ФАКТИ.БГ

Умрял ли е Исус на кръста: един толкова стар спор

Библейският Нов завет и съдържащите се в него четири канонични евангелия, които са един от основните източници за изучаването на живота на Христос, описват в частност и разпятието му на кръста, смъртта и неговото погребение

Публикувана: 3 Юни, 2021 19:00
154 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3558
Умрял ли е Исус на кръста: един толкова стар спор
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преживял ли е Исус Христос екзекуцията си на кръста, мит ли е неговото възкресение? И какво е значението на апостол Павел в християнството? "Дойче веле" представя две различни гледни точки по темата.


Милиони хора по света вярват в Исус Христос, неговата смърт на кръста, възкресението и възнесението му. Докато последните две са обект на вяра, то фактът за живота на Исус е потвърден исторически. „Исус е историческа личност. Християнски, а също юдейски и римски източници от онова време потвърждават неговото съществуване“, казва пред ДВ католическият теолог проф. Томас Зьодинг.

Библейският Нов завет и съдържащите се в него четири канонични евангелия, които са един от основните източници за изучаването на живота на Исус Христос, описват в частност и разпятието на Исус на кръста, смъртта му и неговото погребение. По думите на Зьодинг, като най-вероятна дата на смъртта се счита 30-ата година от новата ера. Но съществува и друго мнение. Германският историк Йоханес Фрид смята, че Исус не е умрял след разпятието му на кръста.

Съмнения, че Исус не е умрял на кръста

Аргументите си Фрид излага в книгата „Исус и Павел. Произходът на християнството в конфликт“. Своята теория Фрид аргументира с тълкуването на различни библейски източници, Евангелието на Йоан, анализи на други исторически свидетелства, както и някои данни от съвременната медицина.

Според Фрид, от тялото на прикования към кръста Исус се е изляла плеврална течност. Този факт, както и това, че Исус е останал на кръста относително кратко време, според Фрид, са му спасили живота. При свалянето му от кръста Исус е бил в безсъзнание, поради което не са възникнали съмнения, че е мъртъв. По-късно – след полагането му в пещерата, Исус е дошъл в съзнание и е бил видян жив от дошлите на гроба му негови последователи. И тъй като мълвата за оживелия Исус би поставила живота му в опасност, тесният кръг от хора, присъствали на неговото оцеляване, са запазили видяното в тайна.

"Крайно невероятна и чисто спекулативна версия"

Такава е версията на Йоханес Фрид. Тя всъщност не е нова. „Тезата за мнимата смърт“ е много стара“, пояснява теологът Зьодинг. В първите векове от новата ера с нея са обосновавали теорията за дуализма на тялото и душата. А вариантът, към който се връща Фрид, е от 19-ти век, когато се е твърдяло, че записаното в Новия завет относно смъртта на Исус не може да съответства на действителността. Но сериозните изследователи не разглеждат тази версия. Томас Зьодинг твърди, че въпросната версия за оцеляването на Исус е „крайно невероятна и чисто спекулативна“. От историческа гледна точка това е пълна глупост“, казва той.

В книгата си Йоханес Фрид изследва и въпроса по какъв начин в християнските канонични текстове е била утвърдена другата версия – за смъртта на Исус на кръста и неговото възкресение. Историкът Фрид смята, че решаваща роля за това е изиграл апостол Павел. Павел, чието първоначално име е било Саул (Савел), отначало не е бил в кръга на 12-ту ученици на Христос. Напротив, отначало той даже е преследвал ранните последователи на Исус. По-късно, предполага се, че това е станало в 32-ра година от новата ера по пътя за Дамаск, където Павел смятал да участва в арестите на първите християни, пред него се явява видението на Исус Христос, след което Павел започва да вярва в него, бива покръстен в християнската вяра и започва да се нарича апостол.

Най-трудната теза

Йоханес Фрид пише, че апостол Павел е узнал за възкресението на Исус не от неговите най-близки последователи, а от своето собствено видение. Освен това, твърди историкът, апостол Павел изобщо не се е интересувал от истинските факти за живота на Исус.

Теологът Зьодинг обаче казва по този повод следното: „И това е стара теза, която редовно се появява още от времената на Фридрих Ницше. Според Зьодинг, апостол Павел се концентрира над смъртта на Исус на кръста и възкресението, поради това, че това е най-трудната теза, която дава възможност да се намери подход към историята за Исус Христос в нейната цялост.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Behemoth
1 Отговор
Шарлатанин!

Оценка:
-10 +26

пройчо
2 Отговор
На майка ви на Кутката е умрел !!!....идиоти дойче маймунски!

Оценка:
-9 +20

Пешо
3 Отговор
Има и друга книга на немски автор по темата и се казва Исус в Индия. Гробът на Исус се намира в долината Кашмир.

Оценка:
-25 +7

Един
4 Отговор
Първо Исус Христос не е на 33 а на 35 първите 2 години не е записан!

Коментиран от #14, #33


Оценка:
-8 +8

дедо Герчо
5 Отговор
ВИЕ КАЖЕТЕ ЗА БАБИКЯН И ХАДЖИГЕНОВ...ХЪХЪХЪ.....

Коментиран от #7


Оценка:
-3 +12

Факти
6 Отговор
Банда мошеници!

Оценка:
-6 +16

Факти
7 Отговор

До коментар #5 от "дедо Герчо":


Говоря за Хаджибикяни!

Оценка:
-5 +10

КОТарАК
8 Отговор
моят син ще става президент , казал американец на евреин. евреинът не обърнал внимание....е , ти какво искаш да стане-бог ли, ядосал се американецът,,.. един от нашите стана , казал евреинът

Оценка:
-6 +25

Samuel
9 Отговор
За ноя геj не ми пука

Коментиран от #11


Оценка:
-18 +4

Samuel
10 Отговор
Hrisos или jesus , e обикновен гейtak.

Коментиран от #12, #142


Оценка:
-33 +7

Само питам
11 Отговор

До коментар #9 от "Samuel":


Кой!

Оценка:
-3 +4

Фатмак
12 Отговор

До коментар #10 от "Samuel":


Скоро ще разбереш!!!

Коментиран от #47


Оценка:
-1 +13

777
13 Отговор
НЕДЕЙТЕ ДА БОГОХУЛСТВАТЕ СА ХРИСТОС-БОЖИЯ СИН:СПАСИТЕЛЯ!!! ЗАСРАМЕТЕ СЕ ФАКТИ!

