8 Юни, 2021 13:00 4 263 51

Слави Трифонов и етиката на (без)отговорността

  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • тошко йорданов

За стърчащите в полумрака непогрешими вождове историята сочи, че обикновено са или героизирани клоуни, или сатрапи

Слави Трифонов и етиката на (без)отговорността - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Слави Трифонов обяви, че няма да е депутат в следващото НС. Мястото му не било там, а да носи отговорност за онези, които е пратил в парламента. Но можел да го прави и от една друга институция. Да преведем думите му.

Коментар от Веселин Стойнев:

Слави Трифонов обяви, че няма да е депутат в 46-ото Народно събрание. Както практически не беше и в краткотрайното 45-о. Мястото му не било там, а да носи отговорност за онези, които е пратил в парламента. Пастирско призвание - с достойнство и мъдрост ще направлява от амвона професионалистите, които ще вършат богоугодни дела. А в мрака проблясва и искрата, че скоро може да застане и на президентския амвон. Но за това - като му дойде времето, разбира се.

Правилно е да си с шапка, правилно е да си без шапка

Трифонов е уникален хибрид между Борисов и Сакскобургготски. Като първия е произлязъл от народните низини и е правдоподобно олицетворение на масовата потребност. Като втория е енигматичен до нищонеказване и бащински изтласква напред завърнали се юпита и професионалисти домашна направа.

Борисов може да си противоречи по три пъти на ден, но това не е голям проблем, защото за сериала най-важна е драматургичната динамика. Царят избягваше противоречието с тотално мълчание, охраняващо вродената му по синя кръв непогрешимост. Трифонов пък се пази от разминаване между думи и дела с манията за неизбежна правилност на речено-стореното. Декларира я постоянно и с навъсено самочувствие говорителят му Тошко Йорданов, чиито интервюта в медиите се свеждат до това:

- Как ще постъпите?

- Правилно.

- Кое е правилно?

- Както ще постъпим.

- Кога ще разберем как ще постъпите?

- Когато постъпим правилно.

Тази претенция за вечна правилност прилича на безпардонно нахалство. И стои в основата на прокламираната от лидера на „Има такъв народ” етика на отговорността, хлъзгава до фарисейство. И не толкова защото народните представители на новата партия ще влязат в парламента главно заради името на Трифонов (така беше и с царското НДСВ и Борисовата ГЕРБ), а защото отговорността в човешките дела и в политиката е резултат от ясно проследими намерения и постъпки, принципи и възможности, разсъдък и умения. Как точно ще носиш отговорност за депутатите и техните действия, ако винаги постфактум ще научаваме кое е правилно? И защо ако сега ще може неинституционално да носиш отговорност за парламентарното (и евентуално управленско) поведение на партията, открехваш вратата и за бъдеща институционална отговорност - президентската? Правилно е да си без шапка, правилно е и да си с шапка.

Десакрализиращият превод

Да, в политиката може и двете, но трябва да е ясно защо първо си бил гологлав и защо после си се наконтил. И не, в политиката няма правилност, базирана на потайна праведност. Затова „десакрализиращият” превод на Трифоновата претенция е прост: не искам да ставам депутат, защото не ми е по сърце, а и по здравословни причини; по-честно е да не оглавявам листа, отколкото като Борисов да се откажа от депутатството още преди клетвата; и за президент не ме бива, нито ми е мерак, но ако тази възможност не стои на дневен ред, избирателите на ИТН може още сега да загубят ентусиазъм; а и тази заплашителна опция може добре да се изтъргува - с Румен Радев сме партньори, но преизбирането му е в нашите ръце и ни е нужна гаранция, че няма да се окажем без зестра като Корнелия Нинова.

Това всъщност е реалната, земна политика - не особено красива, но човешка. В нея има малки и големи отговорности, които са ясни и персонифицирани. Ясни са и игрите на бягство от отговорност. Когато не е ясно коя и чия е отговорността и само един глас може да я посочи, цари произвол. А за стърчащите в полумрака непогрешими вождове историята сочи, че обикновено са или героизирани клоуни, или сатрапи.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    50 26 Отговор
    Янките се гръмнаха в крака с тоя куц жребец. Той може само да чете от аутокю, каквото са му написали там кукловодите. Няма дар слово, а и е компрометиран с тия татуировки окултни.

