Last news in Fakti

11 Юни, 2021 11:07 5 688 81

България не може да избяга от фашисткото си минало

  • северна македония-
  • тодор чепреганов-
  • история-
  • фашизъм-
  • сан стефано

България се опитва чрез безпринципна комбинация от наука и политика да осъществи Санстефанската мечта и да направи македонците българи, твърди историкът проф. Тодор Чепреганов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България изисква нейното фашистко минало да бъде заличено от македонските учебници, като едно от условията за отмяна на ветото за членство на Македония в ЕС. Университетският професор и историк Тодор Чепреганов тълкува подобни искания като принуда за фалшифициране на историята, но и за създаване на предпоставки за създаване на съвсем различна картина на този исторически период, т.е. за фашизма и нацизма, както в Македония, така и в световната история, пише "Нова Македония"

"България се опитва за последно, чрез безпринципна комбинация от наука и политика, да осъществи Санстефанската мечта и да направи македонците българи. Исторически България винаги е сключвала съюзи, за да сбъдне мечтата си, а сега съюзът, който иска да използва, е Европейският съюз. Показателно е, че ЕС също знае какво се случва, но толерира подобно поведение на България, тъй като очевидно толерират шествието с нацистки символи в столицата на държавата-членка, в Съюза, който е поставен на антифашистки основи - коментира проф. Чепреганов т.нар. Марш на Луков в София.

Македонският историк предупреждава, че България трябва да се изправи и да лустрира фашисткото си минало, но също така да се извини, както направи Австрия през 90-те години.

"Не можете да избягате от историята. Дори ако се опитате да го скриете и забравите, дори да принудите и изнудвате другите да забравят, когато злите духове всяка година маршируват по вашите улици - историческите грешки заплашват да бъдат повторени. България не трябва да се справя с някаква въображаема омраза в Македония, а с омразата, която марширува по нейните улици. Самият факт, че в днешното българско общество е позволено да се организира поход с нацистки символи, показва какво е отношението към нацизма и фашизма там, т.е., че сегашното общество не може да лустрира това свое минало" - предупреждава проф. Чепреганов.

Искането за заличаване и забравяне на фашисткото ѝ минало от македонските учебници е само част от по-широкия контекст на ирационалното изнудване на България от приемането на българската история от Македония като обща, което би било въведение в отричането на автентичността и уникалността на македонската национална идентичност история, език, пише "Нова Македония".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо

    96 18 Отговор
    Македония е България, това е.

    Коментиран от #2, #13, #30, #52

  • 2 Display

    64 39 Отговор

    До коментар #1 от "Владо":

    Пък и повечето се гордеем с фашисткото си минало.

    Коментиран от #5

  • 3 Полковник РУМНО

    104 12 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 4 Северна Македония бе!

    104 11 Отговор
    Няма такава държава Македония! В Северна Македония, никой не знае македонски, всички говорят на български или шиптарски!

    Коментиран от #10

  • 5 Полковник РУМНО

    48 16 Отговор

    До коментар #2 от "Display":

    Пишеш глупости, манипулаторе.

    Коментиран от #54

  • 6 9772

    51 7 Отговор
    Тоаова и Сърбия/т.е. кралството на сърби, хървати и словенци/, вардарската бановина- македония, която официално е южна Сърбия и СССР- т.е. Русия, също съюзници на Райха.
    Да бъдем точни!
  • 7 Хисторик

    31 46 Отговор
    Фашиското минало е дружбата с Хитлериска Германия помоща на Княжеството към войскире на Вермахта да преевземат Сърбия депортацията на 15 000 евреи от Македония към полските концетрационни лагери и убийствата на антифашистите за които се плащали на глава!

