ФАКТИ.БГ

Когато българите бягаха от НРБ: "Невъзвращенците" и ДС

По-важният и по-интересен източник на информация обаче са разпитите на българи, които са се завърнали в страната, след като са минали през лагерите

Публикувана: 10 Юни, 2021 19:00
40 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3434
Когато българите бягаха от НРБ:
Снимка: DW
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За властите в НРБ те са били „центрове за шпионаж и диверсии“ – лагерите, в които са били настанявани на Запад бегълците от Източния блок. ДС е събирала информация за тях. Един нов сборник сочи как е ставало това.


Днес бежанските лагери ни подсещат най-вече за мигрантската криза от 2014-2015 година. Те са символ на вълната от хора, които масово тръгнаха към „крепостта Европа“, за да търсят по-добър живот и политическо убежище. Националистите и противниците на миграцията в Европа от сърце мразят лагерите.

Често забравяме обаче, че в едни не толкова далечни времена мнозина българи (и още повече източногерманци) също минаха през подобни бежански лагери. По време на Студената война тези лагери бяха и първото убежище на хората от Източния блок, който бяха решили да избягат отвъд Желязната завеса. В тези лагери обаче своите пипала пускаха комунистически тайни служби, включително и българската Държавна сигурност. Какво точно е търсела ДС в лагерите – това научаваме от един сборник на българската Комисия по досиетата (КОМДОС), който беше представен в Нов български университет.

"Центрове за шпионаж и диверсии"

„Бях истински изненадан от количеството материали и информации, събрани за бежанските лагери на Запад,“ казва експертът от КОМДОС Марко Цветков в интервю за Дойче веле. „Най-силно впечатление прави фактът, че ДС ясно си обяснява как функционират лагерите, какви са вътрешните процедури и дори как са разположени отделните сгради,“ казва Цветков.

А от какво по-специално се е интересувала българската ДС? „ДС смята, че бежанските лагери са центрове за шпионаж, диверсия и подривна дейност, извършвани от Запада,“ допълва Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата. За „разработването“ на бежанските лагери с ДВ отговаря Второ главно управление, подпомагано от Първо главно управление (което отговаря за разузнаването) и от Шесто управление – политическата полиция.

Навремето тези документи са били строго секретни. Сега КОМДОС ги прави достъпни за всички. От тях разбираме, че бежанските лагери са били разделени в три категории. 1. Официално признати бежански лагери в капиталистически страни – например лагерът Цирндорф близо до Нюрнберг във ФРГ. 2. Тайни лагери, създадени обикновено от американските военни, където бежанците се използват за шпионаж и диверсия – например лагерът „Камп Кинг“ на армията на САЩ близо до Оберурзел. 3. Лагери в трети страни, примерно в Югославия.

ДС „води на отчет“ общо 70 различни бежански лагера в Гърция, Турция, Югославия, Италия, Германия, Австрия, Дания и Швеция. От сводките на ДС става ясно, че най-лоши са били условията в гръцките и в някои италиански лагери – за тези места се разказват ужасяващи история за насилия, непоносима хигиена и стачки. Но малцина български бегълци искат да попаднат в тези лагери – за повечето от тях „Обетованата земя“ се нарича Федерална република Германия. Според документите на ДС, повечето български бежанци не желаят да остават дори в страни като Италия и Австрия – те гледат да продължат към Германия и за целта си търсят какви ли не скривалища, включително в камиони или в тоалетните на влакове.

От какво се е интересувала ДС и как си е набавяла информация?

„Сега е възможно да разгледаме историята на българските бегълци и на миграцията през призмата на ДС,“ обяснява Марко Цветков. Държавна сигурност е събирала всевъзможни информации, до които е успявала да се добере: Как са организирани лагерите, къде спят и работят обитателите им, колко дълго остават в лагера отделните бежанци, къде отиват след това, какви са мерките за сигурност, с какво се хранят бежанците и какви грижи се полагат за тях, кой финансира лагерите.

Тези информации ДС събира от два източника. Първият е информационният обмен с „братските служби“. Особено източногерманската Щази пише дълги доклади за лагерите в Западна Германия, през които преминават милиони източно германци, а тези доклади се изпращат и в София.

По-важният и по-интересен източник на информация обаче са разпитите на българи, които са се завърнали в страната, след като са минали през лагерите. Защото не всички бегълци, наричани от властите в НРБ „невъзвращенци“, всъщност наистина са искали да останат на Запад, решени да не се връщат никога в България.

