Last news in Fakti

14 Юни, 2021 19:00 9 420 50

Родината на Карадайъ и империята на Доган

  • мустафа карадайъ-
  • анаватан-
  • родина-
  • турция-
  • ахмед доган-
  • дпс-
  • реджеп ердоган-
  • империя

Неточен превод на една дума разбуни страстите

Родината на Карадайъ и империята на Доган - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да ѝ се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата ѝ. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето". Това казва почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган през 2017 година в политическото си послание към "и християни, и мюсюлмани" в нашата Родина.

Четири години по-късно неточен превод на думата „анаватан“ (anavatan), изречена от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по време на посещението му в Турция, разбуни националистическите страсти с препратки за това кой какво разбира и как чувства Родината.

В буквален превод от турски anavatan означава "майката родина", в разговорния език обаче думата се използва повече като географско понятие за "земите на дедите". В този смисъл Мустафа Карадайъ използвал anavatan по време на срещата си с председателя на Великото национално събрание на Турция проф. д-р Мустафа Шентоп, който споделил пред гостите от България, че корените на рода му са от Северна Македония. Продължавайки тази линия на разговора Карадайъ му разказал, че корените на неговите деди са от Турция (анаватан), за да покаже на домакина, че двамата има обща съдба. Преводачът на новината на Анадолската агенция от турски на български приел, че „анаватан“ (земята на дедите ни) и „ватан“ (родина) са синоними, откъдето дойде и неточния израз в българските медии.

Историята показва, че българските турци винаги са били лоялни към българската държава и това го показват не само последните 30 години демокрация. А лидерите на ДПС от Доган до Карадайъ винаги са подчертавали, че България е тяхната родина, че те са български политици, а ДПС - гарант за териториалната цялост на България. Само трябва да надникнем в архивите, за да разбере, колко неуместно е отново да бъде разиграна етническата карта на тема "анаватан" .

В политическото си послание от 2017 година създателят и почетен председател на ДПС д-р Ахмед Доган казва: "Българската държавност започва от хан Аспарух. А правото на последния е модерната българска държава, член на ЕС. Аз съм гражданин на тази държава и изборът ми е категоричен, защото е дълбоко мотивиран. И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава - като „бивша територия“, засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето".

Можем да се върнем още назад във времето - през 1994 година, когато темата за "етническата партия ДПС" се въргаляше като горещ картоф на политическата сцена. Тогава Доган направи още по-категоричното признание: "Аз съм наследник на голяма империя. И знам как се пази двора на империята. Но това не е Турция. Моята империя е България. Оставам всеки да разсъждава върху това. България е моята родина. Тази земя я имаме, тя е наша и трябва да я пазим със зъби и нокти. Ние всички сме една нация. Един човек от турски произход иска да се чувства равноправен българин в тази страна, в която сме родени".

И до днес Доган не е изменил на тази своя позиция.
А сега да видим какво казва за родината сегашният председател на ДС Мустафа Карадайъ.

На 28 май 2017 на възпоменателен митинг в Руен в памет на жертвите на тоталитарния режим, Карадайъ използва три пъти думата "родина":

„28 години показваме правилния път за развитие на нашата Родина. Нашата философия е толерантност и мир, заедност и единство, за нас различния не е враг. Заедно с другия, ние искаме да градим по-доброто бъдеще и на нас и нашите деца...

Призовавам да бъдем силни за да можем да отстояваме нашата кауза. Каузата за толерантност и мир в Региона, за заедност и обединение, за правата и свободите в нашата Родина и региона, за стабилност и сигурност в нашата Родина".

Година по-късно, на 18 юли 2018-а, в реч на официалната церемония за откриване на паметник на Васил Левски в община Руен Карадайъ призовава да градим мирното бъдеще на Родината: "Да помним и да знаем, че между думи и дела трябва да има единство, че само обединени от обща национална кауза, която не дели хората по етнос, религия, политическа принадлежност, лично и социално положение, можем да градим мирното си бъдеще в нашата Родина. В разбирателство и заедност, под знамето на чистата и святата Република."

