13 Юни, 2021 16:00 5 348 56

Те искат да върнат фашизма в Германия

  • фашизъм-
  • германия-
  • гьотц кубичек

Възможен ли е фашистки преврат в Германия? Малка група десни екстремисти начело с Гьотц Кубичек се стреми именно към това, привличайки за каузата и "Алтернатива за Германия"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Годината е 1990-а. Германия отново е обединена и в десните среди мнозина мечтаят за ново национално самочувствие. Гьотц Кубичек е на 20 години, служи в Бундесвера, когато му попада есето на Армин Молер, озаглавено "Фашисткият стил". Оттогава насам Кубичек води своята битка срещу модерна Германия - срещу многообразието и толерантността в обществото.

За тази цел той и съпругата му създават дясна мрежа в село Шнелрода, провинция Саксония-Анхалт. Мрежата се състои от т.нар. "Институт за държавна политика", издателство, списание, собствени канали в социалните медии и поддържа връзки с редица други сдружения и групировки. Целта е да се разпространяват антидемократичните визии на германски мислители и писатели като Армин Молер, Ернст Юнгер, Карл Шмит или Освалд Шпенглер. Всички те са апологети на народняшко-националистическия тип общество и пледират за отказ от т.нар. декадентство на модернизма и демокрацията.

Легендата за "голямата подмяна"

Кръгът около Кубичек се активизира особено покрай бежанската политика на канцлерката Меркел през 2015-та. Пристигането на стотици хиляди деца, жени и мъже, предимно от Сирия и Ирак, според Кубичек, представлява заговор за извършването на "голямата подмяна". Без да привежда доказателства, той твърди, че имало план за подмяна на германското население с чужденци - германците да бъдат жертвани в името на един мултикултурен световен ред. На митинг в Дрезден срещу политиката на Меркел през 2016-а година Кубичек пледира за хомогенно етническо общество и казва: "Германия ще си остане Германия само ако определящи са германците".

Кубичек умело използва платформите в своята мрежа, за да подготвя десния спектър за "предстояща гражданска война". "Ако ние, германците, сме прекалено цивилизовани да изпълним необходимото в навечерието на гражданската война, схватката вече е загубена", пише той в книгата си "Провокации", издадена през 2007-а, където цитира и Ницше с думите: "Само варвари са способни да се защитават".

Шнелрода - инкубатор за крайнодесни

Какво значение има Гьотц Кубичек и неговата дясна мрежа се разбра едва покрай възхода на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" /АзГ/. С нейната политика срещу миграцията и общественото многообразие тя се превърна в най-голямата дясна опозиционна сила в Бундестага.

Водещи политици от радикалното крило в АзГ поддържат тесни връзки с Кубичек и неговата мрежа в Шнелрода. Почти целият партиен елит на АзГ е идвал в селото, за да присъства на събрания и предизборни митинги. А през последните години се наблюдава тенденция към радикализиране на АзГ, която е твърде опасна. Затова германската Служба за защита на конституцията (контраразузнаването) постави определени среди от АзГ под наблюдение.

Гьотц Кубичек и АзГ засега изразяват позициите само на едно малцинство германци, които обаче са едновременно радикални и шумни, макар да нямат нови собствени идеи. Както казва историкът Фолкер Вайс: "Това са преработени концепции, които се повтарят вече за втори и трети път. Тези хора са епигони на епигоните". Според него не става дума за интелектуален авангард, а за назадничавост, свързана с най-убийствената страница в германската история.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    61 5 Отговор
    "Гoдинaтa e 1990-a. Гeрмaния oтнoвo e oбeдинeнa и в дecнитe cрeди мнoзинa мeчтaят зa нoвo нaциoнaлнo caмoчувcтвиe. Гьoтц Кубичeк e нa 20 гoдини, cлужи в Бундecвeрa, кoгaтo му пoпaдa eceтo нa Aрмин Мoлeр, oзaглaвeнo "Фaшиcткият cтил". Oттoгaвa нacaм Кубичeк вoди cвoятa биткa cрeщу мoдeрнa Гeрмaния - cрeщу мнoгooбрaзиeтo и тoлeрaнтнocттa в oбщecтвoтo."

