Last news in Fakti

19 Юли, 2021 16:10 7 074 32

"Шпигел" и ФАЦ за Слави Трифонов: Какво иска и може? И чии интереси защитава?

  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • ахмед доган-
  • герб-
  • бойко борисов

Някой българи казват, че за цяло едно поколение Трифонов принадлежи едва ли не към семейството и често е бил на гости в домовете на много хора

"Шпигел" и ФАЦ за Слави Трифонов: Какво иска и може? И чии интереси защитава? - 1
Снимка: БГНЕС

Заповеднически тон, празноти в програмата, нежелание за коалиция: какво иска Трифонов? А всъщност чии интереси защитава? И чия работа върши? Германските издания "Шпигел" и ФАЦ с подробни статии за Слави Трифонов и ИТН.

Слави Трифонов днес попада в полезрението на две от най-влиятелните печатни издания в Германия: "Шпигел" и "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). За победителя в българските избори списание "Шпигел" извежда в заглавие: "Водещ, комик, цялостно произведение на изкуството". Авторът на портрета Валтер Майр обръща внимание на факта, че Трифонов е особено популярен сред българите в чужбина: "У мнозина симпатиите към "Слави" са толкова силни, че размишляват дали да не се върнат в България само заради него." Майр разказва накратко историята на ИТН и нарича Трифонов "надеждоносец". "В очите на привържениците на Трифонов бившит премиер Борисов и най-вече неговата партия ГЕРБ са "боклук", който трябва да бъде разчистен: заради корупцията, бандитската престъпност и юридическия произвол", четем още в статията.

Трифонов като част от семейството

Авторът отбелязва, че Трифонов открай време не си играе на шикалки, а в телевизионното му предаване са участвали както Михаил Горбачов, така и българският президент и досегашният премиер. "Някой българи казват, че за цяло едно поколение Трифонов принадлежи едва ли не към семейството и често е бил на гости в домовете на много българи - като водещ, комик или цялостно произведение на изкуството", пише Майр и споменава небивалия успех на песента му "Едно ферари с цвят червен". Както редица други анализи, публикувани в международната преса, и статията в "Шпигел" сравнява Трифонов с други комици и тв-звезди, навлезли в политиката. И обяснява успеха на това начинание така: "На хората им е дошло до гуша от партиите на статуквото, както ги нарича Трифонов, а към това се добавят и сериозните промени в начина, по който се потребяват медийните продукти."

Според автора, Трифонов не желае да общува с български журналисти, защото ги смята за изцяло зависими от икономическите интереси на своите собственици. Майр сравнява лидера на ИТН с Доналд Тръмп, защото подобно на бившия американски президент, и Трифонов общува с хората по свои си канали - по Фейсбук и по телевизията си 7/8, чийто офис се намира над централата на партията му. По-нататък в статията четем:

"Но какво иска и какво може да постигне Трифонов? Партийната му програма оставя много въпроси отворени. Редом с оповестената битка срещу корупцията и в полза на едно деполитизирано правосъдие се появяват и такива куриозни идеи като съвместният космически полет със съседна Северна Македония. (…) По-шокиращо обаче, в сравнение с празнотите в програмата, е нещо друго: шефът на ИТН, който не се стреми към правителствен пост, на първо време не мисли за коалиция. Дори и с двете по-малки "протестни партии"."

В края на статията си Валтер Майр разказва и за перипетиите около оповестеното проекто-правителство: "Пред смаяните избиратели Трифонов представи стратегията, която очевидно беше подготвена предварително, заедно със списъка на министрите тъкмо по онази телевизия, която сам притежава. Планът му беше изложен със заповеднически тон и сякаш без алтернатива, а това налага един-единствен извод: шефът на ИТН рискува да се провали и е наясно с опасността, че българите могат да отидат за трети път на избори тази година."

Политиката е по-сложна от шоубизнеса

Във ФАЦ и добрият познавач на българската политика Михаел Мартенс пише по същата тема следното: "За България това биха били третите избори тази година. А дотогава Трифонов навярно още на няколко пъти ще бъде принуден да констатира, че политическият занаят е малко по-сложен от това да водиш развлекателно предаване."

Мартенс отбелязва още, че телевизионната звезда няма съдържателна концепция за съдебна реформа, както и че за разлика от месеците преди изборите днес той вече не говори за смяната на главния прокурор Иван Гешев, когото много българки и българи смятат за тежко корумпиран. "Чии интереси всъщност защитава Трифонов? И чия работа върши?" - пита по този повод Мартенс. Той разказва и за проекто-правителството на Трифонов и издигането на Николай Василев като кандидат за премиер и коментира: "Отстъплението си той аргументира с един сърдито-патетичен тон, а това за пореден път доказва, че Трифонов много по-добре умее да критикува, отколкото да носи критика. Тъй че на този етап българската политика прилича просто на един перманентен вот на недоверие срещу "елитите"."

В анализа във ФАЦ също става дума за идеята за съвместен космически полет с гражданин от съседната Северна Македония: "На земята нещата между двете съседни страни в момента далеч не вървят толкова гладко. В момента България блокира старта на европреговорите със Северна Македония с изискването, че най-напред македонците трябвало да "признаят", че "всъщност" са просто едно западно-българско племе или поне, че техните исторически и езикови корени се намират в българщината. От своя страна македонците също тъй упорито твърдят - при това отвъд всички партийни граници - че само те имат право да решават какви биха искали да са били."

И накрая: статията на Михаил Мартенс във ФАЦ е озаглавена "Слави Трифонов е изборният победител в София. Идеите му са доста ексцентрични."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    36 7 Отговор
    Българският Зеленски защитава интереса на Лукавия, както всички останали преди него.

