Last news in Fakti

27 Юни, 2021 13:00 5 629 58

Защо ДПС винаги се измъква невредимо?

  • ахмед доган-
  • дпс-
  • делян пеевски

Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС изкара на улицата хиляди, които в края на краищата върнаха Бойко Борисов на власт

Защо ДПС винаги се измъква невредимо? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо на ДПС никога нищо не му се случва? Не е ли парадоксално, че големи части от обществото са настръхнали срещу ГЕРБ, а ДПС, въпреки че е в ядрото на "дълбоката държава", отново се измъква невредимо?

Коментар от Георги Лозанов:

Само на мен ли ми се струва, че има нещо парадоксално в това големи части от обществото да са настръхнали срещу ГЕРБ и да искат възмездие, а ДПС след леки имиджови кърпежи - ни лук яли, ни лук мирисали - да се радват на щадяща неутралност в отношението и дори да се спрягат за възможния четвърти, необходим на трите „партии на протеста“ за съставянето на правителство. Макар доскоро да изглеждаше, че ГЕРБ ще плащат тежка политическа (а и не само) цена, защото са допуснали задкулисно влияние именно на Движението с неговите „дълги позиции“ в бизнеса, обществените поръчки, съдебната система, медиите… Сякаш вече само малцина искат да си спомнят, че протестни вълни, които очертаха физиономията на гражданското общество през последното десетилетие, бяха вдигани от ключови персонификации на ДПС-влиянието като Пеевски, Доган или прокурора.

Нищо не може да разклати ДПС. Защо?

Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС изкара на улицата хиляди, които в края на краищата върнаха Борисов на власт. Постепенно обаче недоволството им се пренасочи към него, тъй като не успя да изолира Пеевски от държавата, както беше обещал. И днес доскорошният депутат от ДПС, превърнат от закона „Магнитски“ в международно разпозната емблема на корупцията, изцяло се пише на сметката на бившия премиер. ДПС изпреварващо си измиха ръцете, като не го включиха в листите си за последните избори. Нищо, че жестът им едва ли е по-убедителен от изявлението на майка му, че няма нищо общо с бизнеса на сина си. Назначаването на главния прокурор също предизвика трайно гражданско недоволство и доведе до искания за оставката му заради подозрения в зависимост по линията Пеевски-ДПС-Борисов, но претенциите към прокуратурата все повече се свеждат само до това, че не е разследвала последния. Акцията в Росенец срещу незаконния имот на Доган, която отключи протестите от 2020 година, довели в крайна сметка до падането на ГЕРБ от власт, имаше потенциал да се превърне в акция срещу задкулисното влияние на ДПС изобщо. Но не стана така: случаят бе сведен до социално-битово нарушение и бе почти забравен.

Въпросът не е в това ГЕРБ да се разтовари от отговорност, като вината се прехвърли и върху ДПС, а в това как Движението успя да се измъкне. И как стана така, че сега безпрепятствено говори за „рестарт на държавността“, сякаш е неин носител, а не бенефициер на разпадането ѝ. Според Иван Костов: „Основната причина е, че служебният кабинет може да прави разкрития само за предишните управляващи - не му е по силите в ограничения си мандат да стигне до дълбоката държава".

Тоест, може да се очаква това да направи следващият редовен кабинет. Струва ми се обаче малко вероятно, като имаме предвид, че коронният номер на Движението е да обира ползите от властта, а последствията да са изцяло за партньорите му, независимо дали отношенията му с тях са публични или задкулисни. След политически турбуленции като Боянските ливади, Тройната коалиция, кабинета "Орешарски" или миналогодишните протести, от партиите, с които ДПС е било в съюз, две вече ги няма - НДСВ и СДС (ако не броим „археологическия“ му остатък, ползван от ГЕРБ). БСП пък се спуска по електоралното нанадолнище, а бившият ѝ председател Станишев отпадна изцяло от местната политика, въпреки завидната си европейска кариера. Що се отнася до ГЕРБ, тях съвсем не ги спаси това, че връзките им с Движението нямаха парламентарна видимост. Борисов е поел към изхода и ще е малко политическо чудо, ако партията му успее без него да се задържи на сцената.