    Коментиран от #16

  • 8 Бриго Бичкията

    78 8 Отговор
    Професоре, пий си редовно хаповете, а в случай, че не помагат потърси лекарска помощ. От къде се навъдиха такива кухи професори?!!?.
  • 9 Учител

    79 12 Отговор
    За какви "македонски учебници" говори този "професор"? Те си учат по учебници от Тито, СССР и Коминтерна - целия свят знае какво пише там за Александър Македонски, за основаването и развитието на т.нар. им държава и за българските царе! Няма байно да хване дикиш тази глупост с "фашистко минало", защото само такъва като тебе го разнасят - фалшиви ора!
  • 10 Полковник РУМНО

    74 6 Отговор

    До коментар #4 от "Северна Македония бе!":

    Така е,защото е измислица на Коминтерна, Сталин и Тито. Македонският език е създаден през 1945 година.

    Коментиран от #20, #29

  • 11 Смвшко

    71 6 Отговор
    Е този професор. България може да има фашистко минало, но в никакъв случай България в момента не иска да направи от македонците българи. Единственото което иска България е да се признае насилственото налагане на македонско самосъзнание на българите в територията наречена Македония.
  • 12 Бай Иван

    66 7 Отговор
    Другарю, какво е това фашистко минало? Населението на Охрид откъснало клоните на цъфналите дървета за да посрещнат Българската армия ! Уважаеми , посетете гроба на Цар Борис 3 в Рилския манастир и виж сребърния венец на дебърчани !

    Коментиран от #57

  • 13 Фридман

    24 10 Отговор

    До коментар #1 от "Владо":

    От 1919г слад като България загуби Западните покрайнини заради дружбата си с Германия в 1СВ Македония не е бг земя!

    Коментиран от #44

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 hgrth

    59 4 Отговор
    А посрещането с цветя на българските фашисти през ВСВ означава ли ,че по същество македонците са толерирали фашизма ? Ако българите сме били фашисти , то сме били най-хуманните фашисти. Без участие на фронтовете и с опазване на всички евреи и цигани от концлагерите.
  • 16 Учител

    36 8 Отговор

    До коментар #7 от "Хисторик":

    Да приемем, че посоченото от теб е вярно. Дружба няма - има договор с Германия. Такива имат още много държави по това време, но никой не ги обявява за "фашистки". Същото и с депортацията на евреите, а за убийства на антифашисти се е плащало за ОСЪДЕНИ такива! С престъпление - процес - присъда и ИЗДИРВАНЕ, ЗАЛАВЯНЕ ЖИВ или МЪРТЪВ! Та така с глупостите за фашизъм в Царство България... все едно днес да кажем, че Боян Расате и Волен Сидеров си ги има и видите ли България е ксенофобска държава? Глупости на търкалета.

    Коментиран от #28, #81

  • 17 Рано

    30 4 Отговор
    или късно тия ид... ти ще влязат, но после ще реват с кървави сълзи от това което ще се случи с тяхната държава и ще мине доста време преди да осъзнаят като нас къде са се набутали. След като им съсипят цялата икономика и като им избягат читаеите хора на запад от Македония ще остане една пустееща земя с празни села и градове. Макарон ги приветства щото много добре знае какво ще се случи с тях като влязат.

    Коментиран от #61

  • 18 Е...

    37 1 Отговор
    И вие от истината за измисления си език няма как да избягате.
  • 19 само питам

    39 1 Отговор
    Абе, професоре, абе главо гумена. А какво да правим с учебниците ви по география, където вместо Балкански е написано че е Македонски полуостров, а?

    Коментиран от #59

  • 20 Учител

    32 1 Отговор

    До коментар #10 от "Полковник РУМНО":

    Право казвате, полковник за 1945, НО тогава започва и около 20-30 години им отнема време да ашландисат т.нар. "македонски йезик" :-)... Работата им е малко като хомосексуалистите, които се опитвали да имат дете - не се получавало, но опитите продължавали!
  • 21 Аферим

    30 3 Отговор
    Няма по-голямо доказателство, че този идиот е българин от изказването му. Не може да избяга от УТБАшкото си минало.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Боби

    26 2 Отговор
    Ей северномакедонец, първо не си македония а Северна м. Македония си е у нас, Македония е и в Гърция. Вие сте там някакви други, нали докарахте един от Египет ли бе, който бил последния македонец.
  • 24 Ще има и още

