Last news in Fakti

24 Юни, 2021 19:00 10 600 119

Срив на ГЕРБ на 11 юли. Звучи съвсем логично

  • герб-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • иван гешев-
  • има такъв народ

Партиите на промяната като че ли подценяват нуждата от пост-Борисова терапия на българското общество

Срив на ГЕРБ на 11 юли. Звучи съвсем логично - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България се намира в безпрецедентна ситуация, а на изборите на 11 юли може да се стигне до тази съвсем логична "изненада": срив на ГЕРБ за сметка на партиите на промяната. Даниел Смилов обяснява причините.

България се намира в безпрецедентна ситуация, а партийната ѝ система е в процес на сериозна трансформация. Вече имаме значителни размествания сред политическите сили и тези процеси сигурно ще се засилят след изборите през юли. Новото е следното:

Не е вероятно ГЕРБ да участва в бъдещото управление на страната. Партията на Борисов има около 20% подкрепа сред решилите да гласуват - и няма потенциални партньори, с които да сглоби мнозинство. Дори да прибавим ДПС и “Патриотите” към сметката на ГЕРБ (с традиционните уговорки, че тези партии уж нямат нищо общо помежду си), тези гласове пак не са достатъчни за съставяне на правителство. А голяма коалиция на Борисов с БСП и ДПС е по-скоро фантасмагория или някакъв план за колективно харакири;

Двигателите на промяната - партиите ИТН, ДБ и ИСМВ - са във възходящ тренд в сравнение с предишните избори. Проучвания сочат, че сега те имат заедно около 40% подкрепа. ИТН спори с ГЕРБ за първото място и като цяло се развива по модела на ГЕРБ и НДСВ - популистки, персоналистки формации, които разчитат на силно антикорупционно послание и харизмата на лидерите си. "Демократична България" гони 12-14%, което е отвъд постиганото от т.нар. градска десница през последните петнайсетина години: този таван за последен път бе преминат на изборите през 2005 година, когато всички партии вдясно (ДСБ, СДС и формацията на Софиянски) получиха заедно около 21%. С видимото отстъпление на ГЕРБ "Демократична България" има сериозен шанс и потенциал да привлече десен и центристки вот далеч отвъд настоящите си проценти;

Служебното правителство е модел, който онагледява как може да се управлява страната без ГЕРБ. Части от това правителство - особено икономическият му екип - се представят като сериозни кандидати за министри в едно технократско правителство след изборите, което би било съставено основно с покрепата на партиите на промяната. Тоест, управленската алтернатива на ГЕРБ не е утопия, а реалност, с която хората могат да се запознаят нагледно. Засега служебното управление се приема по-скоро позитивно от обществото.

Пред ГЕРБ продължава да стои лидерският въпрос. Защото това е персоналистка партия, чийто водач за една бройка не попадна в списъка “Магнитски”, макар че е пресилено да се каже, че е останал извън него. Бойко Борисов - като един истински котарак на Шрьодингер - поне от 2020 пребивава в това неизяснено квантово състояние: мнозинството от хората (в България и в чужбина) са убедени, че е в списъка на корумпираните, без обаче да е изрично споменат от домашна или международна институция. Колкото и да е устойчиво това състояние, то би дисквалифицирало всеки като политически лидер на страната му. Дори един Нетаняху, който все пак е възпитаник на MIT.

На този фон електоралният срив на ГЕРБ за сметка на партиите на промяната би бил една логична и предизвестена “изненада” на изборите на 11 юли.

Четири конкретни причини

Конкретна причина за едно такова развитие може да се окаже на първо място отливът от ГЕРБ на т.нар. "конформистки вот”. Значим процент от хората просто обичат да гласуват за този, който ще победи. Борисов и партията му вероятно няма да са победителите, но още по-важното е, че те вече и не изглеждат като победители. Лидерът е в горчиво-оправдателен режим, изпъстрен със заядливи бележки към опонентите. Останалите говорители на ГЕРБ изглеждат като дружина по ограничаване на щетите и изпомпване на водата в кораб със сериозна пробойна. Това не е излъчване, което ще привлече любителите на победата.

Втора причина за отлив на гласове от бившите управляващи може да се окаже комбинацията между машинното гласуване и опитите на Бойко Рашков да ограничи схемите за купен и контролиран вот. Спекулативно е да се дават стойности на тези нелицеприятни феномени, но за съжаление те съществуват. Ако размерът им стане ясен и ако той е значителен, това би хвърлило сериозна сянка върху българската демокрация от последното десетилетие. А тя и бездруго не е огряна от слънцето на високото качество.