Оценка:
-12 +45

Счупи тъпомера
14 Отговор

До коментар #4 от "Един":


Да бе, те тогава са ги записвали и ЕГН са им давали

Коментиран от #15


Оценка:
-3 +9

Един
15 Отговор

До коментар #14 от "Счупи тъпомера":


То си го пише,когато го гонеше Ирод! изби всички до 2 години,чети.

Коментиран от #17, #37


Оценка:
-1 +9

Един
16 Отговор
След това е записан!!!

Оценка:
-1 +3

Счупи тъпомера
17 Отговор

До коментар #15 от "Един":


Чел съм го, ама по списък ли ги е търсел, да взема да отида да търся тогавашния ЕСГРАОН

Коментиран от #18


Оценка:
-2 +5

Един
18 Отговор

До коментар #17 от "Счупи тъпомера":


Точно това,че го е нямало затова оцелява!

Оценка:
-0 +6

Ахахха
19 Отговор
Утре очакваммот фактибг пространна статия относно кое е първично яйцето или кокошката и искам доказателства!

Коментиран от #20


Оценка:
-0 +9

Факти
20 Отговор

До коментар #19 от "Ахахха":


Естественно Кокошката!

Коментиран от #22, #38


Оценка:
-2 +4

БЪЛГАРИЯ СИ ИМА БОГ И ТОВА Е
21 Отговор
БОРИСОВ ЧЕТВЪРТИ👑

Коментиран от #24, #26, #46


Оценка:
-9 +2

456
22 Отговор

До коментар #20 от "Факти":


А тя откъде идва? 😉

Коментиран от #25, #28


Оценка:
-1 +5

Д'мин
23 Отговор
Всъщност истинското име на пророка е Йешуа бен Йосиф. Месията или миропомазания се превежда, като цар а не бог. Цар от Давидовия клон!

Коментиран от #27


Оценка:
-5 +12

Един
24 Отговор

До коментар #21 от "БЪЛГАРИЯ СИ ИМА БОГ И ТОВА Е":


Бог преди всичко!!

Оценка:
-2 +4

веселяк
25 Отговор

До коментар #22 от "456":


От една друга кокошка, която я е снесла под формата на яйце!

Оценка:
-1 +6

юда искариот
26 Отговор

До коментар #21 от "БЪЛГАРИЯ СИ ИМА БОГ И ТОВА Е":


Той е новият мераклия за разпятието,поне с това да го поменуват вярващите в светостта му.

Оценка:
-1 +4

Факти
27 Отговор

До коментар #23 от "Д'мин":


Искаш да кажеш Соломон!

Оценка:
-1 +4

Факти
28 Отговор

До коментар #22 от "456":


Във Битие пише,че Бог създаде животните,явно преди яйцето!

Оценка:
-1 +6

Четете си Новия завет
29 Отговор
Ако обаче за Христос се проповядва, че е възкръснал от мъртвите, как някои между вас казват, че нямало възкресение на мъртви? Но ако няма възкресение на мъртви, то и Христос не е възкръснал. А щом Христос не е възкръснал, значи е напразна нашата проповед, напразна е и вашата вяра. При това се оказваме и лъжесвидетели против Бога, защото свидетелствахме, че Бог е възкресил Христос, Когото не е възкресявал, ако наистина мъртви не възкръсват. Защото, ако мъртви не възкръсват, то и Христос не е възкръснал. Ако пък Христос не е възкръснал, напразна е вярата ви: вие още сте си в греховете. Следователно и умрелите с вяра в Христос са загубени. Ако само за през този живот се надяваме на Христос, ние сме най-жалките от всички хора. Но ето Христос възкръсна от мъртвите и стана начало на възкресението за умрелите. Защото както смъртта дойде чрез човека, така и възкресението от мъртвите дойде чрез Човека. И както заради Адам всички умират, така и заради Христос всички ще оживеят,
Първо Коринтяни 15:12‭-‬22 НП

Коментиран от #30, #65


Оценка:
-1 +12

Факти
30 Отговор

До коментар #29 от "Четете си Новия завет":


Исус Христос е първия плод на въскресението,следованелно Лазар е само съживен!!

Оценка:
-3 +8

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
31 Отговор
Вижте,освен Христос,там са били еврейските Старейшини,които са водили тежки битки с Рим!затова легендата и Христос според мен е създадена и добре обмислена от тях!В нея влиза и предателството на Юда от искариот за да може да се изпълни замисъла на мислителите!За кръста мисля ,че е истина....Христос е бил подготвен от ученията на Йоги ,и индейските отшелници ,които като дервишите познават досконално човешкото Тяло!вероятно,като Дълбоко виждащи те са му приготвили и ....Двойник....Факт е ,че планът им е успял!!!На въпросът знаели ли са ....До къде ще доведе това....Отговорът е НЕ!!!Колкото създателя на атомната бомба е знаел каква сила ще има тя....Гледайки я на чертеж!Толкова,а днес Господ Джокович,отново създаде шедьовър и отива в 3кръг,а на осминафинал вероятно с Федерер!

Оценка:
-12 +3

6473
32 Отговор
За Иисус не знам, но няма по умрели от немците

Оценка:
-2 +6

Павел получава
33 Отговор

До коментар #4 от "Един":


видение с възкръсналия Исус. Ако видението е било действително през 32 г. сл. Хр.,, то Исус е бил максимум на 34 г.

Оценка:
-1 +3

Един
34 Отговор
Къде ги взема тия години за Павел!

Коментиран от #43


Оценка:
-1 +2

Един
35 Отговор
+ това годините се отброяват от Христа не от Павел!

Оценка:
-0 +2

Един
36 Отговор
За Исус пише около 2 год .

Оценка:
-1 +2

"Всички до 2 год."
37 Отговор

До коментар #15 от "Един":


означава от новородени до 2-годишни деца. Не знаеш Исус дали е бил новороден, на една или две години.

Коментиран от #41


Оценка:
-1 +2

111
38 Отговор

До коментар #20 от "Факти":


А Адам и Ева родени ли са от майка или са сътворени?

Коментиран от #39


Оценка:
-0 +3

Факти
39 Отговор

До коментар #38 от "111":


Излишен въпрос!

Коментиран от #45


Оценка:
-1 +3

Васил Ботев
40 Отговор
Историята за Иссус и Левски са едни и същи. Дали Левски е умрял на бесилото. По принцип е трябвало да го обесят в Цариград.

Оценка:
-3 +2

Един
41 Отговор

До коментар #37 от ""Всички до 2 год."":


Ами ако четеш ще разбереш,лека вечер!

Коментиран от #44


Оценка:
-1 +2

†††
42 Отговор
Сатанистите почват да изопачават Библията.

