Last news in Fakti

16 Юли, 2021 18:08 5 135 58

Байдън няма да позволи Русия да преустанови газовия транзит през Украйна

  • северен поток 2-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • ангела меркел-
  • владимир путин

Меркел беше първата европейска лидерка, която се срещна с Байдън в Белия дом

Байдън няма да позволи Русия да преустанови газовия транзит през Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска гаранции от Ангела Меркел, че новият газопровод за Германия от Русия няма да даде смелост на президента Путин, след като "тежките" преговори не доведоха до споразумение по време на прощалното ѝ посещение в САЩ, пише британският вестник The Times, цитиран от агенция "Фокус".

Байдън е подложен на силен натиск от влиятелни демократи, след като се отказа от санкциите срещу компании, участващи в изграждането на "Северен поток 2", тръбопровод на стойност 9,5 милиарда евро за пренос на руски газ директно до Германия, вместо маршрута през Украйна, който зависи от получаването на транзитни такси за икономическо си оцеляване. Демократите се опасяват, че "Северен поток 2" ще увеличи вероятността Путин да спре газопроводите към Източна Европа, за да подкопае украинския президент Зеленски и да окаже натиск върху други страни, докато САЩ се опитват да контролират руската тактика на заплахи.

След среща с Меркел в Берлин в понеделник, Зеленски заяви, че "Северен поток 2", който ще бъде завършен през следващия месец и ще започне да доставя газ преди края на годината, "заплашва сигурността на Украйна". Байдън го нарече "лоша сделка за Европа", но спря предложените санкции през май, като заяви, че "биха могли да имат обратен ефект за нашите европейски отношения". В разговор с Байдън, след вчерашните преговори, Меркел призна, че двете страни все още остават на различни позиции по отношение на германската газова сделка с Русия, но обеща да подкрепи Украйна.

"Говорихме за Русия и Украйна и в този контекст за "Северен поток 2" и стигнахме до различни оценки за това, до какво ще доведе този проект", каза Меркел. "Но нека бъда много ясна: нашата идея е, че Украйна остава транзитна държава за природен газ и тя има право на териториален суверенитет ... Ще действаме, ако Русия не зачита това право на Украйна като транзитна държава. „Северен поток 2“ е допълнителен проект, а не проект за замяна на транзита през Украйна ... и говорихме за това как можем да демонстрираме това нагледно заедно."

Байдън каза: "Моето мнение за "Северен поток 2" е отдавна известно. Добрите приятели понякога може и да не се разберат. Но когато станах президент, той беше 90 процента завършен и изглежда, че налагането на санкции не води до успех. Нямаше смисъл , имаше много по-смисъл да работим с канцлера. Канцлерът и аз помолихме нашите екипи да обмислят практически мерки, които можем да предприемем заедно, както и въпроса дали енергийната сигурност на Украйна ще бъде засилена или отслабена в резултат на действията на Русия . Ще видим."

Норберт Рьотген, председател на комисията по външна политика на Бундестага и дългогодишен критик на газопровода, заяви: „Не е лесно да се неутрализира „Северен поток 2“, защото това оръжие вече е конструирано. Ако и когато бъде завършено, това оръжие ще се появи в нашия свят и може да се използва от Владимир Путин и няма да е толкова лесно да се неутрализира като оръжие. Средствата за противодействие са частични в средносрочен и дългосрочен план, така че не е толкова лесно да се прецени как по този въпрос може да се постигне задоволително ниво за американската страна. Това, в което съм сигурен, е, че и двете страни искат да постигнат това. ”Рьотген изрази надежда, че Берлин и Вашингтон ще се споразумеят за дългосрочна икономическа подкрепа за Украйна, включително модернизацията на нейния енергиен сектор.

