Last news in Fakti

7 Февруари, 2013 18:41 7 178 21

Станишев към Великобритания: Вие ни подтиквате

  • станишев-
  • великобритания-
  • хизбула-
  • атентат
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Тези политици и лидери, които настояват занапред да се намали европейският бюджет, на практика викат все повече емигранти да идват във Великобритания от други страни", каза Станишев в ефира на Daily Politics. За по- малко от 24 часа авторитетната световна медия BBC покани президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев да изрази позицията си по две актуални теми, приковали вниманието както на цяла Европа, така и на света.  Станишев участва на живо в студиото на Daily Politics по темата за свободното движение в ЕС и премахването на рестрикциите за българи и румънци. Лидерът на БСП беше потърсен и за специален коментар в новините на BBC по отношение на новото развитие около атентата в Бургас.

Станишев обясни, че когато намаляваш фондовете за развитие, за кохезия, за социална сигурност в новите страни от ЕС, в по- слабо развитите държави, тогава ти ги потикваш да дойдат в страната ти. „Това е пряко следствие", категоричен беше лидерът на социалистите.Станишев цитира официалната британска статистика, според която през 2010 г. във Великобритания са живеели 35 000 българи. „Това не е създало реални проблеми за трудовия пазар или за социалната система, защото пак според същата статистика e имало 600 безработни българи в Обединеното кралство. Това е като капка в океан", коментира лидерът на социалистите. Той изтъкна още, че около 5000 български и румънски студенти, учейки във Великобритания плащат повече от 30 млн. евро на британската икономика във вид на такси и разходи за живот.

„Помня, че когато България се присъедини към ЕС през 2007г., имаше същите страхове и плашещи истории в медиите в Обединеното кралство. Тогава уверих медиите, че няма да има проблем, което се оказа самата истина", каза Станишев. Той добави, че според него в случая отново става дума по - скоро за вътрешна политика на сплашване в рамките на самата Великобритания. „Аз съм от тези българи, които като студенти са живели в Обединеното кралство. Бях там и след това се завърнах в България", отбеляза президентът на ПЕС.

По отношение на предстоящата 2014 г., когато изтича преходния период след присъединяването на България и Румъния към ЕС, Станишев напомни, че според законодателството на ЕС, което трябва се зачита от всяка страна, рестрикциите трябва да бъдат вдигнати. „Това беше казано от говорителя на еврокомисаря по тези въпроси Джонатан Тод. Това е справедливо, защото всички ние допринасяме с нещо за Европейския съюз и същевременно се ползваме от облагите от него", каза Станишев.

Лидерът на социалистите беше потърсен и за специален коментар в новините на BBC по темата за атентата в Бургас. „Ние сме страната, която е най- заинтересувана да бъдат установени всички факти и цялата истина за терористичния акт, защото ние го преживяхме. Имаме интерес да има ясни и окончателни резултати", каза Станишев и напомни, че разследването още не е приключило. Лидерът на БСП подчерта категорично, че най - важният въпрос е този за сигурността на българските граждани. „Призовах правителството да бъде отговорно и също така да си дава сметка за последиците за политиката на ЕС в региона", добави Станишев. Той изтъкна, че без съмнение България е силен и лоялен партньор на САЩ и на ЕС, като член на НАТО и на ЕС, но на първо място страната ни има национален интерес и трябва води много балансирана и разумна политика в арабския свят.

Станишев изтъкна, че първоначално българското правителство е настоявало, че крайните резултати ще бъдат обявени на основата на неоспорими доказателства, които да издържат в съда. „Проблемът е, че на заседанието на КСНС правителството, без да информира предварително парламента и парламентарните групи, обяви някои резултати, които по мое мнение могат да се определят като косвени доказателства. Това противоречи на предишната позиция на правителството. Това е причината, поради която не само моята партия, но и партии, които присъстваха на Съвета, казаха, че според тях позицията на управляващите е малко прибързана и не се основава на ясни доказателства", каза Станишев. Той беше категоричен, че когато се правят политически заключения, са необходими силни факти, които са неоспорими. „Защото такива политически заключения имат своите последствия, засягащи на първо място националната сигурност", добави лидерът на БСП.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqqq

    1 2 Отговор
    Защо не вземе да им обясни че циганите нямат нищо общо с българите. Че циганите са като кърлежи и само се чудят на кой гръб да се закачат.

    Коментиран от #11, #16

  • 2 кик

    4 1 Отговор
    бг народ не се влияе от бюджетът на ес защото той ще си остане ве4но робски
  • 3 дани

    1 6 Отговор
    Има политици в България , които са оперирани от чувство за срам. Станишев оглавява класацията.
  • 4 ВИП АМГ

    4 1 Отговор
    Stanishev nagleco skrii se niakade che veche nete izdarjame

    Коментиран от #19

  • 5 ли

    1 3 Отговор
    Станишев - нагло отроче комунистическо. Докато се правиш на загрижен се облагодетелства за десет поколения напред. И най-добре да млъкне, че ми се повдига . Следствие на великата му политика, хората години наред изнемогват.
  • 6 tati

    4 1 Отговор
    Омръзна !!!!!!!! Ми от този тъп ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ , изключиха ни работещи добре блокове, съсипват ни промишлеността, само глоби за щастливи животни , и нещастни хора.Получават заплати повече , от канцлера на Германия .ТОЗИ СЪЮЗ Е ИЗЛИШЕН !!!!!! НИЕ НЯМАМЕ МЯСТО В НЕГО. Този който провежда тази политика ,ще се наложи да си ходи от власта . Ще гласуваме за онзи който ни обещае излизане от ГЛОБАЛНОТО ЕВРЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ. НОРМАЛНА И РЕАЛНА ПРАВОВА ДЪРЖАВА !!!! ДАЛИ ТОВА ЩЕ Е СИДЕРОВ , ИЛИ г-жа Татяна Дончева ????? Ще видим на изборите ????????????
  • 7 MB W126 300SEL