    34 1 Отговор
    Ето точно такива като този "професор" са тараните на македонизма. Политиците им говорят умерено и мазно, особено в Европа докато вътрешната клика от професори, академици, публицисти, журналисти, общественици т.н. ЕЖЕДНЕВНО зомбират обществото в омраза и ненавист към всичко българско. Мазните им политици само вдигат рамене и казват: това просто са мнения на граждани, изразени в независимите ни медии. Не могат да бъдат обвинявани в език на омразата за разлика от българските политици, които поеха главната роля и оставиха нашите публицисти на заден план. В Македония доста по хитро и коварно са си разпределили задачите и съответните роли. Там безспорно е налице дълбока приемственост. Още повече че както може да се прочете и тук публицистите могат свободно да употребяват всякакви нелицеприятни епитети без да носят последствия.....и те не ги пестят и ги използват в изобилие.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Къде бре

    32 2 Отговор
    професорче, възниква фашизма! Пишете ли че ФАШИСТКА Германия окупира Македония и едва след това ние АДМИНИСТРИРАМЕ!!!! България по всички договори и показатели НЕ Е била фашистка държава! Защо в учебниците ви не пише как са посрещнати българските войски!!!??? Как България е единствената държава спасила евреите, в Македония не са спасени защото Германия е основния окупатор!
    Това ли е основното в историята на Македония на което се крепи идентичността Ви!!!??? А периода когато бяхте южни сърби!!!??? що го прескачаш сърбомане!!!??? Къде на запад се акцентира върху победата над фашистка Германия!!! Знаеш ли кой е денят на обединена Европа !!!??? 09.05 !!!! Каквоотново ще го ппевръщаме в ден на победата над хитлерофашизма!??? С тия писаници доказвате, че възниквате като нация след 1945г.!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хисторик

    5 19 Отговор

    До коментар #16 от "Учител":

    Боян Расате и Волен не са изпълнителната власт. Няма място за сварение фашиското правителство на още на авторирарния Борис 3ти които забраняват редица партии заедно с марионетката си премиер Александър Цанков - Кръволока!
  • 29 Даскал

    9 13 Отговор

    До коментар #10 от "Полковник РУМНО":

    Малко да почетеш история няма да ти е излишно, старшинка !
    Съвременна Македония е създадена през Август 1944г. от фашистка Германия !
    Това е момента, когато България прекъсва съюза с Германия, минава на страната на съюзниците и напуска тези земи.

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Отечествен Фронт

    12 26 Отговор
    Кой уби децата в Ястребино, че бащите им бяха партизани и водеха битки с германците и жандармерията на фашиста Цар в България?

    Коментиран от #43, #80

  • 32 Комуниста

    10 23 Отговор
    Щом бг не е имаша фашиско минало защо не питат в американското и британското посолствав София защо бомбардираха България периода 1941 - 1944 г?
  • 33 Николай Михайлов

    18 3 Отговор
    Искам да попитам този професор който се срамува от българските си корени какъв съм аз:прапра дядо ми е българин,има двама сина, след ньойския договор 1924г., единия брат заминава за ЮГОСЛАВИЯ-тетово със семейството си,а пра дядо ми с моя дядо заминават за БЪЛГАРИЯ.Искам този професор със изкривено мислене да ми отговори на въпроса: какъв съм аз и какви са ми братовчедите от Тетово и Скопие които се страхуваха да се наричат българи.
  • 34 1444 битката при Варна 1990