    Коментиран от #26

  • 2 Последния Софиянец

    25 22 Отговор
    Слави няма кадри за правителство.Ще го натискаме да предложи Служебното правителство за постоянно.

    Коментиран от #17

  • 3 Тъпите

    29 8 Отговор
    Шваби да си гледат тяхната държава, заради Меркел скоро ще са малцинство....
  • 4 Доги

    33 8 Отговор
    Момчето е кадърноо.

  • 5 пешо

    18 5 Отговор
    май го заръфаха.
    не, че няма за какво.
    но да те ръфат тия си е комплимент.
  • 6 Обикновен Човек

    8 40 Отговор
    Защитава, моите интереси.
  • 7 ссст

    16 1 Отговор
    Далечните ни близки ни правят интимен аналлиз.
  • 8 Ура другари

    21 6 Отговор
    ДПС...ДПС....ДПС....
  • 9 КОТарАК

    15 13 Отговор
    преди да стане по-добре , ще стане по-зле. тия немски тикви ще ни орежат евросубсидиите , но това не трябва да ни отклони от правилният път-пълното измитане на хунтата

    Коментиран от #12

  • 10 Българите

    25 10 Отговор
    Сами си закопаха държавата и сами себе си!!!!
  • 11 ТаУмВзе

    42 8 Отговор
    Улавото чалгарче е поредният ни срам, резил и Глоба! Толкова си можем.
  • 12 Коя

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Хунта бе.Те хунти многооооо
  • 13 Дедо ви

    30 9 Отговор
    Аз ще ви отговоря на тия въпроси. Иска да се прави на важен, може да разказва тъпи, но цинични вицове, а защитава интересите на ДПС. Защото им осигури 4 пъти повече секции за гласуване.
  • 14 цял свят сега нази гледа

    3 5 Отговор
    Много сме им интересни явно са чужденците че постоянно пишат за нас
  • 15 Служебното Правителство в цалост

    15 15 Отговор
    Ще остане, с малки промени, то си върши перфектно работата!! Няма по високо одобрение за Правителство от последните 31год!!Да работи за Доброто на този народ и Държава!!
  • 16 Руския

    9 11 Отговор
    Шпионин и ОФ-то Ви промиха мозъците и забравихте да мислите
  • 17 Не е въпроса в кадрите

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Слави Трифонов е болен човек, така изглежда. Та на репортажите той ходи като кукла. Лицето му е меко казано странно. А когато един човек е болен, той се концентрира върху овладяването на болеста си или нейните симптоми ако е нелечима. Не очаквам нищо добро от него. И може би поради това би подкрепил служебното правителство.

    Коментиран от #18

  • 18 Последния Софиянец

    20 2 Отговор

    До коментар #17 от "Не е въпроса в кадрите":

    Той ,Слави затова разчиташе да събере екип,но се оказаха зелени в политиката.
  • 19 Хитлер

    16 5 Отговор
    Немците да си гледат наводненията...видях ги джендърите от армията-как не могат да изтеглят един тир.Всеки втори по телевизиите е емигрант или черен...СРАМ СТРАШЕН!!!
  • 20 Лекар

    11 7 Отговор
    Болестта е МС.Добре е да се лекува и да не мисли ,кой ще управлява България.Препоръката ми е за Слави Трифонов.
  • 21 един от многото

    27 5 Отговор
    Слави може да иска много неща , обаче освен от чалга , от друго не разбира!
  • 22 kkk

    5 1 Отговор
    стигнах до Публикувано във факти.бг: "Някой българи казват" и спрях да чета... как така някой българи?
  • 23 Българка

    12 1 Отговор
    Огромен, скандален гаф и фал страт от Слави и ИТН. Надявам се да направят остър завой и да започнат разговори по политики с ДБ ,ИМВ. Не е срамно да си неопитен, да се учиш, дори да нямаш нужните кадри. Срамно е обаче това да го прикриваш зад високомерно , назидателно спрямо цялото общество държание. Дори спрямо собствените си избиратели

    Коментиран от #27

  • 24 Хайде стига глупости!

    10 0 Отговор
    "У мнозина симпатиите към "Слави" са толкова силни, че размишляват дали да не се върнат в България само заради него." - ДА БЕ, ДА ...
  • 25 СЕВЕРОЗАПАДА

    7 0 Отговор
    Какви идеи виждат германците в програмата на УчинДОЛНИЯ? Всичко се е опрашило от белото.
  • 26 отегчен

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    При първите избори за годината герп и итн бяха с почти равни гласове....И СЕГА след тези 100% честни избори резултатите са почти същите !!!КАК СТАВА ТОВА??? Излиза ,че хората си гласуват а американците си ги нареждат после както си пожелаят резултатите!!!
  • 27 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    точно. Всеки иска да е тотомилионер, но не всеки е готов да стане от първия тираж. Става и после хиените го надушват и край. Властта покварява някои с годините във нея, други не знаят дори как да я употребят. Казвам Употребят не напразно, макар тя да е дадена от нас, за нас. Преди избори всички са слуги на народа, след това слугите стават господари. А господарите слуги на истинските господари. Виенско колело
  • 28 5789

    0 1 Отговор
    Интересите на берачите на ягоди в Англия🙂защитава
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тед.

    3 1 Отговор
    Видяхте ли Славчо какво представлява Дуган му усигори гласовете големия патриот Славчо хора запомнете кои са мръсниците и изкат да има хаос в държавата Това са Радев.Дуган.Нинова.Манолова .Христо Иванов .Сидеров.и всички олигарси това са отбор Юнаци кумуняги
  • 31 небрежнев

    1 0 Отговор
    Точно в София Слави не е победител. Първи са ДБ, втори ГЕРБ, трети ИТН с малко пред БСП.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.