Оценка:
-2 +9

Не зная, откъде
43 Отговор

До коментар #34 от "Един":


са ги взели. Позовавам се на статията, в която се говори за 32 г. от новата ера. Ако Ирод е избил всички до 2 години, а не знаем Исус на колко е бил по това време, излиза максимум 34 години. Ти откъде взе годините, на базата на които изчисляваш възраст от 35 г. ?

Коментиран от #48


Оценка:
-0 +3

Ами чета,
44 Отговор

До коментар #41 от "Един":


затова и те питам. Но явно нямаш някакви убедителни доводи. Лека вечер.

Оценка:
-1 +2

111
45 Отговор

До коментар #39 от "Факти":


Не е излишен, свързващото звено още го няма!

Оценка:
-1 +1

46
Този коментар е премахнат от модератор.
Samuel
47 Отговор

До коментар #12 от "Фатмак":


Toя не го приемам за БоК.

Оценка:
-2 +3

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
48 Отговор

До коментар #43 от "Не зная, откъде":


от историята се знае,че ХРистос е Разпнат на 33г и вероятно човека към тях е прибавил 2,което е логично и е стигнал до 35г!

Коментиран от #50


Оценка:
-0 +1

Behemoth
49 Отговор
Всичко е лъжа и измама ......цялото християнство и библията тоже...най ранното евангелие е писано 30 години по късно(а сега ми кажете кой кой беше и Ко прай кога падна бай ви Тошо)Пунта Мара...лъжа и измама ...да не говорим за тайните евангелия непризнати от църквата ,включително и на Мария Магдалена сведена до проститутка а всъщност ученик на еврейския шарлатанин....по това време близкият Изток е бъкал от такива пророци с психични отклонения спомнете си за хилядите екстрасенси у нас след прехода ....смутните времена без надежда са като тор за откачалките...

Коментиран от #52


Оценка:
-10 +6

Ами не е много логично,
50 Отговор

До коментар #48 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":


ако липсващите "ДО 2 години" са включени във въпросните 33 години. Дете на 3 месеца спада ли в групата на "до 2- годишните"?

Коментиран от #53


Оценка:
-2 +2

Шайба
51 Отговор
Някои са готови и от девет кладенеца вода да донесат,да си измислят какви ли не фантасмагории,само и само да отрекат кръстната смърт на Христа,с която той побеждава Сатана веднъж завинаги.Коранът също отрича кръстната смърт на Иисус,което нарежда исляма до сатанинските секти,само че маскирана като благочестива религия,което я прави дори по-опасна.Не забравяйте,че сам Христос предсказва смъртта и възкресението си и казва на учениците си да не се боят,защото така трябва да стане,но пак повтарям,че тези които отричат кръстната смърт на Христа са баш неверниците,които си четат Евангелието както им отърва и заблуждават неукрепналите във вярата Христова,но за тях е приготвен най-големия казан,да си го знаят.

Коментиран от #55


Оценка:
-1 +11

хе хе
52 Отговор

До коментар #49 от "Behemoth":


Магдалените са били две, затова ги бъркат. Един хипопотам ли се казва бехемот??? А апокрифните "евангелия" са фалшификати. Други неясноти?

Коментиран от #54, #58


Оценка:
-7 +5

Един
53 Отговор

До коментар #50 от "Ами не е много логично,":


Около 2 год не значи 3 мес.

Коментиран от #56


Оценка:
-1 +1

Behemoth
54 Отговор

До коментар #52 от "хе хе":


А вие от Русия ли сте?Или имате пряка връзка с горящата дренка у вас?

Коментиран от #57


Оценка:
-2 +1

Behemoth
55 Отговор

До коментар #51 от "Шайба":


Побеждава той...не се гаси туй що не гасне...на зомбитата казан не ви требе...вие целите сте у катран и умирате от страх да не ви драсне клечката откачалника...

Коментиран от #61, #72


Оценка:
-4 +0

Къде пише
56 Отговор

До коментар #53 от "Един":


"около 2 год."?

Оценка:
-1 +1

хе хе
57 Отговор

До коментар #54 от "Behemoth":


Трънка, а не дренка! Разликата е в метри! И не сме от Русия.

Оценка:
-2 +1

Коя е втората
58 Отговор

До коментар #52 от "хе хе":


Магдалена?

Коментиран от #60


Оценка:
-1 +3

Коментатор
59 Отговор
Притчата за Исус Христос ми се вижда много измислена
Нека помислим общия Бог за християни и юдеи Е как то много не хора не знаят Елохим или Саваот или Йехова или и аз още не знам колко имена има. Убеден съм че повече от
вярващите въобще не знаят името на своя бог.
Християните добавят Исус Христос като Бог. Добре нека приемем че е така. Може ли обаче някой да ми каже може ли Бог да бъде смъртен. Ами не може. В такъв случай даже и да е съществувал Исус Христос В качеството си на Бог не може да умре. Ако е така той пък как да възкръсне ако не е умрял. Виждате ли голямото противоречие в християнската догма.
В онези години половината от мъжете в тази римска провинция са се казвали и Йешуа. Имало е много въстания против римското владичество и едно от тях е въстанието на есеите предвождано от поредния Йешуа. Евреите са майстори на съчиненията и какво им пречи да героизират и обезсмъртят този наистина смел евреин който се е противопоставил до голяма степен на римляните. Това обяснява големите разлики във всички Евангелия включително и в четирите признати от църквата. Всички останали приказки са измислени от клерикалите за да оправдаят своето съществуване.

Коментиран от #68, #75


Оценка:
-10 +5

не знаеш ли
60 Отговор

До коментар #58 от "Коя е втората":


Ученичката.

Коментиран от #62


Оценка:
-1 +1

61
Този коментар е премахнат от модератор.
Тогава
62 Отговор

До коментар #60 от "не знаеш ли":


коя е първата?

Коментиран от #66


Оценка:
-1 +1

Шайба
63 Отговор
Жалко,че ме цензурираха,понеже най-нагледно доказах и то без никакви цинизми,че си пълен неудачник.

Коментиран от #64


Оценка:
-1 +2

Шайба
64 Отговор

До коментар #63 от "Шайба":


За бехемота от 55 коментар се отнася горното.

Оценка:
-1 +0

Samuel
65 Отговор

До коментар #29 от "Четете си Новия завет":


Ти добре ли си?!?! Новия завет е една измишльотина, по-добре чети камас утра или там някой други гейски четива.

Коментиран от #67


Оценка:
-8 +0

...
66 Отговор

До коментар #62 от "Тогава":


Каещата се

Коментиран от #69, #92


Оценка:
-2 +0

Шайба
67 Отговор

До коментар #65 от "Samuel":


По-скоро ти си една голяма измишлъотина,сигурен ли си че имаш образ в огледалато,я погледни пак.

