ФАКТИ.БГ

Всеки трети ден мъж убива жена в Германия

Защо мъже убиват жени?

Публикувана: 23 Юни, 2021 19:00
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2273
Всеки трети ден мъж убива жена в Германия
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Германия излезе от печат книгата "На всеки три дни. Защо мъже убиват жени и как сме длъжни да противодействаме на това". Написана е от журналистките Лаура Бакес и Маргерита Бетони. Самото заглавие на книгата съдържа ужасяваща статистика за броя на жените в Германия, убивани от техни настоящи или бивши съпрузи или интимни приятели. Тези убийства са обозначавани с понятието "фемицид". Руската редакция на ДВ разговаря с една от авторките на книгата Лаура Бакес.

Как оценявате ситуацията в Германия по отношение на фемицида и усилията по предотвратяването му?

Лаура Бакес: Ситуацията не е добра, макар и да не е по-лоша, отколкото в множество други страни. Всеки трети ден в Германия мъж убива своята настояща или бивша жена или приятелка, а всеки втори ден се правят такива опити за убийство. Това е възмутителна ситуация, която намира твърде малко отражение в средствата за масова информация, а в местните медии подобни престъпления твърде често се представят като "семейна драма".

Кои са всъщност убийците? Съществува ли определен профил на престъпника или подобни деяния биха могли да бъдат извършени от всеки мъж?

Лаура Бакес: Определен профил няма, подобни престъпления се вършат от мъже от всички групи - млади и стари, бедни и богати, образовани и неуки, мъже от всеки социален слой и среда. Има обаче фактори, определящи риска. Към тях спада например това дали въпросният човек е привикнал към ненасилствена комуникация или не, как реагира на стрес, когато е поставен в екстремна ситуация като безработица или бягство в чужда държава или дали въпросният човек и сам е ставал жертва на насилие. Естествено не бива да се смята, че всички, които са преживели някаква травма, извършват фемицид. Убиец може да стане всеки - и любезният семеен мъж, и главният лекар, и безработният.

Съществува ли връзка между домашното насилие и фемицида?

Лаура Бакес: Да. Има изследвания, които показват, че в повече от половината случаи на фемицид още преди убийството се е стигало до прояви на домашно насилие спрямо жените. С други думи, това насилие в много случаи постепенно ескалира и е възможно да доведе до убийство.

Във Вашата книга казвате, че "желанието на мъжа да контролира поведението на жената" е един от факторите на риска. Какво имате предвид?

Лаура Бакес: Британската криминоложка Джейн Монктън Смит, която е изучавала предисторията на редица фемициди, стига до извода, че в случаите, когато убийството не е било предшествано от домашно насилие, неизменно става дума за мъже, които са демонстрирали "контролиращо поведение". Това започва с любовни клетви от рода на "моя завинаги" или с това, че мъжът ограничава свободата на жената, контролира я и я ревнува. Доказано било, че жените често са склонни да се примиряват с подобна ситуация, защото си казват "Та нали го обичам - значи не е толкова страшно". В това време обаче мъжете по правило разширяват още повече своя контрол. От друга страна далеч не всеки, който ревнува или контролира жена си, се превръща в убиец. Но и в подобни случаи се наблюдава ескалация, а когато жената реши да се раздели с мъжа или той си внуши, че тя иска подобно нещо, възниква страх от загубата на контрол. По принцип фемицидът представлява своего рода възстановяване на абсолютния контрол над жената. Защото когато мъжът убие своята партньорка, тя повече не може да принадлежи никому.

Вие твърдите, че Испания е водеща в Европа по предотвратяването на фемициди. Какво могат да научат от нея останалите страни?

Лаура Бакес: Преди всичко общественото съзнание в тази страна е по-различно. И в Испания все още стават убийства на жени, но там има специално законодателство по въпроса, както и масови обществени протести. Освен това случаите на фемицид се отразяват в медиите именно като структурен проблем, а не като случайни инциденти. Мисля, че просвещението в тази насока е много важно. В Испания посвещават много работа на този проблем, поради което обществото ясно съзнава наличието на тази опасност.

