Last news in Fakti

30 Юли, 2021 10:00 5 315 29

Застреляна и след това обезглавена: убийствата на жени в Пакистан са чести, брутални и безнаказани

  • насилие над жени-
  • обезглавена-
  • жени-
  • пакистан-
  • патриархат-
  • убийства-
  • фемицид

Властите бездействат и дори оневиняват извършителите

Застреляна и след това обезглавена: убийствата на жени в Пакистан са чести, брутални и безнаказани - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само преди дни 27-годишната Нур Мукадам, дъщеря на бившия пакистански посланик в Южна Корея, бе брутално убита в Исламабад. Твърди се, че предполагаемият похитител, Захир Замир Джафер, е бил нейн познат. Според полицията той е застрелял Мукадам, след което я е обезглавил. Насилието срещу жени е широко разпространено в Пакистан, но последната вълна от убийства шокира обществото в Ислямската република.

Наскоро в южната провинция Синд един мъж изгори съпругата си жива. Същия ден в Шикарпур друг застреля жена си, леля си и двете си непълнолетни дъщери. Трийсетгодишна жена, изнасилена и намушкана с нож в събота в град Равалпинди, почина от раните си на следващия ден. Наскоро пак в Синд една жена почина, след като е била изтезавана от мъжа си, а месец преди това в Пешавар уж в името на честта си мъж уби две жени, една от които бившата му съпруга. Всички тези престъпления отприщиха дебат за неспособността на държавата да закриля жените, за културата на безнаказаност и за причините, които карат обществото да ограничава независимостта на жените и да ги подлага на насилие.

Култура на безнаказаността

Пакистан е на шесто място в света сред държавите, в които жените са изложени на най-голяма опасност, а в последно време там се наблюдава рязко повишаване на сексуалните престъпления и случаите на домашно насилие. Според редица правозащитници за това рязко нарастване е виновна културата на безнаказаност. "Мъж, наръгал дванайсет пъти с нож млада адвокатка, наскоро бе оправдан от съда. Каква поука трябва да си извадят от това онези, които упражняват насилие срещу жените?", казва пред ДВ бившата депутатка от провинция Балохистан Ясмин Лери.

Защитничката на женските права Мухтар Май, оцеляла след групово изнасилване през 2002-ра година, обяснява пред ДВ: "Онези, които упражняват насилие срещу жените, не се боят от юридически последствия". Май добавя, че повечето пакистански мъже дори не смятат побоя над жена за форма на насилие. Според нея пакистанското общество все още е в плен на феодални и племенни порядки. И други активисти винят патриархалните нагласи в обществото. "Жените биват приучвани да се подчиняват на мъжете, защото последните са с по-висок статут в семейството", казва Мааназ Рехман, феминистка от Лахор и допълва, че жертви на насилие често стават жени, които се опитват да отстояват правата си.

Патриархат и религия

Шазия Кан, друга активистка от Лахор, смята, че в определени случаи религиозните напътствия насърчават мъжете. "Ислямските духовници тълкуват религиозното учение по начин, който създава у мъжете впечатление, че на тях им е позволено да бият жените си. Освен това те поощряват браковете между непълнолетни и с непълнолетни момичета и наставляват жените да се подчиняват на мъжете си, дори когато последните издевателстват над тях", твърди тя. Според Кан по този начин духовниците всъщност насърчават мъжете да се държат насилнически с жените.

Министър-председателят Кан обвинява жертвите

Според много правозащитници в Пакистан нарасналото насилие срещу жените в страната се дължи и на факта, че министър-председателят Имран Кан обвинява самите жертви. Миналия месец, консервативният премиер предизвика бурно негодувание с коментарите си, които внушават, че жените сами са виновни за сексуалното насилие срещу тях. "Когато жената е разголена, това предизвиква мъжете, освен ако не са роботи", каза Кан в телевизионно интервю, като добави, че това "всички го знаят".

Преди време, на пресконференция, премиерът се бе изказал пак в този дух, намеквайки, че нарастването на сексуалното насилие в Пакистан се дължи на отсъствието на "пурда" - практиката на забулване - в страната. "Кан и министрите му не спират с нападките си срещу жените в Пакистан и така поощряват омразата, а като следствие и насилието срещу тях", казва активистката Шазия Кан. Ясмин Лери смята, че правителството на Кан не е сторило нищо, за да защити жените. Вместо това то изпрати законопроект, които цели да спре изтезанията на жени, на религиозните водачи, които умишлено го саботират, казва тя.

Консервативните кръгове обвиняват "културата на Запада"

Подобно на премиера Кан, консервативните кръгове в страната също стоварват вината за сексуалното и физическо насилие срещу жени върху "западната култура". Бившата депутатка Самия Рахил Каази заяви, че в скорошните инциденти са замесени хора, отдалечили се от ислямското учение."В случая с Нур Мукадам, предполагаемият извършител е атеист, повлиян от Запада", казва тя пред ДВ и заявява, че разслабените семейни връзки ведно с настъплението на западната култура са причина за престъпленията. Депутатката Кишвар Зехра също е на това мнение: "За да сложим край на тези престъпления, трябва да възродим семейните ценности."

