Last news in Fakti

18 Юни, 2021 10:00 3 706 13

Коронавирус: създадоха нов вид ваксина, която пази също и от грип

  • ваксина-
  • новавакс-
  • коронавирус-
  • пандемия

Ако резултатите от проучванията се запазят така оптимистични, Novavax ще кандидатства за одобрение в САЩ и Европа

Коронавирус: създадоха нов вид ваксина, която пази също и от грип - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тя е различна от всички познати дотук ваксини срещу Ковид-19: работи на протеинова основа и предпазва също и от грип. Какво представлява новата ваксина на Novavax и как работи тя?

Препаратът на фармацевтичната компания Novavax се включва късно в имунизационната кампания срещу Ковид-19. Но той може да изиграе ключова роля в нея, защото е ефективен, лесен за транспортиране и съхранение. Освен това много бързо могат да бъдат произведени големи количества от него.

Над 90% ефективност

По данни на Novavax тяхната ваксина показва ефективност от 90,4%. От изпитанията става ясно, че след поставянето на втората доза са отчетени 90% по-малко заболявания с коронавирус. Срещу средно тежко и тежко протичане на болестта защитата е 100%. В третата фаза от клиничните тестове на препарата, проведена на 119 локации в САЩ и Мексико, са участвали 29 960 души. От групата, на която е дадено плацебо, 63 доброволци са се разболели от коронавирус, като 10 от тях са със средно тежки, а четирима – с тежки симптоми. В групата, която е получила реалната ваксина, са отчетени 14 случая на Ковид-19, и при всеки един от тях болестта е преминала леко. Не са отчетени тежки странични ефекти, а само обичайните – леки болки на мястото на убождането, главоболие и умора.

Ефективна срещу британския вариант на вируса

В САЩ и Мексико, където е протекла тестовата фаза, е разпространен основно британският вариант на вируса B.1.1.7, което означава, че препаратът е ефективен срещу него. Срещу варианта B.1.351, който за първи път беше установен в Южна Африка, ефективността е 49 процента. За останалите мутации на вируса – Gamma и Delta - няма налична информация.

Нито векторна, нито иРНК-ваксина

Ваксината на Novavax не е нито векторна (като AstraZeneca и Johnson&Johnson), нито иРНК (като BioNTech/Pfizer и Moderna). NVX-CoV2373, както е наименованието на препарата, е базирана върху протеини. Ваксината работи на същия принцип като ваксините срещу хепатит В и тетанус: имунната система реагира на протеините в препарата. Имунната реакция е много по-бърза.

“Протеиновите ваксини са много добре познати, обикновено се понасят по-добре и около тях няма големи въпросителни. Недостатък е, че разработването на протеиновите ваксини отнема повече време, отколкото на векторните и иРНК”, обяснява професор д-р Карлос Алберто Гусман, ръководител на катедрата по ваксинология и приложна микробиология в центъра “Хелмхолц”. От препарата на Novavax ще са необходими две дози.

Ваксинацията може да се комбинира с противогрипна

В допълнение, NVX-CoV2373 е комбинирана ваксина, която би трябвало едновременно да може да предпазва от коронавирус и сезонен грип. Според института "Роберт Кох", всички обичайни ваксинации могат да се комбинират и прилагат едновременно. Не е възможно комбинираните ваксинации да създават предизвикателство за имунната система. Съмнително е обаче дали комбинацията няма отрицателен ефект върху ефективността.

“Наскоро публикувания препринт на протеиновата ваксина NVX-CoV2373 е същински пробив”, обяснява професор Гусман. “Той представлява първото доказателство, че ваксина срещу Ковид-19 може да бъде поставена едновременно с ваксина срещу сезонен грип на двете ръце, без това да навреди на ефективността”.

Гусман прогнозира, че след две години, които сме прекарали основно вкъщи и носейки маски, предстои силен грипен сезон. Затова и комбинираната ваксина може да се окаже ефективна и необходима стратегия.

По-бедните държави имат спешна нужда от ваксини

Ако резултатите от проучванията се запазят така оптимистични, Novavax ще кандидатства за одобрение в САЩ и Европа. В Европейския съюз от февруари процесът по одобрение е ускорен.