Но нищо не се оказва в състояние да разклати ДПС - нито масовото присъствие на сътрудници на ДС в редиците му, нито циничната откровеност на председателя му за обръчите от фирми и порциите, които сам разпределял, нито лансирането на Пеевски като успял млад човек и т.н. Действа Ницшеанската логика: това, което не ме убива, ме прави по-силен. Щом могат да си позволят изявления и демонстрации, които за всеки друг биха били непосилно политическо бреме, значи владеят сила, недостъпна за другите. Откъде идва тя?

Уникалната роля на ДПС

На първо място, разбира се, от колективното чувство за вина заради т.нар. Възродителен процес. В началото на прехода тя беше далеч по-гореща и даде на ДПС правото да изисква жестове, с които българското мнозинство да компенсира травмата, нанесена на турското малцинство. Именно така Движението се роди и оцеля като конституционно спорна етническа партия, вотът за която не е израз на гражданска, а на родова принадлежност.

Допълнителна работа му вършиха появилите се по-късно националистки партии, които гласно и негласно държаха отговорни българските турци за „турското робство“ и по този начин ги превръщаха за втори път в жертва. Така ДПС можеше да продължи да играе любимата си роля на партия на жертвите (едва ли са съвсем случайни подозренията, че една от партиите на националистите е била финансирана от Движението). В такъв контекст ДПС става незаобиколим екземпляр в българската политика, защото пълни все по-опразващата се либерална ниша. Това явно вижда и европейският Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), издигнал представител на Движението за свой съпредседател, макар и засега само временно изпълняващ длъжността.

Има обаче една далеч по-прозаична причина за непоклатимостта на ДПС. Огнян Минчев я обяснява така: „ДПС е в позицията на кингмейкър в българската политика - поради уникалната роля, която си е извоювало като посредник между олигархичния ъндърграунд и публичните институции. Затова олигархията в България жертва с лекота поредните политически екипи, но не и ДПС“. Зад модерното си либерално лице Движението се оказва предмодерен политически субект, доказал способността си безнаказано да „разпределя порциите“ извън процедурите на либералната демокрация. Според Минчев, най-напред БСП е искала да играе тази роля, но се е провалила.

Кога българското общество ще се е модернизирало до степен, от която нататък всичко това повече няма да е възможно? Прогнозата на Иван Костов: „В дългосрочен план съм оптимист: мисля, че през следващите 5-10 години обществото ни ще утвърди гражданския си характер".

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    51 5 Отговор
    Защото имат хора навсякъде.Знам какво говоря.

    Коментиран от #51

  • 2 Защото са

    14 31 Отговор
    Сила

    Коментиран от #41

  • 3 123

    59 4 Отговор
    Щото са платени слуги на Глобалистите. ДПС не се интересува от народа.
  • 4 Разликата между гроб и дпс

    44 8 Отговор
    Единствената разлика между двете разбойнически партии е, че в едната има капацитет ( колкото и да е трудно да го признаем ), а в другата са събрани само простаци, начело с Вожда. Всичко друго е едно и също. След 2013’превзеха държавата заедно, водени от чувството за грандомания и алчност. Още, още и още, а къде ще го занесат всичкото това, никой не знае. А причината да е оцеляват е, че са създадени и поддържани “отвън”, като балансьор между етносите. И ние сме единствените, които трябва да се справят с тях. След 12 години започнахме с едните, сега трябва и другите.
  • 5 ходжата

    28 8 Отговор
    Доган държи Борисов на къса каишка.Нашият хубавец е по скудоумен от хитрите турци,да са живи и здрави!

    Коментиран от #10

  • 6 ГЕРБ

    32 5 Отговор
    Защото електората му е много прост
  • 7 Пич

    36 4 Отговор
    Понеже виждам , че трудно навързвате нишките , ще ви дам отговора на готово ... Защото са лично наше творение , на нашите специални служби... Ако спрете да ги мразите първосигнално , ще видите , че винаги са подкрепяли което и да е правителство , по важни за нас въпроси... Ще кажете , че много папкат... Ами , за да слушкат , им позволяват да папкат

    Коментиран от #11

  • 8 розово

    38 4 Отговор
    Държавната администрация от най ниското до най висшето ниво е окупирана от ДПС. Това се случи благодарение на царя.
  • 9 Българка

    39 8 Отговор
    ДПС се измъква невредимо, защото не е партия, а корпоративна организация на етническа и верска основа.Голяма част от неговите избиратели не са добре образовани и осведомедни. Те са в ззависимости и подчинение, все оедно, че още са в Османската империя през феодализма. А върхушката на ДПС винаги управлява задкулисно и граби със съпорт на управляващите. Относно Възродителния процес- никой не огласява грумко и публично, че в смяната на имената ключови и ръководни роли са имали ИМЕННО АХМЕД ДОГАН И БОЙКО БОРИСОВ. Това мълчание е много удобно за ръководството на ДПС и ролята на ДС
    Никога повече ГЕРБ и ДПС в управлението. А Карадайъ вече трябваше да бъде обвинен за национално предателство след изказването си в Турция. Но прокуратурата, медиите са подчинени на ДПС
  • 10 розово

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "ходжата":

    Докато гледаме Борисов или Пеевски Доган си отглежда техните заместници и така прехода продължава.
  • 11 Има нещо вярно

    15 9 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    По принцип ДПС-то до 2013та не бяха толкова зле. Момента, в който се съюзиха с Борисов, добиха неговото чувство за алчност и оттогава хората ги ненавиждат. А иначе, че имат добри идеи и експерти, така е. Създадени и поддържани от нашите и от чуждите служби. Не знам колко хора знаят, но Доган има подготвени кадри за години напред. Взимат момчета и момичета на 20 години, образоват ги в чужбина, изцяло за тяхна сметка и години след това ги връщат тук. Само по себе си това не е лоша идея, но не бива да бъдат водени от алчността и тоталното разграбване.

    Коментиран от #24

  • 12 Казуар

    15 7 Отговор
    Защото всички партии си затварят очите. При управлението на Иван Костов Доган беше в ъгъла.
  • 13 агент сава

    30 1 Отговор
    защо дпс се измъква ли?- ами когато се отговори и на въпроса: Защо прехода в България продължава вече 31г!
  • 14 ДРИС

    19 3 Отговор
    ЗАЩОТО ИМАТ БУШОНИ КАТО БОРИСОВ ,ПЕЕВСКИ И ДР.
  • 15 Настрадамус

    26 6 Отговор
    Това и децата вече знаят че ДПС винаги е управлявала България от 32 години насам .но задкулисно .На нея партия не и трябва да управлява България със собствено правителство .Те винаги са имали във всички други правителства свои хора като заместник министри директори на държавните агенции и особено във министерствата на земеделието и на образованието .Във тези две министерства вършеят като са на харман . А за да се отстранят от власт тази бандитска организация трябва конституционният съд да си каже думата ,което във момента е невъзможно тази протурска партия да бъде изтрита от политическият живот във България . Тя е един много голям октопод който трудно ще бъде унищожен във близко бъдеще .
  • 16 И ОТНОВО

    22 4 Отговор
    ДПС е рожба на ДС
  • 17 Диамантената ръка

    17 7 Отговор
    ДПС прецакаха Борисов, както царя и Станишев. Наред е С.Трифонов...
  • 18 Ркрк

    19 1 Отговор
    дпс е едно едоносче което оцелява заради тъпотия та на българския народ
  • 19 Лейка

    15 1 Отговор
    ДойчЕвци, пак ли Вие се изказвате? Я напишете пак как сте измислили името ГЕРБ и бяхте горди преди изборите, заедно с една фондация. Ставате все повече за срам.