Автор С. Кан


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    41 1 Отговор
    Тия примати като отидат на Запад и пощуряват..
  • 2 DW не ни интересува Пакистан!!

    20 5 Отговор
    След управлението на ГЕРБ на, която, казахте, че сте Кръстници, има много неща за Оправяне в Държавата!! В България, А с Пакистан вие се заемете!!

    Коментиран от #18

  • 3 сила

    30 2 Отговор
    ВАЙ АЛЛАХ,АМА НИЕ СМЕ НАЙ МИРОЛЮБИВАТА РЕЛИГИЯ БЕ......КАКВА СТАНА ТЯ
  • 4 Руснаков

    38 2 Отговор
    Какъв е приносът на държави като тази за Света..никаква,мизерия и насилия...
  • 5 Щом е

    38 3 Отговор
    ислям са едни и същи изроди навсякъде.
  • 6 милиционер

    16 2 Отговор
    DW, научете се първо, къде се употребява Й и къде - И. да не се връщаме в първи клас !
  • 7 Аз пък съм чувал друго

    12 0 Отговор
    Когато в арабския свят се отнеме живота на някой човек, тогава роднините му имали право да отнемат живота на убиеца.
  • 8 Ко, стана ко?

    27 2 Отговор
    А защо DW не пише колко побоища, изнасилвания, убийства има в Германия от "религиозните" гости на Меркел? Голям процент са бели жени изповядващи други религии. Терора е вече и в Европа а те им прощават за греховете....
  • 9 Иван

    17 3 Отговор
    Аз пък за туй като разбера, че някой е мюсюлманин въобще не говоря с него, защото нищо хубаво не научавам от тях, прости хора. Те не харесват да говорят с мен също. Въобще спазваме голяма дистанция с тях. Децата си възпитавам по същият начин. За мен те са цигани, ниска топка.

    Коментиран от #12

  • 10 Дойче Лъже

    16 2 Отговор
    Типично с гьобелс похвати, Дойчето описва мюсюлманските ценности, без да ги назовава
  • 11 Кой68

    14 1 Отговор
    Религия и бит...
    За жалост при тях камилата,магарето и коня са на почит-уважение.Жените нямат почти никакви права.....
  • 12 Кой68

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Чувал ли си за Авицена....

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Жери

    9 0 Отговор
    ОПРАЙХМЕ БГ ПОЧНАХМЕ ПАКИСТАН
  • 15 Учуден

    13 2 Отговор
    В Германия миналата година има 15 000 изнасилвания и ЕДИН осъден, ДВ нещо по въпроса? В Пакистан поне не е легализирана педофилията като в демократична Германия.

    Коментиран от #17

  • 16 Невероятно

    6 1 Отговор
    Интересно как друговерци и невярващи, са в тълпата с жени по оскъдно облекло, но не си позволяват да заявяват, че са предизвикани, за да оправдаят насилие ??? Що за аргумент изобщо е това !?
  • 17 Шокиран

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от "Учуден":

    Къде била легализирана педофилията, чуваш ли се какво говориш бе ? От 15 000 изнасилвания 15 000 от тях извършени от негерманци, а осъдени има всеки ден по няколко, на кой ги говориш тия ? Ае бегай да си играеш

    Коментиран от #24

  • 18 Кикор

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "DW не ни интересува Пакистан!!":

    Абе офлюх коментирай статията какво пак герб и политика. Поне малко съпричастност към жертвите бе. Както е тръгнало и в бг май ще стане така. Само днес две статии за починали жени. Явно и тук мъжете си избиват комплекси където могат.
  • 19 сила

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кой68":

    ДА,ТРЯБВАЛО Е ДА БЯГА В ЕВРОПА ГОНЕН ОТ ИСЛЯМСКИТЕ СИ БРАТЯ ЗАЩОТО Е БИЛ УМЕН И ГРАМОТЕН ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЯХ.....ИБН СИНА
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Алфа вълкът а.м.б.р.и.а.ж.а.

    3 1 Отговор
    Само така
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 мечо

    4 1 Отговор
    а в нас жините ни куманндватъ и ни тровиатъ живота
  • 26 Бугарче

    3 0 Отговор
    Предлагам сикаджиите да отидат и да ги уплашат. Те ще им вдъхнат страх.
  • 27 Нане

    3 0 Отговор
    башибозук!
  • 28 Ислямистки ценности

    2 1 Отговор
    Пакистан, Афганистан, Туркистан, все едно.
  • 29 Бай Киро

    0 4 Отговор
    Ами добре праят пакистанците ! Само така !!