Тоест, ролята на обществото е да разпознава опасността, а на политическо ниво да бъдат приети съответни закони?

Лаура Бакес: Не съм убедена, че само по себе си приемането на нов закон ще реши въпроса, включително в Германия. Защото в законодателството реално няма пропуски. Онова, което е нужно, е съзнание за съществуването на самия проблем, както и средства за превантивна и просветителска дейност.

Какво е необходимо да се предприеме в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план?

Лаура Бакес: Като начало е важно жените да бъдат информирани и да получават помощ, когато се намират в опасна ситуация - т.е. да бъдат защитени от техния партньор. Тук трябва да се намесва полицията и ако бившият мъж иска например да си прибере вещите от семейното жилище след развода, органите на реда да контролират дали това протича цивилизовано или поражда опасности. В дългосрочен план е нужно да се промени обществото - в него да има повече равноправие и по-малко мъже, които смятат, че жената се явява тяхна собственост, като някаква вещ от дома. Работата по тази дългосрочна перспектива трябва да започва още в детската градина и по-късно в училищата, където децата да се обучават на принципите на равноправието.

Автор: Олга Солонар

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Книжен плъх
1 Отговор
Как да джендъросаме населението по новите традиции. Това тряба да е заглавието на "книгата".

Оценка:
-6 +36

Новите немци
2 Отговор
Всеки трети е арабин или турчин.
Местни обичаи.

Коментиран от #10


Оценка:
-6 +77

Германистан на три минарета
3 Отговор
Ми сигурно, защото са приели Истанбулската конвенция ?

Коментиран от #27


Оценка:
-5 +53

pompev forever
4 Отговор
АЙ СТИГА ВЕ,тва не може да е вярно

Оценка:
-3 +24

NikNay
5 Отговор
А колко от тях са генетични германци ?

Оценка:
-2 +55

НЕ ПУСКАТ БЕ🤣
6 Отговор
НА ЛЮБОВНИКА ДАВАТ.СЪПРУГА СТОЙ НА СУХО 🤑

Коментиран от #22


Оценка:
-2 +22

pompe do
7 Отговор
маййй ...колкото и ние и ше сме на три морета,толкова и те ше са на три минарета

Оценка:
-1 +23

do izturkaniq
8 Отговор
маййй ...колкото и ние и ше сме на три морета,толкова и те ше са на три минарета

Оценка:
-2 +11

Синан
9 Отговор
На Хасан религията му позволява да убива жени.

Оценка:
-4 +28

Искаш да кажеш, че
10 Отговор

До коментар #2 от "Новите немци":


Германките бягат при араби и турци и мъжете им от ревност ги убиват?

Оценка:
-10 +20

Аз Човек
11 Отговор
Жена не човек жена змия затова ги убиват даааа

Оценка:
-6 +15

брей
12 Отговор
Значи г-я се закрива. Нема лошо.

Оценка:
-1 +13

Рошко
13 Отговор
Аа не е верно бе, да не сте объркали Германия с Турция, възмутен съм

Оценка:
-2 +19

Тра-ла-ла
14 Отговор
А на кой ден жена убива мъж???

Оценка:
-1 +15

Статистика
15 Отговор
На всеки първи ден жена убива дете, на всеки втори жена убива мъж, а на третия мъж убива жена.

Оценка:
-2 +15

Евро реалист
16 Отговор
В Испания има т.н. убийства заради издръжката. Повечето съдебни решения превръщат мъже в роби пожизнено, издръжката често надхвърля 50 %. И някои превъртат от постоянно напрежение. Осъждат ги обикновено на 15 години, излизат обикновено след 8. Тъжно, но факт.

Коментиран от #28


Оценка:
-1 +27

Шкембе Войвода
17 Отговор
Защо винаги мъжете са онеправдани. Има жени,криви и инати в червата си. Това е.

Оценка:
-3 +25

Шкембе Войвода
18 Отговор
Защо винаги мъжете са онеправдани. Има жени,криви и инати в червата си. Това е.