    Коментиран от #32

  • 20 Ами защото ДПС са турци

    17 3 Отговор
    Това обяснява фундамента на тяхната "вечност".Те са много сериозен "монолит" а не сплав и микс като "ние с различните калпаци".Тяхната "простоватост" всъщност е постоянство,тяхната "изостаналост" всъщност е съхраняване на националната идентичност.Както казваше приживе Хайтов - лесно е да направиш от българин турчин,невъзможно е да направиш от турчин българин...
  • 21 Виновните

    16 2 Отговор
    като се започне от ДС, Луканов , старчоците от "монтерей" , Ив.Костов , Станишев , В.Сидеров , т.н. патриоти и се стигне до Б.Борисов . Всички охотно ползваха депесарското бастунче за да управляват и крадат "демократично".
  • 22 Tутанкамон

    7 8 Отговор
    КГБ плюс ДС е равно на ДПС,това е

    Коментиран от #30, #45

  • 23 XYZ

    11 5 Отговор
    Какво толкова трябва да се шикалкави - това че граничим с Турция е основната причина Доган, Карадайъ и другите негодници да се чувстват защитени и безнаказани! Някой трябва да има умението и куража да скъса връзката, без да навреди на България!
  • 24 Пич

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Има нещо вярно":

    Прав сте , че можем да ги упрекнем в алчност . Но трябва да бъдем справедливи. В алчност може да упрекнем всички български политици от 32 години насам. А също съм сигурен , че и по назад в историята да се върнем , няма да сбъркаме... Така че , ДПС не са с нищо по различни от останалите по отношение на алчността... Иначе , ако ги погледнем безпристрастно , не се сещам , да са провеждали , или дори участвали във вредни за държавата политики . Това , че имат умни хора , е безспорно , а това , че подготвят кадри , е предвидливо... А че други партии не го правят , това е в техен ущърб , и необяснимо недалновидно за мен. Що се отнася до българските турци , познавам доста , и съм с много добри впечатления от тях. Предимно честни , трудолюбиви и човечни хора. Казвам го като човек , който някога беше научен да ги мрази... Но видях истината , и сам прецених хората . Затова не спира да ме учудва от къде извира омразата на хора , които сигурно не познават никой от тях... Българите сме много добри в мразенето , но да не забравяме какво казва сам Христос , нашият спасител : преди да видиш сламката в окото на другия , виж дали няма греда в твоето.

    Коментиран от #27

  • 25 Роберто

    5 11 Отговор
    Защото Доган ни върти на пръст!Вместо хората да се насочат към отхвърлянето на ДПС,като партия,те се нахвърлят на Борисов.Какъвто и да е той,той е българин,а не османец!
  • 26 ОПАСНО Е

    11 3 Отговор
    Държат медии и не позволяват много да се шуми. Имат пари, основно опоскват земеделието, но и енергитиката. А и не разчитат на българските гласове, само турски, турчеещи се цигaнии купени гласове. Като прибавите и отвращението на народа от изборите, твърдата им бройка гласове взима по-голям процент. Което е част от тактиката им. Затова масово гласуване, иначе ДПС и 121 секции в турция ще гарантират отново защитаването на турския интерес в средващия парламент.
  • 27 ще ти кажа от къде

    12 5 Отговор

    До коментар #24 от "Пич":

    Идва омразата. От изказванията и действията на Доган, Местан, Карадайъ и т.н. Посочи ми едно действие на ДПС, което да е в интерес на България, а не личен или на турция?! Освин това, наглеят как били работливи, седяли си по селата и си гледали земеделието, а ние сме били мързеливи. Но ако си дребен български производител, пари няма, има само за турци. Да им спра парите за 10-20г ш да видим колко от тях ще останат по селата.

    Коментиран от #38

  • 28 Империя на Злото - ДПС

    7 4 Отговор
    Това трябва да СПРЕ!
  • 29 Референдум за казуса

    9 3 Отговор
    ДПС и “Коя е моята Родина?”.!
  • 30 ГРУБА ГРЕШКА

    8 4 Отговор

    До коментар #22 от "Tутанкамон":

    Американците създадоха ДПС, те ни отредиха място в турската сфера на влияние и се грижат винаги управляващите да обслужват тяхния интерес. Виж тиквата и си прави изводи.
  • 31 Павел пенев