Меркел беше първата европейска лидерка, която се срещна с Байдън в Белия дом, но отбелязването на подновените връзки след разрива от ерата на Тръмп беше помрачено от противоречия относно отношенията на Германия както с Русия, така и с Китай. Канцлерът, който трябва да се оттегли след изборите през септември, държи Германия много по-близо до Москва и Пекин, отколкото Байдън смята за разумно. Той вече е говорил за екзистенциалния сблъсък между световните демокрации и автокрациите.

Въпреки че Байдън и Меркел се съгласиха да предоставят повече ваксини на по-бедните страни, тя продължи да се противопоставя на премахването на патентните условия, позволяващи тези ваксини да се произвеждат свободно в други страни. Байдън оглави усилията да направи интелектуалната собственост над коронавирусните ваксини достъпна, но Меркел вярва, че това ще има отрицателно дългосрочно въздействие върху разработването на нови лекарства. В частни разговори длъжностни лица в Берлин разглеждат американския натиск за премахване на патентната защита като политически жест за прикриване на ваксинационния национализъм.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ммм

    140 2 Отговор
    никой не го взема тоя дементирал старец за нищо..

    Коментиран от #54

  • 2 пешо

    134 3 Отговор
    нищо не може да направи байдън , стига сте писали глупости .

    Коментиран от #9

  • 3 Слипи Джо

    141 2 Отговор
    Хаха и кво ве Бай Дън, ще идеш да отвъртиш кранчето в Русия ли !? хаха ! Баcи клоуните!
  • 4 Смях

    156 1 Отговор
    Очакват германците да мръзнат от солидарност с украинци? Едва ли!
  • 5 ГОСТ

    114 2 Отговор
    КРАВАРИТЕ НА КОЛЕНЕ УРА!
  • 6 Деймос

    107 1 Отговор
    Какво ще прави САЩ ??? Вероятно ще пуска газ откъм Русия ?? :)
  • 7 Гошо

    17 3 Отговор
    Няма разбира се
  • 8 Байдън отсече

    86 1 Отговор
    Путин ще си го мести този крачол,в който аз кажа! Вовата се усмихна тихо и промълви - чуй ме Джо,разтвори устата си още мъничко,слабо те чувам.Айде още мъничко.Готово,преместих го..
  • 9 НАТО ВЕЦ

    15 26 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Може. Да плати достатъчно на руснаците. Те са бизнесмени.
  • 10 фрайд чикън

    79 1 Отговор
    Деменцията с кофи да им го носи на урките. Ръчкат , па после олеле . ФАШ трябва да бъдат забранени на териториите извън степите , а там да се оправят с индианците.
  • 11 Европеец

    89 1 Отговор
    Е той Байдьн и стнът му са специалисти по Украйна
  • 12 Мдаа

    97 1 Отговор
    Времето,когато САЩ пезпардонно налагаше волята си на всеки и всички очевидно изтича..Единствени май,само македонците им лижат зад**ика,по древен македонски обичай
  • 13 Индонезиец

    60 1 Отговор
    Байдън пудел на меркел какъв срам за "УСА"
  • 14 Дедо

    67 0 Отговор
    Лошо нещо е старческата деменция .
  • 15 3.14К

    53 1 Отговор
    А кога ще вдигнат икономическата блокада на Куба?
  • 16 българин

    75 1 Отговор
    И защо германците да плащат по-скъпа газ заради транзита през Украйна!?
    Стига комунизъм и интернационализъм!!!!!!!
    И аз искам да минава тръбата през България, за да получаваме транзитни такси, но Макейн дойде от фащ за да спре тръбата през България.. и след това никой не се осмели да пусне южен поток!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #24

  • 17 БАЙ КУРТИ

    73 0 Отговор
    Защо не каже кой купи газопреносната мрежа в УКРАЙНА .На Него не му пука за украинците ,колкото лапачката от тръбите . Но иначе реве че демокрацията е в опасност от СП .

    Коментиран от #51

  • 18 хахаха

    65 0 Отговор
    иинтересно как точно байдън няма да позволи на Русия да спре транцзита през Украйна?