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Слави ще спечели

    38 40 Отговор
    Не го мразете ! До сега сте вярвали на какво ли не ... срамно е да не повярвате в нещо ново и необвързано с никой

    Коментиран от #30

  • 3 ruwuw

    46 16 Отговор
    НЯМА ПО ГОЛЯМО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ОПГ то ГЕРБ/ДПС/СДС

    Коментиран от #10

  • 4 Някой си

    58 22 Отговор
    Радвам се, че не гласувах за ИТН!
    А Учиндолския Президенство може да гледа само по телевизията!

    Коментиран от #27, #40

  • 5 Псевдоним

    21 20 Отговор
    "Трифoнoв e уникaлeн хибрид мeжду Бoриcoв и Caкcкoбурггoтcки. Кaтo първия e прoизлязъл oт нaрoднитe низини и e прaвдoпoдoбнo oлицeтвoрeниe нa мacoвaтa пoтрeбнocт. Кaтo втoрия e eнигмaтичeн дo нищoнeкaзвaнe и бaщинcки изтлacквa нaпрeд зaвърнaли ce юпитa и прoфecиoнaлиcти дoмaшнa нaпрaвa."
  • 6 Оли гьо Френ

    25 12 Отговор
    Отговорната другарка Мустафа, ще им покаже правилната посока на чалгарите! Иначе ще има пляс !
  • 7 червена кхмер

    15 10 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Честен комунист ли си? Слави е от вашите, между другото.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ами а де

    16 17 Отговор
    Направо като видят Трифонов и от бившите управляващи си бъркат с пръсчета в дупарите и си ги въртят с 200 ...
  • 10 другаре

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "ruwuw":

    А БКП?
  • 11 3.14К

    37 13 Отговор
    Пак питам: какво различно от толупа е Славчо и кой гласува за него? Към нормалните хора: само помислете.

    Коментиран от #43

  • 12 ало газетата

    31 10 Отговор
    не се дръжте като личен стенвестник на Чалгаря и не трийте коментарите които са против него.
  • 13 бие ка пие

    19 9 Отговор

    До коментар #8 от "Бойко в затвора":

    ГЕРБ и БСП са доброто и лошото ченге на една партия. Ролите се разменят от време на време.
  • 14 Асан

    17 14 Отговор
    За тоя дърт ерген плащам 2 пъти по 100 милиона за избори 😁
    У Карлуково веднага 😁🎃🇻🇳🚾😁
  • 15 САТАНА

    28 11 Отговор
    КАКВА ЕТИКА ОТ ЕДИН ОТЯВЛЕН САТАНИС ГАДУЛАР ЦИГУ МИГУ ТУРИ МИ ГУ.
  • 16 1111111111

    23 26 Отговор
    Мисля, че Слави прави това, което трябваше да направят другите. Депутатите които гласуват законите, трябва да са експерти а не както беше до сека историк, пожарникар, физкултурник и т.н. които хабер си нямат да решават кое как. Слави казва че не може да е министър, не може да е депутат и залага листи с експерти, които стават. А това че ще стане президент никъде не го е казвал, това че някой някъде решил, че той това е имал предвид, трябва да отиде и да гледа на боб в някоя телевизия за магове. Аз вярвам, че Слави ще докара добри експерти, които най-накрая да сложат ред в тази държава.
  • 17 ЧАЛГАРЯ

    34 13 Отговор
    ПРОМЕНИХА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС НО МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА НЕ ГЛАСУВАХА, А ДАДОХА НА ТУРЦИТЕ ОЩЕ ХИЛЯДИ ГЛАСОВЕ? ДА ЖИВЕЕ ДПС!
  • 18 безпартиен

    11 6 Отговор
    Като какъв тогава се определя последният вожд-като клоун или като сатрап?От там трябва да се започне-от Борисов и да се определи от коя категория е !!!!Ама пусто страх или пари,защото ако е до не достатъчно дълбочина на анализа,по добре да не се пише!!
  • 19 бечев

    36 8 Отговор
    Много пъти съм писал че по голяма панта от учиндолския шарлатанин и балаган няма!Все минуси ми пишеха,както и да е.Сега ще се убедите сами на практика фактически.
  • 20 Далавера в ход

    9 5 Отговор
    Авторът е жърналист и няма собствено мнение! Никой няма да се обедини с играчите от статуквото. По вероятно е да има нови избори, освен ако БСП, ДПС и ГЕРБ не се коалират, поради мириса на суроватка в копанята. Белгия беше над 500 дни без правителство.
  • 21 ЕРДОГАН

