Last news in Fakti

9 Юни, 2021 19:00 8 084 64

Преброени ли са дните на Иван Гешев

  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • делян пеевски-
  • герб-
  • дпс

Промени в конституцията, които създават ефикасен механизъм за отстраняване на главния прокурор, могат да бъдат приети и от обикновено НС

Преброени ли са дните на Иван Гешев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалите, огласени от кабинета "Янев", сочат, че тежки престъпления на ГЕРБ-ДПС са ставали под носа на прокуратурата. Но независимо от санкциите по закона "Магнитски", Гешев едва ли ще си тръгне сам. Какъв е изходът?

Безпрецедентните санкции на САЩ по глобалния закон "Магнитски", които "сполетяха" Пеевски, Божков и Желязков, са израз на много ниската оценка, която Вашингтон явно поставя на съдебната система, на службите и особено на прокуратурата в България. Означава ли това, че дните на Иван Гешев, начело на тази институция, са преброени?

На пръв поглед - да. Буреносните облаци над Главния прокурор започнаха бързо да се сгъстяват. Показателно е, че американската посланичка Мустафа побърза да се срещне с ключови министри на служебния кабинет, но така и не намери време за Обвинител No1. Нуждата от такава среща е повече от наложителна; тя се разбира от само себе си, когато става дума за лица, за които има доказателства, че са престъпили закона.

Прокуратурата предпочиташе да издава извинителни бележки

Изглежда обаче, че за американците това "рандеву" би било безполезно, а може би и вредно. Нима има смисъл да търсиш котарака, когато е показал, че предпочита да спи спокойно, докато мишките танцуват необезпокоявани зад гърба му?

И при Гешев, и при предшественика му Цацаров, който оглавяваше институцията в периода 2012-2019 година, българската прокуратура неведнъж е била "питана" за г-н Пеевски. Ала прокуратурата, а и другите специализирани органи, не намираха нищо нередно в дейността на политика от ДПС. Вместо това той получаваше извинителни бележки и след проверките излизаше чист като сълза.

По същия начин недосегаем в продължение на години беше и Васил Божков, чиято съмнителна кариера започна десетилетия назад в годините на прехода, докато един бял ден - както той твърди - отказал да дава "съпорт" на модела ГЕРБ-ДПС. Въпреки внезапния интерес на органите към Божков, той обаче бе оставен да замине в чужбина.

Независимо от земетресението, което предизвикаха санкциите по закона "Магнитски", главният прокурор засега си остава недосегаем. Да, санкциите ни потвърждават нещо, което отдавна вече знаем - че неговият коефициент на полезно действие е срамно нисък - някои биха казали дори отрицателен.

Моделът ГЕРБ-ДПС още не е разграден

С оглед на ниската оценка, която обществото дава на оглавяваната от него институция, санкциите със сигурност са били за мнозина последният пирон в ковчега на репутацията на Гешев. Ала при този състав на ВСС, предсрочното прекратяване на мандата му е слабо вероятно. Още по-неправдоподобно е г-н Гешев да се трогне от протестите пред Съдебната палата и да хвърли оставка.

Пеевски бе санкциониран, ала цялостното разграждане на модела ГЕРБ-ДПС тепърва предстои. Скандалите, огласявани от кабинета "Янев", говорят, че тежки престъпления, свързани с работата на този модел, а и не само, са се случвали под носа на прокуратурата. Ако е политически зависим, г-н Гешев е "добре мотивиран" да не се отказва от „поставените му задачи”.

Ако приемем тезата, че той обслужва модела ГЕРБ-ДПС, се вижда, че главният прокурор е може би неговият последен защитен вал. Главният е нещо като "линията Мажино" пред портите на съдебната система - падне ли Гешев, пада не Париж, а Сараите и Банкя.

Да вземем, например, скандала с подслушваните опозиционни политици, повдигнат от ген. Атанасов и министър Рашков. Според прокуратурата, скандал няма. От съобщението на прокуратурата излиза, че и да е имало подслушване, всичко е било… законно. Темида си остава с вързани очи.

Механизъм за отстраняването на главния прокурор

Вижда се, че за "отпътуването на Гешев" ще са нужни нов парламент и мнозинство, които да извършат законодателни промени. Промени в конституцията, които създават ефикасен механизъм за отстраняване на главния прокурор, могат да бъдат приети и от обикновено НС. Това може да стане факт съвсем скоро, но зависи от констелацията на интересите в 46-тото НС.

