23 Юли, 2021 10:00 5 762 40

Ще има “Северен поток-2“. Но нужен ли е той на Германия и Европа?

  • северен поток 2-
  • газопровод-
  • германия-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • газ-
  • ангела меркел-
  • ес-
  • енергийна сигурност

Нужна ли е втора тръба по морското дъно?

Ще има “Северен поток-2“. Но нужен ли е той на Германия и Европа? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-високи за последните 13 години – такива са цените на газа в момента въпреки горещините и естествено ниското потребление през лятото. Експертите смятат, че тази аномалия се дължи на решението на руския монополист „Газпром“ да намали с 1/5 доставките си за Европа – независимо от нарасналото търсене през първото тримесечие.

Може би се лъжат обаче онези, които вярват, че цените бързо ще паднат, когато в края на годината газ тръгне по „Северен поток-2“, както очаква „Газпром“. Защото новата тръба предлага нова инфраструктура, но не непременно и повишено количество на доставките. Новият газопровод разширява капацитета: под Балтийско море от Русия към Германия вече могат да текат не 55, а 110 милиарда кубически мера газ. Освен това той скъсява досегашното разстояние през Украйна с цели 1000 километра и предлага по-модерна инфраструктура, твърдят специалистите от германската фондация „Наука и политика“, мозъчния тръст на правителството в Берлин. Те казват обаче и още нещо важно: „За газоснабдяването на Германия и Западна Европа този газопровод не е неизбежен."

Нужна ли е втора тръба по морското дъно?

Клаудия Кемферт от Германския институт за икономически изследвания също смята, че пускането на втора тръба под Балтийско море от стопанска гледна точка не е кой знае колко необходимо. Тя припомня, че капацитетите на вече наличните газопроводи са достатъчни, а към тях се добавят терминалите за втечнен газ и другите начини за транспортиране на една суровина, която в бъдеще тъй или иначе постепенно ще отива на заден план.

Така е. И ЕС, и останалата част от Европа плюс Турция могат без проблем да получават газ чрез вече наличната инфраструктура. Старото трасе през Украйна има капацитет 146 милиарда кубически метра газ годишно, но в периода 2017-2019 година по него протичаха под 90 милиарда кубика годишно. Към това трябва да добавим газопровода през Полша и Беларус с капацитет 33 милиарда кубически метра годишно, както и „Северен поток-1“, първата тръба под Балтийско море, по която годишно могат да се доставят 55 милиарда кубика газ. Тъй че и без „Северен поток-2“ нямаше да възникне газов дефицит.

Зависимостта от Русия нараства

Русия обаче става за Германия все по-важен доставчик на газ: през 2020 година половината количество от това гориво, изразходвано в Германия, е било руско производство. Тоест, зависимостта на страната от руския газ нараства, а може би ще продължи да нараства и занапред, защото редица европейски държава свиват добива на собствен газ. За Германия досега особено важни бяха доставките от Норвегия и Нидерландия. Независимо от всичко това втората тръба под Балтийско море не беше необходима. Експертите смятат, че в момента Европа няма нужда от повече газови доставки – и че това е трайна тенденция. „Търсенето на газ в Европа вече от години е стабилно и дори леко спада. Пандемията от коронавирус и повишаването на зимните температури в резултат от промяната на климатаусилват тенденцията към все по-ниско потребление на газ,“ твърдят експертите от Германския институт за икономически изследвания.

Инструмент за натиск

Специалистите са единодушни, че газопроводът под Балтийско море е най-вече престижен мега-проект на Москва. Че това е така обяснява и решението на „Газпром“ да намали доставките през последните месеци. По този начин концернът се опитва да окаже натиск върху Германия и ЕС, пише специалистът Том Марзък-Мансър във „Файненшъл Таймс“. Според него „Газпром“ действа на принципа: „Дайте ни зелена светлина за „Северен поток-2“ и ние ще ви доставяме колкото си искате газ!"


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    86 7 Отговор
    Със сигурност е нужен. Предни зими до 90% от транзитната газ се "губеше" в Украйна.

