Last news in Fakti

22 Юли, 2021 16:00 4 620 50

Горчивата истина: без гласовете на БСП не може да дойде "промяната"

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • има такъв народ-
  • народно събрание-
  • мая манолова

В цялата тази ситуация на пръв поглед недообмисленото предложение на Мая Манолова мандатът на служебния кабинет просто да бъде удължен не звучи толкова фантастично

Горчивата истина: без гласовете на БСП не може да дойде "промяната" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ИТН направиха обратен завой. ДБ не искат постове срещу подкрепа. ДПС са готови на "компромис". Без гласовете на БСП обаче "промяната" е невъзможна. Какво научихме от първия работен ден на новото НС? Коментар от А. Детев.

"Ако са верни предварителните декларации за промяна в държавата, а не за заемане на постове, в следващите 10-15 дни би трябвало да има правителство" - това заяви депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов от парламентарната трибуна по време на откриването на 46-ото Народно събрание.

Според него, този парламент е "доста по-близък до реалността и до това, което желаят българските граждани в сравнение с предишния". Изказването на Йорданов е ясен сигнал, че ИТН иска да сформира кабинет. Нещо, за което апелираше и Мика Зайкова, също представител на ИТН, когато откри днешното заседание.

ИТН направи обратен завой

Днешното поведение на депутатите от партията на Слави Трифонов е част от стратегията им, която очевидно е била преосмислена. След като Трифонов обяви проектокабинет по телевизията си в деня след изборите и подчерта, че няма да влиза в преговори с другите партии, защото думата "коалиция" се била превърнала в мръсна дума, днес от ИТН говорят за преговори и консолидация около конкретни политики заедно с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Явно ниската избирателна активност на последния вот, както и предупрежденията на социолозите, че този път не е ясно какъв би бил изходът от трети поредни предсрочни избори, са си казали своето. Все пак миналия път същите тези социолози уверяваха ИТН, че ако се отиде на нови избори, ще ги спечелят, и се оказаха прави.

От ДБ и формацията около Мая Манолова вече заявиха, че не искат постове срещу подкрепа, а конкретна управленска програма, която да включва важните за тях приоритети - например съдебна реформа и вдигане на пенсиите. Така че може хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло. С други думи: чрез конкретни ангажименти да се осигури подкрепата на 112 народни представители, колкото имат трите т.нар. "партии на протеста", а Трифонов да си предложи кабинет, съставен от млади хора, учили на Запад и говорещи по няколко езика. Само едно нещо остава трън в петата на бъдещата управленска конфигурация - откъде ще дойдат останалите 9 народни представители, необходими за мнозинство? Защото дори да се сформира кабинет на малцинството, за важните гласувания и реформи, които и трите формации са обещали на електората си, ще е необходима по-голяма подкрепа или поне да няма саботаж.

БСП трябва да покаже ясна позиция, за да оцелее

БСП се бори за оцеляване и това не е новина за никого. Докато на парламентарните избори през 2017-а социалистите получиха над 950 хиляди гласа, на вота на 11 юли те се сринаха до 365 хиляди. БСП съвсем с малко изпревари "Демократична България" и никой не може да им гарантира, че на следващи избори няма да се сринат до четвъртото място. Корнелия Нинова е твърдо уверена, че ще остане на поста си, за разлика от все повече знакови за БСП фигури, които говорят за нейната оставка. На фона на всичко това БСП има нужда от ясно лице и визия, с които да се опита да консолидира някаква подкрепа. Подобна на подкрепата, на която се радва президентът Радев, когото БСП подкрепи за втори мандат, както и служебният кабинет, чийто правосъден министър и говорител са представители на партията.

С предложението на Кристиан Вигенин за председател на парламента днес, БСП показа, че този път не е готова на безусловна подкрепа за кабинет на ИТН. Със социалистите ще трябва да се водят преговори, за да получат и те някаква легитимност - ако не с конкретни постове, то поне с определени политики, които да бъдат подкрепени от останалите партии. Точно тези преговори ще се окажат горчива хапка за формацията на Слави Трифонов, който неведнъж е обявявал Корнелия Нинова за част от статуквото, срещу което се бори. Или пък за "Демократична България", за която БСП е архивраг.

ДПС са готови на подкрепа, но на каква цена?

