Last news in Fakti

8 Юни, 2021 10:00 5 084 57

България го усети: какво става, когато САЩ се ядосат

  • санкции-
  • делян пеевски-
  • васил божков-
  • българия-
  • корупция-
  • сащ

В мемоарите си Чърчил недоумява как може да има хора толкова малоумни, че да се закачат с Америка

България го усети: какво става, когато САЩ се ядосат - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

Режимите с авторитарни тенденции и техните дейци смятат доброто възпитание за слабост. Затова не демонстрират такова и се отнасят подигравателно с онези, които го показват спрямо тях. Това е една характеристика на подобни режими, която Западът не може да схване, поколение след поколение. Затова западните лидери всеки път се учудват, когато в отговор на своето добро възпитание получат онова, на което руснаците казват „кукиш”.

Деятелите на режима на Бойко Борисов не са изключение от общото правило. Натъкнали се на добро възпитание в отсрещната страна, те демонстрират подигравчийско-презрително отношение.

"Ще допълзят обратно"

В повечето случаи този подход дава резултат. Когато преди време западните сили опразниха посолствата си в Минск в знак на протест срещу някакво поредно безумие на режима на Лукашенко, той съобщи на народа си: „Не им обръщайте внимание, ще допълзят обратно”. И наистина, не след дълго те „допълзяха”. А само преди няколко години, когато в Европа се заговори за откачане от Газпром, Путин информира приближените си: ”Няма къде да ходят, ще допълзят обратно”. Така и стана: Северен поток си е жив и здрав, подпечатвайки зависимостта на Германия от настроенията на кремълския господар.

Българските деятели обаче правят една грешка, която руснаците вече рядко допускат: заяждат се с американците. А американците не са като европейците. Ако бъдат остро провокирани, след като са показали добро възпитание, те имат навика да отвръщат доста твърдо.

Видяхме такъв сюжет малко преди последните избори - по повод писмото на председателя на Комисията по външна политика в Сената Боб Менендес и най-старшия републиканец в комисията Джим Риш. Адресирано до режима на Борисов, това писмо казваше приблизително следното: "Правителството и правосъдието трябва да положат усилия, за да гарантират, че законът е еднакъв за всички и че медиите ще имат свободата да съобщават истината, без да са заплашени от тормоз или наказание. Предприетите от България стъпки в тази посока само ще заздравят още повече нашите отношения".

Към онзи момент във въпросната Комисия се разработваше резолюция за България. Но двамата сенатори бяха решили да проявят добро възпитание и да предотвратят ситуация, при която партньор от НАТО бива прикован на позорния стълб. Затова вместо да халосат Борисов с резолюция, която да отекне по света, те решиха да му пратят писмо с намеци - както, според тях, се прави между партньори.

Само че реакцията на говорителите на Борисов беше всичко друго, но не и партньорска. Вместо да оценят, че получават не резолюция, а писмо, Георг Георгиев и Даниел Митов обявиха, че това е лична инициатива на двама случайни сенатори, на които не им е твърде чист косъмът откъм корупция. След като стана ясно, че документът е официален, версията бе променена: „Можем да твърдим или по-скоро да зададем въпроса дали пък не лъха на лобизъм”. Платен, разбира се, от техни български опоненти.

А сега се поставете на мястото на Менендес и Риш. Опитали сте да направите приятелски жест, но отведнъж адресатите на жеста започват да ви наричат случайни и да намекват, че сте някакви корумпета. И двамата се обидиха тежко. Когато научих за това, си спомних един пасаж от мемоарите на Чърчил, където той недоумява как може на Земята да има хора толкова малоумни, че да се закачат с Америка. Защото обиди ли се веднъж, тя се изправя в пълния си ръст. А този пълен ръст, пише Чърчил, е „страховита гледка”.

Да говориш така с американците е политическо самоубийство

И така, след шеги и закачки от страна на българските деятели, на 2 юни те получиха - не писмо, а официални решения на държавни институции, както и ясно разписани санкции по закона "Магнитски". А още на следващия ден президентът Байдън обяви в официален документ, че за САЩ корупцията навсякъде по света е риск за националната сигурност. Ще рече: тепърва започваме.