Поради това г-н Гешев вероятно ще изчаква до последния момент, за да се ориентира накъде трайно ще задуха вятърът. Ако перспективата е той задълго да е насрещен, не е изключено Гешев да се опита да се договори с тези, които са се заели да вадят скелетите от гардероба на бившата власт, за да спаси кожата си.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    46 6 Отговор
    не и часовете ?

    Коментиран от #59

  • 2 Загрижен

    107 15 Отговор
    Каскета заедно с крадеца от Банкя в затвора. Ходом марш!!!

    Коментиран от #17, #63

  • 3 Артър

    15 51 Отговор
    Иван Гешев не е довършил своята работа!!!!
  • 4 Сатана

    9 34 Отговор
    Часовникът издава звук откъм Служебният кабинет на МП Тик—Так
  • 5 У уууууууууу

    20 59 Отговор
    Кой ще сложим Христо ли с отнети адвокатски права който никога не е работил като юрист😀😀😀😀😀😀😀😀или разпопен поп Дионйсии, а не предлагаме Последния Софиянец 💰💰💰💰💰💰обича паричките и стига висял като сопол по протести. Бай Васко му секна 💰💰💯
  • 6 ЧИБА БЕ

    79 14 Отговор
    НЕКА ГО ИЗГОНЯТ И ОТ БОЯНА , ТОЙ И ТАМ НЯМА РАБОТА , НАХАЛНИКА ДОЛЕН , ГАДЕН , ГЕРБАВ !

    Коментиран от #35

  • 7 Турците

    55 11 Отговор
    Казват за такъв гьонсурат
  • 8 Хахаха

    14 47 Отговор
    След изборите да не видим всички,,, сегашни министри новите стари муцунки при Гешев 😜
  • 9 Мутри вън

    61 14 Отговор
    И този ще има унизителния край на тиквата. Двамата ще влязат в учебниците на много университети по света, като олицетворение за корупция. TOXIC!
  • 10 Не е въпросът

    51 6 Отговор
    как ще се казва главния прокурор - Гешев, Цацаров или Филчев, а в каква система и по какви правила ще работи! А защо въобще трябва да има Главен прокурор?
  • 11 DW тука сте прави!!! Щом Гешев го "Отвя"

    47 7 Отговор
    Херо Мустафа, Пътник е, за него е вързан и Цацаров, комплект!! Филчев ще побегне сам!!
  • 12 ЗАТВОР КАСКЕТ

    46 12 Отговор
    ОСТАВЕТЕ ГО , НИКОЙ В СВЕТА НЯМА МУТРА - КАЛИНКА ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР ........... КОЙ ПОСЛЕ ЩЕ ХОДИ ПО СЕЛАТА ДА УСПОКОЯВА ИЗНАСИЛЕНИТЕ БАБИ ОТ ГЕРБАВИЯ ЕЛЕКТОРАТ ?
  • 13 bgred

    42 9 Отговор
    Мутри вън !
  • 14 Turkoman

    15 48 Отговор
    Гешев може да си ходи след като повдигне обвинения на Радев, това е..все още го чака на къс пас да му свърши мандата.

    Коментиран от #31

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мутрите

    23 12 Отговор
    Които се оси-рат всеки ден по улиците не искат закони те искат анархия. Нали лапат ман ги от бандитите.

    Коментиран от #18

  • 17 Не в затвора

    30 10 Отговор

    До коментар #2 от "Загрижен":

    Присъда, като на Чаушеску в Румъния!
  • 18 11 юли

    17 15 Отговор

    До коментар #16 от "Мутрите":

    Бюлетина №23!

    Не забравяй, че Христо Иванов
    заби българското знаме
    на плажа на ДС/КГБ Доган сарай
    в руския анклав Росенец!

    Коментиран от #23, #24

  • 19 666

    24 37 Отговор
    Гешев е първия прокурор който се осмели да вкара на топло червените крадци които ги наричат "бизнесмени". Когато се разрови около Радев и неговите руски шпиони стана най лошия изпратиха му откачалките да му искат оставката. Голям страх ги тресе червената измет.