    Каква елементарна манипулация...
  • 2 Георги димитров

    31 11 Отговор
    И аз ше помагам

    Коментиран от #11

  • 3 Да да

    65 8 Отговор
    Време е да помислят и за "Атернатива за България"/
    Време е за разплата с гроб, дпс и пишман патрЕотите.
    Искам справедливост за хилядите избити март месец от крадливата шайка герб-дпс-патреоти за да спечелят изборите!
  • 4 beg255

    66 5 Отговор
    ДА ЖИВЕЕЕЙ КУБИЧЕК - спасител на Европата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БОЛШЕВИК

    75 1 Отговор
    От фашизъм и национал-социализъм май имаше разлика!
    В Германия не е имало фашизъм, а в Италия.
    Днешния неолиберален капитализъм е много по- опасен, а и погубва повече народ тихо и полека държави като България бавно но сигурно изчезват!
  • 7 тнт

    38 5 Отговор
    Ако германците изтрещят отново не знам какво ще се случва?! Този път РФ ще стои и ще гледа отстрани!

    Коментиран от #9, #37

  • 8 В България трябва да направят същото

    60 6 Отговор
    Да се спре с новините на чужд език по БНТ 1
  • 9 БОЛШЕВИК

    33 3 Отговор

    До коментар #7 от "тнт":

    ако не я нападнат, иначе разярена мечка нали знаеш какво прави, когато за нищо е нападната!
  • 10 а дано

    41 9 Отговор
    Фюрера е мъртъв! Гьотц Кубичек поведи ни, чакаме! Кубчек,Кубчек. Да живее фюрера.
  • 11 Хитлирустете можеха

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Георги димитров":

    Спокойно да отровят Г.Димитров или просто да са разболее лошо.НОООО НЕ ГО НАПРАВИХА .ПИТАМ ЩО.МОЛЯ НЯКОЙ ДА МА ПРОСВЕТИ..
  • 12 Мао

    22 9 Отговор
    Фашизъм е имало в Италия на Дучето! В Германия е имало национал-социализъм на Фюрера! А в България имаше "развит" наци-"възродителен" милиционер-социализъм на Тато! Днес неговите наследници изградиха доразвит мутро-милиционерски рекетьорско-рушветчийски циг@нско-шопски наци-"възродителен" комунизъм на БКП+БЗНС+ДС-клана на "Тато-БОКо-караПрас"!

    Коментиран от #20

  • 13 Deutschland Uber Alles

    36 6 Отговор
    ГЕРМАНИЯ ЗА...ГЕРМАНЦИТЕ!!

    Коментиран от #39

  • 14 Истината

    7 23 Отговор
    Фашизма в Русия се върна отдавна, защо да не се върне и в Германия?

    Коментиран от #17

  • 15 Gen Gurko

    39 4 Отговор
    Кубичек е прав. Между другото най-голям приятел на Хитлер през ранните му години е Аугуст Кубичек!! В провинция Заксен-Анхалт живеят много упорити хора особено в района на Хале и Магдебург. Пожелавам им успех в прочистването на Германия и спасението на талантливия германски народ, макар че вече може би е късно. Надеждата умира последна.
  • 16 no name no face no number

    24 1 Отговор
    Който и да дойде ще е по добре от тези зелени ,християнски съюзи и социслдемократи от статуквото
  • 17 БОЛШЕВИК

    29 4 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Бъркаш се! В Русия е див капитализъм, също като в България, това се настани след предателството на Горбачов.

    Коментиран от #31

  • 18 мислещ

    7 8 Отговор
    Няма как да го върнат, защото той вече е факт и беше върнат от истинските фашисти. И както обичайно за фашистите и сатанистите, винаги казват истината за греховете си, само дето ги приписват на другите. Партията на анти-демократите вщатско също постоянно действа по този начин.
  • 19 Абе

    27 1 Отговор
    Ало,журналя-Фашизъм е имало в Италия при Мусолини! В Германия е било НАЦИОНАЛ САЦИАЛИЗЪМ! КОЙ ВИ Е ДАЛ ДИПЛОМИ,БЕ?
  • 20 Дзе Дун

