Last news in Fakti

5 Юли, 2021 10:00 5 321 26

Това ще е стратегическа грешка за Балканите

  • западни балкани-
  • българия-
  • словения-
  • ес-
  • интеграция-
  • северна македония-
  • анжей франгеш

Би било стратегическа грешка Балканите да изостанат от процеса на евроинтеграцията

Това ще е стратегическа грешка за Балканите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Би било стратегическа грешка Балканите да изостанат от процеса на евроинтеграцията. Това е продължение и на политиката, която България проведе по време на нейното председателство на Съвета на ЕС". Това заяви пред БНР посланикът на Словения в България Анжей Франгеш. Той уточни, че един от приоритетите на Словенското председателство е да се фокусира върху европейската перспектива на Западните Балкани:

"Ние бихме искали да ги подпомогнем за възстановяване на икономиките след кризата, да подкрепим производството в страните и връзките между Западните Балкани и ЕС". По думите на посланик Франгеш страните ни имат различни гледни точки по отношение на разширяването на ЕС - как и кога да се осъществи, но подчерта, че е много важно да се подкрепи този процес:

"Защото процесът носи промени в страните. Не е въпросът да кажем, че дадена страна утре ще се включи, а въпросът е всички да знаят, че имат тази перспектива, няма значение кога ще се включат, трябва да продължат реформите и когато те приключат, тогава те ще станат част от ЕС. За нас е много важно да подкрепим този процес и точно това ще направим". Н.Пр. Анжей Франгеш подчерта, че всеки в ЕС е партньор на Словения и всички са равни. "Две от страните от Западните Балкани вече водят преговори, за две целият ЕС полагаме усилия да започнат преговори, имат въпроси, които трябва да бъдат разрешени преди започването на преговорите. Ние подкрепяме процеса", обясни дипломатът.

В предаването "Събота 150" посланикът на Словения Анжей Франгеш коментира и позицията на България по отношение на Северна Македония и европерспективата пред нея: "България е един от членовете на ЕС и е наш партньор, ние трябва да разберем позицията на България. От друга страна, ние трябва да придвижим интеграционния процес в Западните Балкани. ЕС има ангажименти в това отношение. Това, което можем да направим, е да се опитаме да подкрепим диалога и да видим как двете страни могат да вървят в една посока заедно и къде нещата трябва да бъдат решени в европейския контекст. Има неща, които са на двустранно ниво между София и Скопие, както и неща, които трябва да се решат на ниво Европейски съюз". Дипломатът заяви, че Словения като председател на Съвета на ЕС може само да подпомогне този процес, но това е единственото, което може да направи.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    30 6 Отговор
    Видяхме ви уж Евроинтеграцията, разпад, Кражби, деградация и последни по всичко. Аре марш.
  • 2 нашия

    30 6 Отговор
    за макетата и абанезе питайте Орбан какво мисли -стига с тия скунксове смрадддлиииви ...ще се залимаваме с мнението на една каруца хора като Словения Хърватия и подобните им....айде у лево

    Коментиран от #9, #13

  • 3 Gavriil

    30 2 Отговор
    Словенците очевидно и добросъвестно изпълняват ангажимента си по договор за лобинг с РСМ. Интересно какви са задълженията им по този договор. Както и раздела за цената.

    Коментиран от #10

  • 4 Бриго Бичкията

    26 2 Отговор
    Не съм сигурен, че тези Евро-лидери са наистина наясно с проблема между България и бившата и македонска територия когато правят изказвания за "подкрепа" и някаква си ""евроинтеграция" на същата тази територия.
  • 5 Присмехулник

    32 2 Отговор
    Защо никой директно не отправи запитване и натиск към Скопие да приемат нещата доказани като историческа истина.Само общи приказки и мърморене към София.

