Last news in Fakti

4 Юни, 2021 20:20 6 247 20

Какво ни казва кокаинът в тоалетната

  • кокаин-
  • дрога-
  • наркотици-
  • пандемия

Една от причините за нарасналото потребление на наркотици би могло да бъде двойното натоварване покрай работата от вкъщи и дистанционното обучение на децата

Какво ни казва кокаинът в тоалетната - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Актуални проучвания от Берлин показват: остатъците от кокаин в отпадните води са нараснали значително. Очевидно в пандемията все повече хора посягат към кокаина.

Консумацията на кокаин се е увеличила още повече във времената на пандемия, сочат проучвания, направени по поръчка на политическото предаване "Контрасти" на германската обществено-правна телевизия ARD. Анализите на отпадните води в Берлин, осъществени от берлинските водоснабдителни фирми и от Техническия университет в Дрезден, сочат значително нарастване на консумацията на кокаин в германската столица. Ако през 2017 година в отпадните води са били откривани дневно само 300 милиграма остатъци от кокаин на 1000 души, то през май 2021 година количествата са двойно по-големи.

Ръст в редица градове

Консумацията е нараснала и в други германски градове. Последните проучвания от 2020 година показват, че градовете, в които употребата на кокаин принципно е ниска, регистрират най-голямо увеличение в сравнение с предишните години. "Сред тях са Кемниц, Дрезден, Ерфурт и Нюрнберг", казва Бьорн Хелм от Техническия университет в Дрезден.

Хамбург е сред градовете с традиционно висока консумация на кокаин. И там, както и в Берлин, продължава да се наблюдава значително увеличение. А в Мюнхен и Дортмунд остатъците от кокаин в отпадните води през 2020 са по-малко, отколкото през предишната година.

Ръководителят на службата за борба с наркотиците в берлинската криминална полиция Олаф Шрем регистрира постоянно увеличение на разследванията срещу търговци на кокаин: "Както в Берлин, така и в цяла Германия има голямо увеличение, с двуцифрено число проценти".

Според Шрем, този "изключителен ръст" се дължи и на множеството онлайн-канали, които се използват за търговия. Това било установено едва сега, с настъпването на пандемията.

И митницата привлече наскоро вниманието, откривайки рекордното количество кокаин в пристанището на Хамбург - става дума за 16 тона! Продажната цена на дрогата би била 3,5 милиарда евро.

Защо хората посягат към кокаина?

"Въпреки ограничения социален и нощен живот в пандемията консумацията на кокаин нарасна", отбелязва Бьорн Хелм от Техническия университет в Дрезден.

Една от причините за нарасналото потребление на наркотици би могло да бъде "двойното натоварване покрай работата от вкъщи и дистанционното обучение на децата", казва Уте Келер, главна лекарка в берлинската клиника за лечение на зависимости "Алексианер". Това, че при пандемията наркотиците до такава степен са се превърнали в ежедневие, не минава без последствия: отказали дрогата отново посягат към нея, расте и броят на тези, които опитват за първи път. Жените са особено натоварени от грижите за децата, обучението вкъщи и паралелната домакинска работа, отбелязва Келер. А това не е за подценяване.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Blackthorn

    36 4 Отговор
    Казва ни, че Германия е пътник!
  • 2 Рошко

    32 2 Отговор
    Дааа и защо в обора всичко е изперкало, то кокаина вече им е в днк то
  • 3 Казвача

    37 2 Отговор
    Казва, че колективният запад е една голяма клоака. Също така казва, че ние пак сме на неправилната страна.
    Е това казва.
    Също казва, че дойчевеле е в цялата тая каша и то в качеството си на дезинформатор.
  • 4 Хан Ко Брат

    30 2 Отговор
    От свободия и пари в излишък посягат към тия гадости. Не е заради друго.

    Коментиран от #5

  • 5 Сър Алтън Джон

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хан Ко Брат":

    ... когато котката я няма мишките...😁...хоро играят...
  • 6 Ти да видиш, душичките мамини!

    31 3 Отговор
    Претоварили се горките от седене в къщи, та се разтушавали с кокаинец! Ама не са ли сладури, бее!
    Гнус западна!
  • 7 Георг

    16 5 Отговор
    В Германия масово хората им от турски, африкански и албански произход взимат кока, повече от половината им бежанци са на амфетамини, много малко от чистите германци правят това
  • 8 Рикия

    10 2 Отговор
    Как го мерят тва в кенефа, кой си хвърля коката?
  • 9 Наперкан

    6 3 Отговор
    Аз си го жмула и на масата в хола не само в кенефа бате
  • 10 Рикия

    8 0 Отговор
    "Анализите на отпадните води в Берлин,"....ясно къде си го жулиш, ама ей тва ме стряска, от пиканото ли го фащат ?🙄😂😂
  • 11 оня

    13 0 Отговор
    Ръст има и на ма.нгали, а това не го отчитат:))
  • 12 Коко бонго

    3 0 Отговор
    Останали са запаси от миналото лято и сега като отвориха чалготеките са го пуснали на промоция.
  • 13 Берлин

    2 0 Отговор
    Казва че е голям кеф, който не е тествал той не знае какво изпуска
  • 14 Йо Несбьо

    11 1 Отговор
    Никога не съм пробвал. Не, нямам представа какво изпускам, но не ми се иска да се пристрастя към изкуствени усещания. Освен това е скъпичък. Не пия, не пуша. Предпочитам да си купя протеини и да разпускам с тренировка във фитнеса или преспивайки с жена. Явно съм твърде стар и консервативен.

    Коментиран от #16, #17, #19

  • 15 65755

    12 1 Отговор
    то няма вече американски филм без консумация на кока,един вид реклама.а забраниха ну пагоди заради цигари.....
  • 16 Roko in Poland

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Йо Несбьо":

    Много е трудно да се пристрастиш към кокаина. Много пъти съм разпускал с приятели години наред и нито един пристрастен от нас няма. Да, скъпичко удоволствие е, но човек може да си угажда от време на време. Усещането е яко, само трябва да си подбираш пласьора. Гледай да взимаш от такъв, от кой взимат баровците, там лекари, адвокати и т.н. Тях не ги лъжат с качеството. Ако кокаина е хубав на друия ден няма да усещаш никакъв дискомфорт.
  • 17 7878

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Йо Несбьо":

    Не си стар и консервативен просто си българин и за теб все още има някаква ценносна система.
  • 18 еми начии

    1 0 Отговор
    нарко картелите са станали по-богати
  • 19 Мале мале

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Йо Несбьо":

    Мдааа,протеин на прах,”умно” инвестирани пари
  • 20 Запознат

    1 0 Отговор
    Мене ми казва удриии бате Стойчо у..й душа нема