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "Мао":

    Дoрaзвитият мутрo-милициoнeрcки рeкeтьoрcкo-рушвeтчийcки циг@нcкo-шoпcки нaци-"възрoдитeлeн" кoмунизъм само за правоимащите от БКП+БЗНC+ДC-клaнa нa "Тaтo-БOКo-кaрaПрac" включва: лъжещ най-нагло без последици, крадеш колкото си искаш от общото безнаказано, рекетираш и насилваш конкуренцията, "възраждаш" другите докато затъваш в секс-разгул и оргии, .... Кееееф, майка му стара! А тия от БКП+БЗНС+МНО-клана "Луканов-Лилов-Радев" не искат да изменят системата (с изцяло нова конституция и закони), а искат само да заменят персонално "Тaтo-БOКo-кaрaПрac" правоимащите!!!
  • 21 Добър и умен ход! !!

    28 1 Отговор
    Ако има фашисти. .значи няма да има евреи и сигани. . 😂
  • 22 Адолф Хитлер

    12 0 Отговор
    Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) е крайнодясна политическа партия в Германия, активна през първата половина на 20 век и ръководена, през по-голяма част от съществуването ѝ, от Адолф Хитлер.
  • 23 Феликс Дж

    8 17 Отговор
    СМЪРТ НА ФАШИЗМА под всяка форма и по всяко време.

    Коментиран от #24

  • 24 мислещ

    15 0 Отговор

    До коментар #23 от "Феликс Дж":

    Само дето проблемът е, че "Всяка форма" включва и антифашистите, набедени за фашисти от истинските фашисти. Аз не смятам, че трябва да мра, защото някакви болни сатанисти не им изнася, че на мен не ми изнася геноцида, който провеждат над всички нормални хора (Че и над ненормалните, ама на тях така си им е добре).
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Германия с черни и забрадки

    16 0 Отговор
    Meine Ehre heißt Treue -на немски: „Моята чест се нарича вярност“) е девизът на СС.
  • 29 Вярно е

    16 4 Отговор
    До голяма степен е прав.
  • 30 Лудата Меркел

    31 0 Отговор
    Напълних Германия с турци,араби и бежанци.Строя джамии и се носят фереджета. В училищата ще се учи и ислям...след 20.00 часа никой германец да не излиза-ще го из насилят и уби ят! Европейски ценности са това!
  • 31 Истината

    5 19 Отговор

    До коментар #17 от "БОЛШЕВИК":

    Днешното име на фашизма е путинизъм!
  • 32 Не са само те.

    11 0 Отговор
    DER lll WEG ,или ТРЕТИЯ ПЪТ са много по известни
    И законни.
    И чакаме развитие.
  • 33 Не са само те.

    10 0 Отговор
    DER lll WEG ,или ТРЕТИЯ ПЪТ са много по известни
    И законни.
    И чакаме развитие.
  • 34 реалиста

    11 2 Отговор
    предпочитам фашизъм пред комунизъм

    Коментиран от #43

  • 35 сноу

    7 2 Отговор
    А-а то илханчИту вчера рече ,че вече късно за фашиститу..Той вече е голямУту началник на либераститу и ще има кючюк либераст и ши праи голямуту рязана юропа...

    Коментиран от #42

  • 36 Философия и Политика

    3 13 Отговор
    Още едно доказателство, че фашизмът и протестите срещу наложените от коронавируса мерки вървят ръка за ръка. Кубичек, един от идеолозите на новите десни екстремисти в Германия и борец против толерантността и мултикултурализма на Меркел, намира новите врагове на немската нация в имигрантското нашествие от Сирия и Ирак.

