Last news in Fakti

22 Юли, 2021 10:00 4 349 64

Ще има ли задължителна ваксинация в Европа?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

По уикенда десетки хиляди французи излязоха на протест срещу последните правителствени мерки, насочени срещу коронавируса

Ще има ли задължителна ваксинация в Европа? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече има много повече свободи, отколкото за останалите. Но решението в полза на ваксината остава лично - властите не могат да го наложат.

Франция: Макрон призова съгражданите си да се ваксинират

В телевизионно обръщение, събрало повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол, френският президент Еманюел Макрон се постара да даде импулс за ваксинационната кампания в страната. Мерките, предложени от него, се отнасят най-вече за медицинските служители: ако работещите в болници и в домове за възрастни хора не се ваксинират до септември, рискуват да изгубят работата си. С призива си за задължителна ваксинация френските власти реагират на разпространението на особено заразната Делта мутация. А и 39 процента от жителите на страната все още не са имунизирани напълно.

Същевременно правителството прие закон за въвеждането на здравен паспорт, чрез който се разчита да се повиши готовността на населението за имунизация. От днес посещението на културни институции и на места за прекарване на свободното време е възможно само за напълно имунизираните, прекаралите заболяването и тези, които разполагат с негативен тест. От началото на август паспортът става задължителен и за посещенията на ресторанти и барове.

По уикенда десетки хиляди французи излязоха на протест срещу последните правителствени мерки, насочени срещу коронавируса. Кабинетът смята тези мерки за неизбежни в контекста на настъпващата четвърта вълна на заболяването - в неделя властите съобщиха за 12 500 нови инфекции, или двойно повече, отколкото предишната седмица.

Германия: задължителна ваксинация няма да има

Наскоро след съобщенията за задължителни ваксинации в други страни, германските власти дадоха ясно да се разбере, че са на точно противоположната позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се имунизират против волята си. На 14-и юли канцлерката Ангела Меркел заяви необичайно твърдо: "Не смятаме да вървим по пътя на Франция. Вече сме казвали, че задължителна ваксинация няма да има".

Но - дори и при най-силно желание на властите провеждането на всеобща задължителна ваксинация в Германия е нереално. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е записано в конституцията. Изключения не е да няма - когато децата тръгват на детска градина или на училище, трябва да са имунизирани срещу дребна шарка. Служителите на обществените и медицинските заведения, както и възпитателите и учителите, също трябва да са ваксинирани. Изискване да се ваксинират срещу дребна шарка има и спрямо бежанците и кандидатите за убежище, които трябва да се погрижат за това не по-късно от месец след заселването си в общежитие.

Великобритания: карантинните ограничения отпаднаха

Представянето на отбора на Англия на Европейското първенство по футбол въодушеви стотици хиляди фенове. Но зрителските тълпи на стадион "Уембли" без маски и без спазване на дистанция предизвикаха критики по цял свят. В самата Великобритания 85 процента от новите случаи на коронавирус се дължат на изключително заразната Делта мутация.

Министър-председателят Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Преди няколко седмици правителството въведе задължителна ваксинация за работещите в домовете за възрастни хора. Това изискване важи и за фризьорите и другите служители в сферата на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. Същевременно под натиска на общественото мнение британският премиер едно след друго отмени карантинните ограничения - те отпаднаха окончателно на 19-и юли, който за британците стана "Ден на свободата". Новите зарази обаче никак не са малко - по над 50 000 на ден.

Гърция: броят на заразите расте

Гръцкият премиер също се опитва да овладее пандемията в страната чрез твърди изказвания и решения. "Не смятаме отново да затваряме държавата заради отношението към ваксинациите", заяви Кириакос Мицотакис. В най-скоро време на гърците ще им бъде разрешено да пребивават на закрито в ресторантите и културните институции само ако са ваксинирани. Медицинските служители и работещите в домове за възрастни също ще трябва да се имунизират задължително, в противен случай ще бъдат уволнени.

Гърците не се възмущават прекомерно от изискванията на властите. Това вероятно е свързано с обстоятелството, че повечето ги смятат наистина за необходими: покрай значителното смекчаване на ограниченията, въведени по-рано в рамките на борбата с пандемията, броят на новозаразените в страната в последните две седмици рязко нарасна. Последните предположения са, че нов локдаун може да бъде въведен още от четвъртък, 22-и юли.

Чехия: задължителната ваксинация е въпрос на време?