През ноември 1976 година ДС пише 10-страничен доклад за анонимен българин, който месец по-рано заминал с туристическа група на „Балкантурист“ за Югославия, а оттам за Виена. Пред ДС човекът казал: „Останах много възхитен (…) от лукса и разкоша, в които на пръв поглед живееха виенчани. (…) Тогава през ума ми мина една мисъл, а именно – защо да не мога да живея и аз така разкошно?“ Но вместо да попадне сред очаквания разкош, анонимният турист се оказал в бежанския лагер Трайскирхен, описан от него като мръсен и недружелюбен. Така месец по-късно, с помощта на българското консулство, той се оказва отново в София – и в стаята за разпити на ДС.

Службите на Запад са се интересували от бегълците от Изтока

„В един момент ДС започва да прониква в лагерите и да вербува агенти. През 1980-те години обаче вече са принудени да признаят, че нямат достатъчно капацитет, за да съберат същински доказателства, че бежанските лагери са центрове за шпионаж и диверсии. И в този смисъл работата им завършва без успех,“ обобщава Екатерина Бончева.

И все пак: днес е добре известно, че в германските бежански лагери пристигащите от Източния блок систематично са били разпитвани от тайните служби, за да бъдат извлечени информации. Комисията по „случая Сноудън“ в германския Бундестаг също оповести, че от 50-те години на 20 век нататък германското външно разузнаване, в сътрудничество с партньорите от САЩ, Великобритания и Франция, е разпитвало бегълци от Източния блок. Германската служба БНД (външното разузнаване) през 1958 година създала дори специално звено под прикритие, което официално се водело „Служба за допитване до населението“. Българската Държавна сигурност знаела за това звено, където към края на Студената война работели 260 души.

До 1990 година БНД успява да извлече доста информация с помощта на „Службата за допитване до населението“, но днес мнозина се съмняват дали тази информация си е струвала усилията. Ясно е обаче, че „подривна дейност“ и „диверсия“, както смятали в ДС, не е имало. Разпитите на бегълци се практикуват чак до 2014 година, след което са прекратени поради неефективност и поради това, че обществеността вече знаела за тях.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.6 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БОЛШЕВИК
1 Отговор
Когато беше НРБ имаше държава, законост, ред и спокойствие. Сега няма държава, има мафиоти, престъници и крадци, доскоро и такива ни управляваха.

Коментиран от #2, #3, #28


Оценка:
-36 +90

Хах
2 Отговор

До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":


Такава голяма глупост може да бъде написана само от болшевик сталинист.

Оценка:
-67 +29

Е нали
3 Отговор

До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":


са потомствени мандраджии , червена измет граблива , цървули без морал , човешки и християнски ценности ? Ти какво чакаш от тях , бе ? Грабене , грабене и само грабене !

Коментиран от #8


Оценка:
-50 +26

no name no face no number
4 Отговор
Скоро ще бягат и от ЕС

Оценка:
-9 +49

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
5 Отговор
Поизчакайте няколко години до хвърля топа и тогава ги лъжете деее,невинни ченгенца....Близките 5години смятам да живея,ако Господ не реши друго....

Оценка:
-7 +16

Сравнение
6 Отговор
Тогава не знам колко са избягали, но сега са 3 милиона. Трябва да е било в пъти по-хубаво от днес.

Коментиран от #10, #14


Оценка:
-5 +69

Из чуждите Служби
7 Отговор
То и сега има лагер за изтезания срещу неудобни в Перник България над Профилакториума , говори се че главният прокурор Гешев заповядва изтезанията и дори убийства!

Оценка:
-6 +25

тия от 2 и 3
8 Отговор

До коментар #3 от "Е нали":


Са нарисували бочко така добре че и Леонардо да винчи да им завиди.

Оценка:
-4 +22

Бай Шиле
9 Отговор
Типична боза от ДВ.

Оценка:
-3 +36

Онзи
10 Отговор

До коментар #6 от "Сравнение":


Прав си

Оценка:
-0 +19

ПЕНКО
11 Отговор
И ДНЕС СА СИ БЕГЪЛЦИ НЕВАЗВРАЩЕНЦИ , НО ИСКАТ ДА ГЛАСУВАТ И ДА СЕ НАМЕСВАТ В ЖИВОТА НА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА , КОИТО СЕ БОРАТ ;РАБОТЯТ И ДЪРЖАТ РОДИНАТА НА ПЛЕЩИТЕ СИ И ДЕЦАТА ИМ Я ИЗГРАЖДАТ И КОГАТО "НЕВЪЗВРАЩЕНЕЦ "ЗАКЪСА -ИМА КЪДЕ ДА СЕ ВЪРНЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментиран от #16, #17


Оценка:
-6 +33

КОМУНИСТ
12 Отговор
Ох дойчевеле, дойче веле... На чии чужд гроб отново плачеш?
Задника си соросоиден да раздереш, всичко вече излезе наяве. Видяхме ви демокрацията, видяхме ви просперитета.