    3 18 Отговор
    Хитлер организира холокоста в Германия после започва война и Борис трети вместо да воюва с Германия влиза в съюз с Германия като германските войски навлизат в Царството България преди да е подписан съюзническия договор с който Борис трети избягва въоръжен конфликт с Германия сърбите се противопоставят на германските войски които трябва да преминат през динарските планини и по този начин забавят вермахта с няколко месеца които се оказват решаващи за забавянето на изпълнението на плана Барбароса и блиц Криг затова руснаците са благодарни на сърбите и Македония е в състава на Югославия след ВСВ. България виновна че не се противопоставят за изселването на евреите от окупираните територии като можеше да ги качи на лодки и те да доплуват до различни гръцки острови както това прави Дания от където с лодки евреите достигат бреговете на Швеция Борис Трети от къде да знае че Хитлер ще иска депортация на евреите при подписване на съюзническия договор след като разбира че германците искат депортация Борис Трети се договаря да депортира евреите от окупираните територии затова и сега ни третират като фашистка държава на страната нацистка Германия след като ни окупират СССР ставаме съюзници на СССР под техен контрол Македония е създадена след ПСВ започната след атентата на Франц Йозеф в Сараево в която война умират милиони европейци а болшевишката революция в руската империя е организирана да се избият колкото се може повече руснаци защото Руската империя освободи балка

    Коментиран от #66, #67, #78

  • 35 Gost

    15 1 Отговор
    Ако вие заличите манията си за величие, характерна за малкопишковци, ще помислим дали да отменим ветото си…
  • 36 Георги Илиев Митев

    6 3 Отговор
    Ода за Бойко Борисов : Бойко от всичко разбира. Вожда пред нищо не спира. Всеки проблем ще реши. Никога Той не греши. Бойко признат е спортист: Каратист,. тенисист, футболист. Доктор на пожарникарските науки. Не е като някои неуки. От сега и занапред Бойко е езиковед. Изборите нашият месия все печели ги на вересия. Личният му лекар - Лъчо вече е доцент. Бойко пък се цели... в бъдещ президент. Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2014).
  • 37 Полковник РУМНО

    23 5 Отговор

    До коментар #29 от "Даскал":

    Няма такъв филм. Не си в час с историята. Хайде отговори:1. На какъв език сте писали и говорили преди 1945 година? 2. Погледни тескеретата на дядо ти и баба ти. В тях чиновника-валия писал, народност българин/българка. И накрая отиваш в архива-Анкара, и прочети хилядите тескерета от Македония. Да прочетеш и видиш хилядите новородени БЪЛГАРИ. Македонци, няма!

    Коментиран от #74

  • 38 Отечествен Фронт

    9 18 Отговор
    Българскуте фашисти са убили без съд над 10 000 души вкл деца и старци периода 1939-1944г и са, се снимали дори с отрязани глави на антифашисти. снимките не можете да скриете фашисти долни!

    Коментиран от #40, #55

  • 39 123

    8 7 Отговор
    Фашегите са на власт в бг и искат да се изчисти всичко все едно фашизма не е имало имало е и се помни
  • 40 Историк

    22 6 Отговор

    До коментар #38 от "Отечествен Фронт":

    Фашизъм е имало само в Италия. В Германия национал - социализъм и т.н. В България никога не е имало фашизъм. Крайно време е да се ограмотите. Аман от неграмотници.
  • 41 Анонимен

    19 1 Отговор
    Предлагам северо-макетата също така яростно да заклеймят Германия и Италия за фашисткото им минало във всичките си учебници и след това да продължат да гледат с очакване към ЕС.
    Каквото и минало да имаме - поне имаме някакво за разлика от тях .

    Коментиран от #50

  • 42 Ю.кортес

    10 10 Отговор
    За фашизма съм съгласен,обаче комунизма е стократно по-голямо зло и макета не могат да избягат от комуняшкото си зачатие.С комуняшкото си зачатие,тия са за никъде.Обречени са да живеят в миналото и в изолация

    Коментиран от #49

  • 43 Панов

    11 7 Отговор

    До коментар #31 от "Отечествен Фронт":

    Иди виж паметника на избитите жители на село Равногор от бандитския комунистически отряд антонивановци.Това са вършили комунистите,убивали са и са мародерствали.Сред убитите са и две бременни жени.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Даката

    16 4 Отговор
    Македонизма е наложен от Коминтерна чрез сръбската и българската комунистически партии.За това в главите им са Тито и някакви фашисти вече 80 години.
    Така или иначе,предстои им интеграция в албанското мнозинство и не бива да им се обръща внимание.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 КРАДАТ НИ