В Чехия в момента за децата до 9-годишна възраст важи задължителна ваксинация срещу девет инфекциозни заболявания, сред които дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит Б, дребна шарка, рубеола и паротит. Имунизациите са задължителни за приемането на децата в детска градина или училище. Родителите, които не са ваксинирали децата си, са заплашени от глоби.

Обществени дебати по въпроса в страната няма. Което вероятно е свързано и с това, че твърдата линия на чешкото правителство бе подкрепена през пролетта от Европейския съд по правата на човека. В решението на съда се казва, че чешката политика в сферата на здравеопазването "във всеки смисъл" отговаря на интересите на децата.

Имайки предвид позицията на властите, може да се предположи, че и ваксинацията срещу коронавирус ще стане част от програмата за задължителни имунизации. По данни на Института "Роберт Кох", напълно ваксинираните срещу коронавируса чехи са 36 процента - относително нисък показател в сравнение с другите държави от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    143 1 Отговор
    Думата е ДИСКРИМИНАЦИЯ!!! Каквото и да го увъртат!

    Коментиран от #16, #17

  • 2 Чек

    13 139 Отговор
    Така трябва да бъде, ваксинацията не може да бъде задължителна. Но пък от друга страна онези, които не се ваксинират да не вият против мерките, които им налагат при скок на заразените.

    Коментиран от #7, #40

  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    123 3 Отговор
    Щом ваксината предпазва страхуващите се- нека си я слагат ! Но щом не предпазва околните- нека не ги третират различно!

    Коментиран от #19

  • 4 Псевдоним

    78 1 Отговор
    Тази статия е в стил "Виждал съм извънземни, ама няма".
  • 5 червена линия

    37 1 Отговор
    Придружаващият въпрос е дали ще бъде приета . А да си ги не мерим.
  • 6 Факти

    108 3 Отговор
    Това е евтаназия, а не имунизация, новия световен ред не включва простосмъртните
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    109 3 Отговор

    До коментар #2 от "Чек":

    За какви мерки говориш? Защо ваксинирания да има право да ходи на кино, а не ваксинирания не ? И двамата са еднакво опасни за околните , и двамата са решили как да се предпазват !

    Коментиран от #13

  • 8 123

    92 1 Отговор
    Всеки сам решава какво да прави с тялото си. Не може някой да ми казва какви медикаменти да приемам.

    Коментиран от #24

  • 9 Счупи тъпомера

    69 4 Отговор
    Ще ме вакснат, ама друг път. По-добре да ме застрелят, че да се надигнат другите, като мен.
  • 10 Шимон

    4 110 Отговор
    Европа трябва да се ваксинира, иначе няма да оцелее. Задължителна ваксинация за всички на възраст от 9 месеца до 99г.

    Коментиран от #12, #34

  • 11 тарикату

    89 2 Отговор
    голям страх начи, нали сте ваксинирани, от какво ви е страх....аааа тя ваксината май не била за да ви пази здравето, а за нещо друго.
  • 12 Счупи тъпомера

    55 2 Отговор

    До коментар #10 от "Шимон":

    Теб трябва да те ваксинират, ама в Аушвиц. Но те пък вашите така хубаво се погрижиха за вас в Израел, че вече сте готови :)
  • 13 Чек

    8 84 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Напротив, имам изграден имунитет след ваксината, доказано с тест. Другият няма. Не искам да съм причината той да страда. Загубих вече близък човек от усложнения след ковид. Аз самият го изкарах сравнително тежко преди година и 4 месеца. Не бих искал това да се повтаря. Обикновено тук пишат тези, които не са пострадали от ковид. Това не значи, че е безопасен или пък че е измислица. Просто сит на гладен не вярва. Много е жалко, че не се разбира действителността.....

    Коментиран от #15, #20, #22, #25, #31, #32, #33

  • 14 Дара

    74 3 Отговор
    Значи не е задължителна ваксинацията, ама без нея нямаш право на нищо. Не го ли коментирахме това още с пускането на първите ваксини? И ето, идва времето на истината. Защо искат да ни принудят не ваксинирани диктатори да се ваксинираме?
  • 15 Счупи тъпомера

    80 4 Отговор

    До коментар #13 от "Чек":

    Имаш имунитет, но разнасяш вируса, даже можеш да се разболееш и то с летален край. Всички го казват и в информираното съгласие го пише. Щом разнасяш вируса, трябва да те третират наравно с неваксинираните.
  • 16 Верно ли

    42 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    По-скоро думата е здравна сегрегация.
  • 17 😷😷😷