    Коментиран от #28

  • 19 селтак

    53 0 Отговор
    Кво ше забранява и разрешава па тоа бе!🤣🤣🤣🤣
  • 20 Хайл

    47 0 Отговор
    Бай дън пак се изложи🤣🤣🤣🤣
  • 21 Онуфри

    60 0 Отговор
    Лавров докладва на Путин:
    Лавров:
    - Снощи в Лондон са изнасилили Тереза Мей!
    Путин:
    - Русия ли обвиняват или само мен?🤣🤣🤣🤣
  • 22 ген Столти

    47 1 Отговор
    Бай Дън ще пълни укаинските газови тръби с личния си биогаз, е на пазарни цени или срещу украински био боб.
  • 23 123

    59 1 Отговор
    Леле! Ще накара руснаците насила да транзитират през Украйна :) По-добре да наблегне на деменцията си дядо Байдън. :)
  • 24 АНОНИМЕН

    65 0 Отговор

    До коментар #16 от "българин":

    Вярно! Маккейн не беше сам! Трима бяха американските сенатори дето дойдоха, напляскаха Орешарски и заминаха в небитието Южен поток и АЕЦ-Белене! А после клекнаха Бойко Борисов и народното събрание! Сега само да се врътне Херо Мустафа около Козлодуй и се размътват нещата! Нивото е паднало ниско до посланик!
  • 25 Сандо

    59 0 Отговор
    Има един въпрос,на който само тия кукувци могат да дадат отговор,издаващ тяхната дебилност.И той е:Защо Русия ще спре газа през Украйна?Единствената причина,доказана през годините,са наглите и непрекъснати кражби от украинците,на които не можа да издържи и волското руско търпение.
  • 26 Активист на БКП

    47 1 Отговор
    И как ще принуди Русия да не прекъсва газоподаването ???
  • 27 АНОНИМЕН

    45 0 Отговор
    Някой прави ли връзка с новината отпреди 15 дни, че ГАЗПРОМ намалили подаването на газ към Европа и не могат да натъпчат газохранилищата си за зимата?! Ние поне може да поцуцаме ограничено макар от т.нар. Балкански поток! Като резултат "олеква" и австрийския газов хъб в Брехтесгаден! Поляците също изреваха срещу СП-2 щото и те губят от транзита! Та така!
  • 28 ЕВРО НЮЗ

    51 1 Отговор

    До коментар #18 от "хахаха":

    Ама той Путин не е казал че ще го спира.. Само каза че ако искат газ, плащат авансово. Колкото платят, толкова пускат.

    Коментиран от #33, #52

  • 29 анадън му

    51 0 Отговор
    Защото на Байгън сина му стои на на крана на газта в Украйна . Мислите че някой така силно се е загрижил за хохлите ли ?
  • 30 Айде бе

    30 1 Отговор
    -този по-скоро взел-дал човечец "вямало да позволи" нещо, което не зависи от него... Самонаповпване на самочувствие - отдавнашна политика на САЩ, на която много хора се възхищават... и резултатът - коя е най-задлъжнялата страна в света и коя е страната с най-много престъпления срещу самостоятелни дъжави и техни лидери?
  • 31 ужас

    36 0 Отговор
    Укрите да разриват тръбите и да ги продават на скрап докато ръждата не ги е изпарила.
  • 32 НА СКЛЕРОЗАТА..СИНЪТ МУ БЕШЕ В

    36 0 Отговор
    РЪКОВОДСТВОТО НА ГАЗОВАТА ПРЕНОСНА СИСТЕМА В УКРАЙНА..НЯКОЛКО ГОДИНИ...СЛЕД КАТО СЕ Е ВЪРНАЛ В САЩ Е ПОХАРЧИЛ 7 МИЛИОНА ЗА БАРОВЕ..НАРКОТИЦИ..ПЛОСТИТУТКИ..И ТАМ В УКРАЙНА ЗДРАВО КРАДЪТ ЕВРЕИТЕ 🤪🤪🤪