Коментиран от #70


Оценка:
-1 +5

Шайба
68 Отговор

До коментар #59 от "Коментатор":


Нещо не си наясно с материала,няма никакво противоречие,първородния син божи е станал смъртен човек за да може Бог отец да се изяви чрез него,но това май не ти го побира акъла.

Коментиран от #78


Оценка:
-1 +6

За изобразително
69 Отговор

До коментар #66 от "...":


изкуство ли говориш? Говориш за едно и също лице. Мария Магдалена произлиза от "Мария от Магдала".

Оценка:
-2 +3

Samuel
70 Отговор

До коментар #67 от "Шайба":


Не се шегунам. Новия завет го използват тъпите евангелисти, които саза горене директно живи. Абсолютен сатанизъм е. А... и бпц също е секта., но евангелистине са за горене.

Коментиран от #73, #74


Оценка:
-4 +1

Дъ Сън
71 Отговор
Не е умрял тогава, но синът му е тук в момента на Земята! За да се потули всичко това, измислиха пандемията и ви убиха вярата в всичко.

Оценка:
-0 +0

Шайба
72 Отговор

До коментар #55 от "Behemoth":


А всъщност не Господ,а такива като теб сами си приготвят казана в бруталното си невежество и неверие и то така,че даже и Бог не може да ви измъкне оттам колкото и да се опитва.

Коментиран от #80


Оценка:
-0 +3

Шайба
73 Отговор

До коментар #70 от "Samuel":


Това,че евангелистите са обърнали новия завет на сатанизъм и само отблъскват хората от вярата Христова е лично техен проблем,за който ще отговарят пред Създателя.

Оценка:
-0 +4

Шайба
74 Отговор

До коментар #70 от "Samuel":


А колкото до БПЦ-то и те не са стока като цяло но поне не смеят да изопачават Божието слово,така както правят сектите на евангелистите,свидетелите на Йехова и други подобни вълци в овчи кожи.

Оценка:
-0 +3

Псевдокомент
75 Отговор

До коментар #59 от "Коментатор":


Голяма бъркотия си сътворил в това изказване, приятелю. В исторически аспект може да си прихванал нещо от Нешънъл Джиографик, но в разсъждения за християнската религия ама хич те няма, без да се обиждаш. Първо, като толкова се биеш в гърдите за имената на Бог, дали си чувал за триединството - Бог Отец, Бог Син и Свети Дух? Съмнявам се. Вземи прочети Символа на вярата и ще разбереш малко за какво иде реч. Както са ти обърнали внимание вече преди мен, Бог Син идва на този свят като човек, и приема кръстната смърт като човек, за изкупление на греховете на човечеството. Единственото ти правилно логическо заключение е, че Бог не може да възкръсне като човек. Да, прав си, възкръсва като Бог. Дали вдяна дотук? Почети малко повече и тогава се изказвай по компетентност!

Коментиран от #79, #81


Оценка:
-0 +6

Извън закона
76 Отговор
Иисус е Господ и скоро ще го разберете 100% сигурно е че ще умрете а тогава всичко сте стане ясно !!! Бог с вас !!! На невярващите мога да кажа само че сте жалки щом не вярвате а сте бедни голтаци в България щом нямаш страх от Господ кое ти пречи да имаш всичко Гешев ли или куките Хаха мишки хем бедни хем невярващи ....такива и в Ада не ги искат :)

Оценка:
-1 +3

Милен
77 Отговор
Искате да си обясните Бог?
Пробвайте да съберете океан в орехова черупка.

Оценка:
-0 +5

Коментатор
78 Отговор

До коментар #68 от "Шайба":


Абе човек ти твърдиш че Христос е първороден син божи. Това ще рече че Бог има и втори и може би и още синове можеш ли въобще да мислиш когато пишеш някои неща. Попитай който и да е свещеник Исус Христос Бог ли е И той ще ти каже да и отново да попитам може ли Бог да умре и следователно ако не което е логично Как да възкръсне

Коментиран от #82, #83


Оценка:
-2 +1

Коментатор
79 Отговор

До коментар #75 от "Псевдокомент":


Твърдиш че до смъртта си Христос е бил човек аз след възкръсването си е станал бог. Ами този бог е бил от плът и кръв и е продължил още известно време да проповядва И нека тогава някой да ми обясни как се е възнесъл той от плът и кръв да небето.

Оценка:
-2 +2

Behemoth
80 Отговор

До коментар #72 от "Шайба":


Че си шайба е ясно ...че буташ масло е ясно...ама на какво се надяваш ...на цяла вечност небесна благодат в психиатрията на златото то наречено християнство?

Оценка:
-4 +1

Коментатор
81 Отговор

До коментар #75 от "Псевдокомент":


Телевизия от хигиенни съображения не гледам още по-малко national geographic
Искам да ти обърна внимание че те единното начало не е описано свещените книги Това е догма приета само от католиците но не и от православието
Имам още един въпрос към теб но моля те отговори ми подробно
Исус Христос е страдал на кръста за да изкупи греховете на човечеството Това е безспорно. Сега обаче следват въпросите че и грехове е изкупил на своите предшественици на своите съвременници или и на своите следовници. Чиито и грехове да е изкупил Това означава ли че ние днес можем да грешим колкото си искаме тъй като греховете не са изкупени?

Оценка:
-2 +0

Behemoth
82 Отговор

До коментар #78 от "Коментатор":


Не търси логика при зомбитата там има вяра...ей такива са организирали кладите за вещици ...всъщност са носили дърва щото хитреците са ги използвали за да придобиват власт посредством глупостта им...

Коментиран от #85


Оценка:
-5 +1

Шайба
83 Отговор

До коментар #78 от "Коментатор":


Миротворците също ще се нарекат божии синове,пише го в Евангелието,ама кой да чете,Христос е първородният сътворен от Отца,останалите стават по призвание,демек може и всички да станем Божии синове ако вземем да се умирим на тая Земя и спрем да се трепем и караме ама къде ти след като един друг още не можем да се понасяме.

Коментиран от #84, #86


Оценка:
-0 +7

Behemoth
84 Отговор

До коментар #83 от "Шайба":


Лицемерието те разяжда ,а?Устата говори обърни и другата буза а душичката мечтае кръв(казани хахах)...