    Коментиран от #28, #43

  • 20 Вельо Дойчев

    23 16 Отговор
    Ама много ви се ще да махнете първия прокурор, който не само се осмели да подгони едрите крадци на прехода, ами ги вкара в ареста! А това, че не са все още осъдени, търсете причината в лошата съдебна система, която е още от началото на демокрацията! Както може да се точат дела по 10 години и накрая престъпниците невинни поради изтекла давност!Разровете се в архивите и вижте кой, кой, кой я направи такава😂😂😂
    А иначе 80те процента по Иво Христов, ще повтарят като папагали, че Гешев бил виновен😂😂😂
  • 21 МАЧКАЙ, ГЕШЕВ,.. МАЧКАЙ ТАЯ ..

    15 26 Отговор
    КО'М'УН'Я'ГО-ФАТМАШКА И ЧАЛГАРО-СОР'ОСПИ'ЙСКА ИЗ'МЕТ ОГР'АБ'ИЛИ БЪЛГАРИЯ!
    МАЧКАААААЙ.....
    К+У+Р ЗА ФАТМАКО-РУСОРОБИТЕ...
  • 22 Всъщност

    25 10 Отговор
    Не е страшен Гешеф, а гешевизма. Заченат, отгледан и защитаван от ГЕРБ. Под нашите безкритични и безлични очи.
  • 23 Хихихихии

    9 9 Отговор

    До коментар #18 от "11 юли":

    РИСТЮ БОЙК'ИК'ЕВ-ПЕ'ДЕР'АСА , ВИБР'АТО'РА И ДЕБЕ'ЛОС'ЕР ИЯ ШИШИ....ЛИЖЕХА...СЛАДОЛЕДА НА ДУАН ,..ПЕН'ДЕЛ!
    ХИХИХИХИИ......
    РИСТЮ,РАДКА И Г-ЕЙОВЕТЕ ОТ БСП,..ПРИЗНАХА..."ОМО ИЛИНДЕН МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО И ПЕ'Д'ЕРА'СК'ИТЕ СВАДБИ, ПР'ЪД'ЛЬО
  • 24 И след това

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "11 юли":

    близо сладоледа на Доган.Много е смел Бойкикев
  • 25 оня с коня

    16 5 Отговор
    ДВ ПОВНАРЯ Думите на Хаджигенов МО-ТА-МОотносно Начина на "Сдаване на багажа" от Гешев - че е необходима ПОПРАВКА в Закона,която обаче следва да мине в НС чрез Гласуване.А КОЙ И КАК ще гласува в Следващото НС,каква ще е конфигурацията му и дали ИЗОБЩО подобно Гласуване ще влезе като "Дневен ред" за гласуване ...наистина си е Божа работа.Затова и на този Етап Гешев СИ ОСТАВА на поста като МОНОЛИТНА СКАЛА изправила се срещу Ветровете и Бурите които сеят разни Невзрачни фенове на "Възраждане",щото им е по-лесно да висят по Площадите,вместо да се вслушат в Настоятелните Щения на Съпругите си да Изтупат Килима на двора!
  • 26 име

    16 4 Отговор
    а черепа -прокопи ? тая мафия? кога?
  • 27 Матей

    8 12 Отговор
    Прекалено е разточително да се придържат към строгата казуистика,всичко тече,всичко се променя,не може глав-прок. или глав-крок да се третират като свещени крави.Самото избиране на геш си беше въпиющо процесуално нарушение,единствен кандидат,специално подбиран и издиган за да се имитира законност.Президента може да издаде указ за отстраняването му,заради мафиотската същност на назначението му,да бъде щит и меч на мафията.Не се връзвайте на версията ,че бил несменяем и недосегаем,няма незаменими хора.

    Коментиран от #40

  • 28 Стюпи

    9 12 Отговор

    До коментар #19 от "666":

    каскета е първият (и за щастие последен) сядал на стола на Главен прокурор на България, без юридическо образование и още по-малко юридическа култура. (Курсовете по право от милиционерското в кв. Симеоново, нямат нищо общо с образованието, което дава ЮФ на Софийски университет "Св. Климент Охридски")

    Коментиран от #50

  • 29 Борисов

    5 9 Отговор
    Естествено,че са преброени.До 11 юли ще дерибейства.
  • 30 всичката сган

    7 10 Отговор
    Герберастка да су осъди на принудителен труд и да ходи първо да си оправя пътищата.