Трета конкретна причина за отлив на гласове от ГЕРБ може да се окаже желанието на хората да внесат яснота в ситуацията. България е в политическо междувремие: старото се е компрометирало, но още не си е отишло, а новото не се е наложило съвсем и около него остават въпроси. Възможно е хората да гласуват за продължаване на междувремието. Но мнозина сигурно вече си казват, че страната трябва да върви напред - колкото и болезнено да е това за бившите управляващи и за хората, които ги подкрепят. Един такъв скок на доверие към новото е типичен за демокрацията - иначе управляващите все ще печелят. Надеждата, че страната може да се управлява и по-добре, е силен позитивен мотиватор в полза на партиите на промяната.

И накрая: кампанията, която се води, е приглушена и под сурдинка. Това на пръв поглед облагодетелства ГЕРБ, защото не предвещава големи промени и размествания. Но настоящите тенденции са негативни за ГЕРБ и ако те се запазят, ерозията им ще продължи чак до изборния ден. В този смисъл ГЕРБ имат интерес от разчупване на сегашната динамика, защото тя определено не е в тяхна полза. Кампанията им обаче е изключително вяла и неубедителна. Борисов е влязъл в ролята на старейшина, който е пред пенсия. Поучава младите и се жалва от липсата на уважение, но вече от по-задна линия. Напред обаче все още няма лидер - Даниел Митов е изпълняващ длъжността, подпомаган от Томислав Дончев, но и двамата нямат нито формална, нито съдържателна политическа легитимация за тази си функция. А освен това кампанията се състои от партизански акции на Тома Биков, който разобличава малко или повече вероятни корупционни инциденти на служебното правителство. Резултатите са по-скоро комични: едните раздали 700 милиона от държавния бюджет и 1 милиард от ББР на приближени бизнесмени, а за другите има съмнения, че шефът на НАП продал фирмата си на безимотно лице. За любителите на моралните принципи обаче Ямбол не е Стамбул. Единствен лъч на надежда за хората на Борисов бе всенародната симпатия към уволнения от служебното правителство професор Кантарджиев, но и това беше чудо за три дни, което не съумя да компенсира ефекта от шокиращи назначения на бившите управляващи - като тези в борда на ББР например.

За нуждата от пост-Борисова терапия

Ако “изненадата” със срива на ГЕРБ на предстоящите избори е толкова логична, какво би могло да я предотврати? Основният фактор, който засега играе в полза на ГЕРБ, е, че голяма част от националните медии все още не са осъзнали промяната. Държат се така, сякаш ГЕРБ още управляват или поне са сред основните претенденти за бъдещото управление. Обяснението на този феномен е донякъде в ръководството на БНТ и в скритите участия в собствеността и управлението на частните медийни групи, които си личат по редакционната им политика. Но има и по-дълбок обяснителен пласт: големи сегменти на обществото все още не могат да свикнат с мисълта, че ГЕРБ са вън от управлението. Тези сегменти дори изпадат в скрита паника от този факт. 12 години са една шеста от живота на българина: това не е време, което може да се подценява. Борисов се е превърнал във фрагмент от символната инфраструктура на българското общество, която не може просто да бъде “изчегъртана”.

От тази гледна точка партиите на промяната като че ли подценяват нуждата от пост-Борисова терапия на българското общество. Тази терапия трябва да включва няколко елемента - освен критика на недъзите на “модела Борисов”, които вече и слепите видяха. Тя трябва да гарантира, че позитивите от последните 12 години ще се запазят - нещо, което икономическата политика на служебното правителство прави добре. И най-важното: терапията трябва да демонстрира, че няма да се сдобием с нов Борисов, който персоналистки и шуробаджаначески да ръководи страната през следващите десетилетия. За съжаление обаче изкушени за тази роля има.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един път и завинаги

    204 27 Отговор
    Простотията, наглостта, лъжата ...просто ги махаме на 11 юли. Бойко беше срам за всеки средно интелигентен човек в България

    Коментиран от #2, #6, #89, #108, #112

  • 2 Чичо Гошо

    119 18 Отговор

    До коментар #1 от "Един път и завинаги":

    И най важното: кражбата на европари. " Усвояване на средствата"
  • 3 11 юли

    134 23 Отговор
    Да го изпратим Бойко подобаващо- с почести или друго... Според заслугите. СИРЕЧ при бай Ставри

    Коментиран от #73

  • 4 срутището

    116 16 Отговор
    Срив и затвор после.
  • 5 Baba

    23 84 Отговор
    Смилол ли, смислов ли, да ходи на май"ка си в" г"ъза и там да анализира как се е появил, като е правен в г" ъ"з.