    5 2 Отговор
    Водата е поскъпнала със 70% за пет години и ще поскъпва още .................ФАШИСТИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СИ ТРАЯТ !
  • 48 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    Разбрах от втория път : неправоверни коментари не се допускат във ФАКТИ!
  • 49 Историк

    10 2 Отговор

    До коментар #42 от "Ю.кортес":

    Не е имало фашизъм, както е нямало и комунизъм. Имало е социализъм периода 1944-1989г. Ограмотете се хора, не правете свободни съчинения.

    Коментиран от #51, #56

  • 50 АНОНИМЕН

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    Само Италия! В Германия е национал-социализъм! Ако не е правоверен поста - гъбката е в долния ляв ъгъл на картинката!
  • 51 глупости

    6 4 Отговор

    До коментар #49 от "Историк":

    Периодyt 1944-1989 у нас се нарича комунизъм, поддръжниците му - комунисти, партията е БКП, носталгиците - също комунисти. Така сме свикнали, така ще остане.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 П П

    15 1 Отговор
    АМИ КАКВО СЕ НАТИСКАТЕ ЗА ЕС ПРИ ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ ?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 АНОНИМЕН

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "Историк":

    От 1944-45 до 1989-90 години е всъщност един вид държавен капитализъм! Но това е за друга статия с друго заглавие! Тук търсим отговор на Въпросите : Защо Дибич Забалкански не е допуснал самоуправление на българите през 1829-30г.?! Защо Гурко е върнал отрядите си от проходите през Осоговската планина и не ги пуснал да минат от другата страна и да освободят и тези братя-християни от Турско!?
  • 57 Искапен ти вели

    2 10 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Иван":

    И тоа ти е тебе доказ? Мизерно и ниско другар, недоволен, еден. Назад во школска клупа.
  • 58 Бреййй

    12 2 Отговор
    Добре било в миналото, а сега фашистите кои са ? В България не съществува такова нещо като забранена литература и се приемат всякакви книги, та я кажи кой е горял книги и не е допускал чужда литература, кой ? Еми фашагите и нацитата т.е. ги дублирате, нагло същество такова
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Минувач

    12 3 Отговор
    За сведение на този т.н. "професор" Фашизъм е имало не в България а в Италия! Толкова му е акъла и професурата на тоя...
  • 61 Аха

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Рано":

    Я кажи от целия ЕС защо само на България ЕС ще съсипва икономиката ? Защо ЕС да е отговорна за крадливата далавераджийска управляваща пас.ина тук ? Как другите държави си взеха инициативата и сътвориха поне някакъв ред и равноправие за сънародниците си, само тука бездарниците за по-лесно търсят друг да им е виновен ?
  • 62 haha

    10 1 Отговор
    Македонски историк! Хаха, глупаво занятие!
  • 63 Бесен Язовец

    2 4 Отговор
    Не се оравете бе дашусти никаквацразлика няма между немските националисти и италианските фашисти на Бенито.
  • 64 БГ македонец

    12 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "България се опитва за последно, чрез безпринципна комбинация от наука и политика, да осъществи Санстефанската мечта и да направи македонците българи.
    ,,,,,
    Тогава през ВСВ те още бяха българи бе "професоре", след това започва насилственото помакедончване. Тая история ти ли си я писал?
  • 65 Античното Маке

    12 3 Отговор
    Тоя историчар си мисли, че ядем доматите с колците.
    Нема как България да е окупирала Македония, зашото такава държава не съществува преди 1991 година. Областта не е и анексирана, понеже Германия, на която Вардарско принадлежи след унищожаването на Югославското кралство, не я предава на България, а я предостава за управление, то ест, администриране. Ако в Македония действително искат да се придържат към историческата истина, би требвало да пишат за сръбския империалистчески окупатор или за германския фашистки окупатор. А ако погледнем на снимките от посрещането на Цар Борис III в Скопие, требва да пишем за освобождението на Македония от сръбско иго.
  • 66 Античното Маке