    Коментиран от #26

  • 6 ШИфьора

    13 0 Отговор
    "... И като говореше, нищо не казваше... и като работеха, нищо не правеха, и като не правеха нищо, заплата получаваха..." Помни ли я някой тази поема от в."Стършел" - преди около 40 год.
  • 7 долу ЕС

    6 0 Отговор
    за вас грешка за нас успех !!!
  • 8 Аа,мерсим

    11 1 Отговор
    Ако сте "свястна" стока,сами ще ви търсим,а ние ви ядем боклуците + джендър-пропагандата,нулева полза от вас,а вредата е на макс..
  • 9 София

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    Ти явно още си живееш у гората с мечките!!
  • 10 КъмМВнРEUнанай

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Gavriil":

    Бившите югопровинции, са само АДМИНИСТРАТИВНИ ОКОЛИИ на Титовата комунистическа диктатура, така че за история и граници не може да се говори според международното право. Титовите околии опорочиха конкурса Еуровизия , превърнаха го в турбо- чалга ,юговизия,на принципа ти на мене,аз на тебе,а художествените состойнства са последното нещо на което обръщат внимание.Трябва, високо и ясно да заявим на Евросъюза,че както е тръгнало,титовите мекерета ще го превърнат в югосъюз,за който не сме кандидатствали .Ако сме искали , щяхме да сме в титовата диктатура..Да се определи на ротатицонен принцип,само една от бившите околии да има право на глас.Сега и с преговорите за ЕС, нахално ни притискат убразования ,с история, която може да се напише на SMS- Словения , македония /югозападна България , Босна, Хърватска.Черна гора е уникален случай, като страна победителка в І световна война , тя изчезва , анексирана от сърбия.Същото е чакало България , ако и тя беше в Антантата, слоред руските планове .Опитите на нашите съседи не успяха единствено заради президента на САЩ Уидроу Уилсън.Към нашето МВнР , искайте повече от максималното , втвърдете тона към сърбомарсианците , по -твърд , по -дебел , крив във всички посоки.Няма македонска история преди 1991г., или след 2018 от когато е рсм.Всичко преди това е българска история -НЕ ПРЕПЛЕТЕНА , НЕ ОБЩА , НЕ СЪВМЕСТНА , САМО БЪЛГАРСКА !!! Ако сакат и да е тяхна , да си признаят , че тогава са били българи..Северомарсиански идент

    Коментиран от #11

  • 11 КъмМВнРEUнанай

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "КъмМВнРEUнанай":

    Към нашето МВнР , искайте в пъти повече повече от максималното , втвърдете тона към сърбомарсианците , по -твърд , по -дебел , крив във всички посоки.Няма македонска история преди 1991г., или след 2018 от когато е рсм.Всичко преди това е българска история -НЕ ПРЕПЛЕТЕНА , НЕ ОБЩА , НЕ СЪВМЕСТНА , САМО БЪЛГАРСКА, не мултиспектърна !!! Ако сакат и да е тяхна , да си признаят , че тогава са били българи..Северомарсиански идентитет , след2018г. .Така , като сега се пазари , като на хайван пазар заюзаев, като ромски джамбазин .Искайте 200, за да се спазарите на 100%.За тях сторическа истина и други принципи не важат . Има дати , задължително да влязат в договорите.
  • 12 Ахахахх

    8 1 Отговор
    Разбрахте ли как се правят нещата? Северняците осмърдяха целия свят за да постогнат своето! Нашият дебилотулуп не си мръдна пръста да вкара България в Шенген! Пълен провал на мутрата в междунатодните отношения!
  • 13 Доверие0наРСМ

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    подкрепата на Република България за начало на преговори за европейската интеграция на Република Северна Македония, може да се даде само при изпълнение на следните предварителни условия: 1. България трябва да получи категорични правни гаранции, че ангажиментите, които Република Северна Македония е поела или предстои да поеме, ще бъдат добросъвестно спазвани. За тази цел те следва да се инкорпорират в преговорната рамка. 2. Република Северна Македония окончателно да снеме всякакви малцинствени претенции към Република България в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България от член 11, алинея 5 в Договора за добросъседство от 2017 г. 3. Република Северна Македония да изключи всяка възможност за териториални претенции към Република България. В частност Скопие следва да потвърди пред ООН, в съответствие с член 11, ал. 3 в Договора от 2017 г., че краткото и дългото име на страната им се отнасят само до политическия субект „Република Северна Македония“, а не до географския регион Северна Македония, част от който е разположен в суверенните граници на Република България. 4. Република Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание. 5. Република Северна Македония да коригира съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история и премахване на учебни съдържание, насаждащо омраза към България. Това изиск

    Коментиран от #15

  • 14 !!!?