През 2019 година на възпоменателен митинг за Майските събития от 1989 г. в село Пристое думата "родина" отново е в словото на Карадайъ: "Ние сме пазители на целостта на нашата Родина. Ние сме пазители на мира, стабилността и сигурността в нашата държава. Ние през 1989 година не се борехме за националисти в нашата държава. Ние се борехме за демокрация, за толерантност, за заедност в нашата Родина".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фатих

    82 13 Отговор
    Закриване на антиконституционната партия ДПС!
  • 2 choko

    70 1 Отговор
    Грешка в превода направи Шиши милионер ли?! хихи
  • 3 Дроган

    48 5 Отговор
    ДПС-ДС не е турска партия и България няма нужда от етнически партии
  • 4 демек

    48 7 Отговор
    родени сме тук на тази земя,в България, но сърцата ни са свързани с пуйкия, ами вървете там....
  • 5 Карлово

    44 7 Отговор
    Не е неточен превода,точно си го каза Карада..я,ако отидете в пограничните райони на Гърция,където са техните помаци,ще видите изостанали села.Гърците не са като нас....толерантни.
  • 6 Истински

    39 4 Отговор
    Поръчкова статия.А да запази своята идентичност,език,вяра.Истински.Не е ли признание че това е етническа партия?????????????????????
  • 7 Карлово

    20 4 Отговор
    Не е неточен превода,точно си го каза Карада..я,ако отидете в пограничните райони на Гърция,където са техните помаци,ще видите изостанали села.Гърците не са като нас....толерантни.
  • 8 Имало едно време

    44 7 Отговор
    Тодор Живков, който каза, айде като сте турци, чао.

    Коментиран от #18

  • 9 Смях

    22 2 Отговор
    Абе то бил малко бременен ...
  • 10 Илхан

    32 4 Отговор
    Никога вече Герб ДПС БСП Патриоти=Статукво-Мафия.
  • 11 Суха съчка

    24 1 Отговор
    Не разбрах кой е автора на поръчката дано не е етнически българин.
  • 12 Хасан

    14 4 Отговор
    От 20 г не гласувам
  • 13 Рошко

    11 3 Отговор
    Та не можах да разбера за империята, да дадете малко информация, ама няма да можете, не забравяйте че доганчо е сред най богатите в Европа
  • 14 име

    16 2 Отговор
    а гара буново ? как мадам В я обяснява? с такава журналистика летим към 112 място ,113.....

    Коментиран от #36

  • 15 боил

    23 2 Отговор
    Надъхват ги бълг. турците да да се големеят и да смятат всяка бивша територия на Османската империя за своя "исконна " земя . Ако лидерите на ДПС нямат нищо общо , защо допускат хора , които водят анти бълг. пропаганда сред техните хора .

    Коментиран от #17

  • 16 Гост

    20 1 Отговор
    Може ли да не ми отваряте очите, как п0м@кът не бил имал предвид точно това, а нещо друго? Може ли да не се п0дл@гате на всеки доганец или делянец? Точно заради подобно раболепие сте на 112 място.
  • 17 Гост

    22 1 Отговор

    До коментар #15 от "боил":

    Доганчовците да не забравят, че всяка бивша османска територия също е бивша българска, гръцка, херцеговска или сръбска.
  • 18 Имало още едно време

    2 12 Отговор

    До коментар #8 от "Имало едно време":

    Не се мина и половин година и на Тошо му намазаха ските. Само как беше опулил очи, със сигурност беше напълнил памперса
  • 19 Анонимен

    16 2 Отговор
    А защо висши държавни служители в Турция показват карти на които България е част от територията на Турция???
  • 20 Nazi

    20 2 Отговор
    "Неточен превод" ли? Искате ли да знаете как турците наричат Българите???? Г-Я-У-Р-И. И ЧЕ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ БИЛА ТУРСКА. ЕТО,ВИ ТОЧЕН ПРЕВОД!

    Коментиран от #24

  • 21 Брендица

    14 2 Отговор
    Нагъл лицемер! На една снимка седиш на софра в Турция и изглеждаш като шушумига пред домакина ти
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГАРА БУНОВО

    17 4 Отговор
    ДПС Е ТЕРОРИСТИЧНА КЛЕТКА !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Коко

    5 4 Отговор
    Божее колко злоба има по света.
  • 26 КОЙ

    9 1 Отговор
    Ислямът в своите основни постановки учи че неверник може да бъде само роб на правоверен, неверник може да бъде лъган и може да бъде убит. Е в случаят ние сме неверника и дали ще повярваме зависи от нас.