И този път обаче американците решиха да демонстрират лоялност към партньор от НАТО. Затова не назоваха по име онова „официално лице, понастоящем партиен лидер”, което е било подкупвано в особено големи размери. Вместо да вникнат в ситуацията, „остриетата” на ГЕРБ се хванаха за тази проява на благоприличие. Едни отричаха, че става дума за техния вожд. Други твърдяха, че идело реч за Александър Паунов (лидер на дребна до невидимост комунистическа партия). Трети повториха пролетните обвинения на Митов и Георгиев, обявявайки документите на американската държава за резултат от сблъсъка на две български корпоративни групи. Демек: някакви българчета са подкупили американската държава, за да се разправи с други българчета.

Да говориш така с американците е политическо самоубийство. И идва да демонстрира една голяма полза от доброто възпитание: по-добре възпитаният има по-дълъг политически живот, особено ако се намира на територията на НАТО и особено ако си има работа с американците.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 герб в гроба

    44 6 Отговор
    боко е бизнес ортак с доган и пееф и сега освен че ще го опандизят , ще загуби заграбеното АААААААХАХАХАХХАХАХАХАХааааа
  • 2 Fate

    32 14 Отговор
    Това Местафата ли го е писала
  • 3 Миризлив пор

    16 43 Отговор
    Ще е голям скандал, ако се окаже че голяма част от плащанията са по време кога черепа е в Дубай и някой трябва да му лъска имиджа и оневинява тук, реално парите не са били в посока пожарникаря а летеца с вдигнато юмруче.
  • 4 зъл пес

    42 16 Отговор
    Евгени,хайде сега разкажи и какви ги вършат американците когато има протести които не се харесват на политиците.Убиват,нали?Нямат право да се намесват в живота ни.Да си гледат техните проблеми.
  • 5 Хахаха

    23 23 Отговор
    Абсолютно ненормален коментар на ситуацията. От и до.

    Коментиран от #17

  • 6 Българка

    27 10 Отговор
    "Бългaрcкитe дeятeли oбaчe прaвят eднa грeшкa, кoятo руcнaцитe вeчe рядкo дoпуcкaт: зaяждaт ce c aмeрикaнцитe. A aмeрикaнцитe нe ca кaтo eврoпeйцитe. Aкo бъдaт ocтрo прoвoкирaни, cлeд кaтo ca пoкaзaли дoбрo възпитaниe, тe имaт нaвикa дa oтвръщaт дocтa твърдo."
    Наглецът психопат Борисов с кохортата си решиха, че са вечни и недосегаеми. Е, не са! Показаха им го гражданското общество в България, показаха им го и от САЩ. Само че санкциите по делото Магнитски сложиха срамно петно върху цяла България! Дойде време за плащане на сметката! И трябва да започнем от консуматорите и виновниците, които им позволиха грабежите! Гешев, Цацаров са позор, оставка и затвор!
  • 7 нопмален

    11 6 Отговор
    Точно така!
  • 8 Умря им ядосването

    30 14 Отговор
    Те вече са смешки,събарят паметниците на"бащите на Америка" пък те мигат като овце.Освен санкции нямат друго оръжие тези
    безсилници. Вие гледайте само Русия да не се"ядоса" че ада ще ви се стори като "ваканцуване" на остров Тасос..

    Коментиран от #45

  • 9 Безгрижен

    39 7 Отговор
    какво става когато се ядосат? На бос крак, чорап обиват или трошат с дупето костилки?
    Що не се ядосаха, когато им подарихме парите за самолетите? Или когато спирахме разните му там потоци? А когато плащаме скъп ток на мариците, що си мълчат? Когато войниците им нападнаха частна собственост и се подиграха с мирно-трудещи се българи, ядоскаха ли се?
    А 32 години кражби и беззаконие в БГ не ги ли ядосва? А това, че назначават правителството ни и го командват от Мустафа 1 не ги ли ядосва?
    Я си събирайте мариците, войниците и джендърията и си заминавайте за САЩ да миете ритулано кракта на тъмнокожите! Не ви искаме тука!
  • 10 Чичо