    13 5 Отговор
    Дебелия демократ-нахалник както винаги не е прав защото неговите изводи системно се свързват с БСП. ВСИЧКИ ЗНАЕМ че ДПС беше създадена и регистрирана с прякото участие на разузнавателните служби на САЩ и Турция и упражнения политически натиск от тези две държави. Нещо повече. Лично турския резидент тогава - Доган,заяви че нашия път към Европа минава през Босфора. Сега ако се тръгне към закриване на ДПС,започват атаки на целия мюсюлмански терористичен свят,че се нарушава етническия мир. Начина е да се вдигне прага за влизане в парламента на 7%,колкото е и в Турция и така просто ДПС НЯМА ДА ИМАТ ДЕПУТАТИ. Но това може да стане ако нашите управници не са продажници.
  • 32 мани мани

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лейка":

    Лозан Панов пише за някорко шекела у DeutscheWc. И цитира иван костов... А същите тия от ДБ искат свобода за сексуаните извращения на ЛГБТ извратеняци.
  • 33 ДПС гледа сеир

    9 1 Отговор
    От 30 години пълчища от юнаци балкански се ръфат неистово, кой да води бащина дружина. От цялата тази циганорска пушилка, виждаме как се извисява Доган с поредното си конско евангелие за спасението на нацията.
  • 34 И ЗА КАПАК

    4 1 Отговор
    Ще припомня на очевидно помнещия като маймуните Лозан Панов, че протестите 2013г. бяха платени и именно неговите съпъртийци дойдоха на власт с ГЕРБ и ДПС. Няма какво да се учудваш, че няма демокрация у нас и да ревеш, щом сам допринасяш за убиването и.

    Коментиран от #37

  • 35 ПРЕСТ'ЪПНАТА СЕКТА БСП-ДПС-ДС-ДЕЕБЪ

    5 8 Отговор
    ЧАЛГАР-МААНЕ СА НАСЛЕДНИЦИ НА БКП! ФАКТ!!
    ЧУЛИ ЛИ СТЕ ФАТ'МАКА ДА СПОМЕНЕ НЕЩО НЕГАТИВНО СРЕШУ...ДПС-ДС-ЕЛ ЧАПО,ХИТЛЕРА И МУСТАКА????
    НЕМА НАЧИН, ЩОТО ДЕ'БИЛА Е...ФИГУРАНТ
  • 36 Сексуаллиберална партия

    6 3 Отговор
    ДъПъСъ са в основата на дълбоката липса на държава, освен това са антиконституционна и корупционна организация.

    Коментиран от #39

  • 37 И ти се мляскаше на Орлов мост с...

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "И ЗА КАПАК":

    Анадолците, пасивняко?
  • 38 Пич

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "ще ти кажа от къде":

    Сети се , че Доган до такава степен пресичаше превантивно попълзновенията на Ердоган , че онзи пеняса от яд , и му забрани да ходи в Турция ... ДПС препарираха и Местан... Що се отнася до субсидиите , ние като ги вземем , зарязваме нивите и реколтата , а българските турци си работят земята...
  • 39 ТАКА Е,..

    8 6 Отговор

    До коментар #36 от "Сексуаллиберална партия":

    И...Главен СПОНСОР НА... СТАНИСЛАВа ТРИФОНОВА - личната КЮЧЕ'КЧИЙКА НА ДУАН И ПЕЕВСКИ!

    Коментиран от #42

  • 40 Гост

    8 2 Отговор
    Измъква се невредимо, защото се е погрижило държавата да се ръководи от Кирякстефчовци.
  • 41 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Защото са":

    А не е ли заради парите, наливани от Ердоган?

    Коментиран от #44

  • 42 И затова

    3 5 Отговор

    До коментар #39 от "ТАКА Е,..":

    ли измислят лъжи и компромати за него в Догановите медии и защитават Бойко? 🤣 Айде да се постараем малко, че звучи като казана от първолак тая опорка! 😂 С глупавите опорки, ако мислиш, че не рефлектира върху онова простото от Банкя, жестоко се лъжеш! 😂
  • 43 Русенец