    Коментиран от #13

  • 2 тъжно соросче

    56 5 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 3 ПКП Я

    73 6 Отговор
    Пак Русия и Путин виновни, защо продават тяхна газ!!!
    Но и еврогейците не са виновни, те козируват и изпълняват декорацията/демокрацията/ на джендърите от САЩ!
  • 4 Игнор

    45 12 Отговор
    На укропите! Колко зими подред ни оставиха без газ?! Колко гадости ни сътвориха за личните си цели! Маааарш! Мразя укропите и общо взето всички пост съветски крадливи нации!
  • 5 vvvvv

    71 6 Отговор
    Поредната пропаганда. С 1000 километра по къс маршрут, без посредници9рекетьори, но неизгоден. Егати обърната логика. Кое ли НПО е зад този псевноинститут?
  • 6 Boxer EZ 3.0

    54 3 Отговор
    А пък американският CNG е много нужен и евтин, ако питате дойчепропаганден, Или ако не е по-евтин, то е по-екологично добит, може би? Абе, Теа неща не са важни, важното е че е евроатлантически-партньортски газ, даже мирише по-хубаво от руският, демократично някак си, на свобода и незвисима пазарна икономика ;)
  • 7 жгалит

    60 4 Отговор
    Лоши, лоши руснаци.... Друго си е американски военни бази, американски ТЕЦ-ове убиващи стотици деца с най-скъпият ток в света, американски фирми доставящи най-скъпата вода в света, проамериканско правителство провеждащо геноцид, най-бързо изчезващата нация в света, следствие на наложената демокрация, унищожени хиляди работещи и печеливши предприятия и заводи. Закрити училища, културни центрове, спортни съоръжения, почивни бази...за сметка на появилите се публични домове, мутри, проститутки, идиоти, банки, казина, нови чорбаджии....Еха...кеф... Лоши, лоши руснаци....
  • 8 ттт

    45 2 Отговор
    Германският бизнес казва "ДА, СП 2 ни е крайно необходим". Германският бизнес толкова мощно притиска германския канцлер, че последният чак се противопоставя на САЩ. От края на ВСВ такова чудо не се е случвало. Що се отнася до Дойче зеле, то може да си теоритизира, колкото си иска, затова му плащат. А всеки, който има глава върху раменете си, трябва и да я иаползва, а не само да чете.
  • 9 mi6osp

    17 1 Отговор
    Въпросът вече е дали ще има СП3,4,...
  • 10 Генералът

    38 3 Отговор
    Нуждата е безспорна. Заобикалянето на Украйна е необходимо. Да не забравяме, че когато Тимошенко беше на власт се отклоняваха огромно количество газ.
  • 11 Рошко

    31 3 Отговор
    Кравите мучат, откраднатия от Сирия Либия Ирак газ сега какво ще го правят
  • 12 DW Aко на Германия и съседи не им трялва

    25 1 Отговор
    Руска газ, то нямаше да се строи Сев. 2!!! Но ИМ трябва!! През Украйна обемите ще намалеят, те сега много Отклоняват, с Байпаси, като намалее, а е логично, Украинците и по малко ще крадът!! Трябва на ЕС Руската Газ!! Факт!!
  • 13 Навалний

    2 22 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Лъжеш, руский!
  • 14 Люси

    5 26 Отговор
    Пълно с руски тролове?
  • 15 Коко

    18 3 Отговор
    джендъри ,нужен ви е вибратор
  • 16 Монгола

    27 2 Отговор
    Тръбата е факт, а соросоидната пропаганда на DW отново удари на дебела греда!
  • 17 Отговорът

    13 0 Отговор
    На риторичен въпрос, отговор не е нужен
  • 18 Рекетьор

    5 4 Отговор
    Ама те винаги са били рекетьори.
  • 19 Хи хи

    16 2 Отговор
    Ами като не е нужна тръбата откажете се бе. За какво беше това опъване на Байдън.
  • 20 енергия първо

    25 1 Отговор
    Газпром си изпълнява договорните количества газ. Въпросът е, че през зимата в Европа си изпразниха резервите до дупка и сега искат долълнителни количества, които Газпром не бърза да изпълнява и това повиши цената на газта. Бизнес, нищо повече. А че не може без газ е повече от ясно, доказа го Тексас през зимата, когато замръзнаха ветрогенераторите и соларните инсталации и тексасци зинзикаха без отопление. Изказнатето на горецитираните специалисти е политическо и няма нищо общо с практиката.