    11 7 Отговор
    Черепа се закани вчера щял да заведе дело,ми да завежда да видим как чичо Сам мачка кърлежите.Весо зарчето е свършен!
  • 11 Отчаян опит

    20 2 Отговор
    Какво става - прибират ти парите и ти казват, че е за твое добро. Кварталния гамен не се е променил много.
    Има и други квартали, обаче.
  • 12 Псевдоним

    27 6 Отговор
    Американците се били ядосали, пълен смях в залата. Видяха че Борисов се дискредитира като политик и решиха да си измият ръцете и да осребрят заграбеното от него. Типична мишкарска постъпка.
  • 13 РУСИТЕ

    14 2 Отговор
    УЖ ВСЕ СА В КОНФЛИКТ СЪС САЩ
    И НИЩО ИМ НЯМА. А ЗА БИБИ....
    САМ СИ Е ВИНОВЕН. АЗ СЪМ ПРОСТ
    И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ. НО МАЙ ТИ ИЗЛЕЗЕ ПО ПРОСТ ОТ НАС. НИЕ ЗА ТОВА, ЧЕ ГО ТРАЕХМЕ ТОЛКОВА ВРЕМЕ.
  • 14 До сега

    18 3 Отговор
    крепяха режима на Борисов, а сега го Фъргат ка`т стар чорап. Това е да си партньорин с америте. А тоя Дайнов току го изкарат на проветрение, че ще мухляса в тъмното. Но к`во да го праиш, нали е хазарин, а тея от тях по - хайлази няма. Освен да дърдорят безмислици, друго не ги бива. А трябва ляп да идят. Същия убавец кат Райчев.

    Коментиран от #20

  • 15 лицемерие

    18 3 Отговор
    Много логика има в това , след като САЩ ни докараха до това състояние сега да ни се ядосат. Техните марионетки дето ни '' управляваха '' досега , нали те точно я свършиха '' работата '' .
  • 16 съдба

    12 1 Отговор
    просто цялата фиеста съвпадна с датското разследване за подслушването и сащ решиха да оправдаят работата и отстреляха един излишен някъде там..по скоро нашите мутанти са коствена жертва но това не значи че ще им се размине
  • 17 гробище

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    къдрокоса Сю ти ли си ? :)
  • 18 ТаУмВзе

    15 5 Отговор
    Чърчил ли бе тиняк. Искал е да направи София нива с картофи. Дайнов, хващаш се, загащаш си наколенките без възглавничка и отиваш да ЛАЗИШ другаде.

    Коментиран от #22

  • 19 Въшка

    7 2 Отговор
    Нищо против, че дадоха едно рамо ама че са толкова велики и опасни, хайде моля ти се знаем ги. Като че ли корупцията в Бгто е от вчера
  • 20 мухахахах

    1 8 Отговор

    До коментар #14 от "До сега":

    ариве кой крепи боклуците от 30 години насам путин..
    от руското посолство казаха януари месец че корупция нямаме и всичко тука е наред..ако американците имат компромати за тиквата
    помислете си какви имат кгб..като си избирате марионетки получавате това
  • 21 Texas

    7 2 Отговор
    всеки си гледа интереса,борисов се знаеше поне 20 години кой е,накрая бугарите го отнасят,,защото са глупави и сирачета без защита.
  • 22 JEB

    1 11 Отговор

    До коментар #18 от "ТаУмВзе":

    тоз пък още го гони чърчил..ей болшевик глупав ако не бяха помощите и блетчли парк да ви предупреждава за всяка немска офанзива сега всичките щяхте да сте под земята..царвул неграмотен
  • 23 Реалист 2

    12 2 Отговор
    "Германската" медия с щатски директори DW вече не се навежда, а направо пълзи.