    Коментиран от #27

  • 27 Брендица

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "КОЙ":

    Доган не е турчин. Не зная за кой случай имаш предвид
  • 28 Ха хо

    9 2 Отговор
    Младежа Карадайъ не знае на кой свят е! Потомък на хора принудени да предадат своята родина, вяра и своя народ! Чужд сред свои, нито българин, нито турчин! Човек насред нищото! Как се завършва IT специалност с този негов български? Как се разбира с политиците от "анаватан", като още не може да се оправи с падежите да турския?
  • 29 ХАН КРУМ

    7 0 Отговор
    МАДАМ" В"КАКТО НАПОИТЕЛНО ОПИСВАШ ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА ДПС,ЗАЩО ПО СЪЩИЯ НАЧИН НЕ ОПИШЕШ ФИНАСОВОТО ИЗРАСТВАНЕ НА ПЕЕВСКИ,НА ЦОНЕВ,НА КАМЕН КОСТАДИНОВ,НА ХР.БИСЕРОВ,НА РАМАДАН АТАЛАЙ,НА ЕМЕЛ ЕТЕМ И НАЙ ВЕЧЕ НА ХИДРОИНЖИНЕРА С ПОРЦИИТЕ.ТА ,МАДАМ Е ЯСНА,ЯСНО Е ЗА ЗАЩО ТОЛКОВА ЛЮБВЕОЛВИЛНО ЗАЩИТАТАВА ДПС ОТ СЪЗДАВАНЕТО И ДО СЕГА.ДПС –ДС ДОКАРА ДОКАРА НЕЩАТА ДО ТАМ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ДА СИ ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА. А ,ЧЕ ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ МИНАВА ПРЕЗ БОСФОРА ,КАЗАНО ОТ ДОГАН, ПАК ЛИ Е ГРЕШЕН ПРЕВОД???ПРОЖЕКТОРИТЕ СВЕТЯТ СИЛНО МАДАМ"В" ИНЕЩАТА СЕВИЖДАТ ЯСНО.КАКВО ГОВОРЯТ ,НАЧАЛНИЦИТЕ ТИ ОТ САРАИТЕ ХИЧ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА,КЛЕДАМ ГИ КАКВО ВЪРШАТ, А ТО НЕ Е В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ.
  • 30 Хайдутин

    6 2 Отговор
    Турците ги е страх саамо от Русия и под натиска на ДПС продажниците от ГЕРБ ,, с мълчаливотоо съгласие на другите партии в парламента направиха България враг на Русия , единствената държава , която би ни защитила от мюсолманите . Така политиците освободиха пътя на Турция към България .
  • 31 Не съм Хасан

    10 1 Отговор
    Аха, значи, „анаватан“ (не е "майката родина",а "земята на дедите ни")- грешка в превода и всичко е наред. За балъците.
    Но да вземем и този вариант.Българските турци(ако има,или се мислят за такива) са по-скоро османци, защото повечето от тях никога не са живели в Република Турция. Няма как на Карадайъ "корените на неговите деди да са от Турция (анаватан)". Турция е създадена от Мустафа Кемал 1923.
    Това Карадайъ го знае добре, но не казва, че „анаватан“ (земята на дедите ни) е Османската империя ( а че била Турция), защото в противен случай ще признае помашките си корени от насилственото помохамеданчване.
    Но и в двата случая завалията се е нахендрил.
  • 32 Не съм Хасан

    11 2 Отговор
    9-ти март 2021г, България отбеляза 36 години от атентата на гара Буново, при който умират 7 жени и деца. На тази дата през 1985 г. във вагона за майки с деца на влака Бургас – София избухва бомба, която убива 7 души. Същият ден избухва още една бомба в сладкарница в Сливен.
    Зад терористичния акт стои „Турското национално-освободително движение".В което е бил Ахмед Доган, а няколко месеца след атентата става и официален идеолог на движението. Арестуван е през 1987г. като „създател на противодържавна организация" и две години лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници. През 1989г. е осъден на 10 години затвор, но получава амнистия след падане на комунистическия режим през същата година.
    Питам се, защо ли никой от управляващите както и от другите партии не повдига въпрос за бившите терористи.Давност за престъпления като тероризъм няма .Защо не ги съдят ? Те доведоха нещата до Възродителният процес. Убиваха невинни и своите ,тровеха водоизточници от които пият и турци и българи ,шиеха турски униформи ,нападаха военни складове за оръжие ,убиваха войници от наряда…

    Това как се връзва с гореписания текст без автор???