    61 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    и СЕГРЕГАЦИЯ ! Покриват всички аспекти на СЕГРЕГЦИЯТА - здравна сегрегация! При положение, че 40% от заболелите в Израел са пълен курс всксинирани, ваксинацията трябва да отпадне, категорично, като довод за допускане, права и пр.!!! Ако, ще има изобшо критерии то той трябва да е някакъв вид тест, безплатен и безболезнен, всичко останало противоречи навсякаква логика, осбенно "ваксинираните" ! Колкото и да са малоумни и да се правят на такива европейските диктатори, това са фактите!
  • 18 ФАКТ

    51 1 Отговор
    Създадоха ковид за истребление и контрол над хората и сега -геноцид !
  • 19 Тра-ла-ла

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Това е като недоразумението предпазен колан в автомобила. Санкцията е по-голяма от тази за минаване на червено! С едното застрашаваш само себе си, а с другото околните, но.... ????? Един полицай ми беше казал- ,,те умните глави са го измислили, ние трябва да изпълняваме а не да мислим" 😂😂😂
  • 20 Изкарал

    65 2 Отговор

    До коментар #13 от "Чек":

    Си вируса придобил си имунитет и след това си се ваксинирал. Кух си като гъдулка.

    Коментиран от #27

  • 21 Край

    53 1 Отговор
    ФАШИЗМЪТ СЕ ВЪРНА!

    И НОВОТО МУ ЛИЦЕ Е ОЩЕ ПО-УРОДЛИВО!!!

    Коментиран от #46

  • 22 😷😷😷

    58 2 Отговор

    До коментар #13 от "Чек":

    Ако наистина си го изкарал, защо се и ваксинира !?!? Доказано от изкаралите го 1 на 1000 може да го повтори, а както се вижда от примера в Израел близо всеки втори ваксиниран се разболява! Защо умишлено и ненужно си объркваш и оретоварваш имунната система, след като си изградил естествен, подчертавам естествен имунитет??? Ако изобшо трябва да има хора с "права" това реално трвбва да са преболедувалите, а не тези с фейк вакси имунитет! В момента те са най-безправни осибенно тези неотразени и не минали през месомелачката на здравната система и това е абсолютно умишлено!

    Коментиран от #30

  • 23 Кирилов

    36 2 Отговор
    Все повече имунизирани и все повече педали ,джендъри и идиоти с промити мозъци...
  • 24 Истината

    37 3 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Що, лекарите от доста десетилетия свободно се гаврят дори с децата - задължителни ваксинации, насилствени прегледи... Добро утро, СЪБУДИ СЕ!

    БЯЛАТА МАФИЯ Е АВАНГАРДА НА ФАШИСТИТЕ В 21 век!
  • 25 Тра-ла-ла

    52 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чек":

    А-ха! Разбрах! Значи ти си загрижен за другия и за това искаш да му забраниш да живее! Да стои вкъщи ,,под ключ" за да не би ти ходещия свободно да го заразиш и да му причиниш нещастие! Възхитително е твоето човеколюбие! 😂😂😂😂😂
  • 26 Онзи

    39 1 Отговор
    Иска се излизане по площадите и гражданско неподчинение. Това е незаконно.
  • 27 Тра-ла-ла

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Изкарал":

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 28 Пфу бе!

    38 2 Отговор
    Пълна глупост е това с инжекцийте.Само наркоманите се кефят.Некои евреи станаха милярдери от простотията на гоите.
  • 29 Накрая

    40 3 Отговор
    Ще стане че ваксинираните ще берат по голям страх да не им се случи нещо .След време като започнат да падат като круши но ще бъде късно
  • 30 Тра-ла-ла

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "😷😷😷":

    Отговора е заключен в коментар 20! 😂😂😂😂😂😂
  • 31 БАЙ Х@Й ‼️

    30 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чек":

    Като си толкова ранима, нежна, състрадателна душица- стой си у дома !!! Аз една година си мих всеки път ръцете, носих маска и .... накрая пак го лепнах!!!
  • 32 Да кажа

    39 3 Отговор

    До коментар #13 от "Чек":

    Иназ го изкарах и не се ваксинирам! Изкарах го тежко, но се размина. Сега каква е причината да се валсинирам? Никаква! Нито ще ме пази, нито ще пазя тези около мен, защото ваксинирания може да заразява така както и невалсинирания. Никога не съм се ваксинирал и против грип.