    Коментиран от #35

  • 33 АНОНИМЕН

    26 0 Отговор

    До коментар #28 от "ЕВРО НЮЗ":

    Точно заради това на България трябваше и друго достатъчно сигурно място за доставка на газ освен тръбата през Украйна и Румъния! Газохранилището в Чирен дори и пълно до "ушите" не може да компенсира такова изрязване! През зимата на 2008-2009 година замалко да изгърми азотно-торовия завод в Димитровград защото руснаците затвориха кранчето и издрусаха маймунките от клона!
  • 34 БПФ

    39 0 Отговор
    Хахахаха, то пък щото Русия ще го пита тоя слабoyмен кpeтен !!!! Кой си ти, бе - и за какъв се мислиш, как ще накараш Русия да транспортира газ през тая мрсна държавица? А като си толкова загрижен за украйна, защо не и върнеш някой милиард от стотиците, които открадна чрез синчето си оттам?
  • 35 АНОНИМЕН

    31 0 Отговор

    До коментар #32 от "НА СКЛЕРОЗАТА..СИНЪТ МУ БЕШЕ В":

    Вярно! За един даден долар си "дръпват" между 5 и 10! Те и тук в България правят същото американците!
  • 36 Перо

    35 0 Отговор
    Газопровода през Украйна е само в ционистки интерес! Дали газа ще минава през северните морета или през Украйна,в двете посоки е само руски газ. Никой не може да наложи на Русия да плаща транзитни такси на херсонската гмеж!
  • 37 Антитрол

    39 0 Отговор
    "Ще действаме, ако Русия не зачита това право на Украйна като транзитна държава"

    Ха ха, укрите не виждат и цент от транзита на газта защото тръбопроводът е даден на "концесия" на синът на Байдън. Защо ли никой от краварите не зачиташе правото на България като транзитна държава а ни наредиха да закрием Южен поток.

    Единствено ги интересува те да прибират парите за транзита без да са дали и цент за да построят тръбопровод.

    Богатата Америка е богата защото рекетира целия свят.
  • 38 Механик

    31 0 Отговор
    Значи ако Русия продава газ през разните му потоци, то им слагаме санкции, ама ако руснаците решат да не пускат газ през Украйна това е престъпление, понеже укрите ще се вкоченясат назима от студ?
    Кой е Байдън, че да ми казва на кого да продавам кисело мляко, дето си е лично мое?
    Тия се самозабравят вече и ще получат як шамар.
  • 39 падналия ангел

    30 0 Отговор
    СП2 е зазършен, остава проверка на техническото му състояние и приемането му за експлоатация! Ама на нашите къл къл къл хич не им се пишет такива новини!
  • 40 Анджело

    24 0 Отговор
    Ибахти галфона е Байдън
  • 41 Такива нагли

    27 0 Отговор
    животни просто няма!
    Бил газопроводът заплаха за сигурността.
    Ми намерете ис от другаде да лапате бе.
    Оставихте се на американците да ви ползват държавата като трън срещу Русия а сега плачете щото няма да може да лапате от руския газ.
    tъпи и нагли, те това сте.
  • 42 Муахаха

    21 0 Отговор
    „Северен поток 2“ е допълнителен проект, а не проект за замяна на транзита през Украйна.
    Г-н Байдън, а това казахте ли го на г-н Путин, щото той може да не го знае?
  • 43 шопендар

    18 0 Отговор
    БОРБА ЗА ГАЗ В ЦЯЛ СВЯТ,а у нас не се намери един управник да газифицира софия и околностите НА РАЗУМНИ ЦЕНИ,и ще продължаваме да дишаме газове от копторите
  • 44 Костова

    5 19 Отговор
    Украйна, чийто газопровод е построен от гадните съветски комуняги има право да получава пари за транзит от агресора Русия, с когото тя, Украйна е в дългогодишна война.
  • 45 Костова