    Коментиран от #118

  • 6 избегал

    14 47 Отговор

    До коментар #1 от "Един път и завинаги":

    То остана ли някой средно интелигентен да огаси лампата накрая.

    Коментиран от #79

  • 7 Аз,достатъчно ли е

    31 73 Отговор
    Блажени да вярващите. Колкото и да пишете и да промивате мозъците,хората виждат,че за нищо не ставате.
  • 8 Хихи

    113 21 Отговор
    Които гласуват за ГЕРБ са долни отрепки и поробители на нацията.Да си го знаят.Не мога да проумея, колко трябва да си прост за да гласуваш за това Долно чевече. Пардон това същество няма общо с човеците.

    Коментиран от #13, #26, #111

  • 9 ГОРСКИ

    65 10 Отговор
    Мислеше си че е цар а царят излезе гол!!!!!!
  • 10 Елементарно

    94 14 Отговор
    Бойко Борисов баламосва народа в продължение на 10 години. Илюзията приключи, народът е бесен, че са го баламосвали в продължение на 10 години. Омерзението няма край, полезен ход за ББ липсва.
  • 11 Станчо

    68 13 Отговор
    Махай се вече ,махай се!Отивай си в Барселона
  • 12 Рад

    67 13 Отговор
    Не срив, ами направо изчезват в небитието, съдбата на НДСВ ги зове.
  • 13 Гост

    83 11 Отговор

    До коментар #8 от "Хихи":

    ГЕРБ е мрежа от зависимости, стигаща до кмета на последното село, печелещ от далавери през полагане на асфалт и фиктивни европрограми. Плъховете ще почнат да се разбягват от кораба когато разберат, че няма повече лапачка и системата е друга.
  • 14 Акихито

    58 13 Отговор
    На 11 юли Боко ще си прави сепуко във 20 часът вечерта.Вход свободен!
  • 15 11 юли

    35 7 Отговор
    И всичко е ясно
  • 16 Изборът е твой

    42 10 Отговор
    ГЕРБ,ДПС,СДС=ОПГ
  • 17 Е, ако зависеше от пасквилите във факти

    10 38 Отговор
    Може би.Но не зависи.Бойко хакера ще хакне машините
  • 18 dfu

    67 19 Отговор
    Аз не виждам кой нормален гражданин би гласувал за ГЕРБ, след всичо случило се от ковид цирка насам, освен, ако не се интересува от новини. Естествено облажилите се от управлението на ГЕРБ калинки не влизат във въпроса.

    Коментиран от #19, #30

  • 19 Спокойно

    10 24 Отговор

    До коментар #18 от "dfu":

    Не остана.Ще видиш ,само гледай
  • 20 ПазарЖик

    41 11 Отговор
    Тия без натиск и купуване на гласове таван 9-10%
  • 21 Разрешение за класифицираната информ.

    29 3 Отговор
    Техниците на машините трябва да имат разрешение за достъп до работа с класифицирана информация и разрешение за работа с устройства обработващи класифицирана информация и да носят наказателна отговорност при повреда на електронните машини за гласуване от страна на техниците за поддръжка

    Коментиран от #36

  • 22 Хахаха...

    19 3 Отговор
    Надай се ....на пияна жена😂😂😂
  • 23 карамфила

    33 7 Отговор
    Никога вече герп и боико.

    Коментиран от #28

  • 24 веселяк

    29 4 Отговор
    Оставете Баце на мира! Той се бори с комунисти, чепати се пред огледалото!
  • 25 DW Само за вас щее

    24 7 Отговор
    Има Срив на ГЕРБ???? Как ще го Прежалите Кръщелничето??

    Коментиран от #32

  • 26 Подкрепа за Борисов

    16 45 Отговор

    До коментар #8 от "Хихи":

    Ти пък умник Борисов е лидер а Радев е никой и всичките стари Мутри Оправач и разграбват България сега Радев втори мандат няма да види а служебните диктатори ще бъдат изметени
  • 27 Изненада

    13 0 Отговор
    Изненада
  • 28 Подкрепа за Борисов

    13 33 Отговор

    До коментар #23 от "карамфила":

    Грешиш БКП =ИТН=ДПС край с тези Нови стари Оправач и Никога повече Комунизъм Радев ОСТАВКА Радев Импийчмънт

    Коментиран от #31

  • 29 Ей този не спря

    32 10 Отговор
    Да се прави на Корлеоне. На всяка снимка е с наклонена глава.
  • 30 Подкрепа за Борисов

    12 32 Отговор

    До коментар #18 от "dfu":

    Аз пък незнам нормални ли са тези които крещят в захлас за Новите Оправач и Виждате ли как разрушават България или сте заслепени от Омразата си Радев ОСТАВКА Радев Импийчмънт
  • 31 Иларион

    30 8 Отговор

    До коментар #28 от "Подкрепа за Борисов":

    Та от ГЕРБ всички са комунисти? Какъв комунизъм те гони?