За разлика от представителите на БСП, депутатите от ДПС днес подкрепиха номинацията на Ива Митева за председател на парламента. От трибуната на парламента Мустафа Карадайъ потвърди, че са готови на "компромис", което съвсем ясно може да се преведе и като подкрепа за евентуално правителство на ИТН. Но думата "компромис" от устата на ДПС има малко по-различни конотации. За тях вероятно най-добре си спомня Христо Иванов от "Демократична България", когото пък днес Карадайъ недвусмислено посочи като основен враг. Защото въпреки "историческия компромис", който беше договорен между Реформаторския блок, ГЕРБ и ДПС през 2015-а година, до същинска съдебна реформа тогава така и не се стигна, а Христо Иванов беше принуден да подаде оставка като правосъден министър. Едно подобно заиграване с ДПС и пореден провал на правосъдната реформа, за която апелират както в България, така и от Брюксел, този път няма да бъде простено от гласоподавателите. Все пак точно действията на Иван Гешев и прокуратурата, както и акцията на "Да, България" край летните Сараи на почетния председател на ДПС подпалиха фитила на миналогодишните протести.

В цялата тази ситуация на пръв поглед недообмисленото предложение на Мая Манолова мандатът на служебния кабинет просто да бъде удължен не звучи толкова фантастично. Защото на едно такова предложение няма как дори БСП да откаже. А без техните гласове "промяната" няма как да дойде. Дори и за тях самите да е несвойствено да са част от нея.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    13 20 Отговор
    Хаахахахахахахахахахахахахахаахахахахахах

    Коментиран от #32

  • 2 Антикомунист

    18 25 Отговор
    ДеБили умниИкрасиви
  • 3 голям праз

    55 23 Отговор
    че то БСП са м,ного по-добре от гроб , не виждам нищо лошо някой глас да помогне да се отървем от комунистите от герб

    Коментиран от #27

  • 4 Емил

    22 36 Отговор
    На ламята Тройна коалиция май и пораснаха две нови глави?! Да ни е честита Петорната коалиция!!!

    Коментиран от #45

  • 5 За овце

    28 14 Отговор
    Добро утро партия 7/8-ми .....
  • 6 Емил

    28 53 Отговор
    Когато сменяха Цацаров, един приятел викаше - Ще плачете за него! И позна! Сега е на мнение, че скоро ще плачем за Б.Б.

    Коментиран от #23

  • 7 Горчивата истина е

    28 7 Отговор
    че без политици от ранга на Маузер, Колт, Смит и брат му Уесън, Калашников ,Шмайзер и Берета, Манлихера нема как да дойде квато и да е промяна!

    Коментиран от #10

  • 8 Пич

    22 42 Отговор
    Сега се разбира , че всички идиоти , които пишат тука и се репчат , са всъщност толкова прости , та не са разбрали , че гласуват за ДПС и БСП... Въпреки че им го обясних... Егати... Дано сега се радват , като гледат как избранниците им правят наколенки пред Доган и Нинова... Хахаха... Прост народ , слаба държава...

    Коментиран от #9

  • 9 москвич

    18 13 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    ааа как си личи герберастко ти израшение :)

    Коментиран от #15

  • 10 Татко Махно

    9 9 Отговор

    До коментар #7 от "Горчивата истина е":

    Много вярно!!! Да съсипем света и да провъзгласим Световна анархия!!! Нещо като нов СССР, ама световен! Д-р Цветислава - Световна майка!!!
  • 11 НАТО ВЕЦ

    20 9 Отговор
    За голяма болест ГЕРБ, лекарството е горчиво.
  • 12 А ИСТИНСКАТА ИСТИНА

    12 10 Отговор
    Е , ЧЕ КАКВОТО КАЖЕ ДПС , ТОВА ЩЕ СТАВА !

    Коментиран от #26

  • 13 Симов

    25 8 Отговор
    Това е една прекрасна истина и добре, че най после се изясни. Откога БСП е в опозиция среяу Бойко. Когато напуснаха парламента в протест къде бяха ИТН и другите.?
  • 14 ПКП Я

    18 12 Отговор
    Сгреших, на другите избори ще гласувам за БСП!
  • 15 Пич

    9 10 Отговор

    До коментар #9 от "москвич":

    Твоето като не е гербераско , а е пиди Радко глупашко , добре ли е...???
  • 16 Правилно

    30 8 Отговор
    По-добре БСП,отколкото ГЕРБ или ДПС

    Коментиран от #34

  • 17 Павел пенев

    15 6 Отговор
    Не ви ли е ясно бе мунчовци,че ДПС е синоним на ГЕРБ.
  • 18 mi6osp

    7 7 Отговор
    В България мафията си има държава. Премахването на мафията може да стане или с военен преврат, или с правителство на ОФ коалиция Всички срещу мафията. Нямаме армия, остава коалиционно правителство.
  • 19 НАТО ВЕЦ

    9 5 Отговор
    Ако някой си мисли, че ГЕРБ си е отишъл, да види решението на ВСС относно Гешев.