    Коментиран от #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гешев

    12 8 Отговор
    Само може да прави дудуци на Радев

    Коментиран от #36

  • 33 Пътува

    7 8 Отговор
    Уверено към дръвника.
  • 34 Аз Негодника

    16 1 Отговор
    Проблема на ДБ на Костов е как ще крадът,като главния прокурор не е ТЕХЕН...Затова трябва да се издигне наш ЧОВЕК...Разбира се американците ще ударят едно рамо,в името на демокрацията и борбата с корупцията,а Костов щеим се отблагодари, някой заробваш НИ контракт...Той е експерт в тези неща...американските тецове,лукойл...и още много добри СДЕЛКИ...
  • 35 Аз Човек

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "ЧИБА БЕ":

    Платени Божковист и Мръсни Комуняги Разрушавате България
  • 36 Аз Човек

    10 7 Отговор

    До коментар #32 от "Гешев":

    Гадев е Разследван повече президент няма да стане и тогава ще разберете кой кой е дудуци
  • 37 Тролчета дебилчета

    10 5 Отговор
    Първо да ви кажа че тези от DW са изразителни на идеите на немските комуняги, те са тяхното "работническо дело*, второ колкото и да ми ги навирате в очите като единствената и най вярно отразяващата медия. Тези са нещо като сайтовете на бабикян, пълен фалш и трето манипулират българите защото ги мразят. Колкото до главен прокурор Гешев, достоен, смел човек и ако тези глупаци имат глупостта да го махнат да си имат едно наум. Този човек знае много неща в т. и за Радев и смятам че няма да им остане длъжен. Главния прокурор им пречел включително и на тази гнусна американска мустафа, а най големите мръсотии са при съдиите, някои от които финансирани от Америка за България и бяха ясно посочени от един френски посланик че са гнили ябълки. Като се нахвърляте срещу прокуратурата като насъскано стадо защо си правите оглушки за съдиите. Предлагам ние гражданите да защитим главния прокурор от онези които го дебнат като глутница, които поругават институцията и застрашават живота му, а пенсионера рошко не си изпълнява задълженията.

    Коментиран от #39

  • 38 Аз Човек

    11 5 Отговор

    До коментар #30 от "всичката сган":

    Искаш да кажеш Огромната червена паплач от БКП Гадевата Хунта Отровите Маята Дончева та Дпс =ИТН
  • 39 Аз Човек

    9 5 Отговор

    До коментар #37 от "Тролчета дебилчета":

    Подкрепа Най после смел Българин Време е да защитим Демокрацията Тук
  • 40 Аз Човек

    6 7 Отговор

    До коментар #27 от "Матей":

    Ти пък кой си бедняк върви да чистиш на Радев Обувките като толкова харесваш Гадев И Хунтата неплатени Божковист И Антибългари
  • 41 Аз Човек

    5 2 Отговор
    Подкрепа Най после смел Българин Време е да защитим Демокрацията Тук
  • 42 Бъбу

    7 2 Отговор
    DW са червени мутри и манипулатор. Не им вярвайте.
  • 43 безпартиен

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "666":

    Вкарването "на топло" става след последната инстанция в съда и с осъдителна присъда!За нея пък трябват събрани достатъчно ГОДНИ доказателства!А прокурорът е господар на следствието и каквото е събрал-това ще внесе в съд!За това ПРОКУРОРЪТ Е НАЙ-ДОБРИЯ АДВОКАТ!!!!Резултата е,че много прокурори и съдии позамогнаха с някой и друг имот,изучени деца и внуци в скъпи платени западни университети,висок стандарт на живот!И всичко това само от една заплата от бюджета??????За всички такива има достатъчно информация в МВР,ДАНС,ГДБОП,но тя се използва изключително избирателно през целия период на "преход" към "демокрация"!!!
  • 44 Дебилчев

    10 2 Отговор
    Не, не са преброени, някакви-никакви некомпетентни нещо искали, изглеждат злобни и отвратителни, да се лекуват, никой не длъжен да им гледа кривите от злъч физиономии и да си натрапват исканията, има си съдебна независима власт, която си определя колегията
  • 45 Кси

    9 4 Отговор
    Какви са тия помияри нискочели с палатки пред съдебната, бабички с раници и сладолед, оффф
  • 46 АМИ, НЯМА!

