28 Май, 2021 19:00 6 453 35

В Източна Европа се спуска нова Желязна завеса

  • беларус-
  • желязна завеса-
  • самолет-
  • русия-
  • източна европа-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко-
  • пътуване-
  • алексей навални

Небето в източната част на Европа в никакъв случай не е спокойно

В Източна Европа се спуска нова Желязна завеса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментирайки инцидента с предполагаемото отравяне на критика на Кремъл Алексей Навални в Русия и принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Беларус, Силви Кауфман пише в статия за френския вестник Le Monde, че Москва и Минск изпращат пределно ясен сигнал: Европа вече не може да бъде убежище за изгнаници. Подобно втвърдяване на позицията се е превърнало в предизвикателство за демокрациите, които вече не могат да се задоволят да отвръщат на удара с удар, твърди авторът, предаде агенция "Фокус".

Небето в източната част на Европа в никакъв случай не е спокойно. Не толкова отдавна главният политически противник на Владимир Путин се изви от болка и изпадна в кома на борда на самолет, летящ над Сибир. Той бе отровен с „Новичок“, а животът му спасен само благодарение на присъствието на духа на пилота, който взе решение за аварийно кацане в Омск, както и действията на лекарите. Алексей Навални се подложи на медицинско лечение в Германия, но реши да не остава в чужбина. Днес той е зад решетките в родината си, в Русия.

Сега вниманието на всички беше насочено към случая с млад опозиционер, който избра изгнанието, но се оказа мишена на преследване на властите на беларуския режим. Когато самолетът на Ryanair по направление Атина-Вилнюс бе във въздушното пространство на Беларус на 23 май, Роман Протасевич е обхванат от страх: двама или трима пътници, чиито лица му изглеждаха подозрителни при кацане, очевидно се оказаха от специалните служби. Те уредиха аварийно кацане на лайнера в Минск, придружен от МиГ-29. На следващия ден опозиционерът, с натъртвания по лицето, покрити с грим, механично прочете пред камерата „признания“, мрачната логика на които отдавна е добре позната на всички. Оттогава той е в затвора. Подобна е и съдбата на приятелката му София Сапега - руска студентка, която учи във Вилнюс. Тя бе задържана на летището в Минск без възражения от руското консулство.

Недалеч оттук, преди седем години, самолет на Malaysia Airlines беше свален от руска ракета в небето над зоната на конфликт между проруските сепаратисти и украинската армия. На борда на полет MH17 Амстердам-Куала Лумпур имаше 298 пътници. Всички те загинаха. След продължително и старателно разследване Нидерландия установи през 2018 г., че ракетата, унищожила самолета, е доставена от Русия в Източна Украйна в деня на трагедията. Москва отрича участие. Какво е общото между тези три събития? Те са част от една и съща динамика, или по-скоро отсъствието на каквато и да е друга динамика, различна от репресията, която е определяла посоката на всички политически събития в тази част на Европа в продължение на почти 10 години.

В Москва президентът Владимир Путин се придържа към логиката на властта в името на властта, без никакъв политически проект, освен желанието да остане в Кремъл (сега той има тази възможност до 2036 г.), където седи от 2000 г. насам. Отношението към Алексей Навални е най-показателният пример за система, която бавно, но сигурно смазва пространството на свобода, съществуващо в руското гражданско общество: независимите медии, неправителствени организации и сдружения са принудени да следват все по-драконовски правила, които смазват статута им на „чуждестранен агенти и екстремисти“. В затвора „извършвам все повече и повече престъпления“, написа Навални саркастично в публикация, след като научи, че прокуратурата му е повдигнала нови обвинения: „Моят мощен престъпен синдикат се разраства. (...) Като цяло съм гений и кукловод от подземния свят“.

Владимир Путин проектира логиката на стагнация и репресии на територията, която той възприема като сферата на влияние на Русия и по този начин допринася за всякакви нарушения на закона. Кремъл може да не е издал заповедта за изстрелването на ракетата „Бук“ по самолет в украинското небе, но направи тази трагедия възможна, като предаде такива оръжия на украинските сепаратисти в Донбас. Вероятно операцията по прихващане на полета на Ryanair е била разработена в офисите на КГБ в Минск, а не в московската ФСБ, която го контролира, но дали беларуският диктатор Александър Лукашенко, отхвърлен от избирателите през август 2020 г., би повярвал в собствената си всесилност, ако той не се радваше на подкрепата на руските си съседи? Лукашенко и Путин не се харесват, твърдят експерти. Както и да е, „беларуският сатрап“, както го нарича Валери Карбалевич в биографията си, е вдъхновен от модела на Путин и е неговата карикатурна версия. Той не само задушава електронните медии, но ги унищожава. Броят на политическите затворници се измерва в стотици, а броят на осъдените журналисти - в десетки. В петък роднините на 50-годишния Витолд Ашурк, който беше осъден на пет години затвор през януари за участие в протестите, бяха информирани за смъртта му. Поради „сърдечен арест“. Тялото е предадено на семейството пет дни по-късно. Ето как изглежда смъртта в затворите на „сатрапа“.