    29 11 Отговор
    ТОА ЧАЛГАР Е ПО-ЛОШ И ОТ БАРЕКОВ БЕ! СЪСИПА ПАТРИОИТЕ ЗА СВОЕТО БЛАГОПОЛУЧИЕ И ДАДЕ НА ТУРЦИТЕ 100 000 ГЛАСА ЗА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ. БСП СЕ СРУТИ И ВЕЧЕ ВТОРАТА ПО ЧИСЛЕНОСТ ПАРТИЯ -ДПС ЩЕ ЗАЕМЕ МЕСТОТО Й!
  • 22 кайлъка

    33 8 Отговор
    Какъв сатрап може да бъде този сакат телесно и душевно нещастник?Просто е невероятен комплексар и измамник.Жените бягат от него като дявол от тамян.
  • 23 Българка

    14 7 Отговор
    Факти защо се пускат анонимни статии, от които се разграничава Дойче Веле? Изобщо дали е публикувано и в Дойче Веле? Редно е да се напише името на автора
  • 24 извод

    29 7 Отговор
    Слави се оказа толкова бездарен като "политик", че хората дори не вярват, че липсата на изявления и идеи са признак на бездарие, а се мъчат да открият някакви скрити идеи. Просто в кухата лейка няма нищо.
  • 25 АЙ ЧЕСТИТО

    15 11 Отговор
    И ФАТМАКА ЗАГОВОРИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ? ЗНАЧИ БСП И ДПС ПАК ЩЕ НИ "ОПРАВЯТ", НЕ БЕЗ УЧАСТИЕТО НА ИТН!
  • 26 Слави не става за държавник

    11 13 Отговор
    Просто не става,и той знае това прекрасно.Засега Тошко се вихри из Парламента вместо него.Румен Радев е Истината и Силата.Колкото - толкова..
  • 27 DRIS

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Някой си":

    СЛЕД 11.07 ЩЕ СИ НИКОЙ СИ!

    Коментиран от #31

  • 28 ФАКТ

    19 4 Отговор
    НА СЛАВЧО МУ ТРЯБВАТ СУБСИДИИ А НЕ ВЛАСТ.
  • 29 Точно това и

    17 4 Отговор
    прави до момента Славуца.Договаря и търгува" експерти" .Затова отказа мандата в 45 НС.Тогава просто не беше имал предвид,да има " тезгях" за монтиране на експерти.Сега със сигурност ги е нагласил.По царски модел.Все неизвестни юпита,маниакално " обичащи Род и Родина", както онези- миленчо и брат му- Малкия Мук.Така " Родолюбиво" врътнаха по експертски външния ни дълг,че 15 години плащахме по 500 милиона зелено.Ние с химна" Царю,Бащице наш" те- със осем цифрени сметки.

    Коментиран от #33

  • 30 не го мразя

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "Слави ще спечели":

    гледам му телевизията от време на време. Но не бива да заблуждава милиони хора да гласуват за него след като няма никакво намерение да се занимава с политика. А и цялата му партия се държат като палячовци в парламента, щото там става квото каже Славито, а като Славито мълчи, мишоците около него мълчат като комунисти на разпит. Така може да се прави шоу но не може да се управлява държава.

    Коментиран от #34

  • 31 Някой си

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "DRIS":

    Дали?
  • 32 ИНЖ

    21 3 Отговор
    Защо го "дъвчем" тоя Слави!? Всяка негова изпусната глупост предизвиква невероятна медийна буря!? ЗАЩО отсъства дебат за жизненоважните реформи, които трябва да извършим!? А иначе аз лично няма да гласувам за него.
  • 33 гербере

    8 5 Отговор

    До коментар #29 от "Точно това и":

    много умно - ИТН са виновни че имат експерти , щото и ндсв имали , ама виж ти......И КВО БЕ УМЕН , ДА ГЛАСУВАМ ЗА ТВОЯ ГОСПОД ТИКВАТА , ДЕТО Е НИСКОКУЛТУРЕН И БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ И НАВОДНИ СТРАНАТА С КАЛИНКИ , КОИТО НЕ МОЖЕ 2 ИЗРЕЧЕНИЯ ДА ВЪРЖАТ !?

    Коментиран от #42

  • 34 браво мазньо

    5 10 Отговор

    До коментар #30 от "не го мразя":

    и какво лошо и смешно са направили ИТН в парламента? Аз гледах гербере , които крещят истерично , напускат зала , ходят на тумби , дай конкретно какво лошо са направили ИТН? Ех , как ви ловя гербавите , преди тролчетата плюеха , а сега...аз го уважавам , но не става за политика......СТРАХ ТРЕСЕ КОЧИНАТА!

