27 Юли, 2021 10:00 2 965 4

Проектът "Делта": Как Нидерландия се справя с наводненията

  • нидерландия-
  • делта

Специалистите по управление на водите още отсега планират проекти и защитни мерки по Маас и Рур за следващите 50 или 100 години

Проектът "Делта": Как Нидерландия се справя с наводненията - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Белгия отново е залята от наводнения, а Германия все още се възстановява от последиците от стихията. Нидерландия обаче устоя на настъплението на водата без големи поражения и жертви. Защо?

"Наистина имахме голям късмет", казва Ян Хейманс от нидерландското село Неер, разположена на река Маас. "Новата стена за защита от наводнения беше завършена едва преди няколко месеца. Без нея всичко би било наводнено." Защитната стена с масивни стоманени порти и със стъкло с дебелина 10 сантиметра в горната си част успя да удържи придошлите водни маси, които се стекаха миналата седмица от река Маас. Водата почти достигна до върха на стената.

Ползата от проекта "Делта"

Новите стени и диги по реките в южната част на Нидерландия са част от проекта "Делта", който осигурява отводняването на равнинната държава. След катастрофалните наводнения през 90-те години, южната нидерландска провинция Лимбург започва амбициозна програма, която цели да защити местните жители от нови наводнения.

Програмата трябва да предостави на реките Маас, Рур и Рейн повече пространство, обяснява Йос Тойвен, който отговаря за управлението на водите в провинция Лимбург. За целта са били предвидени допълнителни заливни площи, в които няма къщи, фабрики и важна инфраструктура, а само полета и ливади. "През последните години се наложи да преселваме хора и да събаряме къщи", обяснява Тойвен. Край река Маас има големи водни площи и поляни. "С колкото повече пространство разполага водата, толкова по-ограничена е и силата на течението, и равнището на водата. Това позволява да се построят по-ниски диги", посочва Тойвен.

Той се гордее много и със защитната стена в Неер, тъй като тя разполага с модерни порти, които при покачване на равнището на водата се затварят сами. Някои части от стената са от бронирано стъкло, за да могат местните жители да се любуват на реката. "Нидерландия е страна на водата. Тук се вливат толкова много реки, че ние трябва постоянно да инвестираме и да строим."

Предимството на равнинната страна

При последните големи наводнения и Нидерландия да беше засегната - някои населени места като например Фалкенбург на река Гойл бяха под вода. Но ситуацията там не би могла да се сравни с тази в Германия или Белгия. "За късмет на нидерландците страната е предимно равнинна", посочва Йос Тойвен. "Ако има много планини, придошлите реки много трудно биха могли да се контролират - когато водата се покачва за часове. Тук при Маас това се случва след ден-два. Движението на водата е по-бавно и ние можем да прогнозираме какво би станало. Нашето предимство е в това, че тук всичко е толкова равно."

Проектът "Делта" в Нидерландия може да предотврати наводнения, които теоретично настъпват само веднъж на 250 години. Специалистите по управление на водите още отсега планират проекти и защитни мерки по Маас и Рур за следващите 50 или 100 години. Какви обаче ще са последствията от измененията в климата, що се отнася до количеството валежи и до повишаването на морското равнище, засега още е трудно да се прецени, казва ръководителят на "Делта" Петер Глас.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7878

    9 0 Отговор
    Как няма да има наводнения, като само се сече,нищо не се засажда, а всяка зелена площ се бетонира, къде да итиде тая вода!

    Коментиран от #2

  • 2 ИСТИНАТА

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "7878":

    Ляво-дясната истина на всички българи


    НЕВЪЗМОЖНА е просперираща и демократична България дори в ЕС,
    без ДЕМОКРАТИЧНИ избори!

    В съответствие с новата Конституция на РБ!


    !!!С АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЯ!!!

    !!!БЕЗ ПРАГ на ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ!!!

    !!!С ДИСТАНЦИОННО гласуване!!!


    НЕВЪЗМОЖНА е просперираща България,
    с днешните псевдодемократични избори!

    Другото е манипулация и словоблудство…

    "На вас и на мен ни се казва,
    че трябва да изберем между лявото и дясното.
    Но аз прадполагам, че няма такова нещо като ляво и дясно.
    Има само гаре и долу!
    Нагоре-към отколешната мечта за максимална индивидуална свобода съчетана с ред!
    Или надолу-към незначителността на отделния човек при тоталитаризма!"
    /Роналд Рейгън/

    Коментиран от #3

  • 3 Хаха хаха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНАТА":

    Каква индивидуална свобода?
    Като дори в парламента депутатите не гласуват по съвест!
    А още гласуват по комунистически!
    По инструкции от партиите, нали?
  • 4 да видим

    3 0 Отговор
    Нищо! Божието наказание може да е торнадо..или пожар...или кой знае какво още. Нищо не се е разминало!