17 Юни, 2021 14:37 2 367 31

Мартин Табаков за ФАКТИ: Срещата на Байдън и Путин бе по-важна за руския президент, отколкото за американския му колега

  • мартин табаков-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • среща-
  • женева

"Това бе среща, ориентирана по-скоро към символиката, отколкото към резултатите", смята Табаков

Мартин Табаков за ФАКТИ: Срещата на Байдън и Путин бе по-важна за руския президент, отколкото за американския му колега - 1
Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"За Владимир Путин бе приоритетно да демонстрира, че все още е част от големите лидери в световната политика. А за Джо Байдън бе важно да покаже на Владимир Путин, че в Белия дом има промяна, която няма да толерира провокациите срещу САЩ".

Това каза в интервю за ФАКТИ политологът д-р Мартин Табаков. Свързахме се с него за коментар относно срещата между американският президент Джо Байдън и президентът на Руската федерация, която се проведе в Женева. Целия разговор четете в следващите редове:

- Д-р Табаков, Байдън и Путин се срещнаха в една доста “стерилна” среда - силно протоколна, споделяте ли това мнение?

- Съгласен съм. Това бе защитен механизъм от страна на американците, които искаха да имат максимален контрол върху срещата. По възможност, да не оставят пространство за импровизации, за да не се повтаря фиаското от срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин през 2018-та година, когато руският президент видимо контролираше ситуацията на съвместната им пресконференция.

За да се избегне подобно развитие, САЩ заложиха три защитни буфера спрямо техническата организация на срещата в Женева. Първият бе да няма обща пресконференция между двамата президента. Вторият, Джо Байдън да не остава на четири очи с Владимир Путин -тоест винаги американският президент да бъде придружаван от поне един човек, в случая, държавният секретар Антъни Блинкен, респективно, руският държавен глава от Сергей Лавров. Третият, американският президент да даде пресконференция след тази на руския му колега. Когато си втори по ред, имаш възможност да изразиш несъгласие с преждеговорящия и притежаваш последната дума.

- Ще имат ли някакъв конкретен ефект въпросите, по които двамата постигнаха съгласие?

- Скептичен съм. Ако говорим за конкретни резултати, има такива, но те са лишени от особен заряд и блясък. Става дума за това, че двете страни ще върнат посланиците си в Москва и Вашингтон. Но това, струва ми се, бе въпрос на време да се случи така или иначе. А другият резултат бе инициирането на Двустранен диалог за стратегическа стабилност, в основната на който стои желанието за контрола върху въоръжението и създаването на механизъм за избягване на непредвидени военни инциденти между двете страни. Последното също, разбира се, е полезно действие, но нека видим дали то ще спомогне за връщането на САЩ и Русия в Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег с наземно базиране.

- А има ли теми, които според Вас не бяха изговорени, а трябваше?

- Да направим уговорката, че все още нито една от двете страни не ни е дала информация за пълния обем от теми, които те са дискутирали. Но според мен един от рисковете пред коефициента за полезност на срещата бе този, че в нея са разисквани прекалено широк спектър от теми: от затворничеството на Алексей Навални, през хуманитарните коридори в Сирия, до хакерските атаки по американски институции и инфраструктура. Това, разбира се, е само малка част от дългия списък. Но ако той бе кратък, срещата можеше да приключи с по-голяма успеваемост.

Другият риск пред резултатността на мероприятието бе този, че в голямата си част то касаеше неща, които се случват в Русия и САЩ, а нито Москва, нито Вашингтон ще направят компромиси спрямо процеси, развиващи се на техните територии. Възможностите за разбирателство са по-големи, когато двете държави преговарят около теми, които касаят техните интереси не в обществата им, а в света.

Или с други думи - Вашингтон и Москва не биха приели някой друг да им казва какъв цвят да бъдат тапетите в собствените им къщи, но биха поне чули и друга гледна точка, когато става дума за състоянието на двора пред къщата.

- По време на срещата е обсъдена ситуацията в Беларус - какво очаквате да се случи там?

- Случващото се в Беларус зависи, на първо място, от динамиката в отношенията между Александър Лукашенко и Владимир Путин. Руският президент не крие амбициите си да присъедини под една или друга форма Беларус в състава на Руската федерация (съветска апроприация в 21-ви век). За целта Москва активира редица инструменти, един от които е лобиране за промяна в институционалната архитектура на Беларус, чрез която парламентът, в който проруските партии ще имат надмощие, да се превърнат в центъра на властта в страната, за сметка на президентската институция.

А механизмите за съпротивление на Лукашенко срещу подобен сюжет намаляха. Това се случи поради протестите в Беларус. Те не успяха да донесат някаква промяна във вътрешните дела на страната, но постигнаха външна такава, касаеща позиционирането на режима в европейски контекст: ЕС захлопна окончателно и без това леко открехнатата врата към Лукашенко. Днес беларуският президент е заложник на волята на руския си колега повече от всякога. Лукашенко вече няма свобода на действие, той е като жонгльор с една ръка.

Това че САЩ и ЕС - особено Полша и балтийските държави, имат отношение към случващото се в Беларус, не променя факта, че динамиката около Минск зависи преди всичко от Москва. Американците, предполагам, също разбират добре това.

- Говорено е и по темата с Украйна - дали е възможно напрежението по границата на Русия и Украйна да утихне?

- В сравнителен план спрямо случилото се там през месец април тази година, когато Руската федерация дислоцира военни активи на границата си с Украйна, това напрежение вече утихна. Но то може да бъде актуализирано във всеки един момент.

Именно с Украйна обаче бе свързан един деликатен епизод от престоя на Джо Байдън в Европа. След срещата на Алианса тези дни, украинският президент Володимир Зеленски се опита да внуши, че НАТО ще даде непосредствено План за действие за членство на Украйна в структурите си. Това не бе никак коректно, още повече, че украинският президент прави подобно внушение за втори път. Предишното бепе след разговор с Джо Байдън, проведен отново съвсем скоро, след който разговор американската администрация трябваше да се дистанцира от изявленията на Володимир Зеленски. Целта на украинския президент вероятно е била да създаде обструкции пред предстоящата към онзи момент среща между американския и руския държавен глава.

И този епизод обаче не променя това, че Минските споразумения, около които иначе Вашингтон и Москва се обединяват декларативно като основа за разрешаването на конфликта в Източна Украйна, продължават да буксуват.

- Важен момент от разговора е възпрепятстването на разработването на ядрен арсенал от Иран - дали бихме могли да станем свидетели дори на някакви съвместни действия от страна на САЩ и Русия в Иран?

- Иран е една от малкото теми, в които има съвпадение на интересите между тази американска администрация и руското президентство. Този споделен интерес се характеризира с разбирането, че политиката на „максимален натиск” на Доналд Тръмп, характеризираща се с широки санкции, сграбчващи в хватката си включително иранската банкова система и петролен сектор, всъщност ще ограничи опциите пред Техеран и Иран потенциално може да се превърне в заложник на Китай, превръщайки Пекин в основен потребител на персийския петрол и главен инвеститор в пътната и енергийна инфраструктура на Иран. Неслучайно руските дипломати, успоредно с европейските такива, също се опитват да действат като посредник в преговорите между Вашингтон и Техеран, които се провеждат във Виена. И Русия, не само САЩ, са противник на придобиването на ядрено оръжие от Иран.

- Подаръците, които Байдън поднесе - част от протокола или нещо друго бяха според Вас?

Преди всичко част от протокола. Но и тук има нюанси: подаръците са предоставени не лично от президента Байдън на президента Путин, а чрез американския на руския протокол. Това все пак говори за известна дистанция, за подарък без панделка. Нямаме информация все още дали и ако да, какво е било подарено на американския президент от руския му колега.