    3 5 Отговор
    НО ЩЕ ВИДИМ, ТУЛУП БОРИСОВ, ПРАЗЕН КАСКЕТ ГЕШЕФФФ, ДОНЧЕФФФ, БИКОФФФ, САЧЕВА, ДАРИТКОВА ДЕСА ДУЛОВСКАТА ПРОСТАКЕСА, ЦВЪКО И МНОООГО ГЕРБЕРАСТИ.... ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ........може и ти.... ДА, САМИЯТ ТИ!!!

    Коментиран от #47

  • 47 Коментар 46 е отговор

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "АМИ, НЯМА!":

    На коментар 8
  • 48 Ради братовчеда

    1 3 Отговор
    Боса каза да си гледате работата..
  • 49 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 1 Отговор
    БОЙКИКЕВ, СКРИЙ СИ МАЙМУНСКАТА ФИЗИОНОМИЯ....... ПЛАШИШ ХОРАТА
  • 50 добре

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Стюпи":

    Стюпи , много си смешен! До 1995 г в Симеоново няма правен факултет, а познай къде е завършил право Гешев. Ще ти дам жокер , проф. Герджиков му е преподавал и му е писал шестица.
  • 51 Hoho Boho

    2 2 Отговор
    Хи хи хи .:))
    Часивникът цъка, г-н Гешев.
    Тик - так - ...Тик - так ........бууууум .:))
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Тоя ли?!

    3 2 Отговор
    Дълбоко се съмнявам този нагляр да се махне преждевременно. Язък за славното му фамилно име. Главен прокурор, ако въобще е нужен, трябва да е като министъра на правосъдието - без особени функции. А всеки прокурор да може да разследва и главния, и себеподобните си.
  • 54 ХАН КРУМ

    4 2 Отговор
    в интересна държава живеем:гешев затрива правосъдието ,сиела норма се стреми да пречи на нормалните избори ,оня на автомагистрали ,уволнен не иска да си ходи,агенция по вписванията ,не вписва–държавата стои и се гърчи. ами намирайте им варианта по закон ,елиминирайте ги и отпушвайте държавата.изход има , само,трябва да се намери.
  • 55 ПСР

    3 1 Отговор
    Ами щом ИГ нарича ББ "Шефе",какво да се обсъжда повече?!
    ДП,който фигурира корпулентно на десетки страници,по делото КТБ,беше идеално изпран от ИГ.Хилядите едри злоупотреби с европари,корупция по високите етажи,също останаха и остават незабелязани.Не само от ИГ,но и от подкрепящата този режим,ЕНП и техните германски вождове.Всички се досещахме,какви безобразия се вършат из Родината,но едва сега,започнаха да изплуват ужасяващи подробности и конкретни факти.Като криминалните трансплантации на проф.Спасов,напр.чрез ОПГ Болница Лозенец.Умишлено проспивани и прикривани от ИГ.Та,наистина му е дошло времето.
  • 56 Хе хе

    1 1 Отговор
    зависи кой ги брои. какви са актуалните залози. струва ми се че са ниски.
  • 57 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Далаверите не са ставали "под носа" на прокуратурата, а с пълно нейно съзнание и закрила! Реално прокуратурата начело с лицето Гешев, а преди него лицето Цацаров са минали от "другата страна на бариерата"!!
  • 58 фак т

    2 1 Отговор
    паднели гешев...бента от лъжи-измами-крадене ще ни залее .....и тогва народа ще възстане
  • 59 Антимафия

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Защо":

    Казваме ясно, да може,

    Лаура Кьовеши да ни чуе!

    С този инфертилен и корумпиран ," Доган -Коч,-"

    Иван Гешев ,

    "стадо държава",

    никога повече, няма да има !
  • 60 Петер Брьогел

    2 1 Отговор
    Да ги преброим тогава тези броени дни ! И да се намери някой , който да разследва сериозно и истински Бориссов и шайката му !
  • 61 Един

    4 1 Отговор
    Естествено, че са броени дните му! Всяко живо същество е със характерна продължителност на живот! Гешев(т) да не е безсмъртен?
  • 62 наблюдател

    1 2 Отговор
    Не. Пред него предстои много работа.
  • 63 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Загрижен":

    Къде сте виждали гьон сурати да си подават оставката?Спомнете си Дебелия Сашко,Станишката,ПКП,Боко и производните му.
  • 64 истинко

    2 0 Отговор
    Скоро Гешефффф, Скоро! Който се е поставил в услуга на престъпници от ГЕРБ ще трябва да си понесе отговорностите!