Коментиран от #87


Оценка:
-4 +3

Шайба
85 Отговор

До коментар #82 от "Behemoth":


По скоро такива като теб са организирали кладите,не смей да прехвърляш вината,не викаше ли преди малко един от твоя хор,че евангелистите били за горене в коментар 70

Оценка:
-1 +5

Любопитен
86 Отговор

До коментар #83 от "Шайба":


Казваш пише го в евангелието моля да уточниш В кое Евангелие на Матей Марк Йоан или Лука

Коментиран от #88


Оценка:
-2 +3

Шайба
87 Отговор

До коментар #84 от "Behemoth":


Глупак,казана всеки сам си го приготвя не разбра ли,не ми е мечта да те видя в казана затова се дърля тука с тебе,ама по-скоро камък би омекнал отколкото корава кратуна като твоята.

Коментиран от #89


Оценка:
-2 +2

Шайба
88 Отговор

До коментар #86 от "Любопитен":


Матей 5:9

Коментиран от #90, #94


Оценка:
-0 +4

Behemoth
89 Отговор

До коментар #87 от "Шайба":


Шайбата ли ти викат в сектата?Можеш ли да изправяш на крака сакати в инвалидни колички ...с вяра ХАХАХА...

Коментиран от #93


Оценка:
-6 +3

90
Този коментар е премахнат от модератор.
Кръст
91 Отговор
Що не пишете за Радикалния Ислям(да убием неверниците и ще получим 100 девици в Рая). ЗАЩО ПЛЮЕТЕ ПО ХРИСТИЯНИТЕ,БЕ??? ГОЛЯМ ГРЯХ ПРАВИТЕ!!!

Оценка:
-1 +9

Евангелие на Лука глава 8-2
92 Отговор

До коментар #66 от "...":


"1 И скоро след това Исус ходеше по градове и села да проповядва и да благовестява Божието царство; и с Него бяха дванадесетте ученика,
2 и някои жени, които бяха изцелени от зли духове и болести; Мария наречена Магдалина, ОТ КОЯТО бяха излезли седем беса,..." - това е една от причините папа Григорий I Велики да я обяви за блудница.

Оценка:
-2 +3

Шайба
93 Отговор

До коментар #89 от "Behemoth":


Твоята собствена вяра е тази,която те изправя,възкресява и т.н. а също така може и да те прати и в "казана",който сам си си приготвил ако речеш,ти избираш.Господ спасява единствено чрез вярата,която имаш в него,ако нямаш такава няма как да ти помогне.Неслучайно Христос казва на излекуваните от него,че тяхната вяра ги е спасила а не той самият,те са вярвали в него и така са оздравели,а на теб кой ще помогне като я закъсаш,към кого ще се обърнеш като удари сетния ти час,ще призовеш този,когото досега си хулил ли,нима надменността ти ще го позволи,спасението чрез вяра е двупосочен процес,също като ученето,ако ученикът е инатлив и глупав никой учител не може да го научи на нищо,остава си тъп за цял живот и все другите му се струват виновни за неудачите му.Такива само животът ги учи и мачка до последно,белким на дърти години им дойде акъла и осъзнаят,че са си пропилели живота,виждал съм много такива случаи,въобще не са приятна гледка,нищо не може да ги утеши.Други пък остават корави до последно и умират в адски мъки,господ да се смили над тях!

Коментиран от #97


Оценка:
-1 +7

Любопитен
94 Отговор

До коментар #88 от "Шайба":


Оказа се прав но не разбирам защо В другите евангелия не е описано това дали пък защото всеки е съчинявал както намери за добре. Потвърждение на тази теза са и десетките други евангелия не благословени от църквата

Коментиран от #95


Оценка:
-0 +1

Шайба
95 Отговор

До коментар #94 от "Любопитен":


Може би не е било необходимо,да се казва навсякъде едно и също нещо във всичките евангелия,но пък и четирите евангелия не са в противоречие помежду си и по смисъл и по съдържание,затова са и стълбове на вярата.

Коментиран от #99


Оценка:
-1 +2

Вълко Червенков
96 Отговор
Според мюсюлманите не е умирал,не е разпъван на кръст и не е възкръсвал,а е въздигнат от Аллах до него.Вярват,че е Месията,който ще се завърне и ще убие Антихриста.Странно нещо са религиите.Къде е истината,едва ли някога ще разберем.

Коментиран от #98, #101


Оценка:
-0 +2

Behemoth
97 Отговор

До коментар #93 от "Шайба":


Ти си луд за връзване и много опасен за околните!

Оценка:
-3 +0

Няма
98 Отговор

До коментар #96 от "Вълко Червенков":


Истина. Страхът от смъртта е накарал хората да измислят религиите

Оценка:
-4 +2

Любопитен
99 Отговор

До коментар #95 от "Шайба":


По смисъл горе-долу може би евангелията си приличат но по съдържание категорично се различават

Оценка:
-2 +1

По случай
100 Отговор
Въведение Богородично се замислих Нали Мария е въведена в храма А тогава църкви не е имало а само синагоги. Правя си извода че Мария не е християнка А е юдейка.

Коментиран от #104, #128


Оценка:
-0 +5

Шайба
101 Отговор

До коментар #96 от "Вълко Червенков":


Исляма е култ към смъртта,в него истински живот няма ни тук ни отвъд,където раят е описан като това,което ние наричаме бардак.

Коментиран от #103


Оценка:
-1 +7

Любопитен
102 Отговор
Ще цитирам настоящия папа който предизвиква симпатии по принцип. : "По-добре атеист отколкото лицемерен християнин".

И още едно нещо: на въпроса на едно разтревожено дете което казва че баща му е добър човек но е атеист папата отговаря: не се безпокой детето ми щом е добър човек той ще отиде в рая
"За какви казани тогава можем да разговаряме

Коментиран от #107


Оценка:
-4 +3

Behemoth
103 Отговор

До коментар #101 от "Шайба":


То пък християнството не е некрофилска религия с некро рай...християнството е един голям Биг Брадър на земята ...

Коментиран от #117


Оценка:
-4 +1

Напълно е възможно
104 Отговор

До коментар #100 от "По случай":


Не е имало църкви в днешния смисъл на думата, но са се събирали тайно - имайки предвид, че християните са били преследвани.

Коментиран от #108


Оценка:
-0 +3

Любопитен
105 Отговор
Опитах се да се по запозная с исляма от първа ръка и на панаира на книгата видях корана на български език. Поиска ми се да го купя но 70 лв ми се видя непосилно за моите 321 лв пенсия. Затова се отказах въпреки че имах намерение да го чета задълбочено и критично както Библията например и и евангелието междувпрочем

Оценка:
-1 +1

Любопитен
106 Отговор
Ще цитирам настоящия папа който предизвиква симпатии по принцип. : "По-добре атеист отколкото лицемерен християнин".