    6 3 Отговор
    Така става, защото народният глас е разпокъсан на 60 партийки. В САЩ са 300 000 000 население и имат само две партии. Тук сме колкото са в един техен град, и сме с над 60 партии и коалиции. Какво беше казал Екзарх Йосиф за царя и народа? Да припомним, а: Публикувано във факти.бг: народ от 90 % селяни, с една интелигенция разделяна от царя на много партии, за да се гони помежду си, а той да владее и царува. - край на цитата. Сега не е ли същото? Същото е. Само че сега нямаме цар, но пак отвън се прави това разединение в България. А партии, като тази, са в основата на разделянето и скарването, на българите. Такива партии са насочени към определен кръг електорат, които се различават по верска и етническа основа. Такива партии подстрекават българските мюсюлмани да се надяват и да мечтаят за чуждо управление и религия, властващи в земите ни. Такива партии не са насочили политиката си към народът български, а срещу него, като се възползват от слабостите му. Това не са тайни за никого. Тези неща са ясни за всеки в България. Защо, тогава, подобни партии още биват толерирани и търпяни на политическата ни сцена? Едно, единствено обяснение имам и то не е никак подкрепящо новата ни, евроатлантическа ориентировка.
  • 44 Парите

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    купуват, но не държат в подчинение! За да ги държи в подчинение, става с компромати от ДАНС и при наличието на главен и някой друг прокурор и малко съдии, наджапалите в киреча стават послушни питомници! След това започват освен за собствено благо, да работят и за благото на Доган, като изпълняват поръчките! Така стават едни богати послушковци, а Доган има марионетки навсякъде и в един момент, се оказва, че държавата работи за него!
  • 45 Лустрация

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Tутанкамон":

    Точно така те са проводник на руските интереси в България. Не случайно Доган е лежал в затвора и е бил подготвян за десидент. Гру кгб Дс, там е заровено кучето.
  • 46 мъка

    10 2 Отговор
    Електората на ДПС е от работливи но необразовани хора. Едно време работих в Елкабел и имах колега Ахмет , после докара синът си Хамди.Работиха си хората, може би повече от българите в завода. И един ден с малкия си заговорихме за партии и избори , това преди 12-13 години. Каза ми- как няма да гласувам за ДПС , ако дойде АТАКА на власт ще ни вкарат в концлагери. Промиват им мозъците щото са да не кажа глупави, са наивни.
  • 47 Евала

    5 3 Отговор
    Идат избори !!! Нека дадем шанс на НЕОПЕТНЕНИТЕ !!!! А ТОВА Е ЕДИНСВЕНО СЛАВИ ТРИФОНОВ !!! НЕКА НЯКОЙ ИЗЛЕЗНЕ И КАЖЕ ,ЧЕ СЛАВИ Е ТОЧИЛ ЕВРОФОНДОВЕ! ЧЕ Е ВЗИМАЛ ОБШЕСВЕНИ ПОРЪЧКИ,ЧЕ Е НАЗНАЧАВАЛ СВОИ РОДНИНИ НА КЛЮЧОВИ ПОСТОВЕ .ЧЕ Е УБИВАЛ.ОТВЛИПАЛ И ТН !!! ЧОВЕКА Е ЧИСТ НА 100% ДА МУ ДАДЕМЕ ШАНС !!!
  • 48 Мислител

    9 1 Отговор
    Браво бе! Да вляза веднъж в един форум, без да ме посрещнат залпове срещу тиква, толуп, каскет и др. Не, че се правя на умен, но доста смислени коментари видях тук! Това добре! Но, някакси не ме изпълва с оптимизъм за нашата управия! Щото, каквото и да говорим за ДПС, едва ли ще им накривим капата, те наистина се възползват от нашите слабости, както тук един коментарт ук посочи! Наистина, за една малка държава, 60 партии и движения са много! Разединението ни е много голямо, това е проблема, не броя на партиите!
  • 49 Стефан

    5 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо ДПС винаги се измъква невредимо? ЕЛЕМЕНТАРРНО УОТСЪН - ТЕ СА ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ С ЛИДЕР ДОНОСНИК НА ДС , ОТДЕЛНО НИСКАТА ОБРАЗОВАНОСТ ГИ КАРА ДА СЕ ДЪРЖАТ КАТО СТАДО.
  • 50 Иво

    2 0 Отговор
    След 70г всичко ще е приключило на тази географска ширина,така че яжте,пиите и си носете новите дрехи сега..този народ няма бъдеще.
  • 51 Да ама не

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами не е вярно, Бойко и Цецо смазаха Доган и ДПС отдвана, Пеевски е бил подчинен на Бойко ,а в "Народ.бг" пише, че Бойко е платил един милион на партията ДБ , за да свалят Доган.
    Бойко намачка всички партии и всеки, който не е от ГЕРБ!