Ако трябва да придадем шеговит наклон на разговора, по-интересни според мен бяха подаръците, които Джо Байдън и Борис Джонсън си размениха на срещата на Г7. Американският президент подари на британския министър-председател ръчно и по поръчка направено колело, по чиито рамки са британското и американското знаме. Знаем, че Борис Джонсън обича да кара колело. В замяна, Даунинг стрийт 10 са подарили на ръководителя на Белия дом рамкирана снимка, за която американците се шегуват, че е изтеглена от Уикипедия.

- Какви изводи можем да вадим от срещата?

- Това бе среща, ориентирана по-скоро към символиката, отколкото към резултатите. Не трябва да я мислим като такава, която ще намали противоречията между Москва и Вашингтон, а по-скоро като събитие, което евентуално ще регламентира тези противоречия, ще въведе правила в противоборството.

Самата среща бе по-важна за руския президент, отколкото бе за американския му колега. За Владимир Путин бе приоритетно да демонстрира, че все още е част от големите лидери в световната политика. А за Джо Байдън бе важно да покаже на Владимир Путин, че в Белия дом има промяна, която няма да толерира провокациите срещу САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо

    61 1 Отговор
    Путин бил "все още сред лидерите"?! Ами той е световният лидер бе,девойко,той командва парада и от 20 години името"Путин" е най-често споменаваното в планетарния ефир.Ех,комплексарчета комплексирани..

    Коментиран от #4, #8, #17

  • 2 Не знам кой кого ама,

    37 0 Отговор
    докато имаше комунизма и СССР, се работеше в целия свят по 8 часа! Днес това е само за служителите на държавна хранилка! Ако завладеят и Русия, по 18 часа ще се работи, и то всеки ден!
  • 3 1235

    36 0 Отговор
    Общо взето обективен коментар но това че bye да те беше оставен нито за момент сам с Путин се налагаше не по друга причина а за да има кой да го подкрепя когато се олюлява и да го пази да не падне
  • 4 пешо

    39 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо":

    на момата каквото ѝ наредят, тя такова каканиже.
    никога не съм бил наясно как можеш да приказваш очевадни, бездънни глупости, да спиш спокойно след това, и на другата заран да си в състояние да се погледнеш в огледалото.
    мистерия...
  • 5 momo

    42 0 Отговор
    От къде го намерихте този политолог? Той дори не е разбрал, че има отделни пресконференции, защото Бидона отговаря само на предварително зададени въпроси и предварително написани отговори.
  • 6 Борсалино

    36 0 Отговор
    Ей , ама тия какво си мислят , че народа е тъп и могат да го лъжат безкрай с такава проамер. пропаганда
  • 7 Реалист 2

    36 0 Отговор
    " политологът д-р Мартин Табаков."
    От Нов български университет. Университетът, който обяви, че не е имало турско робство. А вие се сърдите на макетата, че променяли българската история.
  • 8 Ерец

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо":

    В интерес на истината В.Путин е избиран за титлата “Най-влиятелна личност в света за годината “ 4 пъти от списание “Форбс” , и 1 път от списание “Таим”.
  • 9 доган

    23 0 Отговор
    Брадата не може да компенсира липсата на коса и мозък!
  • 10 xyz

    25 0 Отговор
    "Зa Влaдимир Путин бe приoритeтнo дa дeмoнcтрирa, чe вce oщe e чacт oт гoлeмитe лидeри в cвeтoвнaтa пoлитикa. A зa Джo Бaйдън бe вaжнo дa пoкaжe нa Влaдимир Путин, чe в Бeлия дoм имa прoмянa, кoятo нямa дa тoлeрирa прoвoкaциитe cрeщу CAЩ".
    Човеченце, тИ в час ли си? Чия е идеята за срещата? На Бай Дън! Това означава само че за него е било приоритет да се срещнат.
  • 11 Очаквания, факти, закономерност