    Коментиран от #23, #27

  • 21 Олга

    20 2 Отговор
    Някои много обичат и вземат насериозно “Дойче веле” - боклуджийска кофа. Що така? За да има веселба и цирк? Правилно. Да четеш сериозни професионални аналитични статии е много отегчително за изморени хора.
  • 22 Европа Европо,

    14 0 Отговор
    Кой те управлява? Цената през укрите и шляхтите е много по-скъпа. Къде ви е пазарната икономика?
  • 23 kkk

    21 1 Отговор

    До коментар #20 от "енергия първо":

    Просто дедо Вова и Газпром се изгавриха за пореден път с посраният ЕС- доставят минимума по договор за ЕС и в същото време се опитват да удавят Азия с газ.
    Тоест Газпром нищо не губи като приходи в момента и нямат никакво намерение да доставят повече количества през окрайна и полша от договорените- който иска още винаги може да си поръча 2-3-5-10 кораба с втечнен газ и Газпром с удоволствие ще им го достави, хем и терминалите в Европа няма да стоят без работа. Но по тръбите ще идва минимума и това е.

    Положението е елементарно- газ от Русия в ЕС ще идва основно по тръби чрез СП-1, СП-2 и през Турция, доставките през окрайна и полша ще бъдат спрени изцяло много скоро. Разбира се никой не отменя доставките на втечнен газ с кораби от Катар, ФАЩ и където още решат да си купят ЕС ама газта с кораби НИКОГА не може да е по-евтина от тази по тръбътъ...

    Коментиран от #37, #40

  • 24 Сандо

    13 0 Отговор
    ДВ чия слуга е?За да напишеш тоя материал някой трябва да го е поръчал,просто защото не издържа на никакъв,дори и елементарен непрофесионален анализ.Значи германската медия ДВ,работеща с държавно финансиране слугува на нечий друг Господар!
  • 25 100pera

    23 0 Отговор
    Голяма тъпня е тази статия. Как се засилва зависимостта от руския газ? Кой ги кара да купуват руски газ?
    Ми да купуват норвежки, американски, азербайджански или от Близкия Изток втечнен газ... Ако ще и от Южна Африка с бутилки да си внасят. Нали е пазар - предлагане, търсене и това определя и цените. Като нещете да купувате руски газ за да не сте зависими, ми купувайте друг, бе! Кой ви пречи?!
  • 26 КАСАПИНА

    12 1 Отговор
    Тежки зими чакат украинците
  • 27 100pera

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "енергия първо":

    :)))
    Твърде високо им вдигна топката на Дойче зеле.
  • 28 Ю.Кортес

    2 8 Отговор
    Новия газопровод струва 120 милиарда долара и според Сбербанк,ако всичко е о,кей ще се изплати не по рано от 30 години експлоатация.Нашия турско руски газопровод би се изплатил само когато цъфнат налъмите....или при 35 години експлоатационен период,трябва да съществува 60 години.

    Коментиран от #32

  • 29 Много руски трол

    0 17 Отговор
    Много руски трол тук, бе. Само чакат да се напише нещо за Русия и хоп на амбразурата.
  • 30 Природен Газ

    4 0 Отговор
    Навсякъде Където поискате най добри цени в Европа. Директен Внос. БалканГазХъб , БулгарГаз,
    Овергаз и други компания който правят бизнес в Европа. Доставки с танкери и тръби.
  • 31 mi6osp

    13 0 Отговор
    Наскоро бе споменато, че се навършват 12 години от първата копка на Набуко. DW, я раздуйте нещо за съдбата на Набуко - убиецът на Газпром.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 mi6osp