    И Стъки се е насочил "правилно" 😜 :
    Стъки към ЕК и САЩ: Преследват ме!
  • 24 Софиянец

    4 5 Отговор
    Отдавна не бях чел нещо смислено, ГЕРБ са аут. Въпросът е Ганьо кой пореден лум ПЕН ще избере.
  • 25 Сър Алтън Джон

    1 2 Отговор
    ...😁...На 13 декември 1941 година от САЩ и Великобритания на българските управляващи са издадени...😁...лекарски заключения за остри душевни заболявания...а през 1941 година на 5 септември,професор Абрам Свядощ се е държал с двете си ръце за главата...от смях...😁......... какви САЩ какви 5 лева...😁...
  • 26 Тредстоун

    7 9 Отговор
    Санкциите само повтарят делата които вече са започнали и се водят от месеци в българската прокуратура под ръководството на Гешев. Санкциите идват в подкрепа на българската прокуратура , червени маймуни и еднодневките на фатмака и по всякакъв начин се мъчат да изкривят фактите , американските служби и българската прокуратура заедно ритат престъпните човечета в България , другото е пунта мара другари.

    Коментиран от #27, #44

  • 27 мухахахах

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Тредстоун":

    тоз пък туй ли измисли бре..чудно ми е само кой ще вкарвате от герб в затвора и как ще става..с викторина може би..да не забият само кръглото нещо директно там след 2-3 месеца че ще останете гладни сума ти народ

    Коментиран от #30

  • 28 проблем

    9 7 Отговор
    Проблема на България е,че българите са си едни селски пишман-тарикати,дето се мислят за върха на еволюцията!Е,не са!

    Коментиран от #35

  • 29 Трънчо

    5 0 Отговор
    На Генчо му сече пипето като на стар другар но всичките му писаници са в прослава на янките.Генчо да си жив здрав.
  • 30 Тредстоун

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "мухахахах":

    Това са фактите , единствено и само манолев е свързан с ГЕРБ и срещу него се водят вече дела от момента в който беше посочен в конфликт на интереси с къщите за гости.Малко се позаинтересувайте и мислете преди да драскате простотии в клюкарника на червените маймуни.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Васил от Льонеберя

    5 2 Отговор
    Лайнов, как са на вкус американските задници?
  • 35 Винаги

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "проблем":

    Българина е perpetual тарикат, казано с американски привкус.

    (Perpetual - вечен)
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Човек

    2 0 Отговор
    Тея пък ако смятат че ще излязат с нас на глава - няма да стане!
  • 38 Американците работят

    4 1 Отговор
    за това да превърнат страната в територия, Дайнов тръгнал да си обединява блюдолизието с това на Чърчил.
  • 39 Hoho Boho

    5 1 Отговор
    Простите гербаджии никога няма да се сетят кой е този партиен лидер.

    Коментиран от #46

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Шайба

    7 1 Отговор
    Вече и албанския реотан загря,че цялото приличие и възпитание на Америка е пълно лицемерие,по-нагли и брутални хора в преследването на собствените си интереси до дупка светът не е познавал и едва ли ще познава.Докато корупцията работеше в техен интерес я поддържаха и разпространяваха със всички средства,спомнете си фразата "Той е к**и син,но наш к**и син!",но естествено дойде време и нещата се обърнаха,корупцията заработи против тях и те явно усетиха пагубното й действие и върху себе си и разбира се тръгнаха да се борят срещу нея и понеже се имат винаги за "намбър уан" отново искат да са най-отпред и да диктуват нещата.То все едно днеска да си най-големия престъпник и рушветчия,а утре като ти запари под опашката да го играеш Батман и Супермен едновременно в борбата срещу безобразията,които до вчера си забървал.Е няма други такива безочливи простаци и наглеци с възпитание,да ме извинявате за изказа!