    Коментиран от #44

  • 33 БАЙ Х@Й ‼️

    20 2 Отговор

    До коментар #13 от "Чек":

    А какво ти е мнението за ваксинираните с онова нещо , не бих го нарекъл ваксина, което предпазва 33% !!!!!!!?????????
  • 34 Хихата

    27 1 Отговор

    До коментар #10 от "Шимон":

    Ма ти, Шимончо, нъл не си европеец, кво си зел акъли да даваш - марш у Израел!
  • 35 Ще има ли масови бунтове

    26 1 Отговор
    Къртене на банкови офиси и корпорации?Палежи и изпочувания,ще има ли?

    Коментиран от #36

  • 36 Ще има ли масови бунтове

    19 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ще има ли масови бунтове":

    Ще имааа.Ще има брутални батални сцени по улиците с жертви и от двете страни
  • 37 народа

    37 1 Отговор
    Линчуване на ваксинатори и министри ограничаващи ни правата. Няма друг начин.Иначе ще ни изтровят като мишки.
  • 38 призовавам

    31 1 Отговор
    полицията да мине на страната на народа и да се отрече от слугите на Глобалистите във власта.
  • 39 Ццц

    35 1 Отговор
    Никога по отношение на много по-смъртоносният испански грип не са вземани такива мерки. Днес западните държави се хвалят с високо демократично и либерално общество, издигнато уж в ценност. Е, как може да искате да уважаваме гейовете, след като не уважавате и правите всичко възможно да ограничите правата на хората, които са решили за себе си, че няма да си инжектират телата с дадена субстанция? В крайна сметка решението е лично и заплахата е за неваксинирания, нали така? Той е този, който поема риска, а ваксинираните са ок, нали така? Защо тогава е целия този натиск? Или здравният проблем не е главният проблем?
  • 40 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Чек":

    Всеки вече е имал достъп до вакси и е поел ЛИЧНАТА СИ ОТГОВОРНОСТ. Повече мерки НЕ са необходими. Що се отнася до групите, които не могат да се вакснат по медицински причини - те са много малко като процент. Няма как над 99% от цялото население да се боде с експериментална химия заради останалите под 1%. Да не забравяме, че вакснатита също РАЗНАСЯТ вируса и няма логика да се бодем заради другите. А примерите за задължителни ваксинации в държави от ЕС са абсурдни - тан имунизират с ДОКАЗАНИ и ТЕСТВАНИ с ДЕСЕТИЛЕТИЯ истински ваксини!!!
  • 41 Какво сочат данните?

    18 1 Отговор
    Ваксинирани разболяват ли се?

    Коментиран от #45

  • 42 Хахахахха

    31 1 Отговор
    Един въпрос, а тези черните от Африка по глупави ли са от нас, че не се ваксинират?цялата шумотевица е в Европа и Америка.Всичко е измама. Искат да откъснат разумното население на планетата.
  • 43 Няма да има задължителна ваксинация

    23 1 Отговор
    Защото трябва да се премахне документът за съгласие и лична отговорност!
  • 44 Тра-ла-ла

    25 2 Отговор

    До коментар #32 от "Да кажа":

    Аз един път се съгласих макар и неохотно преди години да се ваксинирам срещу грип и се разболях и изкарах може би най-тежкия грип през живота си!

    Коментиран от #48

  • 45 Факт

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Какво сочат данните?":

    Естествено!
  • 46 Тра-ла-ла

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Край":

    Вярно е, само че това не е край! Бъди смел и не бой се!!!
  • 47 Мехмед

    1 20 Отговор
    Само задължителната ваксинация срещу COVID-19 ще избави човечеството от тоя бич на века. Да на задължителната ваксинация.
  • 48 Мехмед

    2 19 Отговор

    До коментар #44 от "Тра-ла-ла":

    Има различни мутации на грипа. Ако не унищожим короната на време и тя ще развии ралични щамове и не можем й хванем края. За това задължителната ваксинация докато не е станало късно.

    Коментиран от #50, #57, #59

  • 49 Какви десетки хиляди

    18 1 Отговор
    Са излезли на протест? Всички медии в ЕС,тенденциозно излъчват по няколко секунди от протестите.Защото те са ежедневни и не масови,а огромни потоци от хора.Живеещи в Париж разказват,че подобно нещо столицата не познава,нито от студентските протести през 70-те,нито от " жълтите жилетки". От хора,който имат понятие, се посочват над 1,2--1,5 милиона.Жестоки сблъсъци със полиция и жандармерия.Затова Макарона свиква извънредна техния вариант на нашия" Консултативен съвет по сигурността".
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 досадник