    Коментиран от #34, #37

  • 33 незнайко

    2 1 Отговор
    Нямаше да ги има тези ТЪПИ обяснения, ако ДПС не съществуваше !!! Не си играйте с ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ !!!
  • 34 Само бизнес

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Не съм Хасан":

    Кой ни е виновен на нас , като овце продължаваме да гласуваме за тези партии. А те продадоха държавата и станаха милиардери, тия дето са по-ниско, са само милионери .Сега чакат по-бързо да минат изборите , че сделки ги чакат , комисионни , пари губят . А народа как си плаща сметките ..това не е техен проблем .
  • 35 Турчин

    4 7 Отговор
    Е и 2 Ко праим сега? Аз много пъти съм казвал,че Ахмед Доган и ДПС са деца и слуги на българската държава и българите. Те системно работят за "мекото асимилиране " турското малцинство в България. Тези които не знаят "мисията на Доган" натоварена му още в далечната 1988-1990 година, той не знае кого плюе. За това казвам,че "Ахмед Доган е по-вече българин от много българи в страната. Ако го нямаше Доган, сега ДОСТ и Народната партия за Достойнство на Касим Дал щяха да есапърва сила сред турското малцинство в България. За това когато плюете Доган и кликата му, не плюйте турците-те са най-мирното,трудолюбиво и достойно малцинство в България, което малцинство е подарило съдбата си в ръцете на своите палачи. Точка по въпроса.

    Коментиран от #42

  • 36 Турчин

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "име":

    Гара Буново е творение на Комитета за Държавна сигурност в България. Не забравяйте,че турците в България служеха в каторжните Строителни войски и никой не ги учеше как се прави бомба. Второто е,че двамата от извършителите са сътрудници на ДС. Демек някой ги натовари с тази мисия и после ги разтреляха за да няма свидетели. Държавна сигурност не жалеше майка и баща а камо ли трима турци. После дойде погрома над турците с тези извинения. Из Делиормана и Родопите има избити и безследно изчезнали от Буново но никий не се сеща за тях. Виновниците за Буново ги търсете сред редовете на Българската комунистическа партия и техните лакеи от Държавна сигурност не на друго място.

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 етнос

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "Турчин":

    Ти остави тия приказки , ДС бяха като добермани ....надушили са нещо
    и за това ви погнаха безмилостно .А турците можи да са работливи, но това не им пречи да гледат към Турция и да мечтаят за османската империя.
  • 39 Турчин

    1 7 Отговор
    Драга редакция недейте да триете моите коментари. Аз казвам историческата истина,без да слугувам никому.

    Коментиран от #41

  • 40 Не съм Хасан

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Турчин":

    Значи, ДС сама си прави размирици в страната, не Анкара.
    Интересите няма да гледаме,единственото логично обяснение е, че ДС са мнооо тъпи, нали??
    Гооолямо мислене изкара, ашколсун!
  • 41 Не съм Хасан

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Турчин":

    Трият те защото обиждаш
  • 42 Не съм Хасан

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "Турчин":

    "Aз мнoгo пъти cъм кaзвaл,чe Aхмeд Дoгaн и ДПC ca дeцa и cлуги нa бългaрcкaтa държaвa и бългaритe. Тe cиcтeмнo рaбoтят зa "мeкoтo acимилирaнe " турcкoтo мaлцинcтвo в Бългaрия"
    '''''''''''''
    Така ли, я да цитираме баш онбашията и какви ги е вършил:

    "Втората ми мисия е - да направя всичко възможно, за да може у помаците да се изгради турско самосъзнание. Аз съм длъжен да ги изуча на турски език и да ги приобщя към турската нация".
    Това са думи на Ахмед Доган, казани на 12 юни 1990 г. пред турския дипломат Алев Калъч. За българите мохамедани, откъсването им от българската нация и тяхното присъединяване към турската нация.
    И това не са празни приказки. Лидерът на ДПС доказа, че държи на думите си. Започва второто потурчване на Якоруда. Само две години по-късно, на 10 октомври 1992 г. от всичко 1721 ученици в Якорудската община, 1174 ученици с български родов корен и с майчин български език, бяха записани като турци в ежегодния статистически отчет на ЦСУ за училищата, т.е. 1174 стопроцентови българчета станаха турчета. До тази дата в Якорудската община са живели само българи, изповядващи християнска и мохамеданска религия и съвсем малко цигани, но никакви турци. В етнографията на вилаета, издадена в 1878 г., в Истанбул, по данни на регистъра от 1873 г. за Якоруда е отбелязано: състои се от 2020 жители, от които българи - 1500 и българи-мохамедани - 520, т.е. турските чиновници не са намерили нито един турчин в Якоруда. Ученици, които донесоха в училищет
  • 43 Не съм Хасан

    11 1 Отговор
    ..Ученици, които донесоха в училището декларации от своите родители, че са българи, на следващия ден донесоха други декларации, пак подписани от същите родители, но този път, че са турци. За една нощ те бяха сменили своята етническа принадлежност, бяха станали други.
    *
    При преброяване на населението в България, проведено през 2001 г. в община Якоруда 7826 стопроцентови българи, с български родов корен и майчин български език бяха записани, че са турци. На тях не само че им бяха поставени турски фамилни имена (в грубо нарушаване на Закона за имената), каквито не е имало никога в Якоруда, но им бе наложено и внушено турско самосъзнание. В статистическите документи дори е посочено, че на 5516 души от тях майчин език е турският, въпреки че той е абсолютно незнаен и неразбираем, както за тях, така и за техните майки, баби, прабаби и дядовци. Това, което турските поробители не са могли да постигнат за повече от 500 години, сега в свободна и независима България бе постигнато от техните потомци, т.е. от Ахмед Доган и неговото незаконно ДПС само за няколко години, със съдействието на жалкия български политически елит, състоящ се от чужденци, безродници и майкопродавци. Такова трагично е положението и в съседната община Белица, където също досега никога не е имало нито един турчин, но сега са записани 4737.Такова е положението и в община Велинград и общините в Гоцеделчевския край.
    Пред очите ни се откъсват живи части от майка България."
  • 44 Баце

    2 1 Отговор
    Помашки Дръндъристан.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ЖАЛКИ

    1 2 Отговор
    БЛАГОДАРЕТЕ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ОЩЕ 300 МАШИНИ ЗА ТУРЦИЯ.
  • 47 България на три морета

    0 0 Отговор
    Като ви е родина анадола защо се върнахте?Какво, не ви ли хареса мъжката любов? Взеха ви жените отгоре на това не говорите добре турски,вие за тях сте помаци признайте .
  • 48 ...

    0 0 Отговор
    Партията не е турска, защото доган и карадайъ не са турци. Истината е казано от интелигентните турци.
  • 49 Анонимен

    0 0 Отговор
    От турците има много хубави хора. Лошото е, че някъде няма или малцина българи и ако продължава няма да могат в бг бг туржи да говорят български. Навремето по селата имаше учители и суе българи, но.. Има много трески за дялане, в което народа днес се намира. Страда народа, а не депутати. Лъгаха, крадоха и им е тъжно, а кво да кажат хората. Всичко е притеснено, не толкова за пари, а деца навън, страдат за внуци. Болно общество и тук някой по така повърхностен. Но повечето българи са отчаяни от несигурност за бъдещето на България, а дпс не трябва да ги обиждате. Всички се печем на един огън.
  • 50 112

    0 0 Отговор
    Оставете ги помаците. От тях има всякакви. И ори тях има завист. По живково бяха единни, но вече не са. Богатият родопчанин срещу родопчанин заможен. Единия строи и другия строи. Единият е не добър заможен и много алчен, другият е добър и не алчен и строи за кашкавал, сирене и турци и българи харесват добрия. Сложна е. Мълчиш и не вземаме страна, съшото е с турците, българите. Едни срещу други за педя земя. Всеки е прав за себе си. Родопчаните са болни за земя, но и много работят, давал на ръководители на обект 4 хил. А за бг не са малко. От време оно те работят пивече от турчина. Навремето тъчаха по 12 часа черги, китеници и.. Работливи са, имат, не им завиждаме.