    Коментиран от #49

  • 44 Таласъма

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "Тредстоун":

    Корупцията има винаги две страни - хора, които са достатъчно богати, за да дават подкупи, и хора, които приемат подкупи и са с достатъчно власт да им уредят безнаказано нещо незаконно и силно печелившо. Тези санкции бяха срещу първата група, след изборите следват санкции срещу втората група. Санкциите са следствие и на това, че липсата на дейност на прокуратура " Ти си го избра, и каскет" по корупцията в България най-после дойде в повече на властите в САЩ.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тредстоун

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Hoho Boho":

    Мая Манолова , тя утъпка пътека да му ходи на гости.
  • 47 Сатана

    1 0 Отговор
    Батето Славков го усети болезнено завалията.Лека му пръст.Мислеше,че всичко е маитап но го удариха с парен чук.
  • 48 Begoogle

    5 1 Отговор
    оакан син шаман, чудех си кога ли допълзи празмодият и ще цъфне пак в медийното пространство!! Служейки на САЩ подкрепяше ГЕРБ сега вече търси нови доходи и длъжности....
  • 49 INOT

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Шайба":

    Ти още ли не разбра, че ние сами сме си виновни за цялата патаклама. Ни амери, ни руси. Ако си умен и достоен человек, никой не мож те прекръши! Онези ни правят намеци , а ние на тях - подаръци.Да не мислиш, че зад политическият истаблишмънд стой целокупният амер.народ. Не е възпитано, или още джентълментско и дипломатично да ГУШКАШ Н. Пр. Посланника Х.Мустафа! ''Води ги в кауша - И тоя също - Ааа, Матейко не се увличай - Недей да ми интимничиш, какво интимничиш, МОАБЕТА СИ Е МОАБЕТ, РАБОТА - РАБОТА , СПАСЕ - Води ги'' - от незабравимия филм ''Бон шанс, инспекторе.

    Коментиран от #54

  • 50 Матей

    3 0 Отговор
    Не е точно така,както го извъртат ДВ,ама нейсе.Не могат ей тъй внезапно да се разправят с боко,да го сринат със земята и натикат в затвора.Би било лош знак и народа ще освирепее за още и още,ще излязат масови демонстрации и ще настояват за пълноценна социална революция.Ще го сметнат за слабост и разложение на властта и възможност за разчистване на сметки по деветосептемврийски,може да почне гражданска война.Затова карат по принципа "бий самара,да се сеща коня".
  • 51 незнайко

    0 2 Отговор
    ДЕМЕК на какъв език е тази дума ???
  • 52 ха ха ха

    2 3 Отговор
    Изключително тъпа статия, ма кво да искаш от дойчовото зеле?
  • 53 Стефан Петров

    1 2 Отговор
    Три пъти писах, но бях изтрит от демократичния цензор на сайта. въпроса ми е. С какво право САЩ ни налагат санкции като такива се налагат само от ООН. Това, че ги признаваме и не протестираме против тях потвърждава на 100% статута ни на тяхна колония. Трябва да им се наложат контрасанкции и имаме с какво. Ако има престъпление те са от нашата компетентност, а не от САЩ.
  • 54 Шайба

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "INOT":

    Явно не си си имал работа с американци да видиш как се прекършва умен и достоен човек,тъй че да загуби напълно вяра в човечеството и да не знае на кой свят се намира.Това,че нашите продажници сега ще изядат калая,понеже много се полакомиха е добре,но сметката пак ще я плати народа и ако си мислиш,че правителството на бандюгите от другата страна на океана ще ни оправи положението с тези санкции дълбоко се лъжеш,това е мечешка услуга,всъщност ние им правим услуга,че им вдигаме акциите по този начин,онези са си направили добре сметката и знаят как да ни използват в свой интерес.
  • 55 един от многото

    2 1 Отговор
    Дай Боже и американците да усетят истински Български яд!
  • 56 пенсионер

    3 1 Отговор
    Че кой го интересуват мемоарите на един амбреаж?
  • 57 А бе Дайнов

    1 1 Отговор
    хич не ми пука за американците като се ядосат какво става,а най-ми е за това как се разпореждат и нареждат на България и по-точно на нейните управляващи как и кога и колко високо да скачата и ниско да се навеждат. Вземи си коментарите тъпи и подлогански и си ги заври където слънце не огрява.А на Чърчил думите по повод Америка са казани защото въобще не е познавал руснаците,след ВСВ предложението му за война срещу СССР така и не се приема,защото за разлика от този тъп англииски мухъл който го отвяха веднага след ВСВ американците бяха и все още са наясно с мощта на СССР тогава сега Русия.