    20 0 Отговор
    Публикуванено на мнения е полезно, мнения с широк спектър от гледни точки, НО е достатъчна "една лъжица катран, за да развали каца с мед". Каква е словесната "лъжица катран", тук? Смехотворното "За Владимир Путин бе приоритетно да демонстрира, че все още е част от големите лидери". Защо? Защото е възможно да има още ДВА МАНДАТА. Социолог, писач, много ви е ниска камбанарйката и ви служи единсвено за осигуряване на насъщния. Занаята, коментар на значими събития оставете на дипломати с богата практика.
  • 12 2121

    21 0 Отговор
    Поръчкова статия.Лизане на пода.Срещата беше важна за тъпите сащ.Когато си в слаба позиция,търсиш, с кого да се срещнеш.Байдън изключително слаб Президент/те и предишните бяха слаби/,трябваше да се обади на Президента Вл. Путин и да поиска среща с него.Получи я.На мегдан нищо.Русия е силна, не от вчера или от една година.Винаги е била силна.Нямам предвид военна сила ,а сила в търговия, икономика ,космонавтика, несметни богатства в Сибир/Русия целенасочено не разработва Сибир/,нефт, газ петрол.Цяла Европа зависи от Русия.Това ще продължи, без значение подскоците на такива пудели ,като сащ.Мартин Табаков просто лъже ,но трябва да заработи шекелчета.Уверявам ,го няма да са много.Евреите ,които управляват сащ са стиснати и не пръскат пари за поръчкови и лъжливи статии.Писах преди малко, че всички български журналисти, са си глътнали езиците и чакат мюсюлманката,кюрдка Х.Мустафа,да нареди, какво да пишат за срещата Путин-Байдън.Добре, че знаем езици и можем да прочетем точните коментари на чужди медии.Байдън претърпя пълно фиаско при срещата с Президента на Русия Вл. Путин.Целият свят го видя.По руската телевизия предадоха всичко за срещата Вл. Путин-Байдън.Срещата беше комична, при положение ,че Байдън беше в лоша кондиция/обичайно състояние/,а Вл. Путин в обичайния си стил-точен, бърз в отговорите си, адекватен, спокоен, с изключителна памет за време, място и дати,с пълен превес над Байдън.Той даде пресконференция, без да чете, да се запъва, с бързи и точни о
  • 13 2121продължение

    20 0 Отговор
    Мартин Табаков просто лъже ,но трябва да заработи шекелчета.Уверявам ,го няма да са много.Евреите ,които управляват сащ са стиснати и не пръскат пари за поръчкови и лъжливи статии.Писах преди малко, че всички български журналисти, са си глътнали езиците и чакат мюсюлманката,кюрдка Х.Мустафа,да нареди, какво да пишат за срещата Путин-Байдън.Добре, че знаем езици и можем да прочетем точните коментари на чужди медии.Байдън претърпя пълно фиаско при срещата с Президента на Русия Вл. Путин.Целият свят го видя.По руската телевизия предадоха всичко за срещата Вл. Путин-Байдън.Срещата беше комична, при положение ,че Байдън беше в лоша кондиция/обичайно състояние/,а Вл. Путин в обичайния си стил-точен, бърз в отговорите си, адекватен, спокоен, с изключителна памет за време, място и дати,с пълен превес над Байдън.Той даде пресконференция, без да чете, да се запъва, с бързи и точни отговори.Присъстваха ,много чужди журналисти.При Байдън, беше обратното:той чете предварително написани слова,задаваха му въпроси предварително написани ,с написани и отговори.Е, как другарю Табаков да ти вярвам,след като лично проследих и двете конференции.Моля, за в бъдеще не привеждайте неверни факти,след като целия свят проследи срещата Путин-Байдън,и на всички стана ясно ,кой кой е.Байдън просто се издъни.Много приличаше на нашето недоразумение Бойко М. Борисов.Един,приятелски съвет,др.Табаков:говорете истината, а не лъжи.Затова българите ,търсят чужди медии,за осведомяване.