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Подкрепа за Борисов

    10 24 Отговор

    До коментар #25 от "DW Само за вас щее":

    Има Срив на ИТН старите Мутри Още от 90 год част от Статуквото Алчници заграбват заедно с ДПС
  • 33 Подкрепа за Борисов

    11 22 Отговор

    До коментар #31 от "Иларион":

    Ти къде живееш човече или каквото ти кажат това пишеш за пари
  • 34 Подкрепа за Борисов

    12 32 Отговор

    До коментар #31 от "Иларион":

    А от ИТН или Дай България Или Маята Или Радев или Служебните или Отровите Какви са Или ДОНЧЕВАТА или Новата Цола Драгойчева или Ива Митева и още и още тези какви са Алчници кръвожадни за Пари

    Коментиран от #113

  • 35 7777

    16 10 Отговор
    На Боко глигана ковчежник се крие в Дубай!

    Коментиран от #39

  • 36 Подкрепа за Борисов

    10 29 Отговор

    До коментар #21 от "Разрешение за класифицираната информ.":

    Нали Рашко Радев Чалгаря разрешават Това е най важното Давайте манипулиране И после ще видите Резултата Комуняги
  • 37 Карл Маркс

    21 9 Отговор
    Бандита Борисов иска 4ти мандат за да се крие в министерски съвет!

    Коментиран от #42, #47

  • 38 Ден години храни

    19 4 Отговор
    Май нещата отиват към общи избори в един ден за парламент и президент
  • 39 Подкрепа за Борисов

    9 27 Отговор

    До коментар #35 от "7777":

    Бъркаш Радев е фигуранта на Дубай напиши Истината Не Лъжи

    Коментиран от #41

  • 40 Професора

    22 9 Отговор
    На Боко младата соросня Даниел Митов е поканил наблюдатели от Кравария за изборите!
  • 41 7777

    20 6 Отговор

    До коментар #39 от "Подкрепа за Борисов":

    Изчезни стотинкаджия евтин!

    Коментиран от #44

  • 42 Подкрепа за Борисов

    10 28 Отговор

    До коментар #37 от "Карл Маркс":

    Бъркаш с кремълския Решетников И с подкрепата на ДПС и БКП Радев дава мило и драго но ще види втори мандат през крив Макарон

    Коментиран от #45

  • 43 Ден години храни

    16 1 Отговор
    Ако се стигне до избори наесен в един ден за парламент и президент колко машини ще са необходими и какъв софтуер ще се използва
  • 44 Подкрепа за Борисов

    8 22 Отговор

    До коментар #41 от "7777":

    Грешиш стотинки получаваш Ти от Комуняги те И речникът ти е беден личи си че нямаш думи за да ме обори ш с Факти С Лъжи И грозни глупости не става

    Коментиран от #46

  • 45 Комуниста

    17 9 Отговор

    До коментар #42 от "Подкрепа за Борисов":

    ГЕРБ - ДПС крадът РБ заедно вече 12 години!

    Коментиран от #50

  • 46 Ла-Йно такова

    15 5 Отговор

    До коментар #44 от "Подкрепа за Борисов":

    Кой иска де оборва бе шушляк вехт?

    Коментиран от #48

  • 47 Подкрепа за Борисов

    10 23 Отговор

    До коментар #37 от "Карл Маркс":

    Борисов е Лидер Борисов е Политик Борисов е Европеец и успя да помогне за разпада на БКП а Вие сте анонимни Антита Никому неизвестни

    Коментиран от #66

  • 48 Подкрепа за Борисов

    8 23 Отговор

    До коментар #46 от "Ла-Йно такова":

    Само простотии драскате тук защото сте си такива но благодаря за вниманието
  • 49 Станимак

    26 8 Отговор
    На 11 юли ще изметем гюбрето от Банкя с 200.

    Коментиран от #52

  • 50 Подкрепа за Борисов

    8 23 Отговор

    До коментар #45 от "Комуниста":

    Къде са ти доказателствата и клевети ш така ли ти наредиха яко да лъжеш и да черниш
  • 51 Отец Иван

    21 5 Отговор
    На 11 юли ще изпратим покойника!