    10 3 Отговор
    ваксинираните са зомби с ограничен срок на годност и много им се иска всички останали да са като тях.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ВСВСВС

    7 1 Отговор
    Гледам статията на главната страница и си мисля - Дойче Веле, отварям и гледам - познал съм...
  • 54 ПЕНКО

    6 2 Отговор
    ФАРМАЦЕВТИКУСИТЕ ОТ САЩ НЕ ПОЛУЧАВАТПЛАНИРАНИТЕ ДОХОДИ -И ПЛАЩАТ НА ПРОПАГАНДИСТИ /И БЪЛГАРСКИ / ДА ПЛАШАТ С НОВА ПАНДЕМИЯ - НО ПЛАЩАТ И ЗА ПРОТИВ " СПУТНИК -В " - МИЛИОНИ ГО ЧАКАТ АМА ЬОК !!!!!!!!!!!!!!!
  • 55 Матей

    11 2 Отговор
    Това е част от процеса на всеобща МАЙМУНИЗАЦИЯ,превръщане на хората в пионки,запресовани в матрицата,вкарани в денонощен биг-брадърс.Паспортизация в телефоните,после за удобство ще вкарват всички тия електронни удостоверения в чипове и някои ще си ги носят на ключодържател,като чиповете за врати.после ще почнат да ги имплантират на ръцете и контрола ще стане железен,никой няма да може да шукне,защото ще стане абсолютно никой ,дори без самоличност и ще го натикат в специален концлагер за безпризорни и асоциални типове.както по времето на третия райх.
  • 56 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ФАРМАЦЕВТИКУС САЩ -ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ СЪС ЗАРАЗЯВАНЕТО - КЪДЕТО СА ПО-БОГАТИТЕ ПЛАЩАЧИ !!!!! МОЖЕМ ДА СЕ ЗАЩИТИМ ,АКО ВКАРАМЕ В САЩ- НЕЛЕЧИМА ЧУМА И КРАЙ С ТЯХ !!!!!!!!!!!!
  • 57 Тра-ла-ла

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Мехмед":

    Познавам един Мехмед (Мехмедов) дето е доктор, ти ли си?
  • 58 бабаяга

    4 1 Отговор
    Фашисти!
  • 59 Тра-ла-ла

    10 1 Отговор

    До коментар #48 от "Мехмед":

    Мехмедчо, вече грип няма, не го ли забеляза! Изчезна със всичките му мутации! 😂😂😂
  • 60 Гошо

    2 0 Отговор
    Не няма да е задължителна а просто тези който не искат да се ваксинират доброволно ще го направят
  • 61 Мършляци дв

    8 2 Отговор
    Не, няма да има! Когато изкарат редовна ваксина за ковид, тогава може някой да се вакса… с наличната отрова да се ваксат идиотите!
  • 62 8465

    9 0 Отговор
    НЕ, НЯМА ДА ИМА! А НА БАС! КОЛКОТО И ДА СЕ ПЪНЕТЕ, НЯМА ДА УСПЕЕТЕ, САТАНИСТИ! ДОШЛИ СА ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА НА ТОВА МРАКОБЕСНО ИЛЮМИНАТСКО СБОРИЩЕ И ТО СКОРО ЩЕ БЪДЕ ОЧИСТЕНО!
  • 63 Матей

    1 0 Отговор
    Ккава е тая особено заразна мутация делта-форс ,бе?Ей ,тия не се спряха с техните циганизми.По този начин като затягат бурмите до скъсване ще загазят,днес вълнения,утре бунтове.И може би това зла за добро,ще се издигнат нормални политици и строго отговорни.Гърците и те дават пример,само тук е мирно и тихо,навсякъде пунктове за ваксинации.Принуждението запъпли по служебна линия и фирмаджийска,а то е най опасното,защото неусетно ще прекарат повечето активно население и после ще насвият останалите насила.
  • 64 ахоихо

    4 0 Отговор
    Води се Третата Световна война.Все още на тих фронт.Целта им още не е станала факт,тъй като факсърите са малцинство.Но другата цел-да се раздели обществото на факс и нефакс е налице.Разделяй и владей.Така ще чакат сами да се самоизядем.Всичко останало,дето било конспирация го видяхме.Всичко се оказа истина.А щом то е такова,значи факсините се оказват фалш и борба за надмощие над хората на една прослойка оядени билионери.Посредством многото пари завладяват постепенно света.Искат да завладеят и нашия живот,ще им позволим ли?Онези,които се страхуват първи се предадоха на иглата.От тях нищо не очаквайте.Страхливец е такъв цял живот.