    Коментиран от #38

  • 35 Аде така

    5 2 Отговор
    До всички коментари по-горе, айде изкарахте по някой лев - изчезвайтеза!!! За да може серизни хора да си напишат мението
  • 36 куку

    6 3 Отговор
    Ние с президента сме партньори и преизбирането зависи от нас 9Демек има договорка межде слави и дпс..Мръсна чалгарска сган подлоги празна кратуна
  • 37 ТОЯ ГАСТАРБАЙТЕР

    8 3 Отговор
    НА МИНАЛИТЕ ИЗБОРИ ГАСТАРБАЙТЕРИТЕ БЕЖАНЦИ ГО НАТРЕСОХА НА българите,НО НА 11.07.21.БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ МУ ГО НАТРЕСАТ😀
  • 38 а ти мазньо

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "браво мазньо":

    този парламент ли гледа или друг. Просто нищо не направиха, не можаха едно нормално изказване да направят без да го сричат от листчето, не спазиха нищо от това което обещаваха, стояха като зайци на фарове и чакаха инструкции от началника си, точно като герб-аджиите. Това добре ли е според теб. Никоя партия не е правила толкова гафове за толкова кратко време. Добре че рано лъсна истината за тях за да не губят времето на хората цели 4 години. За твое успокоение, нямам нищо общо с герб и с която и да е партия.
  • 39 МААТРИАЛА

    8 1 Отговор
    ШОУТО ЩЕ ЗАПОЧНЕ НА ЗИМА 47 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  • 40 Още някой си

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Някой си":

    Радвам се че гласувах за ИТН. А относно президенството, само времето ще покаже.

    Коментиран от #41

  • 41 Някой си

    6 4 Отговор

    До коментар #40 от "Още някой си":

    Да си чул от ИТН нещо срещу Гешев?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 За Славчо

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "3.14К":

    гласуваха същите тези, които докараха и Симеончо да ни съсипе подкрепени от миячите на чинии.
  • 44 Оле

    9 3 Отговор
    Ама това не е да правиш концерти и да се плезиш, като “мамут”, иска се мъжество много жалко, че подведе твоите избиратели, дано се освестят о да разберат, каква грешка сътвориха аааа и да не забравяме и онзи “Тошко” той не може да върви в права линия тръгнал да определя бъдещето на нашите деца. Събирай пасмината и в Учиндол!!!
  • 45 Баба Вуна

    7 3 Отговор
    Славчо Славчо да зема ина гьостерица баба ,чи бой бой по голата ти кратуна излъга сичкото суверен баба,Ши идеш хурката май
  • 46 4392

    2 0 Отговор
    за тези нещстници гласуват хора които от много години назад не са внесли и стотинка данъци и осигуровки в България, дори и децата им които се водятБългарски граждани не говорят Български език.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Разум

    1 1 Отговор
    Костадинов поне е патриот, работи без да му се плаща, разпространява учебници Родинознание безплатно. Слави май разпространява чалга култура според някои.
    Е кой заслужава моя глас?
  • 49 ИЗПЛЕЗЕНИЯТ

    3 0 Отговор
    Най-важният пасаж от горната статия – какво си казва наум Слави:
    "...зa прeзидeнт нe мe бивa, нитo ми e мeрaк, нo aкo тaзи възмoжнocт нe cтoи нa днeвeн рeд, избирaтeлитe нa ИТН мoжe oщe ceгa дa зaгубят eнтуcиaзъм; a и тaзи зaплaшитeлнa oпция мoжe дoбрe дa ce изтъргувa - c Румeн Рaдeв cмe пaртньoри, нo прeизбирaнeтo му e в нaшитe ръцe и ни e нужнa гaрaнция, чe нямa дa ce oкaжeм бeз зecтрa кaтo Кoрнeлия Нинoвa."

    Слави отдавна е харизал партията си на благодатна аренда на самодържеца Румен Радев, при това естествено един или друг тошко африкански ще продължи да фигурира като уж официален лидер на ИТН.

    И докато докато пред очите ни Слави за пореден път се измъква по учиндолски терлици от всякакви отговорности, клетата Мика Зайкова му прикрива гърбината с благовидни оправдания на дезертьорското му поведение.
  • 50 Радев

    0 1 Отговор
    Искам чалга българия с зелени чорапи За това се борим заедно с мутрите за власт /а не за народа/
  • 51 Жотев

    1 0 Отговор
    Разбира се че няма да се кандидатира, че той няма висше образование , което е изискването за депутатите. Много добре е преценил кога да се оттегли за да не събори ИТН по време на изборите.