    Коментиран от #72

  • 52 Подкрепа за Борисов

    7 20 Отговор

    До коментар #49 от "Станимак":

    Ще видим какво и къде ще отиде Спокойно не се напъвайте за Вас писачите на клевети нищо няма да се Промени за добро бъдете сигурни
  • 53 Аз Негодника

    15 3 Отговор
    Още малко остана, ще ви изтърпиме...Китайските наркотици,ще направят сорос,социално слаб...Всичката тая,платена манипулация,няма и да си я спомняме...
  • 54 Подкрепа за Борисов

    7 18 Отговор
    Е каквото си пожелаваш това ще стане в твоята къща и семейство
  • 55 Водопроводчик от Софийска вода

    20 5 Отговор
    ГРОБ се оттича в канализацията!...отходната !
    Смърди на изгнили тикви и умрели калинки 🐞!
  • 56 Лейка

    12 1 Отговор
    Дойче Веле, пак ли Вие цвъкате нещо? Кажете с какво се хвалехте Вие и една фондация, че сте измислили името ГЕРБ!!!! Или да пусна снимка от преди последните избори.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Бай ви Ставри

    18 4 Отговор
    И аз ще подкрепя Борисов! Изодзадзе !!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ТАКА Е,..

    6 20 Отговор
    СМИ'ЛОВ- ДЖ'ЕН'ДЪ:Р СО'Р'ОСП'ИЯ'ТА Е ЗАВЪРШЕН ОЛИ' ГО'ФРЕН! ФАКТ!
    КОЕ Е.."НОВОТО",...ПИ'ШКО'ЛАПАЧ ПАС'ИВЕН?!?
    М'АЯ МИ'Н'ЕТА ОТ БКП, РАШ'КОВАТА БОЙ'КА- ДС И ..МУЛТИМИЛ'ИОНЕР НА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА, ХИТ'ЛЕ'РА ОТ ДС,ЧЕ'Р'ЕПА ОТ ДС/Б'00КП, РИС'ТЮ ПЕ'ДЕ'РА'СА ОТ БКП, РА'ДКА ДЪЛ'БОКАТА, ВИБРАТОРА, М'ИН'ЕТ'КОВ ОТ БКП,ФАТ'МА'КА-- БКП И РУСКИ ИБР'ИК'ЧИЯ!???? КОЕ,...ПЕ'Д'АЛ?!?!?
    УЧИНДОЛСКИЯ ПАС'ИВЕН И ИМП'ОТЕ'НТЕН ПЕН'ДЕЛ?!?
    БЪЛГАРИЯ ПОМНИ:
    6 ПРАВИТЕЛСТВА НА БКП БСП-ДПС-ДС ДЕЕБЪ-КЮ'ЧЕКА...6 НАЦИОНАЛНИ КАТА'СТРОФИ И ФАЛ'ИТИ!!!
  • 62 Колко спокойно е без Буци....

    11 2 Отговор
    Отвсякъде се чуват прекрасни звуци....
    Даже и от каруци.... Нали,Муци ?!!!
  • 63 Вай, вай......

    9 1 Отговор
    Чаооооо ЧИЧКО - чаооооооо.....
  • 64 Овчарчето програмист

    18 4 Отговор
    Сбогом на мутрите от герб.
  • 65 Чудесна перспектива

    18 4 Отговор
    ГРОБ се свива...и трайно си отива....
    И мойта баба казва: Бива,бива !
  • 66 Служебния кабинет

    20 4 Отговор

    До коментар #47 от "Подкрепа за Борисов":

    Е 100 пъти по можещ от тиквенния.

    Коментиран от #68

  • 67 Изчегъртана и разпльокана тиква

    23 4 Отговор
    Гласувайте против членът на БКП, другарят
    Бойко Методиев Борисов! Живковист !
    Сега се прави на артист !
  • 68 ТАКА Е,.. МАЛО'УМНИКО

    4 15 Отговор

    До коментар #66 от "Служебния кабинет":

    ААААХАХААА.....
    РАШ'КОВАТА БОЙ'КА-ДС/ БКП СЕ ОКАЗА...С ИМОТИ НА СТОЙНОСТ 20 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ..."ПАЧКИТЕ" НА БОЙКО В ЧЕКМЕДЖЕТО?!?
    А ХИТЛЕРА/ДС БКП.... СЕ ...ОКАЗА...КАСИЧКАТА НА ФАТ'МАКА ДЕБИЛ!!!✊😂🇻🇳🇸🇮
  • 69 Анжектоплякторчо

    18 3 Отговор
    СДС и НДСВ към ГЕРБ :
    И ние бяхме като вазе !
    И вий ще дойдете при назе !
  • 70 И Т Н LOS ANGELES & CHICAGO

    13 3 Отговор
    След престъпление следва наказание.
    Имаме си поговорка Око за око зъб за зъб.

    Коментиран от #83

  • 71 Койчо

    17 4 Отговор
    Банкянското си отиде, само един луд трол тука троли в несвяст. Ха ха ха ха ха ха
  • 72 отчето

    13 1 Отговор

    До коментар #51 от "Отец Иван":

    Ами ще го изпратим,естествено,няма да го оставим да усмърди махалата.

    Коментиран от #74

  • 73 отегчен

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "11 юли":

    Защо после да го храним цял живот..Най-добре да ги наредим на стадиона .....

    Коментиран от #82

  • 74 отчето

    10 1 Отговор

    До коментар #72 от "отчето":

    Аз ще държа бекграунд вокалите на опелото.

    Коментиран от #76

  • 75 Буци

    16 3 Отговор
    Зайчарника се тресе в конвулсии.
  • 76 Отец Иван

    12 1 Отговор

    До коментар #74 от "отчето":

    Целия православен клир ще пее опелото, братко! Ти ще държиш исото. Амин, дай Боже!
  • 77 Хихихихии.. хихихихии

    4 17 Отговор
    САМО НЕ РАЗБРАХ,...КОГА ПАРТИЙКАТА НА ФАТ'МАКА-ДЕБИЛ..."ИЗП'РА'ЗНИ СЕ ВЪН! НА МУ'ТР'АТА НА М'АЯ!"....ЩЕ СЕ "СРИНЕ" С....28% ?!?
    ЗА ЕДИН ПРЕНОСВАЧ НА ПАЧКИ В ТОРБИЧКА ИЗВЕСТЕН КАТО .. ХИТЛЕРА,..ПИТАМ...
    Хихихихии......
  • 78 оня с коня

    8 11 Отговор
    ДВ се е "обзавела" със журналист на име Смилов и активно го Размахва срещу ГЕРБ като Меча на Крал Артур.Поучила се от горчивите Уроци на Реалността опровергаващи тотално "Пророческите й предсказания",Медията съвсем ПРЕДПАЗЛИВО заявява в Заглавните Изречения на Статията,че "МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ" до Изненада на 11-ти,т.е. ГЕРБ "да се срине".Да,обаче "МОЖЕ И ДА НЕ СЕ СТИГНЕ" до такава Изненада и "Проклетниците от ГЕРБ" да лишат от ИЗНЕНАДИ "некои свои Недоброжелатели" и да спечелят Традиционно с "Много на Малко". По-нататък няма смис да се чете Статията,защото е изградена от Безкрайни Предположения "Това може и да не стане,ама Ха дано".И нека не укоряваме ДВ за огромния Куп Плява която поднася на Читателите си чрез служителя си Смилов въплатил се в ролята на Меча на Крал Артур,защото ...Колкото по-дълга Статия,толкова и по-голям Хонорар!
  • 79 Коко

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "избегал":

    Като ти гледам правописа.....
  • 80 дойче веце

    10 3 Отговор
    Хич не харесвам DeutscheWc, но в случая добре се подмазват на бг избирателя.
  • 81 Дрънканици

    7 10 Отговор
    Даниел Смилов пак ял халюциногенни гъби. Даже не си направих труда да прочета този ферман, плод на психодисоциативните ефекти от гъбите.

    Коментиран от #88

  • 82 не така

    13 1 Отговор

    До коментар #73 от "отегчен":

    Преди да ги наредим на стадиона предлагам няколко години да блъскат по метрото, пътищата, мостовете и надлезите, тротоарите и градинките, които се разрадат от сачественото им строителство.
  • 83 Жива да ни бях

    4 5 Отговор

    До коментар #70 от "И Т Н LOS ANGELES & CHICAGO":

    Така ли те третират мургавите в гетото на ЛА?
  • 84 Пази боже

    4 12 Отговор
    Пази боже: служебното правителство било модел как ще се управлява страната без ГЕРБ т.е. едно очевидно некадърно управление, с безогледна корупция без никаква отчетност пред обществото: имотите на Рашков, данъчните измами на Спецов, оня с плика, и колко още незнайни борци срещу корупцията. Напомня ми за едни други "борци" в периода 1944 - 1980.
  • 85 Да кажем Сбогом кюлче, сбогом пачки

    11 2 Отговор
    Сбогом на МАТА ХАРИ Сбогом калинки 🐞
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Сриване Сриване Сриване

    10 2 Отговор
    Изчегъртване Изчегъртване Изчегъртване
  • 88 донХуанМатус

    4 3 Отговор

    До коментар #81 от "Дрънканици":

    Явно си чел малко Карлос Кастанеда,или поне си чувал за него.
  • 89 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Един път и завинаги":

    ГЕРБ и Бойко - значи ХЛЯБ И РАБОТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...Всичко друго е "пунта мара"....Некадърниците се дразнят от Бойко, заради строежитe на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н., c кoeтo ги кaрa дa ocъзнaят cвoятa нeпoтрeбнocт кaтo хoрa.

    Коментиран от #93

  • 90 Hoho Boho

    6 3 Отговор
    Точно написано!

    А моят кратък анализ е:
    ГЕРП вече се е сринал.
    ГЕРП повече няма до го има.
  • 91 олеле

    8 0 Отговор
    айде да гласуваме, пък каквото бюлетина покаже. има си време /платено от нас/ за предизборна агитация.
    НО, ако може, интерфейса на машините в турция да е на БЪЛГАРСКИ, тоя в английско - и той. какъв българин ще си ако не можеш да четеш на 'родния' си език ?
  • 92 Зайко Байко многознайко

    6 1 Отговор
    Бацето от Барселона се появи с бели гащи на балкона! Народът под проэорците дойде депеша бърэа да му принесе! Окаэва се че цялата страна не ще да го вижда вече във власта! Эа единадесет години раэграбиха страната и се окаэа, така,че герберите са по опасни от червената метла! Всичко лошо Баце на комунистите отреди а себе си иэдигна в строител с народните пари! Машинации, врътки, иэмами эа милиярди Евра, на народът му остава да пие по една студена вода! Милиони напуснаха страната да иэбягат от едноличния терор, че Родината ни эаприлича на раэкулачен обор! Патриотарите грабливи эа да останат във власта пристанаха на Бойковия сатана! Марешки от " Вяра" така ни иэлъга ,че накрая ни остави със цървули във ръка! Баце горе, Баце долу вика целият народ и не иска да го види в тоя си живот! Гешев го играе "велик мъдрец" и ни убеждава, колко "братя" эатворил, но эа крупни далавери обраэа на дядо Йоцо той е придобил! На борецът със эвука му хрумна идея гениялна сега, ДДС ето намалява туриэма да спасява! Наиграхте се, време е да си вървите с добро, че следващото действие е със сопа по гърбо!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Свлачище тръгне ли на долу, спиране

    9 5 Отговор
    Няма!!! ГЕРБ са тръгнали надолу!!!!!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Сър Пичук

    5 2 Отговор
    А лисицата продължава да ходи след коча и да чака...
  • 97 5577

    4 4 Отговор
    Единствения начин герб да си отиде е алтернатива. Коя е тя. Мутренските организации които в София се наричат протестиращи партии. Разбирам ги и аз да бях натикан в ъгъла 10години и аз щях да повлека хора на улицата. Това може да стане при всяко управление. Но алтернативата не я виждам. Никой не излиза да яхне народа. С тая ченгеджийско мутренска структура на обществото ни нищо хубаво не ни чака. При тая липса на политици пак ще се степенува на зло, по малко зло и най малко зло. Това как няма да управлява герб го разбрахме. Кой е по хубав от тях. Слави ли. Така и не излезе по една медия или обикновен микрофон да каже какъв е той. Компромис не прави. Само сценаристите трябва да са му го написали, инък в диалог (диспут) той не може да влезе. Дори и в народното събрание. Той компромис със себе си не може да направи дори да се бракува (ожени). За туй артист политик да стане, пак ще викаме КОЙ. То трябва да си ходил първо на училище за това.