Пред портите на Европейския съюз се появи нова Желязна завеса. Европа не го забеляза веднага, тъй като беше твърде горда от себе си след падането на последната завеса през 1989 г. Но тя не може да продължи да затваря очи: последиците от логиката на стагнацията и репресиите са преминали всякакви граници. Прихващане на самолета на Ryanair и множеството операции на руските специални служби в ЕС се превърнаха в ясен сигнал: Европа престана да бъде убежище и нито един изгнаник не може да се чувства в безопасност там. Европа не може да приеме това, защото в такъв случай би загубила душата си. Какво да прави? Налага санкции. Нужни са целенасочени санкции, за да накажем тези, които вземат решения за репресии и да сеят плодовете на собствената си мащабна корупция във Виена, Лондон, Берлин и Париж. В същото време е необходимо да се предотврати превръщането на санкциите в удар върху гражданското общество, което трябва да се подкрепя активно, включително чрез откриване на университети за него: режимът на Лукашенко трябва да бъде изолиран, а не беларусите. Вече не е достатъчно да се отговори на удара с удар: необходимо е да се мисли стратегически. Както в периода на старата Желязна завеса.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    62 18 Отговор
    Въртят—сучат,все към Русия гледат.🐑 нещастници.
  • 2 hmhmhm

    33 8 Отговор
    Да ви Е-а и първото изречение - ако някой е разбрал нещо , евала ! Как да четеш нататък ...

    Коментиран от #10

  • 3 яяяяя

    45 12 Отговор
    Дано му дадат и втора присъда на навални, да има, какво да пишат уса подлогите!
  • 4 Да попитам

    37 8 Отговор
    Това са единични случаи каква завеса какви 5 лева бе журни!?
  • 5 От днеска

    33 2 Отговор
    Нов доклад на Конгреса на САЩ: България е важна страна, но олигарси и престъпни групи вземат държавни решения
  • 6 Български чадър

    11 26 Отговор
    Убийството на Георги Марков (писател и журналист-дисидент) 1978 г. Стари врагове, нови методи...🤨🤔

    Коментиран от #12, #21, #22

  • 7 TOTO

    42 8 Отговор
    ПРОМИВА НЕ НА МОЗЪЦИ, ТОВА ПРАВЯТ ЕВРОДЖЕНДАРИТЕ, НО НЕЩО НЕ ИМ СЕ ПОЛУЧАВА
  • 8 Да ама

    35 8 Отговор
    Низо за сваления самолет на президента на Боливия Моралес в Австрия. Двоен стандарт
  • 9 Дългият

    33 5 Отговор
    Новата желязна завеса е спусната вече от евроатлантиците. Очаквайте мински майдан. Но май плановете им се объркаха.
  • 10 Голямата мечка

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "hmhmhm":

    Как ще разбереш? Иска се малко акъл за това! Ако си прочел "двата" тома на "Винету" пак не става....

    Коментиран от #13

  • 11 Ноо сигурност

    6 11 Отговор
    Щом Дойче веле си позволи да приглася на Захарова за самолета на Моралес, щом Герхард Шродер е на яслата на Русия, знайни и незнайни политици, бизнесмени европейски....Фабриката за тролове, като руските агенти,шета си навсякъде.Какви завеси, какви санкции??Индиректно ни се подсказва, че трябва да се замислим, тези ценности в демократичния свят работят ли или не работят.
  • 12 Гост

    18 6 Отговор

    До коментар #6 от "Български чадър":

    Как ли са го убили ДС, след като Марков е били решил да се върне в България, а също така е написал негативни статии за Запада, че не е това, което е очаквал въз основа на пропагандата на соросоидните станции като Дойче Веле, свободна европа, бибиси Лондон о ще няколко подобни измамни медии.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Стига сте обиждали

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Голямата мечка":

    книгите на Карл Май. Томовете "Винету" са три, а Винету като герой се появява в над 7 романа. Като дете ги четях с удоволствие. По-добре от циклене пред телевизора.
  • 14 Лелеле

    10 3 Отговор
    Американски войници атакуваха производствен цех край Пловдив
  • 15 Точно това

    9 5 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    че е писал негативно за запада е разстроило силно някой на запад, та се наложи да измислят "български чадър".
  • 16 Как ли?

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Все едно да кажеш, че Навални и Протасенко няма да изтърпят наказание, въпреки че поне вторият явно "се е признал за виновен". Простили са му на Марков, викаш. А за опита за убийство с рицин през същата година срещу другия български журналист-дисидент и бивш офицер от ДС, Владимир Костов (който е бил осъден на смърт, и помилван през 1990 г.) какво е оправданието?
  • 17 ТаУмВзе

    14 3 Отговор
    Джурналята, знаят ли изобщо какво е Новичок. Щото се лае яко за навални. Като толкова си го харесват да си го бяха взели, но трябва да е троянски кон.
  • 18 сноу

