Last news in Fakti

8 Юни, 2021 19:00 3 576 41

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

  • сащ-
  • нато-
  • русия-
  • джо байдън-
  • китай

Ще бъде ли възстановено международното сътрудничество или все още сме в този свят, където доминира национализмът, протекционизмът и до известна степен изолационизмът

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срещата на президента Джо Байдън с лидерите на водещите индустриални икономики от Г-7 в английски крайморски град тази седмица ще даде нов акцент върху обединяването на съюзниците на САЩ срещу общите противници - пандемията COVID-19, Русия и Китай, пише "Ройтерс".

Новите варианти на COVID-19 и нарастващият брой на жертвите са в светилата на прожекторите за срещата от петък до неделя, заедно с изменението на климата, укрепването на глобалните вериги за доставки и гаранция, че Западът запазва технологичния си ръст над Китай, втората по големина икономика в света.

Байдън, демократ, обеща да възстанови отношенията със съюзниците след четири трудни години при управлението на бившия президент Доналд Тръмп, който изтегли Вашингтон от няколко многостранни институции и в един момент заплаши да напусне НАТО.

"В този момент на глобална несигурност, тъй като светът все още се бори с пандемия случваща се веднъж на век, това пътуване е свързано с осъзнаването на подновения ангажимент на Америка към нашите съюзници и партньори", написа Байдън в становище, публикувано от Washington Post в събота.

Събитието ще подложи на изпитание мотото на Байдън "Америка се завръща", а съюзниците, обезверени през годините на Тръмп, търсят осезаеми, трайни действия.

Това е ключов момент за САЩ и света, заяви бившият британски премиер Гордън Браун по CNN в неделя.

"Ще бъде ли възстановено международното сътрудничество или все още сме в този свят, където доминира национализмът, протекционизмът и до известна степен изолационизмът", коментира Браун.

Заедно срещу Русия

Русия ще бъде в челния дневен на срещата на върха на Г-7 в Корнуол, Англия, и дните след това, когато Байдън се среща с европейски лидери и съюзници от НАТО в Брюксел, преди да се отправи към Женева, за да се срещне с руския президент Владимир Путин.

Неотдавнашната атака на рансъмуер срещу JBS, най-големият месокомбинат в света, от престъпна група, вероятно базирана в Русия и финансовата подкрепа на Путин за Беларус, след отклоняването на полет на Ryanair, за да може да арестува дисидент журналист на борда, тласкат американските служители към обмисляне на по-резки действия.

В кулоарите на срещата на върха на НАТО Байдън също се очаква да се срещне с турския президент Тайип Ердоган, решаваща сесия между спаринг съюзниците в НАТО, след като закупуването на руски отбранителни системи от Анкара разгневи Вашингтон и рискува да забие клин в алианса.

Корпоративно данъчен поход

Финансовите министри от Г-7 постигнаха забележителна глобална сделка в събота, за да определят минимална глобална ставка на корпоративния данък от най-малко 15%, потенциално удряйки гигантски технологични компании като Google, Facebook и Amazon. Байдън и колегите му ще дадат последната си благословия за сделката в Корнуол.

COVID-19 и освобождаване на интелектуална собственост

Администрацията на Байдън, която в четвъртък детайлизира плановете си да дари 80 милиона дози ваксини срещу COVID-19 в световен мащаб до края на юни, се опира силно на съюзници, които да последват примера, тъй като броят на загиналите в пандемията наближава 4 милиона, твърдят американски и дипломатически източници.

Миналия месец Вашингтон обърна курса и подкрепи преговорите за освобождаване от защита на интелектуалната собственост в Световната търговска организация за ускоряване на производството на ваксини в развиващите се страни, за голямо огорчение на Германия и Великобритания.

Европейските дипломати казват, че не виждат много общи точки по въпроса и твърдят, че всеки компромис в СТО ще отнеме месеци, за да бъде финализиран и изпълнен. Това може да се окаже спорен въпрос, ако достатъчно дози ваксини се споделят с развиващите се страни, за да се забави и в крайна сметка да се спре пандемията.

Климатични промени

През май Байдън обяви плановете си да изисква от американските правителствени изпълнители и финансови институции да бъдат по-прозрачни по отношение на рисковете от изменението на климата, пред които са изправени техните инвестиции, а служителите на администрацията настояват други държави да приемат подобни планове.

Обединеното кралство също така иска правителствата да изискват от бизнеса да докладва за такива рискове като начин за увеличаване на инвестициите в зелени проекти. Но до споразумение едва ли ще се стигне през юни. Сделката може да се постигне на срещата на върха за климата в ООН в Глазгоу, Шотландия, през ноември.

Страните от Г-7 също имат различни възгледи за ценообразуването на въглерод, което Международният валутен фонд разглежда като ключов начин за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид и достигане на нулеви емисии до 2050 г.

Обединени срещу Китай

Администрацията на Байдън ще настоява съюзниците да се обединят срещу Китай заради твърденията за принудителен труд в провинция Синдзян, дом на мюсюлманското уйгурско малцинство, въпреки че се стреми да поддържа Пекин като съюзник в борбата с изменението на климата.