Американското правителство осигури сериозна финансова подкрепа за разработването на ваксината на Novavax. Към момента обаче в САЩ има достатъчно ваксини. Това остава възможност той да се прилага в части на света, където недостигът е сериозен.

На срещата на върха на Г7 в Корнуол лидерите на най-големите икономики обявиха, че ще предоставят общо 2,3 милиарда дози ваксини на по-бедните страни. Протеиновите ваксини могат да се транспортират и съхраняват при температура от 2 до 8°C. Това може да се окаже особено полезно и ефективно за ваксинационните кампании в слабо развитите райони. От Novavax заявяват, че могат да произвеждат първоначално по 100, а на по-късен етап и по 150 милиона дози на месец.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    2 1 Отговор
    В България всеки Божи ден , делник и празник, ще трябва да се ваксинират по 40'000 души 😯😯😯😯😯😯😯

    Коментиран от #10

  • 2 селския

    25 1 Отговор
    Живота на ваксиниран и назобен с антибиотици бройлер не е в никакъв случай по хубав от този на свободна селска кокошка (месна селекция) ,ровеща на бунището.
  • 3 Последния Софиянец

    14 2 Отговор
    Че то короната си е вид грип.
  • 4 Накрая

    14 2 Отговор
    Ще си признаят,че е едно и също
  • 5 Стари Нови

    11 2 Отговор
    Ноавакс е ваксината с която се набоде Тръмп и фамилия още през януари.
    Тази стара новина нарочно ли е задържана встрани от българския зрител или чак сега я набарахте в нет-а?

    Коментиран от #6

  • 6 Юппи Дууу

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стари Нови":

    Да, бе! Верно-доста стара.
    В САЩ имаше и инфо, че Бай Дончо имал акции в тази компания и ваксането на цялото му семейство си било чиста реклама!
    Я създателите на съдържание от този сайт да поровят - ето: безплатно ви дадохме идея за драскане :-)
  • 7 ТРОПЧО

    11 2 Отговор
    СЪЗДАДОХА НОВА ПЕЧЙТНИЦА ЗА ПАРИ КОИ ЛИ ОЩЕ ВЯРВА ННА ТОВА ВАКСИНИРАНЕ ИМА ЛИ ОЩЕ БОДАЛИ

    Коментиран от #9

  • 8 Госあ

    5 3 Отговор
    С такава ваксина отдавна ваксинират в комунистически Китай и Русия. Хехе
  • 9 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТРОПЧО":

    В интернет си, провери си правописа, като не си сигурен. И с големи букви, будала.
  • 10 Чеп за зеле

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Баце то е измислено за вечни приходи! След 2-ра игла няма връщане назад, става зависимост и не е много по различно от другите наркотици просто ефекта и дефекта са различни. И това може да го научите от някоя хайка тинейджъри който са далеч по информирани и практикували двойкаджий
  • 11 вако

    3 0 Отговор
    Айдеееее , още една грипна ваксина я "кръстиха" антиковидна !!!
    То хубаво , ама забравихте ли , че грипните не работят , защото все не улучват грипния щам !!! Фалшименто като всичките до сега !!!!!!!!!
  • 12 Отец Нафърфории

    0 0 Отговор
    Да чада мой,божии! Те така че бъде завинаги.Тая е като оная- първио път е трудно да те нафърфорим.След това сам че ми даваш! Да ти е, вем друга търговия пред тази! Ни Бело,ни пищове важат пред това! Отидох да купим за попадията един мехлем за дирника.Много го фалат по талавизоро.По десет пъти на час.20 гроша за 30 грама! Или килцето им носи почти 700 гроша.Четеш- пълно с вазелини и техни събратя.Е,как нема да плаща десет иляди гроша на минута,да го хвалат по талавизоро?
  • 13 ДжафДжаф

    0 0 Отговор
    До колкото разбирам нещо подобно на втората руска ваксина Епиваккорона, която май се провали въпреки, че ужким продължават да я употребяват. Иначе бях чел, че руснаците правят векторна въксина, на основата на грипни вируси, за която се предполага, че ще е ефективна и против грип. Определено всеки иска да намаже покрай епидемията.Проблема е единствено, че морските свинчета са на привършване. Ама вика ваксините не са особено ефективни против индийският щам, но все пак продължавайте да се праскате с всевъзможни буламачи.