И още едно нещо: на въпроса на едно разтревожено дете което казва че баща му е добър човек но е атеист папата отговаря: не се безпокой детето ми щом е добър човек той ще отиде в рая
"За какви казани тогава можем да разговаряме

Оценка:
-3 +3

Шайба
107 Отговор

До коментар #102 от "Любопитен":


Папата е истински пример за лицемерен християнин,това мога да кажа и нищо друго.Самият католицизъм е върхът на лицемерното християнство и затова е отделено от ортодоксалната църква преди повече от хилядолетие.Защо мислите западната култура е така лицемерна и използва непрекъснато двойни стандарти,отговорете си сами.

Коментиран от #109, #114


Оценка:
-1 +9

Любопитен
108 Отговор

До коментар #104 от "Напълно е възможно":


Господине когато Мария е била малка за какви християни въобще можем да разговаряме Христос въобще не е бил роден

Коментиран от #111, #116


Оценка:
-0 +4

Любопитен
109 Отговор

До коментар #107 от "Шайба":


Заставам зад всяка една дума на твоя коментар

Оценка:
-0 +1

Любопитен
110 Отговор
Религиите по принцип са донесли безкрайно много нещастия на хората бих могъл да дам много много примери но тук ще спомена само това че стогодишната война 30-годишната война седемгодишната война а и последните няколко войни по света са все религиозни войни

Коментиран от #121


Оценка:
-1 +3

И това е така
111 Отговор

До коментар #108 от "Любопитен":


Всъщност целта на коментара ми беше по-скоро да наблегна на тайните срещи. А аз да попитам: какво значи "че имах намерение да го чета задълбочено и критично както Библията например и и евангелиеТО междувпрочем"? Четири от евангелията са част ОТ Библията.

Коментиран от #120


Оценка:
-1 +2

богохулници
112 Отговор
На диваците от Дойче Зелето ще кажа, че в нито един отрязък от историята, нито един час или ден, Европа не се е придържала към нито една християнска ценност. Построили сте най-големите храмове, нарисували сте най-красивите картини, но дотук с християнството. Кога не сте крали, лъгали или убивали?(миналият ден статия за колониалното ви наследство). Сатанинската ви природа лъха от всякъде. За това си построихте вавилонската кула за парламент (точен цитат на архитектът й) и пред нея статуя на вавилонската блудница. Британската империя е убила около 120 милиона души, Хитлер около 60. Естествено, че ще дискутирате умрял ли е Христос на кръста или не, сатани такива. Пък и акъл имате наглостта да ни давате. Да ни учите как да живеем по европейските ценности

Коментиран от #115


Оценка:
-0 +8

Любопитен
113 Отговор
Лека нощ момчета благодаря ви за опонирането ви макар и неуспешно

Оценка:
-4 +1

Behemoth
114 Отговор

До коментар #107 от "Шайба":


Нищо лицемерно не виждам в тоя папа....ама явно евангелистки откачалник като тебе е по наясно с естеството на лицемерието...

Коментиран от #119


Оценка:
-7 +1

Behemoth
115 Отговор

До коментар #112 от "богохулници":


А вие сте?На дядо Николай праведниците?

Коментиран от #118


Оценка:
-1 +2

Апропо,
116 Отговор

До коментар #108 от "Любопитен":


той като се е родил, още не е носел титлата "Христос" ("помазаноят"). Нарекли са го така по-късно, така, че и християнството не е възникнало още с раждането му.

Оценка:
-0 +3

Шайба
117 Отговор

До коментар #103 от "Behemoth":


Измисли си тогава свой собствен рай и си дай сметка дали ще можеш да прекараш вечността в него.

Оценка:
-0 +3

богохулници
118 Отговор

До коментар #115 от "Behemoth":


Приличаш много на оня Бегемот от "Майстора и Маргарита", от свитата на Воланд. Спорът с тебе е излишен. Обаче, ако си го чел, ще си разбрал, че дори Сатаната признава, че Бог съществува

Коментиран от #122


Оценка:
-0 +5

Шайба
119 Отговор

До коментар #114 от "Behemoth":


Щом не виждаш проблема(лицемерието) сигурно си част от него,логично нали?!

Оценка:
-0 +4

Любопитен
120 Отговор

До коментар #111 от "И това е така":


Не е вярно че евангелията са част от Библията .Библията е писана хилядолетия преди Христос а евангелията са започнати да се пишат десетилетие след неговата смърт и са съвсем отделни книги. Неслучайно иудеите смятат християнството за религиозна секта

Коментиран от #124, #126, #129, #131


Оценка:
-6 +3

богохулници
121 Отговор

До коментар #110 от "Любопитен":


Я ми покажи един цитат от Новия Завет където Христос призовава да се водят воини в името на каквото и да е? Май трябва да се замислиш дали Християнството или използването на името на Христос за воденето на воини от сатанисти не е причината за конфликтите. Ама в главата ти е мешавица

Коментиран от #123, #125, #144


Оценка:
-0 +6

Любопитен
122 Отговор

До коментар #118 от "богохулници":


Бог е създал целия свят всичко в него включително и сатаната. Как при това положение някой може да помисли че сатаната няма да признае че има Бог

Коментиран от #127


Оценка:
-0 +1

Любопитен
123 Отговор

До коментар #121 от "богохулници":


Много си прав че Христос никъде не проповядва насилие дори предлага ако те ударят по едната буза ти да подадеш и другата. Въпросът не е в него а в неговите последователи които не търпят противоречие и наказват жестоко за това поне в миналото е било така

Оценка:
-0 +3

Шайба
124 Отговор

До коментар #120 от "Любопитен":


Библията включва стар и нов завет,евангелията са от новия завет и следователно също част от библията.

Оценка:
-0 +7

Любопитен
125 Отговор

До коментар #121 от "богохулници":


Главата ми е бистра и си мисля че ако тези които проповядват и практикуват насилия са сатанисти какво можем да кажем за средновековната инквизиция която е унищожила с страхотни мъчения включително изгаряния стотици хиляди жени обвинени че са вещици

Коментиран от #130, #132


Оценка:
-0 +2

Шайба
126 Отговор

До коментар #120 от "Любопитен":


Юдеите не признават новия завет за част от библията,защото така им отърва,те дори не припознават Христос като дългоочаквания месия,затова и оше си чакат месията и ще го познаят в лицето на Антихриста,когато се появи.

Оценка:
-0 +6

Шайба
127 Отговор

До коментар #122 от "Любопитен":


Бог не е създал Сатана а Луцифер,носителят на светлината,Луцифер сам е станал Сатана след като се е възгордял и е пожелал да заеме мястото на бога.

