Last news in Fakti

25 Март, 2013 21:17 3 081 6

Англия затяга мерките срещу "социалния туризъм" от България и Румъния

  • великобритания-
  • нелегални имигранти-
  • българия-
  • румъния-
  • дейвид камерън
Англия затяга мерките срещу "социалния туризъм" от България и Румъния - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън представи днес с пространна реч в Ипсуич спешните мерки, предлагани от правителството за ограничаване на незаконната имиграция в страната и промени в правилата за достъп до социални помощи, социални жилища и безплатно здравеопазване на новодошли имигранти. Целта е да се ограничи т. нар. „социален туризъм“ на Острова, съобщи Би Би Си.

Мерките ще бъдат прилагани към всеки, който реши да се установи във Великобритания, независимо дали е от страна в Европейския съюз или не. По-конкретно Камерън и други политици се опасяват, че голям брой българи и румънци ще кандидатстват за социални помощи, когато пречките през законното им пребиваване в страната отпаднат в края на годината. 

Според Националната статистическа служба, през юли 2012 г. във Великобритания е имало 94 000 румънци и 47 000 българи. Лидерът на консерваторите Камерън заяви, че хората, пристигащи в страната, вече не трябва да очакват "да получат нещо в замяна на нищо" и че достъпът до социални помощи "не е автоматично право", а е нещо, което трябва да се заслужи.

Новодошлите имигранти ще трябва да имат доказателство за постоянен адрес от поне 2 години, преди да могат да кандидатстват за общинско жилище, обяви Камерън. Претендиращите за социални помощи за безработни пък ще бъдат проверявани на всеки 6 месеца, за които трябва да представят удостоверение, че наистина активно са търсили работа. При липса на такъв документ помощите им ще бъда спрени.

Британският министър-председател призова хората, които дават квартири под наем на имигранти, да започнат проверки на наемателите си и да изискват доказателства за законното им пребиваване във Великобритания. В противен случай се предвиждат солени глоби. Той обяви, че около 30 фалшиви колежа, които са били използвани като параван за достъп до страната, вече са закрити.

Великобритания също така ще ограничи достъпа до безплатно медицинско обслужване и по-често ще иска държавата на имигранта да заплаща за операции, извършени на Острова.

От днес влиза в сила и обновеният вариант на теста „Живот във Великобритания”, чиято цел е проверката на познанията на кандидат-имигрантите за страната и нивото им на владеене на английски език.

Камерън припомни, че правото на движение на работна ръка в рамките на страните от Европейския съюз е гарантирано, но когато нови държави се присъединяват към Съюза, трябва да бъде осигурен преходен период. "Докато това правителство е на власт, винаги ще има преходен период за контрол при присъединяването на нова държава към Европейския съюз“, подчерта британският премиер.

Той призна, че предлаганите мерки са резултат от допуснатите през 2004 г. грешки, когато след присъединяването на Полша към Евросъюза във Великобритания пристигнаха повече от 1 милион имигранти. Мерките ще бъдат прилагани и към гражданите на Хърватска, която ще се присъедини към ЕС тази година.

"Не можем да предотвратим отпадането на ограниченията. Но можем да направим така, че тези, които идват от Европейския съюз, да идват заради правилни причини, да се уверим, че те са тук, защото искат да допринесат за страната, а не защото са привлечени от социалната система и от възможността да се възползват от обществените услуги", категоричен бе Камерън.

От Европейската комисия ще разгледат новите британски изисквания, преди да дадат становището си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 + НОВА ШВАБИЯ +

    0 0 Отговор
    Г.ДОВЕ СТЕ БИЛИ И ТАКИВА ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ . ВИНАГИ СТЕ МРАЗЕЛИ И СТЕ СТОЕЛИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД . НЕ ВИЖДАМ КАКВО ПРАВИМЕ В ТОЗИ Ш...Н СЪЮЗ ПОВЕЧЕ ? КАТО НИ ГОНЯТ И ПОСТАВЯТ ПО-НИСКО ОТ КОИТО И ДА БИЛО ДРУГИ ЗА КАКВО СЕ НАТИСКАМЕ - ЗА ДА НИ УНИЖАВАТ ЛИ ? НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СМЕ НЕПРЕСТАННО В НЯКАКЪВ СЪЮЗ . СЪРБИТЕ КАК СЕ СПРАВЯТ САМИ И СЛЕД ПРЕЖИВЯНА ВОЙНА ??? А НА СКАПАНЯЦИТЕ ОТ ОСТРОВА ЩЕ ИМ КАЖА : – СЕГА ВИЕ СЕ ДЪРЖИТЕ КАТО НАЦИСТИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ - НАЛИ ? ОБАЧЕ ,,НОВА ШВАБИЯ'' И ,,АСГАРД'' СЪЩЕСТВУВАТ - ТРЕПЕРЕТЕ ... !!! ПСЕВДОДЕМОКРАТИ - РАЗКАЗВАЧИ НА ШИЗОФРЕНИЧНИ ПРИКАЗКИ .
  • 2 безсрамници.

    0 0 Отговор
    закрили ми колежите. оставете СИГАНТИ да изкарат някой колеж. нали те ще управляват БГ след време. ние сме изчезващ вид, досущ като останалите 3200 свободни тигъра.
  • 3 Свинята Чърчил

    1 0 Отговор
    Когато първи братовчеди сключат брак се раждат такива като ей тоя на снимката :)
  • 4 ФЕН

    1 0 Отговор
    Това е истинското лице на Европа - дискриминация до край. Нека си живеят там с м....лите от индия и пакистан. Нация от пиандета, гейове и грозни жени.
  • 5 ххх

    1 0 Отговор
    Не знам защо спи нашето правителство и не забрани да работят британци в България в повечето случеи те са на мениджърски длъжности /скъпоплатени/?????????????
  • 6 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Съгласен съм с ххх каквото за нас там - такова за тях тук!!!
Новини по държави: