Last news in Fakti

30 Юни, 2021 19:00 3 540 54

Черно море: Не са изключени дори преки военни сблъсъци

  • черно море-
  • крим-
  • нато-
  • русия

Бившият румънски президент Траян Бъсеску още през 2005 година предупреди Запада за руските планове за анексии и военни сценарии в черноморския басейн

Черно море: Не са изключени дори преки военни сблъсъци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия не от вчера гледа на Черно море като на свое, "руско" море и и лична сфера на влияние. Жертва на тази политика е и България. А сега Черно море се превърна в най-опасната арена на конфронтация между Русия и Запада.

Първо руски обстрел на британски военен кораб, а сега - гигантско учение под командването на САЩ и Украйна, в което участват над половината от страните членки на НАТО. Черно море дълго време се смяташе за второстепенна геополитическа арена, но ето че сега влезе във водещите заглавия на световните медии. В момента Черно море е най-опасният регион от новата конфронтация между Русия и Запада, в който вече не са изключени дори преки военни сблъсъци на двете страни.

Това показа случаят с британския разрушител „Дифендър“ от миналата седмица. Военният кораб пътуваше от украинското пристанище Одеса към Грузия и прекоси украинските териториални води край полуостров Крим, което според международното право е напълно легално. Руските военни обаче се опитаха да отклонят кораба от курса му, като използваха гранати и бомби, които се взривиха в непосредствена близост до британския плавателен съд. След анексията на Крим през 2014 година Русия не само разглежда Крим като своя територия, но и предявява претенции над прилежащите украински териториални води, което влиза в пълен разрез с международното право.

Буферна зона срещу Запада

Това беше първият случай след края на Студената война, когато Русия умишлено използва оръжие срещу военни от НАТО, изпробвайки решимостта на Алианса да защитава международното право – най-малкото по море. Вярно е, че при инцидента не пострадаха нито хора, нито британският военен кораб, но правителствени представители в Москва, в това число заместник-външният министър Сергей Рябков обявиха, че в бъдеще Русия ще атакува директно всички нарушители на руските териториални води, ако те не се съобразяват с предупрежденията.

Тъкмо този сценарий може да настъпи по време на сегашните военни маневри „Морски бриз-2021", които се провеждат в Черно море. В тях участват 17 от общо 30 страни членки на НАТО, всички черноморски страни без Русия, или общо 32 страни. Те са представени с 5 000 войници, 32 бойни кораба, 40 бойни самолета и 18 спецотряда, включително военни водолази. Учението се провежда ежегодно от 1997 година насам, но тазгодишното е най-мащабното от всички. Не е ясно дали са планирани и задачи в териториалните води край Крим, над които Русия предявява претенции, или в непосредствена близост до тях.

Това, което сега изглежда като военно-политическа демонстрация на сила, в действителност е един много сериозен и дълбок конфликт, датиращ още от времето преди анексията на Крим. Русия винаги е разглеждала района на Черно море като своя сфера на политическо и военно влияние. Москва се нуждае от него, тъй като то ѝ осигурява достъп до Средиземно море и горещите конфликтни точки в Близкия Изток и Северна Африка, но представлява и буферна зона срещу Запада. Най-големите жертви на тази политика са Украйна и Грузия, които бяха принудени да заплатят с хиляди убити за водените или подети от Русия войни и анексии на част от техните територии. Засега няма никакви изгледи в средносрочен план те да си получат обратно откъснатите или анексирани територии.

Държавно пиратство

Русия използва срещу тях и методите на държавното пиратство и заложничество. Такъв бе примерът от ноември 2018 година, когато Русия взе за заложници 24-ма украински моряци, които съвсем законно се намираха в Керченския проток между Крим и руския бряг. Тогава руски военни кораби спряха и превзеха украинските кораби със сила.

Засегнати от агресивното руското поведение в региона на Черно море обаче са и другите съседни държави, с изключение на Турция, с която Москва има повече общи стратегически интереси, отколкото различия. Жертви на тази руска политика в региона са също България и Румъния, както и Република Молдова, която използва едно дунавско пристанище край Черно море. В Молдова Русия поддържа един сепаратистки конфликт, който още от 1991 година разединява страната.

Черно море като "руско море"

Бившият румънски президент Траян Бъсеску още през 2005 година предупреди Запада за руските планове за анексии и военни сценарии в черноморския басейн. „От векове Русия възприема Черно море като свое собствено, руско море, не разбрахте ли това?", беше заявил той по време на едно свое посещение в САЩ. Тогава това негово полемично изказване разпали страстите и породи множество критики. Но вероятно и самият Бъсеску не е предполагал колко прав ще се окаже.

В Румъния руското политическо влияние днес е сравнително слабо, а в Черно море в по-ново време не е имало някакви преки сблъсъци с Русия. Но въпреки това в страната има усещане за заплаха, произтичаща от историческия опит с руската и съветска политика на анексии в региона. Това чувство се усилва от присъствието на руски войски в Приднестровието – в сепаратистката част на Молдова.

Инициативата на румънския президент Клаус Йоханис и на неговия полски колега Анджей Дуда, които на последната среща на деветте източноевропейски страни от НАТО в Букурещ призоваха за засилено натовско присъствие в Черно море, само показва, че усещането за руска заплаха нараства.

В България положението е по-различно

Не така еднозначно е положението в България, която във времето на реалния социализъм дори беше смятана за 16-та съветска република. За разлика от Румъния, в България руското влияние в икономиката е силно изразено, особено в енергийния сектор, в банковото дело и на пазара на недвижимите имоти. А част от политическия елит на страната поддържа близки контакти с Русия. Все пак отношенията между двете страни напоследък се влошиха след серия руски шпионски сандали и редица предполагаеми атентати с отрова и взривни вещества на руското военно разузнаване ГРУ в България.

Междувременно и Германия за първи път се ангажира военно в защитата на черноморския регион. Бундесверът не участва в учението „Морски бриз“, но след инцидента с британския разрушител „Дифендър“ Германия изпрати два изтребителя „Юрофайтър“ в региона, които бяха прехвърлени във военна база край румънското пристанище Констанца. Заедно с британските ВВС германските изтребители ще осигуряват закрила от въздуха над региона на Черно море.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    76 15 Отговор
    Американци и НАТО нямат работа в Черно море, всичко друго е агресия и нашествие, на което ще се отговори подобаващо.

    Коментиран от #17

  • 2 GTR

    49 2 Отговор
    Значи и в Косово трябва да има сблъсъци :)
  • 3 Александр Витко

    20 12 Отговор
    Черно море е руско езеро.

  • 4 Бамбука

    13 54 Отговор
    Ако английския кораб се движи в сепарационна трафик зона призната съгласно Международното Морско Право, за какви претенции на Русия може да се говори ?

    Коментиран от #20

  • 5 rusnak

    57 11 Отговор
    Не съм забелязал да има проблеми с кораби в международни води. Но пък е пълно с кораби на страни които нямат излаз на Черно море. Та не става ясно от де тази наглост на наглосакси и другипедали.

    Коментиран от #7

  • 6 Не разбирам

    23 2 Отговор
    "В тях участват 17 от общо 30 страни членки на НАТО, всички черноморски страни без Русия, ИЛИ ОБЩО 32 страни."?! Така - 17 страни-членки на НАТО, а заедно с черноморските - общо 32 страни. Колко държави се водят черноморски. При това, имайки предвид, че Румъния, България и Гърция са хем черноморски, хем членки на НАТО?

    Коментиран от #11

  • 7 Три от черноморските

    20 9 Отговор

    До коментар #5 от "rusnak":

    държави са членки на НАТО. От там тази "наглост". Виж на картата каква част от бреговата линия на Черно море влиза в територията на тези държави, и каква част - на Русия (ако искаш с Крим, ако искаш и без - все тая.
  • 8 драги демократи

    40 4 Отговор
    защо говорите за присъединяването на Крим към Русия, което стана с референдум, а не и за анексирането на източна от западна Германия. По силата на кой референдум или международен закон се случи това. Явно западният стандарт е двойният стандарт, т.е., законно е само това от което аз имам полза. Най-добре е спорът да се реши мирно, но ако не може, ще се реши с война, и нека по-силният да победи. Както винаги досега, правото ще е на страната на силния.
  • 9 Фъкoff

    4 30 Отговор
    Турция Е пряко засегната от увеличаващото се руско военно присъствие край границите и!!! Не заблуждавайте хората. Скоро ще чуете за сдобиването и с ядрено оръжие, подобно на Израел някога - странен трус и подутина в някой анадолски пущинак. Тогава ще разберете дали на Турция не и пука за Крим и помпането на мускули на рушняците.

    Коментиран от #35

  • 10 Бъсеску

    7 38 Отговор
    А беге тъпунгерите още не фатат, че бг самолета е свален от руски диверсанти с ракета " Игла".

    Коментиран от #41

  • 11 Не разбирам - корекция

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не разбирам":

    Не Гърция, а Турция имам предвид. Грешка на езика.
  • 12 С пуканки

    25 1 Отговор
    пред телевизора, очаквам връщането на британския кораб по същия маршрут!

    Коментиран от #50

  • 13 Патето Яки

    21 4 Отговор
    дойче зеле пак се изходи - претенции та претенции
  • 14 Русофил

    11 17 Отговор
    България рано или късно ще бъде анексирана от Русия под предлог, че е извоювана от турците през 1878г

    Коментиран от #15, #16

  • 15 И аз това си мисля

    10 8 Отговор

    До коментар #14 от "Русофил":

    А и не само България - Литва, Латвия, Естония...

    Коментиран от #28

  • 16 И аз това си мисля...

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "Русофил":

    Но, гледайки коментарите, малко хора се замислят над тази възможност.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Случайно преминаващ

    6 17 Отговор
    Русия неистово обича България, това води чак до извращения и толкова много иска да я притежава, че ще направи всякакви въртели за я има. Да се чуди човек защо?

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Троянски Кон

    30 5 Отговор
    На Дойче Велето дедите им сътвориха две световни войни и по тяхна вина загубиха живота си над сто милиона хора .Така че те имат най малко право да дават класификации за Русия .И трябва да се извинят на цялото човечество за погубените животи и за съсипаните икономики на другите държави и особено на Русия .

    Коментиран от #22

  • 20 Shadow Fiend

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бамбука":

    За такива,че ще потопят скапания кораб,ей за такива,плюс това и ние трябва да допринесем,да се разкарат нейто и цялата им сбирщина от изнежени фенбойчета като теб,и аз лично допринасям за това като ви сипвам с черпака да ди похапнете...
    Бон апети бичес...

    Коментиран от #25

  • 21 Надали е заради хората

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Случайно преминаващ":

    Но виж, стратегическото местоположение на България, включително и факта, че също сме с излаз на Черно море, може би не е за подценяване.
  • 22 Реално погледнато

    4 10 Отговор

    До коментар #19 от "Троянски Кон":

    "Атентатът в Сараево", когато са Франц Фердинанд и съпругата му са убити от сръбски студент (а и там има един момент с подкрепа за сърбите от страна на Русия) е запалила фитила на Първата СВ.

    Коментиран от #26

  • 23 Д. Петров

    3 22 Отговор

    До коментар #18 от "Случайно преминаващ":

    Как защо? Я погледни само тук, колко русляшки еничари има! При толкова, предатели на родината и чукчолапци, застанали на колене, рушия как да не им го даде!? Предполагам, че модераторът, ще изтрие постът, но това си е на неговата съвест - истината съм написал!
  • 24 no name no face no number

    16 4 Отговор
    Върнете независимостта на Източна Германия. Работих с такива отхвърлени от ФРГ в Италия и хич не бяха доволни от двойният стандарт по тоеа време. Нагли дезинформатори. След втората световна Източна Европа е под влияние на Русия, а западнала под сащ и гей британ. Къде е днес зоната на Влияние на Русия??? Изядена от нато тоест фащ. Арв бегайте, на орайд сдуханяци

    Коментиран от #27, #51

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Путин

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Реално погледнато":

    Е виновен и за това , смешници

    Коментиран от #30

  • 27 Замисляш ли се,

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "no name no face no number":

    че Западна Германия и до ден днешен е доста по-добре от Източна?

    Коментиран от #29

  • 28 no name no face no number

    24 3 Отговор

    До коментар #15 от "И аз това си мисля":

    Стига сте акали глупости. Никой няма да анексира нищо. И Крим щеше да си е още укропски, ако тези дирници нямаха мерак да го харижат на фащ за база

    Коментиран от #31

  • 29 no name no face no number

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Замисляш ли се,":

    Изобщо не ме интересува, по добре хахаха, още малко :))). Тук въпроса е защо ги анексираха без дори да ги попитат. Изтока все още е разочарован от фрг

    Коментиран от #32

  • 30 Къде прочете

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Путин":

    "Путин" в коментара? Чети, какво пише, преди да коментираш! А връзката с Русия е в подкрепата ѝ към сърбите, които са искали да имат независима от Австро-Унгария държава. Интересното е, че в днешно време обаче, сърбите се бутат да живеят в Австрия.
  • 31 Д. Петров

    6 18 Отговор

    До коментар #28 от "no name no face no number":

    Рушляците винаги са били и са долни поробители!
  • 32 Кого да попитат?

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "no name no face no number":

    Ако си гледал записи от падането на Берлинската стена, сигурно ти е направило впечатление, че хората и от двете ѝ страни се опитват да я бутнат - с желание и радост.
  • 33 БПФ

    23 4 Отговор
    На пoмиярите от дойче зеле ще обясня, че "международно право" не е това, което се харесва на САЩ и лакеите им.
    Крим беше и все още е автономна територия с вътрешно самоуправление, която има право към коя държава да се присъедини. И гражданите на Крим избраха това с референдум. Толкова за "международното право".
    Островните обрaтняци може да си мислят, че Крим още е част от Османската империя, ама това няма да ги спаси от "Циркон"-а. Няма да имат време дори да наскачат зад борда преди да се изпарят.

    Коментиран от #34

  • 34 Д. Петров

    12 5 Отговор

    До коментар #33 от "БПФ":

    Няма страшно! Нашите F-ки ще гръмнат цирконят! Нали за чертежи говориш!
  • 35 Историк

    18 6 Отговор

    До коментар #9 от "Фъкoff":

    Исторически погледнато,Турция винаги е яла пердах от Русия,но всъщност кой не е ял...Да се заяждаш с Русия си е чист мазохизъм

    Коментиран от #36, #37, #40

  • 36 Д. Петров

    6 14 Отговор

    До коментар #35 от "Историк":

    Исторически погледнато, твоята рушия е подписвала капитулация дори от България, неграмотнико!

    Коментиран от #43

  • 37 Ъхъ...

    7 11 Отговор

    До коментар #35 от "Историк":

    Казваш: "Турция винаги е яла пердах от Русия". Хм...При въпросната капитулация, за която става въпрос в коментар 38, Русия е капитулирала не само пред България, но И пред Османската империя.
  • 38 Това, за което става въпрос

    4 1 Отговор
    в коментар 36, е Брест-Литовският мирен договор от 1918 г.
  • 39 Лалалала

    9 2 Отговор
    Кът чуя дойче веле и ми се обръщат червата..ма ши пувърна ве...
  • 40 То исторически погледнато

    3 8 Отговор

    До коментар #35 от "Историк":

    И русия е яла най-много пердах от турците....пък и не толкова исторически също
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Диверсант

    9 2 Отговор
    Как е клуба на педалите днес.?? Някоя одрискана гемия няма ли, не съм чел. Решиха да си правят Гейпрайд в Черно море

    Коментиран от #45

  • 43 Д. Петров

    4 6 Отговор

    До коментар #36 от "Д. Петров":

    Я сега, тримата чукчолапци сложили ми минуси, да се обосноват, коя моя дума е невярна, или да си таковата родителката, задето ги е изсулила такива!

    Коментиран от #49

  • 44 Русофил имигрира в русия ... Ъъъ

    3 10 Отговор
    лилиПУТИняци, защитихте ли господяря лилиПУТН ??? :)))))) Молодцы ! :))))
  • 45 Д. Петров

    3 6 Отговор

    До коментар #42 от "Диверсант":

    ГА ГА ГА! Те верно са се одрискали! Моцква и кузя, ще ги ремонтът още поне 5 години! Светът ще спре развитието си, и ще чака чукчите да се чугунчат!

    Коментиран от #47

  • 46 Запознат

    1 9 Отговор
    Ще хвърчат ушанки!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Не знам какъв е,

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Историк":

    но това, което ти е отговорил относно капитулацията, е вярно.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "С пуканки":

    И аз съм се заредил с пуканки! 😀 Турци, немци, англичани
    бият се със дамаджани,
    а съветските катюши
    брулят ги кат зрели круши! 🍐
  • 51 Ххх

    1 8 Отговор

    До коментар #24 от "no name no face no number":

    Именно защото източна Германия беше под влиянието на русия ,то тази част на Германия тънеше в нечувана мизерия и изостаналост,докато западна Германия беше със САЩ то тя беше с 100 години по-напред откъм рсзвитие ,стандарт и качество на живот.Не случайно хората от изтична Германия гледаха каи сираци през стената.Да не дава господ някога да имаме пак общо с тея руски мизерници,че тея боклуци от където са минали само мизерия и изостаналост носят.Няма и как да е различно като самия руски обор е с 100 години назад и с 50 в страни от света.Всички долни комундета и предателски русофилски изменници да изчезват към това северно блато.

    Коментиран от #52

  • 52 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ххх":

    Напротив! Все повече българи не мислят като теб. Колелото на историята се върти и ще застане пак на Русия!
  • 53 Булгарбаши

    3 0 Отговор
    Юдише веле.Дойче го има само в името за благозвучие.
  • 54 Един Българин

    2 0 Отговор
    Русия ни е приятел.Основният враг на България е Турция. Която анексира цяла България подмолно чрез ДПС.