Оценка:
-7 +36

Коко
13 Отговор
Преди 90 година БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ДЪРЖАВА сега е кочина

Оценка:
-9 +28

крукундел
14 Отговор

До коментар #6 от "Сравнение":


От затвор колко да избягат? Тогава България се охраняваше като затвор, всеки беше затворник в страната си. Храната беше малко, дрехите бяха малко... Все едно си в затворническа лавка, всичко е дефицит, и едни дълги опашки. Е, имаше и хубава стока, но беше за надзирателите. Представи си сега същия затвор се разпуска, и колко ще са желаещите които ще останат.

Коментиран от #15, #19, #20, #21


Оценка:
-35 +18

ти байно
15 Отговор

До коментар #14 от "крукундел":


На колко години си.Надзиратели затворнически лафки дефицит и кво ли не.Преживял ли си го ИЛИ СЪНУВАШ БЕЛИ МИШКИ.

Коментиран от #18


Оценка:
-10 +27

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Хи хи хи
17 Отговор

До коментар #11 от "ПЕНКО":


Виж сега. Аз преди 30 години заминах от България. Оставих работещи заводи, морски курорти с зеленина, прекрасни плажове, хубави пътища, училища, детски градини за децата.,прекрасни паркове.... Върнах се. Ти освен, че не си сложил и камъче върху това наследство, а ти с твоите деца си унищожил абсолютно всичко. За какви плещи ми говориш, за какво изграждане. УНИЩОЖИХТЕ БЪЛГАРИЯ. БЕЗСРАМНИЦИ

Коментиран от #30


Оценка:
-8 +40

киро
18 Отговор

До коментар #15 от "ти байно":


куку ригуууу

Оценка:
-11 +1

И куркунделите
19 Отговор

До коментар #14 от "крукундел":


бяха малко

Оценка:
-2 +14

Чак затвор
20 Отговор

До коментар #14 от "крукундел":


Кукич, ако се юрнат 3 милиона, линията "Мажино" няма да ги спре. Бягали са единици и за това са успявали да ги задържат.

Оценка:
-2 +23

Я кажи
21 Отговор

До коментар #14 от "крукундел":


А ти какво предпочиташ, да е затворена сраната за да я има България, или да си остане разграден двор и изчезне. Защото на там отиват нещата.

Оценка:
-6 +26

Абе Дойче
22 Отговор
А кога ще напишете за западняци преминали в източните соц.страни, защото има и такива. Или за Георги Марков-видял истината и искал да се завърне в България, а англичаните го убиват като заклеймяват страната ни.! Ще публикувате ли цялото му писмо -"Георги Марков до Димитър Бочев – ПИСМОТО, 18-22. 02.1977 г., Лондон
Съмнявам се!

Коментиран от #23


Оценка:
-5 +33

ИМПЕРИАЛИСТ
23 Отговор

До коментар #22 от "Абе Дойче":


Имайте малко милост, не ровете костите на Гошето Марков. Горкият, беше пенсионер-инвалид от детинство. Прекара детството и младостта си по санаториуми и болници. Беше си внушил, че е голям писател и наши и чужди тарикати го използваха за целите си. Мир на праха му.

Оценка:
-4 +19

123
24 Отговор
DW не сте интересни пълна боза от вас по пресата

Оценка:
-1 +17

Дойчланд либе алес
25 Отговор
Сега убиват невъзвращенците като ги облъчват с рентгенови лъчи на летищата и ги оставят на изпита на времето дали ще развият онкологично заболяване

Оценка:
-1 +8

гост
26 Отговор
Държавна Сигурност е точно това, което олицетворява и няма нищо лошо в това, за всяка една държава.
Причината за сатанизирането на ДС е Западната пропагандна и терористична машина, която доведе България до стана, която да няма никаква национална сигурност и да бъде нещо като агне посред вълци в разградена кошара.
И сега този рупор на терористите Дойче веле продължава с медийно терористичните си похвати да публикува статии на работодателите си от ЦРУ.

Оценка:
-5 +18

Москва
27 Отговор
И всичкото това беше заради руската комунистическо-болшевишката окупация. Държавата беше опасана с бодлива тел и всеки който се осмеляваше да я премине нелегално беше застрелван като куче на границата. Няколко поколения българи не разбраха за какво са се родили и за какво са живели.

Оценка:
-18 +10

Що,сегашните
28 Отговор

До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":


По добри ли са.

Оценка:
-0 +3

Българин
29 Отговор
А сега как е? Седемдесет ( 70 !) българки на ден абортират, за да не родят в турско-щатската колония !

Оценка:
-5 +8

Наблюдател
30 Отговор

До коментар #17 от "Хи хи хи":


Ами защо замина ? Защо не остана в държава направена от ЕС и Натото в бонището на Европа.

Защо Ес и Натото да са виновни ли. Ами защото медиите са техни и чрез тях си назначават политици.