Оценка:
-1 +16

Пурко
19 Отговор
За сметка на това жените убиват мъжете всеки ден бавно, подмолно и методично като в концлагер! За това вече само поплювковци под чехъл срещам и ми се плаче!

Оценка:
-3 +26

Аз Негодника
20 Отговор
Какво е,или какво трябва да е, определинето за ЛЮБОВТА...Като за начало,парите не трябва да са най ВАЖНОТО...И може би,може да се опише с това...Казват, че този свят,е само стъпка,към един друг, следващ живот..И че всичко което можем да искаме, от този живот.Е да го изживеем с любов. и получавайки любов..Ще те търся из хиляди светове...И в още в десет хиляди живота,и ще те чакам,във всеки един от тях...Докато не те намеря...Отново...Компромиси със ФАЛША..Не трябва,да се правят...

Оценка:
-0 +7

Счупи тъпомера
21 Отговор
Уточнете расата и цвета на кожата.

Оценка:
-1 +17

brat
22 Отговор

До коментар #6 от "НЕ ПУСКАТ БЕ🤣":


Той съпруга й му е писнало от нея ,че тя не му пускала ;дТва да не ти е първата година от връзката

Оценка:
-2 +7

vasik atanasova
23 Отговор
нормални работи само че тези мъже не са немци
а са мюсюлмани по скоро турци
скоро едни турчин уби невероятно красива украинка топ модел
миналата година пак това са нормални неща за мюсюлманския свят
я да видим колко милиона живеят в германия

Оценка:
-1 +21

pbdan
24 Отговор
Премълчава се другият момент. Имах съученик, чиято майка(100кг.) редовно биеше баща му(50кг.). Когато човекът стана на 60г. откачи, престана да говори и така докато почина.

Оценка:
-2 +18

(гост)
25 Отговор
"Защо мъже убиват жени?" -- Щото жените не се усещат, че като пилят нервите на мъжете, изпиляват до кост. Голяма част от тези т.нар. убийства са при самозащита от ежеминутен тормоз.

Оценка:
-5 +15

pbdan
26 Отговор
Не е въпросът до физическата сила. Виждал съм мъже като канари и една дребна женичка ги команди и капризничи ежесекундно. Е, човекът понякога излиза от контрол и после мъжете били агресивни.

Оценка:
-3 +18

Гошо
27 Отговор

До коментар #3 от "Германистан на три минарета":


Да и аз това си помислих

Оценка:
-1 +6

28
Този коментар е премахнат от модератор.
А питам
29 Отговор
Публикувано във факти.бг:
Всеки трети ден мъж убива жена в Германия
Защо мъже убиват жени?
..............
А защо пуснахте тарамбуките в Германия?

Оценка:
-1 +12

Нормално е за християните
30 Отговор
Да убиват жените си.

Оценка:
-16 +1

31
Този коментар е премахнат от модератор.
Тодор Живков
32 Отговор
Тъжен факт, но показва колко безсмислена е Истанбулската конвенция. Не предпазва никого от никого. Само насажда фалшиви ценности и движението на едни пари.

Оценка:
-1 +18

олеле
33 Отговор
горката жена. да умира на всеки три дни. не и ли писва и да го гръмне тоя извратеняк ?

Оценка:
-2 +6

Българин
34 Отговор
Във Франция е същото -само от началото на годината 50 жени са убити от съпруг или приятел. "Евроатлантическите ценности" явно не влючват живота на жените в Западна Европа.

Оценка:
-0 +4

pbdan
35 Отговор
На всеки 3 дни означава 100 за година. При 80млн. население да има 20млн. семейства, това са 0,0005%. 99,9995% от мъжете не са убили жената с която живеят. Предполагам, че 95% от мъжете не бият жените си, а в 80% от семействата не стават скандали. Въпрос на представяне на информацията.

Оценка:
-0 +4

спас
36 Отговор
Защото Германия се напълни с арабски терористи и африканци където жената не е човек според тях. Затова

Оценка:
-0 +6

37
Този коментар е премахнат от модератор.
38
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.