    Коментиран от #98, #99, #100, #101

  • 98 Герберски опорки

    4 6 Отговор

    До коментар #97 от "5577":

    "Няма алтернатива" СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ НЕ САМО Е АЛТЕРНАТИВА А НАТИКА ГЕРБЕРИТЕ В КИЛЕРА

    Коментиран от #102

  • 99 Умнико

    4 1 Отговор

    До коментар #97 от "5577":

    Пожарникарски училище става ли?
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 5577

    4 0 Отговор

    До коментар #98 от "Герберски опорки":

    Нищо не си разбрал от коментара ми, но добре отчете се, ще има плащане.
  • 103 Коментатор

    8 3 Отговор
    ГЕРБ праведливо губи позиция, но пък балонът на ИТН се надува от лековерни и наивни избиратели, които си вярват, че от чалга шоумен става политик. Мая Ма и Т. Дончева са издънки от БСП, които уж нямат нищо общо с тази партия, но манталитетът си остава. Да, България единствено се държи последователно и правилно посочва острите проблеми в държавата. За съжаление обаче шоуменът е повече харесван без нищо да каже. Това не е ли български феномен...
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 МУТРАТА ОТ СИК Е

    2 3 Отговор
    ГН НИКОЙ В МОМЕНТА И ТАКЪВ ЩЕ СИ ОСТАНЕ И СЛЕД ИЗБОРИТЕ - ФАКТ !
  • 106 Вълканов

    1 5 Отговор
    ГЕРБ - това е силна Германофилщина, зависимост на икономиката ни от прищевките на Меркил и обкръжението ни, кито естествено защитават Грманските интереси за сметка на държави като България.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 ZZZ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един път и завинаги":

    Прав си - Бойко е срам! Но има опасност един подобен срам в лицето на състудента ми Слави Трифонов да му е наследник!
    Лошото е и, че и между другите партийни лидери липсват наистина доблестни хора. За съжаление истината е, че в държава като нашата доблестен и почтен човек не би се занимавал с политика!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Тошо

    0 0 Отговор

    До коментар #107 от "Биби Кинг":

    Смешник.Ха,ха.Може пък ти да не спиш от мъка.
  • 111 Кико

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хихи":

    Ти за кой би си свалил гащите до кокалчетата, ААА?
  • 112 защотко

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един път и завинаги":

    Бате ( или како), прав си за средно интелигентните, а интелигентните си гласуваме за него!
  • 113 ПО СТРАШЕН от СПИНА!

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Подкрепа за Борисов":

    По СТРАШЕН ОТ РАКА, СЕГА ЗА СЕГА СЕ ОКАЗА ПРОСТАКА БОРИСОВ..... ..!!!!!!!!!

    Коментиран от #115

  • 114 Чалгари,

    2 1 Отговор
    миячите на чинии и фатмаците са едно и също с Дойче зеле. Аман от отпадъци.
  • 115 За България

    2 1 Отговор

    До коментар #113 от "ПО СТРАШЕН от СПИНА!":

    няма по-страшно от чалгарщината и простащината. В момента те са на път да унищожат Родината !
  • 116 ТЪПАЦИ

    2 1 Отговор
    МА КАКВО ПРИКАЗВАШ,НАПРАВО СИ Е СТРАХОТРЕН МОДЕЛ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕБНИЕ НА СТРАНАТА?????
    ТАКИВА ТЪПОТИИ,ТАКИВА ТЪПИ ИЗЦЕПКИ,НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ ...
    ПИТАМ СЕ ЗАЩО ПОЧТИ ВСИЧКИ С/У ГЕРБ, НАПОДОБАВАТ МАНТАЛИТЕТА НА ГАЛЕВИЦА,Т.Е.ОТКАЧАЛКИ....ГОВОРЕТЕ ИСТИНАТА БЕ ХОРА ,НЯМА КАК ДА ВИ СЕ ВЪРЖАТ ХОРАТА АМА НАИСИНА НА НЕЛЕПИ ИЗМИШЛЬОТИНИ..ПРЕИГРАВАТА..НЕ ЧЕ ГЕРБ СА НЕЗАМЕНИМИ,НО СТЕ ВЪВ ВЪРХА НА ПРОСТОТИИТЕ..ВИЖДАМЕ И МОДЕЛА ЗАУПРАВЛЕНИ,АМА "ЧУДЕСЕН"
  • 117 СОФИАНЕЦ

    1 1 Отговор
    ЗА ГЕРБ НЕ СЕ КАХЪРЕТЕ АМИ - БСП ПРЕЖАЛЕТЕ И С ЧАЛГАРИ СЕ ЗАЛЮБЕТЕ!!!!!
  • 118 Всички гербери сте...

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Baba":

    ...едни безобразни циници,с каруцарски лафове,начело с Банкянският ви вожд,който ви го ...с 200- без да се усетите...!Вие слепи ли сте,глухи ли сте...нямате ли грам мозък в главата,че да продължавате да се кланяте на тази просташка милиционерска икона-бившият член на БКП-Бойко Методиев Борисов...?!?!?!
  • 119 заката

    0 0 Отговор
    Герб пак ще копува гласове в северозападна България