Оценка:
-0 +5

Родителите ѝ
128 Отговор

До коментар #100 от "По случай":


са били юдеи. Въвеждат я в Йерусалимския храм. То други изводи не можеш да извадиш, освен, че е била юдейка.

Оценка:
-0 +5

Явно
129 Отговор

До коментар #120 от "Любопитен":


толкова и задълбочено си чел.

Оценка:
-0 +2

Шайба
130 Отговор

До коментар #125 от "Любопитен":


Коментирахме го по нагоре и ти се съгласи,че католиците начело с папата са лицемери,инквизицията също е била част от папството и от цялата тази лицемерщина,така че какво друго очакваш,проповядват любов към ближния а в същото време практикуват изтезания над ближния,не е ли това върховна форма на лицемерие.

Оценка:
-1 +7

Говориш за Тора,
131 Отговор

До коментар #120 от "Любопитен":


която пък е Старият завет.

Оценка:
-2 +2

Богохулници
132 Отговор

До коментар #125 от "Любопитен":


Ама кой ти е казал, че в Църквата не може да има сатанисти? Имало е, има и ще има.Въпросът е, че ти обвиняваш Християнската религия или иначе казано Христос за делата на Сатаната. По-миролюбива и по-човеколюбива от Християнската религия няма. Така че който е чел като дявол евангелето ще си носи последствията

Коментиран от #137


Оценка:
-0 +7

тая
133 Отговор
сензационна статия не е ли за вестниците на шиши а не за уж сериозната медия Дойче веле

Оценка:
-1 +3

Народно проклятие
134 Отговор
Бог поругаван не бива!
Помнете, Бойко, Шиши, Догане, Гешев, вие, баневци, арабаджиевци, минюстайковци, черепи, мутри и ченгета, всички вие алчни, лъжливи, мерзки по душа, мъчители на слабия, потисници на онеправданите, самовлюбени егоисти, всички вие, вършещи неправда в името на златния телец, майкопродавци, българоубийци и човекомразци, продали душата си на дявола. Всичко ще ви се върне с лихвите, а имената ви ще останат вечно мразени и презирани от поколенията. Струваше ли си да сте това, което сте?!

Оценка:
-0 +6

вяра
135 Отговор
За нас Православните Християни, няма такива въпроси. Ето го нашия символ на вярата, който обяснява необяснимото за сектантите:
1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.

6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.

10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

11. Чакам възкресение на мъртвите.

12. И живот в бъдещия век! Амин.

Коментиран от #136


Оценка:
-1 +7

136
Този коментар е премахнат от модератор.
Любопитен
137 Отговор

До коментар #132 от "Богохулници":


Абе човече Бог е създал всичко включително и сатаната В такъв случай каквото и да направи сатаната То е по волята божия можеш ли да мислиш .Помисли върху това!

Коментиран от #148


Оценка:
-1 +2

Анализаторр
138 Отговор
То и аз не вярвам в непорочното зачатие, та златна ти уста Йоане.

Оценка:
-1 +1

Samael
139 Отговор
Задълбочени теологически спорове на високо интелектуално ниво.

Оценка:
-2 +0

Behemoth
140 Отговор
Откачалките на лъвовете!

Оценка:
-4 +1

ОлеОлеОЛе
141 Отговор
Оле, оле, оле.... Чета коментарите и се чудя от къде се взимат толкова облъчени шилета по тия земи!!!!!
Не маски и ваксинации, ами и брънки по носовете ви ще сложат бе!! Ама си го заслужавате.

Оценка:
-4 +0

Перо
142 Отговор

До коментар #10 от "Samuel":


А ти,обикновен ре зняк!

Оценка:
-0 +1

Биби Кинг
143 Отговор
У Венету пише следното: подали са мо габата с оцето,Он е препаднал на омрел,свалили са Го и са го дали да го погребат у местото каде е распинет,кое место е на вуйче мо Йосиф Арематеевски! Кога е одминало действието на беладоната са Го постегнале, поиступале и на третио ден са Го искарале од дупката и скриле у "Дамаск" ка са наричале по партезанцки монастириа на Кумран! Вниатен ли сам? Ко ми не вервате питайте Пембен,он е умен колко на телето чинка мо!

Оценка:
-0 +0

Войните в името на вярата
144 Отговор

До коментар #121 от "богохулници":


Те са описани още в Стария завет, по-късно вярата е използвана и се използва за знаме от католическия свят и ислямизма. Православните не помня да са водили завоевателни войни, оправдавани с вярата. Да прости Господ, но не харесвам апостол Петър; той отказва на другите това, което самият е правил, т.е. правото да се греши и е съдил другите. Докато благодарение на личността на апостол Павел се заинтересувах от вярата.

Коментиран от #147


Оценка:
-1 +2

Танев
145 Отговор
За да има възкресение на личност, трябва преди това да е физически умрял, тоест абсолютно всичките му биооргани да са прекратили жизнената си дейност. Както се казва, тялото да е започнало да намирисва.
Съвременната наука може да обясни това възкръсване. За да има възкръсване, трябва да има най-подробна предварителна картина на цялото устройство на починалото тяло и Нещо или някой, който да разчита картината, да създаде алгоритъма на възстановяването на жинено тяло според цялостната му картина. Вселенския ум ни е дал това. Този, който може детайлно да го чете е дете на този Космически разум, който ние наричаме БОГ. Иисус е притежавал подобна способност. Доказателството е Възкресението на Лазар, който е започнал да понамирисва в Четвъртия ден на смърта си.
Коя е тази най-подробна картина? Това е фотонния образ на ДНК-то, за което научно изпитателно е доказано, че самостоятелно може да съществува около месец.
Ще дойде време, когато лечението на болести, осакатявания ще се лекуват с възстановяването на съответния заболял биоорган , не със скалпела или хапчетата и инжекциите.

Коментиран от #146


Оценка:
-0 +0

Любопитен
146 Отговор

До коментар #145 от "Танев":


Господин Танев прочетох година телно това което си написали. Твърдите че Бог е дете на космическия разум. Следователно космическият разум има дете което се нарича бог. Кое тогава е първичното?