    Коментиран от #20

  • 14 На кратко

    18 0 Отговор
    Тоя не става за нищо, ни мисъл, ни анализ, за перспектива мечтай. Кой им дава заплата не знам, но ги подбират по некадърност.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ужас

    16 0 Отговор
    При наличието на 28 МАХовия Авангард срещата е била важна за този, който я поиска. Изобщо не чета подобни статии, които боравят с мантри.
  • 17 Хахаха

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо":

    Прав сте. След подобни думи сериозността на съжденията на този политолог веднага се компрометира. Лаишки коментар е.
  • 18 100pera

    17 0 Отговор
    Само не мога да разбера, защо правят интервю с политолог, а не с дипломат или експерт по международните отношения.
    Този очевидно няма капацитет да коментира важна и сложна тема като отношенията между Русия и САЩ и още по-малко - между Байдън и Путин.
    А плоската и зле прикрита пропаганда отдавна е писнала на всички ни.
  • 19 Сандо

    14 0 Отговор
    Първият въпрос на който трябва да отговори тоя експерт,един от многото произведени на конвейер,е по чия инициатива /молба/ се проведе срещата,а след това да прави изводи,съобразени със спуснатата генерална,политкоректна линия.
  • 20 Ерец

    0 10 Отговор

    До коментар #13 от "2121продължение":

    Само по-внимателно с определенията към Евреите. Защото има и много влиятелни Хасиди и в Русия . А относно вероизповеданието на Х.Мустафа , ако е мюсулманка как да си обясня факта , че посещава Синагоги, Църкви и не ходи забрадена !?

    Коментиран от #22, #26, #28

  • 21 мици

    10 0 Отговор
    и на д-р Табаков му се е изпарил мозъка през голата тиква
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 123

    13 0 Отговор
    Поредното соросче се изака и искс даму вярваме краварите и беше страх да оставят бай дън сам щото говори небивалици алцхаимера го тресе просто беше смешно да го гледаш че не знае къде се намира и не са в позиция САЩ да поставят соловия на царя на света. Слава на Русия
  • 24 Аз Негодник

    11 0 Отговор
    Памперсовия президент на СОРОС...Избран със 120% избирателна активност...Ким Чен Ун със неговите 100% пасти да яде...
  • 25 Реалист

    9 0 Отговор
    Този Табаков ли е последна инстанция ? Той ли е най-умният ? Защо ли 60% от българите не споделят напъните му ? Народа ни много добре знае коя е Великата сила , а тя не е зад океана. Е те така...... Тоя нека си ги каканиже щото му плащат.
  • 26 Боко Тиквата

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ерец":

    След като емигрира в САЩ, семейството на Х. Мустафа приема юдео-лутеранска религия (секта ).

    Коментиран от #27

  • 27 Ерец

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Боко Тиквата":

    Именно , това е станало когато е била 3 годишна.Аз го знам , пише го в биографията и , но изглежда “другарят” по-горе горе го е пропуснал.

    Коментиран от #29

  • 28 Яааааа

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ерец":

    обиденото хазарче извряка. Много чуствително бе! Лъжа ли е написаното? Не! То и дума да не обелиш по тема, която ги засяга. А като крадат, тероризират, унищожават и убиват, трябва да се мълчи. Инак език на омраза, антисемитизъм и всякакви способи да запушат устата на истината. Ясни сте на хората. Търпението към такива е глупост и е вредно.
  • 29 С обръщението

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Ерец":

    "другарю" се обръщат кабалистите по между си. Верноподаници на рогатия, страхуващ се от светлината и истината.
  • 30 пророк

    3 0 Отговор
    Кой те излъга че разбираш от политика? Слепец.
  • 31 Поп Андрей

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За Владимир Путин бе приоритетно да демонстрира, че все още е част от големите лидери в световната политика"
    Аз освен Путин, друг голям лидер не виждам в световната политика.