    13 2 Отговор

    До коментар #34 от "1444 битката при Варна 1990":

    Кралство Югославия също е било член на Тристранния пакт, и то съвсем официално. Договорът за присъединяване е подписан от известния югославски и сръбски политик Драгиша Цветкович, като министър -председател на Кралство Югославия, в двореца Белведере във Виена на 25 март 1941 г., след решения на Коронния кралски съвет, и е абсолютно легитимен. Кралство Югославия официално е било член на Тристранния пакт. Особена роля за това изиграва самият ръбски принц регент на Югославия Павел Караджорджевич. Просто само два дни след този договор, с подкрепата на британското разузнаване, сръбски националисти и военните правят държавен преврат и всъщност това е поводът Германия да ги нападне. Е, след като е било абсолютно легитимно член на Тристрания пакт, Кралство Югославия и в частност жителите на Вардарска Македония станали ли са фашистки или фашисти?
    Пак между другото и Павел Караджорджевич, и Драгиша Цветкович са абсолютно реабилитирани от сръбския съд като жертви на комунистическия режим на Тито. Значи, тези, които са се целували с Хитлер, са вече “готини” и жертви, а ние, българите, сме още “фашистки окупатори”? Откъде накъде?
  • 67 Античното Маке

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "1444 битката при Варна 1990":

    И я обясни - каква е логиката почти по едно и също време да спасяваме 50 000 евреи, а други 11 000, не??
  • 68 Не на нас тея

    7 2 Отговор
    Хайде стига си дрънкал небивалици, дрън-дрън, не само ни крадат историята македонците ,но там сърбоманите не спазват правата на човека, имаха служба за насилствена македонизация на българите, уволняват се българи от работа и се преследват, тероризират, само защото са посмяли да кажат, че са българи, има дори убити българи, рушат и български паметници ,паметни плочи и паметници на българската култура, дори къщата на Димитър Талев се руши, а училищата и медиите им в Македония бълват омраза и българофобия, това е сърбоманска политика.
    А България не е воювала заедно със фашистите и нито една държава не спаси евреите през ВСВ, освен България!
  • 69 резервист

    6 0 Отговор
    Ако фашисткото минало на България има някаква връзка със СМ, то тя е в налетите хиляди левове за инфраструктура, училища и осигуряване на поминък на тази исконно българска част от Европа. Драги професоре, да не би вашите л-на да не миришат? По вашите земи не е ли имало фашисти? Виж го ти чистофайника. Моите уважения, но е крайно време да си извадите главата от з-ка. Живейте си както искате! Смятайте се за велики! Но си свалете крадливите ръце от нашата история и култура! И спрете да тормозите нашите сънародници във вашата страна!
  • 70 Матей

    1 6 Отговор
    Кусура ни и Македония!Проблемите са тук,здраво заседнали и от дълги години,завзел ни е нео-мафиотизъм,под егида на американските колонизатори.Сега,заблуда е че Л.Кьовеши ще оправи тоя батак,както неведнъж съм подчертавал,докато американците командорят тук,нищо добро не се задава.Би трябвало да копираме руската и китайската система,някаква комбинация на социален капитализъм,с решителен превес на държавната собственост и непоклатимо съблюдаване на законност.
  • 71 Gen Gurko

    8 1 Отговор
    На това нещо, наречено професор не му ли е известно че в България НИКОГА не е имало фашизъм?
  • 72 Дебилчев

    7 1 Отговор
    Професоре, на БГ фашисткото минало в македонските учебници е застъпено повече от немското фашистко и италианско, това реално ли е, истина ли е, БГ има ли цар Самуил или той е македонски, БГ не е съгласна с лъжите и фалшификациите, разбирате го, професор сте все пак
  • 73 Биби Кинг

    1 3 Отговор
    Бойковина и Зайковина наедно у Еоропа! Това е бадештето!
  • 74 Полковник,да те попитам

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Полковник РУМНО":

    Царство България не се ли вмъкна след Вермахта,окупирвайки с официално обявени Окупационни Корпуси Югославия,Гърция и Македония? Ако отговориш правилно,ще те повиша в генерал-майор..