Източници след дискусиите казват, че очакват лидерите от Г-7 да възприемат ясен език по въпроса за принудителния труд. Китай отрича всички обвинения в злоупотреба.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    113 4 Отговор
    Пандемията се нарича западен имперялизъм и Русия и Китай могат да я приключат за отрицателно време!

    Коментиран от #21

  • 2 Я пак помисли

    104 4 Отговор
    Глупав си, Байдън.
  • 3 На 9/6/2021 има протест срещо ДПС и

    52 2 Отговор
    Карадая на бул алехандар Стамболийски в София

    Коментиран от #8

  • 4 RAMPEGE

    81 3 Отговор
    По рески действия спрямо Кремъл могат да доведат до изчезването на западните сороси буквално!
  • 5 SAAB

    50 2 Отговор
    тоз е.......хербарий !

    Коментиран от #10

  • 6 Тая пенсия няма идеология и морал

    97 3 Отговор
    Трябва да задушим Китай и Русия,понеже стават много мускулести.Глупак.А Щатите са форма на идиотизъм..
  • 7 Вашата

    93 2 Отговор
    задача е следната: Как може да смачкаме Русия и Китай и пак ние да сме на върха и да си правим квото си искаме.
    Еми май никак.
    Имахте възможности много да направите света по-добър и всички щяха да са с вас но вие искахте да правите пачки.
    Сега ще ви излезнат през носовете тия пачки, особено тия направени в Китай.
  • 8 карамфила

    41 2 Отговор

    До коментар #3 от "На 9/6/2021 има протест срещо ДПС и":

    Какво име е това "Карадая" циганско или помашко?
  • 9 12345678

    63 2 Отговор
    Посеркото с деменция,се е издухал НАПЪЛНО
  • 10 карамфила

    51 3 Отговор

    До коментар #5 от "SAAB":

    Бай Дън е стар увяхнал зеленчук.
  • 11 Стратег

    54 2 Отговор
    Да не забравите и остров Аруба ,че много е важно ! А РУСИЯ И КИТАЙ вече примряха от смях.
  • 12 Pam

    26 1 Отговор
    Всички ли?Ха ха ха!
  • 13 Деймос

    55 2 Отговор
    Имало слухове за принудителна работа.... Тази държава си отива с такива ГЛУПАВИ ПРЕЗИДЕНТИ !
  • 14 Бла бла бла

    55 2 Отговор
    Да насъсква другите срещу Русия и Китай няма да му помогне. Никой вече не му вярва. С мек пищов на свадба тръгнал...
  • 15 един от стадото

    59 1 Отговор
    дори Бжежински, Олбрайт, Кисинджър в ония проклети времена не си позволяваха такъв хамалски език. Нищо. Колелото се върти, ще го издаянем и тоя
  • 16 Банг-банг

    57 1 Отговор
    Съборят ли долара, тия са пътници. Въпрос на време е...

    Коментиран от #41

  • 17 Сандо

    41 0 Отговор
    А ако останолите,на които им е дошъл до гуша тормоза от Запада,се обединят?Колко време ще издържи Европа например,ако и обявят санкции,касаещи само суровини?Спорно е и дали Западът има военно превъзходство.А производството отдавна се премести на Изток.Вярно е,че все още Западът е финансово чудовище,но историята дава примери за неочакван и дълбок финансов срив.Изводът е,че при един сериозен конфликт ще загубят всички,но като че ли за Запада това ще е катастрофа.
  • 18 Българин

    34 1 Отговор
    Закривайте я тая частна държава вече, че много им стана:))
  • 19 Извънземен от Юпитер

    19 1 Отговор
    Този път ще се намесим. Обстоятелствата го изискват. Иначе ще се самоунищожите. 🌍
  • 20 Аз Негодника

    36 0 Отговор
    Памперсовия Президент
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Петър

    27 0 Отговор
    На този защо не му кажете да си лекува дименцията?
  • 23 Един

    39 0 Отговор
    Щом всички срещу Русия и Китай за чий... ще ходи в Швейцария да се среща с Путин?
    Само да му губи времето!
  • 24 Всеки ден ново 5

    23 0 Отговор
    Непостоянство днес едно утре друго. Не е наред според мен.
  • 25 ------

    31 1 Отговор
    Сатанистите от Г7 вият на умряло.
  • 26 Гост

    8 5 Отговор
    Аве глупости, всичките са заедно в лодката, само че играят на стражари и апаши пред света. Я вижте кои са стратегическите партньори на Голямото Нулиране/Great Reset плана на швабския Световния Икономически Форум:Мастеркарт, майкрософт, unilever, bank of England, bp, The peoples Bank of china. През юли месец швабския форум ще проведе кибер полигон 2021 заедно с една руска банка сбербанк и руската група за киберсигурност bi.zone. това е положението. Пък вие си вярвайте че някой бил срещу някой че едните били срещу другите. Дрън дрън
  • 27 РУСАЩЕСКИТАЙ руса ще е с китай

