    До коментар #108 от "Любопитен":

    той като се е родил, още не е носел титлата "Христос" ("помазаноят"). Нарекли са го така по-късно, така, че и християнството не е възникнало още с раждането му.
  • 117 Шайба

    3 0 Отговор

    До коментар #103 от "Behemoth":

    Измисли си тогава свой собствен рай и си дай сметка дали ще можеш да прекараш вечността в него.
  • 118 богохулници

    5 0 Отговор

    До коментар #115 от "Behemoth":

    Приличаш много на оня Бегемот от "Майстора и Маргарита", от свитата на Воланд. Спорът с тебе е излишен. Обаче, ако си го чел, ще си разбрал, че дори Сатаната признава, че Бог съществува

    Коментиран от #122

  • 119 Шайба

    4 0 Отговор

    До коментар #114 от "Behemoth":

    Щом не виждаш проблема(лицемерието) сигурно си част от него,логично нали?!
  • 120 Любопитен

    3 6 Отговор

    До коментар #111 от "И това е така":

    Не е вярно че евангелията са част от Библията .Библията е писана хилядолетия преди Христос а евангелията са започнати да се пишат десетилетие след неговата смърт и са съвсем отделни книги. Неслучайно иудеите смятат християнството за религиозна секта

    Коментиран от #124, #126, #129, #131

  • 121 богохулници

    7 0 Отговор

    До коментар #110 от "Любопитен":

    Я ми покажи един цитат от Новия Завет където Христос призовава да се водят воини в името на каквото и да е? Май трябва да се замислиш дали Християнството или използването на името на Христос за воденето на воини от сатанисти не е причината за конфликтите. Ама в главата ти е мешавица

    Коментиран от #123, #125, #144

  • 122 Любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #118 от "богохулници":

    Бог е създал целия свят всичко в него включително и сатаната. Как при това положение някой може да помисли че сатаната няма да признае че има Бог

    Коментиран от #127

  • 123 Любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #121 от "богохулници":

    Много си прав че Христос никъде не проповядва насилие дори предлага ако те ударят по едната буза ти да подадеш и другата. Въпросът не е в него а в неговите последователи които не търпят противоречие и наказват жестоко за това поне в миналото е било така
  • 124 Шайба

    7 0 Отговор

    До коментар #120 от "Любопитен":

    Библията включва стар и нов завет,евангелията са от новия завет и следователно също част от библията.
  • 125 Любопитен

    2 0 Отговор

    До коментар #121 от "богохулници":

    Главата ми е бистра и си мисля че ако тези които проповядват и практикуват насилия са сатанисти какво можем да кажем за средновековната инквизиция която е унищожила с страхотни мъчения включително изгаряния стотици хиляди жени обвинени че са вещици

    Коментиран от #130, #132

  • 126 Шайба

    6 0 Отговор

    До коментар #120 от "Любопитен":

    Юдеите не признават новия завет за част от библията,защото така им отърва,те дори не припознават Христос като дългоочаквания месия,затова и оше си чакат месията и ще го познаят в лицето на Антихриста,когато се появи.
  • 127 Шайба

    5 0 Отговор

    До коментар #122 от "Любопитен":

    Бог не е създал Сатана а Луцифер,носителят на светлината,Луцифер сам е станал Сатана след като се е възгордял и е пожелал да заеме мястото на бога.
  • 128 Родителите ѝ

    6 0 Отговор

    До коментар #100 от "По случай":

    са били юдеи. Въвеждат я в Йерусалимския храм. То други изводи не можеш да извадиш, освен, че е била юдейка.
  • 129 Явно

    2 0 Отговор

    До коментар #120 от "Любопитен":

    толкова и задълбочено си чел.
  • 130 Шайба

    7 1 Отговор

    До коментар #125 от "Любопитен":

    Коментирахме го по нагоре и ти се съгласи,че католиците начело с папата са лицемери,инквизицията също е била част от папството и от цялата тази лицемерщина,така че какво друго очакваш,проповядват любов към ближния а в същото време практикуват изтезания над ближния,не е ли това върховна форма на лицемерие.
  • 131 Говориш за Тора,