    2 13 Отговор
    Генералската хунта раздухва антимакедонска истерия с гумени аргументи нямащи нищо общо с критериите за приемането на братска Македония в ЕС, открито слушайки на интересите на Кремъл !!!?
  • 15 Доверие0наРСМ

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Доверие0наРСМ":

    4. Република Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание. 5. Република Северна Македония да коригира съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история и премахване на учебни съдържание, насаждащо омраза към България. Това изискване е ядрото на Преамбюла и член 8, ал. 3 и член 11, ал. 6 от Договора за добросъседство. 6. Да се осъществи идентифициране и премахване на табели и надписи на територията на Република Северна Македония, които насаждат омраза към България и българите. 7. Република Северна Македония да се придържа стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза относно официалния език на Република Северна Македония. Тази клауза да намери съответен израз в официалните документи на Европейския съюз. Ще работим за това бъдещото Народно събрание, сегашното и следващите го правителства да съблюдават стриктно изпълнението на тези принципни условия за даване начало на преговорния процес с Република Северна Македония за членство в ЕС. За обществено-държавен мониторинг за спазването на поетите ангажименти след започване на преговорния процес. Убедени сме, че такава социално-кибернетична връзка може да осигури на двете приятелски държави свободата да развиват братски отношения между живеещите в тях свободни хора от проспериращия Европейски съюз.
  • 16 Полковник РУМНО

    8 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 17 А ЗАЩО

    9 0 Отговор
    АКЦЕНТИРАТЕ САМО ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ!!!! РСМ ли налага правилата, тя ли е член!!!! "Огромен натиск" по ваше определение над България, а северно незнам какви си политици кой ще ги подложи на натиск! Кога ще отворят удбашките досиета, кога ще скъсат със коминтерновската си доктрина и сръбско руската си ориентираност!!! Ние можем да стоим извън Шенген вече 15г., нискоземленци( нидер незнам какви си) са ни спират, те могат да си провеждат собствена политика ни НЕ!!!!! В ЕС не може и няма втора категория държави!!! Ще имат НЕ и НЕ и пак НЕ, докато не спрат езика на омразата и кражбата на историята ни!!!! А за руското и т.н. влияние, айде стига с тия пинизи нали са чрен на НАТО!!! Какви руснаци, каква липса на стабилност ви гони! Толкова като искате процеса да продължи отделете Албания от РСМ и процеса продължава, а тия просръбски протежета и " малката русия"( Сърбия), като скъсат с комунизма и интернационала да заповядат в ЕС!!!!
  • 18 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Като считате изоставането за стратегическа грешка започвайте да оказвате натиск върху РСМ а НЕ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ. Защо се правите на западни идиоти,или сте точно такива?
  • 19 заев

    5 0 Отговор
    Цялата тази мошенгия я скрои Борисов,понеже е много хитър.
  • 20 Провокатори

    4 0 Отговор
    Макетата водени от Югокомунисти Русофили правят така че СМ да не влязат в ЕС Народът иска ама никой не ги пита
  • 21 Предупреждавам

    5 0 Отговор
    Ако Балканите изостанат от процеса на евроинтеграцията, няма да успеят да обърнат резбата!
  • 22 За кого

    4 0 Отговор
    Стратегическа грешка за Германия и Франция, да. Лишават се от нови пазари за търговските им мастодонти в следващите бананови републики. Председателстващите Съвета на ЕС подлизурковци вият хорово, сега подхванаха словенците!
  • 23 коко

    2 0 Отговор
    МАКЕДОНО-АЛБАНСКИ СЪЮЗ.
  • 24 хаха

    3 0 Отговор
    МАКЕТАТА ЩЕ ВЛЕЗНАТ В ЕВРОСЪЮЗА КОГАТО БОРИСОВ СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ... ТОЕСТ НИКОГА.
  • 25 9726

    1 0 Отговор
    След като България е член на ЕС, трябва ЕС да подкрепя България. Или сте големи лицемери и се питам какво правим още в лицемерен ЕС?
  • 26 защото

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Присмехулник":

    ес са лицемери.