    20 3 Отговор
    Русия няма да спре газовия транзит през Украйна, а ще го намали до количества, които са неизгодни за Украйна.
  • 46 Нане

    9 0 Отговор
    ша са качи нафталина на буйк и ще мине границата и ще скрие геврека на крана иначе ще наливат долари в бездънната яма
  • 47 Конник

    18 0 Отговор
    Русия е тук, щатите са далече (с малка буква с а вече). Може да не тачиме Русия и да не я обичаме, но тя е част от Европа.
    Има северен поток, има южен поток а Украйна сама си го вкара: преди имаха газ на една трета но забраниха всички езици освен украйнският. Там има на 300 хиляди българи и трябва да забравят майчиният си език.
    Кранчето е в ръцете на Путин ане на дъртака Байден.
  • 48 Факт

    18 0 Отговор
    Явно Байдън си вярва че руския газ му е бащиния. Но мечтите са безплатни а в последните години са често срещани явления за американците . Америка често взе да слага каруцата пред коня май което и самите американци го усещат вече
    Русия не е Украсена , или друга окупирана от Америка срана така ,че по кротко и тихо с коментарите
  • 49 ДаЗдраПерМа

    14 0 Отговор
    руснаците от вчера въвеждат лиценз за средни и малки оператори произвеждащи и експортиращи втечнен газ.
  • 50 Иван

    11 0 Отговор
    Кой нареди подслушването на Меркел-Обама или Байден?
  • 51 Някой

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "БАЙ КУРТИ":

    Малка неточност, газопреносната система на Украйна не я купиха, само си я поискаха, и урките панически им я дадоха . Тази система от времето на СССР на практика струва десетки , или стотици милиарди.
  • 52 От страни

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "ЕВРО НЮЗ":

    Мани че авансово, то и намалява количеството транзит а тя, търбата си има някво ниво, ако е по малко тя няма никва рентабилност. Ако няма изгода от транзита той трябва да спре, ако спре - украинците няма откъде да вземат газ. Сега я купуват уж от Чехия ама то е виртуален начин. Плащат на Чехия обема който тя поръча от Русия и го вземат от транзита - никой няма да им връща газ от Чехия. Като спре транзита няма откъде и ще трябва да спират тръбата и да почват да купуват реално от Германия. Тамън и търбата ще е свободна за реверса. Ама цената няма да е същата.
  • 53 Анджело

    9 0 Отговор
    Ако Русия "отреже" тръбите за газ към Украйна, САЩ и НАТО ще обявят война на Русия. Хаха. Абе ако стане така, САЩ няма ли да дават пари на приятелите си от Украйна в размер на транзитните такси? Защо са приятели?
  • 54 Димитър

    0 8 Отговор

    До коментар #1 от "ммм":

    Аман от руски зомбита и слуги на Русия. Вие сте срам и позор за 1500 годишната история на България. Бъдете горди българи с дълбок тракийски корен, а не жалки руски лакей. Президента Байдън е един много умен и ерудиран мъж, а не като агресивното и злобно гномче президента Путин. Не напразно Байдън го нарече убиец и агресор.

    Коментиран от #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Колев

    0 1 Отговор
    Нашият стратегически господар отряза южния поток, който щеше да ни носи по 400 милиона, по същата причина както искаше да спре и северния поток уж с грижа за Украина, а ние сме последната има грижа. Четете последните анализи на Иванджийски в Строго секретно или в Скандално. А иначе в този форум има такива бисери, че се чудя защо и аз участвувам макар и рядко.
  • 57 Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Димитър":

    Пълен списък на войните и интервенциите, осъществени от САЩ .в. Гласове Съединените щати да бъдат вписани в книгата на рекордите на Гинес като най-агресивната страна, която е извършила най-голям брой чуждестранни интервенции и милиони невинни човешки трагедии. Чети бе умнико, чети!!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.