    Коментиран от #22

  • 20 Тошко

    12 6 Отговор
    Нищо няма да промените, само ще откраднат някоя банка и десетина милиарда, които ще платим ние - народа (пенсионери и работници)
  • 21 5577

    10 16 Отговор
    Като гледам всички партии са злини. Никой не поема никаква отговорност. Пак ще дойдем на Борисов като най малкото зло. По простата причина че има човек който поема някаква отговорност. Излиза с лицето си и колкото и да е прост. Това е той. Колкото и да е малък резултата все пак има резултат. При тия дори и не обещават. Дори и не знаем кой ще ни управлява. Чисто задкулисие. При тия условия тоя който си мисли че по малко ще се краде е чист наивник. Такъв е материала. И бай Тошо да стане от гроба толкова.

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Летописец

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО ВЕЦ":

    " Рашков и Стоилов загубиха битката за Гешев във ВСС
    ВОДЕЩИ НОВИНИ / БЪЛГАРИЯ
    Рашков и Стоилов загубиха битката за Гешев във ВСС
    Съветът отказа да разгледа искането на правосъдния министър за освобождаването на главния прокурор
    22 Юли 2021 Обновена авторДОРОТЕЯ ДАЧКОВА, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ12 526

    Илияна Кирилова
    Гешев се появи в добро настроение.
    След 7-часов кух дебат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) решиха, че искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев е недопустимо.


    Преди това мнозинството в съвета се хвърли да брани Гешев и удави дебата нарушил ли е Гешев закона и етичните норми в приказки за процедурата. По време на заседанието се чу тълкуване, че само членове на ВСС може да инициират процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор и затова предложението на министъра трябва да се остави без разглеждане като недопустимо (както и стана) "

    Турция и Саш сабетонирали слугите си в правораздаването ни.
  • 23 Хе,хе...!

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Нито за Цацаров сме плакали,а пък за Борисов- хептен...!!!

    Коментиран от #33

  • 24 6688

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "5577":

    Не гледаш внимателно...!Бай-Ганьовското мислене-,,всички са маскари" ,в случая не работи ...!!!
  • 25 Борисов

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "5577":

    ,,Излиза с лицето си и колкото и да е прост. Това е той. "
    Аз затова,за такива като Тебе навремето казах крилатата си мисъл...!
    ,,Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме...!"
  • 26 Брех...?!

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "А ИСТИНСКАТА ИСТИНА":

    Ти пък...?!Ква е тая... - ,,Истинска...Истина..."...?!?!
  • 27 Политанализатор

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "голям праз":

    Добро утро!! Открихте топлата вода!! Ха ха ха ха!! Още преди предишните избори прогнозирах,че ако Цигулката и Тошко Тъпото не отидат при Кака Корни да целуват ръка,ще видят власт,когато гущерът пръдне!! И защо тази истина да е " горчива?? Ха ха ха!!
  • 28 .......

    8 2 Отговор
    КАК СА ГЛАСУВАЛИ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС ОТ КВОТАТА НА БСП ???
  • 29 Идеално

    8 6 Отговор
    Българина се върти в кръг като пълен глупак.Пак се надена на БСПто и ДПС-то, от който едвам се отърва преди години.Но така е като мозъка е дефицитна стока по тези земи
  • 30 бай Даньо

    7 4 Отговор
    Приказките за смъртта на БСП са силно преувеличени. Това че БСП в 2017 е взела 950 000 гласа, а 2021 само 365 000 е защото тогава протестния вот (на разните видове комундели - дърти откачени и млади умопомрачени) си беше при нея, консолидиран , алтернатива на ГЕРБ. Днес една част от тоя вот се изсипа при мутрите на Мая ( като по модерна комунистка) и чалгарите ( като по перспективни да съборят ГЕРБ) . Когато Мая и чалгарите изтекат в канала ( може би още септември) ще си дойдем на пак същото.
  • 31 Чета,че

    3 5 Отговор
    По добре е БСП и ДПС .Ма като тези черва няма бе.Оплетени са в зависимости и кражби от както съществуват.БКП иДС създаде ДПС, за който не знае и от тогава са винаги в играта заедно, за да Ви правят луди
  • 32 БСП и

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    промяна ? Това някакъв майтап ли е ?
  • 33 Вярно,

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хе,хе...!":

    не сте,но ще плачете. Почакайте само малко.
  • 34 А,не, благодаря,

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Правилно":

    3 долара пенсия и 10 долара заплата? Няма как!
  • 35 Шаран БГ

    5 4 Отговор
    Как е възможно капиталисти, присвоили голяма част от труда на хората в тази страна, да се "изхвърлят" като социалисти. Особено след като се ос....ха преди години ! И аз съм в невидение - кой и защо гласува за т.н БСП. ?? Вероятно това са отявлени кариеристи и службаши, надяващи се да " захапят мазния кокал" !! И последния пенсионер / без тези, които вземат над 1000 лева месечно/ вече трябва да е проумял социшалистическата същност на БКП / Българската Капиталистическа Партия / И да не е така- добре звучи !!
  • 36 asd

    2 0 Отговор
    Лелята не трябва да се захваща с тези.
    Досега я плюваха и подритваха.