    1 0 Отговор
    Прав си, тате! Европската уния е за богатите държави. Тя си е чиста проба продължение на Втората световна война с мирни средства. Люта борба' между атовете. И когато там се наврат магаретата като нас, освен да ядат бой друго не им остава. Пък който иска да се джангъзи с политиците. Трябваше референдум по въпроса за влизането ни. Аз нямах съмнение. Справка - филма "Бащина земя" с Антъни Хопкинс. Невероятен! За по-младите напомням, че Ангилия "влезе" ( влезе ама друг път) в Съюза през 1971 г. и тогава Едуард Хийт - премиер отнесе една бутилка мастило в парламента.
  • 8 0321

    2 1 Отговор
    Хората се изказаха..... и Фарадж поясни какво е имал в предвид в интервюто си ..... тоя и той Станишмешков след дъжд качулка.... мълчи си поне да не се излагаш....то не че не си та знаем...ама...!
  • 9 0321

    1 1 Отговор
    То и в това е жалкото.....че си напълно прав.... а и не е само той а всички политици.... И докато народът не ги хване за топките.... те да му служат ...трудно и бавно...ама много бавно и трудно ще вървим ...напред !
  • 10 капитен

    2 1 Отговор
    а като си завършил в Англия що си не остана там бе Серго?
  • 11 обикновен българин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "qqqqqq":

    Май наближава да се закачат на английския гръб /циганите/,Англия не я е страх от българите,а от тях, но никой европейски политик не назовава нещата с истинските им имена. Слава богу ,че поне бройката им в България е малка,но в Румънияяяя.........майко мила.Направо не им завиждам на англичаните,по-добре те да си стягат багажа и да бягат при нас тук... Ха.Ха.ха!!!
  • 12 ариеца

    1 0 Отговор
    мисля,че нашествие от само 1 милион цигани към Англия звучи прекалено оптимистично ,реалноста е ,че ще бъдат в пъти повече.Горките англичани ,по добре да ги налетят скакалци вместо това, което ги очаква!!!
  • 13 бати батев

    2 1 Отговор
    Защо този небългарин серго се изказва за българската държава,ако имаше малко достойнство след срамното си управление ,трябваше да не се показва повече пред хората
  • 14 СЕВДЖАН МЕХМЕДОВА

    1 2 Отговор
    Изслушах докрай господин Станишев , много добре се изрази ...
  • 15 neo

    1 0 Отговор
    ei deputati nqma da se nakradete ot tozi narod danaci zastrahovki ko li ne plashtame i pak sme zle koi tui 300lv. minimalna kakva e tazi penciq 150 200lv.kajete mi koga shte se opravi vie v parlamenta koi znae kolko palati imate ama danaci ne plashtate nali vse ot naroda skubite
  • 16 ром

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "qqqqqq":

    Ама много ми е интересно с какво "българския гръб " е допринесъл за просперитета на ромите,работих в бг 10 години и нищо не съм постигнал а тук в франция за 6 год. с заплата 4000 евро .И апартаменти и коли и пари имам френски паспорт ,работя като техн. ръководител така че за каква велика българия ми говорите вижте си историята била е малка селска държавичка ,(чобани,копачи,орачи)и дори големите ви писатели и поети са били овчари,(истината)
  • 17 finger

    1 0 Отговор
    М...лино, ако вярно си такъв, не мсей да се обаждаш.
    Рано или късно, и по-света ще се усетят, че единственият начин за справяне с циганската напаст е само един - както при борбата с дребните вредители.
  • 18 tati

    1 0 Отговор
    Зависи как напечатаните пари ще влязат в икономиката, а също и дали последната ще остане нереформирана. Ако нещата останат както досега наистина има опасност само да се увеличат сметките на първия по богатство процент хора. То всъщност проблема е точно заради сегашната организация на икономиката - пари и досега се печатаха (откакто няма златен стандарт), но поради социално неефективната икономика те се концентрираха в много малко хора.
    Пари във Б-я има много и за сега не е нужно да се печатат още . Но парите не се разпределят правилно между хората и от там вече страда покупателната способност и икономиката .Задържането на много пари на едно място и във ограничен брой /кръг/ хора не е здравословно за самите пари- хора и икономиката. Но лакомията по света е в големи %-ти и затова човечеството има големи проблеми. Едно от лекарствата за обуздаването на тази лакомия за пари е комунистическата идея за по балансирано разпределение на благините /пари/ по света. Но докато не си измисли и наложи нова по балансирана форма на управление на парите и държавите по света -проблема ще се се задълбочава.
    И затова и аз мисля, че трябва да има таван на личното богатство. Може (и трябва) да е доста висок този таван, но такъв трябва да има. В смисъл обаче на богатство измерено като пари в КЕШ. Т.е. трябва да има таван на парите, които могат да бъдат държани в кешови активи. Ако са инвестирани (но за сметка и риск на собственика им), то парите биха се върнали в икономиката и ...
  • 19 ти още ли си тука бе

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ВИП АМГ":

    Алоу, гербозомбито. Като е такъв наглец, що не сте го съдили бе? Май е много удобно все да имас кой да се оправдава твоя император.

    Коментиран от #20

  • 20 ВИП АМГ

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "ти още ли си тука бе":

    kaji be cherven podlizurko .hodi na pozitano tam shte ti dadat kebapcheta
  • 21 new schwabenland

    0 0 Отговор
    F.ck E.S.