    16 0 Отговор
    Защо Германия никога няма да се откаже от Потоците? Защото СП-1,2, 3,4,...правят Германия основен доставчик на руски газ за Западна и Централна Европа в следващите 100г../запасите на Русия са за 150 г., засега/. А това е силно печеливш бизнес за Германия. Защо Русия никога няма да се откаже от нови Северни потоци. Защото с тях Русия на практика елиминира военните заплахи от европейската част на НатО. Никой няма да тръгне да воюва с държава, която с врътване на крана може да му блокира цялата икономика.
  • 34 БПФ

    22 0 Отговор
    Дойче веле да се прекръсти на USA Welle. Очевидно е, че защитава американските интереси - не европейските и не германските. Северен поток 2 е отчайващо необходим за Европа и празните газохранилища го доказват. Потреблението на газ расте и ще расте с отказът от въглищата и ядрената енергия. Ако някой си въобразява, че жалките ВЕИ ще могат да заменят изкопаемите горива, значи няма никакво понятие от енергетика. Напълно нормално е Газпром да иска да заобиколи украинските крaдци и прoсяци. Не стига че се опитват да дерат Газпром и оттам потребителите с безумни такси, ами и редовно крадат от природния газ, да не говорим, че газопреносната им мрежа е наследство от СССР, не се поддържа и вече се разпада.

    Да, Газпром е най-значимият доставчик на газ за Европа. Неизбежно е. Що за шизoфреник може да твърди, че природният газ по Северен поток 2 увеличавал зависимостта на Европа, а същият газ, ако мине през украйна - не?

    А най-голямата заплаха за енергийната сигурност на Европа са САЩ и техните лакеи - укри и поляци. Нали ни лъжеха, че щели да компенсират руските доставки с евтин LNG? Е, газохранилищата са празни... къде е американският газ? Няма го... пътува за Азия, където цените са двойни. Толкова струват американските ни "приятели", които си гледат само печалбата. Ако ги нямаше руснаците, а чакахме на американците, Европа в момента щеше да е на режим на тока и куп предприятия щяха да са спрени.
  • 35 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    ТРЯБВАТ БГ БИЛКИ ЗА ПРОЧИСТВАНЕ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР НА САЩ -ВЪЗПАЛЕН ОТ ЗЛАБА --- ЗА ПИКОЧНИЯТ ИМ -ЧЕРНА БГ БОРОВИНКА !!! ДУТШЕ ШВАБЕН ШВАЙНЕ --- "СЕВЕРЕН ПОТОК-2 " Е ИЗЦЯЛО ГЕРМАНСКА СОБСТВЕННОСТ - ОТ ДОБИВНИТЕ ГРАДЧЕТА ДО ПРИСТАНИЩЕТО ИМ !!!!!!!!!!! А УКРО БАНДЕРО ШЛЯХТАТА -ЩЕ .....!!!
  • 36 Виктор

    3 0 Отговор
    Непременно ще се се сетя за тази статия в първите месеци на следващата година.
  • 37 енергия първо

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "kkk":

    Азиатците дават повече пари за доставка на газ.
  • 38 Матей

    2 0 Отговор
    Много извратеняшки сметки взеха да правят ДВ,ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ПОИСКАТ руснаците даим дават газ без пари.Имат си договор с Германия,изпълняват си го,или трябва да го отменят за хатъра на чичо Сам!?Всеки продава каквото има,американците пък пробутват зелени хартишки по цял свят,сливи за смет,те защо не прекратят най-голямата измама на света и да се изплатят астрономическите дългове?
  • 39 Космополит

    4 0 Отговор
    Абе, тези от дойчето или са дебили или нас смятат за такива-още пролетта Газпром е обявил, че Северен поток-1 ще прави планов ремонт и затова се намаляват доставките...и те го знаят много добре и защо тогава пискат така....
  • 40 Гого

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "kkk":

    Браво един коментар НО добре обяснен и реален …! Браво момче уграмоти ги тези ОРКИ в БГ ..! А и не е дълеч времето когато ще си сърбате попарата от американските бази ! И като цяло влияние ..!