    15 1 Отговор
    Запада се е развил в конкуренция със СССР сега се вижда след демократичните промени колко мислят за хората в България които живеят с 300 лева пенсия и работещите на минимална работна заплата и трайно безработните в ЕС и САЩ Европа правят коли и самолети и внасят петрол от мюсюлманските страни които се въоръжават с оръжие от ЕС и САЩ
    За да се намали СО2 газа може да се използва неокарбонфууд технологията от Финландия която произвежда протеин от СО2 които го има и в атмосферата земята и на марс
  • 28 РУСАШЕСКИТАЙ

    6 0 Отговор
    Руса ще е с ки тайните
  • 29 яяяяя

    21 2 Отговор
    И ние ще се борим с Китай и Русия!!!!! До къде ни докараха родните продажници!
  • 30 Sieg

    21 0 Отговор
    Тези от САЩ нещо съвсем изтрещяха. 😄 До какво слабоумие стигнаха само а, няма такъв левъл. Недостижим! 😄
  • 31 панчо виля

    17 0 Отговор
    Тоя пич нещо го тресе странна треска ако това са негови думи.
  • 32 един от многото

    17 1 Отговор
    Имате такъв филм , казва се "Мисията невъзможна"! Този играе американския Горбачов.
  • 33 Боко Тиквата

    23 2 Отговор
    "Американците са нация от идиоти" ! (Уолт Уитман).
  • 34 Бай Шиле

    25 2 Отговор
    Рано или късно формулата "всички срещу САЩ" ще стане действителност.Въпрос на време.
  • 35 айде бе

    10 2 Отговор
    не че нещо ама тия Г7 требва да се ревизират малко
    кво търси великобритания там
    май е време да се направи азиатско Г - китай, индия, ю.корея, япония,тайван
    че англосаксите май лежат само на стара слава
  • 36 Гост

    9 1 Отговор
    Има са взима, никога срещу Русия! Тия не знаят кои са българите.
  • 37 КуниМен

    3 16 Отговор
    Рашките още не могат да разберат че Запада ги кани на разни срещи и форуми за да ги унижава и обижда пред целия Свят. А те в отговор изразяват само «озабоченность» - загриженост. Явно на управниците и техните семейства много им се ходи на безплатни екскурзии в "загниващият" Запад.

  • 38 Бивш канадец

    9 1 Отговор
    Мдааа...виждат се страничните ефекти на ваксината на Пфайзер... вече и в мозъка удря...
  • 39 наблюдател

    2 8 Отговор
    Интересно, че всички тия коментари са написани, след новината, че
    лидера на ДПС, Мустафа Карадая е имал среща се с президента на Турция, Реджеп Таип Ердоган, най вероятно за да получи становището, че Турция не желае границата й с България, да се превърне в граница с Русия! Имайки в предвид това, и това което е отразено в тази статия, може да се направи предположение, че палачинката се обръща и тия които се надяваха за обрат във вътрешната и външната ни политика, ще останат разочаровани!
  • 40 1205

    5 0 Отговор
    През 1205 година българският велик цар Калоян, в битката край Одрин, обкръжи и унищожи цвета на тогавашното нато - 4-я кръстоносен поход, който вместо да иде освобождава от Халифата (тогавашната ислямска държава) Божият гроб, нападна Константинопол.
    Благодарение на Цар Калоян създадената Латинска империя (тогавашната натовска империя) залиня и след няколко десетилетия изчезна от лицето на планетата Земя.

    През 1242 година Александър Невски издави в Чудското езеро рицарите на Тевтонския прусашки орден.

    През 1410 г. обединените войски на поляци и на руснаци окончателно погребаха германските кръстоносци (остатъка на тогавашните натовци) в победоносната за славяните битка при Грюнвалд.

    Петър Велики направи шведските рицари на пух и прах в битката край Полтава през 1709 година.

    Александър Първи ликвидира 600 хилядната европейска армия на Наполеон през 1812 г., от която се спасиха с бягство само около 25-30 хиляди изпаднали франсета и германци и през 1813 г. победоносно влезе в Париж, за радост на френските проститутки.

    Сталин превзе Берлин и развя знамето на СССР над Райхстага на 02.05.1945 г.

    САЩ създадоха силния Китай срещу СССР, а сега реват...

    ПЛАНДЕМИЯТА стартираха от Дълбоката американска държава на сатанистите, които през 19 век построиха църквата на Луцифер в Бостън, а през 1980 г. откриха GEORGIA GUIDESTONES MONUMENT в Джорджия, с 10-те сатанински заповеди; първата изисква човешката раса да не превишава 500 милиона…
  • 41 Русия

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Банг-банг":

    се отказва от долара като резервна валута. Заменя го с евро, юани и злато.

    Путин каза на 04.06.2021 на международния търговски форум в Санкт Петербург, че обмисля дали да не започне да сключва сделките за руския нефт в други валути. (Нефтът изключително се котира в щатски долари и САЩ винаги са започвали войни срещу държавите, които отказват да си продават нефта срещу долари.)