    4 4 Отговор
    Брей туй Силви бе..е...То печено, че чак препечено..Изучило най-върлия начин как се правят пари и то с празни приказки..Е..празни ,празни, ама по прилича на манджа с грозде а тия манджички добре обслужват краварския апетит..
  • 19 ДаЗдраПерМа

    3 3 Отговор
    броеница от лъжи
  • 20 ДаЗдраПерМа

    13 3 Отговор
    режимът на Лукашенкоги им ограничава правата да нямат 54 пола а само два мъж-жена, баща-майка това е много лошо и тоталитарно иначе да си купуват мерцедеси или да щъкат по света е разрешено и не се смята
  • 21 Боко Тиквата

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Български чадър":

    Марков беше един промит мозък, който достигна онова към което се стремеше!
  • 22 дончичо

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Български чадър":

    А Сергей Антонов стреля в Папата... Ехааа,ега ти телевизора ' не го чупувай'

    Коментиран от #23

  • 23 На, чети!

    4 6 Отговор

    До коментар #22 от "дончичо":

    "Преди 41 години ДС и КГБ убиват писателя Георги Марков по искане на Живков", доста подробна статия в Дневник.

    Коментиран от #31

  • 24 ЕЕЕ

    4 0 Отговор
    хахах дори ги е шубе да напишат автора на статията. Да не земат да и те да изчезнат...
  • 25 КОЙ

    5 2 Отговор
    Монетата има две страни и винаги ни казват че еди коя си страна е правилна.Дайте и другата...
  • 26 дедо ми

    5 9 Отговор
    Много е приятно да знаеш, че този път България е от правилната страна на Желязната завеса.Пък руските тролове нека си пишат глупостите за соросоиди,джендъри,кравари.....Едно си баба знае,едно....

    Коментиран от #30

  • 27 Олга

    7 1 Отговор
    Нова завеса ли? А друго и не става. Остава единственото оръжие на Европа - сатанизиране на Русия и тровене с санкциите. Съжаляват, че Европа не може да спретне войските си (сега на НАТО) срещу Русия както през 40-те години на миналия век и да решат въпроса на раз. Тогава били убедени, че народът на Русия няма право да съществува и съвкупната Европа извърши чудовищната агресия срещу невинно население, което никога няма да бъде забравено. А сега срещу Русия целите са същите - да я няма и като из ведро се леят - ненавист, лъжи, провокации, изопачавания на фактите, а йезуитството си прикриват зад благовидната завеса на европейски демократични “ценности”, които обикновено се пренасят с тежки бомбардировачи. За по-бърз обучаване.
  • 28 уиски с лед

    2 7 Отговор
    Този път сме от другата страна на завесата, цивилизованата.
  • 29 Поредните

    5 3 Отговор
    глупости. Всъщност логиката е видима - правят се опити срещу Русия - първо - Украйна - ядец; сега Белорусия... резултатът ще е същият. В този процес следва да включим и първия ядец - Грузия. Не е нужно да си политически задълбочен анализатор, за да огледаш границите на Русия и да предвидиш следващата точка на напрежение. И пак ядец... А ситуацията с този пикльо е леснообяснима - той е поредната жертва на сили, стоящи над него. Цената, която ще плати, за да се изживее като герой, е доста висока. При това - ще я плати той, а не кукловодите.
  • 30 А бе в новата

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "дедо ми":

    история все сме били от "правилната страна" - Първата световна, Втората световна... Че и сега. Да сте чували за счупената писалка на Ал.Стамболийски -следствие от правилния избор... С подаване на зад..ик не може да се открие "правилната" посока...
  • 31 Нищо вярно

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "На, чети!":

    - Георги Марков го убиха "правилните", онези, при които той отиде... Съвършена дезинформация - погледнете историята, колко пъти дьонметата са опирали пешкира... /последният е Навални, какво стана с него?/
  • 32 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Сложна логическа задача - помагайте!
    Над небето на Непал е фъркал пакистански самолет. Както фърка го удря българска ракета "земя-въздух". В раойна е имало само един войник на "Почетния легион" - Франция. Бил е със камуфлажни английски дрехи, САЩ-чепици. На главата си е имал бейзболна червена шапка на туристическата фирма "Нева" -от Санкт Петербург с надпис " Мы Вам покажем".......
    Кой е съборил самолета ???
    1/ България
    2/ Русия
    3/ Бангладеш
    Който познае от раз - печели шоколадова бонбона "ПИЯНА ВИШНА"!
  • 33 БиБи Кинг

    1 0 Отговор
    Кольегата Тупин нема да трогате казахме! С него сме в симбиотична вразка- падне ли од власт он падаме и я! Вниатен ли сме?
  • 34 лаи НАТО

    0 2 Отговор
    Ко прйми с американските слушалки-шпиони дето записвали цяла Европа и Меркел ? Къде са записите и картотеките ? Що няма нито един изгонен от тях ? Докато дъвчите на Путя мадити те си ветреят чепа безнаказано.
  • 35 ганю

    0 1 Отговор
    Към Русия гледат щото има ресурси за крадене това ги интересува
    всичко останало е шарлатания и нагласия
    Украйна продадоха си земята ще съжаляват здравата ама е късно