    Коментиран от #52

  • 52 Първолак

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Да ама не":

    ли си? Така звучи написаното! И това което ползваш за информация, пак само първолак би му вярвал! Разсъжденията са също на това ниво!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ДОГАНИЗЪМ

    2 1 Отговор
    ДПС ВИНАГИ Е БИЛА ЗА ВСЕ ПОВЕЧЕ БЪРКОТИЯ В ДЪРЖАВАТА НИ..ДОГАН МНОГО ДОБРЕ ПРЕЦЕНЯВА НА ЧИЯ СТРАНА ДА РЕАГИРА ДПС ЗА ДА СЕ ПОДСИЛИ БЪРКОТИЯТА И ДА СЕ НАНЕСЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО СИЛЕН НЕГАТИЕН УДАР НА СТРАНАТА..ТЯХНАТА СКРИТА СТРАТЕГИЯ Е, БГ ДА НЕ БЪДЕ ПО-ДОБРЕ УРЕДЕНА ОТ ТУРЦИЯ...ТОВА ПОЛИТИЦИТЕ ГО ВИЖДАТ И РАЗБИРАТ НО МЪЛЧАТ ...ТАКА ЧЕ ТОВА Е ЕДНО КУ-----СКО СЪЗДАНИЕ ,КОЕТО ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ПРЕЧИ НА РАЗВИТИЕТО НА БГ...
    ПРОСЛЕДЕТЕ ИМ ВСИЧКИ ДЕЙСТВИЯ И ЩЕ СЕ УВЕРИТЕ В ТОВА!!!!!!!!!!!!ДОРИ САМО НЯКОИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ИМ ТАКИВА.!!!!!
  • 55 доган

    3 1 Отговор
    В исляма е така, неуки хора са овце!

    Коментиран от #56

  • 56 Турчин

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "доган":

    Ислямът е прогресивност и хуманизъм. Никога нещо реграсивно и назедничево не е възтържиствувал на земята и нищо не е просъществувал толкова във вековете. Недей забравяй,че същото мислеха юдеите за Христос и християнството и за това го разпнаха на кръст. Но да си дойдем на думата защо ДПС успява. 1. Защото от 145 години в България за всичките злини са виновни турците и поне четири пъти са подложени на погроми и гонения. 2. Защото турчинът никога до 1990 година не е получавал толкова голяма възможност да се развива духовно, научно и културно, да участвува в управлението на държавата равностойно. 3. Защото ДПС е създадена в най-черните дни на турците в България и е единственната политическа пъртия създателят и ръководителят на която е минал през килията за смъртни а членовете й през челичените ръце на Държавна сигурност. 4. Защото турчинът никога ине е припознал И НЯМА ДА ПРИПОЗНЕ защитника на своите интереси и права сред другите партий в България-които целят културното, национално и физическо унищожение на този народ. 5. Тези които се подвизават като български патриоти всъщност показват истинското лице и истинските намерения на българите. 6.Друга надежда освен Ахмед Доган и ДПС нямаме. 7. Каквото и да направят, в къщи да имам един хляб на софрата, ще я дам на Ахмед Доган, той да не остане гладен защото аз друго семейство и други деца мога да си направя но такъв лидер като Ахмед Доган трудно ще намеря. Той ме спасява от пълно унищожение-мене и народа ми. И т
  • 57 ГЕРБ И ДПС

    0 0 Отговор
    Административният съд отмени забраната за строителството на „Златен век”
  • 58 Истината

    0 0 Отговор
    Казва, след десет петнадесет години ще се проведе референдум на която ще гласуваме и ние двойните граждани Кърджали и Хасково с голям възторг ще се оцепнат от България и ще се присъединят към прародината Турция. Гответе се за по разкошен живот.