    2 2 Отговор

    До коментар #120 от "Любопитен":

    която пък е Старият завет.
  • 132 Богохулници

    7 0 Отговор

    До коментар #125 от "Любопитен":

    Ама кой ти е казал, че в Църквата не може да има сатанисти? Имало е, има и ще има.Въпросът е, че ти обвиняваш Християнската религия или иначе казано Христос за делата на Сатаната. По-миролюбива и по-човеколюбива от Християнската религия няма. Така че който е чел като дявол евангелето ще си носи последствията

    Коментиран от #137

  • 133 тая

    3 1 Отговор
    сензационна статия не е ли за вестниците на шиши а не за уж сериозната медия Дойче веле
  • 134 Народно проклятие

    6 0 Отговор
    Бог поругаван не бива!
    Помнете, Бойко, Шиши, Догане, Гешев, вие, баневци, арабаджиевци, минюстайковци, черепи, мутри и ченгета, всички вие алчни, лъжливи, мерзки по душа, мъчители на слабия, потисници на онеправданите, самовлюбени егоисти, всички вие, вършещи неправда в името на златния телец, майкопродавци, българоубийци и човекомразци, продали душата си на дявола. Всичко ще ви се върне с лихвите, а имената ви ще останат вечно мразени и презирани от поколенията. Струваше ли си да сте това, което сте?!
  • 135 вяра

    8 1 Отговор
    За нас Православните Християни, няма такива въпроси. Ето го нашия символ на вярата, който обяснява необяснимото за сектантите:
    1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
    2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

    3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

    4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

    5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.

    6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

    7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

    8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

    9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.

    10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

    11. Чакам възкресение на мъртвите.

    12. И живот в бъдещия век! Амин.

    Коментиран от #136

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #132 от "Богохулници":

    Абе човече Бог е създал всичко включително и сатаната В такъв случай каквото и да направи сатаната То е по волята божия можеш ли да мислиш .Помисли върху това!

    Коментиран от #148

  • 138 Анализаторр

    1 2 Отговор
    То и аз не вярвам в непорочното зачатие, та златна ти уста Йоане.
  • 139 Samael

    0 2 Отговор
    Задълбочени теологически спорове на високо интелектуално ниво.
  • 140 Behemoth

    1 5 Отговор
    Откачалките на лъвовете!
  • 141 ОлеОлеОЛе

    0 4 Отговор
    Оле, оле, оле.... Чета коментарите и се чудя от къде се взимат толкова облъчени шилета по тия земи!!!!!
    Не маски и ваксинации, ами и брънки по носовете ви ще сложат бе!! Ама си го заслужавате.
  • 142 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Samuel":

    А ти,обикновен ре зняк!
  • 143 Биби Кинг

    0 1 Отговор
    У Венету пише следното: подали са мо габата с оцето,Он е препаднал на омрел,свалили са Го и са го дали да го погребат у местото каде е распинет,кое место е на вуйче мо Йосиф Арематеевски! Кога е одминало действието на беладоната са Го постегнале, поиступале и на третио ден са Го искарале од дупката и скриле у "Дамаск" ка са наричале по партезанцки монастириа на Кумран! Вниатен ли сам? Ко ми не вервате питайте Пембен,он е умен колко на телето чинка мо!
  • 144 Войните в името на вярата

    2 1 Отговор

    До коментар #121 от "богохулници":

    Те са описани още в Стария завет, по-късно вярата е използвана и се използва за знаме от католическия свят и ислямизма. Православните не помня да са водили завоевателни войни, оправдавани с вярата. Да прости Господ, но не харесвам апостол Петър; той отказва на другите това, което самият е правил, т.е. правото да се греши и е съдил другите. Докато благодарение на личността на апостол Павел се заинтересувах от вярата.