    Единствено изключение може да се направи при някаква програма ...и при условие да се запазят част от министрите в служебното правителство.

    Целта сега на Тиква Имбецилка и Ду.Пя.Се е правителството на ИТН да бъде подкрепено от Ду.Пя.Се (за да може Тиквата да лае как са комбина) и след 3-4-5-6 месеца да оттеглят "подкрепата" си поради някаква измислена причина.
    ГЕРП + Ду.Пе.Се = ВНЛ !
  • 37 псф

    2 1 Отговор
    Тия, които издигат искания за възстановяване на държавността, а пък предлагат, служебното правителство да продължи да управлява, изпадат в противоречие, сами със себе си!
  • 38 ЧОБАН

    1 2 Отговор
    БАТ БОЙКО ПОДКРЕПИ СЛАВИ БЕЗУСЛОВНО И ГЛЕДАЙ СЕИР МОЛИМ ТИ СЕ /НАПРАВИ МНОГО СВЕСТНИ НЕЩЕ АМА И МНОГО ПРОСТОТИИ /ВРЕМЕ Е ЗА СЕИР А БАКАЛЪМ

    Коментиран от #50

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 sbs no КОМУНИСТ

    2 2 Отговор
    ЗЛАТНОТО ПРЪСТЧЕ НА ДПС ----КОЕТО Е БЕЗ НОКЪТ -ЗА ЧАЛГАРИТЕ ---ИМАТ ГО САМО МЪЖЕТЕ ----ДОСТОЙНО ЗА ЧАЛГАРИ ----НЕКА МУ СЕ РАДВАТ
  • 41 ЧОБАН

    3 1 Отговор
    БСП Е НАИ ДОЛНАТА ПАРТИЯ НЕЗАВИСИМИ СА САМО ДПС И ГЕРБ ОСТАНАЛИТЕ СА МАРИОНЕТКИ ЖАДНИ ЗА ВЛАСТ
  • 42 ЧОБАН

    2 1 Отговор
    ПРОМЯНАТА ИДВА С БСП И ДПС ВЕРНО ЛИ АМИ ЩО НЕ ДОЙДЕ С КПСС ЕИ ТЪПИ СЕЛЯЦИ МАЛКО СА ВИ Е,,АЛИ 30 ГОДИНИ КУ ВИ СТАНАХТЕ НЕ ПОУМНЯХТЕ ЯВНО Е ВЪПРОС НА ОТВРАТИТЕЛЕН ГЕН
  • 43 Бай Гуню

    2 0 Отговор
    Много важно! Като не искат ДПС,БСП и др. да одобрят кабинета отива се отново на избори . Служебния кабинет си работи . 30год. ,като имаше правителства ,нищо не вършеха освен да крадяха.. Голам праз че ще има нови избори ....
  • 44 каруцар

    0 1 Отговор
    Българите сме, като коне с капаци, които не виждат по хапред от носа си!
  • 45 Оракула

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    "Суз де" ,ще развалиш готова удорма,
    на Амед Доган и Делян Тлъстия със
    Слави Трифонов?
    Ако не е вярно , ИТН да го докажат?
  • 46 124

    1 3 Отговор
    Защо да е горчива истината?! БСП имат ясна програма, което не може да се каже за ХУНТАТА ГЕРБ. Видяхме с доказателствата на служебното правителство как борисовото управление създаде феодални порядки за кражба във всички общини. Видяхме как активисти на ГЕРБ се чувстват безнаказани в престъпленията си, закриляни от престъпните прокурори Цацаров и Гешев! Идва възмездие, колкото и да не им се вярва.
  • 47 Пенсионера

    0 0 Отговор
    давай Корни, Разбий ги, Ти си Човека !!!
  • 48 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Бивши,настоящи,ДРУГАРИ,ГЛАСОВТЕ ви,са си там,НОООООООООООООООООООО,ПРОМЯНАТА-ЛИПСВА.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ПК инк

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "ЧОБАН":

    Още по-голям праз пък, че новите мутри
    ще ги валираме...