    Коментиран от #75

  • 75 Античното Маке

    5 1 Отговор

    До коментар #74 от "Полковник,да те попитам":

    Няма как България да окупира бивши български земи с българско население, напротив, иска да върне и освободи земите си от югославска и гръцка окупация.
    Но проблемът е и в самата Германия.
    "Райхът е отстъпил на България правата за временна окупация на земите в Тракия и Македония, без да подписва никакъв документ с правна сила – договор, спогодба, протокол. Управляващите в София непрестанно се стремят да увеличат правомощията на българската власт в двете области. Те си дават сметка, че Германия ще допуска подобна експанзия, не защото се интересува от историческите претенции на царството, а за да задържа страната в Пакта и да използва българската армия за охрана на беломорския бряг и поддържане на реда. Обстоятелството, че държавното ръководство си присвоява правото да въвежда законодателство, се основава единствено на мълчаливото съгласие на германците, което с нищо не ограничава възможността им да го отменят по свое усмотрение.
    Всяка концепция за държавен суверенитет от времето на Вестфалския мир през 1648 г. до Декларацията за принципите на международното право, приета с Резолюция 2625 на Общото събрание на ООН от 1970 г., съдържа поне три основополагащи критерия: върховенство, независимост и международно признание на държавната власт над определена територия. Осъществената вторична окупация в Тракия и Македония не покрива нито един от изброените критерии.
  • 76 Античното Маке

    5 0 Отговор
    Логично мнозина изкушени от историята задават въпроса: заблуждаван ли е бил българският народ с многобройните изявления от представители на политическата класа за осъществения национален идеал? Отговорът за съжаление е – да, заблуждаван е. Желаното е обявено за действително. Могат да бъдат видени стотици снимки, показващи окупационните войски, административни документи с титули и печати, но никъде не са публикувани текстове, регламентиращи българското присъствие. Писмата на министрите Рибентроп и Чано, предадени на Филов след присъединяването на страната към Пакта, “споразумението” с Клодиус и последвалите германски военно-административни разпореждания ще останат дълбоко скрити в министерските каси с гриф “Строго поверително”, защото съдържат само задължения на царството към Райха и имплицитно обещание, че някога ще получи тези територии. Какво се пише във вестниците и какво се говори в Народното събрание по този въпрос е с нулево значение за управляващите в Берлин. Липсата на официален документ, регламентиращ българската юрисдикция над “новите области”, се превръща в най-строго пазената държавна тайна през годините на войната. Управляващите в София са продължили да действат с надеждата, че поне частично те ще бъдат присъединени към държавата при окончателното уреждане на мира"
  • 77 Перо

    4 0 Отговор
    Тоя “професор”-македонист,ционист ли е или УДБаш.Чете историческата истина,като дявола евангелието!
  • 78 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "1444 битката при Варна 1990":

    Имало е закон от 1942 г.,според който БГ не може да третира чуждите граждани като българи и да им оказва защита.Македония и Тракия /Сегашната РСМ и беломорска Тракия/ са извън границите на БГ от 1939 г.и тези земи не са анексирани към БГ а са предоставени под българско администриране и охрана на германските окупационни части.По тази причина евреите от тези територии не са били защитени.Иначе какъв е смисъла едни евреи да защитаваме,а други да предаваме на германците. Това и сега не се признава от евреите за да може БГ да бъде вкарана сред страните с избити евреи и да се внушава вина.
  • 79 ФАКТ

    0 0 Отговор
    Ако се направи поход със съветски символи , какво ще е ? Турците или евреите като си отстояват своето какви са ?
  • 80 Kukur

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Отечествен Фронт":

    Точно казано 80%от българите били ффффф
  • 81 Bbbbbbb

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Учител":

    Че то и при народния съд има присъди. Защо ревете тогава. Плюс това за него са настоявали САЩ и Англия.