    Коментиран от #147

  • 145 Танев

    0 0 Отговор
    За да има възкресение на личност, трябва преди това да е физически умрял, тоест абсолютно всичките му биооргани да са прекратили жизнената си дейност. Както се казва, тялото да е започнало да намирисва.
    Съвременната наука може да обясни това възкръсване. За да има възкръсване, трябва да има най-подробна предварителна картина на цялото устройство на починалото тяло и Нещо или някой, който да разчита картината, да създаде алгоритъма на възстановяването на жинено тяло според цялостната му картина. Вселенския ум ни е дал това. Този, който може детайлно да го чете е дете на този Космически разум, който ние наричаме БОГ. Иисус е притежавал подобна способност. Доказателството е Възкресението на Лазар, който е започнал да понамирисва в Четвъртия ден на смърта си.
    Коя е тази най-подробна картина? Това е фотонния образ на ДНК-то, за което научно изпитателно е доказано, че самостоятелно може да съществува около месец.
    Ще дойде време, когато лечението на болести, осакатявания ще се лекуват с възстановяването на съответния заболял биоорган , не със скалпела или хапчетата и инжекциите.

    Коментиран от #146

  • 146 Любопитен

    1 1 Отговор

    До коментар #145 от "Танев":

    Господин Танев прочетох година телно това което си написали. Твърдите че Бог е дете на космическия разум. Следователно космическият разум има дете което се нарича бог. Кое тогава е първичното?
  • 147 Любопитен

    2 2 Отговор

    До коментар #144 от "Войните в името на вярата":

    Грешите господине не Апостол Петър Апостол Павел е имал много тежки прегрешения спрямо християните

    Коментиран от #149

  • 148 Богохулници

    3 0 Отговор

    До коментар #137 от "Любопитен":

    Само до известен смисъл си прав. Както ти обясни Шайбата, Бог не е създал сатаната. Създал е Луцифер, който се обръща срещу Бог и решава сам да стане такъв. И да оставил го е да съществува. Защо? Можем само да гадаем. Обаче ни е оставил избора. Това е важното за него - всеки да реши към кого принадлежи. Какво по-милостиво искаш от това
  • 149 Грешите вие, Любопитко

    4 1 Отговор

    До коментар #147 от "Любопитен":

    Апостол Павел не е извършвал нищо или казвал нещо, с което да навреди на някого. Почти всекиму е известно, че преди да преживее катарзиса от срещата с явилия му се Христос, той се е казвал Савел и е бил един от най-върлите гонители на християните. Отбелязано е също, че той е държал дрехите на убиващите Св. Стефан. Може да се каже, че Господ го обръща към себе си и от Савел става Павел. Вярвам, че ви са известни делата му... Докато Петър три пъти, отрекъл се от Исус, умъртвява мъж и жена християни със силата, дадена му от Исуса, за това че са излъгали за цената на една нива. И следва в духа на притчите на Исус: гредата или сламката е по-голяма? Но да не съдим, за да не бъдем съдени...
  • 150 100perа

    2 0 Отговор
    Това е доста безсмислена статия. Очаквах да видя някакави препратки към артефакти, но уви - не. Оказа се поредният спор между теолози. такива има доста на запад - то и теченията в християнството там са доста де.
    Всяка религия е идеология, особен вид идеология. И като всяка широкоразпространена идеология има доста течения, клонове и т.н. Не е само в християнството. Има доста въпроси. Напр. защо църквата е решила официално да приеме само тези точно 4 евангелия? Това е станало на съборите в Ипон (393 г.) и Картаген (397 г.) - утвърждават Новозаветния канон в настоящия му вид. И останалото става апокрифи, ереси... Но това е засега. Може утре друго да решат.
    А статията ми напомни стар виц:
    студент на изпит по теология. - Колега, кажете, които са четиримчата евангелисти? Студентът: Четиримата евангелисти са следните трима - Матей и Лука...
  • 151 аз съм Веска