Оценка:
-4 +5

Брадвата
31 Отговор
Като гледам какви коментари има и се чудя как още не съм си изгорил паспорта! Ако и турците ако мислеха по подобен начин за "невъзвращенците", нямаше да могат да се върнат 10 милиона турци ли бе? И после що сме бунище, щото който и да дръпне напред винаги има кой да го събори обратно

Оценка:
-6 +2

Бандера
32 Отговор
Тези, които плачат за комунистическата кочина НРБ, са като прасетата. Радваха са, че им даваха помия по три пъти на ден и редовно ги ваксинираха. И понеже на всички им даваха и почти равни подаяния"заплати", с изкл. на партийните функционери - с 20 лв. повече, прасетата беха доволни. Сега, когато трябва да мислят, да работят истински, да се развиват и подобряват уменията си, за да успеят и се реализират - вият на умряло. За тях важи максимата: "беднотията на един човек е заслужено наказание за мързела и простотията му"!

Коментиран от #36, #37, #39


Оценка:
-17 +5

Васил от Льонеберя
33 Отговор
Престъпниците имат навик да бягат от местопрестъплението.
Интересно, евроатлантика Боко, къде ще забегне?!?
В Дубай вече стана тясно.
Може би в ЮАР братя Галеви ще го приютят, ако не го е страх от колумбийците, че колко дрога им затри...

Оценка:
-1 +4

Един
34 Отговор
Дали някой ще се изненада , че за персоните Борисов , Пеевски , Доган, ... Божков има само "оскъдни сведения" за ДЕЯНИЯТА им (които са ОЧЕВАДНИ) ?!

Оценка:
-0 +2

божидар чеков
35 Отговор
Много слаба и разводнена статия, без имена и примери, което я прави "сапунена". Жалко, има толкова неща за описване. От убийството на Арсов и Георги Марков,
до предателството на Владо Костов, с хилядите разбити съдби на "бегълците".

Оценка:
-1 +1

36
Този коментар е премахнат от модератор.
37
Този коментар е премахнат от модератор.
ЗАТВОР БОКООО
38 Отговор
ПРИ КОМУНИСТИТЕ 90% ОТ ДЕЦАТА СПОРТУВАХА И ПРЕЗ 1970 ГОД. В МОЯТА ГИМНАЗИЯ "ХРИСТО СМИРНЕНСКИ " ГР. ПЕРНИК ИМАХМЕ -ОРКЕСТЪР ОТ ТРИДЕСЕТ + СТРУННИ МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТА : ВИОЛИНИ ;ВИОЛИ ;ЧЕЛИ И ... БАС !?!?!? ИМАХМЕ СУПЕР СПОРТНА ГИМНАСТИКА -ПЛУВАНЕ ;ФУТБОЛ ;ВОЛЕЙБОЛ ;БАСКЕТБОЛ ;БОРБА ;ЛЕКА АТЛЕТИКА И ПРОЧИЕ -- СПОРТИСТИТЕ СЕ ХРАНЕХА "НА ТУМБАК " В СПЕЦИАЛЕН СТОЛ -ЗАЛИТЕ БЯХА ПЪЛНИ -ТОПЛИ -СВЕТЛИ- ГОЛЕМИ --- ДНЕС НЯМАМЕ НИЩО - И ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛИ СЪЩО -- ЛЕЛЕ -АМАН ОТ "ДЕМОКРАЦИЯ " !?!?!?!?!?

Оценка:
-0 +4

Рзлика няма
39 Отговор

До коментар #32 от "Бандера":


Тeзи, кoитo плaчaт зa либерал демократичната кoчинa РБ, ca кaтo прaceтaтa. Рaдват cе, чe им дaвaт пoмия от ГМО пo три пъти нa дeн и рeдoвнo ги вaкcинират.., и за Ковид. И пoнeжe нa вcички им дaвaт и пoчти рaвни пoдaяния"грантове", c изкл. нa соросовите функциoнeри - c 20 лв. пoвeчe, прaceтaтa са дoвoлни. Но, кoгaтo трябвa дa миcлят, дa рaбoтят иcтинcки, дa ce рaзвивaт и пoдoбрявaт умeниятa cи, зa дa уcпeят и ce рeaлизирaт - вият нa умрялo. Зa тях вaжи мaкcимaтa: "бeднoтиятa нa eдин чoвeк e зacлужeнo нaкaзaниe зa мързeлa и прocтoтиятa му"!

Оценка:
-1 +4

ФИЛИП ЕЙДЖИ
40 Отговор
Е СЕГА НЕВЪЗВРАЩЕНЦИТЕ СА ВИ МИЛИОНИ!?

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Маргарита Попова
Вицепрезидент Маргарита Попова с отчет за мандата си.
Работете между закона и словото. Работете с очи към България."

Още бисери
ТОП 5