Оценка:
-1 +1

Любопитен
147 Отговор

До коментар #144 от "Войните в името на вярата":


Грешите господине не Апостол Петър Апостол Павел е имал много тежки прегрешения спрямо християните

Коментиран от #149


Оценка:
-1 +2

Богохулници
148 Отговор

До коментар #137 от "Любопитен":


Само до известен смисъл си прав. Както ти обясни Шайбата, Бог не е създал сатаната. Създал е Луцифер, който се обръща срещу Бог и решава сам да стане такъв. И да оставил го е да съществува. Защо? Можем само да гадаем. Обаче ни е оставил избора. Това е важното за него - всеки да реши към кого принадлежи. Какво по-милостиво искаш от това

Оценка:
-0 +3

Грешите вие, Любопитко
149 Отговор

До коментар #147 от "Любопитен":


Апостол Павел не е извършвал нищо или казвал нещо, с което да навреди на някого. Почти всекиму е известно, че преди да преживее катарзиса от срещата с явилия му се Христос, той се е казвал Савел и е бил един от най-върлите гонители на християните. Отбелязано е също, че той е държал дрехите на убиващите Св. Стефан. Може да се каже, че Господ го обръща към себе си и от Савел става Павел. Вярвам, че ви са известни делата му... Докато Петър три пъти, отрекъл се от Исус, умъртвява мъж и жена християни със силата, дадена му от Исуса, за това че са излъгали за цената на една нива. И следва в духа на притчите на Исус: гредата или сламката е по-голяма? Но да не съдим, за да не бъдем съдени...

Оценка:
-1 +3

100perа
150 Отговор
Това е доста безсмислена статия. Очаквах да видя някакави препратки към артефакти, но уви - не. Оказа се поредният спор между теолози. такива има доста на запад - то и теченията в християнството там са доста де.
Всяка религия е идеология, особен вид идеология. И като всяка широкоразпространена идеология има доста течения, клонове и т.н. Не е само в християнството. Има доста въпроси. Напр. защо църквата е решила официално да приеме само тези точно 4 евангелия? Това е станало на съборите в Ипон (393 г.) и Картаген (397 г.) - утвърждават Новозаветния канон в настоящия му вид. И останалото става апокрифи, ереси... Но това е засега. Може утре друго да решат.
А статията ми напомни стар виц:
студент на изпит по теология. - Колега, кажете, които са четиримчата евангелисти? Студентът: Четиримата евангелисти са следните трима - Матей и Лука...

Оценка:
-0 +2

аз съм Веска
151 Отговор
ВСИЧКИ ПРЕНЕБРЕГВАТ ФАКТА ,ЧЕ ИСУС Е БИЛ СИЛЕН ДУХОВНИК. ИЗЦЕЛЯВАЛ ,ПРЕДИЗВИКВАЛ ВИДЕНИЯ . ЕДНО ОТ ОБЯСНЕНИЯТА ЗА НЕГОВОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ Е , ЧЕ Е ЗНАЕЛ КАКВО ЩЕ МУ СЕ СЛУЧИ ,И Е БИЛ ПОДСИЛЕН С НЕОБХОДИМИТЕ БИЛКИ .
СЛЕД НЕГОВАТА СМЪРТ , ВЪЗКРЕСЕНИЕ ,СЕ СЛУЧВА НАЙ - ИНТЕРЕСНОТО .
РЕЛИГИЯТА Е ДУХОВНА ПРАКТИКА ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА ОБЩЕСТВА , КОИТО СЛЕДВАТ МОРАЛНИ ПРАВИЛА , ХРАНИТЕЛНИ ЗДРАВОСЛОВНИ НОРМИ ,ДУХОВНИ ПРАКТИКИ .ДО ТУК ВСИЧКО ВЪЗПРИЕМАМ КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА И НОРМАЛНА ДАДЕНОСТ .
СЕГА ... ОТТУК НАТАТЪК СЕ РАЖДА РЕЛИГИОЗЕН АНТАГОНИЗЪМ .
АКО БЯХА ЗАПАЗИЛИ РЕЛИГИЯТА НА ЗЛАТНИЯТ ТЕЛЕЦ , НЯМАШЕ ДА ИМА РЕЛИГИОЗНИ ВОЙНИ .
ЯВНО , НА МОЙСЕЙ МУ СЕ Е ПРИИСКАЛО ДА СТАНЕ ФАКТОР , КАКЪВТО ПРИ СТАРАТА РЕЛИГИЯ , НЕ БИ МУ СЕ СЛУЧИЛО .
ОСВЕН ТОВА СЕ СЛУЧВА И НЕЩО МНОГО РИСКОВО ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НИ - ИЗМЕСТВАТ СВЕТОВНИЯТ РЕЛИГИОЗЕН ЦЕНТЪР. ТОВА Е ПРЕДНАМЕРЕНО .И ЕГОИСТИЧНО .
В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ ИМАМЕ КРАЖБА , И ПОТЪРПЕВШИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ .
АКО НЕ СИ ВЪРНЕМ ЗАГРАБЕНОТО СЕ ОБРИЧАМЕ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ БЕЗ ВЕЛИЧИЕ , БЕЗ ЗНАЧИМОСТ.
ДО ТУК ЯВНО Е МОЖЕЛО . ВЕЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО , ПОРАДИ НЕОБРАТИМИ ДЕМОГРАФСКИ, ЗДРАВНИ , ОБРАЗОВАТЕЛНИ КРИЗИ .
ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ПРЕДСТОЯЩ НАЦИОНАЛЕН КАТАРЗИС .
ДРУГ ПЪТ НЯМА.

Оценка:
-0 +2

МАЛКА пенсИЯ
152 Отговор
Това,означавали,че България,трябва да си върне границите,от времето,на Симеон Велики.Щото,да имаме,излаз(почивка)на три морета,не е лошо.

Коментиран от #153


Оценка:
-0 +3

100perа
153 Отговор

До коментар #152 от "МАЛКА пенсИЯ":


:))
Според зависи. По принцип не е лошо. Ама ако и другите две морета ги бетонираме като черноморското крайбрежие... Не знам, не знам.

Оценка:
-0 +4

Док Алекс
154 Отговор
Чисто медицински - при изпълнение на crucifix, на осъдения , след като изпадне в хиповолемичен шок поради ортостаза и дехидратация, му се Чупят двете тибии/ големия пищял на крака, двустранно/ и точно тогава настъпва exitus letalis, поради силна кръвозагуба. При Иисус Христос Не са чупени подбедриците, което е доста смущаващ факт. Също пробождането на торакса с копие също подобрява състоянието на осъдения, тъй като се повишава виталния капацитет на белия дроб, ако не се предизвика пневмоторакс. Така че тезата изложена по-горе не е лишена от смисъл, от медицинска гледна точка.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Хосе Мария Гутиерес - Гути
Легендата на Реал се гаври с Меси въпреки загубата на любимия отбор
Дали начинът, по който Меси отпразнува гола си беше прекомерен? Не! Аз също бих празнувал така, ако вкарам за пръв път от три години!"

Още бисери