    2 0 Отговор
    ВСИЧКИ ПРЕНЕБРЕГВАТ ФАКТА ,ЧЕ ИСУС Е БИЛ СИЛЕН ДУХОВНИК. ИЗЦЕЛЯВАЛ ,ПРЕДИЗВИКВАЛ ВИДЕНИЯ . ЕДНО ОТ ОБЯСНЕНИЯТА ЗА НЕГОВОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ Е , ЧЕ Е ЗНАЕЛ КАКВО ЩЕ МУ СЕ СЛУЧИ ,И Е БИЛ ПОДСИЛЕН С НЕОБХОДИМИТЕ БИЛКИ .
    СЛЕД НЕГОВАТА СМЪРТ , ВЪЗКРЕСЕНИЕ ,СЕ СЛУЧВА НАЙ - ИНТЕРЕСНОТО .
    РЕЛИГИЯТА Е ДУХОВНА ПРАКТИКА ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА ОБЩЕСТВА , КОИТО СЛЕДВАТ МОРАЛНИ ПРАВИЛА , ХРАНИТЕЛНИ ЗДРАВОСЛОВНИ НОРМИ ,ДУХОВНИ ПРАКТИКИ .ДО ТУК ВСИЧКО ВЪЗПРИЕМАМ КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА И НОРМАЛНА ДАДЕНОСТ .
    СЕГА ... ОТТУК НАТАТЪК СЕ РАЖДА РЕЛИГИОЗЕН АНТАГОНИЗЪМ .
    АКО БЯХА ЗАПАЗИЛИ РЕЛИГИЯТА НА ЗЛАТНИЯТ ТЕЛЕЦ , НЯМАШЕ ДА ИМА РЕЛИГИОЗНИ ВОЙНИ .
    ЯВНО , НА МОЙСЕЙ МУ СЕ Е ПРИИСКАЛО ДА СТАНЕ ФАКТОР , КАКЪВТО ПРИ СТАРАТА РЕЛИГИЯ , НЕ БИ МУ СЕ СЛУЧИЛО .
    ОСВЕН ТОВА СЕ СЛУЧВА И НЕЩО МНОГО РИСКОВО ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НИ - ИЗМЕСТВАТ СВЕТОВНИЯТ РЕЛИГИОЗЕН ЦЕНТЪР. ТОВА Е ПРЕДНАМЕРЕНО .И ЕГОИСТИЧНО .
    В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ ИМАМЕ КРАЖБА , И ПОТЪРПЕВШИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ .
    АКО НЕ СИ ВЪРНЕМ ЗАГРАБЕНОТО СЕ ОБРИЧАМЕ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ БЕЗ ВЕЛИЧИЕ , БЕЗ ЗНАЧИМОСТ.
    ДО ТУК ЯВНО Е МОЖЕЛО . ВЕЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО , ПОРАДИ НЕОБРАТИМИ ДЕМОГРАФСКИ, ЗДРАВНИ , ОБРАЗОВАТЕЛНИ КРИЗИ .
    ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ПРЕДСТОЯЩ НАЦИОНАЛЕН КАТАРЗИС .
    ДРУГ ПЪТ НЯМА.
  • 152 МАЛКА пенсИЯ

    3 0 Отговор
    Това,означавали,че България,трябва да си върне границите,от времето,на Симеон Велики.Щото,да имаме,излаз(почивка)на три морета,не е лошо.

    Коментиран от #153

  • 153 100perа

    4 0 Отговор

    До коментар #152 от "МАЛКА пенсИЯ":

    :))
    Според зависи. По принцип не е лошо. Ама ако и другите две морета ги бетонираме като черноморското крайбрежие... Не знам, не знам.
  • 154 Док Алекс

    0 0 Отговор
    Чисто медицински - при изпълнение на crucifix, на осъдения , след като изпадне в хиповолемичен шок поради ортостаза и дехидратация, му се Чупят двете тибии/ големия пищял на крака, двустранно/ и точно тогава настъпва exitus letalis, поради силна кръвозагуба. При Иисус Христос Не са чупени подбедриците, което е доста смущаващ факт. Също пробождането на торакса с копие също подобрява състоянието на осъдения, тъй като се повишава виталния капацитет на белия дроб, ако не се предизвика пневмоторакс. Така че тезата изложена по-горе не е лишена от смисъл, от медицинска гледна точка.