    След две поколения обаче наследниците на същите тези имигранти вероятно ще се борят за чистотата на немската нация по същия начин и със същото настървение, с които сега го прави Гьотц Кубичек, наследникът на преселници от Бохемия. Собственият му екстремизъм доказва историческата правота на инклузивизма.
  • 37 Gogo

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "тнт":

    Споко няма да изтрещят.Отдавна са пластелинчета.Спасението ще дойде от Източна Европа.Не визирам Русия !!!!!!!!!!
  • 38 Бай Яни

    6 3 Отговор
    Аяе пълни глупости ,че то в Германия никога не е имало фашизъм. Всичко друго е манипулация. Ще възраждат комунизма в България. Начело с другаря Минчо .
  • 39 Ептен факт

    4 10 Отговор

    До коментар #13 от "Deutschland Uber Alles":

    КУБИЧЕК е много германска фамилия ! Хитлер е австриец , макар германците да ги определят за германци заради езика . Всички калпазани и псевдо завоеватели са чужденци , а прокламират национализъм . Същото е и в Англия с Джонсън . Наистина сте си загубили ума , щом подкрепяте подобни мракобесници, които винаги правят големи беди

    Коментиран от #41

  • 40 Счупи тъпомера

    9 0 Отговор
    Абе, то си требе.
  • 41 Gogo

    12 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ептен факт":

    Слагай маската и не умувай много, че не ти се отдава.Да искат ваксина на здрав човек че да се качи на самолет как ти се струва !!!! А !!!!! Гьобелс ряпа да яде.И Мусолини не е налагал такъв фашизъм.Тези с костюмите сега са много по страшни от онези пичове със СС униформите
  • 42 сноу

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "сноу":

    ..и ша има кючюк кючек,араба кючек ,маане кючюк и илханчето ще друса мазни кълки...
  • 43 Якия тъпкач

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "реалиста":

    Пред фашизъм и комунизъм предпочитам жени.Не по-възрастни или по млади от мен с 10-ина години.Изключения правя.
  • 44 Така, де

    8 0 Отговор
    Където е текло, пак ще тече...

    Коментиран от #54

  • 45 Иван

    8 0 Отговор
    Имало в Германия още свестни хора...
  • 46 Иван

    7 0 Отговор
    Имало в Германия още свестни хора...
  • 47 Псевдоним

    2 0 Отговор
    Фашистите в момента са групирани около коронавируса, този Кубичек е по-скоро умерен националист.
  • 48 Шаран БГ

    1 2 Отговор
    Земята се напълни със ненормалници и те ще я унищожат - заедно с природонаселението !!
    Нали човекът е уж "разумно" същество ! Пълни глупости ! Ум има - разум няма за две пари! Нима Гьотц Кубичек не знае, какво се е случило по света и в частност в Германия от 1933 година до 1945 год. Нима не знае, че Германия е напълно подвластна на САЩ? От края на ПСВ до ден- днешен тя /Германията/ е европейския васал на икономическия убиец- САЩ.Нима не знае, че само ВСВ е довела до унищожението на около 80 милиона човеци - около 20 млн. военни и останалото цивилно население ?
    От друга страна той е напълно прав / според мен, не според задокеанстите ни приятели / , че това заселване на хора с друга култура, манталитет и религия в Европа е пагубно за континента, не само за неговата родина по всички направления !!??
    Явен е стремежа на САЩ да създаде същия бардак в Европа, като в собствената си държава. Да няма албанец,българин, френец и жабар !! Те и за това подтикнаха Великобритания да избяга от ЕС, за да си води собствена и независима политика ! В рамките на ЕС винаги ще бъде уязвима и зависима.
    От друга страна във всяка държава, с много малки изключения на ЕС има САЩ войски и .....мърдане няма !
    Нека подскача г-н Кубичек - такъв е нужен на чичо САМ . Когато последния пожелае, ще му "застъпи пеша на шинела" !!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Никой

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ххххххх":

    Както циганите в България.За това и бг населението е малцинство вече години на ред.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Никой

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ххххххх":

    Както циганите в България.За това и бг населението е малцинство вече години на ред.
  • 53 Наблюдател

    3 0 Отговор
    С неспирния внос на ислямисти пред Германия въпроса е не Дали а Кога!
  • 54 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Така, де":

    Където е пушило пак ще пуши.
  • 55 ханзи

    1 1 Отговор
    КУБИЧЕК --баш ариец сигурно е половин чех
    друго си е да е АДОЛФ
  • 56 сороснерес

    0 0 Отговор
    колкото и да агитират германци за имигранти все има множество от тях които смята да ги натоварят във влаковете и обатно в мюслимански кочини..